Medeno vino

tehnologija pridobivanja čebeljih pridelkov

ModeratorCOLON Oldy

bostek
Site Admin
PrispevkovCOLON 870
PridruženCOLON Sr Jul 15, 2009 7:31 am
KrajCOLON kozjansko

OdgovorCOLON # 61765Odgovor bostek
To Nov 26, 2013 8:38 am

Sem našel tabelo in mi je jasno :) Hvala
Učite se teorije, drugače boste ostali celo življenje v praksi pračebelarja (August b. Berlepš)

bostek
Site Admin
PrispevkovCOLON 870
PridruženCOLON Sr Jul 15, 2009 7:31 am
KrajCOLON kozjansko

Re: Medeno vino

OdgovorCOLON # 72182Odgovor bostek
Po Mar 27, 2017 10:52 am

Ali kdo ve kako narediti razklično filtracijo medice(poceni)? Ker se gre za par litrov, onih filtrov za tole pa nimam
Učite se teorije, drugače boste ostali celo življenje v praksi pračebelarja (August b. Berlepš)

go-ahead
PrispevkovCOLON 181
PridruženCOLON Po Apr 11, 2005 1:14 pm
KrajCOLON Nova Gorica

Re: Medeno vino

OdgovorCOLON # 72189Odgovor go-ahead
Po Mar 27, 2017 10:07 pm

Ko sem ga sam delal, mi je vinar pomagal zbistrit vino. Če me spomin ne vara sva dala bisulfit, nakar se je vino zbistrilo. Na dnu je ostala usedlina, nakar sem odtočil zgornje bistro vino.naredil sem ga cca 150 litrov, potem ga ni imel kdo piti, ni nam bilo všeč. Predelali smo ga v medeno žganje, katero je tudi imelo specifičen okus. Po par letih staranja, pa je postalo okusnejše in pitno.

Preveč dela, pa še okusno ni.

bostek
Site Admin
PrispevkovCOLON 870
PridruženCOLON Sr Jul 15, 2009 7:31 am
KrajCOLON kozjansko

Re: Medeno vino

OdgovorCOLON # 72191Odgovor bostek
To Mar 28, 2017 6:28 am

Ja to je za bistrenje, dela se pa tudi razkličenje, kjer odstaniš čimveč drobnoživk. Okus naj bi tudi bil potem drugačen.
Res da ima medica specifičen okus, ampak tako hudo slaba pa spet ni
Učite se teorije, drugače boste ostali celo življenje v praksi pračebelarja (August b. Berlepš)

boriss
Site Admin
PrispevkovCOLON 3074
PridruženCOLON So Sep 08, 2007 9:23 am

Re: Medeno vino

OdgovorCOLON # 72192Odgovor boriss
To Mar 28, 2017 6:53 am

Men je pa všeč.

bostek
Site Admin
PrispevkovCOLON 870
PridruženCOLON Sr Jul 15, 2009 7:31 am
KrajCOLON kozjansko

Re: Medeno vino

OdgovorCOLON # 72193Odgovor bostek
To Mar 28, 2017 7:06 am

Go-ahed, odvisno ali si delal sladko, pol suho, suho. Odvisno od kvasovk, hrane, pogojev, medu... tako da je tukaj dosti spremenljivk. Meni jih tudi par ni ravno ratalo. Ni pa to ravno vino za nacejanje.
Učite se teorije, drugače boste ostali celo življenje v praksi pračebelarja (August b. Berlepš)

go-ahead
PrispevkovCOLON 181
PridruženCOLON Po Apr 11, 2005 1:14 pm
KrajCOLON Nova Gorica

Re: Medeno vino

OdgovorCOLON # 72194Odgovor go-ahead
To Mar 28, 2017 7:38 am

150 litrov ga je ratalo, ker sva uporabila preveč medu :) potem sva dodajala vodo, da je vse skupaj imelo ravno prav sladkorjev. Kvaskovke mi je dal vinar, on jih rabi za teran.

Res se nisem preveč poglabljal, vendar so vina iz grozdja neprimerno boljša (vsaj meni).

bostek
Site Admin
PrispevkovCOLON 870
PridruženCOLON Sr Jul 15, 2009 7:31 am
KrajCOLON kozjansko

Re: Medeno vino

OdgovorCOLON # 72195Odgovor bostek
To Mar 28, 2017 8:05 am

Pol pa ni čudno :D
Učite se teorije, drugače boste ostali celo življenje v praksi pračebelarja (August b. Berlepš)

boriss
Site Admin
PrispevkovCOLON 3074
PridruženCOLON So Sep 08, 2007 9:23 am

Re: Medeno vino

OdgovorCOLON # 72196Odgovor boriss
To Mar 28, 2017 8:25 am

Kvasovke za teran niso iste kot za medico.
Razmerje kar tako na palec je eno samo sranje. Recept je zakon!
Za okus je predvsem pomembna vrsta medu - če je že v osnovi zanič poj iz medice ne more biti nič.
Okus medice je kot desertno vino - fajn za probat (kozarec ob dobri hrani) - bolj zanič za piti.
Pil sem že vsaj ene 30 vrst medice in samo za ene 5 bi reku - to je to!

Rtič
PrispevkovCOLON 151
PridruženCOLON Sr Okt 12, 2016 6:19 pm

Re: Medeno vino

OdgovorCOLON # 72198Odgovor Rtič
To Mar 28, 2017 9:28 am

Narediti medico ali vino ni isto. In tako kot pri vinu je dobra medica, pravilno narejena, stvar okusa. Pri nas doma nabiramo samo zdrave in lepe grozde in delamo vino po stari metodi in ne dodajamo kvasovk, pustimo pa macerirati. Pri medici pa je dodajanje kvasovk nujno, saj ima premalo oz. sploh jih nima da bi sprožilo vrenje. Najboljše kvasovke za medico so tiste, ki se jih uporablja za penino in ne za vino. Pomembno je tudi kdaj se vrenje ustavi in na kakšen način, saj to vpliva na končni izdelek. Dodajanje žvepla na oko pa je kriminal. Za te igre je potreben laboratorij, drugače dobite nepitno, s slabim zadahom in bolečo glavo začinjeno vino ali medico.

bostek
Site Admin
PrispevkovCOLON 870
PridruženCOLON Sr Jul 15, 2009 7:31 am
KrajCOLON kozjansko

Re: Medeno vino

OdgovorCOLON # 72200Odgovor bostek
Sr Mar 29, 2017 9:09 am

Ja šampanjske se verjetno težje ustavijo, ampak če nimaš neke opreme je potem to problem
Učite se teorije, drugače boste ostali celo življenje v praksi pračebelarja (August b. Berlepš)

Rtič
PrispevkovCOLON 151
PridruženCOLON Sr Okt 12, 2016 6:19 pm

Re: Medeno vino

OdgovorCOLON # 72202Odgovor Rtič
Sr Mar 29, 2017 9:41 am

Ma od opreme je dovolj steklen flaškon in vrelna veha. :-) Najbolje je, poleg naštudiranja literature, dobit izkušenega pridelovalca medice, ki bi bil pripravljen zaupat recept in postopek. Takih ni dosti. Vsi povedo osnovo, ključne malenkosti pa obdržijo zase. Kar se tega tiče sem jaz imel kar srečo.

bostek
Site Admin
PrispevkovCOLON 870
PridruženCOLON Sr Jul 15, 2009 7:31 am
KrajCOLON kozjansko

Re: Medeno vino

OdgovorCOLON # 72203Odgovor bostek
Sr Mar 29, 2017 9:45 am

Ja saj osnovno imam, pač merjenje žvepla pa ne vem kaj pa ne. Recepta pa itak ne boš dobil :D vsak imajo svoje skrivnosti
Učite se teorije, drugače boste ostali celo življenje v praksi pračebelarja (August b. Berlepš)

Rtič
PrispevkovCOLON 151
PridruženCOLON Sr Okt 12, 2016 6:19 pm

Re: Medeno vino

OdgovorCOLON # 72204Odgovor Rtič
Sr Mar 29, 2017 10:06 am


diehart
PrispevkovCOLON 89
PridruženCOLON To Mar 13, 2012 9:50 am

Re: Medeno vino

OdgovorCOLON # 72311Odgovor diehart
To Apr 18, 2017 2:42 pm

Zanima me kako dodajate hrano za kvasovke? Imam go-ferm in fermaid-e. Daš vse naenkrat ali go-ferm v štarter pa pol čez par dni fermaid-e? Ali kako drugače?

BUTTON_POST_REPLY

Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 1 in 0 gostov