Prvi prolecni pregled

razprava o čebelarstvu za laike
BUTTON_POST_REPLY
Marjan Petrovski
PrispevkovCOLON 5
PridruženCOLON Po Jan 07, 2013 7:51 pm

Prvi prolecni pregled

OdgovorCOLON # 59473Odgovor Marjan Petrovski
To Maj 14, 2013 2:51 am

Mesec Mart , Skoplje, 10.03.2013 godina, prosecna nadmorska visina 250 metara, temperatura 20 stepeni .
Ljepi suncani dan, livade se polako pocinju buditi sa svojim lepim cvetovima……
Slika , Slika , Slika , Slika , Slika , Slika , Slika , Slika

Leska je precvetala……
Slika

Vrba je tek pocela da cveta...., a pcelice to masovno iskoriscavaju…

Slika,SlikaSlika

Radovi oko krojenja drvece je zavrseno …….

Slika , Slika , Slika

…..a za nas pcelare ovo je znak da mozemo poceti druziti se sa nase prijateljice pcelama i odraditi mnogo vazan posao , a to je da mozemo poceti prvi prolecni pregled ……

Za da pcelinje zajednice imaju pravilan razvoj, duznost pcelara je da urade prvi prolecni pregled, kako bi se utvrdilo stanje pcelinjih zajednica na osnovu cega se preduzimaju odredzeni radovi u zavisnosti od stanje zajednice.

Prvi prolecni pregled vrsi se kad vremenske uslove to dozvoljavaju ,da vreme bude toplo kako ne bi leglo prehladilo .

Radnje koje treba da izvrsimo i konstatiramo na prvom prolecnom pregledu su sledece:

1. Zdracstveno stanje pcelinje zajednice, u kakvoj formi je, jacine drustva (ulice sa pcelama ,stanje legla ) ,zaliha hrane, prisutnost matice…..

Za sve ove navedene radnje I zapazanja necu da vas maltretiram posto ja nisam predavac I puno toga je napisano na forumu.
Ja hocu da se osvrnem na moj nacin rada za prvi prolecni pregled i kako to izvodim zavisno o uslovima prirode I stanje drustva.

Prvo izvrsim vizuelni preglad ispred pcelinje zajednice ( posmatram leto) cime sledim pcele izletnice dali nose pollen, cime utvrdzivam da ima prisutno leglo.,grupiranje pcela strazarica pred letom je dobar znak da matica ima dobar feromon ,direktan ulazak u otvor leta I odlucan let – izlazak, je dobra osobina ,sve ove pokazatelje ukazuje na prisutnost matice…..

Slika

Na slici vide se pcelinje zajednice koje su zazimljene sa gornje leto ,odnosno vidi se da u ovom periodu masovno koriste gornje leto I sa direktnim letom ulace u otvor sto je karakteristika za dobru pcelinju zajednicu…….

Slika , SlikaJedan od glavnih radova koje izvodim je ciscenje podnjace……..

Slika


…… aktiviranje pojilice…..

Slika , Slika

….. no I da namamimo pcele da lociraju pojilicu cime sletovaliste cemo razmazati malo razblazenim medom ili posipati malo secerom….

Slika , Slika


Ovde cemo uraditi jedan mali eksperiment ,tako sto u drugu posudu posipacemo secer I sol…..
Slika


……za pola sata stize nam jedna posetiteljica ….

Slika


… a zatim I druga….

Slika


I za nepuni jedan I pol sati pcele su locirali pojilicu…..

Slika
…..ali nesto se cudno desava ovde……,u posudu koju smo sipali samo secer ,nema nijedna pcelica…..

Slika

a u posudu u koju smo sipali secer I so ,pcelice sve vise I vise dolaze…..

Slika

…. I snimak u kome moze da vidite obe posude….

Slika

Iz ovoga zaklucujemo da prisutnost soli je mnogo bitna za razvoj pcele.

Posto sam izvrsio vvizuelno stanje ispred leta I dao moje konstatacije ,za vas drage kolege izvrsicu prvi prolecni pregled u unutrasnjost kosnice ,da vidimo sto se tamo desava odnosno zdrastveno stanje ,koliko ima ulica sa pcelama , kolicina legala ,stanje sa hranom ,lokacija legala unutar kosnice (dali je drustvo otislo levo-desno) itd. ……….

Tim ciljem otvaramo drustvo……..,

Slika

….. vidi se da datu pogacu pcelimje drustvo odlicno uzima ,sto mozem konstatirati da se radi o zdravoj pcelinoj zajedniciu…..polako izvadimo pogacu…….

Slika

…… I vidimo da su ramovi cisti, a to ukazuje da je drustvo u dobrom zdrasvenom stanju da je drustvo dobro podnelo zimu, odnosno da na satonose nema kfejave damke sto ukazuje nije prisutna nozema ,drustvo se nalazi pravilno u centralnom delu I da je rasireno na 7 ulica pcela, pcele su mirne ,ne podigaju zadak I ne masu krilima sto ukazuje da je prisutna matica.Na udarac sanduka pcele zabuje I naglo prestaje , sto je znak da dustvo ima matiu.

prvi i posljeni ram izbacim....

Slika , Slika, Slika


Da pogledamo stanje sa hranom I leglom ……..

ponovo pocinjem da brojim ramove....

1 ram je sa medom……
Slika

2 ram je sa medom i malo polenom……
Slika

3 ram je sa polenom i med……
Slika

4 ram ima prisutno leglo, polen i na zadnjem delu med…..
Slika

5 ram leglo ,pollen I med…..
Slika

6 ram ima leglo ,pollen I med ….
Slika

7 ram sa pollen i medom ali na unutrasnjem delu vidi se i prisutno leglo……

Slika


8 ram sa polen i medom….
Slika

Podignuti ramovi su sa leglom…..

Slika

Konstatirao sam da ova pcelinja zajednica ima 7 ulica sa pcelama I 3 rama sa leglom, sa zapocetim leglom na cetvrtom ramu na kome se nalazi pollen , drustva je pravilno rasporedzeno u sredisnjem delu. Lokacija legla je na prednjem delu ispred leto.

Sve to zapisujem u dnevnik za vodzenje evidencije o stanju drustva.

Po utvrdzivanje stanje pcelinje zajednice ,pristapujem kon radnje koji su neophodni za pravilan razvoj zajednice……

Na osnovu uslova koja priroda diktira I stanje pcelinje zajednice a sa ogledom da je unos polena u ovaj period veci ,a sa ogledom sto jos nije rascvetena sljiva (dzanka) ,pcelinja zajednica moze se dovesti u stanje blokaze od polena ,sto moze dovesti do sporijeg razvoja ,a I krajem Marta mogucnost stvaranje rojevog nagona koji zavrsava izlazak roija u mesec Maj.

Za da ne dodze pcelinja zajednica u navedenoj situaciji , sa obzirom da moram obezbediti uslova za kontinuiranog razvoja a posto I ovaj znak…..

Slika

…….. me navodi na to, zato cu da izvrsim sledecu operaciju :

1. Posto sam konstatirao da je unos polena u ovom periodu veci, a da ne bi doslo do blokiranje matice , izmedzu rama sa leglom i ram sa polenom stavljam izvuceni kafejavi ram posprican sirupom u koji ima POVIDON JOD ………
Slika
Slika

3. Od bitnog znacaja, posto je krenulo leglo I otvorila se priroda ,pcelinja zajednica da bude u stalni rezim posla,a i setite se sto je rekao nas uvazeni predavac i kolega Rade Kostadinovic
[quote author=Kostadinović Rade link=topic=620.msg19485#msg19485 date=1362889064]
Kada krene stimulacija, za sada cvrstom hranom nema prekidanja. Posebno je znacajna jer krajem ove sedmice bice ponovo svuda snega.
"Pcelaru moj, ne budi me rano, a kada me probudis, nedaj mi vise da zaspim" - pokojni Bata Stefanovic. Upravo sam ga na Zadusnice pomenuo jer je jedan od nasih bivsih pcelarskih i boemskih velikana.
[/quote]

....zato pcelinjoj zajednici treba izvrsiti stimulativna prihrana i zato vadim kranji ram sa medom I otvorim med ……….

Slika


…..i ram sa otvorenim medom postavljam na kraju ,odnosno na daljinu udaljen za jedan ram, sa tim sto sam ovozmozio slobodni prostor, cime pcele osete ovaj ram kao da nije njihov , I uzurbano poceti da povlace med u jadro drustva ,odnosno ovaj ram bice stimulativni ram prihrane ……..

Slika
…kada pcele povuku med, ovaj ram bice suvi, I kasnije stavlam za prosirenje, ali od suprotne strane izmedzu polena I leglo ( leglo nikako ne razdvajam).

Slobodni proctor popunjamam sa test ramom pokazatelj za kontrolu rad pcele graditeljice koji su glavni uzrok rojevog nagona ( ako ostanu bez posla)….

Slika,
Slika
Slika
Slika
…… koji kasnije moze posluziti kao ram za biolosku metodu za borbu protiv varoa.

Slobodni proctor je od bitnog znacaja, da osete pcele graditeljice, kako bi se oslobodile od svojih vosocnih kristala, a koji je jedan od glavnih uslova da se ne pojavi rojidbeni nagon.


Na ovoj pcelinjoj zajednici izvrseno je okretanje celog tela za 180 stepeni ,tako da med dodze ispred leta , gde ce pcele uzurbano vaditi med i skladirati na stranicne pozicije, a time ovosmoziti matici novi slobodni proctor za polaganje jaja.

Sa ovom operacijom postigao sam prosirivanje legla ( slobodne celije) , dao sam najkvalitetniju stimalativnu prihranu sa medom, omogucen je slobodni prostor odnosno patokaz gde ce raditi pcele graditeljice ( kad ima uslova za to) I mnogo je bitno sto sam stesnuo pcelinju zajednicu na 7 ramova ne racinajuci test ram I stimulativni ram.

Na ovaj nacin I da dodze ladni talas ,pcelinje leglo nije razdvijeno ,pcelinje gnezdo je kompaktno opkruzeno hranom ( pollen ,med ,pogaca ),a po potrebi kad zatopli na dohvat je i stimulativni ram.

Pored ovom metodom stimulacije odvojenog rama ,postoje I sledeci nacini stimulacije :

1. Cvrsta hrana a to je : pogaca I secer u kristal …..

Slika

2. Stimulacija tecnom hranom u pocetak po 150 ml -200 ml svaki drugi dan, da se pcela privikne a zatim ova doza se povecava

3. Rotiranje tela za 180 stepeni ,da med dodze ispred leta.

4. Grebenje ramova sa medom koji se nalazi do legla……

Slika
5. Otvaranje meda i postavljenje zad pregradne daske ……
Slika


6. Otvaranje mednih ramova I postaviti nad pokolpnoj dasci u prazno telo ,gde ce pcele povuci med kroz otvora polopne daske …..

Slika

Slika7. Ako pcelinja zajednica je na 2 tela ,postavljenje 2 ramova sa zatvorenim medom u sredini u donje telo ,gde ce pcele postepeno otklopavati med I prenositi ga gore u plodiste ( gornji nastavak)

8. Postavljenje ram sa otvorenim medom samo sa gornje strane u zbeg koji ima zlbove za satonosu …..

Slika

9. Stimulacija sa sojinog brasno pomesana mljevenim secerom u posudu postavljena 10-20 metara od kosnice ( bespasni period) .


Nakon zavrsetka rada I zasluzeni odmor …..

Slika

Rezultati rada...
Dan 23.03.2013 godine
Postavljeni test ram,pcele graditeljice pocinju da grade........
Slika


Postavljeni ram za deblokazu je nanesen leglom i to prednja strana vec je leglo poklopljeno a na zadnoj strani ima dvodnevna i trodnevna jaja......
Slika,Slika

Stimulativni ram sa otvorenog meda ,pcele su ocistili ,vidi se da je ram suv ,i ovaj ram kad ima uslova se moze uptrebiti za prosirenje ,deblokazu matice......

Slika

Dan 07.04.2013 godine .
Kontrola razvoj pceljinih zajednica i kontrola test ramova.....

Slika,Slika,Slika

..... vidi se da pcelice graditeljice stare od 12 do 18 dana su mnogo vredne i oslobodili se svojih vosocnih kristala i obezbedili maticu neprestan rad ,a to se vidi na ovoj slici........., da je test ram nanesen trutovskim leglom.....

Slika,Slika

Provera jos jednoj pcelinjoj zajednici........

Slika,Slika,Slika

Vidi se da test ramovi imaju trutovske celije i naneseni su sa leglo, a ovo znaci da su pcele graditeljice imali posla i bile celo vreme angazovani tokom mesec Mart , koje je jedan od faktora da pcelinja zajednica ne udze u rojevni nagon ali i test ram posluzice kao strategija o bioloskoj borbi protiv varoa ,cime cemo na ovaj nacin unistiti 30% varoa.
Ovo ptvrdzuje da jos u mesec Martu moramo se boriti protiv rojevog nagona i setite se reci Profesora Zecevica koji je govorio u njegovim predavanjima da borba protiv rojevog nagona pocinje u mesec Mart.

Da vidimo poziciju test rama i jacina legla........

Slika

..... na slici se vidi da se sada test ram nalazi na kraju , do test rama je ram sa polenom na koji ima leglo , i sa druge strane pokazujem ram koji je dodat za prosirivanje i je sa trodnevnim leglom ,tako da ovo drustvo ima 9 ramova sa leglom ako smetamo i test ram.
Posto mi je pcelinjak daleko od kuce ,pcelinjoj zajednici zbog loseg vremena koje je nekoliko dana ,obavezno stavljam jednu pogacu, sto moramo obezbediti da drustvo ne sme nikako da ostane bez posla.


Na osnovu ovoga utvrdzujem da je ovo drustvo mnogo jako i da moram preduzeti hitne mere da obezbedim druztvo kontinuirano da radi, odnosno da ne dodze u rojevi nagon ,a to je da se uradi jedna od mnogo vaznih operacija izednacenje pcelinjih zajednica, a to je druga tema .

A evo sto je cilj postavljenje gradzevinjaka.......

A to je bioloska metoda borbu protiv varoa......

Slika,Slika,Slika,Slika,Slika,Slika,Slika,Slika

Malo sam zakasnio na ovu temu ali nadam se da necete mi zameriti ,pozdrav kolege...

BUTTON_POST_REPLY

Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 1 in 0 gostov