Edina prava odlocitev

Rubrika za prosto razpravo in za prispevke z žaljivo vsebino z avtomatskim brisanjem vsakih 30 dni
BUTTON_POST_REPLY
bloop
PrispevkovCOLON 746
PridruženCOLON Ne Avg 06, 2006 3:40 pm

Edina prava odlocitev

OdgovorCOLON # 35420Odgovor bloop
To Jul 14, 2009 5:11 pm

Tako! Odlocil sem se, da bom popolnoma preuredil svoje cebelarstvo. Odprli so mi koncno oci in uvidel sem, da delam vse narobe. Tudi veterina in ostali so v zmoti, a sreco imam, da imam internet in sem lahko odprl oci in videl pravo pot.
Po mnogo prebranih clankih sem preprican, da je to edina prava pot, ki jo bo zagotovo kmalu zacelo prakticirati vsaj polovica slovenskih in zagotovo 70% tujih cebelarjev, ki bodo zeleli cebelariti na pravilen naraven nacin.
Najbrz bo sicer pametno, da izberem tudi ime za to vrsto cebelarjenja, lahko pa je kar "Bloop naravno cebelarjenje".

Vse sedanje panje bom drugo leto unicil, da nebi se koga vodil v skusnjavo. Del cebel bom naselil v debla v gozdu, ki jim bom poprej izkopal(najverjetneje z dletom) sredico in vanje naselil roje cebel. Drug del pa bom zaradi svoje zelje po domacem cebelnjaku vseeno naredil nekaj umetnih panjev, ki so najbolj podobni naravnemu duplu. Nekaj bo zato razrezanih naravno votlih debel(nekaj jih ze imam doma, lahko tudi posredujem posnetke), saj so to najvecji priblizki nekdanjemu naravnemu domovanju cebel, ostalo pa bo kranjicev, saj v njih dajejo cebele vsako leto veliko stevilo rojev in ni tezav z varojo in ostalimi nadlogami naprednega cebelarstva.
K sreci se imamo doma preso, da bom lahko tocil na naravni nacin, brez primesanja zraka v med, le dobro staro stiskanje iz katerega bo pritekel najbolj deviski med, ki bo imel vsaj 10x visjo ceno.
Cebele v duplu v gozdu, bodo tako brez varoje, saj jim bom vsako leto unicil zalego in najbrz tudi njih, ko bom pobiral pridelek zato tudi ne bo tezav z zimsko-pomladno nosemo. Nekaj satovja in medu pa bom pustil, da bodo cebele od drugod se lahko malo "polizale", ali pa ce se bo katera umaknila mojemu nabiranju.
Tiste v domacih duplih in kranjicih pa bom tako zazveplal ker so tako stari mojstri poceli in niso imeli nikdar tezav z varojami. Zveplo prav tako panje dobro razkuzi. Prav tako bo vsako leto novo satovje v panju in torej tudi precej zmanjsam tezave glede ostalih kuznih bolezni. Saj ne vem zakaj bi razlagal tehnologija cebelarjenja v kranjicih, se je izpopolnila pred mnogo leti in takrat so imeli super donose in super cebele. Pozabil sem skoraj, da je bilo cebel celo toliko, da smo jih izvazali povsod po svetu!
Za morebitno zdravljenje pa bom lahko uporabil tudi crmeliko zmesano k medu ali sladkornemu sirupu, porihta varojo 100%, ne vem zakaj se to ne uporablja nekoliko vec v sedanjem cebelarstvu(nasvet sem dobil od starih mojstrov cebelarjenja, ki cebelarjijo po 60 in vec let).
Nekaj tezave mi predstavlja le, da ponekod zasledim, da lahko naberem iz druzine nekako do 20kg medu, torej ce bo drugzina prevec prinesla pa ji najbrz pac polovico pustim v duplu, bo kaksen sosed cebelar mislil, da je kaj dobro zamedilo v gozdu.
Tako to sem moral deliti z vami, v upanju da boste tudi vi videli, da morda res lahko spremenite tehnologijo, vam in cebelam na bolje. Sploh si ne morete misliti, koliko hitreje in lazje lahko stocite med z preso. Nabavite le vasemu cebelarstvu primerno veliko. V najslabsem primeru, pomislite kako velike so ponekod bile rocne prese za vinogradnistvo, bi bilo najbrz dovolj za kaksno poklicno cebelarstvo.
Skoraj pa sem pozabil na pike cebel, tistim ki so vam letos ponekod tako divje. Po zveplu cebele ne pikajo. Premislite in se odlocite!

divji cebelar
PrispevkovCOLON 2668
PridruženCOLON Ne Apr 04, 2004 7:40 am

OdgovorCOLON # 35421Odgovor divji cebelar
To Jul 14, 2009 5:46 pm

Sem se že zdavnaj odločil in skoraj vse kar si zapisal sam že pripravljam v ilegali. Zaradi tega se v razprave na forumu tudi več ne vključujem, ker se vračam nazaj k naravi in sem zelo vesel, da bom imel partnerja. Varoja, huda gniloba, poapnela zalega, rojenje, panjski sistemi, subtilni aspekti, prelaganje, nove matice, točila takšna in drugačna, satje staro ali mlado, satnice, okvirji takšni in drugačni, panji vseh vrst in velikosti ter ostale sodobne nadloge čebelarstva odhajajo na smetišče čebelarske zgodovine.

Vsi hitite naprej midva s kolegom pa sva se obrila in hitiva nazaj v daljno lepo in od civilizacije neomadeževano preteklost.

Baj..baj.. vsi svetovalci, vse organizacije, vsi veterinarji, vsi inšpektorji, vsi Medexi in drugi gulikože, vse doktrine ČZS. Kis-a, NVI-a in drugih strok privezanih ob državne jasli, baj...baj...vse kemične multinacionalke, vsi predsedniki ČD, vsi kmetijski ministri, vsi kmetje, vinogradniki in sadjarji, ki v svoji produkciji do kolen brozgate v raznih kemičnih zvarkih, baj...baj... vsi uradniki in uradnice kmetijskega ministrstva ter ostali žalujoči, ko boste ostali v umazani sedanjosti, baj... baj... vse Apimondije, vsa ocenjevanja medu, vse razstave in predstavitve, vsa komercializacija čebelarstva in čebele, vsi naivni tepci v čebelarstvu, vsi kronani osli v čebelarstvu, vsi čebelarski alkimisti in drugi čebelarski čarovniki, baj..baj... vsi ki vneseno pišete na tem in drugih forumumih in baj..baj... vsi, ki to še bolj vneto prebirate in pri tem še verjamete kakšne modrosti da je tukaj mogoče prebrati in jih potem v praksi uporabiti, baj...baj...vsi obrazci, ki si jih sproti izmišljujejo razni veterinarski, čebelarsko funkcinarski in drugi tehno- birokratski modreci, ki pač morate pred javnostjo pokazati, da nekaj delate in pri tem mučite tisoče čebelarjev, da vam pišejo hišne številke, baj ...baj... vsi ostali telebani, ki želite iz čebele narediti stroj za pridelovanje medu, iz čebelarja obrtnika ali kar tovarnarja in iz čebelarstva pravo pridobitno kmetijsko panogo, baj...baj...vsi csi čebelarji in tisti, ki čebele imate in mislite, da ste že čebelarji, baj...baj...vsi !!!!

bloop
PrispevkovCOLON 746
PridruženCOLON Ne Avg 06, 2006 3:40 pm

OdgovorCOLON # 35448Odgovor bloop
Sr Jul 15, 2009 6:42 pm

Odlocil sem se se, da morda ni slabo, ce bi napisal eno knjigo. Naslov je jasno "Bloop naravno cebelarjenje v duplih".
V to knjigo bom strnil vse moje bogate izkusnje, predvsem pa izkusnje starejsih cebelarjev, ki se obvaldajo te stare tehnike cebelarjenja v kranjicih, saj bo tistih, ki so se nabirali med iz dupel zelo malo.
Ampak se zavedam, da to ne bo tako huda zadeva,saj zadevo sedaj ze iz same teorije dovolj obvladam, da bo ta knjiga hit. K sreci poznam nekaj prevajalcev, ki bodo zadevo spravili kar najhitreje v vsaj angleski in nemski jezik, pa tudi lektorici imam vsaj dve v mislih, torej bo manj napak kot v mojih prispevkih(kar bo gotovo mocno vplivalo na samo uporabnost knjige).
Zamisljam si da bo v prvem delu, zgodovina duplarjenja, potem kako izdelati svoje prirocno duplo za na vrt. Pri izdelavi imam sicer tezavo. Saj ne vem kje je v narav obicajno nastala luknja v duplu. Na sredini, zgoraj ali spodaj? No ce ima kdo kaksno raziskavo na to temo bom vesel.
Potem pa nekaj prispevkov o pasah in zapisi kako prepoznati kateri okus medu, ko na koncu leta poberes med. Jasno pa bi bil tudi kaksen pogovor z kaksnim kemikom in vinarjem nekaj malega o uporabi zvepla. Nato pa se morda nekaj nasvetov o tem kako prodati svoje pridelke po najvisji mozni ceni. Predvsem povdarjanje naravnega in iz dupla.

Mimogrede a ima kdo kaksne podatke kaksna dupla so imele cebele najraje? Saj imam sedaj doma le smrekova debla premera okoli 70cm z okoli 50cm luknjo, visina tega debla pa je okoli 150cm, pa se bojim da ne bo pravi les in prave mere. Se posebej me skrbi, ker pravijo da smreka pri nas ni bila avtohtona in potem najbrz pri nas cebele niso prezimovale v smrekovih duplih.
Tezak je tale prehod.

cebelar_novinec
PrispevkovCOLON 1006
PridruženCOLON Če Jun 14, 2007 8:08 pm

OdgovorCOLON # 35450Odgovor cebelar_novinec
Sr Jul 15, 2009 6:46 pm

Ja za nekatere bo verjetno res težak.....

bloop
PrispevkovCOLON 746
PridruženCOLON Ne Avg 06, 2006 3:40 pm

OdgovorCOLON # 35453Odgovor bloop
Sr Jul 15, 2009 7:07 pm

Res toliko stvari se odpre, ko zelis biti natancen. Tako da sem res kar zaskrbljen. Pa saj smo nasli pri vseh receh resitve ane, samo da morajo biti tukaj kar se da naravne, je pa tezava ker tezko posnemas naravno okolje , ko ga vec ni.
Zato morda moram cimprej iti delati luknje v debla v gozd,da bodo cebele izbrale katero je bolj zanje pravo in na podlagi teh opazanj, potem naredim se tistih nekaj domacih debel.

divji cebelar
PrispevkovCOLON 2668
PridruženCOLON Ne Apr 04, 2004 7:40 am

OdgovorCOLON # 35461Odgovor divji cebelar
Sr Jul 15, 2009 8:02 pm

Naredi tri luknje v deblo in sicer eno zgoraj, drugo v sredini in tretjo spodaj. Pa se potem naj čebele same odločijo katero bodo uporabljale in v preostali dve zabiješ lesene čepe ter jih zaliješ z drevesno smolo.
Mogoče pa bi tako na tiho in skrivoma le uporabil nekaj iz današnje tehnične sodobnosti in spodaj na dno montiral leseno vinogradniško pipo za enostavno točenje medu direktno v kozarce. Pa točil boš lahko, ko se pojavi pravi kupec, ki si bo ta med sploh lahko privoščil. Za revščino ta med že ne bo.

volk
PrispevkovCOLON 2074
PridruženCOLON Če Apr 10, 2008 2:18 pm
KrajCOLON Zemlja

OdgovorCOLON # 35466Odgovor volk
Sr Jul 15, 2009 9:06 pm

Ce hoces najti avtohtoni les za cebele,potem moras iskati endemit.Torej drevo,ki je doma tukaj pa nikjer drugje,vse ostalo so tuje vrste.
Pa pracebelo moras poiskati.
Drugace pa lahko cebele das v kako duplo,notranje mere pa morajo biti visina vsaj 40cm(kranjica ima gnezdo visina 33),potem pa notranji premer mora biti vsaj 35-40 cm.Kranjica pac ni italijanka.

Drugace pa naredi takole,vzami kose za cebele.Na vrhu kosa naredi 4 cm luknjo.Na luknjo lahko das pokrovcek(pozimi),spomladi pa das gor se en kosek.Not bodo naredile med v deviskem satju..
potem pa moras to prodajati to kot afrodizijak
Narava je dekle lepotica,
Ko je voljna,
sama se preda,
ko jo posilis,
Ubiti te da!

Uporabniški avatar
kravzlj
PrispevkovCOLON 506
PridruženCOLON Sr Jul 30, 2008 6:34 pm
KrajCOLON Zaborąt pri Dolu
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 35469Odgovor kravzlj
Sr Jul 15, 2009 9:27 pm

Zabavno, vedno več nas je, ki bi čebelarili naravno. Lepo to!

Bloop: s čim boš tretiral proti varoji? Lahko malo bolj podrno opišeš prosim? Pa kako si izdolbel duplo? Lahko malo več o tem?

To bodo še hude debate :D
" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "

cebelar_novinec
PrispevkovCOLON 1006
PridruženCOLON Če Jun 14, 2007 8:08 pm

OdgovorCOLON # 35471Odgovor cebelar_novinec
Sr Jul 15, 2009 9:35 pm

kravzlj napisal/-aCOLONZabavno, vedno več nas je, ki bi čebelarili naravno. Lepo to!

Bloop: s čim boš tretiral proti varoji? Lahko malo bolj podrno opišeš prosim? Pa kako si izdolbel duplo? Lahko malo več o tem?

To bodo še hude debate :D
A ne vidiš da se dela norca ?

dobje
Site Admin
PrispevkovCOLON 948
PridruženCOLON Sr Feb 22, 2006 9:20 pm
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 35482Odgovor dobje
Če Jul 16, 2009 11:16 am

Morda bo avtohtoni iveral še najbolj naraven za vrtanje lukenj! :haaaaaaaaaaa

igorv
PrispevkovCOLON 121
PridruženCOLON To Avg 24, 2004 12:07 pm

OdgovorCOLON # 35484Odgovor igorv
Če Jul 16, 2009 1:33 pm

Ne vem, ampak kolikor vidim na nekatere to spremenljivo vreme malenkost drugače vpliva... :)

bloop
PrispevkovCOLON 746
PridruženCOLON Ne Avg 06, 2006 3:40 pm

OdgovorCOLON # 35487Odgovor bloop
Če Jul 16, 2009 8:39 pm

kravzlj napisal/-aCOLONZabavno, vedno več nas je, ki bi čebelarili naravno. Lepo to!

Bloop: s čim boš tretiral proti varoji? Lahko malo bolj podrno opišeš prosim? Pa kako si izdolbel duplo? Lahko malo več o tem?

To bodo še hude debate :D
No zadeva je taksna, da debla nisem dolbel(da je le cim bolj naravno), ampak sem prosil gozdarje, da so mi taksnega z naravno luknjo pripeljali.
Deblo je smrekovo, votlo po naravni poti, gozdarji tega niso veseli, jaz pa sem pac bil malo bolj.
Danes sem ga malo gledal pa vidim, da sem malo prevec rekel, da je visok 150cm. Je kar nekaj manj, bom zmeril in slikal zdaj en dan.
Tretiranje proti varoji pa menda ne bo potrebno. Kot prvo je to naravno cebelarjenje kjer varoje naj ne bi bilo v skodljivih merah?
Kot drugo, pa menim da je prvotni nacin cebelarjenja bil, da se je druzino bolj ali manj unicilo, torej ce jih bom zazveplal dvomim da bo se kaj varoje v druzini? Cez leto pa bo tako ali tako kaksen roj, ki ga bom potem naselil v drugo duplo.

No danes sem se govoril z eno osebo, ki se spominja ko so se nasli cebelje druzine v drevesnih duplih in so bile vsaj na nasem koncu obicajno v bukovih duplih. Zanimivo zame. Torej imam napacno vrsto lesa :). Ampak votle bukve pa v svojih letih se nisem uspel najti. Razen na notranjskem, kjer jih dobro izkoriscajo polhi.
Tako sem jaz to razumel in si zamislil.

cebelar_novinec
PrispevkovCOLON 1006
PridruženCOLON Če Jun 14, 2007 8:08 pm

OdgovorCOLON # 35490Odgovor cebelar_novinec
Če Jul 16, 2009 9:31 pm

Vi se kar zajebavajte. Spet nas bodo šišali drugi. Malo si poglejte kaj britanci delajo v kmetijstvu. Pri nas ni niti še v povojih "nov način", pri njih pa že poteka vse in bodo imeli že vse ustaljeno ko se bomo mi prebudili in požokal po glavi ter se spraševali za kaj se gre. Takrat ne bo nobenega norčevanja več. Samo jok.....

Odisej
PrispevkovCOLON 1374
PridruženCOLON Če Jun 05, 2008 2:34 pm
KrajCOLON 570mnm, Logatec, Notranjska

OdgovorCOLON # 35492Odgovor Odisej
Če Jul 16, 2009 10:20 pm

Škoda, da si porabil toliko svoje energije za to pisanje, Bloop.
In prav tako je škoda, da ne uvidiš, kam se svet vrti, v kako blatni reki plavaš in koliko slabega delaš sam sebi.
Če si se mislil ponorčevati iz Timijana in ostalih, potem si temo kar dobro umestil - v 'Koš' namreč.
Malo se mi celo smiliš. Takšen potencial, pa ga usmerjaš v povsem napačno smer.
A oči se odpirajo vedno več ljudem. Morda bi bilo dobro, če si jih malce pomencaš. Ni še prepozno.

Lep dan vsem.

bloop
PrispevkovCOLON 746
PridruženCOLON Ne Avg 06, 2006 3:40 pm

OdgovorCOLON # 35493Odgovor bloop
Če Jul 16, 2009 10:39 pm

Jaz sem odprl oci, vam sem se pa zacel smilit. Nekaj mora biti tukaj v mojih oceh narobe. Cuden ja ta svet. bom se porocal o svojih mislih in dognanjih.

divji cebelar
PrispevkovCOLON 2668
PridruženCOLON Ne Apr 04, 2004 7:40 am

OdgovorCOLON # 35497Odgovor divji cebelar
Pe Jul 17, 2009 6:04 am

Tudi sam sem dobil solzne oči in peči me je začela vest. Zoperstaviti se okultnim znanostim pa res že meji na norost. Saj se vendar na vseh kabelskih in drugih lokalnih TV postajah kar dnevno pojavljajo novi in novi vedeževalci in vedeževalke, ki veselo mešajo karte, prelagajo neko kamenje, bebavo zrejo iz ekrana v moje prestrašene oči in na daljavo vidijo v mojo pokvarjeno dušo ter mi napovedujejo bodočnost, preteklost in sedanjost. In tako spoznavam, da za današnji sodobni svet velja, da bolj si neumen in večje neumnosti kvasiš, bolj si sodobno znanstven, napreden, človek novega časa, ki vidi to česar drugi ne vidijo in nikoli videli ne bodo, razume to česar drugi nikoli razumeli ne bodo in tako se dnevno rojevajo vedno novi mesije, preroki ali novi sodobni veliki misleci in rešitelji človeštva. Če vse to velja za človekovo življenje nasploh, zakaj potem vse to ne bi veljalo tudi za čebelarstvo.
Zaradi navedenega me vedno bolj peče vest v zavedanju, da sam capljam v mlakuži neznanja, konzervativnosti, zaostalosti in v krivi veri, ko še vedno neumno verjamem eksaktni znanosti in ne tisočletnim ter na novo odkritim večno veljavnim spoznanjem, ki so edina prava in veljavna ter je njihovo razumevanje dano le redkim posameznim izbrancem trenutne človeške generacije.
Resnica ni to kar vidiš, občutiš, vonjaš, okusiš, izkusiš, temveč prav nasprotno, resnica je je skrita le v oznanilih novih prerokov. In to lahko dokažem s praktičnim primerom. S tega foruma sem kopiral vsa napotila, navodila in prerokbe ter doktrine zatiranja varoje, iz vsega tega skuhal čajno mešanico in jo dal čebelam. Od takrat je varoja v mojem čebelarstvu le še preteklost.

bloop
PrispevkovCOLON 746
PridruženCOLON Ne Avg 06, 2006 3:40 pm

OdgovorCOLON # 35505Odgovor bloop
Pe Jul 17, 2009 2:02 pm

divji čebelar napisal/-aCOLON In to lahko dokažem s praktičnim primerom. S tega foruma sem kopiral vsa napotila, navodila in prerokbe ter doktrine zatiranja varoje, iz vsega tega skuhal čajno mešanico in jo dal čebelam. Od takrat je varoja v mojem čebelarstvu le še preteklost.
Ce je kdo kdaj v to podvomil je pa res cudak. Mislim da tudi prav noben znanstvenik ne bo oporekal tej trditvi in prav tako noben naravno naravnan cebelar.
In dejansko na tem forumu je recept kako se znebis zagotovo varoje, za vse vecne case. Samo pogledati je potrebno bolj podrobno skozi vsebine.
Malo me je tu odneslo se mi zdi iz teme, ali pa tudi ne.

BUTTON_POST_REPLY

Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 1 in 0 gostov