Pomoč za začetnico

Komunikacija med skupinami in društvi, trženje in promocija

ModeratorCOLON Oldy

BUTTON_POST_REPLY
èebelica49
PrispevkovCOLON 6
PridruženCOLON Ne Okt 14, 2012 3:32 pm
KrajCOLON Trebnje

Pomoč za začetnico

OdgovorCOLON # 59686Odgovor èebelica49
Če Maj 30, 2013 12:47 pm

Po naklučju,ko sem zdejle brskala po forumu in našla rubriko tudi zase za svoj problem. Bolj ko o tem razmišljam bolj ugotavljam, da več glav več ve.
Po naklučju sem se znašla v čebelarjenu iz gole radovednosti, ki je prerasla v lubitelsko čebelarjenje. Problem pa je ker imam premalo znanja in izkušenj za delo z čebelam. V družini smo imeli strica in sva se nekako skupaj ukvarjala z čebelam. Že takrat opazila, da sva "za časom" No zdej pa je pred dobrim mesecem stric umr lin znašla sem se pred dejstvom, da sem kot laik za vse sama. Poiskala sem pomoč pri čebelarju, ki sem ga slučajno spoznala. Ko me kaj zanima ali ko potrebujem pomoč pri rednem pregledovanju družin ga pokličem. Največkrat imam še veliko raznih vprašanj v zvezi z čebelam in delom. Kupila sem si sicer kjigo vse o čebelarjenju, ampak ko sem jo prebrala sem ugotovila da je veliko brezveznega pisanja, sem pa tudi izvedela ogromno stvari, za katere nisem vedela. No in ta čebelar mi do zdaj nikoli še ni odrekel pomoči. Sem pa sama iz pogovora z tem čebelarjem ugotovila, da je sicer že za svoja leta kar precej obremenjen z delom in da potrebujem še kakšnega manj obremenjega ČEBELARSKEGA MENTORJA pri mojem izobraževanju z delom pri rednem delu z čebelami.
Zato bi rada, ker vidim da nas je kar nekaj čebelarjev v tem forumu, če mi lahko priporočate oz. najdete kakšnega izkušenega čebelarja, ki bi mi bil na Dolenjskem lahko mentor. Pogoj je tudi, da nebi bil predaleč doma.
Pripravljena sem tako znanje tudi plačati, čepar nimamo drugih dohodkov kod od kmetijstva.

bostek
Site Admin
PrispevkovCOLON 870
PridruženCOLON Sr Jul 15, 2009 7:31 am
KrajCOLON kozjansko

OdgovorCOLON # 59687Odgovor bostek
Če Maj 30, 2013 2:11 pm

Si povprašala v lokalnem čebelarskem društvu? Tam ponavadi najdeš koga ki ti lahko pomaga, pa še blizu je.
Za vsa dodatna vprašanja in probleme pa lahko vprašaš na tem forumu, je tukaj dovolj izkušenih čebelarjev.
Učite se teorije, drugače boste ostali celo življenje v praksi pračebelarja (August b. Berlepš)

Uporabniški avatar
Alex
PrispevkovCOLON 29
PridruženCOLON To Dec 13, 2011 7:51 pm
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 62172Odgovor Alex
Pe Dec 20, 2013 4:23 pm

A niso ravno zaradi takšnih primerov na razpolago svetovalci JSS ter delavnice, ki se organizirajo s strani ČZS? Če hočeš pa še bolj intenzivno izobraževanje se pa individualno s temi svetovalci dogovoriš.

JanĹľevec
PrispevkovCOLON 688
PridruženCOLON Sr Maj 05, 2010 7:01 am

OdgovorCOLON # 62174Odgovor JanĹľevec
Pe Dec 20, 2013 4:49 pm

čebelica49

Kolegica naredila si že skoraj vse kar naj bi začetnik postoril. Posvetuj se v bližnjem društvu o čebelarjih iz tvoje okolice in naj ti koga, ki bo imel voljo in kaj časa ter seveda ustreznega znanja, da ti pomaga preseči te začetniške težave. Verjetno boš morala kaj tudi spremeniti in v bodoče početi drugače kot si počela doslej. Drži se enega čebelarja in nasvetov enega ter ne tekaj kot čebela od cveta do cveta, ker boš potem na koncu ugotovila, da ne veš praktično nič.

Po kašnem letu ali dveh boš pomoč potrebovala le še občasno. Iz knjig in forumov pa se čebelarjenja zagotovo ne boš priučila. Lahko se le še dodatno zmedeš. Beri in si misli svoje. Po nekaj letih prakse pa ti bo tudi kakšen nasvet s foruma lahko prav prišel. Veliko prej pa skoraj zagotovo ne.

Kar pogumno naprej in vse lepo s tvojimi čebelicami ti želim.

Uporabniški avatar
Oldy
PrispevkovCOLON 331
PridruženCOLON Po Apr 18, 2005 1:02 pm
KrajCOLON Muta
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 62180Odgovor Oldy
So Dec 21, 2013 8:12 am

Janževec napisal/-aCOLONčebelica49

Kolegica naredila si že skoraj vse kar naj bi začetnik postoril.
Ja, res je naredila "ŽE SKORAJ VSE". Ta glavno pa si izpustil. Včlaniti se mora v čebelarsko društvo. Ko naredi to bo spoznala čebelarje in se bo lažje odločila za čebelarja mentorja. In tukaj pa ostajajo razna izobraževanja pod ČZS, ki so pa res večinoma namenjena za začetnike. No lahko pa rečem, da še vedno slišiš kaj novega kar ti koristi, odvisno od predavatelja
Sam sem bil na istem. Prvo leto je bilo čudovito, veliko čebelic,meda,veselja..... ampak bolj ko je prihajala zima manj je bilo čebelic. Drugo leto pa pogreb. Kdor ni to izkusil, ne ve kako se počutiš, še posebej zato,ker na koncu vidiš, da si kriv za pogreb sam.
Sedaj je pravi čas. VKLJUČI se v ČD in do začetka sezone boš pridobila nekaj teorije, ostalo ti bo pa pomagal mentor.
Dobrodošla in želim ti veliko uspehov.
LP
"Ne jemljite si k srcu niti zmage niti poraza. Oboje se namreè nekoè spremeni v niè."

http://www.begic.si/
info@begic.si

BUTTON_POST_REPLY

Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 1 in 0 gostov