MED HITRO KRISTALIZIRA

tehnologija pridobivanja čebeljih pridelkov

ModeratorCOLON Oldy

edi
PrispevkovCOLON 8
PridruženCOLON So Avg 02, 2008 10:30 pm

MED HITRO KRISTALIZIRA

OdgovorCOLON # 45512Odgovor edi
Po Dec 27, 2010 8:37 pm

Pozdravljeni!

Jaz imam pa eno prošnjo kaj mi lahko kdo pomaga ko med natočim v kozarce mi hitro kristalizira nazaj kaj naj storim???
Hvala za pomoč
lp
Edi

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 45514Odgovor Fizikalec
Po Dec 27, 2010 9:52 pm

Kdaj ga pa točiš v kozarce? Kje ga hraniš tem.?

Odisej
PrispevkovCOLON 1374
PridruženCOLON Če Jun 05, 2008 2:34 pm
KrajCOLON 570mnm, Logatec, Notranjska

OdgovorCOLON # 45515Odgovor Odisej
Po Dec 27, 2010 10:47 pm

Pred točenjem v kozarce ga v večji posodi 2x na dan z leseno palico počasi mešaj nekaj minut. Po treh do štirih dneh napolni kozarce.
Med bo ostal 'mazav' dolgo časa.

Lep dan vsem.

ursolinko
PrispevkovCOLON 175
PridruženCOLON Po Jun 04, 2007 3:33 pm

OdgovorCOLON # 45538Odgovor ursolinko
Sr Dec 29, 2010 10:15 pm

jaz sem priredil skrinjo in v zoo trgovini kupil 100w žične grelce in termostat ter jih vstavil v skrinjo.
Dobil sem izolirano skladišče in nastavil temperaturo na 20 stopinj.

Med je še zmeraj tekoč.

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 45542Odgovor Fizikalec
Če Dec 30, 2010 8:29 am

Pa ni dobro to med mora bit na hladnem nikakor na toplem tem. pod ničlo mu ne škodijo 20 stopinj stalno pa dviga HMF ne počet tega. Če strdi in ga veliko prej nalijete potem ga raje otopite pred prodajo ne ga držat na toplem...

alešD
PrispevkovCOLON 50
PridruženCOLON Ne Avg 21, 2005 11:44 am
KrajCOLON ©kofja Loka - okolica

OdgovorCOLON # 45550Odgovor alešD
Če Dec 30, 2010 4:30 pm

Pridružujem se fizikalcu. 20 stopinj je čist preveč za skladiščenje medu.

Sicer pa sem sam opazil, da v PVC veliko manj kristalizira kot npr. v posodah iz nerjavečega jekla. Tko da predlagam pred točenjem v steklene kozarce shranjevanje medu v PVC embalaži. Potem bo še lep čas tekoč...
še vedno je lepo biti èebelar

pavel
PrispevkovCOLON 266
PridruženCOLON To Maj 31, 2005 10:35 am

OdgovorCOLON # 45552Odgovor pavel
Če Dec 30, 2010 6:28 pm

Ne vem, če vrsta posode res igra kakšno vlogo pri kristalizaciji. Hranim ga v plastičnih in v inoks sodih, pa nisem opazil neke bistvene razlike.
Mislim, da je kristalizacija odvisna predvsem od vrste medu in temperature.
Jaz ga s potopnim grelcem stopim toliko, da je kašast, potem ga natočim v kozarce in kozarce stopim do konca v komori.
Če ga ne stopim do konca, v kratkem času kristalizira nazaj, če pa je popolnoma staljen rabi pa kar dolgo.

lp pavel


Marko P
PrispevkovCOLON 247
PridruženCOLON Ne Mar 07, 2010 4:25 pm

OdgovorCOLON # 49994Odgovor Marko P
Po Avg 29, 2011 11:26 am

Pozdravljeni,

ko smo ravno pri kristalizaciji sem naletel na problem, da je pri točenju kostanjevega medu in kasneje maninega medu, prisotnih veliko
kristalov, kar posledično povzroča hitro kristalizacijo.
Za topljenje medu uporabljam komoro v kateri imam spodaj 150W žarnico,
na vrhu pa termostat nastavljen na približno 40°C. S strjenim cvetličnim medom ni nikoli težav, pri topljenju maninega medu pa 45°C ni dovolj.
V medu ostane ogromno nestopljenih kristalov, ki izgledajo kot dodani beli
lističi. Mi lahko kdo svetuje kako stopiti manin in letos tudi kostanjev med.
Ali je morda bolje uporabiti kakšen standardni Logarjev topilnik?

Lp

Marko P.

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 49997Odgovor Fizikalec
Po Avg 29, 2011 2:45 pm

Temperatura komore mora biti višja od temperature kero hočeš doseči za med. Torej moraš tipalo nastavit na sod in izolirat pa nastavit na 45 stopinj. Toplotna prevodnost meda je enaka prevodnosti vode ampak samo če je tekoč. Kristaliziran med ima 10x slabšo toplotno prevodnost od vode. Torej rabiš temperaturo v komori nekje 70 stopinj, če hočeš med greti na 40 drgač to ne gre.

Marko P
PrispevkovCOLON 247
PridruženCOLON Ne Mar 07, 2010 4:25 pm

OdgovorCOLON # 49998Odgovor Marko P
Po Avg 29, 2011 4:26 pm

Jaz imam tipalo v medu na vrhu,
sod je 35l plastičen, žarnica ga greje tudi od spodaj
ostalo naredi topel zrak.
Tipalo sem nastavil tako, da sem meril temperaturo
meda zgoraj, ko je dosegla 44°C izklopi žarnico.

Lp

Marko P.

Marko P
PrispevkovCOLON 247
PridruženCOLON Ne Mar 07, 2010 4:25 pm

OdgovorCOLON # 49999Odgovor Marko P
Po Avg 29, 2011 8:05 pm

Še eno vprašanje,
uporabljate v komori ventilator,
je dober takšen kot naprimer pri skrinji?

Lp

Marko P.

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 50000Odgovor Fizikalec
Po Avg 29, 2011 8:18 pm

Pri starem sistemu je ja v novi komori za cca 1800 kg meda pa ga ne bo je drugačen sistem oziroma tam bo drugače...

Marko P
PrispevkovCOLON 247
PridruženCOLON Ne Mar 07, 2010 4:25 pm

OdgovorCOLON # 50002Odgovor Marko P
Po Avg 29, 2011 8:30 pm

Mi lahko malo bolje opišeš ali namigneš kje
bi se dalo kaj več izvedeti o novem sistemu.
Pravkar sem zaradi prej navedenih problemov posumil,
da je pač temperatura v spodnjem delu soda nekoliko
nižja, kljub delno odprtemu dnu soda in direktnemu sevanju
žarnice v ta del, tako na dnu ostanejo nestopljeni kristali zgoraj pa
se med pregreva, zadevo lahko rešim samo z mešanjem medu ali zraka?

Hvala,

lp

Marko P.

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 50003Odgovor Fizikalec
Po Avg 29, 2011 8:44 pm

Gretje od spodaj zmer treba gret spodaj, da sem trdi med seseda dol samo pr plastičnem sodu je to težko. Zmer moraš met gretje pod sodom samo z to žernico je to bolj tako tako po moje premalo greje spodaj.
Nova komora bo pr meni taka, da vzame 6 sodov po nekje 300 kil in greta bo z pomočjo grelnih kablov električnih. En kabel cca 2.7kw bo v tleh eden pa v treh zidovih rasporejen isto cca 2,7kw. Sodi so na trikot paleti kovinski (mislim da veš kake so) tako, da glavnina greje od spodaj ostalo pa pač okoli še. Vrata so izolirana (hladilniška) termostat pa bo tipalo na sodu. Komora bo znotraj izolirana z 10 cm volno za fasede tako, da zide ne grejem in je manj toplotne izgube.

Marko P
PrispevkovCOLON 247
PridruženCOLON Ne Mar 07, 2010 4:25 pm

OdgovorCOLON # 50004Odgovor Marko P
Po Avg 29, 2011 9:16 pm

Pozabil sem, da se kristaliziran med seseda,
stopljen pa lepo plava navzgor. mislim da bi lahko bolj grel dno
tudi pri plastičnem sodu - verjetno ga bom postavil na kovisko rešetko,
trenutno je leseno stojalo, ki izolira polovico dna.
Komora je pri meni odslužena zmrzovalna skrinja postavljena
pokonci. 150W žarnica v primeru odpovedi termostata segreje 50 kg medu
do vrelišča, to se mi je že zgodilo, pridelal sem nekaj manj črne karamele.
Vendar pa rabim okrog 2 - 3 dni da cvetlični med stopim, po približno enem
dnevu se med segreje toliko da prične delovati termostat.
Bi bilo bolje uporabiti močnejšo infrardečožarnico ali grelni kabel, da bi ves postopek potekal hitreje. Koliko časa predvidevaš da boš porabil za dekristalizacijo medu v tvoji novi komori?
Zaradi cene sodov uporabljam plastične - plastika namenjena za živila.
nekako me ne mika nabavljati kovinskih, prelivanje pa je zopet problem.

Lp

Marko P.

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 50006Odgovor Fizikalec
Po Avg 29, 2011 9:36 pm

Les spodaj je obup kajti les je "odličen" izolator torej namest, da prevaja ti blokira gretje. Grelni kabli niso ravno za zunanjo uporabo namenjeni ampak za vgradnjo v tla ali stene. Obstajajo tudi tako za cevovode kako z tem kaj narest ne vem.
3 dni bi moralo sesuti 1.8 tone medu v tekoče stanje pa vseh izračunih definitivno.
Kovinski sodi so zastonj,plaszične treba plačat, cena pvc vreče za živila v ta sod pa je zanemarljiva. Jaz ne prelivam ampak črpam za to obstajajo pumpe za živila-goste medije. Lahko pa nardiš poseben objem (vrtljiv) z konzolnim dvignbeš sod pa lepo nagneš čist simpl vse se da.

Slika
Upam se tle dovolj dobro vidi trikot palete (uporabne pod sod in na sod) konzolno dvigalo za pumpo pa te najbržđ niti ne zanima.

Marko P
PrispevkovCOLON 247
PridruženCOLON Ne Mar 07, 2010 4:25 pm

OdgovorCOLON # 50007Odgovor Marko P
Po Avg 29, 2011 9:54 pm

Hvala,

veliko si mi pomagal, za strojnika res včasih sprašujem neumnosti,

lp

Marko P.

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 50008Odgovor Fizikalec
Po Avg 29, 2011 10:00 pm

Ja če si strojnik ti načeloma to nebi smelo delat probleme. Moral bi mogoče bolj "čebelarska očala nosit", da vsak kos železa ali nečesa kr vidiš v glavi dobiš sliko kako uporabit to za svoje čebelarstvo in kako olajšat delo :wink: Drgač pa še nikomur nisem odrekel pomoči vsaj do sedaj, če so vprašanja pametna in na mestu.

Veliko uspeha pri nadalnjem delu želim....

Marko P
PrispevkovCOLON 247
PridruženCOLON Ne Mar 07, 2010 4:25 pm

OdgovorCOLON # 50115Odgovor Marko P
To Sep 13, 2011 8:21 pm

Pozdravljeni,

v komoro za segrevanje medu sem vgradil ventilator.
Kostanjev med s primesmi kristalov sem segrel na
45°C, temperaturo sem meril zgoraj in spodaj soda - 35l ali nekaj
manj kot 50kg. Po približno enem dnevu na tej temperaturi se kristali niso raztopili. Po pogovoru s kolegom, ki je postavil takšen med približno 3kg
v pečico na 50°C za en dan je prav tako prišel do ugotovitve da se kristali ne raztopijo. Ker ima pečica nenatančno regulacijo se je primešan vosek na vrhu stopil, to pomeni več kot 60°C, kristali pa so ostali - seveda nekaj manj.
Pri Logarju sem našel melitherm, pri katerem lahko segreješ med na nekoliko višjo temperaturo (kratkotrajno), hkrati pa je dodan filter s katerim izločimo kristale. Problem je cena nekje 700€.
Na neških straneh sem našel podobno napravo http://www.holtermann-shop.de/index.php/cPath/5_80 , cena še vedno dokaj visoka.

Tu je možno posamično kupiti grelno špiralo z regulacijo, vendar je še vedno 370€ - ostalo bi bilo enastavno izdelati.
Ali ima kdo podatek, kje bi bilo takšen grelec možno nabaviti za pameten denar. Na ebay-u je recimo regulator temperature za akvarij, ki že deluje v
pametnem območju http://www.ebay.de/itm/LCD-Digital-Temp ... 446wt_1139

Morda bi se dalo pametno zvezati s 500W grelcem?

Lp

Marko P.

Odisej
PrispevkovCOLON 1374
PridruženCOLON Če Jun 05, 2008 2:34 pm
KrajCOLON 570mnm, Logatec, Notranjska

OdgovorCOLON # 50117Odgovor Odisej
Sr Sep 14, 2011 8:33 am

Zdi se mi resnično škoda vsakega evra za to, soimenjak.
Tale med je že sedaj izgubil na vrednosti zaradi premočnega segrevanja.
Jaz bi ga kupil - s kristali vred - pred segrevanjem. Me čisto nič ne motijo. Malo težje gre iz posode, a kaj zato.
Sicer pa, kot sem že pred časom napisal, se lahko temu izogneš s pravočasnim mešanjem - nekaj dni po točenju mešaš vsak dan nekaj minut zjutraj in zvečer. Počasi, temeljito ... najbolje z leseno palico in to je to.

Lep dan vsem.

Marko P
PrispevkovCOLON 247
PridruženCOLON Ne Mar 07, 2010 4:25 pm

OdgovorCOLON # 50121Odgovor Marko P
Sr Sep 14, 2011 2:38 pm

Že pri točenju so bili prisotni kristali,
pač letošnja mana je delala probleme,

lp

Marko P.

Marko P
PrispevkovCOLON 247
PridruženCOLON Ne Mar 07, 2010 4:25 pm

OdgovorCOLON # 50146Odgovor Marko P
So Sep 17, 2011 9:28 am

Hvala,

verjetno bo to prava rešitev,
pogovarjal sem se tudi z nemškim dobaviteljem čebelarske
opreme http://www.holtermann-shop.de/index.php/cPath/5_182 ,
ki mi je zagotovil, da je možno z uporabo vreče, ki jo uporabljajo
pri Melithermu http://www.holtermann-shop.de/index.php/cPath/5_80
predelano v konus na tem situ doseči enak učinek (manjša pretočnost) kot pri melitermu. Ko sem se pogovarjal z Logarjem je rekel da to ne gre.
Našel sem tudi komplet, grelec z obema sitoma za sprejemljivo ceno
http://www.holtermann-shop.de/index.php/cPath/5_77
ali ima kdo izkušnje s tem?

Lp

Marko P.

Uporabniški avatar
zver
PrispevkovCOLON 563
PridruženCOLON Po Nov 07, 2005 2:42 pm
KrajCOLON MS, Iľakovci 69

OdgovorCOLON # 50151Odgovor zver
So Sep 17, 2011 4:14 pm

kristalizacija meda in težave s tem.


tokrat ste že ugotovili in napisali, da se med ne stopi pri 40 stopinjah. Enako je z ogrščico in cvetličnimi medovi, ki vsebujejo nekaj ogrščice.

Seveda se stopijo, ko jih ogreješ bolj.

Jaz sem se poslužil druge metode. Kupcem poskušam prodati kristaliziran med in vsakemu posebej razlagam zakaj je ta boljši in če že hočejo imeti tekočega lahko naredijo ogrevanje medu sami.

Vsi mi potem povejo, da je nekdo v družini, ki obožuje kristaliziran med in ko jim ponudim kremni med, so še bolj navdušeni.

Seveda za kremnimed moraš malo delat mešat in nabavit aparature.

Če pa malo pomislim, sem tudi kupil grelec za med, se lotil izdelave komore, grel med tri dni (ponavadi pozimi, ko se prodaja) in na koncu je strošek za izdealvo kremnega medu napram ogravnju enak.

Torej razmišljam, da bom naredil še več kremnega medu in ga nafilal v kozarce, ter ga ponujal po enaki ceni.


naj v tej priliki še povem, da so pred kratkim opazili mojo oglasno tablo za med neki tujci (skandinavci so bili) in so hoteli imeti le kristaliziran med. Komaj sem jih prepričal, da naj vzamejo tudi akacijo, da ta kristalizira zelo počasi.

:)
tij se samo fèi

Marko P
PrispevkovCOLON 247
PridruženCOLON Ne Mar 07, 2010 4:25 pm

OdgovorCOLON # 50152Odgovor Marko P
So Sep 17, 2011 7:59 pm

Tudi jaz trenutno prodajam med v katerem je nekaj
kristalov, pač so stranke, ki jim je jasno da med kristalizira,
so pa tudi takšni ki vedo da kristalizira, vendar imajo
raje tekočega. S kremnim medom zaenkrat ne prakticiram,
očitno bo treba delati tudi v tej smeri.

Lp

Marko P.

bostek
Site Admin
PrispevkovCOLON 870
PridruženCOLON Sr Jul 15, 2009 7:31 am
KrajCOLON kozjansko

OdgovorCOLON # 50154Odgovor bostek
Ne Sep 18, 2011 8:53 am

Jaz imam kupca, ki hoče izključno kristaliziran med, saj ga raje tako uživa, pa še popaca se nič... ter tudi kremni med se čedalje bolj išče...
Učite se teorije, drugače boste ostali celo življenje v praksi pračebelarja (August b. Berlepš)

zdravko160
PrispevkovCOLON 55
PridruženCOLON To Maj 14, 2013 4:34 pm
KrajCOLON V.potok

OdgovorCOLON # 60788Odgovor zdravko160
To Avg 20, 2013 9:38 pm

Ali kristaliziran med kaj zgubi če ga iz soda odvzameš za nekaj kozarcev in ga stopiš v kozarcih

Uporabniški avatar
Alex
PrispevkovCOLON 29
PridruženCOLON To Dec 13, 2011 7:51 pm
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 60789Odgovor Alex
To Avg 20, 2013 10:19 pm

Tudi jaz menim, da je predvsem zaradi nas čebelarjev prisotna percepcija med ljudmi, o kristaliziranem medu, kot nekaj slabšega. Nekateri dejansko hočejo kristaliziran med, drugim pa lahko lepo razložiš prednosti kristaliziranega medu.
Npr. v Nemčiji je med potrošniki kristaliziran med dejansko bolj cenjen kot navaden (tekoč), ker je pokazatelj kakovosti.

volk
PrispevkovCOLON 2074
PridruženCOLON Če Apr 10, 2008 2:18 pm
KrajCOLON Zemlja

OdgovorCOLON # 60793Odgovor volk
Sr Avg 21, 2013 9:53 am

Sam med cimprej pakiram v kozarce, in ce kristalizira , se ponavadi ne trudim z razkristalizacijo, ljudje, ki se navadijo kristaliziranega, ga imajo se raje in vec ga pojedo.

Ne vidim bistva v tem, da med ostaja v sodih. Tako ali tako ga je potrebno pakirati v kozarce, ta strosek je pac nuja, pa tudi poleti se vedno najde cas da se spakira med.

V bistvu med tocim v 25 kg embalazo, cez kak teden pa gre direktno v kozarce, tako da gre 25 kg posoda takoj naprej za naslednje tocenje.

Letos imam tako ze spakirano hojo s krima, drugo tocenje se caka v panjih.
Narava je dekle lepotica,
Ko je voljna,
sama se preda,
ko jo posilis,
Ubiti te da!

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 60800Odgovor Fizikalec
Sr Avg 21, 2013 3:23 pm

Volk včas me res malo presenečaš 15 ton bi ti kr takoj napoilno v kozarce? In 15 ton bi skladiščo v 25 kilske hobuke saj ne misliš resno menda? Potem pa datum polnjenja recimo 20.8.2013 v trgovino pa ga daš 10.4.2014 a ni mal čudno?

BUTTON_POST_REPLY

Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 1 in 0 gostov