Predlogi ČZS

čebelje paše, medovite rastline, podatki o donosih,...
BUTTON_POST_REPLY
volk
PrispevkovCOLON 2074
PridruženCOLON Če Apr 10, 2008 2:18 pm
KrajCOLON Zemlja

Predlogi ČZS

OdgovorCOLON # 69692Odgovor volk
Po Mar 28, 2016 8:33 am

Na povezavi http://www.czs.si/Upload/czs00@czs.si_2 ... 101437.pdf
imate predloge za pašni red. V resnici so predlogi v nasprotju z zakonom o reji zivali, saj le ta doloca, da se lastniku zemljisca ali pa najemniku ne sme braniti reja zivali.
Zveza se niti ne zaveda, da nobeno drustvo nima realnega pašnega katastra. Tudi GERKkove aplikacije za paše so totalno zgresene. Akacijeve sestoje se je nenormalno podcenilo, za eno mojo lokacijo piše da lahko postavim 8 panjev. V radiju kilometra je 200 panjev, pa smo bili vsi polni.
Sedaj bi radi za kvazi zascito plemenilnih postaj blokirali ves okolis. Torej lastnik plemenilne postaje z ciljem ekonomske pridobitne dejavnosti reje zivali prepoveduje rejo čebel vsem okoliskim lastnikom zemljisc z enako pravico kot jo ima on. To je pa protiustavno.
Narava je dekle lepotica,
Ko je voljna,
sama se preda,
ko jo posilis,
Ubiti te da!

boriss
Site Admin
PrispevkovCOLON 3074
PridruženCOLON So Sep 08, 2007 9:23 am

Re: Predlogi ČZS

OdgovorCOLON # 69693Odgovor boriss
Po Mar 28, 2016 1:21 pm

Novi - stari predsednik po starem naprej.

Tole z ustavnostjo pa sodi na ustavno sodišče

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

Re: Predlogi ČZS

OdgovorCOLON # 69694Odgovor Fizikalec
Po Mar 28, 2016 7:08 pm

Kaj pa rine oni z plemenilno tja kjer je 300 gospodarnih panjev že dve desetletji???? Torej, ker bo sedaj en naredo plemenilno postajo bom jaz čebele z moje zemlje odselil ali kako je to mišljeno? Pa ja de lohk sanja....

boriss
Site Admin
PrispevkovCOLON 3074
PridruženCOLON So Sep 08, 2007 9:23 am

Re: Predlogi ČZS

OdgovorCOLON # 69696Odgovor boriss
Po Mar 28, 2016 8:17 pm

Pa teh plemenilnih postaj je že skoraj tok da nben nau mogu nkamor več vozit - se bodo njihovi krogi kar lepo sestavili.

Komu pa bodo matice prodajal?

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

Re: Predlogi ČZS

OdgovorCOLON # 69697Odgovor Fizikalec
Po Mar 28, 2016 8:26 pm

Saj ni pomembno komu jih v tujino prodajajo pa čebele pomembno je da na koncu eni bomo morali s svojega dol

volk
PrispevkovCOLON 2074
PridruženCOLON Če Apr 10, 2008 2:18 pm
KrajCOLON Zemlja

Re: Predlogi ČZS

OdgovorCOLON # 69698Odgovor volk
Po Mar 28, 2016 9:13 pm

Zakonsko gre kratenje osnovnih pravic čez samo, če je stvar javnega interesa. Torej plemenilna postaja NE MORE biti v lasti ali posesti posameznika, lahko je v lasti države, ki pa mora poplačati odškodnino vsem, ki jim krati določene pravice.

Tudi razporejanje pasiišč in ureditev pašnega katastra ne more biti v rokah društev, saj jurisdikcija ter statut društva ne omogoča nadzorovanja ljudi, ki niso člani. Ta stvar je lahko samo v rokah inštitucije podrejene ministrstvu za kmetijstvo, saj so slednjemu podrejeni VSI rejci živali, tudi čebel.

Tudi vpis čebelnjakov v kataster čebelnjakov v GERK, ne more biti pod pristojnostjo društev, saj društvo po statutu zastopa interese članov, če so seveda v skladu z zakonom, ni pa rečeno da so interesi članov isti kot interesi nečlanov, pri čemer nihče ne ravna nezakonito. Po domače povedano, interes članov društva recimo ni dovoz čebel , interes prevoznikov pa je. S tem da mora biti pravica do paše omogočena vsem, saj je to osnovna pravica rejcev čebel. Če pa se da pristojnost društvu, le ta krati pravico prevazalcem, ki niso člani.

In smo pri poizkusu OBVEZNEGA ČLANSTVA. Če bi recimo ministrstvo predpisalo obvezno članstvo v Zvezi, potem bi se prej opisane stvari pravno spremenile.
Vendar Zveza NE MORE zahtevati obveznega članstva, niti ga ne more zahtevati ministrstvo. Ker bi v primeru obveznega članstva MORALA biti Zveza pod direktno podreditvijo ministrstva za kmetijstvo, in bi morala zastopati interese ministrstva in zakonodaje, le ta pa zahteva NEODTULJIVO pravico lastnikov zemljisc in najemnikov do PROSTE REJE zivali, tudi čebel. Namen Zveze danes pa je zastopati interese članov(torej društev, ki imajo volilno pravico). Interesi članov pa niso isti kot so interesi zakonodaje, ker bi v takem primeru člani Zveze postali zakonodajalec.

Ne more posamezno društvo zahtevati neke stvari, ki jo zveza potrdi , ker v gtem primeru je Zveza zakonodajalec.

Zakonodajalec v Republiki Sloveniji je pa samo en. In to ne Zveza ki zastopa društva ljudi, ki za lastne interese redijo čebele.

Zato je vse skupaj protiustavno.
Narava je dekle lepotica,
Ko je voljna,
sama se preda,
ko jo posilis,
Ubiti te da!

boriss
Site Admin
PrispevkovCOLON 3074
PridruženCOLON So Sep 08, 2007 9:23 am

Re: Predlogi ČZS

OdgovorCOLON # 69699Odgovor boriss
Po Mar 28, 2016 9:26 pm

Dons so te pa ornk razkurili.

Imaš pa čisto prav!

cebelrcek
PrispevkovCOLON 557
PridruženCOLON Ne Nov 02, 2014 6:32 pm

Re: Predlogi ČZS

OdgovorCOLON # 69703Odgovor cebelrcek
Po Mar 28, 2016 10:53 pm

Ne oporekam napisanim kritikam, vendar se spodobi, da se zaključi s tehtnimi predlogi. Kolikor mi je znano vam obstoječi pašni red ni kul, o predlaganih spremembah ste že izrazili mnenja ... kakšni so torej predlogi?

boriss
Site Admin
PrispevkovCOLON 3074
PridruženCOLON So Sep 08, 2007 9:23 am

Re: Predlogi ČZS

OdgovorCOLON # 69704Odgovor boriss
To Mar 29, 2016 6:49 am

Načeloma je tako da so interesi ene in druge strani nezdružljivi!

Prav je nekje na sredini. In zato ne more imeti nobena od strani škarje in platno v rokah. To bi moral delati nekdo (država) mimo interesov čebelarjev - v interesu države. Kar na kratko pomeni razporediti čebelarje tako da bi vsi imeli dovolj paše - no ja saj to je menda v interesu vseh čebelarjev? In nekatera društva tako velo že sedaj delajo - žal so redka.

volk
PrispevkovCOLON 2074
PridruženCOLON Če Apr 10, 2008 2:18 pm
KrajCOLON Zemlja

Re: Predlogi ČZS

OdgovorCOLON # 69705Odgovor volk
To Mar 29, 2016 7:12 am

Pri predlogih je pač tako, da so naša mnenja različna.

Vendar bi moralo veljati naslednje pravilo: ODLOČA TISTI, KI NI VPLETEN IN NIMA KORISTI.

Torej o pašah, vpisih čebelnjakov , plemenilnih postajah itd, ne moram odločati jaz, niti društvo niti Zveza. Ker smo vsi pristranski zaradi osebnih koristi, in pred zakonom posledično nismo izenačeni z tistimi, ki imajo pravico do istih koristi pa ne odločajo.

Torej pri predlogih :

1. denar, ki ga namenja drzava, se odvzame Zvezi, in ga da inštitucijam pod državno jurisdikcijo. Zvezo bomo pač financirali člani, saj zastopa interese članov, zato jo morajo tudi ti financirati.
2. Denar se da npr za plemenilne postaje, slednje bi lahko postavili v gozdove javnega interersa, torej drzavne in morebiti cerkvene(odvisno od meddrzavnih pogodb). Mnogi taki gozdovi so na lokacijah, kjer ni dostopa in ni prevoznikov niti lokalnih čebelarjev. Plemenilne postaje bi bile npr. pod Biotehniško fakulteto. Imajo strokovnjake, ki jih plačujemo iz proracuna, in ti bi to brez problema STROKOVNO vodili.
3. Vpis v register stacinarnih čebelnjakov ostane pod Ministrstvom za kmetijstvo.
4. Vpis v register premičnih čebenjakov in stojišč bi morala urejati sestavljena skupina, torej pod NVIjem, vsi veterinarji, ki so do sedaj tiskali potrdila za premik čebel, plus pristojni za fitosanitarno(hrušev ožig), v taki skupini bi moral biti zaposlen tudi strokovnjak za čebelje paše. Slednji bi na podlagi STROKOVNIH OCEN izdelal kataster pašnih zmogljivosti, prevoznik bi na taki inštituciji uredil vse kar se HG tiče in tudi hruševega ožiga.
5. na Biotehniški fakulteti bi moral biti oddelek za čebelarstvo , ki bi že omenjeno skrbez za plemenilne postaje(neetično je, da genetski potencial zaščitene živali ,temelji na delu hobistov in interesnih skupin), študenti tega oddelka bi skrbeli tudi za opazovalne postaje, torej tudi napovedovalna sluzba pristane pod državno inštitucijo, saj je neetično tudi, da interesna skupina obvladuje in PRIREJA(sploh oskrba družin na vagah s strani čebelarjev v društvih) podatke o medenju, ti podatki so stvar javnega interesa vse rejcev čebel.

Najbrž sem pozabil še veliko stvrai....
Narava je dekle lepotica,
Ko je voljna,
sama se preda,
ko jo posilis,
Ubiti te da!

Miško333
PrispevkovCOLON 112
PridruženCOLON Če Feb 18, 2016 9:49 am

Re: Predlogi ČZS

OdgovorCOLON # 69706Odgovor Miško333
To Mar 29, 2016 7:37 am

Očitno je Noč s svojimi sotrudniki pričel novo čebelarsko vojno. Volk je odprl nekaj tehtnih dilem mimo upoštevanja katerih pač ne bo šlo. Ne vem koliko je čebelarjev, ki niso člani ČZS in jim članstva tudi nihče ne more zaukazati. Njihove interese pa bi MORALA zastopati javna svetovalna služba pri ČZS, ki je v celoti financirana z davkoplačevalskim denarjem. Vendar teh čebelarjev nikoli nihče nič ne vpraša in zgodba se pelje mimo njih ter pogosto tudi mimo njihovih legitimnih interesov. Tu pa potem na terenu nastopijo težave. Ni namreč pravica vseh čebelarjev le do paš, temveč obstaja tudi pravica do zagotavljanja zdravstvenega varstva čebel. Tej pravici pa se posveča vedno manjša pozornost. Konflikt med prevozniki in stacionarnimi čebelarji je s takšnim ravnanjem nekaterih na ČZS neizbežen, ker želijo v interesu prevoznikov, namesto dogovora in sistemske ureditve tega vprašanja, svoje interese doseči z močjo države. Rezultat tega pa je že v naprej znan in doslej poznan ter so ga izkusili že premnogi prevozniki.
O plemenilnih postajah za vzrejo rodovniških matic pa raje ne bom ničesar napisal, ker v "rodovniške matice" ne verjamem in sem prepričan, da gre pri tem projektu za velik nateg tako čebelarjev kot države, ki vse to financira. Nova čebelarska vojna je torej na vidiku in nič nam pri tem ne bo pomagalo kritiziranje po forumih, ker ima vse preveč stacionarnih čebelarjev občutek, da so odrinjeni od soodločanja in da se jim s prisilo vsiljujejo odločitve. Takšen način urejanja zadev pa nikoli ne da pozitivnih rezultatov. Še posebej ne, ker so stojišča postala predmet barantanja in trgovine med posamezniki v določenih čebelarskih društvih in ne sistemska rešitev do katere bi imeli vsi prevozniki pravico pod enakimi ter transparentnimi pogoji.

Drejva
PrispevkovCOLON 668
PridruženCOLON To Okt 02, 2012 8:02 am

Re: Predlogi ČZS

OdgovorCOLON # 69708Odgovor Drejva
To Mar 29, 2016 1:47 pm

ID10T1 - to je vse kar lahko napisem

BUTTON_POST_REPLY

Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 1 in 0 gostov