Kratkožive, dolgožive čebele

Teme s področja biologije čebel

ModeratorCOLON Janko

kseb
PrispevkovCOLON 70
PridruženCOLON Ne Maj 04, 2014 9:20 pm

Re: Kratkožive, dolgožive čebele

OdgovorCOLON # 73034Odgovor kseb
Če Jan 25, 2018 2:47 pm

Volk, hvala za dober odgovor

Odisej
PrispevkovCOLON 1374
PridruženCOLON Če Jun 05, 2008 2:34 pm
KrajCOLON 570mnm, Logatec, Notranjska

Re: Kratkožive, dolgožive čebele

OdgovorCOLON # 73035Odgovor Odisej
Če Jan 25, 2018 2:50 pm

Volk napisal/-aCOLONMisko, koliko druzin oskrbujes? Kaksen imas delez prezivelosti? Koliksno imas pridelavo medu po panju( vec ko je za cebelarja, vec je tudi za cebele, torej se bolje pocutijo)?
Zanimiva vprašanja, ampak nekako nerelevantna - vsaj v povezavi z vsebino zadnjih sporočili.

Izjemno dober poznavalec čebel in vsega v zvezi z njimi ima lahko le 10 panjev in nasproti njemu postaviti nekoga, ki dela s 100 panji nikakor ne pomeni, da slednji ve več. Zato se mi ne zdi prav dosti smiselno vprašanje (ki pa je precej pogosto), s koliko družinami nekdo čebelari in ga na ta način postaviti v kot kot malega šolarčka, če ni vsaj (številčno) enakovreden tistemu, ki sprašuje.
Osebno imam raje v 'oskrbi' le pet družin kot pa da bi delal z 1.000 družinami na način ameriških velečebelarjev.

Delež preživelosti ni (nujno) pokazatelj čebelarjevega znanja in sposobnosti. Lahko se kdaj pa kdaj to 'poklopi', nikakor pa ni nujno.
Če se čebelar želi približati s svojimi čebelarskimi (ne)postopki načinu življenja čebele v naravi in opusti dosedanjo prakso, ki se jo je naučil od drugih, ko je začel čebelariti, potem je 60% preživelost verjetno večji uspeh od 80% preživelosti pri recimo temu čebelarskemu kolegu - klasiku.

Tudi zadnje vprašanje o donosu po panju je tako-tako. Če nekomu ni do velikih donosov na panj, mu je pa lahko zelo veliko do zdravih čebel: kar praviloma sovpada, a zopet ne nujno ;) .
Še bolj relativna pa je trditev, da se čebele bolje počutijo, če je več medu za čebelarja. Saj naj bi ga bilo torej tudi več zanje.

Menim, da je bolje ostati pri vsebini debate iz zadnjih sporočil in se pogovarjati o njej kot izločiti nekoga kot nevedneža zaradi manjšega števila družin ali majhnih donosov na panj.

Glede gama žarkov se pa zelo strinjam s teboj, Volk. Pobijejo VSE ŽIVO. In tak cvetni prah ni več za nikamor, tudi za v pogačo ne.

volk
PrispevkovCOLON 2075
PridruženCOLON Če Apr 10, 2008 2:18 pm
KrajCOLON Zemlja

Re: Kratkožive, dolgožive čebele

OdgovorCOLON # 73037Odgovor volk
Če Jan 25, 2018 3:58 pm

Odisej, moja vprasanja so za osebo, ki je napisala take neumnosti, da sem podobno odpisal nazaj. Diskusija o beljakovinah, mascobah in cvetnem prahu je izjemno pomembna. In potem se pojavi nekdo, ki vse ki diskutiramo oznaci kot ene bebce. Gre pa za ljudi z izkusnjami, znanjem in cebelami.
Narava je dekle lepotica,
Ko je voljna,
sama se preda,
ko jo posilis,
Ubiti te da!

Odisej
PrispevkovCOLON 1374
PridruženCOLON Če Jun 05, 2008 2:34 pm
KrajCOLON 570mnm, Logatec, Notranjska

Re: Kratkožive, dolgožive čebele

OdgovorCOLON # 73038Odgovor Odisej
Če Jan 25, 2018 4:23 pm

Seveda sem razumel, da sprašuješ tisto 'osebo' :) .
Upam, da ni narobe, če sem se vključil v debato tudi jaz.
Nisem pa prepričan, tako kot ti, da je imela 'oseba' v svojem komentarju v mislih beljakovine in maščobe, zaradi katerih ne bi želela biti v čebelji koži. A bo že sama pojasnila.

BUTTON_POST_REPLY

Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 1 in 0 gostov