medeni liker

vse o čebeljih pridelkih

ModeratorCOLON volk

Gost

OdgovorCOLON # 16922Odgovor Gost
Sr Dec 14, 2005 12:43 pm

Vzeto iz konteksta! Sem lepo po "kmečko" razložil.

Uporabniški avatar
Pike
PrispevkovCOLON 1479
PridruženCOLON Ne Apr 04, 2004 10:10 pm
KrajCOLON Kamnik
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 16923Odgovor Pike
Sr Dec 14, 2005 12:46 pm

Tole sem jaz Pike napisal, neki me računalnik zafrkava. Ne me zafrkavat s posameznimi besedami, daj začetnik preberi cel tekst, če ni dovolj jasno napisan vzami eno bukbo o Žganjekuhi drugo o kemiji za osnovne šole (najlepše razloženo) ter eno knjigo o alpinizmu pa še Minerali na Slovenskem pa še knji o gobah (tam imaš lepo razložene pojme užitno, pogojno užitno itd). Pol pa zraven lohk bruhaš. Sem mal jezen :wink:

Uporabniški avatar
Pike
PrispevkovCOLON 1479
PridruženCOLON Ne Apr 04, 2004 10:10 pm
KrajCOLON Kamnik
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 16925Odgovor Pike
Sr Dec 14, 2005 1:49 pm

Na tole sem jaz odgovoril, pa ni prispevka. Lahko, da se je kje zizgubil tako kot zadnjič pa se je potem čez čas našel. V glavnem je tale tvoja trditev vzeta iz konteksta. Sem dovolj po "kmečko" razložil.

Uporabniški avatar
Pike
PrispevkovCOLON 1479
PridruženCOLON Ne Apr 04, 2004 10:10 pm
KrajCOLON Kamnik
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 16927Odgovor Pike
Sr Dec 14, 2005 1:51 pm

Aja, pa saj sta tu prispevka, kaj ga pa serjem :? :? :?

začetnik
PrispevkovCOLON 39
PridruženCOLON Pe Maj 06, 2005 9:28 am

OdgovorCOLON # 16928Odgovor začetnik
Sr Dec 14, 2005 3:12 pm

Sem prebral kar nekaj bukl o žganjekuhi, kjer govorijo o dodajanju destilirane vode. Vem pa tudi, kaj je deminalizirana voda iz kemije in procesne tehnike. Debata in vik se je začel o destilirani vodi, ki baje ni pitna!

Uporabniški avatar
marjeta
PrispevkovCOLON 297
PridruženCOLON Pe Apr 22, 2005 10:06 pm
KrajCOLON Domľale

OdgovorCOLON # 16929Odgovor marjeta
Sr Dec 14, 2005 3:18 pm

"hrana" (ali "živilo") vsaka snov ali izdelek, v predelani, delno predelani ali nepredelani obliki, namenjen za uživanje ali se smiselno pričakuje, da ga bodo uživali ljudje. K "živilom" sodijo tudi pijača, žvečilni gumi in vse snovi, vključno s pitno vodo, namenoma vgrajene v živilo med izdelavo, pripravo ali obdelavo živila
Začetnik!

Marsikaj kje piše, pa žal ni dovoljeno. Destilirana voda žal ni pitna in ne sme biti prisotna v živilih. V medeni liker, ki je alkoholna pijača in sodi med živila, torej ne sodi. Začni brati zakonodajo, ker jo moraš poznati, če nameravaš delati te stvari. Kot nosilec živilske dejavnosti si jo namreč dolžen poznati, jaz kot inšpektor, pa te vsekakor lahko tudi preverim.
Živ èlovek mora na veliko skakati okoli, kajti kot jaz vidim stvari, je življenje pravo nasprotje smrti: èe torej mirujemo, ne živimo. Hrupni moramo biti ali pa vsaj misliti hrupne, barvite, živahne misli.

FRANK IZ KANADE
PrispevkovCOLON 1484
PridruženCOLON Pe Apr 23, 2004 11:18 pm
KrajCOLON Sudbury, Ontario, Canada

OdgovorCOLON # 16933Odgovor FRANK IZ KANADE
Sr Dec 14, 2005 6:23 pm

No ja, razumem da destilirana voda nima notri nobenih ionov mikrokemikalij, itd. in zaradi tega ni pitna. K temu pa lahko potem dodamo dezevnico (nekje u globoki sumi kjer ne pada skozi ves nas drek!) in se svez sneg v pristinskih gorah.
Torej ni za uzivanje kot pitna voda!

Zdaj pa me mal bega zakaj jo pa toliko prodajajo u stacunah ( jaz jo ze precej let pijem - hee, moja zena pa nece pit niti eno kapljico) U garazah jo pa niti ne nucajo za napolnit akumulatorje (baterije!)
Kaj mislite, bi si jaz moral poklicat duhovnika? Popil sem pa ze toliko te stvari da bi moral ze davno crknit...
So mi dnevi ze odsteti? :shock: :cry:
Regards,
Frank

Uporabniški avatar
zver
PrispevkovCOLON 563
PridruženCOLON Po Nov 07, 2005 2:42 pm
KrajCOLON MS, Iľakovci 69

OdgovorCOLON # 22747Odgovor zver
Sr Nov 29, 2006 8:26 am

ha ha ha

zanimiva debata predvsem na koncu.

Frank ne boste umrli, v kolikor bo to v mejah normale.

Marjeta če bi se naši inšpektorji udeejstvovali bolj na drugih področjih kot pri destilirani vodi bi bilo tudi bolj uspešno...

TOREJ:
če bi pili le destilirano vodo in ne jedli druge hrane bi res umrli (tudi vi Frank).
Ker zaradi osmoze voda potujejo v smeri nižje koncentracije. Tako bi ta voda potovala v vaše celice in bi te popokale.

Ker pa ljudje (večina) uživamo premočno in preslano hrano, torej nabito z ioni, nam pitje destilirane vode lahko pomaga, saj z njo redčimo to močno hrano (ena od teorij).

uh moram šibat, bom nadeljeval drugič, če bo priložnost.

LP Zver
tij se samo fèi

Uporabniški avatar
slavko
PrispevkovCOLON 56
PridruženCOLON Ne Jan 30, 2005 6:00 pm
KrajCOLON Log pri Rogatcu - obsotelje
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 23439Odgovor slavko
So Jan 20, 2007 11:38 pm

Zdravo!
Jaz delam liker iz sadjevca vodo dodam navadno in dober med iz te
mešanice dobim odličen liker.
Vsede se po 2-3 mesecih nato ga pretočim vstran od usedlin.

NAJ MEDI
Slavko

Uporabniški avatar
slavko
PrispevkovCOLON 56
PridruženCOLON Ne Jan 30, 2005 6:00 pm
KrajCOLON Log pri Rogatcu - obsotelje
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 23450Odgovor slavko
Ne Jan 21, 2007 7:04 pm

Zdravo!

Jaz sem medeni liker pripravil po receptu kolega čebelarja in ga vsi pohvalijo:
3,5 kg cvetličnega medu
4 litre sadnega žganja cca50%
in 1,2 - 1,5 litra navadne vode

NA ZDRAVJE
NAJ MEDI
Slavko

Uporabniški avatar
Pike
PrispevkovCOLON 1479
PridruženCOLON Ne Apr 04, 2004 10:10 pm
KrajCOLON Kamnik
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 23471Odgovor Pike
Po Jan 22, 2007 10:16 am

Voda še za v čevelj ni dobra! Tudi fičke so vsi hvalili, ker drugega niso poizkusili!

dobje
Site Admin
PrispevkovCOLON 948
PridruženCOLON Sr Feb 22, 2006 9:20 pm
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 23473Odgovor dobje
Po Jan 22, 2007 1:20 pm

Slavko, vsakdo ima svoj recept in kolikor čebelarjev, toliko receptov!
Sam delam ta medeni liker v malo drugačnem razmerju in mogoče še kaj dodam. :roll:
Uporabljam pa izključno hruškovo žganje!
Lep pozdrav

Uporabniški avatar
slavko
PrispevkovCOLON 56
PridruženCOLON Ne Jan 30, 2005 6:00 pm
KrajCOLON Log pri Rogatcu - obsotelje
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 23520Odgovor slavko
Po Jan 22, 2007 11:52 pm

Zdravo!

Ja res se strinjam vsak človek ima svoj okus.

LP
Slavko

Uporabniški avatar
Oldy
PrispevkovCOLON 331
PridruženCOLON Po Apr 18, 2005 1:02 pm
KrajCOLON Muta
CONTACTCOLON

Medeni liker

OdgovorCOLON # 26787Odgovor Oldy
Po Dec 03, 2007 11:52 pm

Nekje na netu sem videl recept za izdelavo medenega likerja, ki se greje voda in med oz. ni hladen postopek .
A ima kdo ta recept, jaz ga ne najdem več, me pa daje firbec, da bi poskusil še na drugi način narediti liker.

Hvala
"Ne jemljite si k srcu niti zmage niti poraza. Oboje se namreè nekoè spremeni v niè."

http://www.begic.si/
info@begic.si

bogdan
PrispevkovCOLON 493
PridruženCOLON Pe Apr 09, 2004 10:10 am
KrajCOLON Ajdovscina

OdgovorCOLON # 32747Odgovor bogdan
Po Feb 02, 2009 5:23 pm

Že dolgo nič na to prijetno temo... :)

Kaj menite o dodajanu klinčkov ali pa cimeta v medeni liker. Sem na tem, da prvič proskusim napraviti kolikor se da prijeten medeni liker...

LP
Naj medi, kjerkoli ze si...

dobje
Site Admin
PrispevkovCOLON 948
PridruženCOLON Sr Feb 22, 2006 9:20 pm
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 32748Odgovor dobje
Po Feb 02, 2009 5:45 pm

Sem že poiskusil medeni liker, ki mu je bil dodan cimet.
Kolega je eksperimentiral in za moj okus je dodal preveč cimeta.
Povej kako bo ratalo!

Uporabniški avatar
Kočevski med-ved
PrispevkovCOLON 3212
PridruženCOLON Pe Apr 02, 2004 9:18 pm
KrajCOLON KOCEVJE - KOSTEL
CONTACTCOLON

Re: Medeni liker

OdgovorCOLON # 32754Odgovor Kočevski med-ved
Po Feb 02, 2009 6:49 pm

Oldy napisal/-aCOLONNekje na netu sem videl recept za izdelavo medenega likerja, ki se greje voda in med oz. ni hladen postopek .
A ima kdo ta recept, jaz ga ne najdem več, me pa daje firbec, da bi poskusil še na drugi način narediti liker.

Hvala
S tem ko greješ med z vodo uničiš vse dobre stvari, ki so sicer prisotne v likerju. Poznam nekoga, ki je to delal pa je zadevo opustil iz tega vidika.
LP
Koèevski med-ved

dobje
Site Admin
PrispevkovCOLON 948
PridruženCOLON Sr Feb 22, 2006 9:20 pm
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 32755Odgovor dobje
Po Feb 02, 2009 7:49 pm

Kočevski med-ved, morda pa je vse OK, če ne segreješ na več kot 40° C??

Uporabniški avatar
Kočevski med-ved
PrispevkovCOLON 3212
PridruženCOLON Pe Apr 02, 2004 9:18 pm
KrajCOLON KOCEVJE - KOSTEL
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 32760Odgovor Kočevski med-ved
Po Feb 02, 2009 8:38 pm

V tem primeru je skoraj gotovo pravilna tvoja varianta.
LP
Koèevski med-ved

dušans
PrispevkovCOLON 735
PridruženCOLON Ne Apr 04, 2004 9:30 am
KrajCOLON homec

Re: Medeni liker

OdgovorCOLON # 32785Odgovor dušans
To Feb 03, 2009 11:33 am

Saj je čisto enostavno: V vodi, ki jo dodajamo likerju pripravimo zvarek, kakršenkoli je že (Skuhamo, oparimo...), vodo ohladimo in hladno dodamo medu.
Druge zvarke pripravljamo tako, da rastline pripravimo (namočimo, sončimo...) v alkoholu, potem dodajamo vedno isto količino tako pripravljenega koncentrata.
Važne je, da se postopek čim bolj standardizira, tako da je pijača na koncu vedno enaka.


Kočevski med-ved napisal/-aCOLON
Oldy napisal/-aCOLONNekje na netu sem videl recept za izdelavo medenega likerja, ki se greje voda in med oz. ni hladen postopek .
A ima kdo ta recept, jaz ga ne najdem več, me pa daje firbec, da bi poskusil še na drugi način narediti liker.

Hvala
S tem ko greješ med z vodo uničiš vse dobre stvari, ki so sicer prisotne v likerju. Poznam nekoga, ki je to delal pa je zadevo opustil iz tega vidika.

Uporabniški avatar
zver
PrispevkovCOLON 563
PridruženCOLON Po Nov 07, 2005 2:42 pm
KrajCOLON MS, Iľakovci 69

OdgovorCOLON # 32812Odgovor zver
To Feb 03, 2009 9:25 pm

hm, razni zvarki...

Saj je lepo kulinariti in delati nekja novega.

Sam sem na tem področju konzervativen in se mi zdi vsakršno dodajanje začimb medenim zvarkom onsnaževanje pristnega medenega zvarka.

Se mi pa gnusijo (ja prava beseda) mešanice medu s čokoladami in raznoraznimi drugimi okusnimi ali manj okusnimi snovmi, ter potem deklariranje čokoladni med ali pač kakršenkoli med.

lp zver
tij se samo fèi

dušans
PrispevkovCOLON 735
PridruženCOLON Ne Apr 04, 2004 9:30 am
KrajCOLON homec

OdgovorCOLON # 32815Odgovor dušans
To Feb 03, 2009 11:48 pm

zver napisal/-aCOLONhm, razni zvarki...

Saj je lepo kulinariti in delati nekja novega.

Sam sem na tem področju konzervativen in se mi zdi vsakršno dodajanje začimb medenim zvarkom onsnaževanje pristnega medenega zvarka.

Se mi pa gnusijo (ja prava beseda) mešanice medu s čokoladami in raznoraznimi drugimi okusnimi ali manj okusnimi snovmi, ter potem deklariranje čokoladni med ali pač kakršenkoli med.

lp zver
Oprosti, saj lahko uporabiš drugo ime, če ti zvarek ni povšeči.

O okusih se ni prerekati!

lp

tibet
PrispevkovCOLON 83
PridruženCOLON Sr Apr 20, 2005 11:37 am

OdgovorCOLON # 32827Odgovor tibet
Sr Feb 04, 2009 8:09 pm

Dajte v liker dobri sadjevec 48% alkohola dober cvetlični ali kostanjev med
mešajte vsak dan en mesec potem en mesec stati da se usede pa bo super pijača brez vode in drugih dodatkov!

Uporabniški avatar
Misko
PrispevkovCOLON 469
PridruženCOLON So Jul 01, 2006 11:59 am
KrajCOLON Murska Sobota

OdgovorCOLON # 32829Odgovor Misko
Sr Feb 04, 2009 10:16 pm

To potem več ni damska pijača ampak razkužilo :lol:

Liker je žgana pijača, ki ima 16-35 vol.% alkohola.
Lep èebelarski pozdrav!

Boštjan

tibet
PrispevkovCOLON 83
PridruženCOLON Sr Apr 20, 2005 11:37 am

OdgovorCOLON # 32831Odgovor tibet
Če Feb 05, 2009 12:14 am

Misko pol pa piješ medeno vodo

dobje
Site Admin
PrispevkovCOLON 948
PridruženCOLON Sr Feb 22, 2006 9:20 pm
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 32834Odgovor dobje
Če Feb 05, 2009 11:40 am

Kolikor je čebelarjev, toliko je receptov.
Delam po receptu še mojega očeta, pa soseda, ki bi bil mojemu očetu lahko dedek in še nikoli ni nič ostalo.
Vedno pa uporabljam kvalitetno hruševo žganje in malo vode tudi dodam! :klobuk

Uporabniški avatar
drago
PrispevkovCOLON 51
PridruženCOLON To Apr 06, 2004 7:18 am

OdgovorCOLON # 32850Odgovor drago
So Feb 07, 2009 4:33 pm

dobje napisal/-aCOLONKolikor je čebelarjev, toliko je receptov.
Delam po receptu še mojega očeta, pa soseda, ki bi bil mojemu očetu lahko dedek in še nikoli ni nič ostalo.
Vedno pa uporabljam kvalitetno hruševo žganje in malo vode tudi dodam! :klobuk
Jaz uporabljam tropinovec in ne dodajam vode ampak čaj
S52DH

valterp
PrispevkovCOLON 167
PridruženCOLON To Apr 28, 2009 2:02 pm
KrajCOLON okolica Celja

OdgovorCOLON # 34766Odgovor valterp
To Jun 16, 2009 11:42 am

Kočevski med-ved napisal/-aCOLONVse podatke o žganjekuhi boste našli v knjigi katero je izdal Kmečki glas Žganjekuha. Kdor se želi s tem ukvarjati si jo bo preskbel. Dobi se v DZS.
Kaj se pa tiče nazivov:
Medeni liker je izdelan iz medu, žganja in destilirane vode
Medeno sadni liker iz medu, žganja, izvlečkov sadja in destilirane vode
Medica ali medeno vino iz medu, vode in kvasovk
Medeno žganje je destilat medice [/b]
Med-ved, kako pa se imenuje samo med in žganje oziroma pokrovčki namočeni na žganju?!

Uporabniški avatar
Kočevski med-ved
PrispevkovCOLON 3212
PridruženCOLON Pe Apr 02, 2004 9:18 pm
KrajCOLON KOCEVJE - KOSTEL
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 34767Odgovor Kočevski med-ved
To Jun 16, 2009 12:27 pm

To je ene vrste medeni liker.
Lahko bi ga osebno imenoval Medeni liker iz voščin satja.
LP
Koèevski med-ved

valterp
PrispevkovCOLON 167
PridruženCOLON To Apr 28, 2009 2:02 pm
KrajCOLON okolica Celja

OdgovorCOLON # 34768Odgovor valterp
To Jun 16, 2009 12:42 pm

Hvala! V bistvu je to medeni liker za ¨moške˝, ker ženske (vsaj nekatere) imajo raje malo bolj nežno pijačo, a ne? :lol:

BUTTON_POST_REPLY

Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 1 in 0 gostov