Gozdarstvo,kmetijstvo in čebele

čebelje paše, medovite rastline, podatki o donosih,...
Uporabniški avatar
kravzlj
PrispevkovCOLON 506
PridruženCOLON Sr Jul 30, 2008 6:34 pm
KrajCOLON Zaborąt pri Dolu
CONTACTCOLON

Gozdarstvo,kmetijstvo in čebele

OdgovorCOLON # 39978Odgovor kravzlj
So Mar 06, 2010 8:28 pm

Hej!

Če hočemo izboljšati paše, mislim da moramo ciljati na gozdarje. To mislim tako, da bi namesto smrek sadili kaj bolj uporabnega za nas. Češnje, javorje, hoje . . .

Kam bi se to moral obrniti? Kako bi lahko vplivali na njih? Imamo kaj možnosti?


Ker če vsak čebelar posadi eno lipo, je to bolj tako. sploh take boge lipe kot smo dobili letos. To bo čez 20 let drevo, ki bo dalo nekaj od sebe. Če bi vsak posadil 10 lip, bi mel nekaj od tega. Če pa gozdarji namesto smrek pogozdijo s lipami, ali pa še bolje, z mešanimi nasadi, smo pa zmagali.

Lp Luka
Zadnjič spremenil 1, dne kravzlj, skupaj popravljeno 0 krat.
" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "

cebelar_novinec
PrispevkovCOLON 1006
PridruženCOLON Če Jun 14, 2007 8:08 pm

OdgovorCOLON # 39980Odgovor cebelar_novinec
So Mar 06, 2010 8:34 pm

Še preden pa probamo z vplivom na druge bi lahko sami kaj naredili.

Frank nam že nekaj let trobi kako je treba. Koliko čebelarjev tukaj se je tega prijelo, da v žep preden se odpravi na sprehod spravi semena cvetlic in jih tam nekam na rob posuje ?

Zatem pa gremo na juriš na gozdarje :D :P Gozd je že kul samo to je bolj "mono", za čebele je bolje "stereo".

Uporabniški avatar
zver
PrispevkovCOLON 563
PridruženCOLON Po Nov 07, 2005 2:42 pm
KrajCOLON MS, Iľakovci 69

OdgovorCOLON # 39987Odgovor zver
So Mar 06, 2010 9:03 pm

Zdravo,

pred tremi leti sem se ubadal s podobno tematiko kot ti Luka, podpiram tako razmišljanje.

Takrat sem sicer zadevo hotel zelo popraviti na neki mikrolokaciji, se pravi v mojem domačem okolju.

Sadil sem divje češnje, saj sem bil mnenja in sme še da to tam rabimo, ker je premalo teh dreves. V večletnem opazovanju pa opažam, da tudi lipa nebi bila slaba, saj začne "delati" ravno takrat, ko je brezpašna sezona (Prekmurje ob reki Muri).

Zadeva je takrat šla malo naprej in sem celo spraševal na oddelku za Gozdarstvo kako in kaj. Pripravljal sme celo članek, ki ga nisem nikoli objavil.


Tema članka je pa bila: Saditev pravega kostanja odpornega na rak pravega kostanja v naše gozdove. In potem preučevanje preživetja divjadi v takih gozdovih, kjer je spet več hrane (kostanjev).

En kmet in lovec (bolj varuh narave kot lovec, saj že nekaj časa ne strelja trofej ampak le "kalo''). mi je povedal, da odkar ni več saditve kostanja, ampak samo "žlahtne" drevesne vrste in pojav kostanjevega raka.... se je delež nekaterih malih živali precej zmanjšalo in posledično tudi plenilcev teh.... Da se kostanja ne sadi in ga vzdržuje je krivo tudi to, da kostanj danes več ne predstavlja pomembnega živila, kot ga je nekoč, ko je hrane primanjkovalo in so na podeželju vedeli za vsako kostanjevo drevo, ki je rodilo debele in sladke kostanje. Takim drevesom so tudi delali prostor in širili njihovo seme.


Skratka, če bi začeli spet saditi kostanj, bi bilo zanimivo za čebele, za male živali, za njihove plenilce, za lovce, za opazovalce vsega tega....

Ampak nisem uspel objaviti česa takega "dodelanega", se je pojavilo preveč lukenj v znanju in premalo časa, da bi jih pokrpal.

lp
Zver
tij se samo fèi

volk
PrispevkovCOLON 2075
PridruženCOLON Če Apr 10, 2008 2:18 pm
KrajCOLON Zemlja

OdgovorCOLON # 39995Odgovor volk
So Mar 06, 2010 9:24 pm

Mislim,da bi morali na tem mestu spodbuditi vodstvo ČZS,da bi poizkusalo sodelovati na tem podrocju pri ministrstvu za kmetijstvo.
Govoril sem z lokalnim gozdarjem,in mi je povedal,da je od gozdarja in lastnikov odvisno,kaj se bo pogozdovalo.
No,ce bi v sodelovanju ČZS z Ministrstvom za kmetijstvo,pripravili dodatno izobrazevanje za gozdarje,potem bi lahko pospesili saditev npr.cesenj,ki dajo dragocen les,za cebele pa pomenijo dober spomladanski zacetek.Ali pa javor.Kostanj,ki je zaradi nizke odkupne cene lesa,nezazeljen s strani lastnikov,.....
Narava je dekle lepotica,
Ko je voljna,
sama se preda,
ko jo posilis,
Ubiti te da!

kimi123
PrispevkovCOLON 77
PridruženCOLON Če Okt 15, 2009 5:33 pm

OdgovorCOLON # 40000Odgovor kimi123
So Mar 06, 2010 9:34 pm

V našem društvu smo pred letom konkretno stopili k takšni zadevi. Povezali smo se z nekim gozdarjem in začeli vzgajati različna medonosna drevesa. Izbirali smo predvsem taka drevesa ki so medila v obdobju ko v naših koncih ni medilo nič. Tako da sedaj na leto zasadimo kar veliko medonosnih dreves in upam da jih bomo iz leta v leto več.

Glede akcije ČZS bi takole rekel:te lipe ki smo jih prejeli lansko leto so bila res za začetek. V društvu smo pričakovali že malo starejše drevesa ampak smo se sprijaznili. ČZS bi moralo razmisliti da bi društva dobila vsaj 2-3 letna drevesa. Pa tudi predlog. Mislim da bi bilo boljše če bi dali kakšna druga drevesa. Dam predlog:kot bi dali prekmurcu ali primorcu akacijo. Kaj bo z njo če jo pa ima povne gozdove. Morali bi saditi kakšne divje češnje oz. kaj podobnega.

Uporabniški avatar
kravzlj
PrispevkovCOLON 506
PridruženCOLON Sr Jul 30, 2008 6:34 pm
KrajCOLON Zaborąt pri Dolu
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 40002Odgovor kravzlj
So Mar 06, 2010 9:36 pm

Hej!

Kot prvo, dodelal sem naslov, dodal sem še kmetijstvo.

Čebelar novinec: Stvari, kot so sajenje medovitih rastlin na svoj vrt, v gozdove, sejanje cvetlic "po Frankovo", vse to je pomembno. To je korak naprej pri nas samih, pri posameznikih, ki se lahko združijo. Pravtako se lahko na osebni ravni naredi to, da se trate ne kosi 1 krat tedensko. To je doma najbrž težko izvedljivo. Ampak bi se tudi dalo če spremeniš malo mišljenje in delo. Recimo jaz osebno kosim enkrat letno, ko večina cvetk odcveti. In je moja posest veliko bolj polna življenja kot sosedova 3-krat košena.

Zato bi recimo lahko tudi poizkusili pri kmetih. Res jim je težko dopovedati, naj sejejo raje facelijo namesto koruze, ampak mislim da bi šlo. Če bi na višjih ustanovah ki podeljujejo subvencije dosegli, da bi jih dajali za medonosne cvetke, bi lahko kaj dosegli. Seveda bi to lahko kombinirali z delovanjed lokalnih ČD in Zveze. Katere cvetke bi lahko še sejali kmetje ki bi čebelicam dajale medičino?

Zver: Poznam kar nekaj takih čebelarjev kot si ti. Nevem čemu tak vzdevek :wink: Tudi sam imam namen vzgojiti nekaj sadik in jih posaditi v gozdove. Ampak to delamo nekako ilegalno, če ima imetnik parcele svoje želje, lahko to ven vrže. Zato sem nekako računal, da bi morali dosežti, da bi tam kjer dajejo ukaze kaj pogozditi kaj reči. Pa saj imamo polno smreke, ki lahko gre v deske. Še preveč jo je. Kaj pa kak drug les, ki je boljši kot smreka. Pa saj ne rabimo samo dilc, kaj pa kakšen les za glasbila, za pohištvo? Češnja, kostanj, javor, to so dosti boljši lesovi kot smreka. Da ne govorimo o ceni javorja.

Volk: praviš da ČZS. Res je, lahko bi oni naredili. Samo dajmo tudi mi kaj narediti. Mislim da bi bilo prav da kdo od nas to naredi, ČZS ga pa podpre. Ali pa skupina ljudi. Jaz recimo sem zainterisiran in se bom pozanimal kaj moram narediti.

Zato me zanima, tisti ki veste, na koga naj se obrnem? Kdo ima tukaj kaj čez?

Lp Luka
" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "

volk
PrispevkovCOLON 2075
PridruženCOLON Če Apr 10, 2008 2:18 pm
KrajCOLON Zemlja

OdgovorCOLON # 40036Odgovor volk
So Mar 06, 2010 11:09 pm

Luka,gre za to,da bi ČZS,kot predstavnica dela cebelarjev,in priznana s strani Ministrstva za kmetijstvo,lazje urejala te zadeve.Kajti,ce pridem jaz na ministrstvo,se mi bodo smejali.Ce pa pride predstavnik zveze,potem predstavlja nekaj 1000 ljudi,v rokah drzi adut oprasevanja.....
Gre za politicno moc.
Vsekakor pa mislim,da je napaka cebelarjev,da smo vse prevec razcepljeni.In Zveza nima neke velike podpore.Ce cebelarji podpremo koristne ideje in projekte zveze,potem je cisto drugace.
Tako pa je Bostjan med dvema ognjema.Kup neenotnih ljudi v samih organih zveze,potem se vecja neenotnost med samimi clani zveze,ki predstavljajo cebelarje v drustvih.Med temi pa je itak en sam prepir.

Bolj bi dal pobudo,da zveza poizkusa na ministrstvu doseci,da bi naredili tecaj za gozdarje,da bi se slednji zavedali pomena raznih vrst za biotop(ekosistem).Potem bi pa morda lahko celo dosegli,da bi drzava poskrbela,da bi bilo vec sadik medonosnih rastlin,namenjenih za pogozdovanje ,zastonj.In posaditev subvencionirana.Saj za vraga,se odkazuje dohodek na kataster,in iz tega sledi obdavcitev.

Drug vidik,cebelarji bi rabili na svojo stran,pri tej ideji,pridobiti lovska drustva.Zakaj?Ker medonosne vrste(cesnja,kostanj...)dajejo plodove za divje zivali.
Narava je dekle lepotica,
Ko je voljna,
sama se preda,
ko jo posilis,
Ubiti te da!

Uporabniški avatar
kravzlj
PrispevkovCOLON 506
PridruženCOLON Sr Jul 30, 2008 6:34 pm
KrajCOLON Zaborąt pri Dolu
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 40061Odgovor kravzlj
Ne Mar 07, 2010 1:47 pm

kimi123 : Te lahko prosim, da malo bolj obširno opišeš kako delujete na tem področju?
Kako vzgajate sadike?
Katera drevesa vzgajate?
Kam sadite?

Lp Luka
" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "

kimi123
PrispevkovCOLON 77
PridruženCOLON Če Okt 15, 2009 5:33 pm

OdgovorCOLON # 40063Odgovor kimi123
Ne Mar 07, 2010 2:01 pm

kravzlj napisal/-aCOLONkimi123 : Te lahko prosim, da malo bolj obširno opišeš kako delujete na tem področju?
Kako vzgajate sadike?
Katera drevesa vzgajate?
Kam sadite?

Lp Luka
Začelo se je tako da je eden izmed članov ki je na žalost že pokojen začev sam na tem področju. Na občnem sestanku je predlog predstavil in v društvu je bilo kar nekaj zanimanja. Tako smo začeli z vzgojo različnih sadik:divja češnja, lipa ter ostala medovita drevesa. Sadimo v gozdove ter ustrezno zaščitimo z plastičnimi "oblogami" proti srnam, zajci...

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 40064Odgovor Fizikalec
Ne Mar 07, 2010 2:10 pm

No pr nas je divja češnja kr dobro razširjena kolikor vem se je tudi sekat ne sme kr tako pred leti so jo masovnoooo sekali za pohištvo...

Uporabniški avatar
kravzlj
PrispevkovCOLON 506
PridruženCOLON Sr Jul 30, 2008 6:34 pm
KrajCOLON Zaborąt pri Dolu
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 40068Odgovor kravzlj
Ne Mar 07, 2010 3:56 pm

kimi123:

Prosil bi če lahko poveš kaj več. Katera vsa drevesa, nekaj si jih sicer naštel. Kako jih vzgajate? Iz semen? Nabirate semena?
V katere gozdove sadite? V svoje, tuje? Tja kjer določi gozdar?

Lp Luka
" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "

Odisej
PrispevkovCOLON 1374
PridruženCOLON Če Jun 05, 2008 2:34 pm
KrajCOLON 570mnm, Logatec, Notranjska

OdgovorCOLON # 40074Odgovor Odisej
Ne Mar 07, 2010 8:15 pm

Krasna tema, Luka (in ostali).
volk napisal/-aCOLON Bolj bi dal pobudo,da zveza poizkusa na ministrstvu doseci,da bi naredili tecaj za gozdarje,da bi se slednji zavedali pomena raznih vrst za biotop(ekosistem).
Čakal sem, da se oglasi kak čebelar - gozdar, pa ga, kot kaže, ni :(
Škoda. Najbolje bi bilo slišati iz prve roke še 'gozdarsko plat'. Moj sin študira gozdarstvo. Je v prvem letniku, toda po tem, kar mi pravi, da jim predavajo, bi morali MI čebelarji poslušati pri njih kako predavanje o ekosistemih / biotopih. Resno govorim. Druga stvar pa je, kakšna je - če je - nacionalna strategija pogozdovanja oz. katere drevesne vrste se favorizira in zakaj. Čisto možno je, da je v ospredju (SPET) denar in vse znanje, ki ga dobijo študenti, ne velja kaj dosti, ko pridejo iz šol v službo. Ampak tole sedaj govorim na pamet. Ponavljam: nujno je potrebno slišati tudi drugo stran - gozdarsko stroko.
volk napisal/-aCOLON Drug vidik,cebelarji bi rabili na svojo stran,pri tej ideji,pridobiti lovska drustva.Zakaj?Ker medonosne vrste(cesnja,kostanj...)dajejo plodove za divje zivali.
Enako velja za področje divjadi. Veste, če bi vprašali kmete, bi hitro rekli, da je divjadi že itak preveč, da dela vedno večjo škodo in da je potrebno stalež kvečjemu zmanjšati.
Tule, v teh naših 'predlogih', tiči ena velika past. Nikakor ne smemo svojih prizadevanj formulirati tako, da bomo izpadli 'medarji'. Tisti, ki jim gre predvsem za čim večje količine meda - za denar torej! Potem smo povsem enaki 'gozdarjem', ki bojda forsirajo smreke - hitro rastejo, potrošnja je velika in posledično je zaslužek hitro tu.
Gre za celovit pristop in fino je, da je Luka dodal naslovu teme še "kmetijstvo". Tu vidim bistvo sesutja naravnega ravnovesja. Tako imenovano intenzivno kmetijstvo, kjer je zopet v ospredju denar. Še ne dolgo nazaj so bile košnje dvakrat na leto, izjemoma trikrat. Kosilo se je, ko so trave že semenile, rastline, ki cvetijo, so to tudi lahko izživele, čebelja paša je bila pestra in je trajala precej dlje, kot danes. Praktično vsaka kmetija je imela sadovnjak, v katerem se ni uporabljajo strupov, posledično pomorov in šibkih čebel ni bilo, na poljih je bila izjemna pestrost, ne pa sodobni enolični koruzni hektari, kjer se iz rastlin ves čas počasi 'cedijo' gnojila in zdravila. Če se ne zgodi viden pomor čebel, še ne pomeni, da so zdrave in vitalne. Zastrupljenost kmetijskega in siceršnjega okolja je dosegla raven, ki ji čebele niso več kos. Ker je to čebelarski forum, se ne bom spuščal na področje človekovih bolezni, a sami veste, da še nikoli ni bilo tako bolne populacije, kot je naša. Seveda so ljudje množično umirali, a to je bila posledica slabih higienskih razmer. Danes pa nas podirajo bolezni srca, ožilja, rak, sladkorna ...
Naporno delo nas čaka. Nedvomno. Lahko pa začnemo pred svojim pragom, na svojem vrtu, njivi, sadovnjaku. Brez umetnih gnojil, brez kemije pri zaščiti rastlin, brez strupenega škropljenja vinogradov in sadovnjakov. Vse se da na preprost, poceni način. Močno priporočam ekološko izobraževanje. Obiske biodinamičnih kmetij, društev, danes je že ogromno predavanj. Tisti, ki imate sadovnjake, ne potrebujete nobene 'kemije' več, obstajajo namreč čudovito učinkovita naravna sredstva.
Rezultat vsega - za začetek morda le na domačem vrtu, sadovnjaku, bodo jabolka prekrasnega, starejšim še znanega, polnega okusa, paradižnik bo spet vreden svojega imena in ne več neka pravilno_okrogla_oranžno_vodena kašasta tvorba, solata in korenje bosta izžarevala zdravje ... in med, ki ga bomo s ponosom in mirne vesti ponudili uporabnikom z oznako "Iz ekološkega čebelarstva", Da ne bo pomote: po 12 ali 15€ za kozarec. Ljudje že spoznavajo, da laboratorijska hrana ni vredna niti 1€ !

Lep pozdrav vsem.

davca
PrispevkovCOLON 550
PridruženCOLON To Okt 16, 2007 6:13 pm
KrajCOLON Ljubljana

OdgovorCOLON # 40075Odgovor davca
Ne Mar 07, 2010 9:16 pm

Mislim, da se bodo stvari spremenile, ko bodo kmetje nehali dobivat subvencije za košnjo (za gorske kmetije vem, da dobivajo subvencije za vso pokošeno travo), in to bo, če se ne motim leta 2013. Tudi nam kosi približno 1 ha sosednji kmet. Podpisali smo mu papirje, na podlagi katerih potem dobi od EU nekaj denarja itd. Ko subvencij ne bo več, bodo pustili, da se bo začelo zaraščati. Pri nas pa bomo kosili enkrat letno, in to takrat, ko bo trava že semenila.
Na Kozjanskem je v vasi Planinca kmetija, kjer sonaravno bivajo in kmetujejo. Če se komu da, naj klikne na tole bližnjico:
http://www.dinastija.si/index-slo.html
Unus pro omnibus et omnes pro uno - Eden za vse in vsi za enega

Zaèetnik_2
PrispevkovCOLON 52
PridruženCOLON Sr Okt 08, 2008 2:49 pm

OdgovorCOLON # 40136Odgovor Zaèetnik_2
To Mar 09, 2010 7:56 am

Davca, ne verjamem, da bodo tako hitro zmanjšali košnjo. Pri nas so že zalili okoliške travnike z gnojnico, pred tem pa so jih gnojili z umetnim, da "bolj prime"...
Kim, to kar počnete je občudovanja vredno. Tudi sam se pohvalim, da sem zadnjič zasadil 5 lip in posejal evodijo, ki sta mi jo poslala Branko in g. Jurkovič.
Večkrat sem bil v Francoski Provansi in tam so med cestami in polji zelo pogosto zasajeni drevoredi., pri nas pa orjemo še bankino.

Uporabniški avatar
kravzlj
PrispevkovCOLON 506
PridruženCOLON Sr Jul 30, 2008 6:34 pm
KrajCOLON Zaborąt pri Dolu
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 40141Odgovor kravzlj
To Mar 09, 2010 8:38 am

davca: nisem vedel da dobivajo subvencije. . . To je tudi napaka našega ministrstva.

Začetnik_2 : ko praviš da vsako bankino zorjemo. Če pogledaš Sicilijo, imajo peorane vse hribe. Tam kjer naš kmet gleda in pravi da to ni mogoče preorati, imajo preorano. Tko malo za poživitev ena informacija =)


Lp Luka
" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "

divji cebelar
PrispevkovCOLON 2668
PridruženCOLON Ne Apr 04, 2004 7:40 am

OdgovorCOLON # 40145Odgovor divji cebelar
To Mar 09, 2010 8:55 am

[quote="kravzlj"]davca: nisem vedel da dobivajo subvencije. . . To je tudi napaka našega ministrstva.

Začetnik_2 : ko praviš da vsako bankino zorjemo. Če pogledaš Sicilijo, imajo peorane vse hribe. Tam kjer naš kmet gleda in pravi da to ni mogoče preorati, imajo preorano. Tko malo za poživitev ena informacija =)


Lp Luka[/quote]
_________

Kolega kaj si v resnici videl pred panji ? Varojo na čebelči ali čebelo na varoji ????

Uporabniški avatar
zver
PrispevkovCOLON 563
PridruženCOLON Po Nov 07, 2005 2:42 pm
KrajCOLON MS, Iľakovci 69

OdgovorCOLON # 40243Odgovor zver
Sr Mar 10, 2010 10:32 pm

Zahajamo s področja medovitost gozda... ampak vseeno.

Kmetijstvo ni tako preprosto področje kot se na prvi pogled zdi. Je široka panoga in že med zagovoronii npr. intenzivnega je več različnih verzij...

Tudi med ekološkimi so različne opcije.

Podpore in subvencije se pa dobivajo za različne namene. In zakaj ravno se dobijo subvencije za košnjo travnikov? Da se ti ne zarasejo, skratka, da ostanejo v funkciji pridelovanja hrane.

Zakaj se kosi močvirske travnike, ker se samo na tan ačin ohranja željeno podobo krajine in obenem določne vrste rastlin in živali, ki uspevajo ravno v takem načinu kmetovanja.
tij se samo fèi

Uporabniški avatar
Pike
PrispevkovCOLON 1479
PridruženCOLON Ne Apr 04, 2004 10:10 pm
KrajCOLON Kamnik
CONTACTCOLON

Re: Gozdarstvo,kmetijstvo in čebele

OdgovorCOLON # 40251Odgovor Pike
Če Mar 11, 2010 10:55 am

kravzlj napisal/-aCOLONHej!

Če hočemo izboljšati paše, mislim da moramo ciljati na gozdarje. To mislim tako, da bi namesto smrek sadili kaj bolj uporabnega za nas. Češnje, javorje, hoje . . .

Kam bi se to moral obrniti? Kako bi lahko vplivali na njih? Imamo kaj možnosti?


Ker če vsak čebelar posadi eno lipo, je to bolj tako. sploh take boge lipe kot smo dobili letos. To bo čez 20 let drevo, ki bo dalo nekaj od sebe. Če bi vsak posadil 10 lip, bi mel nekaj od tega. Če pa gozdarji namesto smrek pogozdijo s lipami, ali pa še bolje, z mešanimi nasadi, smo pa zmagali.

Lp Luka
Dragi moj Luka to ni tako enostavno kot si ti predstavljaš. Po drugi svetovni vojni so se tudi podobni zanesenjaki našli in povsod sadili smreko. Sedaj pa imamo lubadarja, vetrolome, snegolome in podobno. Tako kot ima lipa svoje mesto v gozdu tako ga ima smreka. Ali pa divja češnja, javor, hrast itd. Ne riniti v skrajnosti.

mg
PrispevkovCOLON 808
PridruženCOLON Sr Feb 03, 2010 1:18 am

OdgovorCOLON # 40259Odgovor mg
Če Mar 11, 2010 12:24 pm

Mi smo v prvi vrsti čebelarji in nas seveda zanima ali pa imamo interes, kje in če je možn, da se posadi kakšno drevo- drevesa ki so koristna za čebele oz. so medonosna. Ne bomo pa spremenili gozdarske politike - še sami sabo imamo ogromne probleme.
Čebelarji moramo skupaj in organizirano ali pa posamično nastopit proti zastrupljevalcem, ki mečejo po njivah strupe- insekticide in kaj vem kakšne ide., kar je strupeno in smrtno za čebelo, za človeka pa vsaj nezdravo. Še posebej zdaj, ko je ministrsvo za KGP spet dovolilo uporabo "tretiranih semen z zloglasnimi STRUPI".
Varoza sama po sebi sploh ni tako nevarna. Je pa v kombinaciji s STRUPI smrtonosna.
Če bomo čakali križem rok, bodo z nas naredili bedake, kot jih že delajo. Mi "čebelarji se bomo pa naprej kregali in šteli umrle družine.

V prejšnjih časih so STRUPE metali sovražniki. Zdaj nas je sovražnik zasužnjil in STRUPE si mečemo sami. :shock: :shock: :shock:
lep pozdrav

Uporabniški avatar
Pike
PrispevkovCOLON 1479
PridruženCOLON Ne Apr 04, 2004 10:10 pm
KrajCOLON Kamnik
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 40263Odgovor Pike
Če Mar 11, 2010 12:50 pm

Saj ste hoteli mnenje čebelarja-gozdarja.

Odisej
PrispevkovCOLON 1374
PridruženCOLON Če Jun 05, 2008 2:34 pm
KrajCOLON 570mnm, Logatec, Notranjska

OdgovorCOLON # 40266Odgovor Odisej
Če Mar 11, 2010 1:27 pm

:D :wink:
Bravo, Pike.

bloop
PrispevkovCOLON 746
PridruženCOLON Ne Avg 06, 2006 3:40 pm

OdgovorCOLON # 40271Odgovor bloop
Če Mar 11, 2010 2:22 pm

Vetrolome in snegolome imamo zaradi smreke? Tako sem prebral v enem zgornjih prispevkov, vsak dan kaj novega.

Uporabniški avatar
Pike
PrispevkovCOLON 1479
PridruženCOLON Ne Apr 04, 2004 10:10 pm
KrajCOLON Kamnik
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 40272Odgovor Pike
Če Mar 11, 2010 2:28 pm

bloop napisal/-aCOLONVetrolome in snegolome imamo zaradi smreke? Tako sem prebral v enem zgornjih prispevkov, vsak dan kaj novega.
Ne bodi tako površen in zagotovo ne boš videti tako neuk.

Uporabniški avatar
kravzlj
PrispevkovCOLON 506
PridruženCOLON Sr Jul 30, 2008 6:34 pm
KrajCOLON Zaborąt pri Dolu
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 40282Odgovor kravzlj
Če Mar 11, 2010 7:09 pm

Hej!

Ja, so sadili smreke. Ker so pač mislili da je to najbolje, najbolj rentabilno.
Kakor hočejo.

Sicer bi jaz bil bolj vesel bolj medovitih rastlin v našem gozdu. Ampak poleg tega tudi hočem bolj raznoliko sestavo našega gozda.
Ne sama smreka, kamor pogledaš. In taka tema pod njimi, da nič ne raste. Kje še lahko vidiš kaj podrasti pod smreko, Poleg nekaj borovnic med praprotjo? Laho bi nasadili mešan gozd, javorja, češnje, lipe, spodaj pa lesko, robide, šipka. . ..

V našem godzu je res preveč monoton nasad.

Vam sporočim ko kaj več zvem, naredim.

Lp Luka
" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "

volk
PrispevkovCOLON 2075
PridruženCOLON Če Apr 10, 2008 2:18 pm
KrajCOLON Zemlja

OdgovorCOLON # 40283Odgovor volk
Če Mar 11, 2010 7:19 pm

Katere rastline so ugodne za cebele?
Vecina.Razen bukve,in npr macesna,ki sta nezazeljena zaradi mane,ki je redka,pa prehitro kristalizira.Sam sem na okolisu,kjer je ogromno kostanja.Kaj nam manjka?Lipa,divja cesnja,vrbovke.Akac,ki je sicer za medenje nestabilen.
Kaj sadim?Divjo cesnjo,lipo,evodijo.
Kam?Tja kamor spada.Lipo za potoke(pri meni bolj izvire),divjo cesnjo na goloseke...
Meni osebno cebele lepo delajo na cesnji.Mislim pa se na divje jablane,ki so se izkazale za medonosne,saj mi je npr.cesnjo dez opral,potem so pa jablane zacvetele,in so zalile medisca.
Narava je dekle lepotica,
Ko je voljna,
sama se preda,
ko jo posilis,
Ubiti te da!

Uporabniški avatar
zver
PrispevkovCOLON 563
PridruženCOLON Po Nov 07, 2005 2:42 pm
KrajCOLON MS, Iľakovci 69

OdgovorCOLON # 40291Odgovor zver
Če Mar 11, 2010 10:36 pm

najprej TRETIRANO SEME, če semena ne bomo tretirali bomo morali tekom vegetacije porabiti tudi do 30 krat več pesticidov, da uničimo škodljivce (če ne bomo lačni).


Tretirano semem mora biti tretirano dobro s pravilnimi lepili, ki ta strup lepo vežejo na rastlino.

Sejalnice morajo biti opremljene s protišrašnimi filtri, ki preprečujejo vnos tega prosto v okolico.

GOZD:
Nobena monokultura ni dobra, vidika pestrosti, simbioz...

je pa zelo priročna za gozdarje, saj imajo na enem mestu nek tehnično enak les, z dobrimi prirasti in zadovoljivo kakovostjo.

Poglejte stare sestoje (npr. pragozd, tisti ki ga imamo) jaz sem ga imel priliko videt in je sestoj mešan, tako omogoča preživetje raznoraznim živalicam in tudi čebelam (divjim in "udomačenim"). vedno nekaj medi ali daje CP.

Če bi pa npr. na veliko sadili češnjo, bi pa pridelali s tem marsikatero bolezen in škdljivca, ki bi se iz gozdov preselil na naše "kulturne" smreke. Vsepovsod je potrebno sožitje.

Malo vsega, za biotsko pestrost zelo OK za gozdarje manj.


LP Zver
tij se samo fèi

cebelar_novinec
PrispevkovCOLON 1006
PridruženCOLON Če Jun 14, 2007 8:08 pm

OdgovorCOLON # 40292Odgovor cebelar_novinec
Če Mar 11, 2010 11:24 pm

zver napisal/-aCOLONnajprej TRETIRANO SEME, če semena ne bomo tretirali bomo morali tekom vegetacije porabiti tudi do 30 krat več pesticidov, da uničimo škodljivce (če ne bomo lačni).
LP Zver
Tipična propaganda pro-kemičnega lobija. Bomo lačni... ne verjemi temu, ker je ena velika laž.....navadna propaganda, fear mongering. Je pa res, da smo v spirali in je TEŽKO. Težko se je zvlečt ven. Ko se bo na veliko oralo opazuj njive Zver. Kje so ptičice in kje ne. Kjer jih ni v zemlji ni nič. Mrtva zemlja....jo bo težko spet oživet....

Pa malo relevantnih podatkov ....

http://ec.europa.eu/agriculture/organic ... e-false_sl
Znanstveniki ni oblikovali enotnega sklepa glede tega, ali so pridelki v ekološkem kmetijstvu nižji od tistih v drugih kmetijskih sistemih. Izvedenih je bilo več študij, ki kažejo na obe strani zgodbe. Ena izmed študij, ki je ugotovila primerljivo raven pridelkov pri obeh sistemih, je pogosto navajano poročilo univerze Cornell (en) v ZDA o kmetijskem poskusu Inštituta Rodale. V okviru tega poskusa so 22 letih z ekološkim kmetovanjem pridelali enake donose pšenice in soje kot konvencionalne kmetije, toda za to so porabili 30 % manj energije, manj vode in nobenih sintetičnih pesticidov.
http://www.news.cornell.edu/stories/Jul ... r.ssl.html

...

FRANK IZ KANADE
PrispevkovCOLON 1484
PridruženCOLON Pe Apr 23, 2004 11:18 pm
KrajCOLON Sudbury, Ontario, Canada

OdgovorCOLON # 40298Odgovor FRANK IZ KANADE
Pe Mar 12, 2010 1:53 am

Ja, tako napredni smo da porabimo 10 kalorij da si pridelamo eno!

Pretvorim to u bencin: Porabimo 10 litrov da dobimo en liter bencina! :(
Regards,
Frank

davca
PrispevkovCOLON 550
PridruženCOLON To Okt 16, 2007 6:13 pm
KrajCOLON Ljubljana

OdgovorCOLON # 40307Odgovor davca
Pe Mar 12, 2010 1:49 pm

Nedvomno je v naših koncih Škofjeloškega hribovja gozdna paša ena izmed osnovnih čebeljih paš. In bolj ko gledam ta gozd, bolj mi je všeč, če se ob robu razrašča grmovje, ki daje čebelam medičino in cvetni prah od pomladi pa do konca avgusta (leska, črn trn, glog, krhlika, maline, robide, šipek,........) Semena pa raznašajo ptice in tako med grmovjem zrasteta tudi kakšna divja jablana in divja češnja. Včasih smo se na vse pretege ubadali s tem grmovjem in ga trebili. Danes pa sem vesela, ker čebele pridno obiskujejo cvetoče grme in poskrbijo za res dober med. :P
Unus pro omnibus et omnes pro uno - Eden za vse in vsi za enega

bloop
PrispevkovCOLON 746
PridruženCOLON Ne Avg 06, 2006 3:40 pm

OdgovorCOLON # 40310Odgovor bloop
Pe Mar 12, 2010 3:06 pm

Pike napisal/-aCOLON
bloop napisal/-aCOLONVetrolome in snegolome imamo zaradi smreke? Tako sem prebral v enem zgornjih prispevkov, vsak dan kaj novega.
Ne bodi tako površen in zagotovo ne boš videti tako neuk.
Ce si zelel povedat kaj drugace, se pa zberi in tako napisi.

BUTTON_POST_REPLY

Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 1 in 0 gostov