Stran 1 od 1

propolis

ObjavljenoCOLON Če Avg 19, 2010 9:19 am
Napisal/-a levstek008
Spoštovani tovariši!

Tukaj vam bom postavil eno domnevo, ki sem jo odkril včeraj, in sicer:

Včeraj sem kontroliral družine. Ker panji niso bili že precej časa osprti, se je seveda pojavil propolis na stičnih površinah. Najbolj pa me je fasciniralo, da se je propolis pojavil na mestih tam, ker čebele niso imele dostopa da bi ga odložile!!

Na nakladi imam okvir z mrežico, katera je namenjena da prepreči čebeli dostop do izolaciskega pokrova, hkrati pa tam( na tej mrežici) odlaga propolis. Ker pa je ta pokrov zelo paropropusten sem v času zdravljenja, da se ne bi hlapi zgubljali skozi ta pokrov, med okvir z mrežico in pokrovom dal najlon. Se pravi, od spodaj navzgor, po plasteh:-naklada, okvir z mrežico, najlon, izolaciski pokrov.

In kaj me je fasciniralo!!! Propolis se je v majhnih količinah pojavil na zgornjem delu okvirjaz mrežico, na stičišču z najlonom, tam, kjer čebele nimajo dostopa!!! Skratka, najlon je bil prilepljen na okvirček!!!

Domnevam, da je del propolisa navkljub mojim prepričaju, hlapen, in da se odlaga tam, ker je pač "prepih"!!

Seveda vam bom naslednjič priložil videoposnetek v potrditev mojih navedb!

Z odličnimi pozdravi

ObjavljenoCOLON To Avg 24, 2010 2:51 pm
Napisal/-a levstek008

ObjavljenoCOLON To Avg 24, 2010 10:31 pm
Napisal/-a mg
Levstek, svaka ti čast za te posnetke. Upam, da je to res kar praviš in da se bo kakšna varoja na ta propolis prijela, sploh na aerosolnega.

Zgleda pa, da si ti pokrov enkrat narobe obrno. Ali pa prav, pa ga maš zdaj narobe.

Res pa je, da čebele propolis zatlačijo v vsako špranjico in zelo globoko.....

ObjavljenoCOLON To Avg 24, 2010 10:54 pm
Napisal/-a levstek008
Ko imam hlapilnike MK imam mrežo obrnjeni navzdol, da izolaciski pokrov ne pritiska na hlapilnik, sedaj bom pa obrnil mrežo, da bodo čebele imele malo več prostora nad sati.

ObjavljenoCOLON Sr Avg 25, 2010 3:32 pm
Napisal/-a olševèan
Meni se zdi da so ti to zapropolizirale takrat ko imaš prav obrnjen pokrov. Propolis ko je še svež zgleda kot vosek no malo temneje. Možno da takrat nisi opazil.

ObjavljenoCOLON Sr Avg 25, 2010 4:18 pm
Napisal/-a levstek008
Ne bo držalo- pokrov je bil na tisti strani kot nov, oz. je bil nov in brez propolisa.

Sicer pa kakor hočete, zmišljeval se nisem! Se mi je kar zdelo da bo tako...
Avstrici že leta izvajajo terapije z mikroklimo panja in tudi jaz sem napravil prve konkretne in pozitivne korake pri težavah z zdravjem.

ObjavljenoCOLON Sr Avg 25, 2010 10:17 pm
Napisal/-a mg
Da se ti pri tej terapiji ni slučajno kaj zakisalo? Sploh če si mel hlapilnike not.

ObjavljenoCOLON Sr Avg 25, 2010 10:56 pm
Napisal/-a MaMe
V propolisu je množica organskih spojin. In nekatere med njimi so prav gotovo hlapne. Seveda je vse skupaj zelo odvisno od tempereature, molske mase, funkcionalnih spojin ....

No to lastnost se vsak dan uporablja v laboratorijih za analize (plinska kromatografija), na svetu že skoraj ni laboratorija ki nebi tega uporabljal,

Zanimivo bi bilo oba propolisa zgoraj in spodaj analizirati. Če je sestva enaka, potem bi jaz tudi rekel da je prišlo do kake zbrke. Če pa bi bila sestava zgornjega propolisa drugačna, torej manj spojin in so te manjše molekule, potem bi pa bil to kar trden dokaz.