brsljan

čebelje paše, medovite rastline, podatki o donosih,...
BUTTON_POST_REPLY
volk
PrispevkovCOLON 2074
PridruženCOLON Če Apr 10, 2008 2:18 pm
KrajCOLON Zemlja

brsljan

OdgovorCOLON # 68333Odgovor volk
Pe Sep 18, 2015 10:44 pm

Zadnje dni precej mocno medi brsljan, donosi na primorskem so lepi, vnos cvetnega prahu tudi.
Kaksne so vase izkusnje z brsljanovim medom? Meni povsod kristalizira, razen na primorskem ne, v mocnih druzinah, ki celo zimo vecino casa obsedajo vse sate z tem medom, ce pa je svoh druzina pa kristalizira med izven gruce.
Narava je dekle lepotica,
Ko je voljna,
sama se preda,
ko jo posilis,
Ubiti te da!

boriss
Site Admin
PrispevkovCOLON 3074
PridruženCOLON So Sep 08, 2007 9:23 am

Re: brsljan

OdgovorCOLON # 68334Odgovor boriss
So Sep 19, 2015 7:00 am

Bršljan meni kristalizira v satih sredi gnezda. Ker je to zadnje prinešen med so čebele na tem medu v prvem delu zime - samo sranje. IN ob res dobrih donosih družine ki veliko prinesejo privzeto slabše prezimijo. Kar je itak pravilo - tudi če jih preveč nakrmim imam težave s prezimitvijo. Zgleda da je notri preveč iztrošenih čebel.

volk
PrispevkovCOLON 2074
PridruženCOLON Če Apr 10, 2008 2:18 pm
KrajCOLON Zemlja

Re: brsljan

OdgovorCOLON # 68341Odgovor volk
So Sep 19, 2015 2:51 pm

Boris, v v letih ko cebelarim sem veckrat slisal stavek da je čebelarstvo poezija kmetijstva. In je res. Resnica je, da noben, ki se je ukvarjal s poezijo, ni bil nikoli bogat.
Letos namreč štejem samo kaj vse sem se narobe odločil. Namesto prestavljanja satov zalege v medišča na akacijo, sem čakal da bodo šle same gor, ker je slabo vreme precej poslabševalo poapnelo zalego(sedaj se ne grem več folklore, 1 gram čistega vitamina C na liter raztopine), in je bil precej slabši donos akacije, potem sem z lokacije v beli krajini vlekel čebele v Vipavsko dolino in sel suh domov, namesto da bi šel iz akacije na Krim na hojo, sem šel na akacijo v belo krajino, ki je sicer cvetela, je bila pa pomrznjena in je slabo medila(če sem imekl na vagah na hoji tudi po 4 kg donosa, v beli krajini ni slo cez 2,8 kg na dan na akac), potem je medila smreka v metliki na gorjancih, velik del čebel sem imel drugje, ker nihče ni pričakoval smreke v metliki. Da o lipi v tolminskem koncu ne govorim.

Vreme se je ocitno res popolnoma spremenilo, paše tudi, najboljsi donosi so npr na brsljan, ki ga ne rabimo in najslabsi na gozdne paše. lipo in kostanj.
Nekega dne bomo ugotovili, zakaj imajo v italiji med citrusov in ostale medove, zakaj pa mi ne. Ker se je vreme spremenilo, kranjica se pa ni.Italijanka ima sedaj se polno moč, in brsljan pristane v mediscih, pri nas pa v plodiscih.
Narava je dekle lepotica,
Ko je voljna,
sama se preda,
ko jo posilis,
Ubiti te da!

boriss
Site Admin
PrispevkovCOLON 3074
PridruženCOLON So Sep 08, 2007 9:23 am

Re: brsljan

OdgovorCOLON # 68342Odgovor boriss
So Sep 19, 2015 3:13 pm

Morda pa bi bil čas da našo kranjico zmešamo z italijanko? DOsedaj namreč italijanka ni bila sposobna prezimiti pri nas.

Čeprav je vreme kokr jaz pomnim bilo vedno polno ekstremov tok da me sploh nič ne bi začudilo če bi letos celo imeli pravo zimo in drugo leto "normalno leto". Odlične letine so skozi zgodovino nekako hudo redko posejane. Tok da jaz bi rekel celo da imamo hudo "normalne" razmere.

volk
PrispevkovCOLON 2074
PridruženCOLON Če Apr 10, 2008 2:18 pm
KrajCOLON Zemlja

Re: brsljan

OdgovorCOLON # 68343Odgovor volk
So Sep 19, 2015 8:15 pm

Imaj otudi z italijanko hude probleme. Marsikdaj ne prezimi, ko je kake 2 tedna hudega mraza pa ma zalego.
Vsekakor bodo ekstremi se hujsi kot so bili-
Narava je dekle lepotica,
Ko je voljna,
sama se preda,
ko jo posilis,
Ubiti te da!

Drejva
PrispevkovCOLON 668
PridruženCOLON To Okt 02, 2012 8:02 am

Re: brsljan

OdgovorCOLON # 68953Odgovor Drejva
Po Jan 04, 2016 11:59 am

mi iamo tudi brsljana kot blata...

kristale medu sem lahko trosil iz satov...

papagaj93
PrispevkovCOLON 164
PridruženCOLON Sr Feb 26, 2014 9:06 pm
KrajCOLON Ajdovą?ina

Re: brsljan

OdgovorCOLON # 69388Odgovor papagaj93
Ne Feb 21, 2016 12:38 am

Kako se pa soočate z problemom kristaliziranega medu v plodišču?

Sam imam že par let (2,3?) problem s tem ko je zadnja paša v vipavski dolini bršljan, ki ga je vedno več. Čebele prezimijo, ampak je v plodišču če nea izrazim v procentih 85% pokritega kristaliziranega bršljanovega medu..recimo da je le na skupaj treh satih na površini 10x10 cm na vsakem satu zalege, za kaj več enostavno ni prostora...kako naj spodbudim čebele k čiščenju teh satov?? V tem času ko pišem sem pregledoval ravno danes ko je bilo lepo vreme, pa opazil da je že druga letošnja zalega zaležena..

Lani sem imel isti problem....pa so si opomogle šele nekje po akacijevi paši na goriškem...tako, da pravzaprav lahko rečem da sem na račun kristaliziranega medu in s tem izredno majhne kapacitete zaleganja skoraj spustil glavno akacijevo pašo.

Lahko kdo kaj predlaga? Zaupa svoj "recept"...

Kot predstavo o trdoti naj vam bo to da zeelllooo težko če že skoraj nemogoče, prebodem pokrovce z onim bodečim valjčkom.

Zaenkrat zadevo rešujem tako da odpiram s tem valčkom pokrovce oziroma jih vsaj ranim, da omogočim čebelam čiščenje satja...zanimivo je namreč tudi to, da tale med ne porabijo zase...predvidevam pa po tem ker je ogromno kristalov po dnu panja, pa pred panjem pa v radiju kakih 30 centimetrov okrog brazde...

Glede tega sem res zmeden, in bi rad čebelam omogočil normalen razvoj ne pa tako rekoč nazadovanja.

Hvala za odgovore. LP

BUTTON_POST_REPLY

Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 1 in 0 gostov