PRVO ČEBELARSKO DRUŠTVO 1873

o zgodovini čebelarjenja

ModeratorCOLON dobje

BUTTON_POST_REPLY
cebelaroji
PrispevkovCOLON 316
PridruženCOLON Po Mar 08, 2010 1:54 pm
KrajCOLON Ljubljana
CONTACTCOLON

PRVO ČEBELARSKO DRUŠTVO 1873

OdgovorCOLON # 46331Odgovor cebelaroji
So Feb 05, 2011 10:36 am

zapis iz leta 1873:
---------------------------------

Narodno-gospodarske stvari.

Zbor čebelarjev.

Prvi zbor kranjskega čebelarskega društva je bil 30. julija v Ljubljani pri „Slonu." Prišlo je k zboru nad 50 čebelarjev iz cele dežele izpod Triglava do Ilirske Bistrice.
Baron Ročic je čebelarje pozdravil v nemškem, dr. R a z l a g pa v slovenskem jeziku. Potem je govoril g. župnik J e r i č o delovanji
začasnega društvenega odbora , o koristi in prijetnosti čebeloreje; g. baron Ročic o Dzierzonovem ravnanji s čebelami in dr. Razlag o pravnih razmerah čebelarstva glede davkarskega vprašanja.
Z a predsednika je b i l izvoljen g. baron Ročic, za podpredsednika g. župnik Jerič in dr. Razlag , za namestnika župnik Porenta i n p. Salvator Pintar. Za častne ude so izvoljeni župnik Dzierzon, baron Berlepš in seminarski ravnatelj Šmid.

Kranjsko čebelarsko društvo šteje zdaj 220 udov, kateri dobivajo društveni časnik, ki izhaja v nemškem jeziku, kot „ Krainer B i e n e "
i n v slovenskem kot „ Slovenska čebela ".
Namen čebelarskega društva je pospeševanje čebeloreje po vsem Notranje-Avstrijskem v obsegu noriških, koroških in j u l s k ih planin. Svojo glavno skrb bode društvo obračalo na poduk v čebeloreji.
Pred zborom so si društveniki ogledali razne razpostavljene stvari, čebeloreje se dotikajočih. Po zboru pa je bil skupni obed. Vnanjim čebelarjem bode gotovo ta dan ostal v lepem spominu.


Slovenski Narod, nedelja 3.avgusta 1873, štev. 177.


Naj roji in medi!

Jože
Do kje sega kranjska cebela,
kdo si upa odgovoriti?

BUTTON_POST_REPLY

Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 1 in 0 gostov