Začeti je vedno najtežje

Razprave in vprašanja za začetnike

ModeratorCOLON bostek

backo
PrispevkovCOLON 6
PridruženCOLON Po Jan 12, 2009 3:13 pm
KrajCOLON Ljubljana

Začeti je vedno najtežje

OdgovorCOLON # 32252Odgovor backo
To Jan 13, 2009 1:02 am

Pozdravljeni,

v Črnučah imamo nekaj zemlje in v zadnjih par letih sem posadil cca. 70 sadnih dreves, plan za letošnjo pomlad pa je še dodatnih 200 sadik. Sadna drevesa obožujem in za njih skrbim na kar se da naraven način in se na daleč izogibam (in se bom tudi v bodoče) škropljenju s strupi, če to ne bo res nujno potrebo - beri: bo šlo za življenje ali smrt drevesa.

Pri taki količini dreves in dejstvu, da imam zelo rad tudi živali, sem seveda prišel na idejo, da bi imel še čebeljo družino ali dve - bolj kot ne zato, ker sem bi lani po obilnem cvetenju zelo razočaran nad številom oplojenih cvetov, malo zato, ker se rad vsega lotim in tudi nekaj litrov medu, bomo doma z veselem polizali. To, da se z nekom dogovorim, da pripelje panje ne pride v poštev, želim imeti svoje čebele.

Lotil sem se branja foruma in zbiranja podatkov o čebelah in kako se čebelarstva lotiti in poraja se mi kar nekaj vprašanj. Prišel sem že do tega, da moram nujno k nekomu, ki že čebelari, da mi v praksi pokaže to o čemer berem. Vidim tudi, da moram dobro razmisliti kakšne panje bom uporabljal.

Moja vprašanja pa so naslednja:
1. Če imam eno ali dve čebelji družini, ali moram to kje prijaviti? Kam je to potrebno prijaviti? Koliko to stane? Kaj če ne prijavim?
2. Prišel sem že do tega, da moram kupiti cel roj in ne le matice :); koliko to stane, kje najti prodajalca?
3. Kako se roji prodajajo - samo roj ali roj na satovju? Če na satovju moram imeti tudi primeren panj zanj.
4. Koliko stane samo matica?
5. Kakšen panj mi svetujete? Nov, rabljen, katere oblike?

Najlepša hvala za odgovore.

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 32255Odgovor Fizikalec
To Jan 13, 2009 8:08 am

Čim postaviš 1 panj se moreš registrirat v CRČ-SIR, da dobiš reg. označbo čebelnjaka. Če tega ne registriraš in pride do kakih bolezni v okolici (HG) potem boš imel velikoooo težav.
Predlagam, da se včlaniš v prvo najbližje ČD kjer boš vse potrebnmo izvedel od predsednika-označevalca. Na dolgo pa široko jaz nebi razglabljal. Registracija v CRČ ne stane nič članarine za ČD pa so povsod drugačne nikjer pa niso konja, za ČZS je menda 36€ vključno z revijo.

Glede na to, da začenjaš imaš možnost izkoristit "tehnična pomoč čebelarjem" kjer dobiš 3 panje in 3 družine sofinancirane samo tam je nekaj pogojev katere bo treba izpolnit predlagam, da malo kaj o tem prebereš.

Kakšne panje se ne bom spuščal predlagam ti, da greš na obisk k ene 3 čebelarjem od takih z manj do takih z več panji in se potem odločiš, ko zadeve vidiš...

Cena matic je od 10-14€ odvino od sezone in ponudbe-povpraševanja samo ne vem, če ta podatek tebi kaj koristi. Drugače v okolici boš ziher kak roj ali dva zastonj dobil, če se odločiš, da začneš po svoje.....

divji cebelar
PrispevkovCOLON 2668
PridruženCOLON Ne Apr 04, 2004 7:40 am

OdgovorCOLON # 32258Odgovor divji cebelar
To Jan 13, 2009 8:23 am

Backo sprašuje:
Moja vprašanja pa so naslednja:
1. Če imam eno ali dve čebelji družini, ali moram to kje prijaviti? Kam je to potrebno prijaviti? Koliko to stane? Kaj če ne prijavim?
2. Prišel sem že do tega, da moram kupiti cel roj in ne le matice Smile; koliko to stane, kje najti prodajalca?
3. Kako se roji prodajajo - samo roj ali roj na satovju? Če na satovju moram imeti tudi primeren panj zanj.
4. Koliko stane samo matica?
5. Kakšen panj mi svetujete? Nov, rabljen, katere oblike?
___________
1. Da moraš prijaviti. Najlažje ti bo, da se povežeš z lokalnim čebelarskim društvom in pomagali ti bodo pri prijavi in še pri mnogo čem kar boš kot začetnik vsekakor potreboval.
Koliko stane, če ne prijaviš pa povprašaj na sedežu najbližje veterinarske ali kmetijske inšpekcije.Lahko pa se preko interneta obrneš kar direktno na MKGP in prijazno ti bodo odgovorili na vsa vprašanja iz tega sklopa ali pa kar na Čebelarsko svetovalno službo pri ČZS, ki ti bodo tudi odgovorili ter ti dali ustrezna navodila in napotila.

2. No pa si res s področja čebelarstva prišel daleč, ko si ugotovil, da bo premalo, če kupiš le matico. :D :twisted: :D Pa pustiva šalo. Če se boš povezal s ČD, ti bodo spomladi vsekakor pomagali priti do prvih družinic, ko jih bo več, ker je to čas razmnoževanja čebel ( rojenja ). Ne priporočam ti nakupa čebeljih družin, temveč naselitev rojev na satnice in seveda v čiste panje.

3. Ne kupuj tudi rojev, temveč si jih s pomočjo okoliških čebelarjev kar sam poišči in naseli. Na daleč se izogibaj čebelarjev, ki bi vse le prodajali. V svojem okolju si poišči srčnega čebelarja, ki ti bo pomagal skozi težave prvih začetkov in ta ti bo pomagal najti tudi roje ali pa ti bo družino podaril kak dober čebelar. Seveda moraš imeti panje in priporočam ti tip panjev, ki je v tvojem okolju najbolj razširjen in ti bodo tako kolegi čebelarji lahko tudi najbolj kvalitetno svetovali pri tehnologiji čebelarjenja in oskrbi čebel.

4. Kaj ti bo matica? Najprej naseli panje s čebeljimi družinami in potem bosta z "mentorjem" ali svetovalcem ali kolegom izkušenim čebelarjem ugotovila kako je z matico in jo po potrebi tudi zamenjala. Slabih ali bolanih matic je relativno malo in si zaradi matice ne delaj prav nobenih skrbi. Če slabe matice ne boš sam zamenjal, pa jo bodo zamenjale kar čebele same.

5. Sam bi ti svetoval tip panja, ki je v tvojem okolju najbolj razširjen in če je le možno nov. Ne vlači si k hiši nesnage, temveč začni čebelariti čisto s čistim panjem, čistimi ( novimi ) okviri ( satniki ) in čistim satjem. Za varojo pa bosta ob naselitvi roja poskrbela s tvojim čebelarskim svetovalcem.
Če si boš nabavil rabljene panje, boš potem za njihovo sanacijo ter primerno ureditev porabil več denarja kot če kupiš nove. To ti lahko zatrdim iz lastnih izkušenj.

Za konec: Hitro na pot k predstavniku lokalnega ČD in na vsa vprašanja boš dobil odgovore. Iz knjig in tega foruma se čebelariti ne boš nikoli naučil. Seveda pa je knjige o čebelarstvu potrebno prebirati prej preden sploh začneš in tudi glede primerne literature, ti bodo v ČD radi svetovali s čim začni.

Lep pozdrav!
Zadnjič spremenil 1, dne divji cebelar, skupaj popravljeno 0 krat.

Uporabniški avatar
Kočevski med-ved
PrispevkovCOLON 3212
PridruženCOLON Pe Apr 02, 2004 9:18 pm
KrajCOLON KOCEVJE - KOSTEL
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 32260Odgovor Kočevski med-ved
To Jan 13, 2009 9:10 am

Backo vidim da ti je Fizikalec osnovne reči napisal. Jaz pa ti predlagam da se v
Črnučah povežeš z našim izkušenim čebelarjem in inovatorjem ing. Ivanom Jurkovičev. Skupaj bosta lažje speljala vso zadevo. Doma je prav v Črnučah.
Veliko uspeha ti želim.
LP
Koèevski med-ved

bogdan
PrispevkovCOLON 493
PridruženCOLON Pe Apr 09, 2004 10:10 am
KrajCOLON Ajdovscina

OdgovorCOLON # 32266Odgovor bogdan
To Jan 13, 2009 10:03 am

Tako, zdaj manjka le še : "večerno" branje čebelarske literature - poglej, kaj imajo v bližnji knjižnici... Karkoli, kar ti da osnove, je dobrodošlo.
Mene kot osnovnošolca ni navdušil noben čebelar, čebelnjak, ampak knjiga Mladi čebelar Janeza Gregorija. Potem sem pa skoraj po dvajsetih letih res začel čebelariti...
Naj medi, kjerkoli ze si...

Uporabniški avatar
Kočevski med-ved
PrispevkovCOLON 3212
PridruženCOLON Pe Apr 02, 2004 9:18 pm
KrajCOLON KOCEVJE - KOSTEL
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 32272Odgovor Kočevski med-ved
To Jan 13, 2009 11:03 am

Bogdan, zanimivo. Ista knjiga je bila tudi moje prvo zbliževanje s čebelo.
Lp
LP
Koèevski med-ved

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 32273Odgovor Fizikalec
To Jan 13, 2009 11:36 am

No potem je pri meni bilo ravno obratno začel sem čebelarit in potem brati knjige ne prej :roll: :? pa je tudi šlo.

boriss
Site Admin
PrispevkovCOLON 3074
PridruženCOLON So Sep 08, 2007 9:23 am

OdgovorCOLON # 32274Odgovor boriss
To Jan 13, 2009 11:40 am

Mene pa je zastrupil obisk čebelnjak pri stricu. Notri je bil omamen vonj.


Poj pa sem prebral klasiko slovenskega čebelarstva - Sodobno čebelarstvo I in II. In začeli smo čebelariti. ŠE danes trdim da bi jo vsak moral znati na pamet preden začne čebelariti.

lp

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 32275Odgovor Fizikalec
To Jan 13, 2009 11:43 am

:D ja jaz pa silom prilike je kr hudič, če je tast čebelar potem se tega nehote nalezeš
Res pa sem se v začetku z velikim ovinkom izoooogibal čebelnjaka kerega je mel tast....

Uporabniški avatar
Kočevski med-ved
PrispevkovCOLON 3212
PridruženCOLON Pe Apr 02, 2004 9:18 pm
KrajCOLON KOCEVJE - KOSTEL
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 32276Odgovor Kočevski med-ved
To Jan 13, 2009 11:53 am

Podobno kot Boris sem imel tudi jaz strica čebelarja, ki pa je imel vedno le 6-8 čeb. družin. Zelo rad sem zahajal k njemu in vedno si govoril, da bom tudi jaz imel nekoč čebeljo družino. No in to se je res zgodilo šele pri 40-tih.
LP
Koèevski med-ved

backo
PrispevkovCOLON 6
PridruženCOLON Po Jan 12, 2009 3:13 pm
KrajCOLON Ljubljana

OdgovorCOLON # 32281Odgovor backo
To Jan 13, 2009 1:26 pm

Najlepša hvala za odgovore. Prijetno ste me presenetili z resnično hitrimi odgovori.

Iz vaših odgovorov pa se mi poraja nekaj dodatnih vprašanj:

Fizikalec:
1. Kaj pomeni CRČ-SIR?
2. HG?
3. Kje dobim seznam ČD (čebelarskih društev)?
4. Tehnična pomoč čebelarjem - kaj več o tem, kakšen link?

Koćevski med-ved:
- Kakšna ideja kako priti do gospoda ing. Ivana Jurkoviča? Kakšen kontakt (ne mislim gsm, ampak mail, društvo kjer ga lahko dobim,...)

Še enkrat najlepša hvala za odgovore.

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 32282Odgovor Fizikalec
To Jan 13, 2009 1:36 pm

CRČ-centralni register čebelnjakov
HG-huda gniloba

Sznam ČD je na strani ČZS ( www.czs.si ) tam najdeš tudi kaj o tehnični pomoči čebelarjem in o tem najdeš tudi na tem forumu samo uporabi funkcijo iskanje.

boriss
Site Admin
PrispevkovCOLON 3074
PridruženCOLON So Sep 08, 2007 9:23 am

OdgovorCOLON # 32283Odgovor boriss
To Jan 13, 2009 1:48 pm

Kolikor vem so čebelarji v Črnučah v ČD lj center - ki ima v četrtek občni zbor.

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 32284Odgovor Fizikalec
To Jan 13, 2009 1:50 pm

No evo vsak, ki se želi včlanit je občni zbor prvo. Takoj spoznaš kup čebelarjev v okolici...

Uporabniški avatar
Kočevski med-ved
PrispevkovCOLON 3212
PridruženCOLON Pe Apr 02, 2004 9:18 pm
KrajCOLON KOCEVJE - KOSTEL
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 32285Odgovor Kočevski med-ved
To Jan 13, 2009 2:27 pm

Koćevski med-ved:
- Kakšna ideja kako priti do gospoda ing. Ivana Jurkoviča? Kakšen kontakt (ne mislim gsm, ampak mail, društvo kjer ga lahko dobim,...)

Še enkrat najlepša hvala za odgovore.[/quote]


Poizkusi ga dobiti kar tu na forumu. Glej pod IMKER in mu pošlji sporočilo na osebni naslov.
LP
Koèevski med-ved

boriss
Site Admin
PrispevkovCOLON 3074
PridruženCOLON So Sep 08, 2007 9:23 am

OdgovorCOLON # 32286Odgovor boriss
To Jan 13, 2009 2:56 pm

V četrtek bo upam da na občnem zboru - vsaj v našem društvu je včlanjen.

jaz bi v takem obsegu začel čeblčeariti v nakladnih panjih. Najceneje in najmanj škode če ne bo šlo.

lp

backo
PrispevkovCOLON 6
PridruženCOLON Po Jan 12, 2009 3:13 pm
KrajCOLON Ljubljana

OdgovorCOLON # 32288Odgovor backo
To Jan 13, 2009 3:02 pm

Hvala za odgovore.
V četrtek bo upam da na občnem zboru - vsaj v našem društvu je včlanjen.

jaz bi v takem obsegu začel čeblčeariti v nakladnih panjih. Najceneje in najmanj škode če ne bo šlo.
Kje in kdaj pa bo občni zbor v četrtek?

boriss
Site Admin
PrispevkovCOLON 3074
PridruženCOLON So Sep 08, 2007 9:23 am

OdgovorCOLON # 32289Odgovor boriss
To Jan 13, 2009 4:29 pm

Zavod za gluhe in naglušne vojkova ul 74 v lj. Ponavadi je to v zbornici - samo ni ravno zanesljivo da bo tam včasih je v učilnici.

lp

Uporabniški avatar
cesnikb
PrispevkovCOLON 73
PridruženCOLON Sr Nov 08, 2006 10:43 pm
KrajCOLON Preąnica

OdgovorCOLON # 32290Odgovor cesnikb
To Jan 13, 2009 4:31 pm

backo
lani sem osebno izkoristil tehnično pomoč čebelarjem in sicer podukrep financiranje prvega nakupa. Ta ukrep omogoča, da kupiš tri družine in tri nove panje. Ministrstvo ti povrne stroškov največ 500€. Jaz sem osebno za tri panje in tri družine plačal nekaj več kot 560€.
Svetujem ti, da se založiš z literaturo npr. Od čebele do medu, včlaniš v najbližje ČD, registriraš čebelnjak, se dogovoriš za mentorstvo v ČD in akcija. :wink:
to je link:
http://www.aktrp.gov.si/index.php?id=13 ... ingle]=832
Ne skrbi ker je za 2007, letos ga bodo ponovili.

LP
Bogdan

Uporabniški avatar
kravzlj
PrispevkovCOLON 506
PridruženCOLON Sr Jul 30, 2008 6:34 pm
KrajCOLON Zaborąt pri Dolu
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 32291Odgovor kravzlj
To Jan 13, 2009 6:30 pm

Hej!

Mi lahko kdo malo bolj opiše to tehnično pomoč čebelarjem? Ali pa če mi poveste kje naj zvem oziroma preberem o njej?

Hvala in Lp
" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 32292Odgovor Fizikalec
To Jan 13, 2009 6:36 pm

Razpis še ni zunaj ko bo boš to najdo na stranek MKGP in tudi na strani ČZS brez skrbi...

Uporabniški avatar
cesnikb
PrispevkovCOLON 73
PridruženCOLON Sr Nov 08, 2006 10:43 pm
KrajCOLON Preąnica

OdgovorCOLON # 32293Odgovor cesnikb
To Jan 13, 2009 6:38 pm

kravzlj, odpri zgonji link, ki velja za 2008

backo
PrispevkovCOLON 6
PridruženCOLON Po Jan 12, 2009 3:13 pm
KrajCOLON Ljubljana

OdgovorCOLON # 32317Odgovor backo
Sr Jan 14, 2009 12:00 am

Najlepša hvala za vse podatke. Dobesedno zasuli ste me z njim. Res sem pozitivno presenečen nad vašim odzivom :)

Ni druge, kot da se zakopljem v literaturo. Če bom imel še kakšno vprašanje, bom pa napisal.

backo
PrispevkovCOLON 6
PridruženCOLON Po Jan 12, 2009 3:13 pm
KrajCOLON Ljubljana

OdgovorCOLON # 32319Odgovor backo
Sr Jan 14, 2009 12:01 am

boriss napisal/-aCOLONZavod za gluhe in naglušne vojkova ul 74 v lj. Ponavadi je to v zbornici - samo ni ravno zanesljivo da bo tam včasih je v učilnici.

lp
Ob kateri uri pa bo občni zbor?

boriss
Site Admin
PrispevkovCOLON 3074
PridruženCOLON So Sep 08, 2007 9:23 am

OdgovorCOLON # 32322Odgovor boriss
Sr Jan 14, 2009 8:29 am

moja napaka ob 17 h

Odisej
PrispevkovCOLON 1374
PridruženCOLON Če Jun 05, 2008 2:34 pm
KrajCOLON 570mnm, Logatec, Notranjska

OdgovorCOLON # 32324Odgovor Odisej
Sr Jan 14, 2009 8:53 am

cesnikb napisal/-aCOLONkravzlj, odpri zgonji link, ki velja za 2008
http://www.aktrp.gov.si/index.php?id=13 ... ingle]=832

LP

P.S.
V razpisnih pogojih piše:

" čebelar začetnik mora biti poslovno sposobna oseba, sposobna za vpis v Centralni register čebelnjakov kot samostojni nosilec številke KMG MID (biti mora nosilec kmetijskega gospodarstva), ob oddaji vloge mora biti stara najmanj 15 let; "

Torej začetnik "ne-kmet" ni upravičen do teh sredstev ????

divji cebelar
PrispevkovCOLON 2668
PridruženCOLON Ne Apr 04, 2004 7:40 am

OdgovorCOLON # 32328Odgovor divji cebelar
Sr Jan 14, 2009 9:08 am

To pa ne bo držalo.

Ko bo prijavil svoj čebelnjak bo dobil številko čebelnjaka SI...... in tudi MID številko " kmetijskega gospodarstva" , ker čebelarstvo in čebelnjaki spadajo v področje kmetijstva in prav nič ne rabi biti kmet ali imeti tega statusa.

Pa lep pozdrav!

Odisej
PrispevkovCOLON 1374
PridruženCOLON Če Jun 05, 2008 2:34 pm
KrajCOLON 570mnm, Logatec, Notranjska

OdgovorCOLON # 32333Odgovor Odisej
Sr Jan 14, 2009 10:26 am

Hvala za informacijo, divji čebelar. Tale izraz "nosilec kmetijskega gospodarstva" me je zapeljal :cry: in prvi (in edini) asociaciji sta bili "kmetija" in "kmet".


Lep dan vsem.

Uporabniški avatar
zver
PrispevkovCOLON 563
PridruženCOLON Po Nov 07, 2005 2:42 pm
KrajCOLON MS, Iľakovci 69

OdgovorCOLON # 32345Odgovor zver
Sr Jan 14, 2009 10:52 pm

boris
15.1.2008 ob 17.00 bo sestanek oz. občni zbor? torej jutri, pa nisme dobil nobenega vabila.

torej se vidimo in
LP zver
tij se samo fèi

backo
PrispevkovCOLON 6
PridruženCOLON Po Jan 12, 2009 3:13 pm
KrajCOLON Ljubljana

OdgovorCOLON # 32351Odgovor backo
Če Jan 15, 2009 10:54 am

Meni so pa v službi nabili sestanek, tako da me žal ne bo... Sem pa našel že tri čebelarje, ki so obljubili, da mi pokažejo svoje panje, ko se bo začelo dogajati.

Hvala še enkrat za odgovore.

BUTTON_POST_REPLY

Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 1 in 0 gostov