Najvecja groznja za slovensko cebelarstvo

čebelje paše, medovite rastline, podatki o donosih,...
volk
PrispevkovCOLON 2075
PridruženCOLON Če Apr 10, 2008 2:18 pm
KrajCOLON Zemlja

Najvecja groznja za slovensko cebelarstvo

OdgovorCOLON # 62841Odgovor volk
Če Jan 30, 2014 10:52 am

Drage cebelarke in cebelarji,

ze dalj casa sledim najvecji groznji za slovensko cebelarstvo. In bi rad da se kaj ukrene.
Za kaj gre?

Glede na vremenske spremembe, mislim da je jasno, da je pogostost pozeb vecja, in posledicno odpovejo akacijeva, lipova in vse manine pase. Tako nam preostane zgolj pasa na oljni ogrsci, ter na kostanju. Kostanjeva pasa je bila ena redkih, ki ni zatajila leta 2012.

Ce si pogledamo slovensko cebelarstvo, ugotovimo, da je vecina cebelarjev takih, ki imajo manjse stevilo panjev na stacionarnih cebelnjakih. Velik del teh je postavljenih na obmocjih z kostanjem. Kostanj je tudi najbolj stabilna pasa.
Do sedaj.
Ze nekaj let opazam pojavnost kostanjeve siskarice(Dryocosmus kuriphilus Yasumatsu). Iz primorske dobivam podatke, da je ponekod pasa zaradi nje ze cisto zatajila. Na Jancah je bilo letos toliko sisk, da so se zacela manjsa drevesa tudi susiti. Tako da pricakujem izpad kostanjeve pase za celo Slovenijo v roku 5 let.
Vecina cebelarstev bo postala nerentabilna zaradi izpada kostanjeve pase, saj leta na mnogih obmocjih marskiatero leto predstavlja edino pomembno paso. Zaradi ekonomskih razmer(beri manjsih pokojnin), bo velik del cebelarjev prisiljen opustiti ali pa zmanjsati cebelarstva.

V Italiji, ki je zacetno zarisce sirjenja siskarice v Evropi, delajo na problemu z uvedbo naravnega sovraznika, KI EDINI KAZE UCINOVITO OBRAMBO, to je Torymus sinensis, parazitoidna osica, ki unicuje kostanejvo siskarico.

Zato sprasujem in pozivam ČZS, ter ostale pristojne sluzbe, da nehajo cakati, da bi se katera od domacih parazitoidnih osic sprijaznila z parazitiranjem na kostanejvi siskarici, ter uvozijo edinega uporabnega sovraznika kostanjeve siskarice. Ce se bojijo zmanjsanja populacij drugih siskaric na hrastu, ker bi jih unicevala uvozena vrsta osice, pa naj samo pripomnim, da bo ekoloska in ekonomska izguba ob polomu cebelarstva in posledicnem propadu zascitene kranjske cebele veliko vecja, kot zmanjsanje populacij domorodnih siskaric.

Zato prosim, da se na tem podrocju pricne ukrepat in to hitro.
Ce pa ima kater cebelar kaka poznanstva v Ialiji, kjer je mozno nabrati siske z parazitoidno osico, pa prosim da mi da kontakte, ker ce pristojne sluzbe ne bodo ukrepale, smo prisiljeni ukrepati sami.
Narava je dekle lepotica,
Ko je voljna,
sama se preda,
ko jo posilis,
Ubiti te da!

levstek008
PrispevkovCOLON 1677
PridruženCOLON Če Maj 22, 2008 1:46 pm

OdgovorCOLON # 62844Odgovor levstek008
Če Jan 30, 2014 11:07 am

Tvoje navedbe držijo...šiškarca se bliskovito širi. Še lani, ko smo bili na strokovni ekskurziji na Kozjanskem, so bili tam prepričani, da je še ni....in jim je naš kolega pokazal na listih...

Okoli osice, da al ne. Sama šiškarica je prišla v deželo Piemonte z uvozom kostanjevih sadik iz Kitajske, vsaj tako domnevajo. Škoda, ki jo povzroča je pač očitna. Poraja pa se vprašanje, ali bi z uvozom osice res rešili "SAMO" problem šiškarice, ali bi morebiti z tem povzročili težave še kje, kjer se trenutno ne vidi?? Dilema je kr velika....seveda z vidika čebelarjev ni dvoma, ma treba na take stvari gledati bolj široko.

Samo osebno mislim da je grožnja slovenskemu čebelarstvu nekje drugje in nima nobene veze z pašo.
SAMO MRTVA VAROJE JE DOBRA VAROJA!!

Lp Matej
___________
skyp:levstek008

Gregor
PrispevkovCOLON 116
PridruženCOLON Ne Dec 26, 2004 8:16 pm

OdgovorCOLON # 62847Odgovor Gregor
Če Jan 30, 2014 11:17 am

Volk
Lepo da si omenil problem kostanjeve šiškarice na pri nas na Pivškem sem opazil 2012 eno drevo lani so imela že vsa. Kako bo to vplivalo na sama drevesa bomo videli naslednje leto?
Čebelarji ne bomo propadli bo pa znatno težje.
Tako da je lepo da se o tem spregovori!
LpG

Acer
PrispevkovCOLON 95
PridruženCOLON Pe Jun 29, 2012 11:40 pm
KrajCOLON Maribor

OdgovorCOLON # 62848Odgovor Acer
Če Jan 30, 2014 11:23 am

Noben škodljivec ne uniči svojega gostitelja. Narava se bo spravila v red. Po mojih podatkih pa se na Primorskem stanje že umirja, ker sem precej spremljal to nadlogo, in bil v navezi z tamkajšnjimi čebelarji. Lani sem jo opazil tudi pri nas pod pohorjem. Uvoziti parazitsko osico pa je vprašanje res...nemoremo vedet kaj se bo zgodilo in česa se bo ta osica lotila ko nebo več šiškaric na kostanju. Poleg tega pa če so jo ali jo nameravajo uvozit italjani itak pride tudi k nam, kot je druga vrsta zdesetkala škržata. Ampak naj o teh dilemah odločijo strokovnjaki ki (upam da) vidijo širše in ne mi čebelarji ki vidimo samo svoj del.
Naj medi!

Drejva
PrispevkovCOLON 668
PridruženCOLON To Okt 02, 2012 8:02 am

OdgovorCOLON # 62852Odgovor Drejva
Če Jan 30, 2014 1:33 pm

Siskarico sem jaz lani opazil v okolici Gor. Radgone in prijavil zadevo pristojni sluzbi... sporocili so da pridejo preverit ali je res sikarica... do danes se ni bilo nikogar na ogled ;)


Cebelarji lahko nekaj sami naredimo na tem da povecamo kvaliteto pas, se posebaj dolgorocno gledano...

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 62853Odgovor Fizikalec
Če Jan 30, 2014 1:41 pm

Volk za te osise treba prvo vedet kaj vse poleg šiškarice tudi žrejo? Imamo kup os pa pikapolonic invazivnih, ki žrejo tud uši.

Novinka
PrispevkovCOLON 250
PridruženCOLON Če Jan 13, 2011 2:01 am

OdgovorCOLON # 62856Odgovor Novinka
Če Jan 30, 2014 2:05 pm

Ja saj, po moje tud bodo osice tud čez našo mejo prišle, brez vprašanja pa brez da bi jih rabil kdo sem vozit. Isto kot je šiškarica našla naše kostanje.

go-ahead
PrispevkovCOLON 181
PridruženCOLON Po Apr 11, 2005 1:14 pm
KrajCOLON Nova Gorica

OdgovorCOLON # 62857Odgovor go-ahead
Če Jan 30, 2014 2:09 pm

To. da se stanje na goriškem umirja so pravljice. Na parceli imam par lepih 50 letnih hrastov, ki jih je šiškarica popolnoma uničila. Ko sem plezal po drevesu in jih z motorno žago obrezoval sem pridelal drvi za manjše peč za celo zimo.

Tako, da samo povejte, kje naj kupim saidke kostanja vključno s naravim zatiralce šiškarice in jih grem takoj kupit.

volk
PrispevkovCOLON 2075
PridruženCOLON Če Apr 10, 2008 2:18 pm
KrajCOLON Zemlja

OdgovorCOLON # 62860Odgovor volk
Če Jan 30, 2014 4:33 pm

Parazitske osice, ki sem jih omenil, so naravni sovraznik siskarice. Na Japonskem so skoraj 30 let spremljali,ce se bodo domaci predatorji(domace osice) lotili kostanjeve siskarice, vendar niso bili ucinkoviti, tako da so uvozili tudi omenjeno parazitsko osico, ki je v 6 letih spravila na podrocjih z uvozeno osico red in spravila nivo napada siskarice pod 1 %.

Iz tega razloga so italijanski strokovnjaki brez omahovanja poizkusali uvoziti tudi predatorske osice, vedar je bil razvoj leteh 1 mesec prezgoden v italiji, vendar se vedno delajo na tem. Slovenija ima pa zelo podobne klimatske pogoje kot Japonska(vsaj za podrocja z siskarico), tako da bi se razvoj sovpadal, v italiji pac siske poizkiusajo hladiti(tiste ki imajo predatorje noter in cez zimo ostanejo na vejah), tako da razvoj potegnejo za en mesec.

V sloveniji pa gozne sluzbe nimajo sredstev za karkoli, odgovor na prijavo siskarice za Jance je bil, naj ogdovorni gozdar vzame lestev in rocno obira siske.

Na Primorskem se stanej NE UMIRJA, pac pa cebelarji nimajo vec kostanejvega medu, vsaj za tiste cebelarje ki jih iz tega podrocja poznam. In poznam nekaj takih z nekaj 100 panji.

Predatorska osica se loti tudi drugih siskaric, vendar preferira kostanjevo siskarico, tako da do sedaj nisem zasledil raziskav, ki bi kazale na unicujoc dejavnik na domorodne siskarice na drugih vrstah dreves.
Tudi v Svici se pripravljajo na uvoz.In to na podlagi veliko raziskav.

Skoda na gozdnih sestojih pomeni tudi unicujoc dejavnik za gozdne zivali, ki so odvisne od plodov kostanja. Kot drugo pomeni stagnacijo kostanejvih sestojev in posledicno unicuje slovenske gozdove.

Trditev da brez kostanjevega medu slovensko cebelarstvo obstane je iz trte zvita. Ce je pozeba, se enkrat pravim odpovejo akacijeva, lipova in manine pase, ostane samo pasa na ogrsici, ter na kostanju. Ogrsica je samo na parih lokacijah v sloveniji, v takih letih bankrotira celotno slovensko cebealrstvo, po stat podatkih smo predlani pridelali okoli 900 ton medu, povprecno pa ga tam okoli 1500 do 2500 ton, vecino od 900 ton je predstavljal kostanejv med, tudi v vecini drugih let je okoli 700 do 900 ton medu od kostanjevih sestojev.

Druga stvar pa je sterilnost gozdov, ob unicenju kostanjevih sestojev, kar se tice medenja, odmre vecina drugih polinatorjev.

Da, parazitske osice bodo prisle cez mejo, vendar ene 10 let prepozno.
Narava je dekle lepotica,
Ko je voljna,
sama se preda,
ko jo posilis,
Ubiti te da!

Novinka
PrispevkovCOLON 250
PridruženCOLON Če Jan 13, 2011 2:01 am

OdgovorCOLON # 62861Odgovor Novinka
Če Jan 30, 2014 7:22 pm

volk napisal/-aCOLONV sloveniji pa gozne sluzbe nimajo sredstev za karkoli, odgovor na prijavo siskarice za Jance je bil, naj ogdovorni gozdar vzame lestev in rocno obira siske.
Vsekakor nemogoče. Pri nas se je pojavila komaj lani, pa ni bilo enega kostanjevega drevesa brez šiške, od starih do dvoletnih. Torej gre za neobvladljivo maso škodljivcev, ki se zelo hitro širijo.

Drugače se pa z vsem strinjam in podpiram tvoj poziv!

Q
PrispevkovCOLON 372
PridruženCOLON Sr Jan 18, 2012 10:07 am

OdgovorCOLON # 62867Odgovor Q
Če Jan 30, 2014 10:53 pm

volk napisal/-aCOLON.
.
.

Da, parazitske osice bodo prisle cez mejo, vendar ene 10 let prepozno.
Tudi mene zelo skrbi za kostanj... in poznam za ta problem že ene par let -Tudi za Rešitev :idea: :wink: :arrow:

Volk vidim, da si dobro informiran in da problem dodobra poznaš -tudi rešitev :idea: Ja, dej nabav, a ne ! Eden bo mogu... Od javnih uslužbencev ni za pričakovat... :shock:

LP

volk
PrispevkovCOLON 2075
PridruženCOLON Če Apr 10, 2008 2:18 pm
KrajCOLON Zemlja

OdgovorCOLON # 62869Odgovor volk
Pe Jan 31, 2014 9:46 am

Zato tudi iscem podatke. Najbolj bi rabil lokacijo, kjer uvozena parazitska osica parazitira, da naberem sisk.
Narava je dekle lepotica,
Ko je voljna,
sama se preda,
ko jo posilis,
Ubiti te da!

go-ahead
PrispevkovCOLON 181
PridruženCOLON Po Apr 11, 2005 1:14 pm
KrajCOLON Nova Gorica

OdgovorCOLON # 62872Odgovor go-ahead
Pe Jan 31, 2014 10:01 am

Sporoči še nam, z veseljem ti jih bomo pomagali prešvercati. Ko bo prilika vam pripnem fotografijo mojih kostanjev.

mg
PrispevkovCOLON 808
PridruženCOLON Sr Feb 03, 2010 1:18 am

OdgovorCOLON # 62882Odgovor mg
Pe Jan 31, 2014 6:50 pm

Res škoda, da se ne da zadeve rešit po uradni poti :roll: . Če je tako, kot pravi Volk v zgornjih prispevkih ni druge, kot iti v akcijo.
lep pozdrav

majql
PrispevkovCOLON 5
PridruženCOLON Po Avg 31, 2009 11:21 pm

OdgovorCOLON # 62911Odgovor majql
Ne Feb 02, 2014 1:27 pm

če boste sami kar tako prenašali okoli tuja bitja bo prišlo do podobnega kot pri pikapolonicah oz. harlekinskih polonicah, ki bodo na koncu pojedle tudi uši na hoji in smreki.

Novinka
PrispevkovCOLON 250
PridruženCOLON Če Jan 13, 2011 2:01 am

OdgovorCOLON # 62912Odgovor Novinka
Ne Feb 02, 2014 2:09 pm

Še malo pa osic sploh ne bomo več potrebovali. Bo žled še pred rakom in šiškarico vzela kostanje.

papagaj93
PrispevkovCOLON 164
PridruženCOLON Sr Feb 26, 2014 9:06 pm
KrajCOLON Ajdovą?ina

OdgovorCOLON # 63662Odgovor papagaj93
Sr Feb 26, 2014 10:02 pm

Pozdravljeni.

Sam sem šele če se tako izrazim začetnik čebelar, letos bo 5 leto ko bomo s čebelicami zajadrali v nove dogodivščine.

Prihajam pa iz okolice Ajdovščine, pod trnovsko planoto in v našem kraju je polno kostanjev kar se tudi na točenju pozna.
Glede razmer pa za Vipavsko dolino lahko povem iz prve roke tole:
Akacijevi paši ne manjka nič drugega kot malce sreče, namreč zadnje dve leti je v tistem obdobju (7-10dni), VEDNO DEŽUJE le kakšen dan je primeren za čebele in takrat si pomagajo kolikor si lahko. Pred šterimi leti ko sem začel, imel sem dva AŽ gospodarna 9 satarja, sem z njiju po akaciji stočil za 70 kilogramov medu! To je paša!

Iz istih panjev sem isto leto stočil kakšne 20 kilogramov kostanjevega medu.

vmesno leto bomo spustili... pred dvemi leti je bila akcija porazno slaba..je ni bilo, kot tudi sami veste, ampak zaradi DEŽJA..namreč le dan ali mogoče dva sta bila v naših koncih sončna. Je pa kostanj dal kar precej medu.

Lansko leto pa akacija tudi precej slaba, iz 10 panjev slabe 80 kg medu.
Medtem ko so pozneje v kostanjevi paši ko sem tčil le iz 6 panjev dali 120 kg medu...

Skratka če me je kdo razumel..glede Primorske ( sam govorim za Vipavsko dolino) imam kot začetnik mnenje, da se kostanj popravlja in so točenja vedno boljša...akacija pa nima sreče z vremenom kot sem povedal, vedno deževno obdobje. Še vedno pa z zagotovostjo trdim, da je vreme tisto ki narekuje tempo, ne pa zajedavci in škodljivci, kot že sama kmečka pamet nese..narava vedno poskrbi za ravnovesje.

LP Rok

diehart
PrispevkovCOLON 89
PridruženCOLON To Mar 13, 2012 9:50 am

OdgovorCOLON # 63676Odgovor diehart
Če Feb 27, 2014 2:05 pm

Ves hec šiškarice je, da je porušila to ravnovesje.

Seveda se bo vzpostavilo novo, katero bo upoštevalo tudi šiškarico, kar pa bo šlo verjetno na škodo čebelarjev.

Uporabniški avatar
Alex
PrispevkovCOLON 29
PridruženCOLON To Dec 13, 2011 7:51 pm
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 63681Odgovor Alex
Če Feb 27, 2014 10:18 pm

A je tukaj, v tej debati dejansko kakšen gozdar, da bi lahko utemeljil iztočnice? Kolikor sam vem je na nekaterih območjih čedalje več tudi javorja, ki je tudi zelo konstanten glede medenja ... poleg omenjenega je veliko v Sloveniji veliko več smreke in hojke.

Če je pa kdo pristojen za tole tematiko so pa samo gozdarji, ki imajo celosten pregled na škodljivci v gozdu.

Tukaj so karte za predstavo, koliko in kje so določene drevesne vrste v Sloveniji.

Acer
PrispevkovCOLON 95
PridruženCOLON Pe Jun 29, 2012 11:40 pm
KrajCOLON Maribor

OdgovorCOLON # 63685Odgovor Acer
Pe Feb 28, 2014 9:06 am

Tule je bolje, na levi klikneš "čebelarstvo" in nato "kataster čebelje paše" potem pa se malo igraš. http://rkg.gov.si/GERK/WebViewer/#map_x ... sc=3657142
Naj medi!

boriss
Site Admin
PrispevkovCOLON 3074
PridruženCOLON So Sep 08, 2007 9:23 am

OdgovorCOLON # 63686Odgovor boriss
Pe Feb 28, 2014 9:10 am

KAr se mene tiče je javor preveč nezanesljiv - in še napačen rok cvetenja ima.

V naših gozdovih pa se % smreke in jelke močno niža. Razrašča pa se bukev. In ravno zato je bilo sedaj toliko škode. Gozdarska usmeritev je da je treba posekat smreko in jelko.

ana2
PrispevkovCOLON 211
PridruženCOLON So Mar 31, 2012 9:42 pm
KrajCOLON Krška vas

OdgovorCOLON # 63688Odgovor ana2
Pe Feb 28, 2014 9:30 am

Opažam, da pri nas smreko in jelko že lubadar "poseka" tako, da gozdarji nato le pospravijo za njim. Stvar izgleda prav grozno. Kriv pa je dvig T, ne glede na to kdo je kriv zanj.
Enkrat je potrebno zaèeti.

Uporabniški avatar
Kočevski med-ved
PrispevkovCOLON 3212
PridruženCOLON Pe Apr 02, 2004 9:18 pm
KrajCOLON KOCEVJE - KOSTEL
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 63692Odgovor Kočevski med-ved
Pe Feb 28, 2014 5:50 pm

Alex napisal/-aCOLONA je tukaj, v tej debati dejansko kakšen gozdar, da bi lahko utemeljil iztočnice? Kolikor sam vem je na nekaterih območjih čedalje več tudi javorja, ki je tudi zelo konstanten glede medenja ... poleg omenjenega je veliko v Sloveniji veliko več smreke in hojke.

Če je pa kdo pristojen za tole tematiko so pa samo gozdarji, ki imajo celosten pregled na škodljivci v gozdu.

Tukaj so karte za predstavo, koliko in kje so določene drevesne vrste v Sloveniji.
Kočevska posebno pa zgornji del Kolpe od Osilnice do Starega trga so veliki sestoji Topokrpega javorja. Ta ponavadi cveti že aprila pred divjo češnjo. Če je lepo vreme (kot je bilo v letu 2006 smo v Kostelu točili polna mediščna satja 25 aprila. Res nenavadno je bilo to za Kočevsko.
Morda pa še kdaj.
LP
Koèevski med-ved

Drejva
PrispevkovCOLON 668
PridruženCOLON To Okt 02, 2012 8:02 am

OdgovorCOLON # 63699Odgovor Drejva
So Mar 01, 2014 8:30 pm

ana2 napisal/-aCOLONOpažam, da pri nas smreko in jelko že lubadar "poseka" tako, da gozdarji nato le pospravijo za njim. Stvar izgleda prav grozno. Kriv pa je dvig T, ne glede na to kdo je kriv zanj.

Ni kriv dvig temperature ampak nespametno umetno sirjenje smreke v pred kaksnimi 30 - 50 leti...

Tam kjer je smreka naravno prisotna ni take panike glede lubadarja. Naj me kdo popraviu ce se motim.

Lp, Andrej.

ana2
PrispevkovCOLON 211
PridruženCOLON So Mar 31, 2012 9:42 pm
KrajCOLON Krška vas

OdgovorCOLON # 63701Odgovor ana2
Ne Mar 02, 2014 7:50 am

Prav imaš, verjetno panika še bo.
Enkrat je potrebno zaèeti.

boriss
Site Admin
PrispevkovCOLON 3074
PridruženCOLON So Sep 08, 2007 9:23 am

OdgovorCOLON # 63703Odgovor boriss
Ne Mar 02, 2014 8:37 am

Tole je res panika BV.

Smrekovi in jelkovi sestoji so ostali več ali manj nepoškodovani. Crknu je bor (vse) in listavci.

Ker je bor itak pri nas plevel ga pač sekajo na golo sedaj - samo to bodo itak hitro fertik. KAr pa se ostalega tiče pa ni preveč nujno - fajn priložnost za zaslužek. Torej je lubadar bolj za novinarje in javnost.

SAj isti problem je pri železnicah. Včeraj berem v Delu da je treba menjati 1500 stebrov na progi in morje priključkov in ....... LOPOVI!

To pomeni namreč cel zgornji ustroj te proge od Brezovice do Sežane. Glede na to da jaz sprehajm pse ob tej progi mi je kristalno jasno da bi nekdo tu rad zaslužil na veliko.

NA Rakeku je namreč padel 1 (z besedo en) steber (pa še to samo steber - žice na njem so ostale v zraku - na sosednjih dveh) na razdalji kake 3 km. In to postajni ki je bolj obremenjen od progovnih. Proga od Logatca do Postojne je praktično nedotaknjena.

Edino kar se jim je zgodilo je da so v PIvki podrli par stebrov in zato morali odklopiti elektriko.


Električarje bi pa bilo itak treba za jajca obesit. OB prav VSAKEM žledu se jim podirajo ISTI stebri. To ni več NARAVNA katastrofa. ONI SO katastrofa. Ne moreš po sesutju stebra postaviit nazaj ENAK steber.

storĹľ
PrispevkovCOLON 121
PridruženCOLON To Avg 24, 2010 10:01 pm

OdgovorCOLON # 63705Odgovor storĹľ
Ne Mar 02, 2014 10:48 am

Samo v popravek. Smrekovi sestoji so v nekaterih predelih poškodovani zelo (večina je brez vrhov zato je posledično tako drevo z gozdarskega stališča za posek). Treba se je malo naokoli zapeljati pa pogledati. Nekje pa so smrekovi sestoji komaj kaj poškodovani. V moji OKOLICI je za posek smreke označenih okoli 800-900 kubikov. Treba je dodati tudi škodo ki ji je povzročil orkanski veter ki pa je v največji meri prizadel smrekove sestoje. Če si želi kdo v živo pogledati ga z veseljem popeljem na ogled pa še na kavico :)
Zadnjič spremenil 1, dne storĹľ, skupaj popravljeno 0 krat.

boriss
Site Admin
PrispevkovCOLON 3074
PridruženCOLON So Sep 08, 2007 9:23 am

OdgovorCOLON # 63706Odgovor boriss
Ne Mar 02, 2014 11:23 am

Z gozdarskega vidika ja - z vidika lubadarja pa ne.

storĹľ
PrispevkovCOLON 121
PridruženCOLON To Avg 24, 2010 10:01 pm

OdgovorCOLON # 63708Odgovor storĹľ
Ne Mar 02, 2014 12:03 pm

Dajte malo pogledati po literaturi razmnoževanje lubadarja. Lubadar napada poškodovane smreke. Smreka brez vrha(potem pa še kar nekaj polomlenih vej ob strani) je vsekakor poškodovana, in takšne so idealni prostor za razvoj lubadarja. Potem vašem mnenju potem v Sloveniji nebi imeli lubadarja pa je situacija precej drugačna.

tedi
PrispevkovCOLON 412
PridruženCOLON Pe Okt 23, 2009 11:16 pm
KrajCOLON Logatec

OdgovorCOLON # 63710Odgovor tedi
Ne Mar 02, 2014 12:54 pm

Če si bil v gozdu, is verjetno videl lubadarce, ki so krasno preživele žled. In ,če bi jih redno odstranjevali bi stanje bilo drugačno.
Pa ne napisat, da jih je skoraj nemogoče odkrit. Največja kriza je , da jih je ogromno ob gozdnih cestah vsem na očeh.Pa jih gozdarji in gozdarski inš. ne vidijo.
Naj medi. Lep pozdrav Tedi.

BUTTON_POST_REPLY

Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 1 in 0 gostov