DUŠAN KRESAL

o zgodovini čebelarjenja

ModeratorCOLON dobje

BUTTON_POST_REPLY
Uporabniški avatar
marjeta
PrispevkovCOLON 297
PridruženCOLON Pe Apr 22, 2005 10:06 pm
KrajCOLON Domľale

DUŠAN KRESAL

OdgovorCOLON # 13364Odgovor marjeta
So Jul 09, 2005 5:16 pm

Kje je pa on? Papež, daj napiši kaj!
Živ èlovek mora na veliko skakati okoli, kajti kot jaz vidim stvari, je življenje pravo nasprotje smrti: èe torej mirujemo, ne živimo. Hrupni moramo biti ali pa vsaj misliti hrupne, barvite, živahne misli.

Gost

OdgovorCOLON # 14402Odgovor Gost
Sr Avg 17, 2005 1:23 pm

Papež, zakaj še vedno nisi nič napisal?

MaP
PrispevkovCOLON 76
PridruženCOLON Sr Maj 24, 2006 9:16 am

OdgovorCOLON # 21005Odgovor MaP
Po Avg 14, 2006 9:56 pm

KRESAL = GLAVAR
Lani je minila 220. obletnica smrti Petra Pavla Glavarja in peta obletnica smrti Dušana Kresala. V predlogu razvojnega projekta Obnova in razvoj slovenskega čebelarstva, ki je bil pripravljen v začetku devetdesetih let, je v pregledu projektov in nalog v točki 6. 3. opisan projekt z naslovom: V javnosti so obeležene vse pomembne obletnice iz zgodovine čebelarstva. O Glavarjevi obletnici je bilo v javnosti (čebelarski, pa tudi širši) že precej povedanega in napisanega. Veliko po zaslugi prizadevanj Čebelarske zveze Slovenije, še več pa po zaslugi čebelarjev regijske čebelarske zveze Petra Pavla Glavarja za Dolenjsko in Belo krajino. O peti obletnici smrti Dušana Kresala pa se še ni dosti govorilo. Čeprav njuni obletnici glede na časovno razliko in pomen ni mogoče primerjati, pa so zasluge obeh za slovensko čebelarstvo primerljive. Vzporednice med njima se ponujajo kar same. V tekstih, ki so bili letos posvečeni Petru Pavlu Glavarju, bi marsikje priimek Glavar lahko zamenjali s priimkom Kresal.
Poznavalci vedo, koliko težav je imel Glavar, da je postal duhovnik, Kresal pa, da se je izšolal za agronoma. Obema se je v času, v katerem sta živela (kljub dvestoletni razliki), zgodila velika krivica. Vendar sta oba dosegla izobrazbo in poklic, ki sta si ju postavila za cilj.
Glavar je bil po prepričanju fiziokrat, mislim pa, da se ne bi dosti zmotil, če bi isto trdil za Kresala. Oba sta imela širok pogled na kmetijstvo in drugo družbeno dogajanje v času svojega življenja, saj sta imela močno izražen socialni čut.
Glavar je bil član Kranjske kmetijske družbe in je pomembno sooblikoval razvoj kmetijstva v svojem času, Kresal pa je v svojem življenju imel pomembne funkcije v kmetijstvu in je prav tako prispeval k širitvi novih tehnologij in miselnosti v tej panogi. Kresal je tako kot Glavar delal tudi zunaj kmetijstva.
Kot vemo, je bil Glavar pobudnik čebelarske šole na Lanšprežu in jo je začel tudi voditi, še preden je dobil »blagoslov« cesarice Marije Terezije. Tudi pri tem ga je Kresal posnemal. Bil je pobudnik in nosilec 36-urnega tečaja za čebelarje leta 1997 v Mirni na Dolenjskem, še preden je na tem področju kaj premaknila država ali Čebelarska zveza Slovenije. Ne nazadnje je z nakupom domačije na Kamnju pri Šentrupertu v jeseni svojega življenja sledil Glavarju v Mirensko dolino.
Primerjamo lahko tudi njuno publicistično delo. Glavarjev spis Pogovor o čebelnih rojih v času nastanka ni prišel v javnost, ker je bil napisan v slovenščini, delo Dušana Kresala (in sodelavcev) Obnova in razvoj slovenskega čebelarstva pa je nekaterim še danes trn v peti.
Očitno je, da se je Dušan Kresal zgledoval po Petru Pavlu Glavarju. Povedano z drugimi besedami: vse, kar je bilo na področju kmetijstva in čebelarstva aktualno v Glavarjevem času, je bilo skoraj v celoti aktualno tudi v času Dušana Kresala in je še danes.

cebelaroji
PrispevkovCOLON 316
PridruženCOLON Po Mar 08, 2010 1:54 pm
KrajCOLON Ljubljana
CONTACTCOLON

KRESAL

OdgovorCOLON # 40394Odgovor cebelaroji
Po Mar 15, 2010 10:58 am

Opažam, da je ta članek že dolgo časa tukaj brez komentarja. Glavar je vsekakor zanimiv tudi zame in pripravljam eno zanimivo stvar na temo njegovega čebelarjenja.
Osebno bi rad, da avtor tega članka malo več pove o tej temi:

"Delo Dušana Kresala (in sodelavcev) Obnova in razvoj slovenskega čebelarstva".

Jože
Do kje sega kranjska cebela,
kdo si upa odgovoriti?

BUTTON_POST_REPLY

Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 1 in 0 gostov