"PANJSKA VOJNA"

Rubrika za prosto razpravo in za prispevke z žaljivo vsebino z avtomatskim brisanjem vsakih 30 dni
Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

"PANJSKA VOJNA"

OdgovorCOLON # 32693Odgovor Fizikalec
Sr Jan 28, 2009 12:59 pm

Glede nato, da je Dušan podal idejo za "panjsko vojno" sem odprl tole temo za "streljanje z vseh topov" samo PROSIM brez osebnih žalitev samo argumenti.


Kar se panjev tiče mene to preveč ne bega problem imam samo z ene par rečmi recimo:

-zagovornik nakladnih sistemov
če o tem piše nekdo, ki je preiskusil oba sistema mi je razumljivo. Ponavadi je tako, da je vsak, ki ima AŽ tudi kak nakladni preizkusil obratno pa je teh manj.

-drugi problem je, ko začne o nekem panju pisat začetnik, ki je prebral vse hvalospeve o nekem "novem panju", ki to v bistvu ni. Farraja so preizkusili že davno marsikateri sedanji MOJSTRI, od Borisa do Pankerja pa še koga bi lahko našteli pa so ga vrgli v smeti.

Vse ma svoje dobre in slabe lastnosti in nakladni panj v SLO ni čebelarja, ki bi ga na veliko prevažal razen g. Adlešiča (ne vem koliko še prevaža) govorim o št. panjev nad 200, da ne bo pomote.
Panj kot tak je ugnezden pri nekaterih, ki NE čebelarijo na med in spotoma peljejo še prodajo družin in vzrejo (omenjam tiste kateri od tega živijo). Čeprav za vzrejo ponavadi uporabljajo poleg še AŽ-je. Nobeden tak čebelar ne preseže 30 panjev kaka izjema 70 vse višje pa komaj koga najdeš. Za na mestu čebelarit samo z pridelavo medu niti pod razno ne moreš preživet ne z nakladnim in ne z listovnim panjem.
Aspekti so sledeči:
-ni ravno kuul za prevažat
-kamion za prevoz LR je težje homologirat
-prostora za zlaganje je po SLO malo
-če je enota homologirana ima daleč premalo panjev, da je ekonomična
-sistem nalaganja je in zlaganja je predrag
Manj pomembni aspekti:
-delo pod milim nebom
-točenje na stojišču težko prilagodljivo
-delo ob dežju vetru nemogoče
-putojoča orodjarna, ki je nuja
-skladišče za višek naklad in rezevnih naklad ter podnic

Če se lotim še AŽ-jev pa njihov izpeljank se zadeve obrnejo v drugo stran. Prevažanje je povsem enostavno in cenovno sploh ni treba omenjat. V zelo kratkem času lahko preselimo veliko št. panjev z relativno malo fizičnega dela. Točenje na terenu je povsem enostavno in ne predstavlja nobenih težav. Delo v prevozni enoti poteka brez težav ob dežju, vetru itd...
Omejen je z prostorom (razen ene par izpeljank) naštevl bi lahko naprej samo ne vem ali je to kaj smiselno???

Torej dajmo nadaljevat z argumentirano raspravo mogoče pa bo kakemu začetniku res koristilo??? :roll:

cebelar_novinec
PrispevkovCOLON 1006
PridruženCOLON Če Jun 14, 2007 8:08 pm

OdgovorCOLON # 32697Odgovor cebelar_novinec
Sr Jan 28, 2009 1:37 pm

Čebelar do recimo 25 panjev - stacionarno. Jaz več na eno stojišče ne bi dajal. Še 25 se mi zdi preveč za stacionarno čebelarjenje in to s katerimkoli panjskim sistemom.


TBH ( top bar hive ) - po slovensko letvičar


Ne rabiš točila
Ne rabiš kadilnika
Ne rabiš satnic
Ne rabiš žic
Ne rabiš orodja za otkrivanje satja
Ne rabiš "skladišča" za opremo ( naklade, okvirje )


Poceni izdelava - bolj poceni in preprosto za panj s premičnim satjem ne gre...
Potrebuješ samo kuhinjski nož

Potrebno je pazljivo ravnanje z novozgrajenim satovjem saj je krhko ( ni žic in stranskih letvic )

:)

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 32698Odgovor Fizikalec
Sr Jan 28, 2009 1:42 pm

cebelar_novinec napisal/-aCOLONČebelar do recimo 25 panjev - stacionarno. Jaz več na eno stojišče ne bi dajal. Še 25 se mi zdi preveč za stacionarno čebelarjenje in to s katerimkoli panjskim sistemom.
Z tem se nebi strinjal pri meni je v okolici stacionarno okoli 200 panjev odštevši moje prevozne enote. Verjetno jih je lahko več nimam ravno točnega podatka.
Na akaciji je pa takoj 600 panjev noter samo ti se odmaknejo po paši ali najpozneje za 10 dni po končani akaciji.
V bistvu stojiče, če je doma pri domu je ok za manj kot 50 panjev se sploh ne splača od doma do stojišča pelat, ker je strošek prevelik končaš pa v 3 urah delo torej, če se pelaš je vseeno ali si tam polni delovni čas ali samo 2-3 ure.

cebelar_novinec
PrispevkovCOLON 1006
PridruženCOLON Če Jun 14, 2007 8:08 pm

OdgovorCOLON # 32700Odgovor cebelar_novinec
Sr Jan 28, 2009 1:50 pm

Sej pravim, da jaz jih ne bi več kot 25 na en plac dajal. Koliko jih lahko, kaj se splača in koliko jih imajo ne vem.

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 32701Odgovor Fizikalec
Sr Jan 28, 2009 1:53 pm

Če pogledava z aspekta kaj se splača se na "mestu" nič ne splača. Da tu kaj zaslužiš je iluzija.
Ne splača pa se pelat 5 km ali več za 25 družin to pa drži. :wink:

bloop
PrispevkovCOLON 746
PridruženCOLON Ne Avg 06, 2006 3:40 pm

OdgovorCOLON # 32708Odgovor bloop
Sr Jan 28, 2009 5:02 pm

Ker se tako redko omenja Kirarjev panj in je tukaj tolcenje po panjih, bom se sam primaknil skodelico oziroma panj.
Veliki Kirarjev panj.
Je pa zalostno, da prav gotovo ne bom uspel napisati vsega ker sem zacetnik, prav tako bo se gotovo kaksna napaka v mojih zapisih, neke stvari poznam sam, nekaj je taksnih kot sem jih slisal od drugih.

Prednosti
pristen slovenski panj :)
-moznost premikanja cebelnjaka(prevozne enote) kot pri AZ panjih brez nalaganja, razlaganja
-matica te v mediscu nima kaj zanimati, ker tam ne zalega zaradi razmika med sati
-sati v mediscu so manjsi in na trdi osnovi(na sredini kovina ali les), kar olajsa tocenje pri dolocenih vrstah medov
-medisce premikamo kot naklade teza medu v mediscu (mislim) okoli 16kg v 1 "predalu"
- v medisce gresta dva mediscna predala in ju lahko med paso po potrebi tudi zamenjas s praznim dokaj enostavno(ce le cebele toliko medu nanosijo :) )
-ce gnezda v plodiscu ne premikamo imajo cebele okoli zalege vedno venec medu kar pomaga, da cebele ne cutijo lakote v krajsem brezpasnem obdobju
- plodiscni sati so postavljeni na toplo stavbo, kar naj bi ugodneje vplivalo na CD, prav tako bi naj to pomagalo pri tem, da ob pregledu nisi izpostavljen cebelam iz vseh satov-ulic hkrati
-plodisce je dovolj veliko, da ima matica dovolj prostora za zaleganje(razen ob blokadi z medom), nekateri navajajo, da je dovolj veliko, da ga nase matice ne zmorejo zalecti v celoti, zato ostane tudi se zmeraj dovolj prostora za skladiscenje nekaj CP in medu(celotna prostornina panja 127 L)
-gradilni satnik postavimo v panj zadaj in se iz njega vsaj delno vidi stanje druzine, brez pregleda, torej manj nepotrebnih pregledov(razen ce si zacetnik :) )
-velikost plodisca lahko poljubno zmanjsamo ali povecamo, glede na moc druzine do velikosti 12 satov, velikosti satnice 30x40cm
- med lahko na zeljo zmeraj tocimo le iz deviskega satja v mediscu
- pred zdravljenjem lahko odstranimo medisce, zato odpade strah da bi v medu bili ostanki kaksnega zdravila(pogoj je seveda da so satnice v mediscu bile iz neoporecnega voska
- pri tocenju desko z katero pokrijemo medisce, damo pod "predal", odpremo odprtino v notranjem delu panja in odrtino nad zrelom in cebele obicajno spraznijo medisce same(slabost je ohlajen med), drugi dan le odvzamemo predal medisca in gremo tociti med
- pri prevozu lahko cebele gredo v vmesen prostor med notranjo steno(nad zrelom) in zunanj steno (nad mrezico ko zapres vratca), ena mrezica je se v zgornjem delu panja tam lahko odpres vratca in povecas pretok zraka, kar otezi kaksno zadusitev cebel
-zatiranje varoj z oksalno kislino-kapanje, je podobno lahko kot pri nakladnem panju, cebele so takrat v plodiscu in samo dvignemo desko ki pokriva plodisce in pokapamo po ulicahSlabosti
-panj je drag, izdeluje jih le malo ljudi, po moznosti so se povrsni - se najbolje ce si spreten si izdelaj vse sam
- za lazjo izdelavo okvirjev in satov za medisce potrebujes kar nekaj posebenga orodja in veliko zabijanja, tezava je kdo ti bo orodje izdelal saj jo bos verjetno veckrat potreboval(novi okvirji)
- nekaterim ni vsec razlicna velikost satov v plodiscu in mediscu, meni se to zdi popolnoma ok, vsaj zagotovo ne mores vtakniti v medisce ze zalezenih satov, ali satov ki so bili ob tretiranju v panju(razen ce si jih tam namerno pustil)
-priporocljivo je sate v plodiscu obracati, da cebele porabijo venec nad zalego(dodatno delo), hkrati pa dobijo obcutek, da je dotok hrane kar spodbuja zaleganje(kar je vredu)
- panj je primeren za mocne druzine oziroma potrebujes za panj rezervne druzine katerim ob primernem casu pred paso dodas pokrito zalego, tako da je panj ob pasi cim bolj poln (glede na to da nekateri zagovarjajo tudi veliko stevilo rezerv ob cebelarjenju z AZ panji torej to ni nujno razlika-slabost)
- nekateri pravijo da panj ni primeren za njihov predel ker premalo medi a uporabljajo za cebelarjenje nakladne panje - moje mnenje je, da ce cebele polnijo nakladne panje(predvsem misljen LR), bodo prav gotovo tudi Kirajreve panje
-zaradi postavitve satja na toplo stavbo je za dober pregled najlazje zloziti vse sate iz panja in imas ob tem prav gotovo vec dela kot pri AZ, ko lahko potegnes sat ven in vstavis nazaj, pogledas naslednjega itd.. ali pri nakladnih, obstajajo sicer tudi neki poizkusi pri katerih je bilo ugotovljeno, da je cebelar porabil za delo v Kirarjevem panju nekaj vec dela kot pri nakladnem panju in nekaj manj kot pri delu z AZ panji(torej obstaja velika moznost, da se je treba zadeve lotiti drugace kot se je jaz-zacetnik) :)
- cebele porabijo kar nekaj casa, da pravilno izdelajo satje za medisce, ki mora imeti podaljsane celice(moja ocena 1 leto in kar nekaj podiranja napacne gradnje-torej v zacetku dodatno delo- kljub vsemu je bilo tocenje iz panjev v taksnem se ne vredu izdelanem mediscu okoli 20-30kg)


Najverjetneje sem pozabil kak + in - , kot sem zapisal zgoraj nekaj stvari vem sam ostale sem slisal ali prebral torej moznost napak obstaja :)

P.S.: Skoraj pozabil in ja ta panj je najboljsi :) :) :) :) :)

divji cebelar
PrispevkovCOLON 2668
PridruženCOLON Ne Apr 04, 2004 7:40 am

OdgovorCOLON # 32709Odgovor divji cebelar
Sr Jan 28, 2009 7:05 pm

Ta panj poznam in izvrsten čebelar, ki vse življenje čebelari s tem panjem, mi je zelo podrobno predstavil tudi tehnologijo čebelarjenja. Pluse in minuse si kar dobro predstavil. Mogoče bi dodal le še to, da je cena novega panja najmanj 100 % večja od AŽ11S in da je potrebna oprema tudi specifična, ki si je nekdo, ki doma nima mizarske delavnice skoraj ne more sam izdelati.
Ker gre za specifično tehnologijo čebelarjenja se mladi čebelarji za ta tip panja redko odločajo, ker se čebelarjenja s tem panjem skoraj ni mogoče priučiti, ker pač ni v bližini usposobljenega in izkušenega čebelarja. Začetnik pa si brez obilne strokovne pomoči s tem panjem nima kaj začeti.

Seveda je pa ta panj najboljši, tako kot so najboljši vsi ostali tipi panjev.
Pa lep pozdrav!

bloop
PrispevkovCOLON 746
PridruženCOLON Ne Avg 06, 2006 3:40 pm

OdgovorCOLON # 32710Odgovor bloop
Sr Jan 28, 2009 7:38 pm

Ko sem razmisljal z katerim panjem bi cebelaril mi je starejsi cebelar, ki prav tako cebelari z temi panji rekel: "Dobro premisli, ce si morda lahko pri AZ panju privoscis kaksno napako, si je tu zagotovo ne smes."
Priznam, da se nisem preprican, da vem kaj je z tem mislil, a bom zagotovo to se ugotovil/spoznal.

Prav tako je res, da brez navodil izkusenejsega cebelarja tipas kaj je ali kaj bi bilo prav, namesto da bi delal tisto kar je ze preizkuseno.

volk
PrispevkovCOLON 2074
PridruženCOLON Če Apr 10, 2008 2:18 pm
KrajCOLON Zemlja

OdgovorCOLON # 32717Odgovor volk
Če Jan 29, 2009 2:25 pm

Sam sem pred odlocitvijo,kaksne panje vpeljati v sistem cebelarjenja.Gre za to da delujem pri projektu v drzavi v Aziji,kjer ne poznajo cebelarjenja.Jasno je,da za Cerano obstaja sistem.
Za Mellifero,ki se jo bo uporabljalo na intenzivnih nasadih za oprasevanje,pa je tako,da se moram drzati mer satnikov,ki jih uporabljajo v sosednjih drzavah.Poizkusil bom z kombinacijo LR satnikov v listovni panj.Izkoristil prednostiu LR satnika,ter listovnega panja.Drugega mi ne ostane,saj moram obdrzati mero sosednjih drzav,pa prevazati panje,v drzavi,kjer so ceste na stopnji srednjega veka.Ce ima kdo izkusnje panja z LR sati v listovnem panju,naj se razpise
Narava je dekle lepotica,
Ko je voljna,
sama se preda,
ko jo posilis,
Ubiti te da!

bloop
PrispevkovCOLON 746
PridruženCOLON Ne Avg 06, 2006 3:40 pm

OdgovorCOLON # 32718Odgovor bloop
Če Jan 29, 2009 3:07 pm

Malo podlosti :) prisili jih na AZ sistem :) bo kmalu vsa azija na AZ panju :).
Resno vprasanje-radovednost, zakaj pa morajo biti mere kot v sosednjih drzavah? To je bil nek pogoj?

Izkusenj nimam ampak glede napisanega mi nekaj v glavi pravi, da bos naredil nov "AZ" z LR satniki :)?, ce bos ze to delal ne pozabi se na oni sistem 11+3.

Bos delal 3 etazne panje ker bi znalo biti 2 etazi takega panja malo tesno? No res pa je, da ne vem kaksen je tam razvoj.

Uporabniški avatar
zver
PrispevkovCOLON 563
PridruženCOLON Po Nov 07, 2005 2:42 pm
KrajCOLON MS, Iľakovci 69

OdgovorCOLON # 32720Odgovor zver
Če Jan 29, 2009 6:53 pm

če bi bil tam kjer si ti bi najprej probal kako se obnašajo v AŽ in še v kakem drugem.
tij se samo fèi

volk
PrispevkovCOLON 2074
PridruženCOLON Če Apr 10, 2008 2:18 pm
KrajCOLON Zemlja

OdgovorCOLON # 32724Odgovor volk
Pe Jan 30, 2009 8:42 am

Gre za trgovanje z sosednjimi drzavami.Pri uvajanju standardov se je potrebno drzati standardov sosedov,v tem primeru sosednjih drzav,saj se drugace osamis.Bistven problem.
Izvedba se skoraj mora drzati LR satnika,pri panjskem sistemu pa mora biti listovni,ker tukaj moras imeti panje ali v cebelnjaku,ali pa na tovornjaku.To lahko zascitis od tal,pred mravljami.V dveh dneh ti pozro druzino.
Narava je dekle lepotica,
Ko je voljna,
sama se preda,
ko jo posilis,
Ubiti te da!

bloop
PrispevkovCOLON 746
PridruženCOLON Ne Avg 06, 2006 3:40 pm

OdgovorCOLON # 32729Odgovor bloop
Pe Jan 30, 2009 3:53 pm

volk
Z mojega vidika je potem najlazje nakladni panj z zadnje strani odpret, pod sate pa postavit descico ali kovinsko palico spredaj in zadaj, nekako tako kot pri AZ panju.
Ali pa jih postavit na toplo stavbo kot Kirarjev panj :) in ne rabis spodaj nobenih descic. Tvoja odlocitev v tem panju pa bo le ali 2 ali 3 etaze. No moznost je se, da sate v mediscu naredis sirse, da nebi potreboval maticnih resetk. No se je nekaj moznosti v moji glavi kako to naredit drugace, ampak to so "finese" :) :) :).
Ugotovil sem, da vsekakor se, da v Kirarjevem panju delati bistveeeeeno lazje kot sem se stvari do sedaj loteval sam :), je pa res da se moras dobro spoznati na zivljenje in razvoj cebel, ce znas njihov jezik da razumes kaj ti govorijo pa sploh panja ne rabis tako dalec odpirat :).

Se en plus bi pa naj bil da bi moral dati skoraj 2x toliko na isti pasi kot AZ(z manj dela) - to bom pa vsekakor upam, da lahko preveril in potrdil ali ovrgel z leti

dušans
PrispevkovCOLON 735
PridruženCOLON Ne Apr 04, 2004 9:30 am
KrajCOLON homec

OdgovorCOLON # 33175Odgovor dušans
Sr Feb 25, 2009 5:41 pm

Ko sem predlagal tole temo, sem upal na malo več ognja s strani posameznih piscev, posebej ažjevcev, ki so ponavadi najbolj temperamentni.

Da se razprava ponovno razvije nekaj trditev:
Piščalka z dvema luknjama da od sebe 2 tona in je muzika kaj dolgočasna. Res se v mornarici da vse signalizirati z dvotonsko pišuko, ampak glasba to ni. Nakladni 1/1 ima že več tonov, nizkonakladni pa omogočajo že prave koncerte: v eni nakladi imamo RD, plemenilček, družino potem razvijemo do 5 nakladne GD.
Za popestritev je tu še možnost dvomatičnega čebelarjenja in narejanje orjaških družin.
Matice so najboljše tiste, ki so vzrejene v dobrooskrbovanih močnih družinah. Sistem vzreje matic po Rauchfussu (zelo poenostavljeno Rufusu) omogoča vzrejo matic ali RD v pridobitnem panju. Teorijo in prakso lahko pogledate v Pčelar jul 2007.
Enkrat sem že zapisal, da prevažam panje brez dvigovanja. Isto sem slišal od F. Prezlja, znanega kamniškega čebelarja.

Zdaj pa nekaj prednosti 2/3 LR panja:
Naklade so sprejemljivo težke. Vsi nakladni čebelarji s starosjto brez pompa preidejo na nižje naklade.
Okvirjev ni potrebno žičiti, torej pozimi delam kaj drugega ali pa nič.
V medišču se lahko uporabljajo deviški sati: meni se zdi izdaja potrošnika medu, da eno leto pacamo sate v plodišču s preparati proti varoji, potem pa drugo leto v istem satju točimo med fuj, fuj in še trikrat fuj.
Čebelarjenje je z nakladami, sete redko izvlačimo. naklade nastavljamo, podstavljamo, vstavljamo....

Za danes dovolj

lp

dušans
PrispevkovCOLON 735
PridruženCOLON Ne Apr 04, 2004 9:30 am
KrajCOLON homec

OdgovorCOLON # 33176Odgovor dušans
Sr Feb 25, 2009 5:44 pm

Ojoj sem pozabil: 2/3 LR panj je najboljši panj.

lp

Timijan
PrispevkovCOLON 868
PridruženCOLON Po Okt 20, 2008 9:13 pm
KrajCOLON BELA KRAJINA

OdgovorCOLON # 33197Odgovor Timijan
Če Feb 26, 2009 9:38 am

Po mojih izkušnjah je AŽ 9 in 10S premajhen. Edino s tem tipom imam nekaj malega izkušenj. Tako da če bi še enkrat začel iz nič, bi uporabil nekaj večjega.
Lahko poskusiš s spajanjem dveh starih AŽ panjev, z luknjanjem. Sam sem pripravil dva Dvojčka, stvari preštudiral, pa bom videl. Načinov čebelarjenja v njem je veliko. Bistvo je v dovolj močni družini; potem razmaki niso problem, kot niso bili pri kranjičih, ko so čebele šle gor, a ni bilo niti okvirjev. Zazimiš pa jih v spodnjem panju, kjer lahko razmak praktično izničiš. Jesensko krmljenje: kantica v tretjo etažo, veliki pitalniki niso potrebni. Jaz bom poskusil z zmanjšanim plodiščem; matico spodaj in 4 slepe sate pri strani 10 dni pred prvo pašo, vso sezono, potem matico spet spustim na 20 satov. Nekaj o tem piše Voja na sosednji strani o RV in 40.000 celicah plodišča. Zgoraj lahko dodaš malo družinico, pa ju pred pašo združiš v eno veliko, v takem panju lahko prezimuješ tudi dve ali tri družine ...

AŽ-ji že dolgo niso več premajhni. Lahko jih poljubno povečaš do neskončnosti, nekateri so poskusili celo s tremi AŽ skupaj, pa imajo dobre rezultate. Sam kot začetnik začenjam pri Dvojčku. Po mojem mnenju lahko AŽ preživi tam, kjer so paše zmerne ali dobre le v dveh oblikah; AŽ 11+3 in AŽ dvojček, kjer pa so paše pičle, pa vsak AŽ panj.

AŽ dvojček je tudi primeren za prevozništvo, bi si upal misliti, le zakaj ne?

Dušan, tole vse sicer ni panjska vojna, ampak so le prijazni pogovori, panjsko vojno sestavljajo povsem drugi elementi, katere bo treba izpostaviti, če bo potrebno. Lep pozdrav vsem, t

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 33202Odgovor Fizikalec
Če Feb 26, 2009 3:57 pm

Tole spajanje lahko takoj vržeš v smeti....za resno delo neuporabna zadeva.

divji cebelar
PrispevkovCOLON 2668
PridruženCOLON Ne Apr 04, 2004 7:40 am

Revolucionarna iznajdba na področju čebelarstva

OdgovorCOLON # 33211Odgovor divji cebelar
Če Feb 26, 2009 7:37 pm

Znan prleški čebelar in inovator je izdelal in uspešno v praksi tudi preizkusil nov čebelji panj z antiviroznim žrelom. Po zadnjih informacijah je ta revolucionarna novost, ki je bila najprej predstavljena na nekem sejmu v Nemčiji, zelo zainteresirala evropsko čebelarsko javnost in ima inovator že zanimive ponudbe iz tujine. Dveletni preizkus je pokazal, da se v panju skozi ves čas varoja sploh ni razvila in ni bilo potrebno izvajati prav nobenih ukrepov za njeno zatiranje.
Skozi čas dveh let je na podnični vložek skupaj padlo le osem varoj. Po dveh letih stalne naselitve so prvič uporabili kemično sredstvo, da bi ugotovili dejansko stanje varoj v družini in padlo je le 16 varoj. Po enem tednu so kemično tretiranje ponovili in padli sta še dve varoji.
No pa se bomo varoje le znebili. S čim pa se bomo sedaj ukvarjali ?

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 33212Odgovor Fizikalec
Če Feb 26, 2009 7:55 pm

Ni malo prehitro za prvoaprilske šale :D

Uporabniški avatar
Kočevski med-ved
PrispevkovCOLON 3212
PridruženCOLON Pe Apr 02, 2004 9:18 pm
KrajCOLON KOCEVJE - KOSTEL
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 33213Odgovor Kočevski med-ved
Če Feb 26, 2009 7:55 pm

Joj, kako bo sedaj dolgčas. Kaj bomo pa v jeseni počeli po krmljenju? Dolg čas bo.
LP
Koèevski med-ved

divji cebelar
PrispevkovCOLON 2668
PridruženCOLON Ne Apr 04, 2004 7:40 am

OdgovorCOLON # 33214Odgovor divji cebelar
Če Feb 26, 2009 7:59 pm

[quote="Fizikalec"]Ni malo prehitro za prvoaprilske šale :D[/quote]
____________

Ne ni prehitro. Je popolnoma skladno z vsebino razprav tega foruma.

Prleški inovator nam tako podarja nov čebelji panj ( najboljši kar jih kdaj bilo in kar jih je sploh kdaj možno ) in ob tem nas dokončno rešuje varoje.
Kaj bi želeli še več?

Podrobnejše tehnične informacije o izumu pa so plačljive.

Uporabniški avatar
Pike
PrispevkovCOLON 1479
PridruženCOLON Ne Apr 04, 2004 10:10 pm
KrajCOLON Kamnik
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 33215Odgovor Pike
Če Feb 26, 2009 8:04 pm

Malo dvomim o tem viroznem žrelu.

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 33216Odgovor Fizikalec
Če Feb 26, 2009 8:05 pm

Vsaka čast kolega torej se nam obeta z izumi bogato 2009 leto bo meda ko blata in varoj, da jih bo treba iskat fenomenalno :zmiganje upam bo izum na voljo za kak pir ali podobno namreč za nami so 2 slabe letine Divji??? Lahko kako dobro besedo zastaviš zame? :wink: :wink: :wink:

Uporabniški avatar
Misko
PrispevkovCOLON 469
PridruženCOLON So Jul 01, 2006 11:59 am
KrajCOLON Murska Sobota

OdgovorCOLON # 33217Odgovor Misko
Če Feb 26, 2009 8:09 pm

Kaj pa če je vse res?
Lep èebelarski pozdrav!

Boštjan

Uporabniški avatar
Pike
PrispevkovCOLON 1479
PridruženCOLON Ne Apr 04, 2004 10:10 pm
KrajCOLON Kamnik
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 33218Odgovor Pike
Če Feb 26, 2009 8:10 pm

Ma dajte no!

Uporabniški avatar
Kočevski med-ved
PrispevkovCOLON 3212
PridruženCOLON Pe Apr 02, 2004 9:18 pm
KrajCOLON KOCEVJE - KOSTEL
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 33219Odgovor Kočevski med-ved
Če Feb 26, 2009 8:54 pm

Gospodje, čebelarji, danes sem izredno dobre volje, kaj, odlične volje. Pri meni so se čebele prišle otrebit in se lepo spreletele po skoraj štirih mesecih. Za nemeček pa nabrale za začetek še zanemarljivo količino cvetnega prahu na leski. In zamislite si brez revolucionarnega panja z antiviroznim žrelom. V navadnem AŽ 10 satnem panju. Kdo bi si mislil da lahko navaden AŽ-jev panj z malo OK pozimi uniči varojo?
Lepo se imejte.
In naj samo medi.
LP
Koèevski med-ved

bloop
PrispevkovCOLON 746
PridruženCOLON Ne Avg 06, 2006 3:40 pm

OdgovorCOLON # 33220Odgovor bloop
Če Feb 26, 2009 9:10 pm

Cestitam, jaz imam pa tako lene cebele ali pa tako slab panj, da so cebele ze naredile celo serijo izletov pa se na nobeni nisem zalgedal CP.

P.S.: leske in ostalega je v blizini dovolj, nekaj leske je tudi ze rumene.... tako da ne vem kaj moje cebelce pocnejo.

divji cebelar
PrispevkovCOLON 2668
PridruženCOLON Ne Apr 04, 2004 7:40 am

OdgovorCOLON # 33227Odgovor divji cebelar
Pe Feb 27, 2009 12:06 am

Danilo neko malo skrivnost glede novega panja in antiviroznega žrela pa le lahko še odkrijem, ker mi je znanec inovatorja povedal kako sistem deluje. Na žrelo panja, ki je tudi v celoti popolna inovacija in pomeni pravo revolucijo panjskega sistema, je namreč nameščena posebna naprava, ki s čebele posname varojo in jo takoj uniči. Vedno, ko gre čebela skozi žrelo v panj ali iz panja se naprava avtomatično vključi in s čebele neškodljivo sname zajedavca in ga uniči.
Že v letošnjem letu bo zadeva v šla proizvodnjo in tako v širšo uporabo in sicer najprej v Nemčiji. Baje pa se to antivirozno žrelo da montirati tudi na druge panje kot so nakladni in AŽ - klasični. Na AŽ 11+3 pa baje montaža ni mogoča. Bomo videli kaj bo prinesel nadaljnji razvoj antivaroznega panjskega žrela.

Odisej
PrispevkovCOLON 1374
PridruženCOLON Če Jun 05, 2008 2:34 pm
KrajCOLON 570mnm, Logatec, Notranjska

OdgovorCOLON # 33228Odgovor Odisej
Pe Feb 27, 2009 6:23 am

Oh, Divji. Ne vem, kaj te je prignalo do takega cinizma in sarkazma, toda izrečene (napisane) besede vedno povedo več o tistem, ki jih je izrekel (napisal) kot o tistem, ki so mu namenjene.

Lep dan želim vsem.

Uporabniški avatar
Misko
PrispevkovCOLON 469
PridruženCOLON So Jul 01, 2006 11:59 am
KrajCOLON Murska Sobota

OdgovorCOLON # 33231Odgovor Misko
Pe Feb 27, 2009 9:30 am

Upam da to nebo končalo kot "konya" panj. Po opisu se vse skupaj sliši kot znanstvena fantastika.
Lep èebelarski pozdrav!

Boštjan

BUTTON_POST_REPLY

Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 1 in 0 gostov