Predelava tehtnice

Računalniški programi, internet,...

ModeratorCOLON volk

Uporabniški avatar
Oldy
PrispevkovCOLON 331
PridruženCOLON Po Apr 18, 2005 1:02 pm
KrajCOLON Muta
CONTACTCOLON

Predelava tehtnice

OdgovorCOLON # 32396Odgovor Oldy
Pe Jan 16, 2009 1:08 am

Na hrvaškem forumu sem čital kako jim je uspelo uporabiti tehtnico za osebno tehtanje uporabiti oz. preurediti v tehtnico za tehtanje panja. Ali se je mogoče kdo poigral s tem oz, kaj pogruntal.
O takšni preurejeni tehtnici že nekaj časa razmišljam. Ali ima kdo kakšne izkušnje??
"Ne jemljite si k srcu niti zmage niti poraza. Oboje se namreè nekoè spremeni v niè."

http://www.begic.si/
info@begic.si

Uporabniški avatar
Misko
PrispevkovCOLON 469
PridruženCOLON So Jul 01, 2006 11:59 am
KrajCOLON Murska Sobota

OdgovorCOLON # 32398Odgovor Misko
Pe Jan 16, 2009 8:33 am

Še link da bodo drugi vedli zakaj se gre http://www.pcela.hr/forum/viewtopic.php?f=73&t=1767
Lep èebelarski pozdrav!

Boštjan

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 32399Odgovor Fizikalec
Pe Jan 16, 2009 8:35 am

Ja za čebelnjak doma bi znala biti to dobra igračka za na teren pa je žal neuporabna...

Odisej
PrispevkovCOLON 1374
PridruženCOLON Če Jun 05, 2008 2:34 pm
KrajCOLON 570mnm, Logatec, Notranjska

OdgovorCOLON # 32400Odgovor Odisej
Pe Jan 16, 2009 9:05 am

Re: Jeftina digitalna pčelarska vaga
Postao/la nvucinac dana 16 stu 2008, 01:36

Da li se ova vaga koristi samo u pasi ili moze da se koristi cele godine? Ako se koristi cele godine koliki joj je vek trajanja zbog jesenje i zimske vlage?

nvucinac
Poznato lice


Postovi: 107
Pridružen/a: 31 kol 2008, 14:38
Lokacija: Subotica
Vrh

Re: Jeftina digitalna pčelarska vaga
Postao/la lolko dana 26 stu 2008, 18:22

ja je imam ispod košnice već tri godine i po ljeti i po zimi
Bruno Mavrinac

Uporabniški avatar
Oldy
PrispevkovCOLON 331
PridruženCOLON Po Apr 18, 2005 1:02 pm
KrajCOLON Muta
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 32410Odgovor Oldy
Pe Jan 16, 2009 11:54 am

Mislim, da to ni nobena igračka. Tehta enako kot tista, ki je namenjena za čebelarstvo. Je pa razlika v ceni občutna. Samo malo jo prirediš. Sedaj prodajajo v Lidlu tehtnice ( ni reklama ) kjer imaš posebej tehtnico in posebej monitor ( kjer se izpiše kilaža) in tako lahko ta monitor imaš v roki in tehtaš. Je pa natančna na 100 g ob začetni teži 5 kg. Problem je samo, ker moraš vago na začetku sprostiti in šele kasneje tehtati. Upam, da mi bo to uredil elektronik in bom imel vago kot se šika. NE IGRAČKO !!!
No, me pa res zanima, koliko čebelarjev na tem forumu ima tehtnico, ki je namenjena za čebelarstvo.

No glede terena pa, malo počakajmo, da si naredim še en čebelnjak pa bomo ugotovili kaj gre in kaj ne ....... :)


LP A
"Ne jemljite si k srcu niti zmage niti poraza. Oboje se namreè nekoè spremeni v niè."

http://www.begic.si/
info@begic.si

Uporabniški avatar
Misko
PrispevkovCOLON 469
PridruženCOLON So Jul 01, 2006 11:59 am
KrajCOLON Murska Sobota

OdgovorCOLON # 32411Odgovor Misko
Pe Jan 16, 2009 12:09 pm

Lep èebelarski pozdrav!

Boštjan

boriss
Site Admin
PrispevkovCOLON 3074
PridruženCOLON So Sep 08, 2007 9:23 am

OdgovorCOLON # 32413Odgovor boriss
Pe Jan 16, 2009 1:04 pm

Dobra igračka za čebelnjak ob domu.

Uporabniški avatar
cesnikb
PrispevkovCOLON 73
PridruženCOLON Sr Nov 08, 2006 10:43 pm
KrajCOLON Preąnica

OdgovorCOLON # 32414Odgovor cesnikb
Pe Jan 16, 2009 1:16 pm

Ni problem fizična predelava.
Zanima me kako predelati, da ko jo vklopiš vsakič ne pokaže 0000 temveč dejansko težo.
LP

Uporabniški avatar
Misko
PrispevkovCOLON 469
PridruženCOLON So Jul 01, 2006 11:59 am
KrajCOLON Murska Sobota

OdgovorCOLON # 32415Odgovor Misko
Pe Jan 16, 2009 1:22 pm

Preberi vse kar je na povezavi ki sem jo dal prej pa ti bo jasno. Sicer pa javim naslednji četrtek če in kako dela. :twisted:
Lep èebelarski pozdrav!

Boštjan

Uporabniški avatar
Oldy
PrispevkovCOLON 331
PridruženCOLON Po Apr 18, 2005 1:02 pm
KrajCOLON Muta
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 32420Odgovor Oldy
Pe Jan 16, 2009 3:05 pm

Misko, ta tehtnica ni ista tehtnica o kateri govorim jaz. Jaz govorim o tehtnici iz katere se vzame "ven" monitor. Panj je prevelik, da bi lahko odčitaval.
Bom pogledal kakšen je model pa jvim.

LP
"Ne jemljite si k srcu niti zmage niti poraza. Oboje se namreè nekoè spremeni v niè."

http://www.begic.si/
info@begic.si

Uporabniški avatar
Misko
PrispevkovCOLON 469
PridruženCOLON So Jul 01, 2006 11:59 am
KrajCOLON Murska Sobota

OdgovorCOLON # 32423Odgovor Misko
Pe Jan 16, 2009 3:12 pm

Z malo truda in kladivom gre tu tudi ven vzet tale ekranček. :lol:
Nevem pa kaj si mislil s tem da je panj prevelik.
Lep èebelarski pozdrav!

Boštjan

boriss
Site Admin
PrispevkovCOLON 3074
PridruženCOLON So Sep 08, 2007 9:23 am

OdgovorCOLON # 32424Odgovor boriss
Pe Jan 16, 2009 3:12 pm

Problem osebnih vag je v tem da one ne merijo teže na vagi. One izmerijo samo RAZLIKO med začetno težo in končno. Tiste ki pa so sposobne tehtati težo pa so malo dražje.

Uporabniški avatar
Oldy
PrispevkovCOLON 331
PridruženCOLON Po Apr 18, 2005 1:02 pm
KrajCOLON Muta
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 32425Odgovor Oldy
Pe Jan 16, 2009 3:24 pm

E elektronikom sem se zmenil, da mi bo naredil oz izključil začetno merjenje oz. resetiranje vage.

Pri tej tetnici ko pa jaz govorim je ekran prenosljiv oz. lahko je v vagi ali pa se vzame ven brez predelave - povezava je brezžična ( tehtnica = ekran )

Ekran boš pa zelo težko tako priredil.

"Z malo truda in kladivom gre tu tudi ven vzet tale ekranček. Laughing
Ja upam da bo vse ostalo celo ( kladivo ). Kako pa bo delalo :)

Nevem pa kaj si mislil s tem da je panj prevelik."
Panj je kar velik in pokrije celo tehtnico. Kako pa boš videl koliko kaj tehta.


LP[/quote]
"Ne jemljite si k srcu niti zmage niti poraza. Oboje se namreè nekoè spremeni v niè."

http://www.begic.si/
info@begic.si

Uporabniški avatar
jovis
PrispevkovCOLON 57
PridruženCOLON Sr Dec 17, 2008 11:30 am
KrajCOLON Dolga vas pri Lendavi

OdgovorCOLON # 32429Odgovor jovis
Pe Jan 16, 2009 6:14 pm

boriss napisal/-aCOLONProblem osebnih vag je v tem da one ne merijo teže na vagi. One izmerijo samo RAZLIKO med začetno težo in končno. Tiste ki pa so sposobne tehtati težo pa so malo dražje.
Mislim, da so vse vage take, da merijo razliko med "začetno" in "končno" težo. Razlika med njimi je, kdaj si zapomnijo tisto začetno težo.
V našem primeru hočemo, da si začetno težo zapomni, preden panj damo na vago, potem pa na vsake toliko časa pogledamo, koliko kaže.

Mene bi zanimalo, če se da tista lidl vaga enostavno preurediti za merjenje teže panja.

Uporabniški avatar
Misko
PrispevkovCOLON 469
PridruženCOLON So Jul 01, 2006 11:59 am
KrajCOLON Murska Sobota

OdgovorCOLON # 32434Odgovor Misko
Pe Jan 16, 2009 7:52 pm

Stvar bi se verjetno dala uštimat. Bi bilo treba zadevo odpret pa malo pogledat. Jaz jo bom kupil če drugo ne bom sebe tehtal :lol:
Lep èebelarski pozdrav!

Boštjan

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 32435Odgovor Fizikalec
Pe Jan 16, 2009 7:53 pm

Ja saj škodilo nebi, da se ne zrediš :D :D

Uporabniški avatar
Misko
PrispevkovCOLON 469
PridruženCOLON So Jul 01, 2006 11:59 am
KrajCOLON Murska Sobota

OdgovorCOLON # 32437Odgovor Misko
Pe Jan 16, 2009 7:59 pm

Jaz se ne redim samo bolj "močan" postajam :lol:
Lep èebelarski pozdrav!

Boštjan

Trotek0
PrispevkovCOLON 15
PridruženCOLON So Jan 17, 2009 5:09 am
KrajCOLON Pame?e

OdgovorCOLON # 32442Odgovor Trotek0
So Jan 17, 2009 5:18 am

No ja Miško, najbolje bi bilo, da kupiš kar dve vagi. Če se bo ponesrečilo s kladivom, da se boš vsaj na ta drugi lahko zvagal.
Če ti pa uspe se pač oglasi.

Uporabniški avatar
jovis
PrispevkovCOLON 57
PridruženCOLON Sr Dec 17, 2008 11:30 am
KrajCOLON Dolga vas pri Lendavi

OdgovorCOLON # 32446Odgovor jovis
So Jan 17, 2009 10:55 am

Ok, si jo bom jaz tudi kupil, potem pa držimo pesti, da bo uporabna še za kaj več, kot vaganje (tudi) moje "močnosti". :D
Se priporočam za izkušnje, če boste prej ugotovili, kako zadevo v red spravit.

Uporabniški avatar
Misko
PrispevkovCOLON 469
PridruženCOLON So Jul 01, 2006 11:59 am
KrajCOLON Murska Sobota

OdgovorCOLON # 32536Odgovor Misko
Če Jan 22, 2009 10:53 am

No sem bil danes v Lidlu pa smo eno kupili samo nemorem izklopit začetnega umerjanja ali pokaže 0000 ali pa 8888 grrr.
Lep èebelarski pozdrav!

Boštjan

Uporabniški avatar
jovis
PrispevkovCOLON 57
PridruženCOLON Sr Dec 17, 2008 11:30 am
KrajCOLON Dolga vas pri Lendavi

OdgovorCOLON # 32543Odgovor jovis
Če Jan 22, 2009 1:53 pm

Pri nas v Lendavi pa tega očitno sploh ni bilo, ali pa sem bil prepozen (ob 11.30 nobene tehtnice). Drugače pa čakam na nov poskus v ponedeljek, ko bo zopet ena podobna v Lidlu, tokrat za 14€.
Miško, do takrat pa kaj pametnega ugotovi, da ne bom rabil sam gruntati. :D
________________
Ok, tehtnico imam (tokrat so jih vsaj imeli polno :evil: ), samo elektronika je še problem za naštimat. Če kdo kaj ugotovi, naj se javi. 8)
Lp, Jožef

Uporabniški avatar
jovis
PrispevkovCOLON 57
PridruženCOLON Sr Dec 17, 2008 11:30 am
KrajCOLON Dolga vas pri Lendavi

OdgovorCOLON # 32696Odgovor jovis
Sr Jan 28, 2009 1:31 pm

Pozdrav vsem!
Ugotovil sem nekaj stvari: tehtnica iz Lidla (balance, za 14€) ima za test pin dve nožici, ki sta blizu stikala zs prikaz v kg/lb/st, njuno natančno mesto pa pokaže luknja v pokrovu, (ki sem jo opazil šele s spodnje strani pokrova, drugače pa je zalepljena z deklaracijskim listkom). Glej sliko na spodnji povezavi.
Pri elektroniki sem pustil zaenkrat vse še tako, kot je, le test pin nožici sem povezal. Tehtnica je pokazala nekaj svojega.

Začetna številka na tehtnici brez obtežitve je bila 1843. Obtežil sem jo z 1.5 L mineralne vode, kaže 1880, pri še eni plastenki pa 1917. Torej 1.5 L vode (1.5kg) na tej tehtnici velja 37 enot in 1kg je tako približno 25 enot. Tehtnica pa je glede na to natančna na 40g.

Težave sem opazil pri nihanju vrednosti, včasih kaže 1842, včasih 1843, 1847, 1828 ipd. Mislim pa, da je to zaradi povezave med test pinoma, ki sta trenutno rahlo povezana s sponko iz računalnika. Upam pa, da ne bo vsakič, ko jo vklopim, kazala različne vrednosti.

Druga težava je v izklopu, saj se tehtnica po priklopu v test način ne izklopi sama, vendar moram še povezati nožici ON in (-) ali pa primerno vgraditi stikalo, da bom lahko izklopil. Lahko bi tudi stikalo namestil pri bateriji, skratka možnosti je več.

Po branju hrvaške strani mislim, da bi lahko s trimerjem nastavil vrednost na tehtnici, da bi začelo meriti pri 0, vendar se še s tem nisem ukvarjal. Glede enot mi je vseeno, saj mi je važna samo razlika do zadnjega merjenja in če piše na vagi 3558 ali 48,3, je zame nepomembno. Če pa bi želel vedeti donos paše, pa lahko iz podatkov enostavno izračunam.
Poskušal bom vago narediti, kot predlagajo hrvati: nastaviti stikalo za vklop na ON in (-) pol in s trimerjem nastaviti, da bo tehtnica kazala 0 (če se bo dalo), potem pa še povezati test pin z drugim stikalom. In upam, da je to vse.

Mislim, da bi ta postopek mogel delovat, če pa ne, se bom pa veselo SAM vagal. :D

Prilagam še slike tehtnice, ki so malo slabše kvalitete, a se bo videlo vse potrebno.

Lp, Jožef
Zadnjič spremenil 1, dne jovis, skupaj popravljeno 0 krat.

Uporabniški avatar
Misko
PrispevkovCOLON 469
PridruženCOLON So Jul 01, 2006 11:59 am
KrajCOLON Murska Sobota

OdgovorCOLON # 32699Odgovor Misko
Sr Jan 28, 2009 1:43 pm

O super da je uspelo. Jaz sem na svoji samo povezal test pina vendar gre potem tehtnica v nek svoj način umerjanja, katerega pa nisem poštudiral.
Lep èebelarski pozdrav!

Boštjan

Uporabniški avatar
jovis
PrispevkovCOLON 57
PridruženCOLON Sr Dec 17, 2008 11:30 am
KrajCOLON Dolga vas pri Lendavi

OdgovorCOLON # 32702Odgovor jovis
Sr Jan 28, 2009 2:07 pm

Pravkar sem ugotovil, da se je vagi pri normalnem načinu merjenja zmešalo. Za test sem dal nanjo 3 L mineralne vode, pa je pokazala 6 kg. Torej je šlo med mojimi poskusi nekaj narobe, pa si je vaga malo premislila.

dovolj je, če je pred tehtanjem test pin povezan, ko pa se tehtnica vklopi, pa nožici raje pustite.
zato pa POZOR: :!: Če test pine pri vklopljeni tehtnici razklenete. jih nikar ne sklenite nazaj, drugače se lahko vaga prenastavi ... :(

bom poskusil pogledati, če se da v red spraviti.

lp, jožef
Zadnjič spremenil 2, dne jovis, skupaj popravljeno 0 krat.

Uporabniški avatar
Misko
PrispevkovCOLON 469
PridruženCOLON So Jul 01, 2006 11:59 am
KrajCOLON Murska Sobota

OdgovorCOLON # 32703Odgovor Misko
Sr Jan 28, 2009 2:14 pm

Meni v normalnem načinu deluje še vedno vredu in bo v takem stanju tudi verjetno ostala.

jovis smem vprašat kaj študiraš?
Lep èebelarski pozdrav!

Boštjan

Uporabniški avatar
jovis
PrispevkovCOLON 57
PridruženCOLON Sr Dec 17, 2008 11:30 am
KrajCOLON Dolga vas pri Lendavi

OdgovorCOLON # 32704Odgovor jovis
Sr Jan 28, 2009 2:51 pm

sem tudi jaz mislil, da bo ostala v redu, ampak ... :evil:
bo treba pogledat, zakaj in kako si je lahko vaga kar naenkrat premislila, da zdaj kaže 2 krat več...
bo pa tudi v redu, če bo le kazala v test modu težo panja kakorkoli točno, da bom lahko potem po potrebi prepračunal v kilograme

študiram pa fiziko, kjer smo imeli nekaj osnov elektronike, ravno dovolj za tako vago
________

Sem opazil, kaj je narobe: test pin isočasno služi za kalibriranje naprave in pomotoma sem ga vklopil (pri test načinu in vklpljeni tehtnici sem test pine razklenil in ponovno sklenil). Ker pa nisem imel pravih bremen za kalibracijo, se je vaga odločila delati po svoje. Pa ne tega delat, ker je tehtnica že kalibrirana, in je to ponovno delat BV. Če pa že piše na tehtnici CAL, raje vzemite baterijo ven.

Lp, Jožef
Zadnjič spremenil 1, dne jovis, skupaj popravljeno 0 krat.

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 32705Odgovor Fizikalec
Sr Jan 28, 2009 3:24 pm

za 14 € ja ne morete pričakovat, da bo zadeva brezhibno delovala?

Uporabniški avatar
jovis
PrispevkovCOLON 57
PridruženCOLON Sr Dec 17, 2008 11:30 am
KrajCOLON Dolga vas pri Lendavi

OdgovorCOLON # 32706Odgovor jovis
Sr Jan 28, 2009 3:44 pm

Mislim, da bo delovala kar dobro. Sicer se pa kalibrira pri 40, 80 in 120 kg, pa se mi ne da vlačit vreč krompirja na vago. Ampak to je za namen osebnega tehtanja, ne za tehtanje panjev v test načinu.
V tem načinu bom mogel preveriti le, da se čez čas ne bo spreminjala izmerjena teža (oz. offset). Tu bi pa mogla zadostovati vreča krompirja mesec dni (ali pa dva tedna) na vagi, pa na vsakih nekaj dni spremljati, če kaže isto. Potem pa bom že prepričan, da bo kazala vedno prav.

In potem bom pa že lahko za 14€ pričakoval, da bo delovala v redu, popolnoma brezhibno si ne upam trdit. Bi mogel spremljati tehtanje v vseh vremenskih pogojih daljše obdobje, npr. leto dni.
Za moje razmere, ko šele začenjam čebelariti, bo pa popolnoma dobra. :wink:

Uporabniški avatar
Oldy
PrispevkovCOLON 331
PridruženCOLON Po Apr 18, 2005 1:02 pm
KrajCOLON Muta
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 32721Odgovor Oldy
Če Jan 29, 2009 11:35 pm

Ja, čestitam. Jaz še svoje vage nisem dobil. Zdaj pa še reši problem, da boš videl, koliko tehta ( možnost z ogledalom ), no pa ta glavno. Čebelicam naroči, da imaš vago in da ti naj VELIKO prinesejo, da boš lahko tehtal ali pa nabavi nove "ajmprčke". :) :)
Lahko bi kakšno sliko dal, da vidimo kje si to spremenil oz. kaj si preuredil.


LP
"Ne jemljite si k srcu niti zmage niti poraza. Oboje se namreè nekoè spremeni v niè."

http://www.begic.si/
info@begic.si

Uporabniški avatar
jovis
PrispevkovCOLON 57
PridruženCOLON Sr Dec 17, 2008 11:30 am
KrajCOLON Dolga vas pri Lendavi

nadaljevanje tehtnice

OdgovorCOLON # 33925Odgovor jovis
Sr Apr 08, 2009 11:00 am

No, končno sem si vzel še čas za hitro preureditev tehtnice. Kot že prej napisano, sem staknil tista dva test pina ali kakor koli že to naj bi bilo, pa mi tehtnica sedaj pokaže, koliko ona vidi. Nisem ugotovil, kako bi se jo dalo na 0, ampak vseeno, glavno da dela. Slika elektronike tehtnice je tu: http://...elektronikatehtnice.jpg

Sedaj sem si vzel čas še za prevezavo tistih žic med senzorji in elektroniko - čipom. Pri tem sem kupil 8 žilni UTP kabel, to je kabel za povezavo med računalnikom in modemom / tisto škatlo za ADSL. Zraven sem kupil še podaljšek za štukanje UTP kabla, ki omogoča povezavo obeh delov. Dobra stran tega kabla je, da je vseh 8 žic različno obarvanih, kar naredi zadevo pregledno.

UTP kabel sem prerezal in postopoma rezal še žice pri tehtnici in tiste, ki gredo na senzorje tehtnice, takoj vezal na eno izmed žic kabla. Pri povezavi drugega dela kabla z elektroniko je potrebno paziti, da povežemo ustrezne žice. Za izolacijo sem povezave med žicami s kosi izolirnega traku prilepil na zadnjo stran zaslona (med pokrovom in zadnjo stranjo zaslona je še kak mm mesta). Končna slika je tu: http://...

No, sedaj sem se spomnil, kako čisto enostavno in brez kompliciranja ugotoviti, koliko tehta tvoj panj. :oops: :oops: :oops: Ne rabiš ničesar na elektroniki tehtnice šariti, samo senzorje tehtnice je potrebno ločiti od elektronike in narediti podaljšek. Tisto o test pinu in ugotavljanju teh bedarij je nepotrebno kompliciranje, za kar se sedaj močno jezim sam nase :x :x :x. Pa še tehtnico sem si razštelal in jo bom prisiljen na novo kalibrirati. :cuden

Enostavno tehtanje panja: Samo elektroniko tehtnice brez priklopa na senzorje tehtnice najprej vklopiš, počakaš, da se naštima na 0.0 kg, šele nato :!: priključiš elektroniko na tehtnico. Tako bi to moralo delati in rezultat je točen na 0.1 kg.

Dobro, vidi se, da sem preveč zelen še za ušesi, da kaj tako enostavnega ne pogruntam takoj. :? Ali pa ne razumem toliko hrvaščine, da bi lahko to s tistega foruma razbral, če je bilo to kje napisano. Kakorkoli že...

Lp, jožef

PS: prijetno izdelovanje tehtnice

- - - - - - - - - -

Tehtnica naštimana, kaže približno isto, kot nova. Pri tehtanju iste teže večkrat zaporedoma prihaja do odstopanj največ +/- 0.2 kg, vendar sem med merjenji prestavljal tehtnico. Ko bo tehtnica pod panjem na fiksnem mestu, pa četudi ne bo navedla točne teže panja, bo vedno merila na enak način, skratka bo zanesljiva (na 0.1 kg). :) :) :)

Še za vednost: ko vklopim elektroniko in se ta nastavi na 0, pa jo priklopim na senzorje tehtnice, pokaže stanje 14.2 kg. Če dam gor breme 60 kg, tehtnica pokaže 47,8 kg, torej je tista prva vrednost negativna. Tehtnica deluje ustrezno.

Oldy, Misko, kako daleč sta z vajinima tehtnicama?

BUTTON_POST_REPLY

Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 1 in 0 gostov