Register čebelnjakov

zakoni, pravilniki, razpisi,...
Bojan
PrispevkovCOLON 154
PridruženCOLON To Apr 13, 2004 11:58 am

Register čebelnjakov

OdgovorCOLON # 27174Odgovor Bojan
Po Jan 21, 2008 8:03 am

Lepo pozdrav po dolgem času.

Zanima me sledeče.
Tri leta nazaj sem prek čebelarskega društva pridobil lepo rumeno tablico s številko.
Ker sedaj že nekaj časa nimam čebel sem nameraval vsaj začasno prekinit tudi članstvo v društvu.
No in kar me zanima je, ali moram sedaj res vrniti to "registrsko tablico".

Poleg tega me zanima tudi ali ta tablica res izključno služi registru ČEBELNJAKOV ali še čemu drugemu oz. drugače...ali to pomeni da npr za nakladne panje ki stojijo na prostem recimo tega en potrebuješ?!

Hvala za pojasnila.

divji cebelar
PrispevkovCOLON 2668
PridruženCOLON Ne Apr 04, 2004 7:40 am

Re: Register čebelnjakov

OdgovorCOLON # 27175Odgovor divji cebelar
Po Jan 21, 2008 8:20 am

"Bojan"


Pozdravljen Bojan!
Te "lepe rumene tablice" nisi dobil od Čebelarskega društva, temveč od Ministrstva za kmetijstvo,............R Slovenije in je pri registraciji ter razdelitvi teh "lepih rumenih tablic" ČD nudilo le logistično pomoč.
Članstvo v društvu lahko kadarkoli prekineš pa če imaš čebele ali jih nimaš. Posest čebel ne pomeni, da moraš nujno biti tudi član čebelarskega društva. Članstvo v društvu je prostovoljno in so vsaki pritiski na čebelarja, da mora biti tudi član čebelarskega društva, nezakoniti in proti ustavni.
Tablica služi izključno registraciji čebelnjaka.
Tudi stojišča nakladnih panjev morajo biti registrirana in imeti "lepo rumeno tablico".
Če kdo iz društva od tebe zahteva vrnitev registrske tablice čebelarstva je ali popolnoma nor ali pa do konca pokvarjen in ga mirno nekam pošlji. Če se s čebelarstvom sploh ne nameravaš več ukvarjati boš pač naredil odjavo na MKGP in vrnil tablico njim.
Lep pozdrav!

Bojan
PrispevkovCOLON 154
PridruženCOLON To Apr 13, 2004 11:58 am

OdgovorCOLON # 27188Odgovor Bojan
To Jan 22, 2008 2:29 pm

To mi je jasno, da nisem odbil od ČD. Kar me bolj muči je če sem res dolžan vrnit tablico kljub temu, da trenutno nimam ne čebel ne čebelnjaka.

bogdan
PrispevkovCOLON 493
PridruženCOLON Pe Apr 09, 2004 10:10 am
KrajCOLON Ajdovscina

OdgovorCOLON # 27190Odgovor bogdan
To Jan 22, 2008 2:59 pm

Nima smisla vračati tablice razen v primeru, da sploh ne nameravaš več čebelariti. Če pa misliš kmalu nadaljevati, recimo, ko končaš študij ipd. to po moje nima smisla. Nihče te ne bo zdaj terjal... Nisi edini, ki je začasno ostal brez čebel...
Naj medi, kjerkoli ze si...

divji cebelar
PrispevkovCOLON 2668
PridruženCOLON Ne Apr 04, 2004 7:40 am

OdgovorCOLON # 27194Odgovor divji cebelar
Sr Jan 23, 2008 7:11 am

Vračanje registrske tablice Da ali NE !!

1. Če si se odločil, da dalj časa ( nekaj let ) ne boš čebelaril in imel čebel, potem jo vrni in odjavi čebelarstvo in s tem svoj čebelarski status. V nasprotnem te bo MKGP vodilo kot aktivnega čebelarja in si dolžan v vsem ravnati kot, da čebele imaš. Vsako leto prijavljati število čebeljih družin, v evidenci te bodo vodile inšpekcijske službe, iz skupnega registra čebelarstev bo podatke o tebi zajemala davčna uprava, v pašnem katastru te bodo vodili kot aktivnega čebelarja in še kaj. Nič pa ne veš kako se lahko v prihodnosti zakonodaja še spremeni in nam naloži nove obveznosti, ki bodo seveda zajele tudi tebe, ker si pač še vedno "aktiven" čebelar.
Ni pa mi znano, če obstaja tako imenovani status "mirovanja". O tem pa se pozanimaj na MKGP.

divji cebelar
PrispevkovCOLON 2668
PridruženCOLON Ne Apr 04, 2004 7:40 am

OdgovorCOLON # 27519Odgovor divji cebelar
So Mar 08, 2008 7:47 am

S spletne strani ČZS:

SPREMEMBA PRAVILNIKA

Ministrstvo za okolje in prostor želi zagotoviti odprtost in preglednost svojih procesov odločanja in priprave predpisov. Z objavami navedenih dokumentov želijo povečati pretok informacij pri nastajanja posameznega predpisa in seznanjati zainteresirano javnost z veljavno zakonodajo in nastajajočimi predpisi. Eden od takšnih novih nastajajočih predpisov je Pravilnik o vrstah zahtevnih, manj zahtevnih in enostavnih objektov, o pogojih za gradnjo enostavnih objektov brez gradbenega dovoljena in o vrstah del, ki so vezni z objekti in pripadajočimi zemljišči. (Uradni list, št. 114/2003 in 130/04. Čebelarska zveza Slovenije je na Ministrstvu za okolje in prostor poslala dopolnitev 4. točke 20. člena Pravilnika o vrstah objektov z odstavkom:

– izven grajenega območja kmetije se lahko gradi tudi čebelnjake

Da se morebitne predvidene možnosti za gradnjo čebelnjakov ne bodo izrabljale za gradnjo počitniških hišic predlagamo, da se v pravilnik vpiše predpogoj, da je gradnja ali postavitev čebelnjaka možna le pod pogojem, da se predhodno pridobi pozitivno mnenje čebelarske svetovalne službe, iz katerega izhaja:

-da je zemljišče, na katerem naj bi stal takšen čebelnjak, v skladu s predpisi, ki urejajo čebelarstvo,
-da je zemljišče vključeno v kataster čebelje paše in čebelarski pašni red,
-da je investitor, vpisan v Priznano rejsko organizacijo za kranjsko čebelo

Na Ministrstvo za okolje in prostor in na Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je bila poslana obširna utemeljitev tega predloga. Upamo , da bodo ministrstva predlog ČZS v medresorskem usklajevanju upoštevala.
_________________________

No tem na ĆZS se je, kot je videti, do konca zmešalo.

bloop
PrispevkovCOLON 746
PridruženCOLON Ne Avg 06, 2006 3:40 pm

OdgovorCOLON # 27520Odgovor bloop
So Mar 08, 2008 8:31 am

Ker je najbrz letelo to na pogoje, ki so jih postavili, se bom strinjal.

Pogoji, ki bi za moje pojme morali biti bolj pomembni, da se prepreci vikende namesto cebelnjakov, 1 stran stavbe mora biti v celoti(dovoljen prostor za tocenje morda 3x3? bi bil izvzet iz te strani) zapolnjena z panji in to najmanj 50% zasedenih spomladi in jeseni najmanj 90% razen ob dokazanih izgubah zaradi nekih bolezni-skodljivcev, ki pa bi tako morale biti prijavljene in raziskovane s strani vursa, ce ni zaradi sanacije okuzbe doloceno drugace bi lahko slabsa od 60% zasedenosti bila najvec 1 sezono, pri dolgotrajnejsih sanacijah recimo da bi vurs ocenil na 5 let ali vec bi se moral cebelnjak odstraniti z tega mesta. Vse taksne stavbe, ki bi imele taksen status bi morale biti vrisane v registru, v kolikor ne bi bile bi se na dan ugotovitve takega stanja na terenu odredilo rusenje v najkrajsem casu.

Cebelnjak na taksnih mestih bi lahko bil le stavba ki je v celoti montazna, betonski bi lahko bili le "podstavki", da je dvignjen od tal. Vsi materiali razen zebljev, kovinskih delov vrat in oken, stekla in strehe bi morali biti naravno razgradljivi (izkljucno les).

V notranjosti, za panji bi lahko bilo le 2-2,5m prostora.

Tam napisani pogoji pa so res malo cudni vsaj za moj okus in tezko preprecujejo nesutrezno gradnjo. Morda se smiselna zadeva, da se lahko postavi ob soglasju, skrbnika pasnega katastra, da se nebi povzrocalo nabijanje npr 500 druzin ali vec na razdaljo 1km, kot stalni cebelnjaki in bi z tem skodili tistim cebelarjm, ki ze imajo tam cebelnjake dlje casa.

boriss
Site Admin
PrispevkovCOLON 3074
PridruženCOLON So Sep 08, 2007 9:23 am

OdgovorCOLON # 27521Odgovor boriss
So Mar 08, 2008 10:39 am

divji čebelar napisal/-aCOLONS spletne strani ČZS:

S.....
_________________________

No tem na ĆZS se je, kot je videti, do konca zmešalo.

Divji za spremembo se s tabo 100 % strinjam.

pogoji pomenijo zapiranje pasišča in nemogoč pogoj za vsaj polovico teritorija Slovenije - ker tam pač nimajo pašnih redov.

Bloop:

Tvoji pogoji pa so delno tako komplicirani in s tem neuresničljivi da tudi niso izvedljivi.

Jaz bi postavil samo en pogoj. Čebelnjak je stavba, ki ima po eni strani 100 % dolžine naseljene panje v vsaj 2 vrstah.

Z globino pa lahko rešimo problem točilnic in spremljajočih prostorov.

Glede montažne gradnje pa je tako da je to v naših gozdovih nemogoče opravilo. Če pri nas panje ne dvigneš vsaj 3 m nad tla tam ne moreš čebelariti zaradi naših domačih živali - Medveda

lp

dušans
PrispevkovCOLON 735
PridruženCOLON Ne Apr 04, 2004 9:30 am
KrajCOLON homec

OdgovorCOLON # 27524Odgovor dušans
So Mar 08, 2008 5:29 pm

Tudijaz se strinjam, da je postavljanje pogojev nepotrebno. Tudi z tvojim Boris se ne strinjam, zato ker je za nakladne čebelarje diskriminatoren.
lp

boriss
Site Admin
PrispevkovCOLON 3074
PridruženCOLON So Sep 08, 2007 9:23 am

OdgovorCOLON # 27525Odgovor boriss
So Mar 08, 2008 5:43 pm

DušanS

Nakladni pajni ne potrebujejo hiše za postavitev panjev. In je sedanja ureditev ko nakladni čebelarji lahko postavijo kjerkoli hočejo diskriminatorna do čeberlarjev z AŽ panji.

lp

dušans
PrispevkovCOLON 735
PridruženCOLON Ne Apr 04, 2004 9:30 am
KrajCOLON homec

OdgovorCOLON # 27530Odgovor dušans
So Mar 08, 2008 8:45 pm

Ne razumem, kaj sploh hočeš povedati. Čebelnjak pri nakladnih panjih (recimo koliba) je potreben za skladišče delov panjev in za točenje.

Tudi čebelarji z AŽ panji lahko postavijo kjerkoli hočejo, ne vem kaj si tukaj izmišljaš.

lp

Uporabniški avatar
Micky
PrispevkovCOLON 586
PridruženCOLON Ne Jan 29, 2006 5:15 pm
KrajCOLON Cerknica

OdgovorCOLON # 27533Odgovor Micky
Ne Mar 09, 2008 8:57 am

Dejstvo je, da so zakoni glede čebelnjakov butasti. Morali bi pustiti postaviti čebelnjake v zdravi naravi in to tolikšne, kolikor panjev nekdo namerava spravit noter. Da pa ne bi prihajalo do zlorab (gradenj vikendov z dvema panjema) pa bi svoje morala narediti inšpekcija, ki bi morala vršiti kontrolo. V pimeru zlorab pa iztržiti primerne, visoke kazni. Vse ostale stavri, ki grejo poleg so le detajli. In res se je brez veze spet kregati okrog tega. In tu ni največji problem ČZS ampak naša prekrasna država z ničvredno vlado.
lp
Naj medi ! (pardon, naj vam èimveè èebel preživi)

Emil

divji cebelar
PrispevkovCOLON 2668
PridruženCOLON Ne Apr 04, 2004 7:40 am

OdgovorCOLON # 27536Odgovor divji cebelar
Ne Mar 09, 2008 10:31 am

Micky v tem primeru delaš državi krivico. Država se zaveda občutljivosti področja kot je čebelarstvo in prav zaradi tega dopušča precej liberalno ureditev. In to je prav. Ni pa prav, da dopušča pritiske raznih egoističnih lobijev, ki bi želeli pridobiti si na tem področju večji vpliv kot jim gre in vsi izvirajo iz čebelarskih vrst.

ČSS služba naj že enkrat začne delovati in funkcionirati na področjih za katera iz državnega proračuna dobi potrebna sredstva in zakaj je bila sploh ustanovljena. Na terenu je ni čutiti in velika večina čebelarjev pojma nima kaj bi naj ta služba sploh delala in v kakšno pomoč naj bi jim bila. Nekateri na ČZS pa si želijo prav skozi ČSS pridobiti določen vpliv na celoten čebelarski sektor in v ta namen zavajajo uradnike na MKGP in druge.
Sploh bi kazalo v kratkem o delu ČSS in nekaterih lobijih na ČZS, ki jo krepko zlorabljajo za svoje ozke egoistične cilje, malo bolj obširno obvestiti nekatere oblastne organe in tudi parlamentarne politične stranke.
Zgodba samopašnega obnašanja nekaterih, ki se jim je od "namišljene pomembnosti" začelo vrteti v glavi dobiva že prav zanimive pojavne oblike in o tem bo potrebno javno spregovoriti.
ČZS, ČSS, PRO, KIS, NVI in še kaj kar je obešeno na to čebelarsko revščino bo potrebno na področju organizacije, porabe družbenega denarja, splošne koristnosti, učinkovitosti, izvrševanju nalog in še kakšnem temeljito prevetriti in nekatere stvari postaviti na svoje mesto. V nasprotnem bo ta večglavi zmaj sčasoma popolnoma zavrl čebelarstvo v Sloveniji in ob tem nepregledno in nekoristno porabil preveč davkoplačevalskega denarja.

boriss
Site Admin
PrispevkovCOLON 3074
PridruženCOLON So Sep 08, 2007 9:23 am

OdgovorCOLON # 27537Odgovor boriss
Ne Mar 09, 2008 8:01 pm

dušans napisal/-aCOLONNe razumem, kaj sploh hočeš povedati. Čebelnjak pri nakladnih panjih (recimo koliba) je potreben za skladišče delov panjev in za točenje.

Tudi čebelarji z AŽ panji lahko postavijo kjerkoli hočejo, ne vem kaj si tukaj izmišljaš.

lp
Ti prav dobro veš kaj sem hotel povedati. To, da bi čebelarji z nakladnimi panji kar prosto gradili vikende ob svojih čebelah pa je res malo preveč.

LP

divji cebelar
PrispevkovCOLON 2668
PridruženCOLON Ne Apr 04, 2004 7:40 am

OdgovorCOLON # 27547Odgovor divji cebelar
Ne Mar 09, 2008 9:15 pm

[quote="boriss"][quote="dušans"]Ne razumem, kaj sploh hočeš povedati.

Ti prav dobro veš kaj sem hotel povedati. To, da bi čebelarji z nakladnimi panji kar prosto gradili vikende ob svojih čebelah pa je res malo preveč.

LP[/quote]
________________

Ne repliciram nobenemu, le za izhodišče sem si vzel vajin dialog. Nimata občutka, da se praskata tam, kjer vaju pravzaprav nič ne srbi ???

Kaj za boga milega pa katerega od nas briga kaj bo kdo kje postavil in na kak način bo to naredil. Ta država ima vzpostavljen pravni sistem, oblikovane državne institucije in prav nobene potrebe ne vidim, da bi kdorkoli med nami prevzemal njihove pristojnosti. Dokler nekdo nekaj gradi in postavlja za svoj denar in na svojem zemljišču ter, če tudi to razglasi za takšen ali drugačen čebelnjak, tako dolgo to ni moj problem, temveč pristojnih državnih organov in inšpekcijskih služb.
In mi bi mu predpisovali kako mora izgledati njegov čebelnjak ??? Gospodje ne se hecat ! Kaj nas pa briga njegov čebelnjak!
Naj zgradi iz marmorja z zlatimi žlebovi in s parketom za panji in še s čim, pa to ni moj problem, ker k tej gradnji ničesar ne prispevam iz svojega žepa.

S tem, da se je nekdo odločil, da bo čebelaril, ni postal predmet naše obravnave in naših nekih neumnih zapovedi. To ureja slovenska pozitivna zakonodaja in ne mi. Vsak med nami ima dovolj opravka sam s sabo in s tem se ukvarjajmo. Druge pa pustimo lepo pri miru. Ti nam nočejo nič slabega in najmanj kar smejo od nas pričakovati je, da jih tudi mi pustimo lepo pri miru ter se ne vtikamo v stvari, ki nas nič ne brigajo.
Nič boljši nismo kot nekaj tistih prenapetežev na ČZS, ki so uspeli spesniti tiste slaboumne predloge in jih poslati na ministrstvo.

In celo predpisati bi želeli kako sme čebelnjak izgledati! In kdo ga lahko postavi in kje. Pa kdo v tej deželi sme čebelariti in kdo ne sme. Smo popolnoma izgubili vse sposobnosti zdrave razsodnosti in pristojnosti ?? Ali gre v našem primeru še za kaj hujšega ??!!

Pa brez zamere in lep pozdrav!

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 27550Odgovor Fizikalec
Ne Mar 09, 2008 9:27 pm

Ja divji z tem kar si napisal pa se jaz NE strinjam to pa iz sledečega vidika.
Pogoji za postavitev so bili nekoč enostavni torej se jih je zlorabilo. Potem se je zaradi zlorabe zategnilo tako, da ga velika večina ne more postavit. Sedaj naj bi se spet malo omililo torej zakaj se nebi napisalo tako, da se vnaprej ve kako in kaj.
Nadalje imam0 vzrejališča, obstoječe čebelnjake ne vem kaj vse torej se mora pretehtat ali je nov čebelnjak nekje res "možen" Enako velja za ostalo kmetijsko dejavnost saj kako bi ti gledo, če ti nekdo pod nos postavi hlev za ene 500-1000 prašičev. Po tem takem tvojem mišljenju lahko postaviš krkoli kjerkoli? Ne vem za predelavo mesa moraš narest določeno izobrazbo, za sirarstvo ravnotako torej za postavitev čebelnjaka bi veljajlo enako osnove čebelarjenja. Mrbit bi po tem bilo manj izgub ČD???
No malo provokativno razmišljanje...

boriss
Site Admin
PrispevkovCOLON 3074
PridruženCOLON So Sep 08, 2007 9:23 am

OdgovorCOLON # 27551Odgovor boriss
Ne Mar 09, 2008 9:28 pm

Divji:

SAj jaz sme ukvrajm predvsem sam s sabo. Tole je bilo bolj za preprianje kot resno razmišljanje. Odgovor v takem stilu sem pričakoval.

In v bistvu imaš prav ko praviš da je to stvar inšpekcij.

Samo, ko mi pa rečeš da to ni prav nič moja stvar s epa hudo motiš. Če ideja da bi čebelarji ki imajo nakladne panje lahko postavlajli vikende povsod tam kjer imajo čebele ne dobi negativenga odgovora potem lahko sčasoma postane to resnica, ki jo zastopa čZS in še marsikdo.

Verejtno v vaših koncihh to ne bi bila katastrofa (zemljo imate tako ali tako že povsem razkosano in pozidano) . Pri nas pa to ne bi šlo. Imamo obsežne gozdove ki so še nedotaknjeni in da bi tu kdorkoli postavil karkoli res ne gre. In jaz sem samo napisal, da se osebno ne strinjam, s takim ravnanjem. Saj pri nas sem tudi za to, da se ne postavlja zidanih čebelnjakov za AŽ panje. Za montažne sem takoj - vendar po prenehanju čebelarjenja mora biti stanje tako kot pred njim ne pa, da se čebelnjak spremeni v vikend, ko recimo star čebelar umre.


Sedaj spreminjajo zakonodajo in mislim, da je ravno sedaj čas da povzdignemo glas in povemo kaj je sprejmljivo in kaj ni

lp

divji cebelar
PrispevkovCOLON 2668
PridruženCOLON Ne Apr 04, 2004 7:40 am

OdgovorCOLON # 27552Odgovor divji cebelar
Ne Mar 09, 2008 10:03 pm

Danilo zapiše:
" Mrbit bi po tem bilo manj izgub ČD??? "
_______________

Dragi Danilo v mojem širšem okolju so največ čebeljih družin zgubili ravno tisti, ki veljajo za "čebelarsko najbolj izobražene ???" čebelarje. Vse vedo in z njimi se glede znanj o čebelarstvu skoraj ne moreš pogovarjati, ker takoj ugotoviš, da si proti njim pravi prvošolček.
Imajo pa ti čebelarski vsevedneži in filozofi mali problemček, da skoraj vsako zimo ostanejo brez velikega števila čebeljih družin. To je dokaz, da tudi "preveč znanja" lahko škoduje. :twisted:

Danilo ne mešaj čebel in prašičev. Med obema živalskima vrstama in reji je določena razlika. Nisi vedel ??? :D

In ne mešaj malih in velikih čebelarjev. Tudi med temi je razlika. To pa vsekakor poznaš, čeprav je ne želiš priznati.

In ne podcenjujte države. Ni tako neumna kot si kdo misli in hudičevo dobro ve, kaj je splošno koristno in kaj je koristno le za ožji krog čebelarjev. Če bi država podlegla zahtevam in predlogom lobija večjih čebelarjev, bi bilo to za čebelarstvo in razmere v naravnem prostoru katastrofalno. Čebelarstvo v Sloveniji postaja iz kmetijskega "problema" vse bolj okoljevarstveni "problem". In s tem se bo treba sprijazniti. Ni daleč čas, ko se bo sistem čebelarjenja na "kilograme" moral umakniti sistemu čebelarjenja, ki bo zagotavljalo pokritost prostora z manjšimi stalnimi čebelnjaki. Danes mogoče to komu zgleda kot utopija in neumnost, vendar še za časa našega življenja bomo to spremembo doživeli. V to ni potrebe posebej dvomiti, ker katastrofične razmere v prostoru nas bodo v to prisilile.
In ponovno bo v prednosti Mojster, ki bo lahko še dolgo čebelaril po sistemu "kg", midva z Danilom pa se bova med prvimi srečala s to spremembo nacionalne doktrine.
Mojster, glede popolnega normiranja in uniformiranja vsega se seveda ne bova strinjala. Res pa je, da so okoljske razmere med tvojim in mojim prostorom tako hudo različne, da tudi razloga za strinjanje ni.

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 27553Odgovor Fizikalec
Ne Mar 09, 2008 10:17 pm

divji čebelar napisal/-aCOLONDragi Danilo v mojem širšem okolju so največ čebeljih družin zgubili ravno tisti, ki veljajo za "čebelarsko najbolj izobražene ???" čebelarje. Vse vedo in z njimi se glede znanj o čebelarstvu skoraj ne moreš pogovarjati, ker takoj ugotoviš, da si proti njim pravi prvošolček.
Imajo pa ti čebelarski vsevedneži in filozofi mali problemček, da skoraj vsako zimo ostanejo brez velikega števila čebeljih družin. To je dokaz, da tudi "preveč znanja" lahko škoduje. :twisted:

Danilo ne mešaj čebel in prašičev. Med obema živalskima vrstama in reji je določena razlika. Nisi vedel ??? :D

In ne mešaj malih in velikih čebelarjev. Tudi med temi je razlika. To pa vsekakor poznaš, čeprav je ne želiš priznati.
Ja žal pač ti čebelarji imajo neko čudno "znanje" drugače bi rezultati bili malo drugačni. Je pa res, da ko nekdo veliko ve je ravno zrel, da naredi veliko napak. Ko se učiš paziš na vsako malo stvar, ko pa "veš" pa pač ne paziš. Vsekakor pa je izguba stvar posameznika, če si jo lahko privošči...

Kolega med rejo enega pa drugega ni velike razlike. Imamo čebeljo kugo, imamo prašičjo kugo. Čebele pikajo, prašiči s...o jasno dokler ne pridejo na mizo pol ne več :wink: Torej NI razlike, če ti nekdo postavi pod nos čebelnjak z 80 panji al pa en reden svinjak rečeno tako banalno....

Razlika med velikimi pa malimi??? Imamo sploh v SLO velike čebelarje??? Jaz tega nebi trdil ravno imamo ene par večjih velikih pa ne po moje.

Uporabniški avatar
Micky
PrispevkovCOLON 586
PridruženCOLON Ne Jan 29, 2006 5:15 pm
KrajCOLON Cerknica

OdgovorCOLON # 27554Odgovor Micky
Ne Mar 09, 2008 10:17 pm

divji čebelar napisal/-aCOLON
boriss napisal/-aCOLON
dušans napisal/-aCOLONNe razumem, kaj sploh hočeš povedati.

Ti prav dobro veš kaj sem hotel povedati. To, da bi čebelarji z nakladnimi panji kar prosto gradili vikende ob svojih čebelah pa je res malo preveč.

LP
________________

Ne repliciram nobenemu, le za izhodišče sem si vzel vajin dialog. Nimata občutka, da se praskata tam, kjer vaju pravzaprav nič ne srbi ???

Kaj za boga milega pa katerega od nas briga kaj bo kdo kje postavil in na kak način bo to naredil. Ta država ima vzpostavljen pravni sistem, oblikovane državne institucije in prav nobene potrebe ne vidim, da bi kdorkoli med nami prevzemal njihove pristojnosti. Dokler nekdo nekaj gradi in postavlja za svoj denar in na svojem zemljišču ter, če tudi to razglasi za takšen ali drugačen čebelnjak, tako dolgo to ni moj problem, temveč pristojnih državnih organov in inšpekcijskih služb.
In mi bi mu predpisovali kako mora izgledati njegov čebelnjak ??? Gospodje ne se hecat ! Kaj nas pa briga njegov čebelnjak!
Naj zgradi iz marmorja z zlatimi žlebovi in s parketom za panji in še s čim, pa to ni moj problem, ker k tej gradnji ničesar ne prispevam iz svojega žepa.

S tem, da se je nekdo odločil, da bo čebelaril, ni postal predmet naše obravnave in naših nekih neumnih zapovedi. To ureja slovenska pozitivna zakonodaja in ne mi. Vsak med nami ima dovolj opravka sam s sabo in s tem se ukvarjajmo. Druge pa pustimo lepo pri miru. Ti nam nočejo nič slabega in najmanj kar smejo od nas pričakovati je, da jih tudi mi pustimo lepo pri miru ter se ne vtikamo v stvari, ki nas nič ne brigajo.
Nič boljši nismo kot nekaj tistih prenapetežev na ČZS, ki so uspeli spesniti tiste slaboumne predloge in jih poslati na ministrstvo.

In celo predpisati bi želeli kako sme čebelnjak izgledati! In kdo ga lahko postavi in kje. Pa kdo v tej deželi sme čebelariti in kdo ne sme. Smo popolnoma izgubili vse sposobnosti zdrave razsodnosti in pristojnosti ?? Ali gre v našem primeru še za kaj hujšega ??!!

Pa brez zamere in lep pozdrav!
Moj čebelnjak naprimer ni mogel nikakor izgledati ker ga na SVOJI zemlji nisem mogel postaviti, ker mi ta država tega ni pustila.
Naj medi ! (pardon, naj vam èimveè èebel preživi)

Emil

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 27555Odgovor Fizikalec
Ne Mar 09, 2008 10:22 pm

Micky napisal/-aCOLON
Moj čebelnjak naprimer ni mogel nikakor izgledati ker ga na SVOJI zemlji nisem mogel postaviti, ker mi ta država tega ni pustila.
Ja zaradi tega, ker se je to nekoč izkoriščalo. Dokler ni točen definicije in točno napisano je to tako. Kot je zapisal Boris sedaj lahko na to vplivamo, če se dopolnjuje, zamenjuje ali kakorkoli spreminja zakonodaja je dobro pretehtat vse možnosti...
Meni je sicer to vseeno posatvim jih lahko kolk čem samo za koga drugega pa je to ovira prek katere ne more...

divji cebelar
PrispevkovCOLON 2668
PridruženCOLON Ne Apr 04, 2004 7:40 am

OdgovorCOLON # 27556Odgovor divji cebelar
Ne Mar 09, 2008 10:31 pm

Micky potoži:
"Moj čebelnjak naprimer ni mogel nikakor izgledati ker ga na SVOJI zemlji nisem mogel postaviti, ker mi ta država tega ni pustila."
_________________
Torej država funkcionira. Razlog več, da naše tiščanje nosu tja kjer nimamo kaj iskati, ni na mestu.

Sedaj pa malo bolj resno. Da kolega Micky na nekem mestu na svoji zemlji NI SMEL postaviti čebelnjaka, obstajajo neki razlogi, ki mu jih je upravni organ v zavrnitveni odločbi moral tudi navesti. Predstavi nam te razloge iz odločbe in lažje bomo lahko komentirali. Tako na pamet in le udrihati po državi se ne da. Lahko, da razlogi sploh niso pri državi, temveč pri lokalni skupnosti - občini.
Citiraj nam torej razloge iz odločbe in kaj je rekel pritožbeni organ, pa bo zadeva veliko bolj jasna.
lepo te pozdravljam!

TomaĹľ
PrispevkovCOLON 96
PridruženCOLON Pe Okt 08, 2004 9:14 pm

OdgovorCOLON # 27557Odgovor TomaĹľ
Ne Mar 09, 2008 11:22 pm

Pozdrav !

Čebelnjaki se lahko uporabljajo tudi za kakšna čebelarska opravila: točenje, shrambo satja, shrambo čebelarskega orodja,popravilo panjev. Po moje je škoda prostora, da bi vanj zlagal še panje, saj si že tako ali tako z uredbo omejen z prostorm.

Tomaž

dušans
PrispevkovCOLON 735
PridruženCOLON Ne Apr 04, 2004 9:30 am
KrajCOLON homec

OdgovorCOLON # 27558Odgovor dušans
Ne Mar 09, 2008 11:47 pm

boriss napisal/-aCOLON
dušans napisal/-aCOLONNe razumem, kaj sploh hočeš povedati. Čebelnjak pri nakladnih panjih (recimo koliba) je potreben za skladišče delov panjev in za točenje.

Tudi čebelarji z AŽ panji lahko postavijo kjerkoli hočejo, ne vem kaj si tukaj izmišljaš.

lp
Ti prav dobro veš kaj sem hotel povedati. To, da bi čebelarji z nakladnimi panji kar prosto gradili vikende ob svojih čebelah pa je res malo preveč.

LP
Nikjer ni rečeno, da morajo listovni panji stati v vikendici. Videl sem veliko primerov, ko so panji stali na dveh tramih in pod provizorično streho. Če velja za ene, naj velja za vse. Vikendice pa so pri nas delali tzv. AŽ čebelarji.

Vedno znova opažam miselnost, da so listovni čebelarji nekaj posebnega in jim je treba omogočiti posebne pogoje.

Drago, tokrat si zadel žebljico na glavico.

LP

Uporabniški avatar
Micky
PrispevkovCOLON 586
PridruženCOLON Ne Jan 29, 2006 5:15 pm
KrajCOLON Cerknica

OdgovorCOLON # 27559Odgovor Micky
Po Mar 10, 2008 6:50 am

Micky napisal/-aCOLON
divji čebelar napisal/-aCOLON
boriss napisal/-aCOLON ________________

Ne repliciram nobenemu, le za izhodišče sem si vzel vajin dialog. Nimata občutka, da se praskata tam, kjer vaju pravzaprav nič ne srbi ???

Kaj za boga milega pa katerega od nas briga kaj bo kdo kje postavil in na kak način bo to naredil. Ta država ima vzpostavljen pravni sistem, oblikovane državne institucije in prav nobene potrebe ne vidim, da bi kdorkoli med nami prevzemal njihove pristojnosti. Dokler nekdo nekaj gradi in postavlja za svoj denar in na svojem zemljišču ter, če tudi to razglasi za takšen ali drugačen čebelnjak, tako dolgo to ni moj problem, temveč pristojnih državnih organov in inšpekcijskih služb.
In mi bi mu predpisovali kako mora izgledati njegov čebelnjak ??? Gospodje ne se hecat ! Kaj nas pa briga njegov čebelnjak!
Naj zgradi iz marmorja z zlatimi žlebovi in s parketom za panji in še s čim, pa to ni moj problem, ker k tej gradnji ničesar ne prispevam iz svojega žepa.

S tem, da se je nekdo odločil, da bo čebelaril, ni postal predmet naše obravnave in naših nekih neumnih zapovedi. To ureja slovenska pozitivna zakonodaja in ne mi. Vsak med nami ima dovolj opravka sam s sabo in s tem se ukvarjajmo. Druge pa pustimo lepo pri miru. Ti nam nočejo nič slabega in najmanj kar smejo od nas pričakovati je, da jih tudi mi pustimo lepo pri miru ter se ne vtikamo v stvari, ki nas nič ne brigajo.
Nič boljši nismo kot nekaj tistih prenapetežev na ČZS, ki so uspeli spesniti tiste slaboumne predloge in jih poslati na ministrstvo.

In celo predpisati bi želeli kako sme čebelnjak izgledati! In kdo ga lahko postavi in kje. Pa kdo v tej deželi sme čebelariti in kdo ne sme. Smo popolnoma izgubili vse sposobnosti zdrave razsodnosti in pristojnosti ?? Ali gre v našem primeru še za kaj hujšega ??!!

Pa brez zamere in lep pozdrav!
Moj čebelnjak naprimer ni mogel nikakor izgledati ker ga na SVOJI zemlji nisem mogel postaviti, ker mi ta država tega ni pustila.
Država funkcionira pa takole:
Vsi ki niso nič vpašali, imajo v tisti bližini, kjer sem ga jaz hotel postaviti, sedaj postavljene čebelnjake. Jaz sem pa vprašal, zato ga ne morem imeti. Inšpekcije ni, kontrole ni, naši demokraciji pa se reče ANARHIJA. Slabše vlade še nismo imeli. Pa ne samo zaradi čebelarstva temveč nasploh. Do sedaj ni še nobenemu nič dala. Jemlje pa stalno.
Naj medi ! (pardon, naj vam èimveè èebel preživi)

Emil

divji cebelar
PrispevkovCOLON 2668
PridruženCOLON Ne Apr 04, 2004 7:40 am

OdgovorCOLON # 27560Odgovor divji cebelar
Po Mar 10, 2008 7:55 am

Dragi Micky saj se glede oblasti lahko celo strinjava, vendar odgovora na vprašanje, ki me zanima, nočeš podati. Daj povej oziroma zapiši vsaj to koga si "vprašal", na kak način in kakšen je v resnici bil odgovor pristojnega organa ???
Dragi kolega, veš, velika je razlika med tem "nekaj vprašati nekega uradnika" in med vložitvijo vloge s potrebnimi prilogami na pristojen urad na Upravni enoti. Če si ravnal v skladu z Zakonom o splošnem upravnem postopku in takšno napotitev ti je moral podati državni uradnik, ko si se pozanimal za postavitev čebelnjaka, si moral dobiti zavrnitveno odločbo iz katere izhajajo tudi razlogi zakaj se je upravni organ odločil, da ti postavitve čebelnjaka, tam kjer si želel, ne dovoli. In v tej odločbi je bil seveda tudi pravni poduk in če se z njihovimi razlogi nisi strinjal, bi se lahko pritožil na drugostopenjski organ, ki bi tvoji zahtevi ugodil ali pa jo tudi zavrnil, če so bili razlogi prvostopenjskega organa tehtni in utemeljeni.
Povej no, kaj od tega si storil in kakšne razloge je upravni organ navedel zakaj, da ti ne more tam dopustiti postavitve čebelnjaka ?!
Pa lep pozdrav!

bogdan
PrispevkovCOLON 493
PridruženCOLON Pe Apr 09, 2004 10:10 am
KrajCOLON Ajdovscina

OdgovorCOLON # 27561Odgovor bogdan
Po Mar 10, 2008 9:09 am

S tem nima Upravna enota nič, le Občina.
Težave imajo tisti, ki želijo postaviti čebelnjak na zemljišču, ki spada pod prvo območje zaščiteno kmetijsko zemljišče. Tam ni dovoljen nikakršen gradbeni poseg v prostor niti s točkovnimi temelji za montažni čebelnjak.
:shock:

To, da je bilo prej to zemljišče s 25 tonskim bagerjem "obdelano" in spremenjeno v terase ter z okoljskega stališča tako uničeno v celoti, sploh ni pomembno, ker to pač ni gradbeni poseg, je le priprava terena na intenzivno kmetijstvo... :evil:

Če pa se človek pritoži, češ, da v sadovnjaku čebele pač potrebuje za opraševanje, je odgovor v stilu: Ja potem boste pa naredili vikend iz čebelnjaka. Vikend 2km proč od doma? Lepo vas prosim, tako nor pa nisem... :?

Velikokrat imam vtis, da je za nekatere vse, kar pride s ČZS, apriori slabo, Kaj in v čem je tisto slabo, pa moramo še ugotoviti, samo malo... Isto velja za Janševo (ali pa katero drugo, vlado). Zdi se, da imate nekateri res vpogled v vsa področja in območja in potem lahko sodite... 8)
Jaz se ne čutim sposoben, da bi kritiziral...
Lep pozdrav in ne me skalpirat, povedal sem samo svoje mnenje. :)
Naj medi, kjerkoli ze si...

Uporabniški avatar
Micky
PrispevkovCOLON 586
PridruženCOLON Ne Jan 29, 2006 5:15 pm
KrajCOLON Cerknica

OdgovorCOLON # 27562Odgovor Micky
Po Mar 10, 2008 11:37 am

divji čebelar napisal/-aCOLONMicky potoži:
"Moj čebelnjak naprimer ni mogel nikakor izgledati ker ga na SVOJI zemlji nisem mogel postaviti, ker mi ta država tega ni pustila."
_________________
Torej država funkcionira. Razlog več, da naše tiščanje nosu tja kjer nimamo kaj iskati, ni na mestu.

Sedaj pa malo bolj resno. Da kolega Micky na nekem mestu na svoji zemlji NI SMEL postaviti čebelnjaka, obstajajo neki razlogi, ki mu jih je upravni organ v zavrnitveni odločbi moral tudi navesti. Predstavi nam te razloge iz odločbe in lažje bomo lahko komentirali. Tako na pamet in le udrihati po državi se ne da. Lahko, da razlogi sploh niso pri državi, temveč pri lokalni skupnosti - občini.
Citiraj nam torej razloge iz odločbe in kaj je rekel pritožbeni organ, pa bo zadeva veliko bolj jasna.
lepo te pozdravljam!
Da ti povem kaj so navedli kot glavni razlog ! (Govorim o Zavodu za gozdove-edino oni so me zvrnili). Da je predaleč od ceste (30m) in da bom vznemirjal medveda. A na 3 sosednjih parcelah stojijo čebelnjaki - le na črno so. Nihče pa ni bil voljan iti pogledat na mesto, ker nimajo časa.
No comment.
Zadnjič spremenil 1, dne Micky, skupaj popravljeno 0 krat.
Naj medi ! (pardon, naj vam èimveè èebel preživi)

Emil

divji cebelar
PrispevkovCOLON 2668
PridruženCOLON Ne Apr 04, 2004 7:40 am

OdgovorCOLON # 27563Odgovor divji cebelar
Po Mar 10, 2008 11:37 am

Bogdan zapiše:
"S tem nima Upravna enota nič, le Občina."
______________

Dragi prijatelj, tu pa se motiš.

V ostalem pa, vsak ima pravico do svojega mnenja in tudi do tega, da ga javno izrazi. In ti si to storil.

Pa lep pozdrav!

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 27564Odgovor Fizikalec
Po Mar 10, 2008 11:44 am

Ja Divji tudi meni je izdala dovoljenje OBČINA v kateri bivam in ne UE M. Sobota. Vsaka občina lahko izda soglasje o priglasitvi del, ko gre za pomožne ali enostavne objekte za potrebe KG. Kolikor se spomnim je omejitev naše občine za take objekte 20 kvadratov. Ene občine imajo 15 ene 25 kokr kera. Ponavljam gre za soglasje oziroma priglasitev takih enostavnih objektov. V kolikor presega omejitev potem pa rabiš pač PGD, PZI, itd.itd..

BUTTON_POST_REPLY

Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 1 in 0 gostov