Članek Kandolfove v SČ

Rubrika za prosto razpravo in za prispevke z žaljivo vsebino z avtomatskim brisanjem vsakih 30 dni
boriss
Site Admin
PrispevkovCOLON 3074
PridruženCOLON So Sep 08, 2007 9:23 am

Članek Kandolfove v SČ

OdgovorCOLON # 55673Odgovor boriss
Pe Jul 06, 2012 3:38 pm

Berem ta članek in mi gredo lasje pokonci. Zato ker smo našli ostanke zdravil (v dovoljenih mejah) je treba uničiti pol čebel vsako leto. Kar sploh ni nobena katastrofa

Če bi jaz lahko tako nonšalantno rekel da letos pa ne bom plačal računov (ker pač nimam čebel - bi bil zelo navdušen.

Ni čudno da nam gre tako zanič. Birokrati so še enkrat pokazali zakaj nam gre tako zanič.

Mislim da bi bilo treba ta hlev enkrat spucat.

.
PrispevkovCOLON 132
PridruženCOLON Če Feb 03, 2011 10:36 am

OdgovorCOLON # 55675Odgovor .
Pe Jul 06, 2012 6:45 pm

:veryhappybee:
Zadnjič spremenil 1, dne ., skupaj popravljeno 0 krat.

dušans
PrispevkovCOLON 735
PridruženCOLON Ne Apr 04, 2004 9:30 am
KrajCOLON homec

OdgovorCOLON # 55676Odgovor dušans
Pe Jul 06, 2012 10:38 pm

Čebelar. napisal/-aCOLON V tujini imam veliko kolegov čebelarjev z več sto panji, do 1500, ki so vključeni v eko pridelavo in imajo manjše izgube kot tisti iz konvencionalne pridelave. Toleranca pri ostankih pa je 0.

Glede prodaje pa bo čas, čebelarje, ki ne delajo po pravilih, odnesel na smetišče, čeprav se trenutno še smejijo.
Vidiš Luka, tu se le delno strinjam, oziroma pozabljaš, da bomo vsi manj prodali, ko se bo v javnosti pojavilo, koliko je (lahko) ostankov v medu. Lahko pa na tem mestu še enkrat ponovim: dokler ne bo Preusova metoda zginila na smetišču zgodovine, toliko časa ne bo med čist.

Tudi za subvencije se strinjam, da je potrebno zagotoviti več sredstev, ne pa manjšati delež financiranja.

JanĹľevec
PrispevkovCOLON 688
PridruženCOLON Sr Maj 05, 2010 7:01 am

OdgovorCOLON # 55677Odgovor JanĹľevec
So Jul 07, 2012 3:44 am

Dodal bom le kapljico v globoko morje slovenske čebelarske šizofrenije. Ravno včeraj sem iz uradnih veterinarskih krogov dobil informacijo, da uparjalnika OK, ki ga prodaja Logar, še nihče ni testiral in stroka najmanjšega pojma nima kakšna je njegova učinkovitost. Še več, odsvetovana mi je bila takšna metoda in priporočeno zimsko polivanje čebel. Zakaj tako?

Stroka, ki spremlja čebelarjenje, dela kako čim bolj zakomplicirati življenje čebelarjem, namesto, da bi jim pomagala kako z najbolj učinkovitimi in relativno preprostimi ter priročnimi metodami uničevati čebeljega zajedavca varojo.

Imamo pa menda tudi slovenski čebelarji edini svojo organizacuo, ki namesto, da bi rezultate raziskav najprej uporabila za iskanje primernih doktrin zmanjševanja ostankov, te uporabi za strašenje potrošnikov pred pridelki svojega članstva. Nekaj podobnega ne boste našli nikjer drugje.

In še zadnje, da se doktrine zatiranja varoje prilagajajo možnosti drobnim ( malim ) čebelarjem namesto, da bi bilo ravno nasprotno in ob tem še enemu panjskemu sistemu namesto obema prevladujočima med katerima je ogromna razlika.

Ko bomo mrknili bomo oboji. Veliki in mali in ostali bodo le še kakšni eksotični drobnjakarji in velika ter neučinkovita in sama sebi namenjena stroka. Naj živita slovenska čebelarska stroka in njena mentorica ČZS! Čebelarjem ob njiju tako ni več pomoči!

volk
PrispevkovCOLON 2074
PridruženCOLON Če Apr 10, 2008 2:18 pm
KrajCOLON Zemlja

OdgovorCOLON # 55680Odgovor volk
So Jul 07, 2012 12:58 pm

Zanimivo je, da niso nikoli povedali kaksen je med iz uvoza.

Se slabse pa je, da namesto da bi izobrazevali cebelarje o uporabi razlicnih sredstev, tako alternativnih in kemicnih, kar je sicer bolana locitev, dolocijo alternativo.

Povsod govorijo,da je timol v apiguardu ter timovaru in se ne vem cem NARAVEN. Toliko je naraven, kot je amitraz, ali pa perizin.

Verjemite mi, da timol ni iz materine dusice, ali pa drugih sort timijana, pac pa SINTETICEN. In ostanki timola v panju, ki se vzirajo v les, vosek itd, kontaminira cel panj.

BEdasto pa je to, da Kandolfova glede na to, da se je ČZS distancirala od izbire zdravil za varozo, pise take clanke.
Narava je dekle lepotica,
Ko je voljna,
sama se preda,
ko jo posilis,
Ubiti te da!

levstek008
PrispevkovCOLON 1676
PridruženCOLON Če Maj 22, 2008 1:46 pm

OdgovorCOLON # 55681Odgovor levstek008
So Jul 07, 2012 2:19 pm

Sej je mravljična sintetizirana( si predstavljate, kako bi "movzli" mravlje za MK :lol: ) al pa oksalna.... Sam je po osnovni formulaciji MK al pa OK kot v naravi. Kumafos pa vemo kaj je.

Je pa problem razpadli produkt(metabolit) npr. amitraza al pa oksalna. Tle se pa stvar zakomplicira. Na kakšne metabolite razpade amitraz??
SAMO MRTVA VAROJE JE DOBRA VAROJA!!

Lp Matej
___________
skyp:levstek008

Novinka
PrispevkovCOLON 250
PridruženCOLON Če Jan 13, 2011 2:01 am

OdgovorCOLON # 55682Odgovor Novinka
So Jul 07, 2012 2:25 pm

Ja res žalostno če vodstvo ČZS kritizira nekaj, za kar samo ne stori, da bi bilo kaj boljše. Od take kritike zagotovo ne bo koristi, kvečjemu škoda. Je Janževec zelo lepo napisal.

Marko P
PrispevkovCOLON 247
PridruženCOLON Ne Mar 07, 2010 4:25 pm

OdgovorCOLON # 55687Odgovor Marko P
So Jul 07, 2012 8:58 pm

[quote="Janževec"]Dodal bom le kapljico v globoko morje slovenske čebelarske šizofrenije. Ravno včeraj sem iz uradnih veterinarskih krogov dobil informacijo, da uparjalnika OK, ki ga prodaja Logar, še nihče ni testiral in stroka najmanjšega pojma nima kakšna je njegova učinkovitost. Še več, odsvetovana mi je bila takšna metoda in priporočeno zimsko polivanje čebel. Zakaj tako?

Pozdravljeni,

o katerem uparjalniku je govora, če je warox potem lahko dodam nekaj linkov
testov, ki so jih izvajali mislim da v Švici že tam okrog 2002?

Lp

Marko P.

JanĹľevec
PrispevkovCOLON 688
PridruženCOLON Sr Maj 05, 2010 7:01 am

OdgovorCOLON # 55689Odgovor JanĹľevec
Ne Jul 08, 2012 7:26 am

MarkoP poglej na Logarjevo spletno stran in si oglej tam ponujen uparjalnik. Sam sem se odločil zanj iz vsaj dveh razlogov in sicer:
- ker v legalni prodaji na slovenskem trgu drugega ni oziroma vsaj sam zanj ne vem
- ker v zimskem času ne želim več polivati čebel in ob tem še izigravati diletantskega kemičnega mešetarja

Če me spomin ne vara je ČZS pred časom naslovila na pristojne organe zahtevo, da se uparjalniki, ki jih je moč dobiti na slovenskem, testirajo in bi tako uporabniki - čebelarji dobili prave ter strokovno podprte informacije.

Premalo je le ves čas nekaj nakladati o eko in podobnih štosih ter v tej smeri nič kaj storiti in le od čebelarjev pričakovati, da bodo čebelarji, kemiki, inovatorji ali celo izumitelji, in ob vsem tem še slepo sledili napotilom in navodilom kabinetnih strokovnjakov, ki tako večino svoje "stroke" pokradejo iz nepreverjenih tujih virov in izkušenj ter potem to nekritično vsiljujejo v slovenske razmere slovenskim čebelarjem.

Slovensko čebelarstvo je po mnogo čem specifično in tako tudi po prevladujočem panjskem sistemu in je potrebno določene doktrine prilagajati tem specifikam. To pa bi seveda zahtevalo nekaj več znanja ter predvsem volje, da se nekaj na tem področju doseže in ne le bebavega vsiljevanja doktrin, ki so nastale nekje drugje v popolnoma drugačnih razmerah čebelarjenja. Od tipičnega birokratsko tehničnega principa plonkanja bi slovenska stroka morala preiti na inovativno ustvarjalen princip skladen s slovenskimi pogoji čebelarjenja. Očitno pa bi to bil korak, ki ga slovenska stroka ne zmore ali pa zaradi intelektualne lenobe niti ne želi storiti.

Namesto, da bi iskali nove uporabne metode zatiranja varoje, raje ves čas nekaj prav birokratsko predpisujejo, zastrašujejo in sedaj celo že strašijo potrošnike pred svojimi domačimi čebelarji in njihovimi produkti. Prav grozno pa je ob tem še spoznanje, da v vsem tem veselo sodeluje ali v nekaterih primerih celo prednjači, organizacija čebelarjev ČZS.

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 55690Odgovor Fizikalec
Ne Jul 08, 2012 8:24 am

Hja Janževec to kr si napisal so pobožne želje sem men zdi, ČZS ima zadnje čase težave na celotnem področju in uhaja ji mimo kontrole marsikaj kaj nikakor nebi smelo. Napake potem moramo odpravljati čebelarji oziroma uporabniki storitev ČZS kar se men nikakor ne zdi dobro še manj pa normalno.
Taki članki kot je bil tale mag. Kandolfove pa je absolutni hamer bi blo bistveno bolje, če bi se raspisala o SMGO in kontroli le te, da nebi iz tiskarne dobili 15000 napačnih prelepk in iz trgovine vlekli 3000 kozarcev meda zaradi tega. To je delo zanjo pa še za koga katero bi glede na izobrazbo MORALI obvladat ne pa zastraševat potrošnike.

Marko P
PrispevkovCOLON 247
PridruženCOLON Ne Mar 07, 2010 4:25 pm

OdgovorCOLON # 55691Odgovor Marko P
Ne Jul 08, 2012 8:39 am

Pozdravljen,

se povsem strinjam, tudi sam sem že pred
parimi leti nehal polivat čebele. Kupil sem
Varrox uparjalnik pri Logarju, sedaj pa obstaja
še uparjalnik s toplim zrakom.
Zaradi hitrejšega dela in enostavnosti uporabe sem
lani nabavil Lesarjev uparjevalnik - trenutno sem zadovoljen.
V vsakem primeru bi bilo potrebno testirati uparjalnike,
seveda neodvisna organizacija s potrebnim znanjem in opremo.

Lp

Marko P.

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 55692Odgovor Fizikalec
Ne Jul 08, 2012 8:49 am

To je samo eno plat medalije druga pa je določit in raziskat kolk česa ostaja in določit mejno vrednost timola v medu in satju kot imajo Švicarji recimo. Iščejo se čiste kemične substance v medu, vosku itd..enako mora veljat za kvazi "alternativne" pripravke. Po vsej logiki ni važno, če med diši po timolu in cel panj ter satje sam da ni kumafosa noter a ne?

Pa tud ni važno, če vsak let zgubimo vsaj 50% čebel po tem članku sodeč? Ali res človk rabi univ. diplomo in mag., da napiše tako neumnost? :?

.
PrispevkovCOLON 132
PridruženCOLON Če Feb 03, 2011 10:36 am

OdgovorCOLON # 55693Odgovor .
Ne Jul 08, 2012 11:05 am

:veryhappybee:
Zadnjič spremenil 1, dne ., skupaj popravljeno 0 krat.

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 55694Odgovor Fizikalec
Ne Jul 08, 2012 11:23 am

Ja sej najbolj me boli glava za študije oziroma raziskave na temo diploma, mag ali dr. na koncu pa takoooo izobražena oseba potem napiše, da ni problem izguba čebel :shock: kapo dol ej.....

.
PrispevkovCOLON 132
PridruženCOLON Če Feb 03, 2011 10:36 am

OdgovorCOLON # 55695Odgovor .
Ne Jul 08, 2012 11:41 am

:veryhappybee:
Zadnjič spremenil 2, dne ., skupaj popravljeno 0 krat.

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 55696Odgovor Fizikalec
Ne Jul 08, 2012 11:42 am

Ta članek je napisan točno tako kot bi mehanik ali kdorkoli od šoferja zahteval, da iz izpuha pridejo samo koristni plini za naravo. NIČ co2 nič kr lahko škodi okolju.
Kandolfova ni podala REŠITVE kr bi jaz od nje pričakoval, torej kako uporabit aternativo, da izgub ne bo, kako uporabit kemijo, da ne preide v med, vosek itd... ne pa da pač izgubimo čebele za ceno "čistega pridelka" to je norca delanje iz čebelarjev in ustrahovanje potrošnikov.

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 55697Odgovor Fizikalec
Ne Jul 08, 2012 11:44 am

Čebelar. napisal/-aCOLONNa žalost 90% diplom v novem študijskem programu v realnosti bazira samo še na delanju povzetkov različnih raziskav.
Perspektivne pa tako ali tako takoj poberejo za delo na fakulteti ali pa v firmah (npr. samo na BF imaš cel kup doktorjev starih 30 let, ki delajo na konkretnih raziskavah).
Ostali se večinoma "prekvalificirajo" in pristanejo v javni upravi kot strokovnjaki za kmetijstvo in kot svetovalci. Vsaj iz lastnih izkušenj pa vidim, da je res pravih, usposobljenih ljudi iz prakse, na mestih, ki vodijo kmetijstvo ali pa svetujejo precej malo.
Ja zato smo točno tam kjer smo, ker sistem izobraževanja ne temelji na znanju ampak na pridobljenem nazivu zato potem ena mag. kvazi kao spec. nek napiše tak članek.

boriss
Site Admin
PrispevkovCOLON 3074
PridruženCOLON So Sep 08, 2007 9:23 am

OdgovorCOLON # 55698Odgovor boriss
Ne Jul 08, 2012 11:58 am

Kolikor sem bil obveščen se je ČZS distancirala od zdravljenja VAroje. S tem člankom je dokazala da je daleč od kake distance. To je točno vmešavanje v zatiranje varoje.

Drugo

S izjavo da je vseeno če vsako leto izgubimo 50 % čebel je Andreja rekla:
Zato ker enkrat lahko najdemo kje strupe v preseženih količnah naredimo kar samomor - samo da bomo imeli čiste pridelke.

bloop
PrispevkovCOLON 746
PridruženCOLON Ne Avg 06, 2006 3:40 pm

OdgovorCOLON # 55699Odgovor bloop
Ne Jul 08, 2012 4:33 pm

Glede na tukaj na hitro prebrano razumem samo eno, ne zanima cebelarjev kaj imamo, kaj prodamo, samo da so cebele zive ?
Naj se potem zahteva, da se dovolijo res mocna sredstva, pa jih uporabit vsak mesec malo, kar med paso pa reseno. Cebele bodo, med bo(ce bo narava dala), pa prodalo se ga menda tudi bo?

Ostanem pri kislinah.

Novinka
PrispevkovCOLON 250
PridruženCOLON Če Jan 13, 2011 2:01 am

OdgovorCOLON # 55700Odgovor Novinka
Ne Jul 08, 2012 4:44 pm

bloop napisal/-aCOLONGlede na tukaj na hitro prebrano razumem samo eno, ne zanima cebelarjev kaj imamo, kaj prodamo, samo da so cebele zive ?
Naj se potem zahteva, da se dovolijo res mocna sredstva, pa jih uporabit vsak mesec malo, kar med paso pa reseno. Cebele bodo, med bo(ce bo narava dala), pa prodalo se ga menda tudi bo?

Ostanem pri kislinah.
Zelo površno bereš...

bloop
PrispevkovCOLON 746
PridruženCOLON Ne Avg 06, 2006 3:40 pm

OdgovorCOLON # 55708Odgovor bloop
Ne Jul 08, 2012 8:40 pm

Drugace pa sem ga sel prebrat, sej ni nic takega napisala.
Napisala je da pac ne morejo stat za kumafosom s subvencijo, da ga pa lahko prav vsak kupi.
Jaz delam z kislino pa jo bom prav tako kupil, ker ne vem, da bi bila na razpolago, ceprav je v programu bila navedena.

Cebele pa so padale in bodo, edino razlogi bodo morda spremenjeni, zakaj padajo. Silijo pa kolikor vem nikogar, da uporabi to kar brezplacno delijo.

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 55709Odgovor Fizikalec
Ne Jul 08, 2012 8:42 pm

Pol ti živiš na drugem planetu...napisala je, da izgube čebel niso problem ostanki pa eventualni ki jih nekoooč lahko najdli pa so, hmmm verjetno smo mi eni bolj manj izobraženi pa mi ne razumemo tega najbrž.

bloop
PrispevkovCOLON 746
PridruženCOLON Ne Avg 06, 2006 3:40 pm

OdgovorCOLON # 55710Odgovor bloop
Ne Jul 08, 2012 8:47 pm

Sej je res, izguba cebel ni problem. Odvisno pa je kdo si. Ce si cebelar je izguba cebel problem, za ostale je problem pa ostanek v medu, ce tam je pa ga naj nebi bilo.
Z mojega vidika iz drugega planeta :), je pa pac oboje velik problem.

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 55711Odgovor Fizikalec
Ne Jul 08, 2012 8:52 pm

Stvar meda je v rokah tistega keri prideluje-prodaja ne nekoga, ki o tem ugiba nekje. To se ne piše in ne posplošuje kr tako nekam v 3 dni. To je stvar tistega keri na trgu nastopa NIKAKOR pa ni umestno napisat, da izguba čebel ni problem to je absurdni izraz in ona reprezantira ČZS torej je stališče ČZS tako, da pač vsak leto polovico čebel žrtvujemo?? Ali pa je to pisano na kožo trgovanju z čebelami in čebeljimi maticami ker eni meda ne znajo pridelat?
Članek daje kr za razmišlanje ampak če bi kdo drug napiso ne kdo iz ČZS bi še nekak skušal razumet.

bloop
PrispevkovCOLON 746
PridruženCOLON Ne Avg 06, 2006 3:40 pm

OdgovorCOLON # 55712Odgovor bloop
Ne Jul 08, 2012 8:58 pm

To o trgovanju z cebelami je morda povsem dobra ugotovitev. Eni izvazajo cebele, eni pa potrebujejo domaci trg?

boriss
Site Admin
PrispevkovCOLON 3074
PridruženCOLON So Sep 08, 2007 9:23 am

OdgovorCOLON # 55713Odgovor boriss
Ne Jul 08, 2012 9:06 pm

Eni nič ne razumete.

Dejstvo je da med ki ga pridelamo moramo prodati. Pa ne zato ker nam je tako zelo všeč - temveč da kaj zaslužimo. eni zato da sploh lahko jemo trd kruh. Drugi zato da lahko kaj dodajo k penziji in imajo malo manj trd kruh.

Če nekdo izgubi pol čebel je v stanju ko tisto leto sploh ne je kruha. Celo leto rabi, da postavi čebelarstvo nazaj. Tudi če kupi družine tisto leto ne zasluži nič - družine so itak (že sedaj) ene 50 % predrage.

In stališče ČZS (Kandolfova dela na ČZS in je del Svetovalne službe), da je vseeno če nič ne zaslužimo je debilno.

To je pot v ukinitev resnega čebelarstva - kar bi izgleda 5 panjičkarji kar zelo radi videli.

Ne zavedajo pa se, da je to hkrati ukinitev tudi njih - ali če že hočete tudi vas ki ste tako prekleto pametni.

Noben normalen čebelar ne more plačati 50 % izgub več kot eno leto zapored.
Zadnjič spremenil 1, dne boriss, skupaj popravljeno 0 krat.

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 55714Odgovor Fizikalec
Ne Jul 08, 2012 9:15 pm

Mene tle zanima sedaj (upam bo po dopustu) v 9 št. potem članek MAGDIČEVE menda je ona specialist svetovalec za ekonomiko kakšen načrt je pripravila za scenarij oziroma doktrino kandolfove? Verjetno glede na veleumje, ki ga tam premorejo nam bodo vedeli svetovat kako bomo še lahko jedli trd kruh kljub 50% izgubam čebel?
Zadnjič spremenil 1, dne Fizikalec, skupaj popravljeno 0 krat.

boriss
Site Admin
PrispevkovCOLON 3074
PridruženCOLON So Sep 08, 2007 9:23 am

OdgovorCOLON # 55715Odgovor boriss
Ne Jul 08, 2012 9:18 pm

JA to kako preživeti take izgube vsako leto, bi pa tudi jaz z veseljem prebral.

bloop
PrispevkovCOLON 746
PridruženCOLON Ne Avg 06, 2006 3:40 pm

OdgovorCOLON # 55716Odgovor bloop
Ne Jul 08, 2012 9:20 pm

Ja ce je za ekonomiko, bo verjetno resitev v tem kako prodati tisto kar nimas?

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 55717Odgovor Fizikalec
Ne Jul 08, 2012 9:21 pm

Ja jaz pričakujem, če je pač to rešitev za potrošnike, da ima področje za ekonomiko pripravljen scenarij in nam bo to v SČ tudi opisano. Če pišejo, da treba čebele izgubljat za dobrobit kupca bo najbrž tud kako to ekonomično nardit a ne???

BUTTON_POST_REPLY

Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 1 in 0 gostov