Poraba medu v Sloveniji

tehnologija pridobivanja čebeljih pridelkov

ModeratorCOLON Oldy

BUTTON_POST_REPLY
Odisej
PrispevkovCOLON 1374
PridruženCOLON Če Jun 05, 2008 2:34 pm
KrajCOLON 570mnm, Logatec, Notranjska

Poraba medu v Sloveniji

OdgovorCOLON # 47451Odgovor Odisej
Pe Apr 01, 2011 9:00 am

Iz današnjega Dela o samooskrbi s hrano v Sloveniji:
Leta 2009 smo po izračunih statistike v povprečju pojedli in popili: 109 kilogramov žita, 102 kilograma zelenjave, 94 kilogramov mesa (od tega je 41 svinjskega, dobrih 28 perutninskega, 20,5 govejega, preostalo so druge vrste mesa), 72 kilogramov krompirja, 45 kilogramov sladkorja, 10 kilogramov jajc, 37 litrov vina, 1,1 kilograma medu.
45x več pojemo torej sladkorja kot meda. Žalostno in za zdravje katastrofalno.

Lep dan vsem.

klopotec
PrispevkovCOLON 742
PridruženCOLON Po Jul 12, 2010 5:09 pm
KrajCOLON Prlekija

OdgovorCOLON # 47455Odgovor klopotec
Pe Apr 01, 2011 9:56 am

Meda mislim da pojemo dovolj, ker tudi z nim ni dobro pretiravat.

Ampak cuker je pa res, nisem mislil da ga tolko pojeste. Jaz povprečju ne dodam skoraj nič.
Ljudje, če si hočete dobro se ga izogibajte.

urosvrb
PrispevkovCOLON 197
PridruženCOLON Ne Maj 02, 2010 3:48 pm

OdgovorCOLON # 47459Odgovor urosvrb
Pe Apr 01, 2011 11:29 am

ta raziskava je verjetno narejena glede na porabo točno navedenih živil in z sladkorjem predvidevam mislijo beli namizni sladkor. Sladkor je cenejši, enostavnejša uporaba v predelovalni industriji,...

Glede škodljivosti meda sem pa zadnjič prebral nekje, da med nabran iz določenih rastlin (so ble latinsko navedene in nisem se še uspel poglobiti katere to so), vsebuje določene snovi, katere uporablja rastlina kot obrambni mehanizem pred boleznimi. nekaj takega kot naš imunski sistem. Tem snovem so določili v laboratoriju kemično sestavo in strukturo, naredili njihove analoge in tako dobili nam poznane določene FFS. Prodajalci na veliko oglašujejo kako je so to izvlečki iz narave itd. (kao naj bi blo manj škodljivo ali kaj jaz vem) a kaj če ti pamet pove, da naravni strupi brez težav celo presežejo učinek sintetičnih.

V glavnem sem že zalutal preveč v drugo smer (me razpizdijo te plitve marketinške poteze)

Ob porabi medu ene jušne žlice medu nabranega iz teh rastlin (365 dni v letu), bi snovi dosegli tako koncentracijo, da bi škodljivi učinki postali enakovredni ali bi celo presegli vse druge učinke. Torej po domače nasičen si z temi snovmi. Nauk vsega: v ničemer ni dobro pretiravat (razen seksu :)

ko sem že pri tem sem se še spomnil, da je tudi v kamilici ena snov, ne mi zamerit če se tudi te ne bom spomnil, ki ob določeni vsakodnevni uporabi doseže škodljive učinke na vaše telo. Ne moreš verjet ja, kamilica, naša zdrava dobra stara varna kamilica.

Vir teh informacij je pa FFS članki na ScienceDirect če se komu da to brat.To sem pred časom za faks raziskoval.

JanĹľevec
PrispevkovCOLON 688
PridruženCOLON Sr Maj 05, 2010 7:01 am

Re: Poraba medu v Sloveniji

OdgovorCOLON # 47463Odgovor JanĹľevec
Pe Apr 01, 2011 12:37 pm

Odisej napisal/-aCOLONIz današnjega Dela o samooskrbi s hrano v Sloveniji:
Leta 2009 smo po izračunih statistike v povprečju pojedli in popili: 109 kilogramov žita, 102 kilograma zelenjave, 94 kilogramov mesa (od tega je 41 svinjskega, dobrih 28 perutninskega, 20,5 govejega, preostalo so druge vrste mesa), 72 kilogramov krompirja, 45 kilogramov sladkorja, 10 kilogramov jajc, 37 litrov vina, 1,1 kilograma medu.
45x več pojemo torej sladkorja kot meda. Žalostno in za zdravje katastrofalno.

Lep dan vsem.
_______________

Fantje ne tako na "horuk" tolmačiti statističnih podatkov. V te kilograme so zajete količine kilogramov sladkorja, ki se porabijo v vinogradništvu, čebelarstvu, slaščičarstvu, pekarstvu, kuhanju sokov, ....................... in še pri mnogo čem, da ne naštevam dalje.

Mandelj
PrispevkovCOLON 306
PridruženCOLON Če Apr 10, 2008 1:58 pm
KrajCOLON Muljava

OdgovorCOLON # 47464Odgovor Mandelj
Pe Apr 01, 2011 1:18 pm

Točno to... Glede porabe medu pa je v raziskavo vključena verjetno le prodaja medu z računom. Večina medu v Sloveniji pa se proda brez računa sosedom, znancem, prijateljem...

Tako, da je ta raziskava za moje pojme zelo nerealna.

klopotec
PrispevkovCOLON 742
PridruženCOLON Po Jul 12, 2010 5:09 pm
KrajCOLON Prlekija

OdgovorCOLON # 47465Odgovor klopotec
Pe Apr 01, 2011 1:30 pm

He, he, fantje, vina, slaščičarske, pekovske in druge izdelke pa pojedo marsovci?

MorfejĂ
PrispevkovCOLON 105
PridruženCOLON Sr Jan 11, 2012 9:13 am

OdgovorCOLON # 52760Odgovor MorfejĂ
Sr Jan 11, 2012 9:16 am

Mene pa zanima, če dela kdo propolis z propilen glikolom?

BUTTON_POST_REPLY

Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 1 in 0 gostov