Predelava voska - sončni topilnik.

Računalniški programi, internet,...

ModeratorCOLON volk

Jan èebelar
PrispevkovCOLON 54
PridruženCOLON Če Nov 17, 2011 9:38 pm
KrajCOLON Krąko

Predelava voska - sončni topilnik.

OdgovorCOLON # 51232Odgovor Jan èebelar
Po Nov 21, 2011 10:30 pm

Zanima me kako ostali proizvajate čisti voseek za satnice, sveče itd. Ker imam manjše št. čebeljih dručin uporabljam sončni topilnik domače izdelave. Vosek uporabljam za sveče in ga pridobivsm izključno iz trotovine in občasno iz starega satja. Pri logarju seveda imajo sončni topilnik a satane 150 EUR in se mi zdi predrag. "Domači" pa delije odlično in iz njega pridobivam kvaliteten vosek. Trotovino pa pred topljenjem očistim bub, saj je sončni topilnik namenjen topljenju voska ne pa peki trotov. Vem da vas veliko uporablja neki kuhalnik in me zanima kako to pribljižno deluje saj
ga še pri delu nisem videl. Sončni topilnik sem naredil na zelo preprost način in uporabil preproste materjale. Slike vam lahko pošljem po e-mailu.

Uporabniški avatar
Oldy
PrispevkovCOLON 331
PridruženCOLON Po Apr 18, 2005 1:02 pm
KrajCOLON Muta
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 51234Odgovor Oldy
Po Nov 21, 2011 10:48 pm

Vosek sem poskusil topiti na vse načine in lahko povem, da je meni osebno najlažje in najceneje topiti vosek s SONČNIM TOPILNIKOM. Prav tako če uporabiš odvržen material za sončni topilnik je najcenejša varianta. Imam okrog 50 panjev in imam narejena dva sončna topilnika za 4 okvirje in imam dovolj močno kapaciteto. Cena za izdelavo topilnika je cca. 20 evrov.

Če topiš kako drugače vosek moraš vložiti več denarja v izdelavo komponent.
"Ne jemljite si k srcu niti zmage niti poraza. Oboje se namreè nekoè spremeni v niè."

http://www.begic.si/
info@begic.si

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 51254Odgovor Fizikalec
Po Nov 21, 2011 11:16 pm

Poglej na forumu je vse o tem opisano, centrifuga pa navadel kotel rabiš al pa namest centrifuge prešo pač....

Jan èebelar
PrispevkovCOLON 54
PridruženCOLON Če Nov 17, 2011 9:38 pm
KrajCOLON Krąko

OdgovorCOLON # 51258Odgovor Jan èebelar
Po Nov 21, 2011 11:26 pm

Oldy napisal/-aCOLONVosek sem poskusil topiti na vse načine in lahko povem, da je meni osebno najlažje in najceneje topiti vosek s SONČNIM TOPILNIKOM. Prav tako če uporabiš odvržen material za sončni topilnik je najcenejša varianta. Imam okrog 50 panjev in imam narejena dva sončna topilnika za 4 okvirje in imam dovolj močno kapaciteto. Cena za izdelavo topilnika je cca. 20 evrov.

Če topiš kako drugače vosek moraš vložiti več denarja v izdelavo komponent.
Točno to sem ugotovil. Hotel sem ga kugati in ga nato filtrirati še vročega
a tako dobiš samo 50% od vsega voska zato tudi sam za manjše čebelarjenje zagovarjam sončni top.

Uporabniški avatar
Oldy
PrispevkovCOLON 331
PridruženCOLON Po Apr 18, 2005 1:02 pm
KrajCOLON Muta
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 51259Odgovor Oldy
Po Nov 21, 2011 11:30 pm

To, da dobiš samo 50% ne bo držalo. Jaz vstavim v topilnik 4 sate injih pustim 2 dni v topilniku in je stvar ziher 85% če ne še več. Je pa odvisno, kako je topilnik izoliran.
"Ne jemljite si k srcu niti zmage niti poraza. Oboje se namreè nekoè spremeni v niè."

http://www.begic.si/
info@begic.si

Jan èebelar
PrispevkovCOLON 54
PridruženCOLON Če Nov 17, 2011 9:38 pm
KrajCOLON Krąko

OdgovorCOLON # 51261Odgovor Jan èebelar
Po Nov 21, 2011 11:33 pm

Oldy napisal/-aCOLONTo, da dobiš samo 50% ne bo držalo. Jaz vstavim v topilnik 4 sate injih pustim 2 dni v topilniku in je stvar ziher 85% če ne še več. Je pa odvisno, kako je topilnik izoliran.
Ne, govorim o mojem zeloooo amaterskem lanskem preizkusu s filtracijo segretega voska in vrele vode,

Uporabniški avatar
Oldy
PrispevkovCOLON 331
PridruženCOLON Po Apr 18, 2005 1:02 pm
KrajCOLON Muta
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 51262Odgovor Oldy
Po Nov 21, 2011 11:35 pm

Tako sem tudi sam poizkusil in sem bil zelo nezadovoljen, pa tudi izkoristek je bil res slab in veliko dela.
"Ne jemljite si k srcu niti zmage niti poraza. Oboje se namreè nekoè spremeni v niè."

http://www.begic.si/
info@begic.si

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 51263Odgovor Fizikalec
Po Nov 21, 2011 11:36 pm

Noja je kr zanimivo prebirat kake cake delate. Lahko napišeš kakšno filtracijo?

Jan èebelar
PrispevkovCOLON 54
PridruženCOLON Če Nov 17, 2011 9:38 pm
KrajCOLON Krąko

OdgovorCOLON # 51265Odgovor Jan èebelar
To Nov 22, 2011 7:42 am

Ja, enkrat sem stopil samo trotovino (brez trotov) in jo nato še vročo (tekočo), hotel stisniti skozi blago. Prišel je zelo čisti vosek a zelo malo. Drugi pouzkus pa je bil ko sem stalil trotovino v vroči vodi in jo tako pustil saj nekateri tako nekaj "nakladajo". Seveda se ni obrestovalo. Omenil bi še zakaj ta vosek ne diši oz. ima meni nek čuden vonj.

Odisej
PrispevkovCOLON 1374
PridruženCOLON Če Jun 05, 2008 2:34 pm
KrajCOLON 570mnm, Logatec, Notranjska

OdgovorCOLON # 51266Odgovor Odisej
To Nov 22, 2011 8:37 am

Na štedilnik postaviš posodo z vodo, vanjo streseš vosek, počakaš, da se stopi (ne pa KUHA!) in posodo odstaviš z ognja. Če je veliko smeti, precediš skozi sito ali gazo. Ko se vse skupaj ohladi, vosek ostane na vrhu.
Naslednji dan vzameš pogačo voska ven ... spodaj v posodi je samo voda in smeti. No, nekaj se jih drži še na vosku, te pa ostrgaš.

Pozdrav vsem.

Jan èebelar
PrispevkovCOLON 54
PridruženCOLON Če Nov 17, 2011 9:38 pm
KrajCOLON Krąko

OdgovorCOLON # 51287Odgovor Jan èebelar
To Nov 22, 2011 3:12 pm

Temu bi jaz rekel "teorija" saj sem tako poskusil in je nastal kolač z voskom in kupom smeti, na dno pa umazani vosek in smeti niso padle.
Mogoče sem to naredil napačno :)

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 51295Odgovor Fizikalec
To Nov 22, 2011 5:01 pm

Po kuhi mora skozi prešo ali centrifugo potem je to kot se spodobi vse ostalo je bolj igračkanje..Kaj bi pol jaz delal, ko letno 200 kil voska čistega nakuham?

Odisej
PrispevkovCOLON 1374
PridruženCOLON Če Jun 05, 2008 2:34 pm
KrajCOLON 570mnm, Logatec, Notranjska

OdgovorCOLON # 51316Odgovor Odisej
Sr Nov 23, 2011 9:11 am

Jan čebelar napisal/-aCOLONTemu bi jaz rekel "teorija"...
Jaz tako delam in pri meni je v redu. Ne vem pa, kaj je šlo pri tebi narobe.

Lep pozdrav.

JanĹľevec
PrispevkovCOLON 688
PridruženCOLON Sr Maj 05, 2010 7:01 am

OdgovorCOLON # 51318Odgovor JanĹľevec
Sr Nov 23, 2011 9:30 am

Saj mi je pravzaprav res vseeno kako kdo "dela" vosek iz odsluženega satja, vendar, ko vse to prebiram mi gre resnično krepko na smeh. Predvsem zaradi mlajših in manjših čebelarjev, ki to prebirajo in potem nekateri sledijo tem nasvetom, bom na kratko zapisal: pustite večino teh čarovnij in hokus- pokusov ter si ne delajte nepotrebnega dela.

Sami doma si ob pomoči kakšnega kleparja izdelajte sončni topilnik in naj namesto vas dela sonce. Pazite le, da luknjice za iztekanje voska ne bodo kaj dosti večje od 1 mm, da boste imeli potem manj odpada v loncu v katerem boste vosek prekuhali cca 45 minut. Ko se bo v loncu ohladilo, boste kolač vzeli ven, na dnu kolača z žično ščetko odstranili nekaj tam nabrane nesnage, splaknili s tekočo vodo in delo ste končali.

Priporočam pa tudi, da sat preden ga daste v topilnik izrežete iz okvirja. tako boste v topilnik lahko dali kakšen sat ali celo dva več in še okvirje boste potem lažje očistili.

Ne nasedajte načelu: zakaj bi bilo enostavno, če je lahko komplicirano.

Sončni topilnik, tisti leseni del, vas bo ob skrbnem vzdrževanju vzdržal deset in več let. Tisti del iz pločevine pa do konca vašega čebelarjenja. Stroški izdelave sončnega topilnika pa so res minimalni.

S prešami, precejanji skozi razne krpe in s podobnimi nepotrebnimi metodami "delanja" voska pa naj se ukvarjajo tisti, ki imajo preveč časa in ne vedo kaj bi drugega počeli. Sami raje svoj čas porabite bolj koristno in še veliko lepši vosek boste imeli od kolegov čarovnikov.

kranjèanka
PrispevkovCOLON 19
PridruženCOLON Pe Feb 18, 2011 3:51 pm
KrajCOLON NOVA GORICA

OdgovorCOLON # 51327Odgovor kranjèanka
Sr Nov 23, 2011 12:26 pm

Pozdravljeni !
Bom opisala kako mi to počnemo.
V vrečo iz žaklovine damo satovje brez okvirjev in to skrbno zavežemo.
V velikem kotlu damo vodo in ko voda zavre potopimo vrečo v vodo. Vrečo pritrdimo z nekaj palicami ob strop da je resnično potopljena. vmes nekajkrat pomešamo po kotlu skupaj z vrečo. Pustimo da je vreča potopljena in da se vosek ohladi.
Vzamemo to ploščo iz kotla (kotel je premera cca 90cm) in očistimo kar se je nabralo pod ploščo. Ta vosek potem še enkrat stopimo, da nastane kolut in nato ga odspodaj še enkrat ostrgamo.
Lahko pa v tej vodi predno damo vrečo notri pomočimo okvirje katerim smo prej vzeli satovje ven, seveda če so dobri.
To je to

Jan èebelar
PrispevkovCOLON 54
PridruženCOLON Če Nov 17, 2011 9:38 pm
KrajCOLON Krąko

OdgovorCOLON # 51335Odgovor Jan èebelar
Sr Nov 23, 2011 4:32 pm

Oba imata prav, to sem jaz ugotovil kar hitro da ni boljšega od son. topilnika. Hvala pa za nasvet za kasnejše topljenje voska v kolač v vreli vodi.

LP Jan

podlasca
PrispevkovCOLON 132
PridruženCOLON So Dec 19, 2009 8:00 pm
KrajCOLON Radomlje

OdgovorCOLON # 51341Odgovor podlasca
Sr Nov 23, 2011 8:49 pm

Ne vem no, za sončni topilnik je treba imeti malo satov za stopit in veliiko časa, da se menja sate, ko je sončen vroč dan se spravi skozi dva polnjenja.
Jaz topim z parnim topilnikom 20 satov naenkrat in kar nekaj sarž na dan. Resnica pa je da sem ga kupil pri "zlatarju" sam se mi zdi nakup vreden stroška. Iz topilnika zbiram vosek v petlitrsko vedrce, kjer se ohladi, potem pa kolačke pretopim v večji lonec, kjer ostrgam nečistoče ki so na spodnjem delu kolača.

Uporabniški avatar
Misko
PrispevkovCOLON 469
PridruženCOLON So Jul 01, 2006 11:59 am
KrajCOLON Murska Sobota

OdgovorCOLON # 51342Odgovor Misko
Sr Nov 23, 2011 8:51 pm

@ kranjčanka upam da potem vsaj iztisnete kar ostane v vreči, ker je v tistem "mulju" še ponavadi veliko voska.
Lep èebelarski pozdrav!

Boštjan

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 51343Odgovor Fizikalec
Sr Nov 23, 2011 9:00 pm

Jan čebelar napisal/-aCOLONOba imata prav, to sem jaz ugotovil kar hitro da ni boljšega od son. topilnika. Hvala pa za nasvet za kasnejše topljenje voska v kolač v vreli vodi.

LP Jan
:rezakla si me pa ornk spravil v smeh z tem kr si napisal čeprav me je dons nazeblo zunaj. Men se zdi, da ti še marsičesaaaaa nisi ugotovil kaj šele kako se ornk vosek kuha jaoooj

boriss
Site Admin
PrispevkovCOLON 3074
PridruženCOLON So Sep 08, 2007 9:23 am

OdgovorCOLON # 51344Odgovor boriss
Sr Nov 23, 2011 9:23 pm

Janževec napisal/-aCOLON......knjice za iztekanje voska ne bodo kaj dosti večje od 1 mm, da boste imeli potem manj odpada v loncu v katerem boste vosek prekuhali cca 45 minut. ..........

Men ni jasno zakaj bi moral vosek prekuhavati 45 minut?

boriss
Site Admin
PrispevkovCOLON 3074
PridruženCOLON So Sep 08, 2007 9:23 am

Re: Predelava voska - sončni topilnik.

OdgovorCOLON # 51345Odgovor boriss
Sr Nov 23, 2011 9:27 pm

Jan čebelar napisal/-aCOLONZ....... Trotovino pa pred topljenjem očistim bub, saj je sončni topilnik namenjen topljenju voska ne pa peki trotov. ......
:rezakla

Jan èebelar
PrispevkovCOLON 54
PridruženCOLON Če Nov 17, 2011 9:38 pm
KrajCOLON Krąko

OdgovorCOLON # 51346Odgovor Jan èebelar
Sr Nov 23, 2011 9:33 pm

Fizikalec napisal/-aCOLON
Jan čebelar napisal/-aCOLONOba imata prav, to sem jaz ugotovil kar hitro da ni boljšega od son. topilnika. Hvala pa za nasvet za kasnejše topljenje voska v kolač v vreli vodi.

LP Jan
:rezakla si me pa ornk spravil v smeh z tem kr si napisal čeprav me je dons nazeblo zunaj. Men se zdi, da ti še marsičesaaaaa nisi ugotovil kaj šele kako se ornk vosek kuha jaoooj
Np pa saj vem da je kuhalnik še boljši ampak nej dam jst 1000 EUR al pa še kej več (odvisn kulk košta)in topim vosek iz 10 družin, pa kaj še toliko
ne vem? :shock:

krvavec
PrispevkovCOLON 80
PridruženCOLON So Avg 07, 2010 5:16 pm

OdgovorCOLON # 51347Odgovor krvavec
Sr Nov 23, 2011 9:33 pm

podlasca napisal/-aCOLONNe vem no, za sončni topilnik je treba imeti malo satov za stopit in veliiko časa, da se menja sate, ko je sončen vroč dan se spravi skozi dva polnjenja.
Jaz topim z parnim topilnikom 20 satov naenkrat in kar nekaj sarž na dan. Resnica pa je da sem ga kupil pri "zlatarju" sam se mi zdi nakup vreden stroška. Iz topilnika zbiram vosek v petlitrsko vedrce, kjer se ohladi, potem pa kolačke pretopim v večji lonec, kjer ostrgam nečistoče ki so na spodnjem delu kolača.

Ja parni topilnik je zelo vredu stvar za kuhanje satov. Se pa poleti veliko bolj splača tisto trotovino ( dati v sončni topilnik ter tam stopiti kot pa kuhati za nekaj satnic trotovine. Pa sploh poleti kuhati to se mi zdi da je zelo zabavno ). :D

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 51348Odgovor Fizikalec
Sr Nov 23, 2011 9:42 pm

Jan kdo pa je kje omenjal parni kuhalnik? No vsaj jaz ga nisem nisi pač prebral kaj sem napisal torej ne morem 5x ponavljat, če ne bereš a ne?

boriss
Site Admin
PrispevkovCOLON 3074
PridruženCOLON So Sep 08, 2007 9:23 am

OdgovorCOLON # 51349Odgovor boriss
Sr Nov 23, 2011 9:53 pm

En od zelo enostavnih načinov kuhanja mladih voščin je da jih skuhaš vodi in nato precediš v cedilu.

To je povsem dovolj dobro za kuhanje trotovine, mladih satov (nezaleženih) in pokrovčkov.

Sončni topilnik pa je samo za igranje.

podlasca
PrispevkovCOLON 132
PridruženCOLON So Dec 19, 2009 8:00 pm
KrajCOLON Radomlje

OdgovorCOLON # 51350Odgovor podlasca
Sr Nov 23, 2011 9:57 pm

krvavec napisal/-aCOLON
podlasca napisal/-aCOLONNe vem no, za sončni topilnik je treba imeti malo satov za stopit in veliiko časa, da se menja sate, ko je sončen vroč dan se spravi skozi dva polnjenja.
Jaz topim z parnim topilnikom 20 satov naenkrat in kar nekaj sarž na dan. Resnica pa je da sem ga kupil pri "zlatarju" sam se mi zdi nakup vreden stroška. Iz topilnika zbiram vosek v petlitrsko vedrce, kjer se ohladi, potem pa kolačke pretopim v večji lonec, kjer ostrgam nečistoče ki so na spodnjem delu kolača.

Ja parni topilnik je zelo vredu stvar za kuhanje satov. Se pa poleti veliko bolj splača tisto trotovino ( dati v sončni topilnik ter tam stopiti kot pa kuhati za nekaj satnic trotovine. Pa sploh poleti kuhati to se mi zdi da je zelo zabavno ). :D
Ne vem sicer kok imaš ti trotovine za izrezat, sam če izrezeš en sat AŽ mere in imaš 20 panjev , pa eno rundo zmrzneš pa polet dve rundi trotovine skuhaš, kar nanese 40 satov, se kr splača zakurt pod topilnikom, zadeva je iz inoxa, in popolnoma pokrita, kuhaš pa v garaži, nevem kok zanimivo ni, gre pa kar dobro,..
Ja Fizikalc, jaz par let topim da ene pol tvoje runde ujamem :))

krvavec
PrispevkovCOLON 80
PridruženCOLON So Avg 07, 2010 5:16 pm

OdgovorCOLON # 51352Odgovor krvavec
Sr Nov 23, 2011 10:08 pm

podlasca napisal/-aCOLON
krvavec napisal/-aCOLON
podlasca napisal/-aCOLONNe vem no, za sončni topilnik je treba imeti malo satov za stopit in veliiko časa, da se menja sate, ko je sončen vroč dan se spravi skozi dva polnjenja.
Jaz topim z parnim topilnikom 20 satov naenkrat in kar nekaj sarž na dan. Resnica pa je da sem ga kupil pri "zlatarju" sam se mi zdi nakup vreden stroška. Iz topilnika zbiram vosek v petlitrsko vedrce, kjer se ohladi, potem pa kolačke pretopim v večji lonec, kjer ostrgam nečistoče ki so na spodnjem delu kolača.

Ja parni topilnik je zelo vredu stvar za kuhanje satov. Se pa poleti veliko bolj splača tisto trotovino ( dati v sončni topilnik ter tam stopiti kot pa kuhati za nekaj satnic trotovine. Pa sploh poleti kuhati to se mi zdi da je zelo zabavno ). :D
Ne vem sicer kok imaš ti trotovine za izrezat, sam če izrezeš en sat AŽ mere in imaš 20 panjev , pa eno rundo zmrzneš pa polet dve rundi trotovine skuhaš, kar nanese 40 satov, se kr splača zakurt pod topilnikom, zadeva je iz inoxa, in popolnoma pokrita, kuhaš pa v garaži, nevem kok zanimivo ni, gre pa kar dobro,..
Ja Fizikalc, jaz par let topim da ene pol tvoje runde ujamem :))
vem kakšna je zadeva ker jo imam doma(od logarja).kuhaš v garaži?poleti ko je zunaj 30stopinj bi pa še kuril v garaži?pa drugače ko izrežeš trotovino ven iz satov moraš izrezat okol 30-35 satov da je za 1 kuho(ker odstraniš okvirje je zato toliko več satov potrebnih).pa za 2 rudni se ekonomično NE splača kurit pa še preveč časa se porabi(moje mnenje).

podlasca
PrispevkovCOLON 132
PridruženCOLON So Dec 19, 2009 8:00 pm
KrajCOLON Radomlje

OdgovorCOLON # 51353Odgovor podlasca
Sr Nov 23, 2011 10:26 pm

krvavec napisal/-aCOLON
podlasca napisal/-aCOLON
krvavec napisal/-aCOLON
Ja parni topilnik je zelo vredu stvar za kuhanje satov. Se pa poleti veliko bolj splača tisto trotovino ( dati v sončni topilnik ter tam stopiti kot pa kuhati za nekaj satnic trotovine. Pa sploh poleti kuhati to se mi zdi da je zelo zabavno ). :D
Ne vem sicer kok imaš ti trotovine za izrezat, sam če izrezeš en sat AŽ mere in imaš 20 panjev , pa eno rundo zmrzneš pa polet dve rundi trotovine skuhaš, kar nanese 40 satov, se kr splača zakurt pod topilnikom, zadeva je iz inoxa, in popolnoma pokrita, kuhaš pa v garaži, nevem kok zanimivo ni, gre pa kar dobro,..
Ja Fizikalc, jaz par let topim da ene pol tvoje runde ujamem :))
vem kakšna je zadeva ker jo imam doma(od logarja).kuhaš v garaži?poleti ko je zunaj 30stopinj bi pa še kuril v garaži?pa drugače ko izrežeš trotovino ven iz satov moraš izrezat okol 30-35 satov da je za 1 kuho(ker odstraniš okvirje je zato toliko več satov potrebnih).pa za 2 rudni se ekonomično NE splača kurit pa še preveč časa se porabi(moje mnenje).
Ja če ti gre hitreje na sonce pol se pa sonca drži, je pa vsekakor ceneje kakor plin za pod topilnik.
Jaz sem zamenjal sončno energijo za plin, im mi dobro služi je pa definitivno to za moj "hobi program" oz čebelarstvo , ne pa za kj resnega. Ima pa prednost da je mobiln in ko ga ne rabiš ga pač pospraviš.

boriss
Site Admin
PrispevkovCOLON 3074
PridruženCOLON So Sep 08, 2007 9:23 am

OdgovorCOLON # 51354Odgovor boriss
Sr Nov 23, 2011 10:32 pm

podlasca napisal/-aCOLON
krvavec napisal/-aCOLON
podlasca napisal/-aCOLON Ne vem sicer kok imaš ti trotovine za izrezat, sam če izrezeš en sat AŽ mere in imaš 20 panjev , pa eno rundo zmrzneš pa polet dve rundi trotovine skuhaš, kar nanese 40 satov, se kr splača zakurt pod topilnikom, zadeva je iz inoxa, in popolnoma pokrita, kuhaš pa v garaži, nevem kok zanimivo ni, gre pa kar dobro,..
Ja Fizikalc, jaz par let topim da ene pol tvoje runde ujamem :))
vem kakšna je zadeva ker jo imam doma(od logarja).kuhaš v garaži?poleti ko je zunaj 30stopinj bi pa še kuril v garaži?pa drugače ko izrežeš trotovino ven iz satov moraš izrezat okol 30-35 satov da je za 1 kuho(ker odstraniš okvirje je zato toliko več satov potrebnih).pa za 2 rudni se ekonomično NE splača kurit pa še preveč časa se porabi(moje mnenje).
Ja če ti gre hitreje na sonce pol se pa sonca drži, je pa vsekakor ceneje kakor plin za pod topilnik.
Jaz sem zamenjal sončno energijo za plin, im mi dobro služi je pa definitivno to za moj "hobi program" oz čebelarstvo , ne pa za kj resnega. Ima pa prednost da je mobiln in ko ga ne rabiš ga pač pospraviš.
Kaj ste zabavni s citiranjem citatov, :D Res ni čudno da nihče starih tem ne bere in za vsak drek odprete novo temo.

Jan èebelar
PrispevkovCOLON 54
PridruženCOLON Če Nov 17, 2011 9:38 pm
KrajCOLON Krąko

OdgovorCOLON # 51355Odgovor Jan èebelar
Sr Nov 23, 2011 10:47 pm

Fizikalec napisal/-aCOLONJan kdo pa je kje omenjal parni kuhalnik? No vsaj jaz ga nisem nisi pač prebral kaj sem napisal torej ne morem 5x ponavljat, če ne bereš a ne?
Ne mislim parnega kuhalnika ampak navaden kuhalnik o katerem se pogovarjamo cel čas.

BUTTON_POST_REPLY

Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 1 in 0 gostov