Čebelarji bojujejo boj od 1914 leta

o zgodovini čebelarjenja

ModeratorCOLON dobje

BUTTON_POST_REPLY
cebelaroji
PrispevkovCOLON 316
PridruženCOLON Po Mar 08, 2010 1:54 pm
KrajCOLON Ljubljana
CONTACTCOLON

Čebelarji bojujejo boj od 1914 leta

OdgovorCOLON # 57759Odgovor cebelaroji
Če Jan 10, 2013 1:51 pm

Iz leta 1914:

Čebelarji bojujejo že več let hud boj, kateri se mora končati z njihovo zmago, sicer pa le tedaj, če ne bodo posegli po sladkorni zmesi. Slišal sem od zanesljive strani, da pripisujejo čebelarji v goriški okolici in sosednih gorskih vaseh pojav gnilobe ravno po pitanju čebel z denaturiranim sladkorjem. Vešč goriški čebelar se je izrazil in obenem trdil, da bo čebelarstvo hiralo, če se bi nadaljevalo s krmljenjem tega sladkorja, ker degenerirana čebela nima prihodnosti. Najstarejši in najsolidnejši ljubljanski veletržec z medom pravi, da v bodoče ne bo več kupoval v jeseni čebel na Kranjskem, ker se njihov med noče strditi zaradi krmljenja čebel s sladkorjem. Iz tega vsega sledi, da mora naša, z umazanim sladkorjem krmljena čebela degenerirati in tako bo slava kranjske čebele spalvala po nesrečni sladkorni vodi. Najbolj naravna hrana za čebele jebil in bo vedno le zdrav in pristen med. S poskušnjami in večletnimi izkušnjami se je dognalo, da obstaja razloček med hrano za vzdrževanje doraslih čebel in hrano za zalego. Prvim bi v skarjni sili pomagal sladkor, ako bi se ga jim pokladalo ob zimskem počitku. Pomniti je treba dobro to,
da služi sladkor res le v to svrho. Ko se začne v panjih novo življenje, pripravijo čebele posebno krmo. Za zalego je sladkor ne le manj vreden od medu, marveč če se ga uporablja redno, naravnost škodljiv in usodepoln. Za zalego je najbolja hrana le dober in zdrav med - pitanec.
O fiziologičnem pomenu sladkorja za čebelno pitanje je pisal sloviti švicarski čebelar dr. U. Kramer. Izpričal se je pred nedavnim časom na podlagi analize zadelanega in nezadelanega sladkornega medu, spravljenega iz zimskega gnezda s pomočjo medmetalnice. V nezadelanem medu je bilo vode 19.5%, v zadelanem pa 20.2%, toraj več nego je dopustno pri medu. Ali čudno je to, da ni bilo več vode v nezadelani strdi, kakor bi se domnevalo.
Množina inventiranega medu sladkorja v nezadelani zalegi je znašala 60.9%, v zadelani pa 64.1%. Sladkorjeva inverzija se namreč v celicah nadaljuje. Potemtakem je vsebina prekmorskega sladkorja nazadovala od 14.9% v nezadelani zalegi na 11.1% v zadelani zalegi. Ta izredno velika vsebina prekmorskega sladkorja dokazuje, da to ne more biti med. Množina dušika še precej odgovarja množini v medu, ona znaša namreč 0.28% v nezadelani in 0.36% v zadelani zalegi. Odkod pa prihaja ta beljakovina? Iz sladkorja gotovo ne, marveč dodala jo je čebela. To nam pojasnjuje tudi okolnost, zakaj je čebela po pitanju s sladkorjem tako željna beljakovinastega cvetnega prahu. Razumljivo pa je tudi, zakaj po pitanju s sladkorjem tako hitro oslabi, če ne more nadomestiti beljakovin, ki jih je porabila pri sladkorju.
Z absolutno gotovostjo je toraj dokazano da:
1. prepogosto pitanje z velikimi množinami sladkorja in
2. pitanje ob slabem vremenu in kasneje, ko ni dobiti več obnožine( cvetnega prahu), čebela slabi.
Zdaj vemo tudi, zakaj gineva v panju obnožina po pitanju s sladkorjem, čeprav matica ni stavila nove zalege, - vemo pa tudi zakaj decimira pitanje s sladkorjem spomladi, ko ni zunaj obnožine, čebele tako in povzroča nepravilno pokladanje nove zalege.
Navedel bi lahko še nebroj drastičnih izvajanj, ki naravnost svare pred pokladanjem sladkorja čebelam, ali za danes zadostuje to, kar sem povedal.
Proč toraj s sladkorjem iz čebelanjakov, kajti z njim ne rešimo čebelarstva!


Naj roji in medi!
Do kje sega kranjska cebela,
kdo si upa odgovoriti?

Uporabniški avatar
Povhec
PrispevkovCOLON 7
PridruženCOLON To Jul 17, 2012 1:01 pm

OdgovorCOLON # 59503Odgovor Povhec
Če Maj 16, 2013 7:46 pm

Kako naj pa bi po vaše potem? Ne točiti jeseni al? :?:

Q
PrispevkovCOLON 372
PridruženCOLON Sr Jan 18, 2012 10:07 am

OdgovorCOLON # 59518Odgovor Q
Pe Maj 17, 2013 6:24 pm

Ohh, Buh pomagi ! Upam, da ne bo kdo razumel tega članka, kot, da se čebel za zimo ne krmi s sladkorjem ampak z medom :?:

Razen, če se jim medu ne pobere celo leto in samo višek jeseni !

LP

JanĹľevec
PrispevkovCOLON 688
PridruženCOLON Sr Maj 05, 2010 7:01 am

OdgovorCOLON # 59519Odgovor JanĹľevec
Pe Maj 17, 2013 8:56 pm

Kako je sedaj s tem, je zemlja ravna ali je res okrogla? Neki stric je nekoč javno bleknil, da je okrogla in so zanj pripravili grmado. Ali pa kako je s tisto strašno črno kugo v srednjem veku, ki je morila po evropskih deželah. Je bila vzrok zanjo res božja kaštiga kot so trdili v črno oblečeni pobožni očetje, ker so ljudje preveč grešili, se ne spokorili in na oltarjih premalo darovali ali pa so jo morebiti res povzročali tisti majčkeni ter prostemu očesu nevidni virusi, bacili in drugi njim podobni bratci, s katerimi so veselo trgovale ter jih transportirale takratne prikupne domače živalce imenovane podgane?

Še sreča, da se po čebelarjih ne zgledujejo naši zdravniki, ker bi nam tako še vedno na telo prisesavali pijavke, s pipci puščali kri in počeli druge medicinske veščine starih časov, da bi nas ozdravili. Oni z razliko od čebelarjev gredo s časom in s pridom uporabljajo nova dognanja sodobne znanosti in se jim zaradi tega v operacijskih dvoranah tudi prepuščamo in jim verjamemo, da vedo kaj delajo. Čebele na žalost nimajo izbire in si čebelarjev ne morejo same izbrati. Če bi si jih lahko, pa bi zagotovo bilo danes veliko čebelarjev brez čebel. Še posebej vsi tisti, ki svoja znanja čebelarjenja iščejo v sto ali še več let stari strokovni literaturi.

Odisej
PrispevkovCOLON 1374
PridruženCOLON Če Jun 05, 2008 2:34 pm
KrajCOLON 570mnm, Logatec, Notranjska

OdgovorCOLON # 59521Odgovor Odisej
Pe Maj 17, 2013 10:02 pm

Nekaj preprostega:

Zakaj čebelarji (večinoma) čebelarijo?
Najbrž zato, da dobijo zase in še za druge med, kajne ?

Zakaj čebele nabirajo nektar in ga predelujejo v med?
Najbrž zase, kajne ? In prav nič ne mislijo še na čebelarja.

Kje je v tej zgodbi sladkor?
Dokler so v njej samo čebele, ga ni. Ko pride še čebelar in pobere med, pa je nujen.

Zaključek: čebelja hrana (tudi zimska) sta CP in med (če zanemarimo tukaj vodo).
Če tega nimajo, se morajo zadovoljiti s sladkorjem.

Acer
PrispevkovCOLON 95
PridruženCOLON Pe Jun 29, 2012 11:40 pm
KrajCOLON Maribor

OdgovorCOLON # 59523Odgovor Acer
Pe Maj 17, 2013 10:10 pm

Odisej napisal/-aCOLONNekaj preprostega:

Zakaj čebelarji (večinoma) čebelarijo?
Najbrž zato, da dobijo zase in še za druge med, kajne ?

Zakaj čebele nabirajo nektar in ga predelujejo v med?
Najbrž zase, kajne ? In prav nič ne mislijo še na čebelarja.

Kje je v tej zgodbi sladkor?
Dokler so v njej samo čebele, ga ni. Ko pride še čebelar in pobere med, pa je nujen.

Zaključek: čebelja hrana (tudi zimska) sta CP in med (če zanemarimo tukaj vodo).
Če tega nimajo, se morajo zadovoljiti s sladkorjem.
Točno tako!
Naj medi!

volk
PrispevkovCOLON 2074
PridruženCOLON Če Apr 10, 2008 2:18 pm
KrajCOLON Zemlja

OdgovorCOLON # 59532Odgovor volk
Ne Maj 19, 2013 7:44 am

ocitno nimate cebel. ker med lahko pobneres, noter pa pustis zas zimo zadnjo paso. ce ne poberes ven, lenarijo,in to cebele ki itak cez par dni umrejo.
Narava je dekle lepotica,
Ko je voljna,
sama se preda,
ko jo posilis,
Ubiti te da!

davca
PrispevkovCOLON 550
PridruženCOLON To Okt 16, 2007 6:13 pm
KrajCOLON Ljubljana

OdgovorCOLON # 59534Odgovor davca
Ne Maj 19, 2013 11:50 am

Pri nas je zadnja paša včasih bršljan. Tega pa nikar pustiti v panju. Tudi mana ni v redu. Od 23 panjev je bilo letošnjo zimo posebno v 1 panju veliko mane oz. je bila mana tik ob gnezdu. Čebele so jo nabrale po zimskem krmljenju. To sem videla spomladi, ko sem odprla panj. V njem je bila le še peščica živih čebel. Satje je bilo popackano s čebeljimi iztrebki, v satju pa je bila mana pa tudi beton - trd kristaliziran med. Ni preostalo drugega, kot da sem čebele zažveplala, satje zažgala in notranjost panja pomila z lugom. V naših krajih, kjer so doma iglavci oz. je v glavnem gozd, je jesenska mana pogost pojav. Zato med še v avgustu nujno iztočimo in potem čebele postopoma krmimo še cel mesec - včasih tudi do konca septembra.
Nosemavost je namreč kar zoprna zadeva.
Nikoli si ne bi upala v panju pustiti medu ali čebele celo krmiti z medom. V svoji kratki čebelarski praksi sem okusila že marsikaj. Zato sem postala zelo previdna.
Unus pro omnibus et omnes pro uno - Eden za vse in vsi za enega

JanĹľevec
PrispevkovCOLON 688
PridruženCOLON Sr Maj 05, 2010 7:01 am

OdgovorCOLON # 59540Odgovor JanĹľevec
Ne Maj 19, 2013 5:14 pm

Zakaj pa je bilo potrebno čebele z žveplom ubiti ??? Si opazila prisotnost HG? Drugega razumnega razloga za tako brezčutno dejanje res ne poznam.

davca
PrispevkovCOLON 550
PridruženCOLON To Okt 16, 2007 6:13 pm
KrajCOLON Ljubljana

OdgovorCOLON # 59542Odgovor davca
Ne Maj 19, 2013 6:59 pm

Ne, hude gnilobe ni bilo - ni bilo zalege. Vendar nisem vedela, kam s pestjo črnih čebel, ki žalostno "tulijo" v hudo popackanem panju. Na podnici in po satju pa je bilo za celo gomilo mrtvih čebel. Ali bi morala poklicati veterinarja?
Unus pro omnibus et omnes pro uno - Eden za vse in vsi za enega

JanĹľevec
PrispevkovCOLON 688
PridruženCOLON Sr Maj 05, 2010 7:01 am

OdgovorCOLON # 59545Odgovor JanĹľevec
Po Maj 20, 2013 6:46 am

Kaj ti bo veterinar. Izmetla bi čebele iz panja in združile bi se v sosednje panje in živele dokler jim konca ne bi določila narava.

boriss
Site Admin
PrispevkovCOLON 3074
PridruženCOLON So Sep 08, 2007 9:23 am

OdgovorCOLON # 59546Odgovor boriss
Po Maj 20, 2013 7:42 am

če je stanje tako hudo kot je opisala se mi zdi kar prav da je naredila tako kot je.

Je povsem možno da so bile tiste čebele zelo lepo polne noseme. ČE bi naredila po tvoje je vprašanje kaj bi ratalo iz ostalih panjev čez par mesecev.

Sem že večkrat pisal da bi kdo rabil malo žvepla - pa sem se hecal. Ampak žal ugotavljam, da bi včasih bilo malo več žvepla kar koristno uporabiti - jasno ne kar počez in za vsako težavo.

BUTTON_POST_REPLY

Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 1 in 0 gostov