Stran 1 od 1

Mesečna opravila: Marec

ObjavljenoCOLON So Mar 13, 2010 9:03 am
Napisal/-a bostek
Zanima me katera opravila opravite Marca, kdaj začnete in kaj priporočate začetnikom?

Bral sem da nekateri takoj po snegu dodajo pogačo, neglede na zaloge, ki jih imajo čebele. Ali je to pametno?
Enako pa me zanima tudi za dodajanje sladkorne raztopine(3:2 - sladkor:voda ) ob slabem vremenu?

Hvala

ObjavljenoCOLON So Mar 13, 2010 9:20 am
Napisal/-a Fizikalec
Keri dajejo pogačo so jo že dali rastopina pa pač, če čebele nimajo dovolj zalog drgač ni ravno smiselno. Pogača ni za nadomestilo hrane oziroma, če so lačne to velja omenit....
Jaz ne dajem nič samo zasučen po en (sredinski) sat z zalego in to je to upoštevajte pa mikrolokacijo.Pri meni je za razvoj daleč odlična lokacija, čebele dovolj nakrmim jeseni in potem spomladi zaradi tega ne trepetam. CP je v izobilju od leske, jelše, breze potem vrb, ive pride češnja itd...
Postopek "sukanja" satja sem menda nekje že opisal na tem forumu?

ObjavljenoCOLON So Mar 13, 2010 10:51 am
Napisal/-a ursolinko
Pri meni na obali marca čebele že začno zalegati. Pri lepem vremenu sem preveril kako je z zalogo hrane in ali že zalegajo čebele.

Hrane je toliko kolikor čebelar jeseni poskrbi (zato začetnikom priporočam, da preverijo) V kolikor ni hrane je potrebno dodat (najbolje medene sate, ki smo jih jeseni vzeli iz medišča in jih shranili ali pa sladkorno raztopino
jaz pogač ne bom več vstavljal).

Jaz to naredima tako:
Po končani paši nekje v začetku avgusta zdravim in začnem počasi hranit čebele (1xna teden po 1,5-3l raztopine 2proti3 v korist sladkorja)
Septembra preverjam količino hrane, skupaj mora bit v eni etaži 4 polni sati hrane+venci okoli zalege(če ni dohranim).
V medišče so nanesle nekje 5satv hrane ki jih oktobra odstranim (zamrznem za 24h in dam v vrečke, da jih zavarujem pred veščo).
Drugi vikend bom vstavil sate v medišče in počasi na 5dni enega po enega odkril.

Zalego bom drugi vikend premaknil na sredimno, kasneje pa na 7 dni pregledal le eno družino dokler ne opazim matičnjakov, potem pa na 7 dni pregledal vse družine.
Rojev se vsekakor izogibam.

pri prvi paši(regrad) bom vstavil po 1 gradilni sat, ob akaciji in lipi pa po dva na družino.

Seveda ne pozabit v bližino čebelnjaka naredit pitalnik.


NAJ MEDI

ObjavljenoCOLON So Mar 13, 2010 6:24 pm
Napisal/-a bostek
Fizikalec napisal/-aCOLON Postopek "sukanja" satja sem menda nekje že opisal na tem forumu?
Ali lahko prosim poiščeš katera tema je to bila? Oz če se kdo spomni? Hvala

ObjavljenoCOLON So Mar 13, 2010 6:26 pm
Napisal/-a Fizikalec
Uhhh 300 kosmatih tole tu jaz ziher ne bom najdo je to vse pomešano da je veselje.
Če kdo rabi natančnejše pojasnilo bom raje ponovno opisal kot šel iskati ej....

Ursolinko kako bi na tak način kontroliral 400 družin? Mi ni čist jasno čemu na 7 dni panje odpirat to je škodljivo.....če moraš to delat potem je z tvojimi posegi nekaj narobe, ne urediš družine pravilno, da nebi prešla v rojilno raspoloženje prehitro?

ObjavljenoCOLON So Mar 13, 2010 6:42 pm
Napisal/-a davca
Okoli našega čebelnjaka še leži sneg in prvega pregleda panjev najbrž v naslednjih 14 dneh še ne bo mogoče narediti.
Vendar prosim Fizikalec, če lahko opišeš postopek, kako zasučeš sredinski sat.
Vnaprej hvala
:P

ObjavljenoCOLON So Mar 13, 2010 6:52 pm
Napisal/-a Fizikalec
Slika je sicer stara vendar upam se dovolj vidi del, ki gleda naprej na sliki po zasuko gleda nazaj. Med lahko mal napraskamo ni pa nuja tako čebele "prisilimo", da razširijo gnezdo. Če je v panju 3 sate zalege zasučemo enega-sredinskega, če je 4 sate zasučemo dva itd...
Z tem je zalega od letvice do letvice in družina kuri vse zaloge od jesenskega krmljenja kr mora biti naš cilj,zaloge ne smejo preiti med točenje. Pripomnit velja, da zadaj v panj ne sme vdirat svetloba, prepih itd. v takem primeru matica nazaj ne gre.
Slika

Če je komu kaj nejasno pa naj vpraša jaz težko opišem to, ker je to zame neka rutina. Pripomnit velja, ker je zgoraj nekdo pisal selitev gnezda v sredino, da to selimo sate, kere ne sučemo z enim prijemom ne posameznega.

ObjavljenoCOLON So Mar 13, 2010 8:26 pm
Napisal/-a Kočevski med-ved
Blagor vam, ki že stikate po panjih. Pri meni je še 45 cm snega. Današnja jutranja temperatura je bila -12*C. Čez dan pa se je dvignila na 6*C. Če bodo samo napol tako mrzle noči kot je bila nocoj bo sneg vsaj še 14 dni.
Lp

ObjavljenoCOLON So Mar 13, 2010 8:57 pm
Napisal/-a volk
Tukaj ne mislim opisati mesecnih navodil,ker jih bi lahko samo za svojo mikrolokacijo.

Lahko pa opisem drobec svojega dela.Zacnem pri juliju.Po kostanju.Zaradi prekinitve zaleganja med kostanja,imam samo cebele brez zalege.Po tocenju kostanja,vse druzine tretiram proti varozi.Z ucinkovitim sredstvom.In potem cebelje druzine dobijo se pogaco(beljakovinsko,ce ni kostanjevega cvetnega prahu dovolj v satju).Takoj so krmljene.Krmim torej od srede julija,pa do konca septembra,razen ce sem tu se v oktober,se takrat.Lani sem na druzino porabil v povprecju 20 kg sladkorja.Bilo je pac zame zelo zanic leto,ker je odpovedalo vse po koncu maja(pase).

V avgustu izvedem se sistematicno tretiranje proti varozi,ki traja 4 tedne.

V zacetku septembra preverim zaloge hrane,ter druzine z premalo hrane se dokrmim z sistemom plastenk,ki so naluknjane.Tako da jemljejo se ponoci,ne samo podnevi,ko krmim zunaj(krmljenje zunaj zajema posodo z pipo,iz katere pocasi izteka raztopina na desko,iz katere pobirajo,nikoli ne zmanjkati,ker se s tem lahko povzroci rop,s tem sistemom mi je lanbi uspelo preprecevati tiho ropanje,ker raje pobirajo iz pipe,kot pa ropajo sosede,no le da je raztopina 40 % in vec.)

Pozimi me ni.Praviloma pa je potrebno izvesti tretiranje proti varozi.
Neglede na zunanje temperature,je potrebno poslusati druzine,ce je katera brez hrane,ji je nujno dodati sate z hrano.

V februarju ob lepem vremenu ze dodam pogace,in se dodatne zaloge hrane(v satju).
Marca ob lepem vremenu tudi oblikujem gnezdo,Danilo je to ze opisoval,tudi obracanje satov,ki ga jaz sicer velikorat ne izvajam,samo nacnem satje,kjer je hrana.

Aprila se na cvetenje cesnje ze dodaja satnice,seveda mediscne sate,ce jih pobiramo ven.Konec aprila moramo opazovati,koliko zalege je v panju,da nam ne roji.Iz odvecne zalege delamo narejence.Sam sem lani to zacel 16 aprila.
Nato druzine do kostanja vodim za pase.No,med kostanjem se prekine zaleganje.
In po treh tednih matico osvobodi.Takrat ko se stoci in zdravi proti varozi.

ObjavljenoCOLON So Mar 13, 2010 9:41 pm
Napisal/-a Kočevski med-ved
V mapi ARHIV (tega foruma) so opisana mesečna opravila za vsak mesec posebej, katera sva za Slovenski čebelar pisala v letih 2004 in 2005 z Danilom. Tam boste našli tudi razlike ki sva jih pisala vsak za svoje področje Danilo za Prekmurje jaz pa za Kočevsko. Potrebno je samo malo prebrskat po arhivu. Jaz sem pogledal in ni jih težko najti.

Lp

ObjavljenoCOLON So Mar 13, 2010 9:53 pm
Napisal/-a Kočevski med-ved

ObjavljenoCOLON Ne Mar 14, 2010 5:57 pm
Napisal/-a ursolinko
Fizikalec napisal/-aCOLON Ursolinko kako bi na tak način kontroliral 400 družin? Mi ni čist jasno čemu na 7 dni panje odpirat to je škodljivo.....če moraš to delat potem je z tvojimi posegi nekaj narobe, ne urediš družine pravilno, da nebi prešla v rojilno raspoloženje prehitro?
Eno vprašanje, kako je potrebno uredit gnezdo, da ne pride do rojenja?

ObjavljenoCOLON Ne Mar 14, 2010 6:20 pm
Napisal/-a Fizikalec
Divja češnja (pri vas rešelika) 2-4 satnice na družino lahko tudi več, čeje vreme in paša ugodna ter družina nadpovprečna lahko pa manj upam jasno?
Točenje pred akacijo, urejanje gnezda ČE ne vzrejaš boš najdo dovolj matičnikov ta čas. Taki družini odvzameš po 2-3 sate lahko vse zalega lahko pa stranske sate medene. Medene je OBvezno odvzet in uporabit za narejenca. Tako narediš iz ene družine enega narejenca. Vse matičnike v družinah porušiš (odreži lepe in tolikokot rabiš za narejence) nastopi medenje akacije in rojev ne bo. No pr meni med 80 potem zrojijo 3-5 če naredim kot sem opisal torej sprejemljivo.
Vse kr si odvzel nadomestiš s satnicami ne po vrsti ampak sat, satnica, sat satnica. Torej te satnice zgradijo, matica jih ne uspe zaleči in imaš na panj od 2-4 deviške sate za stočit po akaciji. Torej točiš namesto v 10s pač 12-14 satov :wink:

Slika
družina 28.3.2008 dobila 2 satnici
Slika
nekje 3 dan po vstavitvi matica polaga jajčeca o tem sem nekje že delo fotoreportažo na tem forumu se mi zdi. Pa da ne bo pomote ni to vsako leto 28.3 odvisno od vremena lani je blo kasneje in letos bo enako. Ravnotako velja za vsako mikrolokacijo važno je to v prvi boljši spomladanski pašo naresti. Gubimo pač malo meda vendar naravno razvijemo čebele, pokurimo ostanke zimske zaloge, obnovimo satje katero matica TAKOOOJ zaleže. Ob obilnem medenju matica tega ne more zaleči, ker ga zabijejo z medom.

Re: Mesečna opravila: Marec

ObjavljenoCOLON Ne Mar 24, 2019 4:28 pm
Napisal/-a Pironi
Danes sem pregledal družine. Panji AŽ 10S, osrednja Slovenija. Dve imata zalego na 6 satih in 4 sate polne hrane ter nekaj hrane v medišču. Čebel je polno, nahajajo se ves čas tudi v medišču. Ena pa ima pet satov zalege ostalo pa je hrana. Čebel je manj kot v ostalih dveh družinah.

Ker nimam neke reference za primerjat, bi prosil za mnenje ali je stanje ok za ta čas? Ali moram narediti kaj prostora maticam za zaleganje?

Najlepša hvala.