Stran 1 od 1

Sivka

ObjavljenoCOLON Po Jul 10, 2017 1:55 pm
Napisal/-a papagaj93
Zgolj kot firbec bi me zanimalo o sivki naslednje:
Medi? Če da, kdaj, koliko časa?
Je zanimiva za čebele?
Recimo hektar (št.sadik) nasada sivke zadostuje za 1 panj? 10 panjev?

Nekako za orientacijo..

Re: Sivka

ObjavljenoCOLON Po Jul 10, 2017 2:45 pm
Napisal/-a volk
Sivka zelo dobro medi, na ha se da komot pripeljati 10 panjev, problem je ker izcrpa cebele, na njej ne nabirajo cisto nic cvetnega prahu, medi konec junija in julija. nekateri kloni tudi kasneje.

Problem sejanja v Sloveniji je pa v tem, da ne sejes zase, pac pa za sosede. Meni se to dogaja nekje, kjer imam 5 ha vedno sejano za cebele. Prvo leto je bil zraven en cebelar, z par panji, ker je medilo, je seveda naredil nove druzine, se vec sem sejal, je se povecal. skratka, boljso paso kot ustvaris, vecji donos ustvarjas v okolici, vec zalege zalezejo matice v okolici, vec cebel je potem v okolici, posledicno vec rojev, vec druzin, in vedno vec kot sejes, manj dobis ti ven.. to je anarhija v Sloveniji, kjer je cebelar lahko vsak. Na Ceskem sem pred enim mesecem videl komplekse po vec 10 ha facelije sredi ravnine, pa sredi en cebelar, potem pa par kilometrov nobenega..

Meni je v Beli krajini en cebelar mojster povedal naslednje pravilo. za vsak panj, ki ga napravi cebelar, mora na svoje zemljisce posaditi 3 cesnje, 3 javorje(najbolje da vsako vrsto 3), 3 akacije, 3 smreke, 3 velikolistne lipe, 3 malolistne lipe, 3 kostanje, 3 jelke, po moznosti se 3 evodije.. za 1 panj. a vrbo sem pozabil,3. skupaj 36 dreves za en panj, ce so upostevane 3 sorte javorjev. Tak nacin bi bil posten.