članstvo v različnih društvih očitno pri nas problem

zakoni, pravilniki, razpisi,...
BUTTON_POST_REPLY
urosvrb
PrispevkovCOLON 197
PridruženCOLON Ne Maj 02, 2010 3:48 pm

članstvo v različnih društvih očitno pri nas problem

OdgovorCOLON # 52595Odgovor urosvrb
So Jan 07, 2012 11:23 am

Pozdravljeni vsi skupaj. Torej stvar je taka, da se je tu v Pomurju ustvarilo novo čebelarsko društvo Apače. Verjetno posledično zaradi nastanka občine pred petimi leti. Prej je to spadalo pod društvo Gornja Radgona. Sam nisem včlanjen v nobenega, vendar pa mi je zadnjič moja teta razlgala, da je bila včlanjena do sedaj v Radgonsko društvo in sedaj se je še v Apaško. Pač logično, da jim v radgoni novo ustanovljeno društvo ne diši, če so izgubili nekaj čez 30 članov (baje vsaj polovica), ampak teta je hotela ostati včlanjena v obeh a je predsednica rekla, da če si v Apačah ne moreš biti tudi v Radgoni oziroma te ne sprejmejo.
Zdaj ni težava v tem, da bi kdo hotel kje biti po sili, sploh če ni zaželjen (logično), ampak rad bi izpostavil, kako debilen se mi zdi takšen odnos.

Torej predvsem me zanim, kako gleda ČZS slovenije na takšen odnos? Predsedni g. Noč kaj pravite vi?
Tu se potem vidi, da ni možno kakega širšega sodelovanja med društvi, kar posledično pomeni tudi delitev čebelarjev na klane.
Zadnjič spremenil 4, dne urosvrb, skupaj popravljeno 0 krat.

noc b
PrispevkovCOLON 422
PridruženCOLON To Sep 27, 2011 6:05 pm

OdgovorCOLON # 52596Odgovor noc b
So Jan 07, 2012 12:15 pm

Pozdravljeni,

članstvo v društvih je prostovoljno. Posamezno društvo tudi samo odloča kdo bo član oz ali bod sprejeli v svoje vrste novega člana.
zakonodaja tu ne predstavlja problema.

sam osebno ne vidim nobenega problema, če je nekdo v dveh društvih. seveda mora spoštovati pravila obeh društev.

včasih res ne razumem ljudi, tudi čebelrjev, da ne zmoremo več sodelovanja.

Moje mneje je, da s sodelovanjem lahko pridobimo vsi.

lp

levstek008
PrispevkovCOLON 1676
PridruženCOLON Če Maj 22, 2008 1:46 pm

OdgovorCOLON # 52598Odgovor levstek008
So Jan 07, 2012 2:08 pm

Tvoja teta je lahko članica v obeh društvih!! Naj vpraša precednico, po katerem členu zakona o društvih NE more biti članica dveh ali več društev??
SAMO MRTVA VAROJE JE DOBRA VAROJA!!

Lp Matej
___________
skyp:levstek008

krvavec
PrispevkovCOLON 80
PridruženCOLON So Avg 07, 2010 5:16 pm

OdgovorCOLON # 52599Odgovor krvavec
So Jan 07, 2012 5:50 pm

Noben zakon ne piše da ne sme biti v dveh društvih. Imajo pa vsa društva svoj statut in v statutu društva mogoče piše da ne more biti član dveh društev. Če pa v statutu društva tega odloka ni pa ni težave.

lp

levstek008
PrispevkovCOLON 1676
PridruženCOLON Če Maj 22, 2008 1:46 pm

OdgovorCOLON # 52600Odgovor levstek008
So Jan 07, 2012 6:37 pm

Sej nočem nobenga prepira, vendar vem iz drugih, bolj "pestrih" društev kako je z to tematiko....

Če bi slučajno društvo imelo vpisano v pravilih "izključno" članstvo, bi ta društveni akt na sodišču brez dvoma padel... seveda če bi se ta, "nesprejet" član lotil sodne bitke....
SAMO MRTVA VAROJE JE DOBRA VAROJA!!

Lp Matej
___________
skyp:levstek008

volk
PrispevkovCOLON 2074
PridruženCOLON Če Apr 10, 2008 2:18 pm
KrajCOLON Zemlja

OdgovorCOLON # 52601Odgovor volk
So Jan 07, 2012 7:52 pm

Sami smo imeli primer, ko smo zeleli postaviti cebele na podrocju drugega drustva, pa smo naleteli na precej velike ovire tako s strani precej vplivnih cebelarjev, in posledicno na upravni enoti. No stvar smo resili direktno na ministrstvu.

Z drustvi je vcasih velik kriz. Zato se vec ne pogajamo z drustvi, ce se da lepo dogovorit, se dogovorimo, v nasprotnem pa na ministrstvo. Clovek ne rabi biti clan drustva, da cebelari. Sam sem clan drustva in v nadzornem odboru cebelarske zveze v jugovzhodni aziji, pa opazam, da je vcasih odnos vodilnih v drustvih v Sloveniji prav obupen.
Narava je dekle lepotica,
Ko je voljna,
sama se preda,
ko jo posilis,
Ubiti te da!

tedi
PrispevkovCOLON 412
PridruženCOLON Pe Okt 23, 2009 11:16 pm
KrajCOLON Logatec

OdgovorCOLON # 52605Odgovor tedi
So Jan 07, 2012 10:00 pm

Volk vidim , da si že imel opravka s ČEBELARSKIM ŠERIFOM. Tako to gre in če nisi prepirljivec in nočeš imeti težav se umakneš. Ali pa greš direktno na ministrstvo, kar ti pa ne zagotavlja, da boš tam mirno in brez težav čebelaril!
Naj medi. Lep pozdrav Tedi.

JanĹľevec
PrispevkovCOLON 688
PridruženCOLON Sr Maj 05, 2010 7:01 am

Re: članstvo v različnih društvih očitno pri nas problem

OdgovorCOLON # 52609Odgovor JanĹľevec
Ne Jan 08, 2012 9:29 am

[quote="urosvrb"]Pozdravljeni vsi skupaj. Torej stvar je taka, da se je tu v Pomurju ustvarilo novo čebelarsko društvo Apače. Verjetno posledično zaradi nastanka občine pred petimi leti. Prej je to spadalo pod društvo Gornja Radgona. Sam nisem včlanjen v nobenega, vendar pa mi je zadnjič moja teta razlgala, da je bila včlanjena do sedaj v Radgonsko društvo in sedaj se je še v Apaško. Pač logično, da jim v radgoni novo ustanovljeno društvo ne diši, če so izgubili nekaj čez 30 članov (baje vsaj polovica), ampak teta je hotela ostati včlanjena v obeh a je predsednica rekla, da če si v Apačah ne moreš biti tudi v Radgoni oziroma te ne sprejmejo.
Zdaj ni težava v tem, da bi kdo hotel kje biti po sili, sploh če ni zaželjen (logično), ampak rad bi izpostavil, kako debilen se mi zdi takšen odnos.

Torej predvsem me zanim, kako gleda ČZS slovenije na takšen odnos? Predsedni g. Noč kaj pravite vi?
Tu se potem vidi, da ni možno kakega širšega sodelovanja med društvi, kar posledično pomeni tudi delitev čebelarjev na klane.
____________

Da ne bo po nepotrebnem kakšnega nesporazuma ali ponovno kakšne plohe neprimernih besed, naj tudi sam takoj uvodoma zapišem, da nisem član nobenega od obeh tukaj navedenih društev. Zakaj je to pomembno ?

Zaradi tega, ker je kolega v gornjem zapisu napisal kup neresnic. Ni nujno, da je zanje sam v celoti kriv in ga je verjetno teta tako napačno in tudi zlonamerno informirala, vendar bi bilo korektno, da bi preden se je lotil javno obtoževati, nekatere tetine navedbe preveril.

Podatki okrog odhoda približno 30 članic in članov iz ČD P.D. Gornja Radgona in ustanovitev novega ČD Apače so točni in v G.Radgoni že dalj časa pričakovani. Tako, da to ni nikogar presenetilo in v ČD Radgona tudi nikogar posebej razžalostilo. Težava je nastala, ko se teh trideset članic in članov ni želelo izjasniti ali bodo le člani ČD Apače ali sočasno še tudi člani ČD G. Radgona. Nekateri so se potem le izjasnili in sicer bi bili radi redni člani ČD Apače in še "neki čudni ter v pravilih nedefinirani in neobstoječi" člani ČD Radgona s plačilom neke minimalne in simbolne članarine. In tem je verjetno predsednica ČD G.Radgona res povedala, da takšnega članstva ni in takšne članarine ni mogoče plačati. Vsi ti člani so dobili domov s priporočeno pošto tudi obvestila o plačilu članarine v katerih je bila za vsakega člana določena višina letne članarine in rok za njeno plačilo. Višina članarine je bila sestavljena iz prispevka članarine za ČZS + Pomursko zvezo + društvo in v skladu s pogoji ČZS nekaterim zmanjšana, če so in ki so te pogoje izpolnjevali.

To, da je nekdo član enega ČD v primeru včlanitve v drugo ČD nima nobenega pomena in na osnovi tega ne more zahtevati nobene koncesije pri plačilih članarine. Član ČZS ni posamezni član temveč je član le društvo in društvo plača članarino ČZS. Da društvo to članarino prevali na posamezne svoje člane je pač njihov problem, ker bi bilo možno to članarino ČZS in drugim zvezam plačati tudi iz skupne blagajne, če bi tam sredstva obstajala. Ker teh sredstev društvo nima, jih pač zvali na ramena članstva.

In nekaj od teh članov o katerih zgoraj piše kolega vključno z njegovo teto, bi radi bili člani v ČD Radgona, ne bi pa radi plačali ugotovljene članarine, ker bi oni radi bili člani le ČD Peter Dajnko Gornja Radgona, ne pa tudi sočasno še plačali članarine za Pomursko zvezo in ČZS. Takšnega članstva pa veljavna pravila ČD P.D. Gornja Radgona ne poznajo in tako ljubi teti in še komu pač ni bilo mogoče ustreči. Z veseljem pa bi sprejeli vsakega, ki je pripravljen sprejeti ter spoštovati Pravila ČD in poravnati ugotovljene obveznosti do društva, Pomurske zveze in ČZS.

In za konec še ena iskrica. Do vsega tega sploh ne bi prišlo in bi se ljudje lahko lepo in civilizirano razšli, tako kot so 60 let v slogi sobivali, če nekaj posameznikov z novim predsednikom ČD Apače na čelu, ne bi po nepotrebnem zaostrilo razmerja z vodstvom ČD P.D. Gornja Radgona in jih začelo nesramno izsiljevati ter celo zastraševati. Takrat pa je bilo čebelarjem v ČD G. Radgona dovolj tega cirkusa in so ukrepali v skladu z zakonom, Pravili ČZS in svojimi Pravili ter vzpostavili pravno korektno in pregledno stanje v društvu po odhodu skupine članov.

Obvestil bom predsednico ČD Gornja Radgona o tej razpravi in mogoče se bo tudi sama še oglasila. Nisem pa prepričan, da je ta nesrečna "teta" v resnici ženskega spola. Sam sem pojasnil le toliko kot o tej zgodbi vem, za več informacij pa se obrnite na vodstvo ČD Peter Dajnko Gornja Radgona.

urosvrb
PrispevkovCOLON 197
PridruženCOLON Ne Maj 02, 2010 3:48 pm

OdgovorCOLON # 52615Odgovor urosvrb
Ne Jan 08, 2012 11:41 am

Lej janževec ne vem. Nisem hotel nikogar blatiti in nič takega. Ne radgonskega in ne apaškega društva.
Zakaj sem napisal, da nisem v nobenega včlanjen - zato, da ne bo pomote, da izpostavim da jaz osebno nisem pri ničemer od tega bil zraven in nimam pojma kaj se v zakulisju dogaja, zato tudi nisem relevantna oseba za dogajanje in ocenjevanje in me niti približno vse to kar si napisal ne zanima in se me ne tiče.
Vse sem samo slišal in zato me je zanimalo tukaj ali odločajo o članstvu v posameznih društvih v društvih ali pa se morajo društva prilagojevati ČZS glede članstva. Predsednik Noč je mi je čisto dovolj odgovoril na to.

Pa ne zdaj neko kreganje kuhaj med društvi zaradi tega kar sem tu napisal, ker je to zadnjo kar sem hotel s tem doseči. Mislim, da je že dovolj skregano vse skupaj.

JanĹľevec
PrispevkovCOLON 688
PridruženCOLON Sr Maj 05, 2010 7:01 am

OdgovorCOLON # 52617Odgovor JanĹľevec
Ne Jan 08, 2012 12:01 pm

Cenjeni kolega, midva, ki nisva člana obeh teh društev, seveda ne bova med njimi povzročala dodatne kregarije. Jo je krepko začinil že novi predsednik ČD Apače.

Seveda je vsakdo lahko član dveh, treh ali petih društev. Vendar mora v vsakem društvu spoštovati Pravila društva, poravnati obveznosti do društva in zvez v katere je društvo včlanjeno, izpolnjevati naloge, ki izhajajo iz aktivnosti društva in seveda vsak ima toliko pravic v društvu kolikor ima tudi obveznosti.

Statusa člana društva iz katerega bi izhajale le pravice in ugodnosti pa nič obveznosti namreč zakon ne pozna in ga tako ne morejo poznati tudi interni splošni akti društev. Lepo bi bilo biti član društva in plačati nekaj evrov simbolične članarine ter se udeleževati izletov pri katerih velik del stroškov krije društvo in občnega zbora na katerem se še kaj poje in spije. Ko pa je potrebno v društvu kaj postoriti, mu pokloniti kaj svojega časa pri prireditvah ali kakšnih delovnih akcijah, pa se spomnimo, da smo člani tudi nekega drugega društva in to naj bi počeli tam v onem drugem društvu. Tako to ne gre.

Pravzaprav bi se nad tem stanjem morali zamisliti tudi obe zvezi ( Pomurska in ČZS ), ki sta zaradi nekaterih nezakonitih mahinacij društev kar precej prikrajšani pri skupnem znesku pobrane letne članarine.

Kolega tebi in teti lep pozdrav! In Toneta pozdravi ter mu reci, da naj umiri konje, ker so njegove zahteve nerealne in nekorektne. Škoda, da je sedaj Tone vse zapacal, ko so vendar ti ljudje 60 let v enem društvu korektno sodelovali in prijateljevali, si medsebojno pomagali, gradili društvo in krepili njegov ugled, da bi sedaj na koncu se razšli s slabimi občutki in nekateri celo skregani. Komu bo jutri to koristilo ? Nikomur!

Vse lepo želim članom obeh društev, ki so oboji nekoč bili moji društveni kolegi in prijatelji in imam na oboje prelepe spomine!

BUTTON_POST_REPLY

Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 1 in 0 gostov