KOZAREC ZA SLOVENSKI MED

Komunikacija med skupinami in društvi, trženje in promocija

ModeratorCOLON Oldy

BUTTON_POST_REPLY
BOĹ TJAN NOĂ
PrispevkovCOLON 492
PridruženCOLON Sr Maj 21, 2008 4:12 pm

KOZAREC ZA SLOVENSKI MED

OdgovorCOLON # 29494Odgovor BOĹ TJAN NOĂ
Sr Jul 02, 2008 9:24 pm

KOZAREC ZA SLOVENSKI MED

Čebelarstvo v Sloveniji je tradicija, slovenski čebelarji pa se še posebej trudimo, da pridelujemo med, ki je zelo kakovostno in varno živilo. Zaradi tega smo se na Čebelarski zvezi Slovenije odločili, da tako živilo potrebuje svojevrstno in prepoznavno embalažo, ki bo namenjena izključno medu slovenskega izvora in ki bo kupca opozarjala, da je kupil med boljše kakovosti.
Dandanes je embalaža eno ključnih promocijskih orodij za prodajo. Embalaža s svojo vsebino in obliko komunicira s porabnikom in mu sporoča neke informacije, na podlagi katerih se porabnik odloča za nakup. Ta funkcija je izjemno pomembna, predvsem tedaj, ko se izdelek skupaj s podobnimi konkurenčnimi izdelki znajde na isti trgovski polici. Kateri izdelek bo prepričal kupca, da se bo odločil zanj, kaj bo pritegnilo njegovo pozornost? To bo predvsem embalaža, ki mora pri kupcu vzbuditi neke emocije, želje in potrebe po nakupu našega izdelka. Pravilna izbira embalaže je namreč lahko dodana vrednost izdelka, ki ga prodajamo.


Vsi se strinjamo, da so med in drugi čebelji pridelki zelo kakovostni proizvodi, zato si zaslužijo tudi kakovostno embalažo! Med, pakiran v primerni embalaži, opremljen z etiketo in prijetnega videza je veliko laže prodati, porabnik pa bo zanj pripravljen plačati več.Zavedamo se, da slovenski čebelarji ponujamo kakovostne izdelke, ki imajo tradicijo in ki jih ima večina za živila, ki niso samo hranila, saj so naravna in zdrava. Prednost čebeljih pridelkov je prav želja ljudi po zdravem načinu prehranjevanja. Ta pa se prej ali slej pojavi pri vseh. Tipiziran kozarec za slovenski med bo naš med že na prvi pogled ločil od konkurence, nadgradnja pa bo geografska označba Slovenski med. Kozarce bomo lahko uporabljali samo za zelo kakovosten med, pridelan v Sloveniji, in ga s tem že na prvi pogled ločili od uvoženega!


Novi kozarec za med pa bo lahko tudi lepo darilo, saj bo po obliki nekaj posebnega. Po uvedbi kozarcev z manjšo prostornino, ki sta prav tako predvidena, in po uvedbi primerne kartonske embalaže bo ta kozarec zelo uporaben, npr. tudi za shranjevanje cvetnega prahu …


Zavedati se moramo, da bo kupec izbral tisti izdelek, s katerim bo dobil največ! Dodano vrednost izdelku da tudi blagovna znamka. Slovenski čebelarji imamo svojo blagovno znamko, ki od pridelovalca medu zahteva, da med izpolnjuje točno določena merila, vložena pa je tudi vloga za pridobitev geografske označbe. Blagovna znamka in geografska označba porabniku zagotavljata večjo kakovost!


Ob uporabi tipiziranega kozarca za med, enotnega slogana in znaka, ki bi predstavljal slovensko čebelarstvo, bo promocija izdelka preprostejša in učinkovitejša. Če bodo vse promocijske dejavnosti medsebojno usklajene, če bomo vedno in povsod za med uporabljali enoten kozarec, bo sčasoma že sam pogled nanj povedal poglavitne lastnosti njegove vsebine, tj. medu. In kar je najpomembneje: slovenski med se bo na prvi pogled ločil od uvoženega!


Obsežne raziskave o tem, ali Slovenci kupujemo slovenske proizvode, v zadnjem času ni bilo, zato lahko samo iz svojih izkušenj in iz pogovorov z znanci sklepamo, koliko Slovencem pomenijo proizvodi slovenskega izvora, še posebej živilski. V tej smeri teče tudi nacionalna kampanja živilskopredelovalnih podjetij »Kupujem slovensko«. Vsekakor je eden od ciljev Čebelarske zveze Slovenije ozavestiti kupca o koristih, ki jih prinaša nakup čebeljih pridelkov slovenskega izvora. Zato smo že lani napisali in objavili kar nekaj člankov ter izdali zgibanko v 300.000 izvodih in plakat v 10.000 izvodih, na katerih opozarjamo kupca, zakaj je smiselno uživati med slovenskih čebelarjev. Nakup čebeljih pridelkov slovenskega izvora namreč ni v prvi vrsti prihodek slovenskega čebelarja, temveč skrb za naše zdravje, saj kupujemo izdelke znanega izvora, poznamo razmere, v katerih so pridelani, poznamo čebelarja, predvsem pa skrbimo za opraševanje rastlin in s tem za naše okolje.


Zaradi vseh teh dejstev smo zaposleni na Čebelarski zvezi Slovenije spoznali, da je NUJNA uvedba enotnega in posebnega kozarca za med, zato smo lani razpisali natečaj za oblikovanje svojevrstnega kozarca. Tako smo dobili kozarec, ki ga bomo v naslednji fazi zaščitili tako na slovenskem kot evropskem trgu.
Cilj uporabe enotnega kozarca: V kozarec polnimo izključno med slovenskega izvora.Vizija: Uporabljajo ga vsi slovenski čebelarji, tako tisti z enim panjem kot tudi tisti z več kot tisoč panji. Slovenski med je že na prvi pogled drugačen od konkurenčnega. Kupec tako že na prvi pogled ve, da je v tem kozarcu med slovenskega izvora, zato mu podatka o tem ni treba iskati na nalepki. Med v teh kozarcih je podvržen tudi internemu nadzoru, to pa kupcu zagotavlja, da je kupil izdelek slovenskega izvora in mu daje občutek varnosti. Kupca želimo prepričati, da je kakovost pomembnejša od cene!


Kozarec bo predvidoma na voljo v začetku avgusta 2008!


Kozarec bo slovenskim čebelarjem omogočil konkurenčnejši nastop na trgu, posredno pa tudi ohranitev slovenskega čebelarstva in našega okolja

Slika kozarca na www.czs.si

boriss
Site Admin
PrispevkovCOLON 3074
PridruženCOLON So Sep 08, 2007 9:23 am

OdgovorCOLON # 29496Odgovor boriss
Sr Jul 02, 2008 9:31 pm

Kar se mene tiče je kozarec čisti obup ker na njega ne morem lepiti starih nalepk. In ker jih strojno - tako rezane kot sedaj sploh ne morem lepiti.

S takimi kot so predlagane pa moram kupiti nov printer ki stane tam okoli 1000 €.

lp

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 29497Odgovor Fizikalec
Sr Jul 02, 2008 9:33 pm

Ja sej tud moje nalepke padejo v vodo in napis na pokrovu bo pokrila prelepka osebno tud men ni všeč.
Etikete menjat pa me resno čisto nič ne mika ne vem kako bo za ostale??? :?

Uporabniški avatar
Kočevski med-ved
PrispevkovCOLON 3212
PridruženCOLON Pe Apr 02, 2004 9:18 pm
KrajCOLON KOCEVJE - KOSTEL
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 29498Odgovor Kočevski med-ved
Sr Jul 02, 2008 9:33 pm

Bravo!
Kozarec naj bo čim prej na polici trgovine. Predvidevam, da bo to STENKO iz Trzina. Jaz jih bom za pokušino vzel vsaj 500 kosov. Mislim da bo tudi etiketa geografskega porekla Kočevski gozdni med zelo pristajala na zunanji videz kozarca v katerem je že kar poznani Kočevski med.
Zadnjič spremenil 1, dne Kočevski med-ved, skupaj popravljeno 0 krat.
LP
Koèevski med-ved

Uporabniški avatar
Misko
PrispevkovCOLON 469
PridruženCOLON So Jul 01, 2006 11:59 am
KrajCOLON Murska Sobota

OdgovorCOLON # 29500Odgovor Misko
Sr Jul 02, 2008 10:29 pm

Pa ne sedaj ko sem si naredil zalogo nalepk :x
Lep èebelarski pozdrav!

Boštjan

Ă
PrispevkovCOLON 215
PridruženCOLON So Apr 03, 2004 8:55 pm

OdgovorCOLON # 29501Odgovor Ă
Sr Jul 02, 2008 10:42 pm

Kaj pa bo s tistimi nalepkami, ki so jih delali lani in bi tudi naj bila enotna nalepka, ampak ni narejena za konus?

cebelar_novinec
PrispevkovCOLON 1006
PridruženCOLON Če Jun 14, 2007 8:08 pm

OdgovorCOLON # 29502Odgovor cebelar_novinec
Če Jul 03, 2008 12:42 am

Sicer upam, da ne drezam preveč. Ampak! od kje ideja recimo, da je slovenski med recimo iz Lendave boljši kot iz okolice Lenti-ja :D

A je bila narejena kaka raziskava, da je domači med boljši od uvoženega ? Kaj je bolj "čist", bolj okusen ali kako se to ocenjuje ?

Gospod predsednik Noč. Saj razumem, da je treba promovirat domači med ampak malo objektivnosti ne bi škodilo in malo manj pavšalnega sklepanja o medu iz tujine in ne graditi "znamko" na tem, da je kao naš boljši od tujega. Kamor grem in potujem kar dosti kupim kakšen kozarec in po pravici povedano ne znam ravno oceniti kvaliteto kar tako na oč in reči "ta je pa kvaliteten". Kaj je ta kvaliteta za katero trdite, da je v Lendavi boljša ?

Kozarec pa je v redu. Ni slab no...v bistvu bolj ko ga gledam bolj mi je všeč.

divji cebelar
PrispevkovCOLON 2668
PridruženCOLON Ne Apr 04, 2004 7:40 am

OdgovorCOLON # 29503Odgovor divji cebelar
Če Jul 03, 2008 6:57 am

Kozarec za med, ki ga kot novost ponuja ČZS je vizualno všečen, ni pa preveč praktičen in ima nekaj tehnično-praktičnih pomanjkljivosti.
Kakšna bo njegova usoda je danes še težko napovedovati, ker pravih odzivov še ne poznam.
Moti tudi to, da obstoječe nalepke zanj niso uporabne. Sam se zaenkrat ne nameravam "uniformirati" in spreminjati obstoječe nalepke ter si s spremembo embalaže povečevati stroškov.
Čas bo pokazal kako se bo novost prijela med slovenskimi čebelarji. K ohranjanju slovenskih čebel in čebelarstva pa seveda ne bo v prav ničemer prispeval. Lahko pa bi prispeval k prepoznavnosti slovenskega medu.
Če pa se bo na okoljevarstvenem področju nadaljevala današnja praksa in se bodo masovni pomori čebel zaradi FFS v kmetijstvu še nadaljevali, bodo čebele umirale na koruznih poljih in bomo nasploh nadaljevali z nesmotrnimi in škodljivimi posegi v naravni prostor, potem si kake posebne prepoznavnosti niti želeti ne bi smeli.

BOĹ TJAN NOĂ
PrispevkovCOLON 492
PridruženCOLON Sr Maj 21, 2008 4:12 pm

OdgovorCOLON # 29504Odgovor BOĹ TJAN NOĂ
Če Jul 03, 2008 6:57 am

Spoštovani!

Glede na rezultate razno raznih analiz je slovenski med zelo kakovosten, predvsem pa je varno živilo.
Sam se ne spušpčam kateri med je boljši, cilj pa je, da se potrošniku predstavi kvaliteto in pomen slovenskega medu. In s kozarcem želimo s potrošniku že na prvi pogled pokazat kateri med je slovenski.

Uporaba kozarca ne bo za nikogar obveza. Čzs samo ponuja eno novo možnost pristopa k boljši prepoznavnosti slovenskega medu.

lp

boriss
Site Admin
PrispevkovCOLON 3074
PridruženCOLON So Sep 08, 2007 9:23 am

OdgovorCOLON # 29508Odgovor boriss
Če Jul 03, 2008 7:39 am

Boštjan:

Saj z novo možnostjo ne bi bilo nič narobe če bi bila razdelana v javni razpravi in z dodatnimi predlogi. Tako pa je bilo vse skupaj narejeno na hitro in po mojem menjuje zelo nedomišljeno.

Kar pa se rezultatov analiz tiče pa bi bilo zelo zanimivo te rezultate videti.

lp

BOĹ TJAN NOĂ
PrispevkovCOLON 492
PridruženCOLON Sr Maj 21, 2008 4:12 pm

OdgovorCOLON # 29509Odgovor BOĹ TJAN NOĂ
Če Jul 03, 2008 7:45 am

Boris!

Za kozarec je bil javni razpis za obliko in je kar nekaj strokovnjakov odločalo o obliki. Sam nisem bil v komisiji.

Meni se zdi kozarec OK, gredo nanj tudi normalne nalepke, res pa je, da so nalepke v konus lepše.

Kar se tiče rezultatov anliz so ti na voljo iz interne kontrole ČZS. Uradni monitoring VURSa pa je tudi objavil, da v zadnjih leti je slovenski med v skladu s pravilnikom.

lp

boriss
Site Admin
PrispevkovCOLON 3074
PridruženCOLON So Sep 08, 2007 9:23 am

OdgovorCOLON # 29510Odgovor boriss
Če Jul 03, 2008 7:52 am

Nisi napisal podatkov zakaj je tuj Med SLABŠI od našega. To da je naš dober pač vemo. Torej primerjalnih analiz ni - in težko trdiš, da je nekaj boljše če ne veš kaj je drugje.

Ti "strokovnjaki", ki so odločali pač nimajo mojih problemov. Torej je vprašanje ali so res strokovnjaki, ki ZNAJO zadovoljivo rešiti problem.

IN tako imenovane normalne nalepke, kot jih jaz lepim NE GREJO gor. Preprosto se jih ne da lepiti brez 5 kratne porabe časa .

LP

Uporabniški avatar
zver
PrispevkovCOLON 563
PridruženCOLON Po Nov 07, 2005 2:42 pm
KrajCOLON MS, Iľakovci 69

OdgovorCOLON # 29511Odgovor zver
Če Jul 03, 2008 11:56 am

s popolnoma strinjam z borisom (komentar spodaj), zato sem svoje razmišljanje umaknil

LP
Zadnjič spremenil 2, dne zver, skupaj popravljeno 0 krat.
tij se samo fèi

boriss
Site Admin
PrispevkovCOLON 3074
PridruženCOLON So Sep 08, 2007 9:23 am

OdgovorCOLON # 29512Odgovor boriss
Če Jul 03, 2008 12:48 pm

Vse tole zgoraj nima prav nič skupnega z znanstvenim pristopom

lp

dobje
Site Admin
PrispevkovCOLON 948
PridruženCOLON Sr Feb 22, 2006 9:20 pm
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 29513Odgovor dobje
Če Jul 03, 2008 1:37 pm

Tole o slovenskem medu samo toliko:
če bi bilo razmišljanje o našem medu na nekem rastlinskem, morda računalniškem, pa naj bo še kakšnem forumu pisanje nevednih ljudi bi vse razumel, ker pa to in tako razmišljajmo slovenski čebelarji, si pa res ne delamo dobre reklame in še malo pa bomo svoje stranke pošiljali v Tuš, Eurospin in še kam, ker bodo dobili " najboljši" med iz Argentine, Kitajske ali celo Ukrajine. Je cenejši in zato " boljši"! Zgleda, da domače ni več najboljše! :?:
Razmislimo kaj govorimo!
Kozarec pa mi je všeč in bo najprej za posebne prilike, pozneje pa upam da se bo prijel.

cebelar_novinec
PrispevkovCOLON 1006
PridruženCOLON Če Jun 14, 2007 8:08 pm

OdgovorCOLON # 29514Odgovor cebelar_novinec
Če Jul 03, 2008 1:53 pm

dobje napisal/-aCOLONTole o slovenskem medu samo toliko:
če bi bilo razmišljanje o našem medu na nekem rastlinskem, morda računalniškem, pa naj bo še kakšnem forumu pisanje nevednih ljudi bi vse razumel, ker pa to in tako razmišljajmo slovenski čebelarji, si pa res ne delamo dobre reklame in še malo pa bomo svoje stranke pošiljali v Tuš, Eurospin in še kam, ker bodo dobili " najboljši" med iz Argentine, Kitajske ali celo Ukrajine. Je cenejši in zato " boljši"! Zgleda, da domače ni več najboljše! :?:
Razmislimo kaj govorimo!
Kozarec pa mi je všeč in bo najprej za posebne prilike, pozneje pa upam da se bo prijel.
Meje so odprte, trg je velik, globalizacija je realnost !
Treba je objektivno gledat. Zakaj bi tudi med s Kitajske ali Argentine bil slabši ? Sem mnenja, da ni nič slabši kot naš. Ne vem od kje ideje, da so pa izdelki z našega območja tako kvalitetni in boljši od hrvaških ali pa madžarskih samo par deset kilometrov stran !! ? No ja vsak svoje hvali. Jaz si ne upam in si ne bom upal trditi, da je moj med boljše kvalitete ( Prlekija - intenzivno kmetijstvo ) kot med iz recimo planine Lovčen v Črni Gori kjer je nedotaknjena narava.

Potoval sem po svetu in videl marsikaj. Tudi to, da ponekod dosti bolj skrbijo na kvaliteto hrane. Bil sem na farmi prašičev. Ja ljudje to bi mogli videt koliko prostora imajo ti prašiči in veselo tekajo naokoli. Pri nas pa pet komadov na 10m2. Ja za zjokat. In pol mi tak trdi, da ima bolj kvalitetno pridelavo kot neki brezvezni tujci...Za zjokat...

Marketing se ne dela na tem, da omaložuješ konkurenco in brez vsakršne podlage trdiš, da je izdelek kvalitetnejši. Lahko ga pač predstaviš kot kvalitetnega v lepem kozarcu. Kaj mislite kaj bi doletelo Gorenje, če bi naredili marketinško kampanjo v kateri bi trdili, da so njihove televizije kvalitetnejše od tistih iz uvoza.

Tisti, ki kupujejo med v Tušu, Hoferju in ostalih marketih pa tako ali tako redko preidejo na "domači med". Sicer pa je tudi v trgovinah domači med in verjemem, da bosta tudi tale nov kozarec in marketinška akcija pripomogla k temu, da se bolje spozna slovenski med.

Uporabniški avatar
zver
PrispevkovCOLON 563
PridruženCOLON Po Nov 07, 2005 2:42 pm
KrajCOLON MS, Iľakovci 69

OdgovorCOLON # 29515Odgovor zver
Če Jul 03, 2008 2:36 pm

Med z določeneg območja pozitivnje vpliva na nek organizem, če je uživalec medu z istega območja. Ta med z našega okoliša vsebuje antigene, ki so specifični za neko okolje. To je povzetek daljše razprave s strani imunologov.

Torej vsi medovi imajo cuker, pelodi se že razlikujejo od klime, antigeni pa od same mikrolokacije. Tako sem to jaz zastopil.

Oglaševanje, da je naš med najboljši je mogoče res malo neprimerno, če ne vemo katera merila ocenjujejo najboljše. (primer: najokusnejše je lahko vino narejeno s pomočjo kemije, če je pa to najboljše vino, je pa drugo vprašanje).

Lahko pa rečemo, da je naš med najboljši z vidika opisanega v prvem odstavku.

Če je med iz ČG boljši od našega in to ocenjujemo na osnovi okolice, potem lahko tudi naš med razvrčamo po kakovosti. Najverjetneje boste rekli, da je med iz oljne ogrščice (iz Pomurja) slabši kot med iz Pokljuških gozdov... To najverjetneje drži, ker je ogrščica škropljena.... Pokljuka je pa bližje Brniku :)

Pa se vrnimo k pristnemu ČG čebelarju, s čim že tam zatirajo varozo? Ali poglejmo Nemške čebelarje in njihovo intenzivno kmetovanje.

V končni fazi pa poglejmo kolko ČG (ali katere podobno čiste države) medu se pojavi na naših policah. Tega je tako malo, da ga še ČG uvažajo za svoje police v trgovinah.

Problem nam predstavljajo države kot so Kitajska, kjer res ne vemo na kak način so prišli do medu.

Mislim pa, da čebelarji res ne moremo na takšnih ali drugačnih forumih pljuvati v svojo skledo in se spraševati ali je naš med dober, o vemo da je najboljši.

Forumi so za bralce odprti, le za dodajanje svojega prispevek moraš biti prijavljen.

PS. Tudi sam zbiram med, kamorkoli grem, imam na povratku težavo, ker je nahrbtnik ob povratku pretežak, nakupim vse možne čebelje produkte.

¨Kozarec je pa lep!
Rabili bi še flaško za medico, medeno žganje, medeni liker.
Zadnjič spremenil 1, dne zver, skupaj popravljeno 0 krat.
tij se samo fèi

divji cebelar
PrispevkovCOLON 2668
PridruženCOLON Ne Apr 04, 2004 7:40 am

OdgovorCOLON # 29516Odgovor divji cebelar
Če Jul 03, 2008 2:40 pm

Še ne tako dolgo nazaj smo Slovenci imeli kar nekaj dobrih argumentov, da smo se v smislu koristne marketinške manire lahko postavljali kot pridelovalci najboljšega medu. Danes temu ni več tako.

V tistem trenutku, ko smo v deželi ugotovili, da nimamo v podtalnicah več čiste pitne vode, ko so nam začele zaradi nesmotrne in nekontrolirane porabe FFS masovno padati čebele, ko so nam začele na nepojasnjene načine izginjati čebele, pa do takšnih trditev nismo več upravičeni.

Med spada med hrano in prihaja čas, ko se bo kvaliteta in vrednost posameznih prehranskih artiklov začela vrednotiti po ohranjenosti in čistosti okoljskega prostora v katerem je bila proizvedena.

V deželi v kateri zaradi velike uporabe strupov v kmetijstvu masovno umirajo čebele, nima nihče pravice več trditi, da prideluje najboljši med. S tem dejstvom se bomo morali sprijazniti, pa če nam je to všeč ali nam ni.

V deželi v kateri so male rečice in nekoč lepi ter čisti potočki postali smrdljivi kanali industrijskih, mestnih ter vaških odplak in kjer so čistilne naprave velika redkost, ni mogoče trditi, da se prideluje najboljši med.

V deželi v kateri skoraj dnevno za večno izumirajo in izginjajo nekatere avtohtone vrste živali in rastlin ni mogoče trditi, da prideluje najboljši med.

V deželi v kateri na njenih poljih rastejo le tri ali štiri kmetijske kulture vzgajane na kemijsko intenziven način ni mogoče trditi, da prideluje najboljši med.

V deželi v kateri se odstotek prebivalstva obolelega za različnimi pojavnimi oblikami raka zaradi onesnaženega prostora in v njem pridelane hrane iz dneva v dan povečuje, ni mogoče govoriti, da prideluje najboljši med.

Sedaj je le še vprašanje kot ga postavljata Mojster in čebelar_novinec koliko je naš med manj ali bolj onesnažen od medu pridelanega nekje drugje. Le to lahko pokažejo analize na katere se kolega sklicujeta in katerih rezultate pogrešata.
Tako pa k "najboljšemu medu" pač tudi nov še tako lep kozarec in tako umetniško oblikovana etiketa ne moreta veliko doprinesti. Marketing na kratki rok lahko zavaja potrošnike, na dolgi rok se pa zgodba ne izide.

Lahko pa bomo trdili, da pridelujemo najboljši med, ko bomo v marketinška sporočila smeli zapisati, da je slovenski med pridelan v prostoru kjer ni masovnih pomorov čebel, kjer ljudje v potočkih zajemajo vodo in jo pijejo, kjer se ljudje smejo kopati v vseh njihovih rekah in jezerih, kjer je stopnja obolelosti za rakom zelo nizka, kjer ekološka pridelava hrane prevladuje nad kemijsko intenzivno, kjer............... !

Takrat pa bomo lahko tudi res postali še "košček nebes na zemlji" in svetilnik Evrope ter mali, ki bodo videti veliki in kar je še teh prepisanih ali doma domišljenih fraz.

Uporabniški avatar
zver
PrispevkovCOLON 563
PridruženCOLON Po Nov 07, 2005 2:42 pm
KrajCOLON MS, Iľakovci 69

OdgovorCOLON # 29517Odgovor zver
Če Jul 03, 2008 2:53 pm

Divji zanimiva realnost.

V Sloveniji obstajajo taki kotički in te bi bilo pametno obvarovati in posebej povdariti njihove produkte.


Ampak, js bom še naprej užival in promoviral tudi Pomurski med, tako dolgo, dokler bodo moje čebele zdravo letele in se obnavljale.

Z enoletnim pomorom na parih lokacijah pač ne moreš trditi, da je cela dežela strupena.
Zadnjič spremenil 1, dne zver, skupaj popravljeno 0 krat.
tij se samo fèi

boriss
Site Admin
PrispevkovCOLON 3074
PridruženCOLON So Sep 08, 2007 9:23 am

OdgovorCOLON # 29518Odgovor boriss
Če Jul 03, 2008 2:53 pm

zver napisal/-aCOLONMed z določeneg območja pozitivnje vpliva na nek organizem, če je uživalec medu z istega območja. Ta med z našega okoliša vsebuje antigene, ki so specifični za neko okolje. To je povzetek daljše razprave s strani imunologov.

.
Večino sem zbrisal....

Tile antigeni mi ne gredo v račun. Ko gledamo analize medu jih jaz še prav nikjer nisem videl. Ne rečem da ne obstajajo samo ???????

Jaz sem prvi ki sem zato da je moj med boljši od sosedovega. Samo brez nekih natančnih analiz tega ne morem dokazati. In korak med trditvijo "na pamet" in lažjo je tu le še korakec. Torej bi rad analize ki bi to dokazale - če pa jih ni pa bi bil veliko bolj previden da ne bi nekoč (morda neverjetno kmalu) pisalo v VSEH slovenskih časnikih - V SLOVENSKEM MEDU SO NAŠLI STRUPE! HKRATI PA TRDIJO DA JE NAŠ MED VELIKO BOLJŠI OD .... KJER PA NISO NAŠLI......!

lp
Zadnjič spremenil 1, dne boriss, skupaj popravljeno 0 krat.

cebelar_novinec
PrispevkovCOLON 1006
PridruženCOLON Če Jun 14, 2007 8:08 pm

OdgovorCOLON # 29520Odgovor cebelar_novinec
Če Jul 03, 2008 2:56 pm

zver napisal/-aCOLONMed z določeneg območja pozitivnje vpliva na nek organizem, če je uživalec medu z istega območja. Ta med z našega okoliša vsebuje antigene, ki so specifični za neko okolje. To je povzetek daljše razprave s strani imunologov.

Torej vsi medovi imajo cuker, pelodi se že razlikujejo od klime, antigeni pa od same mikrolokacije. Tako sem to jaz zastopil.

Oglaševanje, da je naš med najboljši je mogoče res malo neprimerno, če ne vemo katera merila ocenjujejo najboljše. (primer: najokusnejše je lahko vino narejeno s pomočjo kemije, če je pa to najboljše vino, je pa drugo vprašanje).

Lahko pa rečemo, da je naš med najboljši z vidika opisanega v prvem odstavku.

Če je med iz ČG boljši od našega in to ocenjujemo na osnovi okolice, potem lahko tudi naš med razvrčamo po kakovosti. Najverjetneje boste rekli, da je med iz oljne ogrščice (iz Pomurja) slabši kot med iz Pokljuških gozdov... To najverjetneje drži, ker je ogrščica škropljena.... Pokljuka je pa bližje Brniku :)

Pa se vrnimo k pristnemu ČG čebelarju, s čim že tam zatirajo varozo? Ali poglejmo Nemške čebelarje in njihovo intenzivno kmetovanje.

V končni fazi pa poglejmo kolko ČG (ali katere podobno čiste države) medu se pojavi na naših policah. Tega je tako malo, da ga še ČG uvažajo za svoje police v trgovinah.

Problem nam predstavljajo države kot so Kitajska, kjer res ne vemo na kak način so prišli do medu.

Mislim pa, da čebelarji res ne moremo na takšnih ali drugačnih forumih pljuvati v svojo skledo in se spraševati ali je naš med dober, o vemo da je najboljši.

Forumi so za bralce odprti, le za dodajanje svojega prispevek moraš biti prijavljen.

PS. Tudi sam zbiram med, kamorkoli grem, imam na povratku težavo, ker je nahrbtnik ob povratku pretežak, nakupim vse možne čebelje produkte.

¨Kozarec je pa lep!
Rabili bi še flaško za medico, medeno žganje, medeni liker.
Zver če razumeš moje pisanje kot pluvanje si preberi še enkrat. Nimam namena pljuvat samo realno moj med ne more biti boljši od enega madžarskega ali hrvaškega čebelarja, ki je 10km stran.

Kar se tiče kitajcev mislim, da so bolj problem uvozniki in trgovci s tem medom kot kitajski čebelarji. Za kvaliteto uvoženega medu smo odgovorni sami ( država in pristojni organi, ki uvoz nadzirajo ). Če smo glupi, da uvažamo nekvaliteten med in to jemo smo si sami krivi.

ČG čebelar po mojem mnenju nič drugače ne tretira za varojo kot slovenski. Tudi nemec nič drugače ne seje koruze kot prlek.

Se pravi še zmeraj je ČG čebelar, ki prideluje med na Lovčenu v prednosti pred mano. Kot je v prednosti tudi slovenski čebelar, ki čebelari na kakšni planini...Za to nimam nobenih dokazov. Sklepam pač po tem, da je okolje bolj zdravo tam. Več zelenja, manj ali nič industrije, manj intenzivnega kmetijstva, itd ....

Z nemci smo verjetno v podobni situaciji.

Je pa zanimivo kako se lahko omaložuje neke kitajce. Ah saj so daleč...ne vidijo nas in ne slišijo. Zanimiva bi bila reakcija nemških, hrvaških in drugih čebelarjih iz okoliških držav, če bi jim v nos rekli, da je naš med boljši :D

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 29521Odgovor Fizikalec
Če Jul 03, 2008 2:57 pm

Pa smo spet tam keri med je boljši??? :roll:

Uporabniški avatar
zver
PrispevkovCOLON 563
PridruženCOLON Po Nov 07, 2005 2:42 pm
KrajCOLON MS, Iľakovci 69

OdgovorCOLON # 29522Odgovor zver
Če Jul 03, 2008 3:10 pm

bom našel tele antigene in encime, mislim da imam nekje spravljeno, nimam pa na tem računalniku. Bom pripopal vsebino tega gor, ko najdem.


Kvaliteta je pa kot smo že pogruntali težko določljiva. Kako se pa ocenjuje med po "pravilniku" pa veste in lahko svoj kozarček pošljete v analizo.

LP
tij se samo fèi

divji cebelar
PrispevkovCOLON 2668
PridruženCOLON Ne Apr 04, 2004 7:40 am

OdgovorCOLON # 29523Odgovor divji cebelar
Če Jul 03, 2008 3:17 pm

Kolega Zver zapiše:
"Z enoletnim pomorom na parih lokacijah pač ne moreš trditi, da je cela dežela strupena."
_________________

Tu se pa zeloooo motiš, spoštovani moj čebelarski kolega. Vsako leto spomladi padajo čebele. Enkrat bolj drugič manj. Vendar čebelarji sedaj prijavljajo le še velike pomore, tistih manjših zaradi blesave procedure in stroškov, ki si jih čebelar nakoplje, ne da bi imel potem od tega kako korist, se več ne prijavlja.

Na žalost je tako. Ne kaže zatiskati oči pred tem žalostnim dejstvom in čas je, da se začne o tem bolj in odkrito govoriti. Saj se tako ne zastrupljajo le čebele, temveč se zastrupljajo tudi ljudje od nerojenga dojenka v materi do starčka.

dušans
PrispevkovCOLON 735
PridruženCOLON Ne Apr 04, 2004 9:30 am
KrajCOLON homec

OdgovorCOLON # 29524Odgovor dušans
Če Jul 03, 2008 4:20 pm

Pazljivo sem prebral, kaj je g. Noč objavil. Nikjer ni napisal, da je SI med najboljši ali boljši od sosedovega. Napisal je, da je med kvaliteten in kontroliran in naj bo v novi embalaži PREPOZNAVEN.

ČZS je potegnila dobro potezo, predvidevam, da bomo v novem kozarcu nastavili višjo ceno.

Kljub kontinuiranim kritikam dežurnih kritikov na forumu sem mnenja, da se kar nekaj stvari premika na področju čebelarstva.

LP

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 29525Odgovor Fizikalec
Če Jul 03, 2008 4:27 pm

Saj nihče ni kritiziral te poteze jaz sem izpostavil mnenje, da je pač oblika taka kot je z težavo..
Tebi je mrbit vseen teh par etiket kere rabiš sploh ni omembe vredno, če pa govoriva, da jaz moram zarad njega menjat cel repertuar etiket potem to stane neki malega denarja in glede nato Dušan, da si izobražen človek bi to moral vedet. Kot drugo napis zgoraj na pokrovu prekrije prelepka (tebi ali večini mrbit ne, ker KBZ ne uporabljate) to mene zanima. Nisem jaz kritiziral ČZS ampak sem napisal kaj kozarec potegne za sabo. Če mene stane sistem menjave etiket 1000 pa več € jaz pač tega denarja v to ne bom investiral, ker ni ekonomske računice.

Kot drugo niti leto ni ni odkar je ČZS izdala enotne etikete, program za dotisk podatkov in sedaj bodo to vrgli v smeti in gremo na novo mal butasto, če bi jaz tako delal v mojem čebelarstvu bi bil zdavnaj bankrot.
Zadnjič spremenil 1, dne Fizikalec, skupaj popravljeno 0 krat.

boriss
Site Admin
PrispevkovCOLON 3074
PridruženCOLON So Sep 08, 2007 9:23 am

OdgovorCOLON # 29526Odgovor boriss
Če Jul 03, 2008 4:28 pm

Fizikalec napisal/-aCOLON......z pač tega denarja v to ne bom investiral, ker ni ekonomske računice.
Razen če bo koristi od tega 2000 €

lp

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 29527Odgovor Fizikalec
Če Jul 03, 2008 4:30 pm

Boris mrbit zate zame žal ne, ker sem na periferiji in plače tu so 450€(keri delavec ma to je že vesel) in tu se ne morem merit z vami, ki prodajate po velemestih :wink:

boriss
Site Admin
PrispevkovCOLON 3074
PridruženCOLON So Sep 08, 2007 9:23 am

OdgovorCOLON # 29528Odgovor boriss
Če Jul 03, 2008 4:33 pm

Saj je vseno kje si koristi mora biti več od vložka.

Saj je Boštjan lepo napisal da je idej ada bi VES slovenski med prodajali v teh kozarcih - samo kaj ko je to zame malo drago - ni tako simpl menjati kozarec. to az sabo potegen še kup drugih zadev - recimo kaj naj z natisnjenimi nalepkami ki ostanejo? In sem jih ravno drago plačal - ker takrat pač nisem vedel kako neumnost se bodo spomnili? In kaj naj z škatlami za pakiranje kozarcev ?

Torej idejo imajo fino samo uresničitev pa je več kot boga.

lp

cebelar_novinec
PrispevkovCOLON 1006
PridruženCOLON Če Jun 14, 2007 8:08 pm

OdgovorCOLON # 29529Odgovor cebelar_novinec
Če Jul 03, 2008 6:00 pm

A kozarci in embalaža bodo s Kitajske ?

Nisem se mogel upret

BUTTON_POST_REPLY

Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 1 in 0 gostov