Pravilna temperatura čaja za med

vse o čebeljih pridelkih

ModeratorCOLON volk

BUTTON_POST_REPLY
bostek
Site Admin
PrispevkovCOLON 870
PridruženCOLON Sr Jul 15, 2009 7:31 am
KrajCOLON kozjansko

Pravilna temperatura čaja za med

OdgovorCOLON # 45432Odgovor bostek
Po Dec 20, 2010 10:02 pm

Zanima me kako najlažje določiš ali je čaj že dovolj ohlajen in da lahko damo vanj med? Recimo eno navadno skodelico... pa recimo da voda zavre
Učite se teorije, drugače boste ostali celo življenje v praksi pračebelarja (August b. Berlepš)

levstek008
PrispevkovCOLON 1677
PridruženCOLON Če Maj 22, 2008 1:46 pm

OdgovorCOLON # 45433Odgovor levstek008
To Dec 21, 2010 1:33 am

Pri moji družini gre takole: 1/2 vode zavremo, ko zavre dodamo drugo polovico hladne vode, in v to vsujemo čaje, ki so bili nabrani in posušeni spomladi, jeseni. Cvetovi akacije, bezga, bezgovih jagod, šipka, melise, materine dušice, lipovih cvetov, mente, gloga... so shranjeni( prej posušeni v senci)v papirnatih vrečkah od kruha. Ščepec tega, ščepec onega, v glavnem, nikoli ni čaj enak dvakrat!!

15-20 minut se namaka v tisti vodi, ocedimo v velik steklen vrč, od tam pa v skodelice. Na mizi so vedno različni kozarci medov z tistimi pumpicami, in samo pritisk ali dva tega ali onega medu v skodelico, skratka, čaji so neponovljivi( in to nam priznavajo ljudje oz. prijatelji, ki so vajeni oz.navajeni "raznih filter vrečk z okusi"). Da ne govorim ko si sebi v to že tako briljantno mešanico narave "brizgnem" šilce al pa dva odličnega dolenskega sadjevčka???? Haaa, mešanica za bogove!!!
Seveda moraš za take čaje poskrbeti takrat, ko je čas, ko cvetijo. Nekaj sprehodov v naravo in si nabereš dovolj čajov za vso zimo. Samo nabrat je treba, je vsega dovolj!!

Na tak način dobiš iz narave skoraj vse kar lahko dobiš v tem letnem času. Velike napake delajo ljudje, ko prevrevajo čaje in v to vrelo "vodo" dajejo med.
V takem čaju ni nič od nič, samo malo sladka voda!!

No, malo sem se razpisal, ampak če si sledil, imamo ponavadi v skodelicah topel čaj, zagotovo ni nikoli več kot 40c.

ps. ste vedeli, da da šipek, ena najbolj bogatih naravnih snovi z pristnim c-vitaminom( da ne štejem drugih mineralov in vlaknin) največ šele v drugem "precejanju" z hladno, komaj toplo vodo(30c)?? In da naravni šipek nima nič skupnega z tisto rdečo barvo, ki se"naredi" v skodelicah z filter vrečkah?? Čaj divjega, naravnega šipka je rumen, malo vleče proti rdeči, ampak toliko, za spoznanje.

Da popravim- šipek se mora, po mojih lastnih izkušnjah, namakati v vodi čez noč, zjutraj ocedimo, v šipek nalijemo novo hladno vodo in tisto pustimo do večera, ko šipek v drugo ocedimo in odvržemo v kompost.
SAMO MRTVA VAROJE JE DOBRA VAROJA!!

Lp Matej
___________
skyp:levstek008

ursolinko
PrispevkovCOLON 175
PridruženCOLON Po Jun 04, 2007 3:33 pm

OdgovorCOLON # 45437Odgovor ursolinko
To Dec 21, 2010 11:14 am

Da je hitreje imam jaz pripravljen led in dam dve kocki.

Če držiš čaj v roki oz. skodelico z čajem v roki, pa ne za ročaj ampak v celi dlani po celi površini in lahko držiš v roki brez da te peče ima čaj v skodelici nekje okoli 40°C dodaš med in limono in ima pod 40°C.

To je hitro in na grobo.

Uporabniški avatar
zver
PrispevkovCOLON 563
PridruženCOLON Po Nov 07, 2005 2:42 pm
KrajCOLON MS, Iľakovci 69

OdgovorCOLON # 45553Odgovor zver
Če Dec 30, 2010 6:44 pm

ko ga lahko popiješ je dovolj hladen za med.

Limona pa nima veze, saj je glavna stvar C vitamin, ki je pa termo stabilen.

itak čaja ne moreš piti vročega in ga pač posladkaš z medom, ko je primerne za pitje.

še en dodatek: zdravilnost medu je v raztopini večja, kot če jemo med po žlički, saj se encimi v vodi aktivirajo (ne sme biti vroča, mlačna pa).
tij se samo fèi

Odisej
PrispevkovCOLON 1374
PridruženCOLON Če Jun 05, 2008 2:34 pm
KrajCOLON 570mnm, Logatec, Notranjska

OdgovorCOLON # 45615Odgovor Odisej
Ne Jan 02, 2011 9:28 pm

zver napisal/-aCOLON še en dodatek: zdravilnost medu je v raztopini večja, kot če jemo med po žlički, saj se encimi v vodi aktivirajo (ne sme biti vroča, mlačna pa).
Tudi, če ga jemo požlički, le dovolj dolgo ga je potrebno v ustih "mešati" s slino, kar pa nekako ne znamo več. Velja tudi za druga živila.

Lep dan vsem.

BUTTON_POST_REPLY

Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 1 in 0 gostov