medeni liker

vse o čebeljih pridelkih

ModeratorCOLON volk

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

medeni liker

OdgovorCOLON # 6171Odgovor Fizikalec
Ne Okt 31, 2004 2:20 pm

Tule bi lahko opisali pripravo medenih likerjev ima kdo kakšno recepturo?

Ales
PrispevkovCOLON 13
PridruženCOLON To Nov 23, 2004 1:31 am

OdgovorCOLON # 6831Odgovor Ales
Sr Dec 08, 2004 3:36 pm

a ma kdo ak recept za medeni liker?

Uporabniški avatar
Pike
PrispevkovCOLON 1479
PridruženCOLON Ne Apr 04, 2004 10:10 pm
KrajCOLON Kamnik
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 7394Odgovor Pike
To Dec 28, 2004 8:00 pm

Jaz naredim medeni liker takole : Na 1kg medu, dam 1kg žganja. To ponavadi naredim 15 litrov žganja in 15 kg medu. Za med ni pomemno katere sorte je. Žganje tudi ni tako pomembno. Naj vsebuje 54 % alkohola, je dobro če je vsaj malo uležano ( staro vsaj 1 lto) s plutovinastim zamaškom hranjeno. Potem izgubi žganje tisto mladostniško radoživost. Za žganje sem do letos uporabljal v glavnem sadjevec, kupoval sem ga od Dolenjske, Notranjske, Gorenjske,.. Sem pa letos prvič probal z dedkovo slivovko in tropinovcem ( iz vina - šmarnice) in moram reči, da sta obe zadevi odlični. Sem pa opazil, da je tudi pomembno, da te moj medeni liker vsaj nekaj časa tsoji. Tisti takoj na začetku narejen ni glih najboljši. Med in žganje potrebujeta nekaj miru čas sama zase ter se po kakšnih pol leta odlično ujameta. JE pa potrebno prvi teden malo mešati. Vse to je hladni postopek, nikoli nisem žganje in medu segreval. Po kakšnih treh mesecih se na dnu te "dobrote" nardi usedlina, to lahko popijemo sami, lahko pa vse skupaj premešamo in vlijemo v steklenice. Jaz uporabljam izključno samo bistro tekočino, ker polnim v stekleničke.
Je pa zelo zelo pomembno, da žganje nima napak: preveč metilnega alkohola, okus po prismojenem, okus po hrenu, okus po patoki,...
v glavnem iz kvalitetne robe se naredi "skoraj sama od sebe" kvalitetna pijača.

Jaz tole smatram za medeni liker, če pa obstaja še kakšen receptm kar sploh ne dvomim pa kar korajžno :wink:

dušans
PrispevkovCOLON 735
PridruženCOLON Ne Apr 04, 2004 9:30 am
KrajCOLON homec

OdgovorCOLON # 7451Odgovor dušans
Sr Dec 29, 2004 3:47 pm

Tole Pike je medeno zganje. Medeni liker je bolj blag.
Tole je Danilov recpt iz drugega foruma: 3 l zganja (50 %), 1,5 l destilirane vode ali dezevnice, 3 kg medu. Mesas, pustis v vecji (po moznosti stekleni) posodi, da se zbistri, vmes se po dveh dneh pretocis. Po cca mesecu je dovolj bistro za tocenje. Koncna kolicina alkohola v izdelku je 23 %, racunano stehiometricno.

Ă
PrispevkovCOLON 181
PridruženCOLON Sr Avg 25, 2004 10:56 pm

OdgovorCOLON # 7452Odgovor Ă
Sr Dec 29, 2004 3:55 pm

dušans napisal/-aCOLONTole Pike je medeno zganje.
Medeno žganje pa je destilat medice oziroma medenega vina in je praviloma brezbarvno.Vsaj kolikor jaz vem. :roll:

Uporabniški avatar
Pike
PrispevkovCOLON 1479
PridruženCOLON Ne Apr 04, 2004 10:10 pm
KrajCOLON Kamnik
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 7454Odgovor Pike
Sr Dec 29, 2004 5:37 pm

Hm, sem malo premisljeval in povpraseval :D
Enkrat je bila ze precej obsirna debata na tistem drugem forumu cebelarji, kjer je bila pojasnena definicija imen oz. pravilna raba imen za napitke iz medu (takšne ali drugačne). Pa saj je tudi Danilo ze tole razložil.

Drugace se pa moja zadeva cisto prav imenuje medeni liker (likerji so na osnovi zganja keterim je lahko primesano kar koli). Glede kolicine alkohola pa ravno ne drzi, da so likerji bolj blagi. Npr. vse splošno znana pijača iz zelišč je tudi Underberg (ne vem, če sem prav napisal) pa vsebuje 43 % alkohola in je zeliščni liker. Jagermaister ( tudi ne vem, če je prav napisano) ima tudi cca 32% alkohola. Bom jutri zjutraj vse natančno pogledal, namreč 3/5 moje žlahte je gostincev. Pa se otroci mi ne bodo sitnarili.

Aja, Čebelar žganje je lahko tudi motno, če si ga kaj pobiksal :) :) :) :). Sam je s tovarniško napako :lol:

Boris
PrispevkovCOLON 259
PridruženCOLON So Apr 03, 2004 9:17 pm
KrajCOLON Primorje

OdgovorCOLON # 7463Odgovor Boris
Sr Dec 29, 2004 9:04 pm

Tudi mene je beseda liker pri močnejših sladkih pijačah motila ker sem bil prepričan, da se tako reče sladkim pijačam, ki vsebujejo do 25% alkohola vendar ni tako. Količina alkohola v pijači ne igra vloge.

Uporabniški avatar
Kočevski med-ved
PrispevkovCOLON 3212
PridruženCOLON Pe Apr 02, 2004 9:18 pm
KrajCOLON KOCEVJE - KOSTEL
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 7464Odgovor Kočevski med-ved
Sr Dec 29, 2004 9:08 pm

Jaz delam liker z 28do 30 % alkoholom. Po treh mesecih se popolnoma zbistri. Za novoletna darila je kar dobro šel v promet.
LP
Koèevski med-ved

Uporabniški avatar
Pike
PrispevkovCOLON 1479
PridruženCOLON Ne Apr 04, 2004 10:10 pm
KrajCOLON Kamnik
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 7468Odgovor Pike
Sr Dec 29, 2004 9:33 pm

Moj medeni liker ima do 26% alkohola, ceprav je to sila tezko preracunati bolj natancno. No, tam nekje se gibljejo odstotki alkohola. Je pa res, da je tudi meni sedajle pred novim letom vse poslo, so sle steklenicke kot za med 8) . Komaj cakam, da je novo leto mimo, potem imava pa z zeno cel januar pavzo s pakiranjem, ker me rez ze glava boli od vsega pakiranja. Danes je zadnja runda potem pa cel mesec nic :D :D :D jupi. Pa ne, da ne bi hotel prodajat ali delat samo sem se res ze vsega skupaj za letos malo navelical.

Se enkrat recept: 1kg medu na 1 liter snposa (oboje kvalitetna roba) pa kar sam od sebe rata, ce se malo pomesas je pa se bolje :)

smeglic
PrispevkovCOLON 2
PridruženCOLON Sr Apr 07, 2004 3:14 pm
KrajCOLON Škofja Loka

OdgovorCOLON # 8204Odgovor smeglic
Po Jan 24, 2005 1:21 pm

Prebral sem odgovore o pripravi medice in imam izkušnjo od očeta,ko sem bil še otrok.Nekoč je oče imel polno satov trde mane, zato je sate vstavil v sod in nalil vodo,da so bili sati pokriti.To je stalo približno dva meseca in je zaradi toplote zavrelo. Prelila sva v hrastov sod in potem je to stalo še približno 4 leta( sva pozabila).KO pa smo to probali je bilo približno takega okusa kot vino.To se spominjam iz otroštva .
Sedaj pa še moj recept za medeno žganje: Vzameš tisto ,kar ti jeostalo pri odkrivanju satja(ko točiš med) in naliješ dobro žganje.Vse to pustiš okoli 2 meseca ,da se med lepo raztopi v žganje. Potem odcediš,počakaš,da se usedlina vsede na dnu in še enkrat preliješ lepo rumenkasto tekočino v stekleno embalažo.Na zdravje!
LP Stane, Marjeta
marjeta 25

Uporabniški avatar
bara
PrispevkovCOLON 1169
PridruženCOLON Ne Apr 17, 2005 7:01 pm
KrajCOLON Domľale
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 11690Odgovor bara
Sr Jun 08, 2005 11:09 pm

Pike, imaš medeni liker. Sicer se pa vse te zadeve označujejo šele po uradni analizi.

V Pravilniku o žganih pijačah, ki opredeljuje minimalno kakovost je vse opredeljeno. Kaj je medeni liker in kaj je medeno žganje ter kako se označi vse tiste pijače, ki ne sodijo ne v eno ne v drugo kategorijo.

Uradni laboratorij je KIS in ZZV Novo mesto.
Nobena tema ni tako trda, da je sveèa ne bi mogla razsvetliti.

www.varna-hrana.si/

Gost

OdgovorCOLON # 16820Odgovor Gost
Po Dec 12, 2005 2:56 pm

dušans napisal/-aCOLONTole Pike je medeno zganje. Medeni liker je bolj blag.
Tole je Danilov recpt iz drugega foruma: 3 l zganja (50 %), 1,5 l destilirane vode ali dezevnice, 3 kg medu. Mesas, pustis v vecji (po moznosti stekleni) posodi, da se zbistri, vmes se po dveh dneh pretocis. Po cca mesecu je dovolj bistro za tocenje. Koncna kolicina alkohola v izdelku je 23 %, racunano stehiometricno.

Uporabniški avatar
bara
PrispevkovCOLON 1169
PridruženCOLON Ne Apr 17, 2005 7:01 pm
KrajCOLON Domľale
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 16832Odgovor bara
Po Dec 12, 2005 11:23 pm

Tole je medeni liker, pa destilirana voda in deževnica nimata notri kaj iskati, ker to ne sodi v živila. Destilirana voda je za v avto in likalnik, deževnica pa ni pitna voda, ampak svinjarija...
Nobena tema ni tako trda, da je sveèa ne bi mogla razsvetliti.

www.varna-hrana.si/

Uporabniški avatar
Pike
PrispevkovCOLON 1479
PridruženCOLON Ne Apr 04, 2004 10:10 pm
KrajCOLON Kamnik
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 16846Odgovor Pike
To Dec 13, 2005 9:19 am

Kolikor jaz poznam situacijo z vodo v vasi Kobilje v Prekmurju, kjer živita moja babica in dedek navadna voda iz pipe sploh ni pitna. Od kar pomnim kupujejo ustekleničeno vodo pred njo so pa kupovali radensko. Tudi za kuhanje sedaj ne uporabljajo vode iz pipe. KAko je pa drugod po teh koncih pa ne vem?

Gost

OdgovorCOLON # 16850Odgovor Gost
To Dec 13, 2005 9:53 am

Pike, potem pač ustekleničena pitna voda. Definitivno pa ne destilirana, ker ta ni pitna...

začetnik
PrispevkovCOLON 39
PridruženCOLON Pe Maj 06, 2005 9:28 am

OdgovorCOLON # 16851Odgovor začetnik
To Dec 13, 2005 10:14 am

Kolikor se jaz spoznam na žganjekuho, se je žganje vedno redčilo na ustrezno gradacijo z destilirano oz. mehko vodo. S trdo vodo postane žganje motno. Isto velja tudi za medeni liker.

Uporabniški avatar
Pike
PrispevkovCOLON 1479
PridruženCOLON Ne Apr 04, 2004 10:10 pm
KrajCOLON Kamnik
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 16857Odgovor Pike
To Dec 13, 2005 11:38 am

Res je, običajno se je žganje mešalo z mehko vodi, če ne drugega vsaj prekuhano pri katere je bilo treba biti pozoren, da se "usedline" z dna niso vlile v žganje. Pri nas v Kamniku je voda sila mehka zato jaz kar to iz vodovodne pipe vlivam v žganje. Mehka voda se v žganje vliva zato, da žganje ne pšostane motno. Kakšen kemijski proces tu poteka, se mi pa zdele ne ljubi v knjige pogledat, ker glih otroke futram.

Uporabniški avatar
Kočevski med-ved
PrispevkovCOLON 3212
PridruženCOLON Pe Apr 02, 2004 9:18 pm
KrajCOLON KOCEVJE - KOSTEL
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 16863Odgovor Kočevski med-ved
To Dec 13, 2005 3:39 pm

Vse podatke o žganjekuhi boste našli v knjigi katero je izdal Kmečki glas Žganjekuha. Kdor se želi s tem ukvarjati si jo bo preskbel. Dobi se v DZS.
Kaj se pa tiče nazivov:
Medeni liker je izdelan iz medu, žganja in destilirane vode
Medeno sadni liker iz medu, žganja, izvlečkov sadja in destilirane vode
Medica ali medeno vino iz medu, vode in kvasovk
Medeno žganje je destilat medice [/b]
LP
Koèevski med-ved

FRANK IZ KANADE
PrispevkovCOLON 1484
PridruženCOLON Pe Apr 23, 2004 11:18 pm
KrajCOLON Sudbury, Ontario, Canada

OdgovorCOLON # 16868Odgovor FRANK IZ KANADE
To Dec 13, 2005 4:53 pm

Ne vem odkod destilirana voda pride u vasih krajih? pri nas jo pa kar dobro prodajajo u vseh stacunah in jaz jo osebno pijem ze precej let. Le-ta je naprodaj u majhnih flaskah za osebno uporabo in u 18 literskih za na dispencerje katere tud jaz imam.

Pri nas so pa ze ugotovili da tadruga voda (od studencev, itd) je pa lahko kar voda iz pipe. Veliko prodajalcev vode, te flase kar nabasejo pod pipo!
Destilirana pa je najboljsa ta, ki se naredi u destilatorju. To je elektricna naprava ki vodo segreje in skondenzirana para je pa nasa destilirana voda.(Ta naprava - destilator - pa je naprodaj za hisno uporabo. Ni poceni, dobis pa okoli dvajset do 40 litrov ciste - destilirane vode u 24tih urah.)
Sedaj pa delajo destilirano vodo tudi skoz mehanicni in pa tudi kemicni proces.
U kemicni jaz ne verjamem... Mehanicni pa je samo navadna voda potisnjena skozi vrsto filterjev ki bi morali uloviti vse kar nima mesta u cisti vodi - Destilirani!?
Regards,
Frank

FRANK IZ KANADE
PrispevkovCOLON 1484
PridruženCOLON Pe Apr 23, 2004 11:18 pm
KrajCOLON Sudbury, Ontario, Canada

OdgovorCOLON # 16869Odgovor FRANK IZ KANADE
To Dec 13, 2005 5:00 pm

Aya! Pozabil sem povedat da so pri nas (N Amerika) letos uvedli zakon da vsi proizvajalci vode u flasah na le-te oznacijo od kod je ta voda.
Oziroma iz naravnega izvira ali pa destilirana!

Potrosniki imajo pravico da vedo kaj kupujejo...
Regards,
Frank

Uporabniški avatar
Pike
PrispevkovCOLON 1479
PridruženCOLON Ne Apr 04, 2004 10:10 pm
KrajCOLON Kamnik
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 16873Odgovor Pike
To Dec 13, 2005 5:36 pm

Kako sem jaz oziroma kdo me je prepičal, da je tudi voda iz pipe dobra za redčenje žganja.

Ko sem se odpravljal v tale biznis z žganjekuho sem se pri vseh mogočih in nemogočih možakarjih zanimal kako kuhajo šnops itd.
PA mi pravi eden, da je noč šel po žganje v pleterje, kjer destilirajo izvrstno slivovko. Ko je prišel tja, mu je menih rekel, da žganje še ni pripravljeno in rekel naj malo počaka. Tam so imeli dve veliki cisterni žganja. Menih je vzel bakreno vedro, postavil pod pipo natočil vodo in zlil v cisterno, nato je misli, da še enkrat to ponovil.

Iz trega sledi, če je za slivovko iz pleterj dobra voda iz pipe je tudi za moj šnops. Res sem po vsej prebrani literaturi zasledil, da omenjajo mehko vodo. Zato sem v svoj prvi pridelek le s težkim srcem vlil vodo iz pipe. In glej ga zlomka, žganje ni postalo motno :D

Gost

OdgovorCOLON # 16879Odgovor Gost
To Dec 13, 2005 6:19 pm

Jaz jo dobim z destilacijo navadne vode iz pipe. Postopek kot pri kuhanju žganja.

FRANK IZ KANADE
PrispevkovCOLON 1484
PridruženCOLON Pe Apr 23, 2004 11:18 pm
KrajCOLON Sudbury, Ontario, Canada

OdgovorCOLON # 16880Odgovor FRANK IZ KANADE
To Dec 13, 2005 6:24 pm

Ja, postopek je taprav... Zanima me pa: zakaj si mnenja da ni pitna?
Regards,
Frank

začetnik
PrispevkovCOLON 39
PridruženCOLON Pe Maj 06, 2005 9:28 am

OdgovorCOLON # 16887Odgovor začetnik
To Dec 13, 2005 10:32 pm

Jest jo tudi destiliram v kotlu za žganjekuho. nato jo uporabljam za redčenje. V glavnem mora biti voda mehks, brez veliko mineralnih snovi - raztopljenega apnenca in ostalih mineralov, ki povzročijo motnost žganja. V Pleterjah pa imajo mogoče zelo mehko vodo v vodovodu?
Zanima pa tudi mene, zakaj je destilirana voda nepitna, kot je zapisala Bara?

Uporabniški avatar
guliver
PrispevkovCOLON 354
PridruženCOLON Ne Nov 27, 2005 11:49 pm
KrajCOLON Ljubljana

OdgovorCOLON # 16889Odgovor guliver
To Dec 13, 2005 10:46 pm

Začetnik!

Bara gleda po zakonodaji in tam je točno definirano kaj so živila in kaj ne. Pri teh zadevah oz. medenem likerju se sme uporabljati le pitna voda, o tem govori direktiva o pitni vodi. Potem jih imaš še posebej o namizni, izvirski itd... Skratka uporabljati je potrebno pitno vodo, ker je drugače živilo ne varno živilo.

Bara bo to bolje odgovorila, ker je profi v teh zadevah, sem si pa kar sam dovolil malo pojasnjevati. Te zadeve najdeš vse na Barini spletni strani, sicer so v tujih jezikih, vendar je vse gor.

FRANK IZ KANADE
PrispevkovCOLON 1484
PridruženCOLON Pe Apr 23, 2004 11:18 pm
KrajCOLON Sudbury, Ontario, Canada

OdgovorCOLON # 16898Odgovor FRANK IZ KANADE
Sr Dec 14, 2005 12:02 am

Boy, vasa drzava pa kar uziva ce stvari bolj in bolj zakomplicira..?! In ni vec tako veliko cudo, zakaj nobeden nima pojma - kaj dela...

Sem se malo zameglen s tole zadevo:
Ali mi tule govorimo o distilirani vodi da je nepitna zato ker je tako napisano - crno na belo?

To receno, pa pomeni da jo lahko clovek pije, brez strahu za svoje zdravje?
Torej ni pitna samo na papirju?

Boy, nikoli si nebi mislil da bi si glavo belil cez vodo. Brcni me u Saharo! Imel bom samo eno brigo - pitna ali pa nepitna?! :shock: :cry:
Regards,
Frank

Uporabniški avatar
Kočevski med-ved
PrispevkovCOLON 3212
PridruženCOLON Pe Apr 02, 2004 9:18 pm
KrajCOLON KOCEVJE - KOSTEL
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 16914Odgovor Kočevski med-ved
Sr Dec 14, 2005 11:17 am

Frank. pri nas smo bolj evropski kot pa Evropa. Smo pač bolj "pametni". Od kje pa destilirana voda ni pitna.
LP
Koèevski med-ved

Uporabniški avatar
Pike
PrispevkovCOLON 1479
PridruženCOLON Ne Apr 04, 2004 10:10 pm
KrajCOLON Kamnik
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 16916Odgovor Pike
Sr Dec 14, 2005 12:03 pm

Po mojem je takole.
Destilirana ali demineralizirana ali deionizirana voda (odvisno od pojmovanja) je vsekakor pitna, ker brez težav steče po grlu. Če pa je ta voda užitna je pa druga reč. Užitna je tudi, ker zaradi nje ni nihče preč prišel pri zmernih količinah (majhnih). Vendar, ker je pa ta voda , če je kvalitetno "pripravljena" osiromašena vsega živega in neživega ni glih najboljša za vsakodnevno uporabo. V njej so torej samo molekule H2O pa kakšen klor itd. Nikakor pa v njej ni Mg ali Na, Ca in K ionov. Če bi pili samo to vodop otem v telesu ne bi vnašali mineralov (jih tudi s hrano, ampak vode več npr. potenje itd.) in bi krepnili. Ko sem se še malo bolje za Alpinizmom ukvarjal sem nekoč prebral članek (pojma nimam kje), da uživanje snega v gorah ni priporočljivo, ravno zaradi zgoraj omenjenih stvari in posledično privede do popolne izčrpanosti (kljub "velikim" količinam vode). Pri polnem želodcu vode omagaš!

Sedaj kako je pa tole po zakonih in drugih stvareh se mi pa ne sanja

Uporabniški avatar
Pike
PrispevkovCOLON 1479
PridruženCOLON Ne Apr 04, 2004 10:10 pm
KrajCOLON Kamnik
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 16917Odgovor Pike
Sr Dec 14, 2005 12:04 pm

U madonca, tistole pojmovanje je tudi odvisno od priprave te vode!

začetnik
PrispevkovCOLON 39
PridruženCOLON Pe Maj 06, 2005 9:28 am

OdgovorCOLON # 16921Odgovor začetnik
Sr Dec 14, 2005 12:39 pm

Torej destilirana voda v žganju oz. medenem likerju je "pitna", ker ponavadi teh substanc ne pijemo v neizmernih količinah! :Bljak

BUTTON_POST_REPLY

Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 1 in 0 gostov