Stran 1 od 1

Pridobivanje propolisa z mrežo v AŽ panjih

ObjavljenoCOLON Po Jun 29, 2015 5:26 pm
Napisal/-a Morfejčebelar
Zanima me, kako se v AŽ panjih pridobiva propolis s silikonsko mrežo. Kam se jo postavi?

Re: Pridobivanje propolisa z mrežo v AŽ panjih

ObjavljenoCOLON To Jun 30, 2015 2:30 pm
Napisal/-a MatevzStrgar
Odvisno sicer od vsake čebelje družine, kam nosi propolis, ker ga lahko nosi na vse konce in kraje.

1. Če nosi propolis po zadnjih vratcih (na mrežo), enostavno zamenjaj kovinsko mrežico z mrežo za propolis. V ta namen si je pametno izdelat ali kupit dodatno okence brez pitalnika.

2. Lahko jo namestiš tudi na matično rešetko s plodiščne strani, vendar ne čez celo površino. Približno na polovico

3. Možno jo je namestit tudi na sprednjo stranico, vendar tega ne priporočam, ker je tam dostop možen samo, če odstraniš vse sate.

Vsekakor pa mrežico namestiš samo v plodiščnem delu ali nad njim (zadnja plodiščna vratca, matična rešetka s spodnje strani). Ne pozabi pa, da je propolis tako kot vosek občutljiv na ostanke pri zdravljenju, zato moraš takrat mreže obvezno odstranit!

Pravi ekspert za propolis in propolis izdelke je g. Vlado Pušnik iz Maribora in pa na Čebelarski zvezi Tomaž Samec. Pokliči ju in povprašaj za izkušnje. Je pa veliko lažje pridobivat propolis na nakladnih panjih.

Nekaj zelo dobrih povezav boš našel na iskalniku Gogle: "pridobivanje propolisa"

Poglej v Zbornik Celjskega sejma Apislovenija 2013 in pa v Slovenskega čebelarja št. 6, letnik 2013, str.197Oboje najdeš med povezavami.

Naj medi!

Re: Pridobivanje propolisa z mrežo v AŽ panjih

ObjavljenoCOLON To Jun 30, 2015 5:56 pm
Napisal/-a Morfejčebelar
Aha, hvala. A če bi pa dal mrežo kar na vrh satov plodišča bi delovalo? Ker jo je težko pritrdit na spodnjo stran matične rešetke.

Re: Pridobivanje propolisa z mrežo v AŽ panjih

ObjavljenoCOLON To Jun 30, 2015 6:46 pm
Napisal/-a MatevzStrgar
Ne, mislim da to ne bo šlo, ker je treba upoštevat tista slavna 2 cm nad sati. Poleg tega pa ne želiš popolnoma zapret prostora nad njimi. Lahko se ti pomoje zgodi, da bi ti zazidale mrežo z voskom, ti pa si tega ne želiš, ker potem mrežo težko odstraniš.

G.Pušnik je na seminarju o pridobivanju propolisa predlagal tudi, da se da dve mreži na matično rešetko različnih gostot. Najprej redkejšo, nato pa gostejšo (lahko celo krpo iz naravnega lanu - iz ostalih tkanin bi jo zgrizle). Struktura bi bila od spodaj navzgor potem takale:

- plodišče
- gostejša mreža + redkejša mreža ali laneno blago pritrjena na spodnjo stran matične rešetke (približno polovica pokrita)
- medišče

Re: Pridobivanje propolisa z mrežo v AŽ panjih

ObjavljenoCOLON To Jun 30, 2015 7:11 pm
Napisal/-a Morfejčebelar
Bom poskusil tako, kot ste napisali. Hvala za izčrpne nasvete.