100 najbolj zanimivih in znanih slovenskih matic

vse o vzreji matic
dobje
Site Admin
PrispevkovCOLON 948
PridruženCOLON Sr Feb 22, 2006 9:20 pm
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 27252Odgovor dobje
Če Jan 31, 2008 4:53 pm

bloop
Saj ne bom ponavljal, kar sem že napisal!
Delno se strinjam s Teboj; naj prepovejo!
Ker pa se to ne bo nikoli zgodilo, pa hočem tudi sam zvedeti, čigavo kravo sem imel v hlevu. Slaba prispodoba, ampak pri mesarju vem, čigavo meso kupujem, pa da ni treba vedeti, čigavo matico imam :?: :?: hecno!
Vzrejevalec pa mora vedeti, pri komu je njegova matica!?
Slabi vzrejevalci se pa skrijejo za anonimnostjo. :nickriv
Pa da ne bomo delali problemov! V končni fazi pa so rezultati testiranja tudi objavljeni. :D

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 27253Odgovor Fizikalec
Če Jan 31, 2008 7:57 pm

Ponavadi je zelo malo slabih matic je pa velikooo "slabih" čebelarjev, ki ne vejo kaj počnejo....

dobje
Site Admin
PrispevkovCOLON 948
PridruženCOLON Sr Feb 22, 2006 9:20 pm
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 27254Odgovor dobje
Če Jan 31, 2008 9:15 pm

Fizikalec napisal/-aCOLONPonavadi je zelo malo slabih matic je pa velikooo "slabih" čebelarjev, ki ne vejo kaj počnejo....
To je grdo govorjenje. Govorimo o testiranju matic s strani KIS-a, kamor jih boš poslal morda tudi Ti, če si ali boš registriran vzrejevalec in ne verjamem, da so Ti čebelarji tako slabi, kot praviš Ti.
Vsak ima svoj pogled in svoje mišlenje. Ne pa govorit, da ne vemo kaj čebelarji počnemo!

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 27256Odgovor Fizikalec
Če Jan 31, 2008 9:28 pm

Ja dragi moj Dobje zelo vem kaj govorim kr se tega testa tiče je vreden nič, nula kokr češ. Več kot polovico matic uničijo čebelarji pri dodajanju mogoče celo več.
Podatki se pišejo tako tja v en dan, ker se pač mora o vsem ostalem pa nebi raspravljal, ker je popolnoma BV.

divji cebelar
PrispevkovCOLON 2668
PridruženCOLON Ne Apr 04, 2004 7:40 am

OdgovorCOLON # 27257Odgovor divji cebelar
Pe Feb 01, 2008 7:29 am

[quote="Fizikalec"]Ponavadi je zelo malo slabih matic je pa velikooo "slabih" čebelarjev, ki ne vejo kaj počnejo....[/quote]
_________________

Tukaj pa se moram z Danilom še kako strinjati. Pustimo redke in častne izjeme, ki so testiranje vzeli resno in res skrbno "testirali" matice. Teh je premalo, da bi lahko govorili, da je projekt testiranja uspešen. Nasprotno, je popolnoma zgrešen in gre le za brezplačno razdeljevanje matic nekaterim čebelarjem in pri tem niso postavljena prav nobena strokovna merila in spremljanje ter nadzor.

Pa si poglejmo nekaj najbolj očitnih problemov s tega področja:

1. Potovanje matic od vzrejevalca do KIS-a in potem do čebelarja, ki bi naj testiral je predolgo in niso redki primeri, ko čebelar dobi mrtvo matico z mrtvimi spremljevalnimi čebelami. Če pa že ni vse mrtvo, pa je tik pred tem in takšne obnemogle matice družina potem ne sprejme.
2. Nekompatibilnost podatkov tudi, če bi vsi čebelarji vestno opravili testiranje.
Primer: Vzrejevalec pošlje 10 matic na KIS, ki jih potem porazdeli, recimo takole:
(1) matica gre na Prekmurje k čebelarju, ki jo vstavi v AŽ 9S
(2) matica pride na Primorsko k čebelarju, ki jo doda narejencu in potem v nakladni panj
(3) matica gre na Belo krajino ali Kočevsko kjer jo čebelar da v AŽ 10 S v katerem je predhodno odstrarnil prejšnjo matico v močni družini
(4) matica gre na Gorenjsko v trietažni AŽ panj
(5) matica pride k čebelarju na kras kjer čebelar naredi rezervno družino v AŽ 5S
(6) matica srečno prispe v Slovenske gorice in čebelar naredi rezercno družino v AŽ 7S
(7) matica gre na Pohorje v Kirarjev panj
(8) matica pride na Koroško k vzornemu čebelarju, ki jo doda v AŽ 11S
(9) matica pride v Prlekijo k šlampastemu čebelarju, ki je znan po vsakoletnih precej velikih izgubah, ki jo tudi da v AŽ 11S
(10) matica srečno in živa prispe na Goriško, kjer se jo vstavi v AŽ12S

Vsi primeri so seveda izmišljeni. In predpostavimo, da so vsi prejemniki matic res korektno opravili svoja testiranja. So njihovi podatki primerljivi ???? Res lahko dobimo oceno te matice na katero bi se lahko zanesli ???

Seveda ne in so takšna testiranja in na način kot se izvajajo popoln nesmisel. Vse matice bi morale "štartati" v enakopravnih pogojih glede njihovega dodajanja in še takrat bi dobili zelo relativne rezultate. Šele po večletnih takih "enakopravnih" testiranjih bi recimo lahko rekli, da se matice vzrejevalca A odlično obnesejo na Štajerskem in Koroškem, Matice vzrejevalca B na Gorenjskem in matice vzrejevalca C na širšem Primorskem.
Veliko matic pri čebelarjih sploh ni sprejetih ( o razlogih tokrat ne bomo razpravljali ), veliko jih izroji spomladi naslednjega leta, nekaj jih čebele zamenjajo s preleganjem, nekaj jih uniči varoja in k vsemu temu lahko dodamo še kakšen razlog njihovega žalostnega konca že prve mesece ali prvega leta. In ker čebelarji tega ne priznajo, jih "vodijo" kot da so žive in zdrave ter izpolnjujejo testne liste tik preden jih morajo oddati, ne da bi v tistem trenutku sploh vedeli koliko jih še dejansko imajo živih in aktivnih.
To še posebej velja za velike čebelarje, ki res nimajo časa in si ga tudi ne vzamejo, da bi venomer brkljali po panjih. Pri malih pa je problem v tem, da jih je veliko zelo nevestnih, malomarnih in šlampastih ter tudi drugače neodgovornih in prav tako nimajo pojma kaj se jim v družinah dogaja.
Vse to kar pišem sem videl v praksi in za temi ocenami stojim. Najboljši čebelarji se testiranja izogibajo, ker v večini tako čebelarijo z dobrimi maticami in jih nimajo niti kam vstaviti, ker ne načrtujejo povečanja čebeljih družin. Tudi rezervnih družin ne delajo toliko, ker imajo praviloma minimalne zimske izgube.

Zaključek: Matice naj se pri vzrejevalcu pregledujejo le na prisotnost morebitnih bolezni ter pasemsko čistost, vse ostale čire čare testiranja pa naj se takoj ukinejo, ker ne dajo prav nobenega rezultata. Čebelarji sami bomo skozi prakso ocenili od katerega vzrejevalca matice nam najbolj odgovarjajo. Čebelarji, ki pa so si na ta način zagotavljali brezplačne matice, pa naj le te kupujejo in njihov odnos do matic se bo bistveno spremenil in tudi bolj pozorni bodo do tega katere se jim obnesejo bolj in katere manj.

Pa lep pozdrav!

boriss
Site Admin
PrispevkovCOLON 3074
PridruženCOLON So Sep 08, 2007 9:23 am

OdgovorCOLON # 27258Odgovor boriss
Pe Feb 01, 2008 8:40 am

Divji:

POd tvojo analizo se kar lepo podpišem!


Samo zaključek pa mi spet ni preveč včeš :D

Tam spet pišeš da bi bilo treba ukiniti zadevo. Jazpa mislim, da bi na osnovi tvoje analize bilo potrebno (no ja če ti nisi merodajen pa na osnovi katere podobne analize - ki bi dobila podobne vzroke) spremeniti sisitem testiranja tako, da te težave ne bibi le več izražene. Na to sem jaz opozoril že Dr Poklukarja - ko j ebil živ. In od takrat s eni nič spremenilo.

Verjento je razlog v denarju. To bi ob spremembi takoj pomenilo znanstveno delo. Ki pa po definiciji ne prinaša hitrih rezultatov in dobičkov. (Če napišem to malo bolj po kmečko. Če bi uredili isitem testiranja od teh matic ne bi imeli nobene koristi - samo veliko dela). Torej bi sisitem testiranja morali plačati. Jaz sme malo računal koliko bi to bilo pa sem prišel do neverjetnih številk.

Večino težav bi odpravili če bi delali znnastveno - to pomeni da matice ne dobijo čebelarji temveč znanstveniki ki bi delali progeni test an različnih področjih . torej avtomatsko enih 5 točk v Sloveniji. To takoj pomeni vsaj 5 čebelnjakov - toda ker je z enim čebelnjakom težko čebelartii to pomeni vsaj 10 čebelnjakov.

stroški 10 čebelnjakov

kakoveliki naj bi bili. Račun je enostaven. Da bibili rezultati kolikor toliko primerljivi bi bmorali testirati od vsakega vzrejevalca vsaj po 3 matice na vsaki lokaciji.


stroški 150 panjev na lokacijo x 5 = 750 panjev


Nato pravimo da je treba delati progeni test vsako leto. Sedanji sistem je malo čuden samo če bi delali tako kot je treb arabimo še 150 9 satnih panjev na lokacijo in 50 panjev , ki jih imamo vsako leto na voljo za izdelavo rezervnih družin.

Torej če povzamem bi to bilo kar dobro čebelarstvo z enimi 350 družinami - li ni to že poklicno čeblearstvo?

Toda ker ej z zadevo toliko dela (narejanje družin selitve družin kontrola matic ......) tako čebelarstvo ne bi moglo pokrivati stroškov za progeni test (matica v tem filmu sploh ne pomeni stroška) bi morali poleg čebelarstva plačati delo. To pa pomeni da bi morali zaposliti 5 čebelarjev (pa je še vprašanje ali je dovolj? Verjento ob konicah š eplačati pomočnika.....

Stroške krmljenja bi verjento na nekaterih delih slovenije plačael čebele drugod pa še to ne.

Torej moja ocena je, da bi tako čebelarstvo na eni točki stalo kaih 40 000 € letno (ali več) ki bi bli stroški progenega testa.

Drgu problem pa je ko bi denar že dobili kdo bi bil dovolj dober čebelar (in bi hkrati še hotel to delati), da bi lahko delo prevzel. 350 panjev je že dokaj zahtevno delo in prav vsak začetnik tegqa ni sposoben.

Torej ker ej to dragooooooooo so pač začeli klestiti stroške in reševati strokovnost na cenejši način :D . In so jih pač dobro oklestili in naredili sedanji sistem. Tu pa se strinjava da tak sistem ne rabimo.

LP[/b]

dobje
Site Admin
PrispevkovCOLON 948
PridruženCOLON Sr Feb 22, 2006 9:20 pm
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 27264Odgovor dobje
Pe Feb 01, 2008 4:51 pm

Fizikalec napisal/-aCOLONJa dragi moj Dobje zelo vem kaj govorim kr se tega testa tiče je vreden nič, nula kokr češ. Več kot polovico matic uničijo čebelarji pri dodajanju mogoče celo več.
Podatki se pišejo tako tja v en dan, ker se pač mora o vsem ostalem pa nebi raspravljal, ker je popolnoma BV.
Sploh se ne strinjam s Teboj! :cohanje
Imam občutek, da si na vse in vsakogar jezen. Tudi Ti boš moral matice oddati na testiranje, kot vidim si letos zopet vzrejevalec in to bo vse BV. Daj le razmisli kaj daš na papir. Ne verjamem, da Ti je tako pisanje lahko v ponos. Če so Ti testi vredni nič, ne sodeluj v igri , pa ne daj matic KIS-u, saj po Tvoje rezultati nič ne pomenijo. Bodi še tu dedec.
Govoriš tako, kot da si ravno Ti najbolj pameten in smo vsi čebelarji bebci.
Za tiste 7€, kolikor stane matica imam kup dela, nazadnje pa še ugotovim, da sem imel nekaj testnih matic hudičevo slabih, slabše kot matice moje vzreje, sploh pa od vzrejevalcev, ki jim zaupam in vem da so zaupanja vredni. Torej nimam nobenega dobička, ampak samo delo in skrbi, pa še matica ni moja do naslednjega septembra.
Sam ne sodelujem več v testiranju in tudi ne bom več razgljabljal v tej smeri.
Boriss-ov prispevek pa mi je všeč in Divjega tudi; najbrž pa je izvedba tega težka in pri nas neizvedljiva.
Lep čebelarski pozdrav- pa brez zamere :D

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 27265Odgovor Fizikalec
Pe Feb 01, 2008 5:04 pm

Ja dragi moj Dobje jaz nisem rekel, da se moraš strinjat z mano, žal ali pa na srečo se midva v ničemer ne strinjama razlog pa je povsem enostaven. Jaz nisem edini, ki je takega mnenja verjetno pa sem edini ali eden redkih, ki to upa dat na "papir".... Rešitve za pravilno testiranje pa so daleč neuresničljive zato o njih ne razmišljam še manj debatiram.
Če si vzrejevalec pač MORAŠ oddat tistih 15 matic po matičarju ker je to eden od pogojev katere podpišeš. V bistvu jih prodaš KIS-u ne pa oddaš, da ne bo kaj narobe. Žal pa je tako, da so pač redke izjeme, ki spremljajo podatke vsaj kolk tolk realno žaal....
Glede nato kako se potem vodijo podatki za te "dobljene" matice enaka je tud potem njihova kvaliteta.

divji cebelar
PrispevkovCOLON 2668
PridruženCOLON Ne Apr 04, 2004 7:40 am

OdgovorCOLON # 27268Odgovor divji cebelar
So Feb 02, 2008 7:28 am

Mojster pozdravljen!

Ti rad verjamem, da ti zaključek ni všeč. Saj tudi meni ni. Vendar dokler se sistem ne bo spremenil in dokler se k testiranju ne bo pristopilo korektno, strokovno, z nadzorom in predhodno temeljitim preverjanjem čebelarstva na vse parametre, je boljše, da vzrejevalec te matice proda in si tako vsaj malo zaliže velike stroške vzreje matic.

Mogoče pa bi v prehodnem obdobju lahko bil dober tudi začasen sistem, ki bi zgledal recimo takole:

Vzrejevalec sam izbere nekaj čebelarjev v Sloveniji s katerimi se dogovori, da mu bodo testirali matice. Seveda ne ene, temveč najmanj 3 do 5. Sam si ogleda čebelarstvo kam bodo šle matice, sam čebelarju da natančna navodila kako mora ravnati, opazovati, beležiti in ga o vsem sproti obveščati. Pri tem projektu seveda lahko, in je celo zaželjeno, da sodeluje tudi KIS. Vendar le kot strokovni nadzornik in analitik zbranih podatkov. In vse matice vseh vzrejevalcev morajo štartati v popolnoma enakih pogojih, pri AŽ recimo 10 S kot najbolj razširjen panj- čeprav ne tudi najboljši.

In testne matice bi morale biti drugače označene kot so označene matice v tistem letu.

Res kdo misli, da bi recimo sam, če bi skupaj z Danilom v mojem čebelarstvu testirala 3 ali 5 njegovih matic, potem prilagajal rezultate testa temu, da se poznava ??? Ne se hecat. S tem bi mu delal le škodo. Danilo sam bi bil še najbolj zainteresiran za korektno testiranje, ker bi mu to pomagalo pri nadaljnji selekciji. In ker bi Danilo poznal način testiranja, poznal bi čebelarstvo, čebelarja, pašni okoliš in še kaj, bi seveda takšnim rezultatom tudi verjel in bi ga usmerjali v nadalnjem razvoju vzreje matic.

V takem sistemu bi bil pripravljen celo sam sodelovati.

Današnji sistem pa izgleda tako kot da daš slepcu v roke svinčnik in mu naročiš, da na papir napiše prosti spis.
Pa lep pozdrav!

boriss
Site Admin
PrispevkovCOLON 3074
PridruženCOLON So Sep 08, 2007 9:23 am

OdgovorCOLON # 27269Odgovor boriss
So Feb 02, 2008 10:03 am

Divji:

Tvoj predlog ima eno napako. Če testiraš v enem čebelarstvu - ali pa v več samo enega proizvajalca nimaš primerljivih podatkov. Dejstvo je da s takim delom lahko izboljšaš svoj material. To ni sporno in te sedajnič ne ovira da že sedaj to delaš.

Vendar s stališča čeblearjev in uporabnosti rezultatov je veliko bolj zanimiva primerjava med različnimi proizvajalci. KAj ti pomaga če veš da so tvoje matice od lani boljše za 30 % če pa ne veš kje so v primerjavi z sosednjim proizvajalcem?

Ker če ne veš kje so se ti lahko mirno zgodi da so tvoej matice za 90% slabše od sosedovih - torej vse izboljšave niso nič vredne. To je zanimivo ko veš da si prvi in tekmuješ samo še sam s seboj.

Torej moj sistem mislim(?) da je boljši. :wink:

lp

divji cebelar
PrispevkovCOLON 2668
PridruženCOLON Ne Apr 04, 2004 7:40 am

OdgovorCOLON # 27270Odgovor divji cebelar
So Feb 02, 2008 11:49 am

Da je boljši, se strinjam. Vendar ne verjamem, da ga bo mogoče kdaj uveljaviti.
Mogoče pa bi mojega nadgradili tako, da bi čebelar testiral, recimo 3 matice od treh vzrejevalcev ( skupaj 9 ) in vsi vzrejevalci bi morali vediti kje so matice, jih imeti ves čas možnost pri čebelarju opazovati, če bi to želeli, sodelovati s čebelarjem in spremljati pašne razmere ter čebelarjevo tehnologijo čebelarjenja ter sočasno spremljati tudi družine z maticami drugih dveh kolegov vzrejevalcev.

Tako bi vzrejevalec ves čas vedel kaj se v testnem čebelnjaku dogaja, na kakšnem satju so matice, kakšno je stanje varoj ali drugih bolezni v čebelarstvu, kakšne so zaloge hrane v panju, kako je čebelam priskrbljen dostop do čiste in sveže vode, z dodajanjem satnic bi lahko spremljal gradilni nagon, imel bi možnost spremljati donos medu in cvetnega prahu, stanje zalege, živalnost in druge okoliščine, ki so za neko realno oceno matice pomembne.
Pri slabem čebelarju bo tudi najboljša matica slaba.

Lep pozdrav!

dobje
Site Admin
PrispevkovCOLON 948
PridruženCOLON Sr Feb 22, 2006 9:20 pm
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 27271Odgovor dobje
So Feb 02, 2008 1:09 pm

Zanimiva razmišljanja!

Divji!
Ne vem kje se bo našel čebelar, da bo vzrejevalec brskal po njegovem čebelnjaku. V tem primeru je bolje, da ima vsak vzrejevalec nekaj svojih čebelnjakov na različnih lokacijah SLO, pa v njih testira svoje matice in ne bo imel nobenih problemov glede spremljanja in rezultatov. Sam sebi bo pa ja zaupal. :?: .
Sistem ki je, bo najbrž še nekaj časa delal kot dela. Vzrejevalci in KIS pa naj bodo veseli in hvaležni, da se še kje najdejo čebelarji, ki so zastonj pripravljeni opravljati vse delo okoli tega.
Saj vidim, da vzrejevalci ne cenijo dela, ki ga nekateri v njihovo dobro prostovoljno opravijo.
Hvala za takega vzrejevalca! :muzika

boriss
Site Admin
PrispevkovCOLON 3074
PridruženCOLON So Sep 08, 2007 9:23 am

OdgovorCOLON # 27272Odgovor boriss
So Feb 02, 2008 1:11 pm

dobje napisal/-aCOLONZanimiva razmišljanja!


Saj vidim, da vzrejevalci ne cenijo dela, ki ga nekateri v njihovo dobro prostovoljno opravijo.
Hvala za takega vzrejevalca! :muzika
Ni mi čisto jasno katero delo opravljajo testni čebelarji za vzrejevalce. Kolikor vem so rezultati tajni in torej od njih vzrejevalec nima nič?

lp

dobje
Site Admin
PrispevkovCOLON 948
PridruženCOLON Sr Feb 22, 2006 9:20 pm
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 27273Odgovor dobje
So Feb 02, 2008 3:39 pm

Ne vem kdo ima kaj od tega? :?:
Ne bom se več ponavljal! :!:

Vzrejevalec dobi podatke, če ne druge pa te, da ve, kje se nahajajo njegove najboljše matica in naslednje leto lahko začne z najboljšimi!To ni nič!
Vem pa, da čebelar ki testira ima kar nekaj dodatnega dela in skrbi s to matico, njegova last postane pa šele čez 14 mesecev.
Priznam, tudi sam sem dolga leta prostovoljno in brezplačno ter odgovorno to delal in z nekaterimi vzrejevalci se slišimo ali dopisujemo!
Pozdrav

divji cebelar
PrispevkovCOLON 2668
PridruženCOLON Ne Apr 04, 2004 7:40 am

OdgovorCOLON # 27274Odgovor divji cebelar
Ne Feb 03, 2008 7:04 am

Kolega Dobje nisem mislil, da bi kdorkoli brkljal po tujem čebelnjaku, vendar KIS in vzrejevalec matic MORATA poznati razmere v katere se pošiljajo testne matice. In to v tem sistemu testiranja ali v kakšnem drugem. To pa lahko vesta le, če si imata možnost čebelarstvo temeljito ogledati in ga skozi čas testiranja matic tudi spremljati.

Vse premalo je takšnih čebelarjev, ki bi do testiranja imeli tako odgovoren odnos kot si ga, po tvojem pisanju sodeč, imel ti. Star rek nas uči, da je veriga toliko močna kolikor je močan njen najslabši člen. Ta veriga testiranja pa je sestavljena v glavnem iz slabih členov z redkimi časnimi izjemami.

Sam bi bil zelo zadovoljen, če bi testiral matice, da bi se KIS in vzrejevalci kdaj pa kdaj oglasili in si zadevo tudi sami ogledali. Mi dali kak nasvet ali priporočilo, skupaj ugotavljali vzroke in razloge, če z rezultati ne bi bili zadovoljni.
Le tako, skupaj kot ekipa KIS, vzrejevalec in čebelar, ki testira, bi lahko prišli do rezultatov, ki bi imeli neko veljavo in ki bi koristili predvsem vzrejevalcu ter pozneje seveda vsem potencialnim kupcem matic.

Testiranje bi se moralo izvajati v zelo zaostrenih pogojih čebelarjenja, da bi se kar najbolj omejili vplivi čebelarja in njegove tehnologije čebelarjenja na končno oceno matice.
Vsak čebelar se pač s tem ne bi mogel ukvarjati, ker je premalo to, da ima določeno število panjev čebel, in tukaj se strinjam z Mojstrom, takšno testiranje bi moralo za čebelarja biti tudi stimulativno.
To kar pa je danes, pa je za vzrejevalce matic ponižujoče in brez vsake koristi. Edini, ki imajo v tem sistemu kako korist so čebelarji, ki dobijo zastonj matice.

Pa lep pozdrav!

dobje
Site Admin
PrispevkovCOLON 948
PridruženCOLON Sr Feb 22, 2006 9:20 pm
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 27275Odgovor dobje
Ne Feb 03, 2008 8:13 am

divji čebelar napisal/-aCOLON To kar pa je danes, pa je za vzrejevalce matic ponižujoče in brez vsake koristi. Edini, ki imajo v tem sistemu kako korist so čebelarji, ki dobijo zastonj matice.

Kaj je zastonj? vsa moja skrb in dodatno delo res, matica pa itak ni moja.
Testirana matica ( če hočeš v reji) ni moja in do nje moram biti bolj odgovoren in voditi večjo brigo kot do svoje.Meni je bilo bolj hudo za izgubo rejniške matice, kot za svojo. Sam si tudi za svoje skrbno beležim podatke.
Drugače pa je predstavnik KIS- a bil nekajkrat pri meni. Če pa bi bil še vzrejevalec, smo pa tam. Sedaj bi pa tudi jaz vedel čigave matice imam in od koga so dobre ali slabe. .
Kar govorimo so samo pobožne želje in bodiva odkrita Divji- Vzrejevalci so veliki žebelarji, ki ne morejo skrbeti za svoje čebele kot midva, ki jih imava zaradi ljubezni. V tem se ne strinjam s Teboj, pod drugem se pa podpišem.
Lep nedeljski pozdrav

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 27276Odgovor Fizikalec
Ne Feb 03, 2008 11:22 am

dobje napisal/-aCOLONVzrejevalci so veliki žebelarji, ki ne morejo skrbeti za svoje čebele kot midva, ki jih imava zaradi ljubezni.

Dobje, če si z tistimi "žebelarji" mislo čebelarji je veliko vzrejevalcev takih, ki imajo manjše št. čebel. Recimo Kelemen, Herbaj, Zaletelj, itd..
Če grem naprej si se spustil z tvojimi izjavami na zelo nizki nivo bi reko žaljiv celo naprej pa sedaj res nebi razpravljal, ker bo izpadlo kot kreganje ali dokazovanja nečesa nekomu kar pa sploh ni predmet razprave.

dobje
Site Admin
PrispevkovCOLON 948
PridruženCOLON Sr Feb 22, 2006 9:20 pm
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 27277Odgovor dobje
Ne Feb 03, 2008 11:45 am

Fizikalec napisal/-aCOLON
dobje napisal/-aCOLONVzrejevalci so veliki žebelarji, ki ne morejo skrbeti za svoje čebele kot midva, ki jih imava zaradi ljubezni.

Dobje, če si z tistimi "žebelarji" mislo čebelarji je veliko vzrejevalcev takih, ki imajo manjše št. čebel. Recimo Kelemen, Herbaj, Zaletelj, itd..
Če grem naprej si se spustil z tvojimi izjavami na zelo nizki nivo bi reko žaljiv celo naprej pa sedaj res nebi razpravljal, ker bo izpadlo kot kreganje ali dokazovanja nečesa nekomu kar pa sploh ni predmet razprave.
Res sem se zmotil- pravilno čebelarji in če mi že popravljaš slovnico potem sebe najprej uredi. Pravilna raba slovenščine Ti je deveta briga!
Jaz ne navajam nobenih imen, to delaš Ti, pa razmišljaj kaj napišeš in preberi kaj pišejo drugi!

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 27278Odgovor Fizikalec
Ne Feb 03, 2008 12:01 pm

Za Slovenščino mi res "dol visi" izraz žebelar ali pa žebelarji pa se uporablja za žaljivko, zbadljivko ali zaničevalen odnost do določene poklicne skupine ljudi. Torej nehaj pametovat, če poznaš samo pravo in pravilno slovnično izražanje in tud zate velja brat med vrsticami......
Zadnjič spremenil 1, dne Fizikalec, skupaj popravljeno 0 krat.

dobje
Site Admin
PrispevkovCOLON 948
PridruženCOLON Sr Feb 22, 2006 9:20 pm
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 27279Odgovor dobje
Ne Feb 03, 2008 12:09 pm

Fizikalec napisal/-aCOLONZa Slovenščino mi res "dol visi" izraz žebelar ali pa žebelarji pa se uporablja za žaljivko, zbadljivko ali zaničevalen odnost do določene poklicne skupine ljudi. Torej nehaj pametovat, če poznaš samo pravo in pravilno slovnično izražanje in tud zate velja brat med vrsticami.....zelo sem prepričan, da je žebelar letelo name in, če bi mi to reko v oči bi ti eno prtisno na gobec tako po domače rečeno med nama pa zamera gor ali dol.
Prvič slišim za žaljivko žebelar in mojo napako sem popravil. Si pač tak kot si in tole nama ni v ponos. Ali ni tole( gobec) grdo.
Ali niso te grožnje povezane še s čim? :violina
Koga naj bo sram?

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 27280Odgovor Fizikalec
Ne Feb 03, 2008 12:14 pm

Ja priznam zelo grdo sem se izrazil in bom tudi zbrisal samo je žaljivka, ko se srečava ti bom tudi razložil zakaj in kako.
Je pa zelo podobno ko ti v trgovini vrne premalo drobiža, zmeraj reče "oprostite sem se zmotil" samo ali se je res? Tega ne moreš vedet torej pustima te neproduktivne debate predvidevam, da si se res zmotil....

bogdan
PrispevkovCOLON 493
PridruženCOLON Pe Apr 09, 2004 10:10 am
KrajCOLON Ajdovscina

OdgovorCOLON # 27282Odgovor bogdan
Ne Feb 03, 2008 12:52 pm

Prvič slišim to, kot praviš, žaljivko. Lahko razložiš vsem?
Naj medi, kjerkoli ze si...

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 27283Odgovor Fizikalec
Ne Feb 03, 2008 12:57 pm

Mislim, da ni mesto tu v tej temi in popolnoma mi ni do razglabljanja tega, ker koristi od tega ne bo. Vsaka poklicna skupina ima pač žaljive ali zbadljive izraze. Za določene je kaznivo (policista če zmerjaš z kifeljcem kr neki stane) za ostale "navadne smrtnike" pa ni tako hudo....
Izraz ni slovnični ampak bolj narečni zato ga poznajo bolj izjeme, ko boš kaj na naših koncih se oglasi pa ti razložim...

dobje
Site Admin
PrispevkovCOLON 948
PridruženCOLON Sr Feb 22, 2006 9:20 pm
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 27284Odgovor dobje
Ne Feb 03, 2008 1:14 pm

Tema je zašla, ker pa je bila izrečena med drugim tudi grožnja je prav, da bi se nekdo vsaj javno opravičil, če mu že ni do razpravljanja.
Meni se je res zgodil lapsus in premalo sem bil pozoren, in prvič v življenju sem slišal za to žaljivko.
Pa lep pozdrav

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 27285Odgovor Fizikalec
Ne Feb 03, 2008 1:43 pm

dobje napisal/-aCOLONTema je zašla, ker pa je bila izrečena med drugim tudi grožnja je prav, da bi se nekdo vsaj javno opravičil, če mu že ni do razpravljanja.
Meni se je res zgodil lapsus in premalo sem bil pozoren, in prvič v življenju sem slišal za to žaljivko.
Pa lep pozdrav
Dobje, da zaključima se opravičujem glede napisanega in kot sem zgoraj napisal je daleč pod nivojem za trezno debato (z moje strani). Iz tvojega pisanja pa je točno tako zvenelo, da leti to name (oziroma sem tako prebral) zato sem pač tako odreagiral čeprav nebi smel. Moje vprašanje ni bilo, ("če si z žebelarji mislil, čebelarji"), da popravljam slovnico ampak kaj si z tem mislil. Upam, da boma vsaj vnaprej z malo več potrpljenja kaj napisala brez da skačema en drugemu v lase. Vsak od naju ima različna mnenja in vsak ima drugačno čebelarstvo. Oba pa to delama, ker naju veseli in večji čebelarji niso nič drugačni od manjših. Črne ovce imamo v obeh rangih. Moje mnenje je pač takšno, kdor z 20 panji ravna malomarno bo tudi z 200 ali pa obratno.
Tudi jaz sem preden sem na pobudo pokojnega dr. Poklukarja zaplaval v vrejevalske vode izvajal progena testiranja matic. Zato vem vse o testiranjih in neki malega še o vzreji. Problem je, ker pač takih kot si ti je v progenem testu toliko, da prešteješ na prste ene roke. Mogoče sem res tako napisal, da so vsi enaki (se opravičujem) vendar je 90% teh, ki te teste opravljajo takih, da je važno, da dobi matice. Za nekaj mesecev sploh ne vem kam jih je dal. Potem pa pač nekaj napiše in neke podatke da samo, da je pač svoje naredo.

Žebelarji, žebljarji pa še kaj se najde je narečni-zbadljiv izraz za tesarje, da si bomo na jasnem glede tega. Izraz pa ni ravno znan še manj pogosto uporabljen zato ga pozna malo ljudi in tudi tesarji niso ravno cenjen ali kak hvale vreden poklic, da bi jih sploh resno jemali in se zanje zmenili.

boriss
Site Admin
PrispevkovCOLON 3074
PridruženCOLON So Sep 08, 2007 9:23 am

OdgovorCOLON # 27287Odgovor boriss
Ne Feb 03, 2008 10:16 pm

Dobje:

Sedaj ko sem prebral vso kolobocijo in ko sem malo pregledal moje tipkovnice imam jaz občutek da si ti zelo težko po nesreči pritisnil ž namesto č.

lp

divji cebelar
PrispevkovCOLON 2668
PridruženCOLON Ne Apr 04, 2004 7:40 am

OdgovorCOLON # 27288Odgovor divji cebelar
Po Feb 04, 2008 7:09 am

Danilo zapiše:

............................... in tudi tesarji niso ravno cenjen ali kak hvale vreden poklic, da bi jih sploh resno jemali in se zanje zmenili.

________________

To pa ne bo držalo, spoštovani moj čebelarski kolega. Poznam nekaj kvalificiranih in še več priučenih tesarjev, ki so v svojem ožjem in širšem okolju zelo cenjeni in tudi iskani gospodje. In vem, da graditelji hiš nanje čakajo tedne in tedne ter jim potem, ko pridejo, strežejo kot na gostiji. :D
Resno, ne gre niti najmanj za necenjen poklic, temveč ravno nasprotno in ker število mojstrov, ki to obrt obvladajo pada, bo njihova cena in pomembnost še zelo narasla.

Kolegu Dobje pa namenjam še eno vprašanje iz "stroke in teme":
nekajkrat si omenil dejstvo, da testne matice "niso tvoje nekaj mesecev" in da te to zelo zavezuje. Mogoče te res, vendar je pri večini čebelarjev, ki testirajo ta zaveza odsotna, ker gre v tem primeru za okoliščino, da matice "de jure" res niso tvoje, "de facto" pa seveda so. Po tem, ko si jih vstavil v družino, ni nikoli nihče več preverjal, če so še žive in v katerem panju dejansko so. In tudi če bi, pa testne matice nikjer ne bi našel, to ne bi nič pomenilo, ker nisi ti kriv, če so čebele prelegale. :D Čebel pač pravne zaveze tega posla ne zavezujejo. One imajo svoj "pravni red". :D In tudi testno matico se da zamenjati z drugo označeno, tako, da ta zaveza res ni kaj posebej močna.
Pa lep pozdrav!

Uporabniški avatar
carniolan
PrispevkovCOLON 561
PridruženCOLON Po Apr 05, 2004 9:21 am
KrajCOLON Trenutno - FR
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 27290Odgovor carniolan
Po Feb 04, 2008 10:04 am

Na Dolenjskem koncu je bila se do druge polovice prejsnjega stoletja v rabi beseda v ribniski dolini na pobocju Male gore:

"Žbeunik kar je čebeljnjak
"Žbele pa so bile čebele

pa tudi v Prekmurju me ne moti, ko je vuporabi slovaška ali pa češka beseda"včele - se preje pa Fčele - Gorenjci pa imajo bucele -
**** Mecem kosti, psi jih glodajo....karavana pa gre dalje...****

dobje
Site Admin
PrispevkovCOLON 948
PridruženCOLON Sr Feb 22, 2006 9:20 pm
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 27294Odgovor dobje
Po Feb 04, 2008 2:35 pm

Nima smisla se pogovarjati na nivoju otrok v vrtcu ali jaslih.
Naše pisanje ne ostaja v zaprti kuverti, ampak gre napisana beseda daleč v svet.
Žalostno je, da slovenski čebelarji nimamo foruma, kjer bi se res dobili koristni nasveti takrat, ko bi jih kdo rabil, kjer bi se pogovarjali na nekem kulturnem nivoju in ne bi bilo žaljenja in groženj, kjer bi prevladovala lepa slovenska beseda, čeprav včasih narečno obarvana ali pisana z besedo, ki jo avtor obvlada.
Ta forum, ki se imenuje Slovenski čebelarji je nekoč bil lahko marsikomu za vzgled, potem ste ga pa sesuvali in ga pripeljali na nivo , kjer si človek ne upa vprašati ali povedati svoje mnenje. Najboljši so odšli!

Meni bi bilo nerodno jutri nekoga srečati in mu pogledati v oči, če sem pa ga blatil in črnil in ga že pri prvem vprašanju udaril po glavi. Ali ga pa osiral takrat, ko on sploh ne ve, da ga nekdo kar tako ima v igri.
Ali se res ne pogleda nihče v ogledalo in pomisli, da je jutri še en dan. S svojimi nesmisli se zgubljajo tudi znanci in prijatelji, pa da ne rečem morda jutrišnji kupci!
Sodelujem na večih forumih, vsepovsod vlada nek red. Izgrednika pa utišajo, brišejo prispevek, opozorijo ali banajo.
Pozabljate na pravila tega foruma, ki smo jih podpisali, kjer pravi( kopiram):

Zavezujete se, da ne boste objavljali sporočil z zlonamerno, žaljivo, nespodobno, vulgarno, obrekljivo, sovražno, grozečo, obsceno ali katerokoli vsebino, ki lahko prizadene druge uporabnike, člane tega foruma.

Na forumu pa vstrajam še zato, ker upam, da se bo našel nekdo( morda administrator), ki bo naredil vsaj malo reda in da se bo na te strani vrnilo vzdušje, ki je nekoč tu že bilo. Ne verjamem pa v to, da se bodo vrnili tisti, ki so odšli in se še vračajo po sporočila ali pa berejo neumnosti, ki jih pišemo!
Namesto pozitivno, razmišljamo samo negativno- tu ja!
Pa brez zamere, če sem zopet koga razjezil!

Tudi moje pisanje spada v koš in ne v resno temo!

bloop
PrispevkovCOLON 746
PridruženCOLON Ne Avg 06, 2006 3:40 pm

OdgovorCOLON # 27296Odgovor bloop
Po Feb 04, 2008 3:42 pm

Ralno bo mozno ocenjevati matice le tako kot ste ze ugotovili, pod standardnimi pogoji in pod strokovnim nadzorom. Nikakor pa se ne strinjam, da mora vzrejevalec vedeti kam je matica sla, se manj pa da ti razni obiskovalci, hodijo preverjati delo matic, prav tako tudi ti ne bi smel vedeti cigavo matico si imel v panju, to so popolnoma nepotrebni podatki, ko si se odlocil za testiranje. Ce kdo zeli vedeti od katerega vzrejevalca so matice vredu, jih pa lepo kupi od vsakega, taksno in taksno stevilo in jih testira za lasten denar pa bo dobil odgovore ki si jih zeli.
Dostop do cebelnjaka je smisleno omejiti na vabljene osebe in brez omejitev seveda razne inspekcijske sluzbe.

Edin primeren nacin torej, ce se zeli ocenjevati kot se spodobi, tocno doloceni pogoji in strokovno nesporni cebelarji, ki testirajo. Se najbolje bi za taksno testiranje bili primerni kaksni predavatelji na kaksnih srednjih solah ali univerzah, ki bi imeli predmet cebelarstvo in seveda ob tem primerno stevilo let cebelarjenja(da ne bi bili kaksni instantni predavatelji in potem hkrati testirali). Seveda je za taksno delo najbolje potem angazirati dijake/studente, ki pod mentorstvom to izvajajo in z podatki nato sodelujejo na kaksnih tekmovanjih. Zakaj taksno mnenje? Na solah, ki sem jih obiskoval, so bili ucenci, dijaki in studentje dodatno angazirani in v vseh primerih, ki sem jih v letih solanja spoznal nisem srecal potvarjanja rezultatov. Le en primer nepriznavanja rezultatov s strani mentorja, le zato ker se niso skladali z uradnimi rezultati, pa ceprav so bili dijakovi na zalost resnicni.

Dejansko je nerealno pricakovati, cetudi bi polovica cebelarjev, ki bi dodajali v standardizirane pogoje, uporabila matice in belezila vse kot mora, da bodo to poceli vsi. Zaradi zelje po natancnosti pa ne more biti dovoljeno, da imas 10 ali vec % ljudi, ki niso "resni".

Ker sem sam pri svojih delih ze po naravi natancen(velikokrat kar prevec in otezujem marsikatero delo zaradi te slabosti) me izjemno motijo povrsni ljudje in zavedam se koliko je taksnih, zato vem da taksna testiranja, kot jih opisujete tisti, ki imate z tem vec kontakta se najbrz res lahko imenujejo le razdeljevanje matic.
Pa tudi moje mnenje je tako kot od divjega ne more biti primerljivo v kaksnem panju bo koncala matica, ce ni standard strogo dolocen je to razdeljevanje, ce je standard dolocen in se najde krsitev pa morajo slediti sankcije, ki morajo pred tem biti zapisane v pogodbi o testiranju, ali ne?

Se vnaprej opravicujem tistim, ki so to poceli tako kot bi naj izgledala testiranja, ni tezava v vas, tezava je v tistih drugih. Upam seveda, da se nihce od udelezencev tega foruma ne bo nasel v zapisanem saj je pisan tekst splosno!

BUTTON_POST_REPLY

Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 1 in 0 gostov