Mnenja o predavanjih ČZ

Izobraževanje, predavanja, tečaji, seminarji,...

ModeratorCOLON dobje

BUTTON_POST_REPLY
Odisej
PrispevkovCOLON 1374
PridruženCOLON Če Jun 05, 2008 2:34 pm
KrajCOLON 570mnm, Logatec, Notranjska

OdgovorCOLON # 46139Odgovor Odisej
So Jan 29, 2011 11:02 pm

Spoštovani predsednik.
Ne vem, kdo na ČZS skrbi za obveščanje oz. pripravo programov, predavanj ... zato se obračam kar na vas.
V petek je bilo v Litiji najavljeno predavanje "Alternativne čebelarske tehnologije". Pripeljal sem se z drugega konca Slovenije, ker me je tema pritegnila. Upal sem na pogovor o nekaterih drugačnih načinih čebelarjenja, kot ga prakticira večina. Bolj sonaravno torej.
Tam pa je na platnu pisalo: "Uporaba Snerglove deske". Takoj mi je bilo jasno, da sem prišel zastonj.
Čeprav uporabljam nakladne panje, me vsebina pravzaprav ni zanimala, ker pri tej metodi ni prav nič sonaravnega. Že osnovni namen uporabe deske (preprečevanje rojenja) mi ni blizu :( .
A sem iz vljudnosti in uvidevnosti predavatelja počakal do konca. Nekateri niso.
Poslušal pa sem razočarane "AŽ čebelarje" - teh je bilo seveda 90% - ko so odhajali domov.
Prosim, prenesite svojim odgovornim, naj v bodoče napišejo točen naslov predavanja in ne nekaj splošnega, za povrh pa še zavajajočega.

Lep dan želim vsem.

SAUC2
PrispevkovCOLON 163
PridruženCOLON Sr Mar 17, 2010 1:03 pm
KrajCOLON tu nekje

OdgovorCOLON # 46140Odgovor SAUC2
So Jan 29, 2011 11:37 pm

Odisej napisal/-aCOLONPoslušal pa sem razočarane "AŽ čebelarje" - teh je bilo seveda 90% - ko so odhajali domov.
No jaz sem bil pa zadovoljen s tem predavanjem, res pa je da si niti pod razno nisem mislil, da je snaglova deska - alternativna čebelarska tehnologija.

volk
PrispevkovCOLON 2075
PridruženCOLON Če Apr 10, 2008 2:18 pm
KrajCOLON Zemlja

OdgovorCOLON # 46141Odgovor volk
Ne Jan 30, 2011 9:46 am

Sam grem zelo redko na predavanja. Vsak predavatelj ima svoj pristop, svojo tehnologijo. Tudi jaz imam svoj pristop in tehnologijo.

Za sonaravno cebelarjenje, pa cemu sploh rabite predavanja? Rabite eno predavanje, kjer vam povedo, kar je v sonaravnem cebelarstvu dovoljeno.

Nekdo,ki cebelarji v kosih ali pa kranicih pac ne rabi nekih informacij, kako ravnati. Ker prav veliko stvari ni.

Sam nikoli ne grem nekam dalec na predavanje, ker se mi zdi nesmiselno, ker neke res izvirne informacije ne bom slisal. Ce je izvirna, potem je ze dolgo v knjigah.

Cebele vas same ucijo, samo prisluhnit je treba.
Narava je dekle lepotica,
Ko je voljna,
sama se preda,
ko jo posilis,
Ubiti te da!

JanĹľevec
PrispevkovCOLON 688
PridruženCOLON Sr Maj 05, 2010 7:01 am

OdgovorCOLON # 46142Odgovor JanĹľevec
Ne Jan 30, 2011 10:18 am

Čeprav se s kolegom Volkom pogosto strinjam, se pa tokrat v popolnosti ne morem. Tako kot na vseh področjih, velja seveda to tudi za čebelarstvo, se mora čebelar pač vedno dodatno izobraževati, se seznanjati z novostmi na tem področju in pridobivati nove informacije. Vsak sam mora oceniti na katerih področjih je strokovno šibkejši in se pač takšnih predavanj udeležiti. Iz knjig se naučiti čebelarjenja ne da.

Še posebej občutljivo je področje zdravstvenega varstva čebel in pridobivanja varne hrane. Temu področju bi tudi ČZS in NVI morala posvetiti veliko več pozornosti kot je trenutno posvečata.

Pri programih izobraževanja, ki jih organizira ČZS imam občutek, da se posveča veliko preveč pozornosti kvantiteti raznih izobraževalnih oblik kot kvaliteti in tistemu kar je prvenstveno pomembno za čebelarje in njihovo uspešnost. Za to obstajata verjetno vsaj dva razloga in sicer prvi, da je potrebno upravičiti in porabiti denarna sredstva pridobljena od MKGP in drugi, da je potrebno izvesti tudi nekatere izobraževalne programe v katere je mogoče vključiti kot predavatelje ljudi, ki v kakšnih zahtevnejših in bolj strokovnih programih ne bi mogli predavati.

Pa smo že pri predavateljih v teh izobraževalnih programih. Prav nanje je med čebelarji največ kritike. Težava je verjetno tudi v tem, da je nekdo sicer lahko velik strokovnjak na nekem področju čebelarjenja, pa nima osebnostnih sposobnosti in veščin kako to znanje čimbolj uspešno prenesti na udeležence predavanja. In druga težava bi lahko bila tudi, da si nekateri srčno želijo biti med predavatelji, ker se s tem da še zraven kaj zaslužiti in ker jih zaradi objektivno-subjektivnih razlogov ni mogoče kar tako izločiti, se pač določeni programi prilagodijo njihovim znanjem in sposobnostim.

Vse to pa potem seveda zelo vpliva na samo kvaliteto celotnega izobraževalnega programa in je predmet kritike številnih čebelarjev. Predsednik ČZS g. Noč je pred kratkim na tem forumu zapisal, da je razočaran nad udeležbo na predavanjih organiziranih v čebelarskem centru v Lukovici. Moj odgovor takrat je bil, da če krava ne gre k jaslim pa naj gredo jasli h kravi. Na to se predsednik seveda ni odzval, čeprav sem prepričan, da je razumel.

To prehajanje jasli h kravi so že pred časom uporabili v številnih čebelarskih društvih, ker so ugotovili, da ta oblika organizacije izobraževanj daje veliko bolj pozitivne učinke kot kakšni mali lokalni in brezosebni čebelarsko izobraževalni kongresi. Struktura slovenskih čebelarjev je pač takšna kot je in temu se bo potrebno prilagoditi, če se z vsemi temi izobraževanji misli resno.

valterp
PrispevkovCOLON 167
PridruženCOLON To Apr 28, 2009 2:02 pm
KrajCOLON okolica Celja

OdgovorCOLON # 46143Odgovor valterp
Ne Jan 30, 2011 10:57 am

Janževec napisal/-aCOLON Predsednik ČZS g. Noč je pred kratkim na tem forumu zapisal, da je razočaran nad udeležbo na predavanjih organiziranih v čebelarskem centru v Lukovici. Moj odgovor takrat je bil, da če krava ne gre k jaslim pa naj gredo jasli h kravi. Na to se predsednik seveda ni odzval, čeprav sem prepričan, da je razumel.
Tule pa moram predsednika g. Noča malce zagovarjat, čeprav vem, da se je sposoben sam. Toliko raznih predavanj po Sloveniji kot jih je sedaj pa vendarle dokazuje, da so začele jasli prehajat h kravi.
Smo pa Slovenci tud eni čudni tiči in če se moramo peljat nekam več kot 20 km je že problem, vsaj za večino, tudi sam sem takšen. Sem pa nedavno nazaj ugotovil, ko sem moral nekajkrat v Ljubljano, da imam iz Celja do Lukovice dobrih 30 min vožnje, tako da se bom verjetno večkrat odpravil do tja, če bo primerna priložnost.

volk
PrispevkovCOLON 2075
PridruženCOLON Če Apr 10, 2008 2:18 pm
KrajCOLON Zemlja

OdgovorCOLON # 46146Odgovor volk
Ne Jan 30, 2011 11:34 am

No, jaz sem bil na nekaj predavanjih, seveda vsak pove nekaj novega. Tezko pa je reci, koliko je uporabnih stvari. Vsega pac ne morem preizkusiti, je pa tako, da marsikater predavatelj prodaja buce. Tako kot ucitelja v soli, tudi marsikaterega predavatelja zanese, in predstavlja svoj sistem kot najbolj uporaben.

Moram pa reci, da sem bi nazadnje na precej dobrem predavanju, imel ga je pa g.Noc. Moram reci, da je bil strokoven, ni zagovarjal svojega nacina, le obrazlozil je nekatere podrobnosti.

Kar se pa drugih predavanj tice. Priznavam da je tezko narediti predavanje, ki bo za vsa usesa. Sploh, ce sem na predavanju, ko okoli mene sedijo cebelarji, ki vsakih nekaj dni iscejo matico, ki niso nikoli cepili zerk, ki jim mnoge stvari niti malo niso jasne.
Narava je dekle lepotica,
Ko je voljna,
sama se preda,
ko jo posilis,
Ubiti te da!

BOĹ TJAN NOĂ
PrispevkovCOLON 492
PridruženCOLON Sr Maj 21, 2008 4:12 pm

OdgovorCOLON # 46147Odgovor BOĹ TJAN NOĂ
Ne Jan 30, 2011 11:35 am

Pozdravljeni,

Sam sem napisal odgovor, zakaj ni več predavnj na Lukovici in ga utemeljil, da ker ni obiska. Menim, da tako kot so sedaj enakomerno razporejena izobraževanja po vsej Sloveniji, niso bila NIKOLI. Sam absolutno zagovarjam, da je treba izobraževanja izvajat po vsej Sloveniji. Seveda tukaj morajo posamezna območja izkazat tudi interes.

Kar se kvalitete in kvantitete tiče pa je tako, da ČZS sploh ne more ugoditi vsem željem s terena in je žalaja po izobraževanjih mnogo več, kot jih sploh lahko izvedemo. Zato je nerazumljivo, da se piše, da je izobraževanj veliko zato, da se porabijo sredstva ...
Glede kvalitete pa je vedno različno mnenje, vedno je treba strmeti k izboljšanju zadev. Zato stalno vabimo nove predavatelje, da bi zadeve izboljševali.
Vsak predlog za novega predavatelja je ZELO dobrodošel. Marsikoga odbije tudi nizki honorar, ki ga prejme predavatelj. Tako, da je argument, da predavajo nekateri zaradi honorarjev, odveč.

idelano ni, se pa trudimo zadeve izboljševat in pričakujem vaše konkretne predloge , da skupaj zadeve izboljšamo.

BOĹ TJAN NOĂ
PrispevkovCOLON 492
PridruženCOLON Sr Maj 21, 2008 4:12 pm

OdgovorCOLON # 46148Odgovor BOĹ TJAN NOĂ
Ne Jan 30, 2011 11:36 am

volk napisal/-aCOLONNo, jaz sem bil na nekaj predavanjih, seveda vsak pove nekaj novega. Tezko pa je reci, koliko je uporabnih stvari. Vsega pac ne morem preizkusiti, je pa tako, da marsikater predavatelj prodaja buce. Tako kot ucitelja v soli, tudi marsikaterega predavatelja zanese, in predstavlja svoj sistem kot najbolj uporaben.

Moram pa reci, da sem bi nazadnje na precej dobrem predavanju, imel ga je pa g.Noc. Moram reci, da je bil strokoven, ni zagovarjal svojega nacina, le obrazlozil je nekatere podrobnosti.

Kar se pa drugih predavanj tice. Priznavam da je tezko narediti predavanje, ki bo za vsa usesa. Sploh, ce sem na predavanju, ko okoli mene sedijo cebelarji, ki vsakih nekaj dni iscejo matico, ki niso nikoli cepili zerk, ki jim mnoge stvari niti malo niso jasne.
hvala za pozitivbno mnenje. jest nisem ne vem kakšen predavatelj, povem samo svoje izkušnje.

dobje
Site Admin
PrispevkovCOLON 948
PridruženCOLON Sr Feb 22, 2006 9:20 pm
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 46151Odgovor dobje
Ne Jan 30, 2011 11:50 am

BOŠTJAN NOČ napisal/-aCOLON
volk napisal/-aCOLONNo, jaz sem bil na nekaj predavanjih, seveda vsak pove nekaj novega. Tezko pa je reci, koliko je uporabnih stvari. Vsega pac ne morem preizkusiti, je pa tako, da marsikater predavatelj prodaja buce. Tako kot ucitelja v soli, tudi marsikaterega predavatelja zanese, in predstavlja svoj sistem kot najbolj uporaben.

Moram pa reci, da sem bi nazadnje na precej dobrem predavanju, imel ga je pa g.Noc. Moram reci, da je bil strokoven, ni zagovarjal svojega nacina, le obrazlozil je nekatere podrobnosti.

Kar se pa drugih predavanj tice. Priznavam da je tezko narediti predavanje, ki bo za vsa usesa. Sploh, ce sem na predavanju, ko okoli mene sedijo cebelarji, ki vsakih nekaj dni iscejo matico, ki niso nikoli cepili zerk, ki jim mnoge stvari niti malo niso jasne.
hvala za pozitivbno mnenje. jest nisem ne vem kakšen predavatelj, povem samo svoje izkušnje.
Potrjujem @volk- ovo mnenje.
Se pa strinjam z Janževcem, da nekateri predavatelji slabo opravijo svoje delo.
Za predavanje je potrebno še kaj drugega kot vedenje o čebelah!
Ne bom imenoval predavanja, ko smo eno uro poslušali predavanje, ki je bilo mimo teme, ko "strokovnjak" ugotovi, da je zgrešil temo,
je zamenjal program in na hitro odfural, sicer zanimivo temo!
Lepo nedeljo

BOĹ TJAN NOĂ
PrispevkovCOLON 492
PridruženCOLON Sr Maj 21, 2008 4:12 pm

OdgovorCOLON # 46152Odgovor BOĹ TJAN NOĂ
Ne Jan 30, 2011 11:53 am

dobje napisal/-aCOLON
BOŠTJAN NOČ napisal/-aCOLON
volk napisal/-aCOLONNo, jaz sem bil na nekaj predavanjih, seveda vsak pove nekaj novega. Tezko pa je reci, koliko je uporabnih stvari. Vsega pac ne morem preizkusiti, je pa tako, da marsikater predavatelj prodaja buce. Tako kot ucitelja v soli, tudi marsikaterega predavatelja zanese, in predstavlja svoj sistem kot najbolj uporaben.

Moram pa reci, da sem bi nazadnje na precej dobrem predavanju, imel ga je pa g.Noc. Moram reci, da je bil strokoven, ni zagovarjal svojega nacina, le obrazlozil je nekatere podrobnosti.

Kar se pa drugih predavanj tice. Priznavam da je tezko narediti predavanje, ki bo za vsa usesa. Sploh, ce sem na predavanju, ko okoli mene sedijo cebelarji, ki vsakih nekaj dni iscejo matico, ki niso nikoli cepili zerk, ki jim mnoge stvari niti malo niso jasne.
hvala za pozitivbno mnenje. jest nisem ne vem kakšen predavatelj, povem samo svoje izkušnje.
Potrjujem @volk- ovo mnenje.
Se pa strinjam z Janževcem, da nekateri predavatelji slabo opravijo svoje delo.
Za predavanje je potrebno še kaj drugega kot vedenje o čebelah!
Ne bom imenoval predavanja, ko smo eno uro poslušali predavanje, ki je bilo mimo teme, ko "strokovnjak" ugotovi, da je zgrešil temo,
je zamenjal program in na hitro odfural, sicer zanimivo temo!
Lepo nedeljo

če želimo zadeve izboljšat, boste morali konkretizirat zadeve. Brez da vemo, kateri predavatelji ne delajo OK, ne moremo zadev izboljšati.
vem, da je težko imanovat posameznika, vendar edino na ta način se zadeev laho izboljšajo.

Odisej
PrispevkovCOLON 1374
PridruženCOLON Če Jun 05, 2008 2:34 pm
KrajCOLON 570mnm, Logatec, Notranjska

OdgovorCOLON # 46153Odgovor Odisej
Ne Jan 30, 2011 12:00 pm

SAUC2 napisal/-aCOLON
Odisej napisal/-aCOLONPoslušal pa sem razočarane "AŽ čebelarje" - teh je bilo seveda 90% - ko so odhajali domov.
No jaz sem bil pa zadovoljen s tem predavanjem, res pa je da si niti pod razno nisem mislil, da je snaglova deska - alternativna čebelarska tehnologija.
Pozdravljen, Sauc2.
:) Saj nisem nikjer napisal, da je bilo predavanje "slabo", le veliki večini tam prisotnih čebelarjev pravzaprav ni bilo namenjeno. Ker uporabljajo AŽ panje.
Če bi bil objavljen naslov teme "Uporaba Snerglove deske" - najbolje še z dodatkom " v nakladnem panju", bi bile stvari vnaprej popolnoma jasne vsakomur.
Gledam seznam predavanj na straneh ČZS:
"Tehnologija čebelarjenja z različnimi izpeljankami listovnih panjev"
"Ekološko čebelarjenje"
"Tehnologija pridelave voska "
"Vzreja čebeljih matic"
...
...
Zelo jasno, kajne ? Če ne povsem točno pa vsaj generalno vem, kaj me čaka, če se predavanja udeležim.
Pri alternativnih čebelarski tehnologijah pač ni bilo tako.

Lep dan vsem.

Uporabniški avatar
kravzlj
PrispevkovCOLON 506
PridruženCOLON Sr Jul 30, 2008 6:34 pm
KrajCOLON Zaborąt pri Dolu
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 46162Odgovor kravzlj
Ne Jan 30, 2011 3:32 pm

Hej!

Prej sem v sosednji temi napisal kakor je začel Odisej.
Meni so predavanje zelo zanimiva, in se jih udeležujem. Na vsakem zvem kaj novega. Ampak je treba vse prefiltrirati skozi svoj filter. Meni so bila všeč predavanja g. Noč-a in g. Prezlj-a. Mislim posebej všeč- Tudi drugi so vredu.
Je pa vidno da zmeraj bolj predavajo o NP, kar bo sprožilo nasprotovanje mnogih AŽ-jevcev. . . Ampak pač tako je.
Volk, mi, ki čebelarimo ali bomo čebelarili s koši imamo lahko tudi zanimiva predavanje. Napreimer: čebelarjenje v koših, kjer je veliko za povedati, potem znaki na žrelu, kjer bi zvedeli več kaj prebrati iz dogajanja pred žrelom. Takole, dva naslova samo za vzorec ;)

Lp Luka
" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "

SAUC2
PrispevkovCOLON 163
PridruženCOLON Sr Mar 17, 2010 1:03 pm
KrajCOLON tu nekje

OdgovorCOLON # 46165Odgovor SAUC2
Ne Jan 30, 2011 5:38 pm

BOŠTJAN NOČ napisal/-aCOLONče želimo zadeve izboljšat, boste morali konkretizirat zadeve. Brez da vemo, kateri predavatelji ne delajo OK, ne moremo zadev izboljšati.
vem, da je težko imanovat posameznika, vendar edino na ta način se zadeev laho izboljšajo.
No zato imamo ta nove ankete na czs.si .... :wink:

BOĹ TJAN NOĂ
PrispevkovCOLON 492
PridruženCOLON Sr Maj 21, 2008 4:12 pm

OdgovorCOLON # 46166Odgovor BOĹ TJAN NOĂ
Ne Jan 30, 2011 6:23 pm

SAUC2 napisal/-aCOLON
BOŠTJAN NOČ napisal/-aCOLONče želimo zadeve izboljšat, boste morali konkretizirat zadeve. Brez da vemo, kateri predavatelji ne delajo OK, ne moremo zadev izboljšati.
vem, da je težko imanovat posameznika, vendar edino na ta način se zadeev laho izboljšajo.
No zato imamo ta nove ankete na czs.si .... :wink:
Za oceno predavateljev se po predaavanjih izpolnujejo evalvacijski listi.

Gregor T.
PrispevkovCOLON 331
PridruženCOLON Pe Jan 26, 2007 7:50 pm
KrajCOLON Mirna

OdgovorCOLON # 46225Odgovor Gregor T.
To Feb 01, 2011 9:59 pm

Tudi jaz sem bil na tem predavanju. Motilo me je prav to, kot Odiseja, iz naslova sem pričakoval nekaj povsem drugega. To sem napisal tudi na tisti vprašalnik. Drugače pa je bilo predavanje zanimivo in sem od njega nekaj odnesel. To je ideja o preusmerjanju pašnih čebel.

Nekateri mislijo, da bodo od predavanja odnesli cel kup novosti, ampak če aktivno čebelariš in prebereš tudi nekaj literature, večino stvari, ki jih potrebuješ, že veš. Jaz sem zadovoljen, če od predavanja odnesem eno dobro idejo, ki jo bom lahko uporabil doma.

Vesel sem, da je na voljo toliko predavanj, čeprav jih v moji bližnji okolici ni prav veliko, kar pa je razumljivo, ker je pri nas težko dobiti toliko poslušalcev, da bi se izplačalo.

sadjar
PrispevkovCOLON 78
PridruženCOLON Po Mar 08, 2010 12:08 pm

OdgovorCOLON # 46227Odgovor sadjar
To Feb 01, 2011 10:33 pm

Mene pa zanima kje so obvjavljeni rezultati glede anket,ki so oddana na predavanjih, za posamezne predavatelje, ki jih ispolnimo in ocenimo.Vrjetno,da se potem Čebelarska zveza lažji odloča kako izbirati predavatelje v nasledni sezoni. A to deluje?

BOĹ TJAN NOĂ
PrispevkovCOLON 492
PridruženCOLON Sr Maj 21, 2008 4:12 pm

OdgovorCOLON # 46233Odgovor BOĹ TJAN NOĂ
Sr Feb 02, 2011 7:48 am

ravno sedaj se zaključije analiza za 2010 in bo v kratkem objavljena.
predavatelje pa večinomo izbermo na željo organizatorja izobraževanja. Bomo pa sigurno najslabše izločali.

valterp
PrispevkovCOLON 167
PridruženCOLON To Apr 28, 2009 2:02 pm
KrajCOLON okolica Celja

OdgovorCOLON # 46828Odgovor valterp
To Mar 01, 2011 11:36 pm

Danes sem bil na predavanju g. Boštjana in ga. Andreje v Celju na vrtnarski šoli. Predavanje na temo: "Delavnica o označevanju medu in ustrezni tehnologiji pridelave medu" je bilo odlično izvedeno in izvedeli smo veliko zanimivih stvari s katerimi lahko še povečamo kvaliteto našega medu, za kar se g, Noč še posebej trudi in prizadeva. Upam in želim, da nam z njegovo pomočjo uspe.
Drugi pomen tega pa je, da pride predsednik med svoje čebelarje na teren in vzpostavi stik z nami. Ob predavanju smo se seznanili tudi z prizadevanji in nalogami ČZS. Takšen način je prav gotovo pravi, saj čebelarji tako neposredno izvemo kaj ČZS pravzaprav dela.
Obema se zahvaljujem za odlično predavanje in želim še obilo uspešnih izvedb po Sloveniji in varno pot.

BUTTON_POST_REPLY

Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 1 in 0 gostov