Čebelarska zveza Slovenije

Rubrika za prosto razpravo in za prispevke z žaljivo vsebino z avtomatskim brisanjem vsakih 30 dni
divji cebelar
PrispevkovCOLON 2668
PridruženCOLON Ne Apr 04, 2004 7:40 am

OdgovorCOLON # 33693Odgovor divji cebelar
Pe Mar 27, 2009 10:46 am

Slovenski čebelar, leto 2009, št. 4

UVODNIK, Slovenski čebelar, št. 4, 2009
( Izrezani citati )

1. citat:
Tako je bil konec leta 2008 ustanovljen Strokovni svet za čebelarstvo pri ČZS, ki ga poleg najodgovornejših za posamezna področja pri ČZS sestavljamo še zunanji strokovnjaki z Biotehniške fakultete (BF), Kmetijskega inštituta in Nacionalnega veterinarskega inštituta.
_______________

2. citat:
Več ugotovitev smo pričakovali na področju vplivov različnih snovi iz okolja na čebele, kot
se to dogaja zlasti v zadnjem času
_____________

3. citat:
Zelo me moti, ker se nenehno pojavljajo različne tako imenovane nevladne okoljevarstvene
skupine, različni »eko«-znanstveniki, biozofi s pisateljsko žilico ter tudi ribiči, lovci in politične stranke. Pojavljajo se v medijih ali pa kličejo na ČZS. Vsi ti želijo tako nas čebelarje
kot tudi kranjsko čebelo izkoristiti za svojo lastno promocijo, od ČZS zahtevajo, kako naj se zavzema za varstvo čebel, ji očitajo, da ničesar ne naredi, hkrati pa ti »junaki« nimajo toliko poguma, da bi nas obiskali in se poučili o tem, kaj delamo, ter nam ponudili svojo strokovno pomoč. Njim je mar le za njihovo lastno promocijo na račun kranjske čebele in čebelarjev.

Franc Šmerc,
podpredsednik ČZS
in predsednik sveta PRO

Komentar zlobnega čebelarja:

Dvojni čebelarski funkcionar in strokovnjak kot se sam opredeljuje v prvem citatu, gospod Šmerc, si v tem uvodniku dovoli nekaj česar si nikakor ne bi smel. Vsaj v imenu institucije kot je ČZS zagotovo ne. Vso slovensko okoljevarstveno srenjo, tako strokovno, društveno in laično, stigmatizira in jim deli nasvete kako bi morali delovati, da bi bili všečni eliti, ki vodi ČZS in se je že v preteklosti kar krepko zlizala s kmetijsko kemičnim lobijem in ter v celoti podredila uradni kmetijsko pridobitniški politiki.

Tukaj preko tega čebelarskega foruma javno pozivam strokovnjaka, podpredsednika ČZS in predsednika sveta PRO g. Franca Šmerca, da slovenski čebelarski javnosti z imeni in priimki navede osebe, ki jih označuje za:

1. »eko«-znanstvenike, čeprav se mi kar dozdeva koga ima v mislih in upam, da mu bo vsaj kateri od obeh najbolj izpostavljenih kar sam odgovoril. Moj nasvet gospodu Šmercu pa bi bil, da naj se izogiba kritiziranja tistih, ki izpričano o tem vedo več kot on.

2. biozofi s pisateljsko žilico, o teh bi bilo prav tako zanimivo vedeti kaj več. Tem ne očita le tega, da si drznejo pisati o nečem o čemer bi verjetno lahko pisal le sam ali kdo iz njegovega kroga enako mislečih, temveč jim zavida tudi to, da so veliko bolj pismeni kot je avtor tega spornega uvodnika.

3. Kje je tukaj našel še ribiče in lovce ve le on sam. Namesto, da bi s tema dvema organizacijama ČZS iskala skupne točke v prizadevanjih na področju ohranjanja naravnega prostora in skupaj z njima pripravila skupna in enotna naravovarstvena izhodišča ter tako nastopila pred oblastnimi organi, si s takšnimi pisanji ustvarja nasprotnike in se ČZS sama izloča iz kroga organizacij, ki jim je kaj mar za dogajanja v naravnem prostoru.
Da ČZS nima interesa sodelovati z drugimi društvenimi organizacijami kot sta ribiška in lovska in podobnimi smo do sedaj le slutili. S tem pisanjem v SČ pa smo dobili tudi potrditev naših slutenj in se ob tem spoznanju slovenske čebelarke in čebelarji lahko le zgrozimo.

4. politične stranke – prav z največjim zanimanjem pričakujem navedbo političnih strank v državi, ki si drznejo strokovnjaku gospodu Šmercu in modrecem okrog njega, ki skupaj z njim vodijo ČZS in PRO kar koli svetovati ali priporočati s področja varovanja okolja in čebel. Upam, da ima spoštovani gospod toliko hrabrosti, da če je že naslovil kritiko na »politične stranke«, bo tako hrabro zapisal tudi katere so to. Čebelarji kot volivci imamo pravico to vedeti in zaradi tega ne le, da pričakujemo, da to zapiše in te politične stranke, ki slovenskemu čebelarstvu delajo škodo tudi navede, temveč to od njega tudi zahtevamo.

Kranjska čebela ni lastnina ne ČZS in ne samozvanih lobijev ter elit, ki že leta in leta vedrijo na ali blizu ČZS. Kranjica je ravno toliko v lasti ribičev in lovcev ter vseh drugih zgoraj navedenih kot slovenskih čebelarjev. Kranjica je slovenska nacionalna lastnina ter slovenski nacionalni simbol in čebelarji imamo le ta privilegij, da zanjo skrbimo, jo ohranjamo in jo moramo predati takšno našim zanamcem kot smo jo dobili od naših prednikov. Očitati nekomu, ki ni čebelar, da je ponosen na to narodovo dediščino, da kranjico uporabi tudi kot svoj simbol pripadnosti temu narodu, v promocijske namene ali javno izražati skrb za njeno ohranitev, je milo rečeno skrajno neodgovorno.

Da iz krogov zgoraj navedenih posameznikov in organizacij na ČZS prihajajo opozorila glede zaščite slovenske čebele je hudo zaskrbljujoče in bi se morali gospodje, ki ČZS vodijo in še bolj dame in gospodje, ki s ČZS sodelujejo kot strokovni partnerji, resno zamisliti in preveriti svoja dosedanja ravnanja ter temeljito premisliti kaj in kje ravnajo narobe, da ima strokovna in laična slovenska javnost takšno mnenje o vodstvu slovenske čebelarske organizacije.

Pa tovrstna opozorila ne prihajajo le iz vrst in krogov na katere gospod Šmerc naslavlja svojo javno kritiko, temveč takšna in še bolj ostra opozorila in kritike prihajajo tudi iz samih čebelarskih vrst. Osveščeni in bolje obveščeni čebelarji že leta opozarjajo na neustrezno in velikokrat tudi škodljivo ravnanje čebelarske organizacije ter posameznih njenih funkcionarjev, na neprimerne nastope, obnašanja in izjave posameznih funkcionarjev medijih ali drugih javnih nastopanjih, na zgrešenost in neslavni propad določenih projektov v katerih je bilo zapravljenega ogromno davkoplačevalskega denarja, na preveliko finančno ter projektno odvisnost od MKGP in posameznih institucij v njegovi sestavi, na »zanimive« projekte na področju zdravstvenega varstva čebel in še na veliko aktivnosti, ki jih izvaja ČZS.

Kazalo bi se torej zamisliti in se izprašati kaj je narobe, da smo ( ste ) deležni kritik in to najprej pri sebi ter v svojem dvorišču in šele potem se na te kritike primerno odzvati. Vsekakor pa ne na način kot to v imenu ČZS in PRO v tem uvodniku počne gospod Šmerc, temveč z navedbo argumentov, ki demantirajo tisti del v katerem kritiki nimajo prav in s pozivom za sodelovanje v tistem delu kjer je ČZS sama nemočna in je izven njenih možnosti uspešnega delovanja in doseganja želenih ciljev.

Iz zaključka odstavka v katerem gospod Šmerc kritizira vse in vsakogar, ki si le drzne kaj zapisati ali povedati o čebeli pa ni iz ČZS ali vsaj čebelar, pa veje le velika užaljenost nad sposobnostjo in veščino ter modrostjo drugih, kar vse pa očitno funkcionarjem ČZS in njihovim »strokovnim« partnerjem primanjkuje. Da drugi vidijo slovensko čebelarsko in okoljevarstveno zgodbo bolj bistro in njihovi pogledi segajo dlje od tega kako pridobiti od koga kaj denarja in ga porabiti s partnerji za »čebelarske« projekte, pa ni njihov problem, temveč predvsem čebelarski.

Ker mi uredništvo Slovenskega čebelarja tega prispevka ne bi objavilo, ga moram pač objaviti samo na tem forumu. Ob tem pa vsekakor izražam presenečenja nad uredniško politiko SČ, ko vem za primere, da ni želelo leta in leta avtorju ( članu tega foruma ) objaviti aktualnega strokovnega prispevka, objavlja pa takšne plehke prispevke.

BUTTON_POST_REPLY

Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 1 in 0 gostov