Stran 1 od 2

Narejenci

ObjavljenoCOLON Pe Maj 26, 2017 10:46 pm
Napisal/-a janko8
Torej
17.5. sem odstranil naklado iz ene družine misleč, da sem prestavil samo nekaj meda in zalege je pa ponesreči šla zraven še matica. Danes sem mislil potrgati matičnike v narejencu in seveda ni bilo nič. Potem sem našel matico :roll: . Ker je bila ura pozna nisem šel bezat osnovne družine, ker je tam bistveno več čebel in bi težko kaj našel.
No, ker v osnovni družini ni bilo več zaleganja je verjetno vse kar je zalege že pokrito (razen, če ni bilo že kaj matičnikov prej) zdaj pa me zanima. Recimo, da je kak matičnik. Če odstranim matičnike lahko takoj dodam oplojeno matico vzrejevalca? Tak je bil sicer plan za narejenca, ampak nima veze. Kaj pa če se je matica (recimo, da je hotela že prej rojiti) že izvalila? Kako naj se potem lotim? Naj pustim matico in vzamem kar je pokrite zalege in naredim še enega narejenca, dodam novo matico ali pustim to družino na miru in vzamem zalego od drugod?
Aja pa še eno vprašanje. Ali se narejenca zdaj sploh splača tretirat, glede na to, da je šla matica z njim.

Hvala

Re: Narejenci

ObjavljenoCOLON So Maj 27, 2017 8:37 pm
Napisal/-a strickorle-Jani
,,pri tvojih problemih ??-je težko odgovoriti na kratko v kar se jaz nebi spuščal,,fant poglej,če se spuščaš v take dejavnosti kot si jih opisal je treba imeti nekaj več znanja o čebelji družini,ko prevešaš-širiš- družino v medišče,je prvi pogoj,da je družina dovolj močna,ker če tega ni je -sranje -v čebelarstvu skoraj ni besede "misleč" in "mislil",ker si nemisleč se ti zgodi to kar se ti je zgodilo,so pa napake drage-panj brez donosa-,tudi to boš spoznal.Menim pa,da če boš vstrajen se boš z večletnimi napakami nekaj naučil,da pa nebi imel večjih "problemov" začni temeljito brati ta forum ali pa res neko priznano knjigo naših iskušenih čebelarjev "fantje niso zastojn kar nekaj pisli" :carovnica

Re: Narejenci

ObjavljenoCOLON So Maj 27, 2017 10:21 pm
Napisal/-a janko8
Sem začetnik in probam narediti par družin. Nič ne prevešam, ker nimam matične rešetke tako, da je matica lahko kjerkoli in tudi je. Kolikor razumem je itak bolje preseliti matico, če puščaš narejenca na isti lokaciji. Skratka sledi pregled osnovne družine, če so notri matičniki ali če je notri odkrita zalega. Če je prvo jih potrgam in dodam matico, če je že zalega pa vzamem še par satov in kupljeno matico uporabim še za eno družino. V vsakem primeru pa sem s prekinitvijo zaleganja precej pomagal družini glede varoje. :mrgreen:

Re: Narejenci

ObjavljenoCOLON Ne Maj 28, 2017 9:57 pm
Napisal/-a volk
Glej, ne mores imeti narejenca in medu. Ce se dela narejence, se razbije druzino, ne isce se matice. 20 satov druzina, polna cebel, das 2 sata zalege ter dva medena, cez 8 dni podres maticnke in dodas novo matico. Obvezno hranis.torej druzino komot razbijes v 5 narejencev. Druzina za med, mora biti zivalna, polna cebel, ter na koncu medu...

Re: Narejenci

ObjavljenoCOLON Ne Maj 28, 2017 10:00 pm
Napisal/-a Odisej
Jaz bi na tvojem mestu osnovno družino zdaj pustil čisto pri miru.

Bodo že vzgojile novo, predvsem pa svojo matico, s katero se bodo razumele 1000x bolje kot pa z morebiti dodano vzrejevalčevo.
Le zakaj bi kupoval in jim vsilil mačeho, če pa so mojstrice za vzgojo lastne ?

V vseh pogledih je bolje, če jo vzgojijo same, razen v enem, ki pa je viden le skozi oči nepotrpežljivega čebelarja: družina se bo razvila počasneje.

Naj vam gre dobro: čebelam in tebi.

Re: Narejenci

ObjavljenoCOLON Po Maj 29, 2017 2:46 pm
Napisal/-a janko8
Osnovna družina je neverjetno močna, malo prepozno sicer. Glede na pašo itak zdaj ne rabi več toliko čebel. Gre za 2,5 naklad polnih!
Sem jih odstranil nekaj in dodal matico, osnovno pa pustil, da naredi svojo. Trotov imajo dosti.
Narejenca sem zaprl za en dan in dodal vodo in raztopino. Upam, da se prime. Sicer bo treba še dodat kak sat čebel in pa odpeljat zadevo.

Re: Narejenci

ObjavljenoCOLON Po Maj 29, 2017 2:58 pm
Napisal/-a janko8
Skrbi me edino, kaj pa če ji ne uspe vzgojiti svoje matice. Potem lahko dobim silno močno trotarsko družino in sem naredil grozen profit. 2 narejenca s pestjo čebel, osnovna družina pa...
Kaj potem narediš s trotarko?
Še vedno mi ni jasno zakaj tako poceni prodajate med. Tole je cela znanost. No vsaj matice in družine so se podražile.

Re: Narejenci

ObjavljenoCOLON Po Maj 29, 2017 3:14 pm
Napisal/-a Fizikalec
Kakšna hudičeva znanost? Ali pač matico kupiš pa dodaš ali jo nardiš z matičnikom pri vsem je določen % izpada. Kr ne rata pometeš ven pa je in se ne sekiraš zarad tega.

Re: Narejenci

ObjavljenoCOLON Po Maj 29, 2017 7:32 pm
Napisal/-a janko8
Narejenec se v enem dnevu ni umiril. Sem dodal hrano in vodo, vendar ne vem kaj zdaj to pomeni. So stare čebele in ne marajo matice? Je normalno, da so nasršene še po enem dnevu? Za vsak slučaj sem ga odprl, da grejo vsaj ven tiste, ki jim ne paše. Znanost pa je ja. Če bi vedel kako naj bi se vedle čebele bi lažje ukrepal. In tako je približno pri vsakem posegu... Če veš ukrepaš, če ne te pa marsikaj preseneti.

Re: Narejenci

ObjavljenoCOLON Po Maj 29, 2017 8:56 pm
Napisal/-a Fizikalec
Narejence nardiš prepelješ na lokacijo 5 km stran pustiš 7-8 dni na miru. Prideš 8 dan podreš zasilne matičnike daš matico v kletki poleg kanto gor in pustiš na miru 14 dni. od 100 bodo 2 matici mrbit nesprejele ostalo pa nimajo izbire ker odprte zalege več ni

Re: Narejenci

ObjavljenoCOLON To Maj 30, 2017 6:11 am
Napisal/-a boriss
janko8 napisal/-aCOLON
Po Maj 29, 2017 7:32 pm
Narejenec se v enem dnevu ni umiril. Sem dodal hrano in vodo, vendar ne vem kaj zdaj to pomeni. So stare čebele in ne marajo matice? Je normalno, da so nasršene še po enem dnevu? Za vsak slučaj sem ga odprl, da grejo vsaj ven tiste, ki jim ne paše. Znanost pa je ja. Če bi vedel kako naj bi se vedle čebele bi lažje ukrepal. In tako je približno pri vsakem posegu... Če veš ukrepaš, če ne te pa marsikaj preseneti.
Če bi prebral mesečna navodila in delanje narejencev (in tisto tudi upošteval) z moje spletne strani bi delal veliko manj neumnosti in nas spraševal osnove čebelarjenja.

Načeloma je tudi dejstvo, da se ne da vsega naučiti preko interneta. In nekateri smo že tok utrujeni od osnovnih vprašanj, da se nam ne da pisat vsak teden isto.

Re: Narejenci

ObjavljenoCOLON To Maj 30, 2017 3:03 pm
Napisal/-a Odisej
Normalno je, da ne marajo mačehe. Le kdo pa jo sprejme široko odprtih rok ?

V čebelarstvu so najboljše rešitve tiste, ki so tudi najbolj preproste. In poceni. To slednje za kupovanje matic in delanje narejencev na ta način že ni.
Ampak vsak po svoje, Gorenc pa s svedrom - so rekli nekoč.

Re: Narejenci

ObjavljenoCOLON So Jun 03, 2017 7:49 am
Napisal/-a janko8
Recimo, da so čebele potegnile matičnike iz 3 dni starih jajčk. Še 13 dni traja, da se matica izleže in če imaš srečo se v 5-10 dneh oplodi. Recimo, da naravno traja vse skupaj minimalno 20 dni. Kaj šele po 20 dneh preveriš, če je kaj nove zalege? In še to jo je bolj malo, da jo komaj najdeš. Če pa je ne najdeš pa kaj, potem čebelam poskušaš dodati oplojeno matico po 20 dneh?
Koliko časa zdržijo brez matice, da še ne začne zalegat trotarka, cirka?

Re: Narejenci

ObjavljenoCOLON So Jun 03, 2017 11:16 pm
Napisal/-a volk
Ja, ne gledas, dokler se ne oplodi.. zato se mnogokrat raje uporabi ze vzgojeno matico. Jaz se s takimi stvarmi ne ukvarjam. Pac delam narejence ali z maticniki ali pa z maticami.. pol ne gledam, pac pa futram. Tudi rojev ne lovim. Ker ni naravno da bi homo sapiens plezal po drevju in si rebra lomil zarad cebel. Ce se mi da, izrojenca uredim.. letos imam celo par druzin, ki so zrojile do konca, v panju so cebele na 5 satih, matica je ze zalegla na treh satih.. se ne sekiram, po kostanju bo to normalna druzina. Tocil sem pa ze po 25 kg iz teh druzin.

Problem je, ce ima cebelar prevec casa in stika po cebelah. Potem se pojavi kup problemov in vprasanj. Cebelar najbolj poskrbi za cebele, ce jim vedno omogoca gradnjo voska, tu jaz zaradi lenobe dodam po tretjino okvirckov brez satnic, razdeljenih na pol. Na smreki se mi letos celo sesedajo sati, in to na satnicah, samogradnja visine 11 cm se ni sesula nobena, pa sem danes tocil smreko.. Serazinova tocilnica je odlicna za samogradnjo..trotovine ne izrezujem, ker se mi ne da odpirat panjev..ko pridem do cebel, ene dve ure setam naokoli in gledam kaj bo medilo.. na 14 dni porinem po 3 prazne okvirje in ene 2 s satnico v panje. Ko gre vaga gor 20 do 25 kg, pridem pobrat ven.. gospodarci so mi letos tako dali eni ze tretje tocenje.. zal jih nisem se nikoli pregledal sat za satom.. in jih nikoli ne bom.. v mnogih je kaksen sat samogradnja brez okvircka, v nekaterih pa celo po pol plodisca.. narejencem pac pozabim dati okvirje not vcasih.. in teh sploh ne gledam, ker se jih ne da.. tocit se pac da medisce..
Skratka, manj se gleda v panje, bolje je, samo paso je treba lovit v nulo.. ce pa ni pase, je pac treba dati jest.. men se to sicer ne dogaja. Za letos imam samo 200 kg cukra na lagarju.. ce ne bo po kostanju hoje, bom mel par ha soncnic, rozge in mocvirske mete, ter detelje, pol grem pa na brsljan.. tam dobijo mal cukra vmes, kako kilo po panju in prezimim na tem.. spomladi pred cesnjo stocim. V mocnih druzinah ne kristalizira, sploh na primorskem..

Re: Narejenci

ObjavljenoCOLON Ne Jun 04, 2017 9:20 am
Napisal/-a janko8
Hvala.
Tudi jaz nič kaj rad ne odpiram panjev polnih čebel, sploh plodišč. Bistveno lažje je bezat narejenca, zato napake ne bom ponovil. Kolikor berem nasvete Seražin mora biti bistveno itak narejeno že aprila.
Je pa seveda pri prevozniku čisto druga logika vsega skupaj. Če si prisoten pri vseh pašah je to povsem druga pesem.

Re: Narejenci

ObjavljenoCOLON Sr Jun 07, 2017 2:50 pm
Napisal/-a janko8
Ali ponavadi po oploditvi matice trote takoj naženejo? Ne vem ali lahko sklepam po številu trotov, da matica še ni oplojena.

Re: Narejenci

ObjavljenoCOLON Sr Jun 07, 2017 2:54 pm
Napisal/-a MarS
Naredil sem precej narejencev z vstavitvijo matičnikov. Pri vseh matica že zalega. Tudi zdravil sem.
Ob narejanju sem jim dal medene sate z zimsko hrano in v en sat nalil vodo.
Običajno se narejence hrani s sladkorno raztopino, jaz pa imam v hladilnici še precej satov zimske hrane...

Sprašujem vas za mnenje, ali je vseeno s čim hranim narejence - medeni sati ali sladkorna raztopina?

lp

Re: Narejenci

ObjavljenoCOLON Sr Jun 07, 2017 3:00 pm
Napisal/-a Fizikalec
Meden sat je samo za začetek-zalogo, če hočeš, da se to spodobno razvija rabi dotok stalen....

Re: Narejenci

ObjavljenoCOLON Sr Jun 07, 2017 3:05 pm
Napisal/-a MarS
OK, torej stalen dotok s tekočo hrano, ne "dotok" hrane z medenimi sati.

Re: Narejenci

ObjavljenoCOLON Sr Jun 07, 2017 3:14 pm
Napisal/-a Fizikalec
Meden sat je "rezerva"tako da kantica je zakon, če mene vprašaš

Re: Narejenci

ObjavljenoCOLON Če Jun 08, 2017 8:09 am
Napisal/-a Odisej
janko8 napisal/-aCOLON
Ne Jun 04, 2017 9:20 am
Hvala.
Tudi jaz nič kaj rad ne odpiram panjev polnih čebel, sploh plodišč. Bistveno lažje je bezat narejenca, zato napake ne bom ponovil.
A še manj potrebno kot plodišča drugih družin.

Re: Narejenci

ObjavljenoCOLON Če Jun 08, 2017 9:21 pm
Napisal/-a janko8
Ce hoces narejenca, potem je menda poseg v plodisce neizbezen.
V vsem zaru zagovarjanja naravnega lahko poves tudi kaksna je cena za to. Kasneje je tezje bo slo po naravni poti, ce seveda hoces, da narejenec prezivi.

Re: Narejenci

ObjavljenoCOLON Po Jun 12, 2017 9:57 am
Napisal/-a Odisej
Najbrž gre za nesporazum.

Napisal si, da je bistveno lažje bezat narejenca in moj odgovor se je nanašal na to: pustiti narejenca pri miru (po formiranju).

Seveda pa je za izdelavo narejenca potreben poseg v plodišče :) .

Re: Narejenci

ObjavljenoCOLON Sr Maj 23, 2018 11:48 am
Napisal/-a Pironi
Naredil bi narejenca.
Čebelarim v AŽ 10 S.
Rojevih matičnikov nimam.

Ali bi bil naslednji postopek pravi?

V AŽ 5s (takega trenutno imam) dam:
- 2 sata s hrano+CP+čebele,
- 1 sat čimbolj pokrite zalege+čebele,
- 2 satnici,
- odpeljem na drugo lokacijo cca. 17km stran,
- dodam hrano,
- počakam 9 dni in potrgam zasilne matičnike,
- dodam kupljeno oprašeno matico in jo dodam.

Bi bilo to ok?
Ali je sedaj pravi čas za to opravilo?

Hvala.

Re: Narejenci

ObjavljenoCOLON Sr Maj 23, 2018 11:22 pm
Napisal/-a papagaj93
Dodaj dva sata z hrano, in raje tri sate z odprto zalego.. in pusti...nič ne trgaj in šari po panju... pa tudi matice ti ni treba kupovat...bojo same urihtale.

Re: Narejenci

ObjavljenoCOLON Sr Maj 23, 2018 11:23 pm
Napisal/-a papagaj93
In ja, je dober čas za to. 10 satarju pa daj gradit 5 satnih osnov...bo zgrajeno hitro sedaj v času lipe.

Re: Narejenci

ObjavljenoCOLON Če Maj 24, 2018 9:11 am
Napisal/-a Pironi
Hvala.
Pa bo matica iz zasilnega matičnika ok?

Re: Narejenci

ObjavljenoCOLON Če Maj 24, 2018 12:11 pm
Napisal/-a joe1982
Nič slabša kot tista ki jo boš kupu.

Re: Narejenci

ObjavljenoCOLON Če Maj 24, 2018 3:42 pm
Napisal/-a papagaj93
Točno. Matice se vzgajajo za prodajo iz malce drugačnih razlogov kot je narejanje narejenca...

Re: Narejenci

ObjavljenoCOLON So Maj 26, 2018 10:06 pm
Napisal/-a volk
Zal ne veste kaj govorite. Problem obmatičenja družine je v tem, da družina ne čuti več matičnega feromona, zato na silo začne hranit samo z mlečkom žerke vseh starosti. Pri trotovcih tudi neoplojena jajčka. Problem je v tem, da žerka po levitvi iz stadijev razvoja jajčka, dobiva zgolj omejeno število ur matični mleček, potem začne dobivati mešanico hrane z ustnih žlez ter cvetnega prahu ter medu. Tudi količina matičnega mlečka je manjša. Žerka, ki je že prejela to mešanico, pa zaradi sile ponovno začne dobivati zgolj matični mleček, se razvije v matico, ki pa ima manjše število jajčnikov. Tudi spermateka je manjša.

Zato se pri zasilnih matičnikih 5 dan po obmatičenju podira vse pokrite matičnike. S tem se doseže, da je žerka ves čas od zadnega stadija v jajčku do pokritja matičnika dobivala matični mleček in nič drugega.
Vendar tudi take matice niso najboljše, saj je količina mlečka v družinah ki jih obmatičimo manjša od tistih ki zaradi presežkov mlečka rinejo v rojno razpoloženje.
Pri vzgoji matic je zelo pomembno na kak način so vzrejeni matičniki. Ali gre za starter z družino ki sili na roj, ali pa gre za zasilno družino.. To bi pri nakupu lahko vprašali vzrejevalca.
Sam delam svoje matice tako, da imam določeno število družin, ki so rezervne in so na samo 11 satih, in spomladi dosežejo najboljši razvoj, označene, določenim dam v gradnjo več gradilnikov za trotovino, določene pa uporabim za vzrejo matičnikov. Za vse je potrebno vedeti , ali so v sorodu. Če mi matičarji rinejo v roj, potem jih razbijem v plemenilčke velikosti za 3 AZ sate, vsak dobi en sat s čebelami, eno satnico ter en medeni sat. Prva serija ima zdaj ze zalego na vseh 3 satih. Ce rabim matice jih odvzamem, drugače gre matica z 2 satoma zalege ven, in ponovim serijo. Imam pa kište z 5 predelki na 3 sate..Torej iz 1 enajstsatarja dobim 10 plemenilčkov. ki se razvijejo v normalne družine.