Pašni red

čebelje paše, medovite rastline, podatki o donosih,...
BUTTON_POST_REPLY
bloop
PrispevkovCOLON 746
PridruženCOLON Ne Avg 06, 2006 3:40 pm

Pašni red

OdgovorCOLON # 71429Odgovor bloop
Če Nov 24, 2016 6:09 pm

Ne vem kaj pisete, da je v cebelarstvu vse razpusceno. Razpusceni smo cebelarji, predvsem tisti, ki menijo, da obvladajo vse in nato se veterine ne spustijo k cebelnjakom, ko bi bilo potrebno izvesti pregled ali sanacijo. Potem pa prelagajo in prelagajo te preglede.
Tukaj bi bilo enostavno res potrebno urediti kazni, dobis datum, kdaj mora nekdo omogociti pregled in to je to. V nasprotnem primeru, gasilci prisotni in pozig cebelnjaka, brez odskodnine.
Pri perutnini tudi prav nic ne jamci veterina, oni predpisejo ukrepe in to je to, kjer je okuzba prisotna npr. z pticjo gripo tudi celotne farme preventivno pobijejo. Saj ukrepe tudi v cebelarstvu predpisejo, pa se cebele selijo z majhnimi in velikimi prevoznimi enotami, kot za salo, ko se izve da je kuzni krog na nekem obmocju.

Izobrazevanja, nic slabega. Vecina zacetnikov se jih tako z veseljem udelezi, tezava pa je v podatkih, ki jih tam dobijo, se strinjam. V dobri meri najmanj zavajajoce. Hkrati pa imajo postavljene omejitve glede stevila in koliko je teh predavanj, namesto da je za vse pa cetudi se 100x nekdo udelezi teh predavanj.

Razni izpiti in podobne klobase pa kaze, da se nekateri res bojijo, da bo vsak imel cebele pri hisi. Zakaj postaviti 1001 oviro? Mi in nasi ocetje, matere in dedki, babice jih nismo imeli.
Ali bomo zahtevali da mora vsak imeti izobrazbo za rejo govedi, zajcev, perutnine, na koncu za macke, pse in ostale hisne ljubljencke? Tudi vse te druge zivali ogrozajo sosedove zivali z moznostjo prenosa bolezni, samo poglejte bolezen "plavega jezika", tam se je ob primeru zaprlo 150km pas in se zivali ni dalo prodajati izven tega obmocja drugam kot v klavnico, gospodarska skoda je ogromna, pa ni bilo slisati pobude, zdaj pa moramo to urediti, da ne bo vsak kmet imel krave ali ovce doma. "Na sreco" se je sedaj nasel se primer, ki je bolezen razsiril po vsej Sloveniji in se sedaj vsaj prodajo lahko zivali povsod.

Kot prvo, tako je vcasih ze bilo, da so bile pri vsaki hisi cebele, kot drugo, ko bomo uredili dosedanje stanje primerneje, nikogar mali cebelar pri vsaki hisi ne bo motil. Tezava je ker vecina ne zeli primerne ureditve, da lahko mesajo meglo. Da imajo zacetniki bolezni, ostali ne in samo zacetniki ne znajo pravilno urediti cebel je tako ali tako neumnost.
Kot je ze bilo zgoraj povedano, tudi sam poznam veliko primerov uporabe vseh moznih dovoljenih zdravil ne "eko", pa so ljudje bili ob cebele, pa nimajo v blizni prav nobenega "eko" cebelarja. To tako taksni z nekaj panji, kot tisti z vec deset panji, tisti z vec sto so obicajno bolj tiho, ko se jim to zgodi ali pa je kdo drug kriv.
Mislim da sem enkrat ze zapisal, da za prav vse niso krivi ne zacetniki, mali cebelarji ali pa eko sosedje. Vecina(ne vse) je kar na nas samih.


Volk tam, ko si pa dobil porcijo 30 000 varoj, skoraj tezko verjamem, da je to kar en mali cebelar zacetnik bil kriv.

Kar pa se letosnjega stanja tice, po predvidevanjih izrepd nekaj mesecev. Ponekod varoja, drugod pa katastrofa od noseme, pa je se dokaj lepo vreme do sedaj.

boriss
Site Admin
PrispevkovCOLON 3074
PridruženCOLON So Sep 08, 2007 9:23 am

Re: Stanje jesen 2016

OdgovorCOLON # 71430Odgovor boriss
Če Nov 24, 2016 6:31 pm

NA 30 000 varoj rabiš čebelarja z 6 panji.

Vreme je letos spet katastrofalno - namesto da bi čebele dale mir in varojo obdržale pri sebi se mirno seli po čebelnjakih. Samo sranje.

spaceair
PrispevkovCOLON 87
PridruženCOLON Če Maj 21, 2015 8:06 pm

Re: Stanje jesen 2016

OdgovorCOLON # 71431Odgovor spaceair
Če Nov 24, 2016 6:49 pm

Heh tu vsi tolk govorite čez začetnike male čebelarje itd ,kot da so oni krivi za neučinkovito veterino,čudna zdravila ,razne debevce itd.
Če se ne bi varoja valila v zalegi verjetno se noben ne bi toliko stresal čez začetnike in ne vem kaj.
To na dolgi rok še ni pomagalo nobenemu in kot berem na tem forumu pa tudi verjetno ne bo še dolg čas.
V Avstraliji so iznašli Flow hive ki se točno ve kaj je to,,čebelarjenje z največ 2-ma panjema.
Sedaj se to prodaja že v EU.
Kolko vem ste tudi sami vsi skupaj bili enkrat čebelarji začetniki pa koristili razne subvencije ITD. :prst

volk
PrispevkovCOLON 2074
PridruženCOLON Če Apr 10, 2008 2:18 pm
KrajCOLON Zemlja

Re: Stanje jesen 2016

OdgovorCOLON # 71432Odgovor volk
Če Nov 24, 2016 8:21 pm

Ne vem če ste slišali za TRAGEDY OF THE COMMONS. Pomeni tragedijo skupnega.
Da pojasnim. Več kmetov pase živino na skupnem pašniku. En od njih se odloči za povečanje števila živali, da poveča dobiček. Ker je to storil on, storijo to tudi drugi. V nekem trenutku preobremenijo zmogljivost pašnih virov. In denaturirajo okolje in propadejo vsi skupaj. To je kratka verzija, vec imate itak na internetu..

Da prenesemo to v čebelarski sektor(ravno ob slisani informaciji, da je nekdo zgubil vseh 250 druzin). Čzs in država spodbuja k čebelarjenju. In čebelarjev je vedno več. Malovrh v eni točki ni falil. Obstaja minimalna zmogljivost pasišča. Zastonj računamo, da 1 ha akacije da 1 tono medu. Letos jo ni dala.

In ob vse večjem številu čebelarjev in čebel(mnogo družin ostaja neprijavljenih), se je globaliziralo področje z varojo. Enostavno ni več območij,čez katere se reinvazija ne more dogajati. 14 dni po tem, ko fašeš v panj varoje od drugih čebel, tvoja družina propade. Toliko traja, da kontaminira zalego.
In letos smo dobili katastrofo. Reče se ji NAVODILA VETERINE ZA ZDRAVLJENJE VAROJE. In ko so posamezniki veselo čakali in zamujali z zdravljenjem, so se začele domine podirati. Doza amitraza je bila prenizka. Kumafos ni učinkovit. Kisline delujejo zgolj pri stanju brez zalege v panju. Razen mravljične, ki oslabi čebele, in potem je tu nosema itd...

Skratka, mislite si kar si hočete. Če vas še zanima, kaj se zgodi pri preveliki popularizaciji čebelarstva in medu, priporočam članek
https://www.theguardian.com/world/2016/ ... are_btn_fb
Narava je dekle lepotica,
Ko je voljna,
sama se preda,
ko jo posilis,
Ubiti te da!

strickorle-Jani
PrispevkovCOLON 217
PridruženCOLON To Dec 09, 2008 10:51 pm
KrajCOLON Rute nad Vel.laąami

Re: Stanje jesen 2016

OdgovorCOLON # 71433Odgovor strickorle-Jani
Če Nov 24, 2016 8:59 pm

..,,toliko enih brezveznih besed in mešanja govedi z čebelami,veš kaj Vovk,bodi prvi in svoje čebelarstvo zmanšaj na 5 družin,če si že tokiko zapel z prenaseljenostjo,daj nam "vzgled" pa začni pri sebi :butnskala
..,,ali pa si toliko požrešen,da bi rad vso Slo. le zase,verjemi,da te prav nič več ne razumem kaj pravzaprav hočeš doseči ????
..,,svetujem ti,da malo ohladiš glavo z to temo,energijo pa porabi pri čebelcah verjetno te bolj potrrebujejo kot mi :jezik
Kar cebelica nam da,to pozivi nas in okrepca

levstek008
PrispevkovCOLON 1676
PridruženCOLON Če Maj 22, 2008 1:46 pm

Re: Stanje jesen 2016

OdgovorCOLON # 71434Odgovor levstek008
Če Nov 24, 2016 9:51 pm

Kaj pa tebe moti Volk??

Bi bil rad sam s svojimi panji "do koder seže pogled"?? Un link k si ga nalimal...jep, taka bo prihodnost.
SAMO MRTVA VAROJE JE DOBRA VAROJA!!

Lp Matej
___________
skyp:levstek008

volk
PrispevkovCOLON 2074
PridruženCOLON Če Apr 10, 2008 2:18 pm
KrajCOLON Zemlja

Re: Stanje jesen 2016

OdgovorCOLON # 71435Odgovor volk
Če Nov 24, 2016 10:08 pm

Ne motijo me sosedovi panji. Vse kar je nad stevilom druzin, ki bi obstajale brez cloveka je pac nenaravno stanje. Torej noben cebelar ni eko itd. Torej smo vsi skupaj v godlji. In tej godlji letos se rece varoja. Vsak sosed cebelar ima doloceno odgovornost do okoliskih cebelarje, to ves cas poudarjam. To pa pomeni ista pravila kot na cesti. Dokler si sam na cesti, so pravila nepotrebna. Ko postane guzva, se mora stvar regulirati. Izobrazevati, preverjati znanje, situacijo na terenu in neupostevanje kaznovati. Isto kot na cesti. Problem je le, ker niti veterini ni jasno kaj je prav, oziroma jim je, pa tega nocejo. In ja, tudi kar se rece poselitve cebel. V zakonu pise, da mora biti na kmetijskih in gozdnih zemljiscih omogoceno nabiranje plodov itd. Med drugim tudi cebeljo paso in postavitev cebel, neglede na lastnistvo. V resnici bi lahko obstajala regulacija, ki bi omogocila enakomerno porazdelitev cebel. Primer. V neki vasi je ze veliko cebelarjev in cebel. Nekdo bi rad zacel cebelarit. V tej vasi pac ne bo mogel, bi pa mu nek urad dodelil pravico postavitve cebel recimo 3 km stran. Problem v reji cebel je, da reja cebel ni odvisna od zemlje in lastnistva, kjer je cebeljnjak postavljen, pac pa od delitve cebelje pase z okoliskimi cebelami. Vsi trdijo, da nihce ne sme preprecevati reje zivali lastniku ali pa najemniku zemljisca. To velja za krave, ji jedo travo do meje. Cebele meje ne poznajo, zato zakon, ki omogoca nemoteno rejo zivali ne bi smel veljati za cebele. Gre namrec za skupno pasisce, ki bi ga moral urejati drug zakon.
Narava je dekle lepotica,
Ko je voljna,
sama se preda,
ko jo posilis,
Ubiti te da!

volk
PrispevkovCOLON 2074
PridruženCOLON Če Apr 10, 2008 2:18 pm
KrajCOLON Zemlja

Re: Stanje jesen 2016

OdgovorCOLON # 71437Odgovor volk
Če Nov 24, 2016 10:52 pm

Da ne boš v zmoti, mene nič ne moti. Večino čebel imam na takih lokacijah(razen Bele krajine), da nimam večjih problemov in izgub. Letos do sedaj imam 2,7 % izgube, pa še to zaradi trotovosti in moje neumnosti, da nisem popravil žrel in so mi miši oslabile druzini.
Mi je pa butasto, kako čebelarji ščitijo svojo pozicijo, ne priznavajo vpliva svojega ravnanja na okoliš, v bistvu bi jih pa z obstoječimi zakoni lahko spravil v kot z kakšno veterino in inšekcijo. Zakon o zaščiti živali, npr malomarno ravnanje z živalmi, nenamerno poškodovanje živali(recimo reinvazija). V ustavno presojo bi šel lahko zakon o reji živali, saj bi za čebelarstvo črtali člen da je na svojem zemljišču prepovedano omejevati rejo živali-čebel, saj se čebele ne redijo v čebelnjaku pač pa hranijo na tujem zemljišču.

Če te pa še zanimajo moji začetki. Ko sem iskal lokacije za čebele, sem vedno iskal kraj, kjer vsaj 1 km naokoli ni bilo čebel. V Beli krajini je bilo to tako, da sem šel prijavit čebelnjak k Avguštinu, ki je sprva rekel, da ni šanse, ker je povsod polno čebel, ko pa sem povedal kje, je pa preveril in ugotovil, da tam naokoli v radiju(takrat) 1,3 km ni bilo čebelarja. S tem da je zemlja kjer imam čebele moja.
Tega mi ne bi bilo treba, pa nisem hotel konflikta z lokalnimi čebelarji, in se je vse lepo uredilo.
Narava je dekle lepotica,
Ko je voljna,
sama se preda,
ko jo posilis,
Ubiti te da!

volk
PrispevkovCOLON 2074
PridruženCOLON Če Apr 10, 2008 2:18 pm
KrajCOLON Zemlja

Re: Stanje jesen 2016

OdgovorCOLON # 71440Odgovor volk
Pe Nov 25, 2016 3:25 pm

Ja, cebelarji zelo radi iscejo zascito v zakonih napisanih za rejo zivali, tudi krav, ko pac to zascito rabijo. Ko pa jim stopis na zulj, pa pravijo da ni mesati krav in cebel. In to trdim tudi jaz. Krave pac lahko gojis na domacem travniku, ne pa na sosedovem. In tvoj bik pac nima kaj napadati sosedovega. Cebele si pa delijo skupen zracni prostor. Zato zanje pac zakon o reji zivali ne more veljati. Zavzemam se za nov instrument, torej zakon o cebelarstvu, ki bi omogocil enakomerno poselitev cebel in preprecil propadanje cebeljih druzin npr zaradi varoje. Liberalizem in ideja o svobodi, in svobodnem odlocanju pade pri sami osnovi definicije svobode. Moja svoboda je omejena s tvojo. Moja svoboda ne more ogrozati tvoje. In moj bik ne tvojega. In moj nacin cebelarjenja ne tvojega. In moja varoja ne tvojih cebel. In moje cebele ne smejo ogrozati tvojih. To pomeni tudi, da nihce nima pravice na novo preobremeniti pasisca. In namenoma sproziti ropa. Oziroma reinvazije. Tukaj so prvi v vrsti tisti ki predpisujejo zdravila, drugi v vrsti pa tisti ki jih uporabljajo. Nujno bi bilo to urediti. Kot tretje, ugotoviti pasne zmogljivosti in dolociti mejo za vsak posamicen kvadrant v gerkih, torej kvadratni kilometer. Uporabno bi bilo ze, ce bi se za stacionarno cebelarjenje npr dolocalo zgornjo mejo poselitve za npr 2 pasi. Ena pasa pod mejo preobremenitve in vse ostalo preobremenjeno pomeni katastrofo za cebelarjenje. Za prevoz na paso, recimo hoja na krimu, komot zdrzi na nek kvadrant 300 panjev, ne more pa zdrzati 300 stacionarnih panjev na pomladnih pasah in javorju. S tem bi tudi resili vojno med stacionarci in prevozniki. Ce lokalni cebelarji do maksimuma obremenijo pasne vire, potem noben prevoznik ne bi mogel blizu. Ce jih pa ne, pa ne more nihce branit dovoza. Kot cetrto, bi bilo pa obvezno dolociti najmanjso mozno razdaljo med stacionarci.
Narava je dekle lepotica,
Ko je voljna,
sama se preda,
ko jo posilis,
Ubiti te da!

levstek008
PrispevkovCOLON 1676
PridruženCOLON Če Maj 22, 2008 1:46 pm

Re: Stanje jesen 2016

OdgovorCOLON # 71441Odgovor levstek008
So Nov 26, 2016 7:10 pm

Bi bil ti zadovoljen, da zakonsko omejimo čebelarjenje samo in le na občino stalnega prebivališča?? Pol odpadejo vse kolobocije okoli prevaževanja, fake-registracij čebelnjakov in kar je še podobnih štosov??
SAMO MRTVA VAROJE JE DOBRA VAROJA!!

Lp Matej
___________
skyp:levstek008

volk
PrispevkovCOLON 2074
PridruženCOLON Če Apr 10, 2008 2:18 pm
KrajCOLON Zemlja

Re: Stanje jesen 2016

OdgovorCOLON # 71442Odgovor volk
So Nov 26, 2016 7:43 pm

To ne bi bila resitev, saj so ogromna podrocja, npr javorniki do sneznika, potem jelovica, pokljuka, pohorje, pol smrekovec z gornjim gradom, kocevski rog itd. Ta podrocja so tista, ki dajo najvec medu. In tam so stalno prijavljeni medvedi, cebelarjev ki bi v obcinah teh podrocij izkoristili to masovno paso pa ni. Izkoriscajo jo prevozniki, pa se ce zamedi smreka, ali pa hoja na sirsem obmocju, nihce ne izkoristi niti 10 procentov mane. Vem sicer, da marsikomu z obmocij z lipove ali pa akacijeve pase smrdi dovoz prevoznikov v njegove kraje. Ampak noben cebelar ni posestnik cebelje pase. In omejitev na obcino bi bila protiustavna, saj bi prejudicirali omejitev tudi na druge gospodarske dejavnosti. Drug problem bi bilo, da bi se na mejo obcine namestilo mnogo cebelarjev, ki bi koristili paso druge obcine. Markov hrib ves kje je, in katera dva drustva delita pasisca? Kako eno drustvo namesti na mejo drugega ogromno panjev? Potem v enih obcinah, recimo prekmurje ni takih pas, ki bi omogocale poklicno cebelarjenje v okviru obcine.Zato moj predlog, omejitev stevila stacionarnih cebel bi bila najnizja vrednost dveh pas v okolju, za prevoznike pa ena. Po domace povedano. Pri meni med lazami in jancami je nekaj javorja, malo vec smreke in ogromno kostanja. Za javor je na gerkih ene 30 panjev na kvadratni kilometer, za smreko 50 -60' za kostanj pa 500. To pomeni, da bi ministrstvo dovoljevalo registracijo cebelnjakov in poselitev do 60 panjev na ta kvadrant, v obdobju kostanja bi bilo pa dovoljeno pripeljati se razliko do 500 panjev.
Narava je dekle lepotica,
Ko je voljna,
sama se preda,
ko jo posilis,
Ubiti te da!

levstek008
PrispevkovCOLON 1676
PridruženCOLON Če Maj 22, 2008 1:46 pm

Re: Stanje jesen 2016

OdgovorCOLON # 71443Odgovor levstek008
So Nov 26, 2016 7:50 pm

članka pred tvojim se ne citira.
No, vidiš da si si odgovoril...Tudi zate velja stavek ki si ga zapisal" noben čebelar ni posestnik čebelje paše!"

Vedi, da tisto kar velja zate velja tud za druge. In tvoje misli o "izločanju" drugih čebelarjev škodijo ravno tebi....
SAMO MRTVA VAROJE JE DOBRA VAROJA!!

Lp Matej
___________
skyp:levstek008

volk
PrispevkovCOLON 2074
PridruženCOLON Če Apr 10, 2008 2:18 pm
KrajCOLON Zemlja

Re: Stanje jesen 2016

OdgovorCOLON # 71444Odgovor volk
So Nov 26, 2016 8:21 pm

Ne, je javno dobro. In javno dobro ne sme biti izrabljeno, uniceno itd. Zato z javnim dobrim upravlja zakonodajalec in doloca kako se ga deli. Isto kot pri vodnih virih, ali pa gobah in sadezih v gozdu. In se ene stvari ne zastopijo cebelarji. Ce bi bilo v predpisu najnizja vrednost od minimalno dveh pas, potem bi en cebelar v mojem kraju v dobrem letu tocil smreko in kostanj, ne bi pa v tem letu prisel blizu prevoznik ali pa nek cebelar ki povecuje stevilo panjev ali pa nov cebelar, in mu unicil vse pase, razen kostanja.tu gre za vzajemnost. Stacionarec bi bil zasciten na dveh pasah, prevoznik bi pa koristil samo viske, novi cebelar ali nekdo ki zacenja bi pa to pocel recimo par km stran, kjer ni toliko cebel. Na ta nacin se pridela veliko vec medu. Vem za kraj v beli krajini, kjer je bila redna pasa cesnja za ene 40 panjev, javor za ene 80, akacija za 100, lipa za 50, smreka za 50, kostanj za 600. Dokler sem imel jaz 30 panjev in se nekdo 10, skupaj 40, smo tocili po 50 do 70 kg na panj, vage so sle vsak dan gor, razen v dezju. Potem se je pojavilo ene 5 cebelarjev, vsak med 10 in 30 panji, in se je tocilo samo se pomladen med pred kostanjem in kostanj. No potem je prislo se par prevoznikov na pozno akacijo, so vsako leto, in je mozno tociti samo se kostanj, prvic se je zgodilo, da je medila smreka, in to ful, vaga pa ni bila vec kot zravnana. Torej rabimo nek red, ki bi preprecil kopicenje nenormalnega stevila cebel, posledicno izbruhe bolezni velikih razseznosti, red ki bi zascitil stacionarce in njihove cebele, da bi imele vsaj 2 pasi na leto, kar je nuja za zdravje cebel, ter red ki bi omogocil prevoznikom neoviran dovoz na masovne pasne vire, ter obvezen sistem izobrazevanja za prevoznike, ter cebelarje z vec kot 5 panji, kar je neka meja ko iz samooskrbe z medom pride do ekonomike.
Narava je dekle lepotica,
Ko je voljna,
sama se preda,
ko jo posilis,
Ubiti te da!

levstek008
PrispevkovCOLON 1676
PridruženCOLON Če Maj 22, 2008 1:46 pm

Re: Stanje jesen 2016

OdgovorCOLON # 71445Odgovor levstek008
So Nov 26, 2016 8:40 pm

Sej pašni red je, samo ga eni prevozniki ignorirate in delate nekaj po svoje...med drugim tudi z namišljenimi čebelnjaki. Ti rastejo kot gobe po dežju....
SAMO MRTVA VAROJE JE DOBRA VAROJA!!

Lp Matej
___________
skyp:levstek008

volk
PrispevkovCOLON 2074
PridruženCOLON Če Apr 10, 2008 2:18 pm
KrajCOLON Zemlja

Re: Stanje jesen 2016

OdgovorCOLON # 71446Odgovor volk
So Nov 26, 2016 8:56 pm

Pasni red nikjer ne omogoca, da bi bile cebele enakomerno porazdeljene. In nikjer ne omogoca zascite cebel stacionarcev. Ponavadi pasni red nikoli ne doseze pasnih zmogljivost. Drustva se enostavno ne zmenijo z lastniki zemljisc, niti z logarji, ki so pristojni za drzavne posesti. Poglej na gerkih, koliko je oznacenih stojisc, na terenu pa cisto nekaj drugega. Plus tega so ogromna obmocja, kjer ni nobenih stojisc. In mnogo je drustev, ki z 100 panji zablokirajo paso, ki bi prenesla par 1000 panjev, po drugi strani imajo pa stacionarci v teh drustvih tako neenakomerno razporejene cebele, da niti cvetnega prahu vcasih ni dovolj, medtem ko par km stran ni nikogar. lacne cebele so katastrofa. Mislim da bi morala biti prioriteta pravice cebel, ne pa pravice cebelarjev. Sicer bi lahko napisal kaj o etiki in polozaju narave napram cloveku, ter o koristnosti upostevanja narave nenazadnje v korist cloveku. Tako bi en sam zakon o cebelarstvu omogocil boljse razmere za cebele, ter nenazadnje zascito stacionarcev, prevoznikov in vsem bi se povecali donosi medu. In olajsal bi se nadzor na boleznimi.
Narava je dekle lepotica,
Ko je voljna,
sama se preda,
ko jo posilis,
Ubiti te da!

boriss
Site Admin
PrispevkovCOLON 3074
PridruženCOLON So Sep 08, 2007 9:23 am

Re: Stanje jesen 2016

OdgovorCOLON # 71447Odgovor boriss
So Nov 26, 2016 9:05 pm

Obveznost izobraževanja ne bi nič rešilo - problem so predvsem "izobraževalci" - no ja brezvezniki ki predavajo (na žalost so to hkrati tudi tisti ki delajo pogoje za čebelarjenje).

boriss
Site Admin
PrispevkovCOLON 3074
PridruženCOLON So Sep 08, 2007 9:23 am

Re: Stanje jesen 2016

OdgovorCOLON # 71448Odgovor boriss
So Nov 26, 2016 9:09 pm

levstek008 napisal/-aCOLONSej pašni red je, samo ga eni prevozniki ignorirate in delate nekaj po svoje...med drugim tudi z namišljenimi čebelnjaki. Ti rastejo kot gobe po dežju....
Pašni red je katastrofalen!

To ste tok hudo zajebal da bolj ne bi mogli!

boriss
Site Admin
PrispevkovCOLON 3074
PridruženCOLON So Sep 08, 2007 9:23 am

Re: Stanje jesen 2016

OdgovorCOLON # 71449Odgovor boriss
So Nov 26, 2016 9:10 pm

ZAhtevamo čebelarski zakon!

levstek008
PrispevkovCOLON 1676
PridruženCOLON Če Maj 22, 2008 1:46 pm

Re: Stanje jesen 2016

OdgovorCOLON # 71450Odgovor levstek008
So Nov 26, 2016 10:01 pm

boriss napisal/-aCOLONZAhtevamo čebelarski zakon!
Kakšen pa naj bi bil??
SAMO MRTVA VAROJE JE DOBRA VAROJA!!

Lp Matej
___________
skyp:levstek008

cebelarski.kontejner
PrispevkovCOLON 98
PridruženCOLON Ne Nov 01, 2015 6:20 pm

Re: Stanje jesen 2016

OdgovorCOLON # 71451Odgovor cebelarski.kontejner
So Nov 26, 2016 10:07 pm

Za začetek tiste namišljene "gobarje" ukiniti. Se sprosti takoj za par tisoč panjev samo na akaciji.
Žan J.
Lenoba je gonilo človeškega napredka.

boriss
Site Admin
PrispevkovCOLON 3074
PridruženCOLON So Sep 08, 2007 9:23 am

Re: Stanje jesen 2016

OdgovorCOLON # 71452Odgovor boriss
So Nov 26, 2016 11:36 pm

Eni znamo napisat dober čebelarski zakon. Res pa je da smo daleč od ČZS.

In ko beremo pripombe ČZS na zakon o kmetijstvu se malo križamo - kok neumnosti na samo 3 straneh.

MaMe
PrispevkovCOLON 484
PridruženCOLON Sr Jun 03, 2009 1:01 pm

Re: Stanje jesen 2016

OdgovorCOLON # 71453Odgovor MaMe
Ne Nov 27, 2016 5:44 am

Forum ni nič boljši kot debata ob šanku. Samo za tolaženje ega... Zjutraj se pa zbudiš in ugotoviš da si še zmeraj na istem...

boriss
Site Admin
PrispevkovCOLON 3074
PridruženCOLON So Sep 08, 2007 9:23 am

Re: Stanje jesen 2016

OdgovorCOLON # 71454Odgovor boriss
Ne Nov 27, 2016 7:17 am

in nekega jutra se zbudiš in ugotoviš da tako ne gre več naprej in .....morda se kam drugam premakneš?

Rtič
PrispevkovCOLON 151
PridruženCOLON Sr Okt 12, 2016 6:19 pm

Re: Stanje jesen 2016

OdgovorCOLON # 71455Odgovor Rtič
Ne Nov 27, 2016 8:35 am

Pozdravljeni,
sem sicer nov na tem forumu in tudi nov v čebelarstvu, vendar v tej zanimivi debati se mi zdi kot da sem naredil napako da sem začel čebelariti in sem dobil vtis, kot da nekomu odžiram kruh.
Najbližji registriran čebelnjak je oddaljen od mene več kot 2 km, neregistriran pa 700m. Za drugega sem ugotovil po nabavi svojih čebel.
Prevoznikov v mojem ožjem okolišu praktično ni, ker tudi take paše ni naokoli, ki bi jih pritegnila.
Sem pa opazil, da imajo prevozniki (predvsem iz notranjosti Slovenije) kar nekaj registriranih stojišč in čebelnjakov na našem širšem območju (obala, kraški rob,...), izbranih na zelo zanimivih lokacijah tudi po dve in več. Ker imam sam tudi možnost imeti čebele na tistih koncih in pač nimam ker po registru čebelnjakov so območja precej zasedena, sem šel malo pogledat in ugotovil, da si prikolice/kontejnerje s čebelami ali samo parcele lastijo večinoma čebelarji prevozniki iz notranjosti. Sej mene načeloma to ne moti, ampak se mi ne zdi prav da se potemtakem skuša ovirati tiste, ki si s par panji želi sam pridelati svoj med. Tudi metanje v isti koš začetnike kot povzročitelje reinvazije se mi ne zdi primerno, kajti poznam nove in mlade čebelarje, kateri vlagamo veliko truda v učenje in prakticiranje zdravstvenega varstva čebel in tudi take, kateri čebelarijo že vrsto (tudi 30 in več let) z ne prav zgledno čebelarsko prakso. Ne mislim na vse, izjeme pa so v vseh kategorijah. Jaz npr. sem zdravljenje pričel sredi julija po zadnjem točenju, z nekaterimi najbližjimi čebelarji pa se dogovarjamo, da bi zdravljenje opravljali kar se da istočasno.To smo čebelarji ki lahko imamo vsi skupaj lahko do 100-150 panjev. Kdaj pa bi zdravil npr. (če bi ga imel) moj sosed s kontejnerjem in 80. panji, ko se vrne iz pozne hojeve paše z zdelanimi čebelami?
Ko sem se peljal po Hrvaški do Dvora na Uni sem videl v vsaki vasi po več čebelnjakov ob hišah. Ko sem se pogovarjal s tamkajšnjim čebelarjem (si lasti 120 panjev) ki mi je rekel, da če je paša je zelo obilna (včasih je tudi ni zaradi prilik kot povsod), da je dovolj za vse čebelarje v okolici, ob cvetenju kostanja pa mi je rekel, da jih pride tudi do tisoč. Vprašal sem ga, ali misli tisoč panjev, pa mi je odgovoril da ne, pride do tisoč kamijonov in se celo tepejo za pozicije!!! :? :shock: Tudi če je za več kot pol pretiraval, je to še vedno ogromno.
Sam mislim da mali čebelarji ne moremo ovirati velikih niti s kontejnerčki po 10 panjev in obilnih paš ne bodo mogli nikoli izkoristiti do konca, prevozniki bi pa smeli voziti na tista območja, katera so znana po obilnih pašah in to brez večjih birokratskih ovir. Takoj po paši pa seveda čebele peljati na drugo pašo ali na domače stojišče.
Jaz se samo strinjam s tistimi ki pravijo, da se spomnite vedno svojih začetkov, ker so čebelarji bili pred vami in bojo tudi za vami. (vsaj upam)

volk
PrispevkovCOLON 2074
PridruženCOLON Če Apr 10, 2008 2:18 pm
KrajCOLON Zemlja

Re: Stanje jesen 2016

OdgovorCOLON # 71456Odgovor volk
Ne Nov 27, 2016 9:01 am

Za lastno rabo imas 50 kg medu cisto dovolj za druzino, pa ceprav ima vec kot 4 clane. Z 5 panji ga komot pridelas kjerkoli v sloveniji stacionarno. Ce pravazas 5 panjev, imas veliko medu. Ce je tako leto kot letos najmanj 150 kg medu, ce je pa normalno leto pa takoj cez 200' v odlicnem letu pa cez 300 in vec. To pa ni za lastno rabo. Je vredno vec kot 2000€. In predloga nisi dobro prebral. Po mojih ocenah bi se v sloveniji po pravilu minimuma druge najmocnejse pase lahko stacionarno enakomerno razmestilo krepko cez 400 000 panjev. Praviloma ima vecina kvadrantov, to je kvadratni kilometer, vsaj eno paso ki nese cez 100 panjev, mnogi kraji, z lipo, kostanjem, hojo in smreko pa cez 500. Veliko krajev ima tudi drugo paso tako mocno, ampak ce vzamemo da druga pasa nese vsaj 30 panjev, potem bi pri povprecju 30 panjev na kvadratni kilometer in Sloveniji z nekaj cez 20 000 kilometri, upoeabnimi vsaj 15000 , lahko stacionarno razmestili cez 400 000 panjev, pa z vecjimi pridelki medu. To sem napisal v odgovor tistim, ki pravijo, da bi tak predlog zaviral cebelarjenje, problem cebelarjenja danes je, da je brez regulacije, vecinoma so cebele skoncentrirane in zelo obremenjujejo pasisca, potem so pa ogromna podrocja sicer z cebelnjaki ampak z malo druzinami. In pol so drustva, ki na najmocnejso paso razpisejo recimo 10 lokacij za dovoz, pripelje 10 hobistov vsak po 5 panjev, skupaj 50, pasisce je pa veliko 4 kvadratne kilometre in to samo akacije, ali pa kostanja, ali lipe...in ko omenjas primorsko. Ko sem postavil cebele dol, so mi naredili lokalni cebelarji celo stalo. Najblizji cebelar je bil 800 m stran in ima med 2 in 4 panje. In je najbolj kompliciral. Akacije je dol za par sto panjev. In so mi rekli da ne medi. Lani je povprecna druzina na vagi nabrala 39kg akacije, letos pa sicer samo 12. V kataster cebelnjakov bi morali za vsak cebelnjak vnesti se stevilo druzin, potem bi bila zelja po zakonu cebelarstva se veliko vecja.
Narava je dekle lepotica,
Ko je voljna,
sama se preda,
ko jo posilis,
Ubiti te da!

volk
PrispevkovCOLON 2074
PridruženCOLON Če Apr 10, 2008 2:18 pm
KrajCOLON Zemlja

Re: Stanje jesen 2016

OdgovorCOLON # 71457Odgovor volk
Ne Nov 27, 2016 9:44 am

Pa se eno vprasanje mi ne da miru. A si siguren da imajo hrvati 1000 kamionov? To pomeni da pripeljejo ene 60000 druzin. Pa da naredijo 10 km vrsto. Pomeni da pasisce prenese na parih kvadratnik kilometrih 1800 ton medu, torej 3500 ton medicine in vec. Ta zgodba je res iz bifeja, da jo pa kdo verjame mora biti pa fejst pod gasom.
Narava je dekle lepotica,
Ko je voljna,
sama se preda,
ko jo posilis,
Ubiti te da!

levstek008
PrispevkovCOLON 1676
PridruženCOLON Če Maj 22, 2008 1:46 pm

Re: Stanje jesen 2016

OdgovorCOLON # 71458Odgovor levstek008
Ne Nov 27, 2016 9:46 am

boriss napisal/-aCOLONEni znamo napisat dober čebelarski zakon. Res pa je da smo daleč od ČZS.

In ko beremo pripombe ČZS na zakon o kmetijstvu se malo križamo - kok neumnosti na samo 3 straneh.
Si kr mislim kakšen bi bil ta ...... "ZAKON"
SAMO MRTVA VAROJE JE DOBRA VAROJA!!

Lp Matej
___________
skyp:levstek008

levstek008
PrispevkovCOLON 1676
PridruženCOLON Če Maj 22, 2008 1:46 pm

Re: Stanje jesen 2016

OdgovorCOLON # 71459Odgovor levstek008
Ne Nov 27, 2016 9:54 am

Rtič je dobro zapisal....čebelo je imel marsikdo do "zadnjega" na hoji....še septembra. In pol se zgodi kot v našem društvu, da je možak iz Gorenske pripeljal čebele v naš konc na "toplo" in na "okrevanje". Seveda brez dovoljenja društva, sej "kdo mi pa kaj more".

A vidite, kje je tel problem??
SAMO MRTVA VAROJE JE DOBRA VAROJA!!

Lp Matej
___________
skyp:levstek008

Rtič
PrispevkovCOLON 151
PridruženCOLON Sr Okt 12, 2016 6:19 pm

Re: Stanje jesen 2016

OdgovorCOLON # 71460Odgovor Rtič
Ne Nov 27, 2016 10:04 am

Volk, sej nisem rekel da verjamem in sem tudi napisal, da če je več kot pol pretiraval, da je še vedno dosti. Je pa dejstvo, da je že ob poti dol bila vidna gostota panjev dosti večja kot pri nas. V vsaki vasi več hiš s čebelnjaki. Najbolj pošteno pa bi bilo, da bi vsak imel svoje panje na svojem dvorišču, ko so pa paše pa se lahko pelje drugam. Pa naj vsako lokalno društvo reši število panjev pri sebi, potem pa s temi panji se lahko vozi naokrog.
Je pa tako da tisti ki imate ta interes se širite v nedogled na vsa razna področja v Sloveniji, potem pa govorite o gostoti panjev na m2. Nekje bi lahko imel še vsak čebelar po 10 panjev več, če ne bi bilo velikih kontejnerjev naokrog.
Ne me razumet narobe, nisem proti temu, ima pa vsak čebelar svoj interes in je treba misliti na interese vseh.
Res je, da cebela ne pozna meja, ampak iz Bele krajine nikoli ne prileti sama na Primorsko in obratno.

joe1982
PrispevkovCOLON 108
PridruženCOLON To Dec 25, 2012 4:24 pm

Re: Stanje jesen 2016

OdgovorCOLON # 71461Odgovor joe1982
Ne Nov 27, 2016 11:27 am

Volk sploh te ne razumem v enem postu je preveč čebelarjev takoj za tem pa silna matematika kolk placa je še,če so neizkoriščeni placi je po moji skromni logiki premalo čebel(kdo ima pa čebele vemo ane?).Sama matematika je fajn vemo pa kaj vse upliva na medenje in prinose-kot pravim matematika in nič več!Pa še nekaj:praviš da ima vsak pravico pobirat gozdne sadeže in vozit na pašo?U redu. Kaj pa ko zasadim 1ha kostanja in redčim in čistim 2ha lipe in javorja(saj veš kaj je gozdna nega,ko se zapleteš v robido in podobno).In potem gospoda izračuna da mi na prag pripelje kontejner a se ti zdi fer?Ne vem kako je drugod po slo pri nas kar vidim noben prevoznik ne gre s kamjonom več kot 50m od glavne ceste.Oni so seveda carji saj plačajo pašarino ki pa itak nima noben nič od nje.Tko da mi ni lih vseeno kdo bi pisal te zakone.Sem pa za izobraževanje samo se kot marsikdo sprašujem kdo najnas izobražuje?Kar hodim na predavanje (10)let naš veterinar tupi od izrezovanje trotovine in polivanje oksalne.tu se njegov svet konča,sej bo hmal penzij pol naj se pa drug j....e z nami.6 let nism imel omembe vredne probleme z varojo.
,Mogoče ena družina na 2 leti,potem pa pride profi na 500m z 35letnim stažem in me začne učit kako se zdravi.KATASTROFA.Predlanskim tretjina lan tud hudo letos pa ni še padla nobena družina.Odkar je dobrotnik z vrhnike končal se je začel tud njegov konc,tko da upam da se bo stanje umirilo.

BUTTON_POST_REPLY

Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 1 in 0 gostov