video zreja matic

vse o vzreji matic
BUTTON_POST_REPLY
Uporabniški avatar
Misko
PrispevkovCOLON 469
PridruženCOLON So Jul 01, 2006 11:59 am
KrajCOLON Murska Sobota

video zreja matic

OdgovorCOLON # 27798Odgovor Misko
Ne Mar 30, 2008 11:30 am

Na internetu sem najdel en zelo dober video o zreji matic lahko izbirate med angleškim in nemškim jezikom.

http://mkat.iwf.de/iwf/do/mkat/details. ... 6C00000000

Video je dolg 63min.
Lep èebelarski pozdrav!

Boštjan

boriss
Site Admin
PrispevkovCOLON 3074
PridruženCOLON So Sep 08, 2007 9:23 am

OdgovorCOLON # 27800Odgovor boriss
Ne Mar 30, 2008 1:06 pm

Ta film je pred leti prevedel G. Franc Šivic in je na VHS kaseti.

PA vse kar tam predlagajo za vzrejo ni za vzeti kot sveto resnico. Nekaj stvari je čisto mimo.
LP

Uporabniški avatar
Misko
PrispevkovCOLON 469
PridruženCOLON So Jul 01, 2006 11:59 am
KrajCOLON Murska Sobota

OdgovorCOLON # 27801Odgovor Misko
Ne Mar 30, 2008 1:25 pm

Ja tudi sam sem prišel do zaključkov da se u videne nekatere stvari ne ujemajo z prebranim v knjigah je pa kjub temu zanimivo videti kako to vse skupaj poteka predvsem začetnikom, ki si nevejo razlagati kaj je kaj in zakaj se uporablja.

To da je video preveden v slovenščino nisem vedel vendar imam rajši original.
Lep èebelarski pozdrav!

Boštjan

boriss
Site Admin
PrispevkovCOLON 3074
PridruženCOLON So Sep 08, 2007 9:23 am

OdgovorCOLON # 27802Odgovor boriss
Ne Mar 30, 2008 1:58 pm

No ja original je nemški - angleški je že prevod.

LP

davca
PrispevkovCOLON 550
PridruženCOLON To Okt 16, 2007 6:13 pm
KrajCOLON Ljubljana

OdgovorCOLON # 27830Odgovor davca
Po Mar 31, 2008 9:55 pm

Na straneh ČZS je objavljen članek dr. Gregorca, kako si na preprost način čebelarji (posebno, če ste začetniki, kot sem jaz), lahko sami vzredimo matice, in sicer:

VZREJA MATIC
Za potrebe zamenjave matic v lastnem čebelnjaku, le-te praviloma vzredi čebelar sam. Na ta način omogočimo razvoj najboljših lastnosti, ki jih ugotavljamo in beležimo v lastnem čebelnjaku, ter skrbimo za ohranjanje čistosti kranjske čebele v slehernem čebelarstvu.
Da bo lastna vzreja matic za zamenjavo v čebeljih družinah dosegla pričakovani cilj in da bo tudi uspešna,mora biti usklajena z ustrezno čebelarsko prakso na
vsem področju, kjer gojimo kranjsko čebelo.

Enotno navodilo se nanaša na zapisovanje lastnosti družine na panjski list, na vrednotenje zbranih podatkov in razvrščanje družin ter določanje primernih družin za vzrejo (osnovna odbira). Sledi zamenjava čebeljih matic v družinah, ki so namenjene izločitvi iz nadaljnje reje.
Za uspešno zamenjavo matic je najprej potrebna kvalitetna vzreja matic. Vse komponente uspešne osnovne odbire in menjave matic so tudi sestavni del Rejskega programa za kranjsko čebelo. Za potrebe osnovne odbire je v čebeljih družinah potrebno spremljati:
obarvanost obročkov zadka, mirnost, rojivost, živalnost (število zasedenih ulic) in donos medu.
Panjski list obsega rubrike za vpisovanje lastnosti čebelje družine. Pregled družin se opravi hkrati, in sicer trikrat v čebelarski sezoni.

Čebelar na delavkah v posameznih družinah spremlja omenjene lastnosti, ter na osnovi ugotovitev, ki jih zabeleži na panjskem listu, izloči 1/3 matic, ki so v svojih lastnostih pod povprečjem v čebelnjaku.

Prvi pregled se izvede v času cvetenja regrata okrog 15. aprila, drugi v času cvetenja akacije ali okrog 15. junija in tretji v času cvetenja kostanja ali okrog 10. julija.

Potek izločanja matic:
Čebelje družine, pri katerih je ugotovljeno, da imajo delavke prvi ali več obročkov na zadku obarvan rumeno, se takoj izločijo iz nadaljnje reje. Sprejemljiva je oranžna do usnjeno rjava barva ob straneh prvega obročka. Iz družin, ki so v svojih lastnostih v zgornji tretjini, čebelar pripravi vzrejno gradivo, ki služi za vzrejo matic. Ko so matičniki zreli oz. matice opražene , v družinah, kjer je predvidena zamenjava, izloči matice
in jih nadomesti z mladimi maticami. Ker gre za lastno vzrejo, te matice izvirajo iz istega čebelarstva. Občasno čebelar poskrbi za osvežitev krvi – iz območja istega krajevnega različka. Čebelar vzrejno gradivo pridobi izven območja preletne razdalje čebel, vendar ne v drugem geografskem delu Slovenije.

PANJSKI LIST
1. Metoda vzreje matic za lastne potrebe
Na enostaven način vzredimo matico s prirezovanjem zaleženega sata. Metoda je primerna tudi za manj spretne čebelarje, saj ni potrebe po presajanju ličink oz. ni neposrednega stika z njimi.

V odbrano družino (matičarja) med zalego vstavimo prazen sat, da ga matica zaleže. Čez dva dni oz. ko je sat poln jajčec, ga

Risba prikazuje v loku prirezan sat, z ličinkami v vsaki drugi celici na robu sata.
vzamemo iz panja in previdno ometemo čebele. Sat nato previdno v loku odrežemo in ga vstavimo v štarter. To je brezmatična družina z obilo mladih čebel krmilk in ustrezno zalogo hrane. Mlade čebele zagotovimo z dodajanjem pokrite zalege, tik pred izleganjem. Lahko uporabimo tudi odrezani del sata, tako da ga vstavimo v nov satni okvir in prav tako prenesemo v štarter. Nož za rezanje naj bo primerno ogret. Ob robu loka odstranimo vsako drugo jajčece, da se matičniki kasneje ne bodo med seboj dotikali in jih bomo enostavno odvzeli. Vzrejno gradivo lahko po 24. urah iz štarterja prestavimo v rednika. Rednik je preurejena družina z matico. Običajno je rednik v medižču AŽ panja, kjer je prav tako potrebno zagotoviti obilo mladih čebel krmilk in stalen dotok hranilnih snovi. Matica je v plodišču. Prenos feromonov iz plodižča je mogoče omejiti z delnim priprtjem matične rešetke. Tri dni po prenosu vzrejnega gradiva v rednik opravimo kontrolni pregled in ocenimo sprejetost ličink. Uničimo vse matičnike, ki so jih čebele zgradile v sredini sata, kakor tudi druge, nepravilno razvite matičnike.

Pustimo 20 do 30 pravilno razvitih, največjih matičnikov. Po preteku nadaljnjih štirih dni matičnike porežemo in prenesemo v valilne matičnice. V valilni matičnici se izvali matica, ki jo od delavk ločuje gosta mreža. Ta dopušča le morebitno krmljenje matice s strani delavk, sicer pa so med seboj fizično ločene. Valilne matičnice namestimo v posebno prirejen satnik.

Drugi podoben način je razrezovanje zaleženega sata v trakove. Zahteva več dela, izkoristimo pa celoten sat. Sat z enodnevnimi ličinkami razrežemo v trakove. Širok je toliko, da je na njem samo ena vrsta celic. Celice za polovico skrajšamo in trak pritrdimo z voskom na sat, ki je v loku prirezan. Celice z vzrejnim gradivom so obrnjene navzdol. Vsako drugo ličinko izločimo in tako pripravljen sat vstavimo v štarter. Lahko pa trak razrežemo tudi na posamezne celice, ki jih pritrdimo na letvico vzrejnega satnika, tako kot pri umetno izdelanih matičnih lončkih.

Priporočljiva pa ni vzreja matic iz rojevih matičnikov, že posebno če bi šlo za prenos nezaželenih lastnosti družine, kot je rojivost.

prof.dr. Aleš Gregorc
Unus pro omnibus et omnes pro uno - Eden za vse in vsi za enega

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 27832Odgovor Fizikalec
Po Mar 31, 2008 10:06 pm

"Prvi pregled se izvede v času cvetenja regrata okrog 15. aprila, drugi v času cvetenja akacije ali okrog 15. junija in tretji v času cvetenja kostanja ali okrog 10. julija."

Vsega nebi komentiral dodal bi samo, da čebele v ČASU cvetenja nečesa ali bolj čebelarsko povedano MEDENJA pustimo pri miru. Po končani paši tako moramo stočit in uredit gnezdo pregled se opravi sočasno.
Vsak poseg v gnezdo v času medenja povroči zmedo in nas stane nakaj kil medu.
Velja še obrnit pozornost pri valilnih matičnicah, če matic ne poberemo v prvih dneh čebele odberejo ene par ostale pustijo pomret v kletkah tako, da tudi tu velja mal pazit sploh, če je brezpašna doba.

Za tako vzrejo pa je dovolj štarter-rednik "v eni osebi" tako, da bo štarter povsem dobro dokončal cel postopek. Za ta namen je uporabna družina, ki je "vsedla na roj" vsak kako tako najde, matico odvamemo in imamo odličen štarter-rednik.

Tolko malce za poenostavitev dela, da nebi še kdo doktoriral ob vzreji, ker za začetnika se vse to zgoraj bere malo "grozno"

divji cebelar
PrispevkovCOLON 2668
PridruženCOLON Ne Apr 04, 2004 7:40 am

OdgovorCOLON # 27833Odgovor divji cebelar
Po Mar 31, 2008 10:22 pm

Če ima kdo res veliko časa in je prepričan, da se mu da do nove matice priti po poti nasvetov spoštovanega gospoda profesorja, potem naj to pač počne tako kot je opisano.

Ne strinjam pa se s stališčem g. profesorja, ko odsvetuje rojeve matičnike. Moje izkušnje so ravno nasprotne njegovemu priporočilu in zgodba se mi je do sedaj še vedno dobro izšla. Mogoče to ne pride v poštev pri vzrejevalcih matic, ki imajo pač veliko bolj selektiven ( če vsem verjamemo ??!! ) način odbire. Za naše lastne potrebe vzgojiti dve do tri matice na leto pa res ni potrebno preveč zapletati stvari in odkrivati tople vode.

Ob tem pa še priporočilo, da je pa vsake toliko časa le dobro v čebelnjak prinesti nekaj sveže krvi ( troti ) in kakšno matico tudi kupiti pri dobrem vzrejevalcu. Sam tako ravnam že vsa leta in če nismo preveč pikolovski ter še malo zlobni pri tem, potem lahko mirno rečemo, da se v "kvaliteti" moje lastne matice nič kaj bistveno ne razlikujejo od kupljenih.
_________

In ker postaja na forumu ponovno dolgočasno, podajam svoje razmišljanje kot razlog za kak dober čebelarski špetir.
In sicer bom postavil trditev popolnoma nasprotno spoštovanemu gospodu profesorju in ta je: NAJBOLJŠE MATICE SO IZ ROJILNIH MATIČNIKOV !!!!

In zraven tej bogokletni trditvi moram sedaj seveda podati še kratko pojasnilo kako sem do te heretične trditve sploh lahko prišel.

1. Edini matičnik, ki ga čebele ustvarijo za nadaljevanje vrste je rojilni matičnik, ko imajo čebele na razpolago obilo najboljšega "materiala" in te matičnike potegnejo, ko so za nadaljevanje vrste notranji in zunanji optimalni pogoji
2. Matičniki, ki jih čebele ustvarijo v primerih, ko recimo naredimo narejenca z odprto zalego, so zasilni matičniki - matičniki na silo, ko čebele uporabijo "material" ki jim je na razpolago, da ohranijo življenje čebelje družine
3. Enaka zgodba je v primerih preleganja, ko čebele prav tako potegnejo zasilne matičnike - matičnike potegnjene na silo, da se ohrani življenje družine in uporabijo pač "material", ki jim je na voljo
4.Ko cenjeni gospod profesor odsvetuje uporabo rojilnih matičnikov z navedbo razloga, do bomo tako na matico prenesli neželjene značilnosti in ob tem navaja rojilni nagon, je gospod profesor storil majčkeno strokovno napakico. Zanemaril je genske značilnosti, ki jih bo na novo matico pb priliki oprašitve prenesel trot in tako zapečatil značilnosti njenih naslednic. Res pa je, da pri tej "prvi novi matici" kaže le malo paziti iz katere družine bomo vzeli matičnik, ker te trot ob oprašitvi ne more več "pokvariti".
In tako seveda pri novi matici, ki jo čakamo, ne moremo vedeti kaj ji je v resnici podaril trot, ko je oprašil njeno mamo od katere smo vzeli matičnik. Mogoče bo "koktail" genov matice in genov trota res bolj rojilni, ni pa nujno. Je mogoče, da se iz matičnika rojilne matice izleže nova matica, ki ne bo tako močno rojila ??? Sam menim, da je to zelo mogoče. Seveda pa tega ne morem trditi, ker o genetiki vem zelo malo. In tudi nasprotna trditev bi bila na zelo hudo majavih nogah iz enakega razloga. V glavnem, ne zanemarjajmo vpliva trota, ker je veliko veliko pomembnejši kot si lahko le mislimo.
5. In podobno je z matičniki, ki jih čebele "morajo" potegniti v vseh drugih primerih in jih v to "prisili" čebelar - vzrejevalec matic. Vse to so "zasilni matičniki - matičniki potegnjeni na silo" in v takih primerih so čebele "verjetno" manj izbirčne pri izbiri "materiala" iz katerega bodo potegnile matičnike kot v primerih rojilnih matičnikov, ko imajo na izboro množico "najboljšega materiala".
Bodite nežni s kritiko. Hvala in lep pozdrav!

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 27834Odgovor Fizikalec
To Apr 01, 2008 7:43 am

Veš divji zanimivo razmišljanje matičnik gor ali dol včasih ni razlike ali je rojev, zasilni ali pa konvencionalna metoda vzreje. Zasilne rešitve so pri marsikateri stvari zelo dobre :wink: mrbit tud pri čebelah?
Kar se rojivosti tiče pa mislim, da ni vse samo v genih ampak velikooo v oskrbi družine in lokacije kjer čebelariš pa naravnih danosti. Če imaš čebele sedaj, da posedajo 3 sate se ni bati rojenja. Do akacije bojo komaj malo k sebi prišle, z neki sreče bo medenje in preden so na višku je rojilna sezona mimo. To je eden razlog drugi pa je oskrba kaj, kdaj in kako si kakšen postopek naredil ali pa ga nisi. O tem bi lahko kot sem zapisal spet doktoriali samo na koncu kljub temu nebi vedeli kaj je boljše :roll:
Dr. Gregorc je kr lepo napisal za en tak prispevek, če bi naisal, da naj vzrejajo iz rojilnih matičnikov bi za vzrejevalce naredo slabo reklamo :D :D in kot drugo strokovni članki se držijo TEORIJ praksa pa je zmeraj drugačna....

Tisto o preleganju pa se ne strinjam z tvojo teorijo, pri preleganju matičnik NI zasilni ampak najdeš tam 3-max.6 matičnikov. V te matičnike matica zaleže jajčece enako kot v rojevega in stara matica ostane v panju do oprašitve nove. Tak primer velikokrat najdeš sploh, če imaš označene matice. Stara "se poslovi", ko mlada začne zalegat in taka menjava je nekaj najboljšega.

Problem pri matičnikih (tudi rojevih) je, ko imajo čebele čas in dovolj "robe" jih prefilajo. V kolikor so prefilani (preveč mlečka v matičniku) za matico ostane manj mesta in posledično se iz matičnika za katerega bi rekel, da bo lepa matica zvali manjša kot pričakujemo. Pa še kaj bi lahko napisal samo ne vem, če bo kaj koristilo?

bloop
PrispevkovCOLON 746
PridruženCOLON Ne Avg 06, 2006 3:40 pm

Re: video zreja matic

OdgovorCOLON # 27868Odgovor bloop
Če Apr 03, 2008 5:00 pm

Misko napisal/-aCOLONNa internetu sem najdel en zelo dober video o zreji matic lahko izbirate med angleškim in nemškim jezikom.

http://mkat.iwf.de/iwf/do/mkat/details. ... 6C00000000

Video je dolg 63min.
Mene pa zanima, ce ima kdo kaksno idejo kako si ga shranit :).

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 27870Odgovor Fizikalec
Če Apr 03, 2008 5:11 pm

Ja greš in kupiš VHS kaseto pa ga maš določene zadeve na netu so tako postavljene da lahko gledaš ne moreš pa snet...

bloop
PrispevkovCOLON 746
PridruženCOLON Ne Avg 06, 2006 3:40 pm

OdgovorCOLON # 27871Odgovor bloop
Če Apr 03, 2008 5:30 pm

Zacneva lahko na tem :) da nikdar nismo imeli :) videorekorderja oz playerja doma :).

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 27872Odgovor Fizikalec
Če Apr 03, 2008 5:35 pm

ja jaz ga imam pa nisem prepričan, da dela še heee :D :D VHS pa dobit v format mpeg ni problem. Vsak kdo ima možnost video zajema to naredi brez težav legalno pa ni ravno verjetno :roll: :roll:

bloop
PrispevkovCOLON 746
PridruženCOLON Ne Avg 06, 2006 3:40 pm

OdgovorCOLON # 27874Odgovor bloop
Če Apr 03, 2008 5:46 pm

Precej verjetno, bom samo 1000x pogledal raje na internetu :) tako da ga bom znal na pamet :). Nato pa bom k enemu od vas prisel da me nauci pravih postopkov, glede na toda se z nekaterimi stvarmi niste strinjali :).
Zadnjič spremenil 1, dne bloop, skupaj popravljeno 0 krat.

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 27876Odgovor Fizikalec
Če Apr 03, 2008 5:53 pm

Tečaji za vzrejo se organizirajo torej se na katerega prijaviš pa bo, če hočeš!

bloop
PrispevkovCOLON 746
PridruženCOLON Ne Avg 06, 2006 3:40 pm

OdgovorCOLON # 27877Odgovor bloop
Če Apr 03, 2008 5:59 pm

Saj saj, lani me je mikalo, vendar sem raje ostal le pri zacetniskem. Bomo videli kako bo dalje, se bom precej verjetno vpisal, ko bo za matice ponovno.

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 27879Odgovor Fizikalec
Če Apr 03, 2008 6:13 pm

Ja jaz pravim, da škodit ne more sploh, če je dober predavatelj se da kr velikoo naučit.
Kjerkoli je šansa se pač takih zadev treba udeležit res se jaz tega zadnje čase bolj malo odeležujem se pa staram :? in sem mal bolj len....

boriss
Site Admin
PrispevkovCOLON 3074
PridruženCOLON So Sep 08, 2007 9:23 am

OdgovorCOLON # 27880Odgovor boriss
Če Apr 03, 2008 6:17 pm

Na teh tečajih učijo ravno tisto kar po mojem mnenju ni vredno vzreje. Vedno imajo plemenilčke velikosti jogurtovega lončka :D . In v bistvu učijo slab način vzreje.

LP

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 27881Odgovor Fizikalec
Če Apr 03, 2008 6:20 pm

Ja samo ne vedno, ne na vseh tečajih in tud malemu plemenilčku ne fali čisto nič, če gre matica ven takoj.

dobje
Site Admin
PrispevkovCOLON 948
PridruženCOLON Sr Feb 22, 2006 9:20 pm
CONTACTCOLON

Re: video zreja matic

OdgovorCOLON # 27882Odgovor dobje
Če Apr 03, 2008 6:36 pm

bloop napisal/-aCOLON
Misko napisal/-aCOLONNa internetu sem najdel en zelo dober video o zreji matic lahko izbirate med angleškim in nemškim jezikom.

http://mkat.iwf.de/iwf/do/mkat/details. ... 6C00000000

Video je dolg 63min.
Mene pa zanima, ce ima kdo kaksno idejo kako si ga shranit :).
Ta videposnetek najprej shrani na svoj PC(pod posnetkom Ti piše- Eigenständigen Player öffnen- odpreš in klikneš shrani in sledi navodilom).
Ko končaš pa s programom npr.: Nero start smart to posnameš- zapečeš na DVD ali morda celo na CD.
Probaj, ali pa dobi kakega mladega nadebudneža v računalništvu. Onim to uspeva. :D
Veliko sreče!

bloop
PrispevkovCOLON 746
PridruženCOLON Ne Avg 06, 2006 3:40 pm

OdgovorCOLON # 27884Odgovor bloop
Če Apr 03, 2008 7:47 pm

No ravno to je pri meni tezava ker mi ne odpre moznosti shrani :). Zadeva je namrec .asx datoteteka. Zato sem vprasal ce ima se kdo kaksno idejo kako shraniti. Obstajajo neki programi na internetu, ki tudi taksne stvari "uredijo" :), ampak so v vecini za uspesno uporabo placljivi. :)

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 27885Odgovor Fizikalec
Če Apr 03, 2008 8:00 pm

Ja tako je in odvisno od OS, ki ga računalnik uporablja itd...

Uporabniški avatar
Oldy
PrispevkovCOLON 331
PridruženCOLON Po Apr 18, 2005 1:02 pm
KrajCOLON Muta
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 29008Odgovor Oldy
Pe Jun 13, 2008 9:28 pm

Kdor želi imeti ta film naj mi pošlje sporočilo in v kakšnem jeziku potrebuje.


LP
"Ne jemljite si k srcu niti zmage niti poraza. Oboje se namreè nekoè spremeni v niè."

http://www.begic.si/
info@begic.si

BUTTON_POST_REPLY

Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 1 in 0 gostov