Kristalizacija medu

vse o čebeljih pridelkih

ModeratorCOLON volk

tomi96
PrispevkovCOLON 4
PridruženCOLON To Dec 24, 2013 9:24 am

Kristalizacija medu

OdgovorCOLON # 62220Odgovor tomi96
To Dec 24, 2013 9:33 am

Sicer nisem čebelar me pa zanima kako pripraviti med, da bo kristaliziral. Imam med, je kristaliziran in sem ga segrel in spremenil v tekočo stanje. Zdaj pa ga bi hotel ponovno kristalizirati. Mogoče se vam bo zdelo čudno, a med hočem uporabiti kot vezivo za energijske ploščke. Poizkusil sem z ohlajanjem vendar po cca. 15min ko prinesem na sobno temp. se med že kar lepo spremeni nazaj. Če pa med prav kristalizira se pa spreminja nazaj v tekočo obliko na 40 stopinjah 2uri ali več(če vem prav). Mogoče kakšni nasvet?

mg
PrispevkovCOLON 808
PridruženCOLON Sr Feb 03, 2010 1:18 am

OdgovorCOLON # 62221Odgovor mg
To Dec 24, 2013 10:14 am

Kolikor vem, ko med enkrat raztopiš s segrevanjem (ki je bil prej kristaliziran) - bo ostal tekoč.
lep pozdrav

Novinka
PrispevkovCOLON 250
PridruženCOLON Če Jan 13, 2011 2:01 am

OdgovorCOLON # 62222Odgovor Novinka
To Dec 24, 2013 10:40 am

mg napisal/-aCOLONKolikor vem, ko med enkrat raztopiš s segrevanjem (ki je bil prej kristaliziran) - bo ostal tekoč.
Aja? Potem med na policah v trgovini ne bi bil nikoli v kristalih. In tudi moj ne, ko ga že enkrat natočim v kozarce. Odvisno je od vrste medu. Kostanj mi še sploh ni skristaliziral, cvetličnega mi pa ne rata dolgo obdržat tekočega. Ampak v enem dnevu pa tudi ne more iz tekočega postat kr kristaliziran, pa če se še tako trudiš in ga imaš na mrzlem.

volk
PrispevkovCOLON 2074
PridruženCOLON Če Apr 10, 2008 2:18 pm
KrajCOLON Zemlja

OdgovorCOLON # 62223Odgovor volk
To Dec 24, 2013 11:20 am

Pri meni kristalizira nazaj, ce ga pa pregrejes pa tezje kristalizira
Narava je dekle lepotica,
Ko je voljna,
sama se preda,
ko jo posilis,
Ubiti te da!

tomi96
PrispevkovCOLON 4
PridruženCOLON To Dec 24, 2013 9:24 am

OdgovorCOLON # 62227Odgovor tomi96
To Dec 24, 2013 2:05 pm

nisem ga pregrev... tako da pomojem bi mogu nazaj kristalizirati sam nevem kako bi to dosegel... bom čakal pa čakal pa bom videl a bo kaj... hvala za nasvete

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 62228Odgovor Fizikalec
To Dec 24, 2013 2:10 pm

Včas bi bilo kaj mal podrobneje prebrat v kakem gradivu od česa je odvisna kristalizacija. Če bi to držalo da 1x kristaliziran med stopiš pa več ne kristalizira bi bilo pa to kr fino samo žal ni tako.....
Če hočeš pospešit Kristalizacijo pač dodaj mal "trdilca" torej kristaliziranega meda pa bo šlo hitreje

oasis
PrispevkovCOLON 364
PridruženCOLON Po Jun 10, 2013 1:42 pm

OdgovorCOLON # 62229Odgovor oasis
To Dec 24, 2013 2:10 pm

Kaj kompliciraš? Pojdi do kakega čebelarja in si kupi en glaž kristaliziranega...

mg
PrispevkovCOLON 808
PridruženCOLON Sr Feb 03, 2010 1:18 am

OdgovorCOLON # 62231Odgovor mg
To Dec 24, 2013 3:45 pm

Ja, kristalizira nazaj - ampak ne več tako trdo in s takimi kristali, kot prvič. In po določenih merilih za med je tak med "uničen med". Vsaj tako je bilo pojasnjeno v enem od SČ.

Dosti je odvisno od tega; s kakšno temp. in v kakšni fazi kristalizacije je bil med stopljen......
lep pozdrav

tomi96
PrispevkovCOLON 4
PridruženCOLON To Dec 24, 2013 9:24 am

OdgovorCOLON # 62234Odgovor tomi96
To Dec 24, 2013 5:50 pm

aha potem najbolje da dobim svežega pa se potem kristalizira... imam pa še vedno vprašanje kako ga pripraviti do trga da bo kristaliziro?

storĹľ
PrispevkovCOLON 121
PridruženCOLON To Avg 24, 2010 10:01 pm

OdgovorCOLON # 62235Odgovor storĹľ
To Dec 24, 2013 6:13 pm

Pusti med nekaj časa(2-3mesece odvisno od vrste medu). Če pa želiš pospešiti da bo spet kristaliziran hitreje pa dodaj v kozarec nekaj kristaliziranega medu.

boriss
Site Admin
PrispevkovCOLON 3074
PridruženCOLON So Sep 08, 2007 9:23 am

OdgovorCOLON # 62237Odgovor boriss
To Dec 24, 2013 6:32 pm

in iz vsega tega ne bo na koncu nič. ZA vodeno kristalizacijo je potrebno malo več kot tole kar tu piše.

tomi96
PrispevkovCOLON 4
PridruženCOLON To Dec 24, 2013 9:24 am

OdgovorCOLON # 62239Odgovor tomi96
To Dec 24, 2013 8:52 pm

hvala boriss za to informacijo pač se bom mogel nekaj drugega spomniti in hvala tudi ostalim za nasvete

storĹľ
PrispevkovCOLON 121
PridruženCOLON To Avg 24, 2010 10:01 pm

OdgovorCOLON # 62240Odgovor storĹľ
To Dec 24, 2013 10:21 pm

boriss napisal/-aCOLONin iz vsega tega ne bo na koncu nič. ZA vodeno kristalizacijo je potrebno malo več kot tole kar tu piše.
Me zanima kakšne čebele imate da nabirajo takšen med. Pravi med kristalizira tudi če ga utekočinimo čez čas ponovno kristalizira. Kot je že Fizikalec napisal nevem zakaj potem govorite da iz tega nebo nič. Mislim da je Fizikalec dovolj velik čebelar da to pove iz lastnih izkušenj.

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 62241Odgovor Fizikalec
To Dec 24, 2013 11:02 pm

Ja odvisno od vrste meda in tal kjer je pridelan. Akacijo nauš spravil da kristalizira, če je primešana ogrščica pa bo in se tud zna raslojevat celo pr tem.

Slika
Slika

matic8
PrispevkovCOLON 50
PridruženCOLON Po Jan 28, 2013 10:18 pm
KrajCOLON Maribor

OdgovorCOLON # 62242Odgovor matic8
To Dec 24, 2013 11:10 pm

Fizikalec akacija tud kristalizira
Samo zlo dolgo rabi
Samo na morju v puli na trznici sem videl da bi bila akacija kristalizirala in nikjer drugje
Matic

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 62243Odgovor Fizikalec
To Dec 24, 2013 11:20 pm

čista akacija lahk 6 let stoji pa nau mora imet primesi najhujša je ogrščica je trdilec pravi :?

boriss
Site Admin
PrispevkovCOLON 3074
PridruženCOLON So Sep 08, 2007 9:23 am

OdgovorCOLON # 62244Odgovor boriss
To Dec 24, 2013 11:56 pm

storž napisal/-aCOLON
boriss napisal/-aCOLONin iz vsega tega ne bo na koncu nič. ZA vodeno kristalizacijo je potrebno malo več kot tole kar tu piše.
Me zanima kakšne čebele imate da nabirajo takšen med. Pravi med kristalizira tudi če ga utekočinimo čez čas ponovno kristalizira. Kot je že Fizikalec napisal nevem zakaj potem govorite da iz tega nebo nič. Mislim da je Fizikalec dovolj velik čebelar da to pove iz lastnih izkušenj.
Se vidi da nimaš pojma.

Da med kristalizira mora biti izpolnjenih več pogojev.

1. razmerje med saharozo in glukozo
2. količina vlage v medu
3. količina višjih sladkorjev
4 temperatura.

In glede na zgoraj napisano nekatere vrste medu ne spraviš do kristalizacije - četudi se na trepalnice postaviš. Druge pa ne moreš obdržati tekoče.

IN pri tem je vrsta medu samo delni indikator. Recimo hoja "Nikoli" ne trdi razen če medi ....
Smreka načeloma trdi razen če medi .....

itd...

panj
PrispevkovCOLON 128
PridruženCOLON Po Jul 28, 2014 2:24 pm
KrajCOLON KODRETI

Re: Kristalizacija medu

OdgovorCOLON # 73476Odgovor panj
Ne Mar 18, 2018 4:21 pm

Med je kristaliziral pojavil pa seje v njemu rumene lise kaj pomeni to ali je kaj narobe?
panj

volk
PrispevkovCOLON 2074
PridruženCOLON Če Apr 10, 2008 2:18 pm
KrajCOLON Zemlja

Re: Kristalizacija medu

OdgovorCOLON # 73477Odgovor volk
Ne Mar 18, 2018 5:25 pm

to je medeni cvet.
Narava je dekle lepotica,
Ko je voljna,
sama se preda,
ko jo posilis,
Ubiti te da!

KOUTER
PrispevkovCOLON 33
PridruženCOLON So Nov 05, 2016 10:31 am

Re: Kristalizacija medu

OdgovorCOLON # 74027Odgovor KOUTER
Pe Jun 15, 2018 10:47 am

Pozdravljeni
Mene pa zanima,če je komu med kristaliziral v dveh do treh tednih :shock: .Letos se mi je to zgodilo pri prvem točenju regrata in sadnega drevja.Med je izrazito svetlo zlate barve in zelo sladek.Ali se mi ga splača stopiti ali bo hitro kristaliziral nazaj?Med je sicer v kozarcih.

levstek008
PrispevkovCOLON 1676
PridruženCOLON Če Maj 22, 2008 1:46 pm

Re: Kristalizacija medu

OdgovorCOLON # 74046Odgovor levstek008
Pe Jun 15, 2018 8:57 pm

KOUTER napisal/-aCOLON
Pe Jun 15, 2018 10:47 am
Pozdravljeni
Mene pa zanima,če je komu med kristaliziral v dveh do treh tednih :shock: .Letos se mi je to zgodilo pri prvem točenju regrata in sadnega drevja.Med je izrazito svetlo zlate barve in zelo sladek.Ali se mi ga splača stopiti ali bo hitro kristaliziral nazaj?Med je sicer v kozarcih.
Lej..zakaj bi pa ti nekaj pretaplajl v nekaj...kar naravno ne zdrži??
SAMO MRTVA VAROJE JE DOBRA VAROJA!!

Lp Matej
___________
skyp:levstek008

KOUTER
PrispevkovCOLON 33
PridruženCOLON So Nov 05, 2016 10:31 am

Re: Kristalizacija medu

OdgovorCOLON # 74047Odgovor KOUTER
Pe Jun 15, 2018 9:17 pm

Kar se mene tiče sem takoj za prodajo krist.medu.Kupci pa na žalost ne.

levstek008
PrispevkovCOLON 1676
PridruženCOLON Če Maj 22, 2008 1:46 pm

Re: Kristalizacija medu

OdgovorCOLON # 74055Odgovor levstek008
So Jun 16, 2018 9:59 am

KOUTER napisal/-aCOLON
Pe Jun 15, 2018 9:17 pm
Kar se mene tiče sem takoj za prodajo krist.medu.Kupci pa na žalost ne.
Jaz marsikateriemu kupcu ki hoče tekoč med in mi trdi da je v moji strdi "cukr", pred njegovimi očmi "naredim med".....samo vprašam ga kakšnega mu naredim....
SAMO MRTVA VAROJE JE DOBRA VAROJA!!

Lp Matej
___________
skyp:levstek008

Organik
PrispevkovCOLON 300
PridruženCOLON So Jun 03, 2017 10:43 am

Re: Kristalizacija medu

OdgovorCOLON # 74059Odgovor Organik
So Jun 16, 2018 11:05 am

Kako pa narediš med?

levstek008
PrispevkovCOLON 1676
PridruženCOLON Če Maj 22, 2008 1:46 pm

Re: Kristalizacija medu

OdgovorCOLON # 74061Odgovor levstek008
So Jun 16, 2018 12:25 pm

Fruktozi glukozni sirup, živilske barve,arome...
SAMO MRTVA VAROJE JE DOBRA VAROJA!!

Lp Matej
___________
skyp:levstek008

KOUTER
PrispevkovCOLON 33
PridruženCOLON So Nov 05, 2016 10:31 am

Re: Kristalizacija medu

OdgovorCOLON # 74062Odgovor KOUTER
So Jun 16, 2018 1:18 pm

Ja sam bo še vedno trdil.Edino če dodaš še sredstvo proti strjevanju. :shock:

KOUTER
PrispevkovCOLON 33
PridruženCOLON So Nov 05, 2016 10:31 am

Re: Kristalizacija medu

OdgovorCOLON # 74063Odgovor KOUTER
So Jun 16, 2018 1:20 pm

Še vedno ne vem ,ali je že komu spomladanski med trdil tako hitro.

Organik
PrispevkovCOLON 300
PridruženCOLON So Jun 03, 2017 10:43 am

Re: Kristalizacija medu

OdgovorCOLON # 74064Odgovor Organik
So Jun 16, 2018 3:23 pm

Meni ne. Imam pa še nekaj 2 leti stare strjene akacije. Se lepo namaže na kruh.

nac
PrispevkovCOLON 19
PridruženCOLON Po Mar 12, 2012 10:07 pm

Re: Kristalizacija medu

OdgovorCOLON # 74100Odgovor nac
Sr Jun 20, 2018 6:28 am

Ja, meni je tudi že kdaj. Če je večino regrat, potem je zelo hitro trd.

KOUTER
PrispevkovCOLON 33
PridruženCOLON So Nov 05, 2016 10:31 am

Re: Kristalizacija medu

OdgovorCOLON # 74101Odgovor KOUTER
Sr Jun 20, 2018 7:52 am

Ali si ga topil?Če si ga ali je nazaj kristaliziral enako hitro?

BUTTON_POST_REPLY

Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 1 in 0 gostov