problem z medico

vse o čebeljih pridelkih

ModeratorCOLON volk

BUTTON_POST_REPLY
bostek
Site Admin
PrispevkovCOLON 870
PridruženCOLON Sr Jul 15, 2009 7:31 am
KrajCOLON kozjansko

problem z medico

OdgovorCOLON # 57798Odgovor bostek
To Jan 15, 2013 4:08 pm

Kolega je vinogradnik in je rekel da bo malo probaval medeno vino naredit. Pa se ni čisto posrečila.

Zapiski:

- na 5l vode dal 2x0,75l meda
- kuhal (medico nisem pustil da zavreje) in pobiral peno dokler se ni nehalo penit
- pustil da se ohladi
pri temperaturi 20°C izmeril sladkor z vinskim refraktometrom (približno 25)
- dodal kvasovke
- po treh dneh dodal hrano za kvasovke
- dodal še malo limonovega soka
- nato je lepo vrelo približno 10dni in je nehalo
- po meritvah sladkorja sem opazil da je še sladkor vedno na 12
- ponovno sem dodal hrano za kvasovke
- nato je vrelo in vrelo še kake 3 tedne in sladkor je padel na 8
- pustil sem da se malo posede, pretočil in dodal žveplo
- pustil 3 tedne da se posede vendar okus ni pravi :/
Koliko naj bi na koncu ostalo neprevretega sladkorja?
Morda problem v kvasovkah (da jih nebi smel dodati) ali morda tudi v razmerju - potrebno več medu?
Učite se teorije, drugače boste ostali celo življenje v praksi pračebelarja (August b. Berlepš)

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 57802Odgovor Fizikalec
To Jan 15, 2013 6:02 pm

O tem sem na forumu že pisal kako se to dela in razmerje je nekje na 10l 3 kile meda ampak skupni volumen ne 10l vode pa 3 kile meda. Mešanica ima tako stopnjo da, je z vinskim refraktometrom ne moreš izmerit (skala od-do) zato obstaha več vrst refraktometrov.
Rabiš kvasovke in hrano za kvasovke pa še kaj tak da si malo preberi je vse tu na forumu nekje verjetno arhiv...
Medica po tej recepturi se ustavi nekje na 15-17 po Brixovi skali potem je sladka in alkohol je nekje od 9-11vol % tak približno rečeno.

BUTTON_POST_REPLY

Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 1 in 0 gostov