OCENJEVANJE MEDU

tehnologija pridobivanja čebeljih pridelkov

ModeratorCOLON Oldy

BUTTON_POST_REPLY
janezveliki
PrispevkovCOLON 114
PridruženCOLON To Okt 07, 2008 8:25 pm

OCENJEVANJE MEDU

OdgovorCOLON # 44341Odgovor janezveliki
Pe Okt 15, 2010 7:44 am

Spoštovani.

Kaj mislite o ocenjevanju medu, ko dobi čebelar priznanje za najboljši med, čebele pa, ki so ga nabrale po svoji presoji in v "potu svojega obraza" pa nič. Ali ne bi bilo bolj pravično, če bi se ocenjevalo področje, ki je dalo najboljši med in ne konkretno čebelar, ki z medom nima prav veliko. Morda ne bi bilo tako zelo težko napisati na diplomo, da so čebelarju XY čebele nabrale letos najboljši akacijev med na področju XY. Lastiti si zasluge svojih čebel ni ravno laskakvo priznanje, pa čeprav je to zlata medalja.

Lep dan še naprej.

levstek008
PrispevkovCOLON 1676
PridruženCOLON Če Maj 22, 2008 1:46 pm

OdgovorCOLON # 44342Odgovor levstek008
Pe Okt 15, 2010 8:22 am

Ma se ne sekiram kdo je dobil tisto plaketo, čeprav me včasih prime, da bi malo "potekmoval" z ostalimi čebelarji.... tako da bi videl, kje si.

Ampak:-
Glavni sodniki so KUPCI z prefinjenim okusom!! O tem ni nobenega dvoma!! Tisti, ki cvilijo da je drag med( tukaj ne štejem ljudi ki so v finančni stiski, njim podarim med), jim tako po ovinkih omenim, da je v raznih trgovskih verigah med bistveno cenejši.....izbira je njihova!
SAMO MRTVA VAROJE JE DOBRA VAROJA!!

Lp Matej
___________
skyp:levstek008

Uporabniški avatar
Kočevski med-ved
PrispevkovCOLON 3212
PridruženCOLON Pe Apr 02, 2004 9:18 pm
KrajCOLON KOCEVJE - KOSTEL
CONTACTCOLON

Re: OCENJEVANJE MEDU

OdgovorCOLON # 44347Odgovor Kočevski med-ved
Pe Okt 15, 2010 4:28 pm

janezveliki napisal/-aCOLONSpoštovani.

Kaj mislite o ocenjevanju medu, ko dobi čebelar priznanje za najboljši med, čebele pa, ki so ga nabrale po svoji presoji in v "potu svojega obraza" pa nič. Ali ne bi bilo bolj pravično, če bi se ocenjevalo področje, ki je dalo najboljši med in ne konkretno čebelar, ki z medom nima prav veliko. Morda ne bi bilo tako zelo težko napisati na diplomo, da so čebelarju XY čebele nabrale letos najboljši akacijev med na področju XY. Lastiti si zasluge svojih čebel ni ravno laskakvo priznanje, pa čeprav je to zlata medalja.

Lep dan še naprej.
Do neke mere imaš prav. Vendar je veliko odvisno od čebelarja ker lahko med samo pokvari. Vsak med od vsake posamezne družine je odličen, vendar le do takrat ko je v satju.
Če ga čebelar pravi čas iztoči (beri, ko pusti da med pravilno dozori v satju) je veliko zaslug za to tudi čebelarjevih. Seveda mora paziti tudi na čistočo in še na marsikaj...
Lp
LP
Koèevski med-ved

Uporabniški avatar
sauc
PrispevkovCOLON 144
PridruženCOLON Ne Jan 01, 2006 9:52 pm

Re: OCENJEVANJE MEDU

OdgovorCOLON # 44348Odgovor sauc
Pe Okt 15, 2010 7:44 pm

Kočevski med-ved napisal/-aCOLONČe ga čebelar pravi čas iztoči (beri, ko pusti da med pravilno dozori v satju) je veliko zaslug za to tudi čebelarjevih. Seveda mora paziti tudi na čistočo in še na marsikaj...
To se ne dela več, danes so v modi sušilci zraka s katerimi se suši med, da so tisti ocenjevalci zadovoljni z vsebnostjo vode.

Tko, da so ta ocenjevanja PESEK V OČI .... in BV :D

davca
PrispevkovCOLON 550
PridruženCOLON To Okt 16, 2007 6:13 pm
KrajCOLON Ljubljana

OdgovorCOLON # 44353Odgovor davca
So Okt 16, 2010 8:23 am

Letos smo po nekaj letih točili smrekov med. Nismo ga pustili zoreti v satju, ampak smo ga stočili kot ponavadi in tudi shranili kot običajno. Ker se mi je zdel zelo okusen (beri: polnega okusa), gost in res smrekov, smo se v začetku avgusta odločili, ga z zajemalko zajeli iz soda, natočili 4 kozarčke in ga poslali na svetovno ocenjevanje. Rezultat, ki smo ga dobili s Kmetijskega inštituta: voda 15,6 %, HMF 1,6 mg/kg, električna prevodnost 1218 uS/cm. (HMF bi bil lahko nižji, če bi pri shranjevanju pazili na temperaturo). Kakšne so bile senzorične ocene, ne vem. V Semiču pa so nam zanj podelili srebrno priznanje. Spodbudno, kajne?
Unus pro omnibus et omnes pro uno - Eden za vse in vsi za enega

Uporabniški avatar
Kočevski med-ved
PrispevkovCOLON 3212
PridruženCOLON Pe Apr 02, 2004 9:18 pm
KrajCOLON KOCEVJE - KOSTEL
CONTACTCOLON

Re: OCENJEVANJE MEDU

OdgovorCOLON # 44354Odgovor Kočevski med-ved
So Okt 16, 2010 9:00 am

sauc napisal/-aCOLON
Kočevski med-ved napisal/-aCOLONČe ga čebelar pravi čas iztoči (beri, ko pusti da med pravilno dozori v satju) je veliko zaslug za to tudi čebelarjevih. Seveda mora paziti tudi na čistočo in še na marsikaj...
To se ne dela več, danes so v modi sušilci zraka s katerimi se suši med, da so tisti ocenjevalci zadovoljni z vsebnostjo vode.

Tko, da so ta ocenjevanja PESEK V OČI .... in BV :D
Sušilci za med se ne smejo uporabljati v blagovnih znamkah kot je Kočevski, Kraški med.
Zato se moramo kar čebelarji sami potruditi brez aparatov za sušenje. Ta aparat le posuši preveliko vlago v medu, ne bogati pa medičine ki se s pomočjo čebelje izmenjave hrane spreminja v kvaliteten med, ki je prvi pogoj za kakovost.

lp
LP
Koèevski med-ved

janezveliki
PrispevkovCOLON 114
PridruženCOLON To Okt 07, 2008 8:25 pm

OdgovorCOLON # 44389Odgovor janezveliki
Po Okt 18, 2010 3:19 pm

Po tej logiki so čebele postranskega pomena, saj na diplomi piše le čebelarjevo ime, kar se mi ne zdi prav.

Uporabniški avatar
Kočevski med-ved
PrispevkovCOLON 3212
PridruženCOLON Pe Apr 02, 2004 9:18 pm
KrajCOLON KOCEVJE - KOSTEL
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 44392Odgovor Kočevski med-ved
Po Okt 18, 2010 4:56 pm

Mislim da se dobro ve, da so med pridelale pridne čebelice dotičnega čebelarja.
Lp Branko
LP
Koèevski med-ved

janezveliki
PrispevkovCOLON 114
PridruženCOLON To Okt 07, 2008 8:25 pm

OdgovorCOLON # 44438Odgovor janezveliki
Če Okt 21, 2010 9:37 am

Morda tudi čmrlji ali mravlje, ampak saj je vseeno.

Uporabniški avatar
sauc
PrispevkovCOLON 144
PridruženCOLON Ne Jan 01, 2006 9:52 pm

OdgovorCOLON # 44447Odgovor sauc
Če Okt 21, 2010 1:19 pm

Kako se da ugotovit, da je bil med posušen ??? :D :D :D

No sem pa našel odgovor zakaj je polovica medu na poiskušeni na ČZS imelo okus po dimu. A je to povezano ? :)

davca
PrispevkovCOLON 550
PridruženCOLON To Okt 16, 2007 6:13 pm
KrajCOLON Ljubljana

OdgovorCOLON # 50339Odgovor davca
To Okt 11, 2011 8:59 am

Unus pro omnibus et omnes pro uno - Eden za vse in vsi za enega

BUTTON_POST_REPLY

Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 1 in 0 gostov