Kompatibilnost panjskih sistemov

o panjih, panjskih sistemih in ostali čebelarski opremi

ModeratorCOLON Oldy

BUTTON_POST_REPLY
Uporabniški avatar
Andrej-Admin
Site Admin
PrispevkovCOLON 780
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 8:27 pm
KrajCOLON Goriška

Kompatibilnost panjskih sistemov

OdgovorCOLON # 14947Odgovor Andrej-Admin
Če Sep 08, 2005 9:46 pm

Kompatibilnost panjskih sistemov

Ivan Jurkovič

http://new.slovenski-cebelarji.com/inde ... Itemid=113

Sem dodal še od Martya, ker je odprl posebej:)
***
Nov prispevek na portalu o kompatibilnosti panjskih sistemov od g. Ivana Jurkoviča: http://new.slovenski-cebelarji.com/inde ... Itemid=113 . Vse več čebelarjev se odloča za prehod na nakladni način čebelarjenja. Prehod si je možno olajšati z GJ panjem ali AŽ nakladnim panjem.
_________________
znanje o čebelarjenju je kot znanje o gozdu: po mesecu dni učenja ga poznaš in obvladaš, po desetletju učenja spoznaš, da o njem veš zelo malo ali nič.

marty
Zadnjič spremenil 2, dne Andrej-Admin, skupaj popravljeno 0 krat.

divji cebelar
PrispevkovCOLON 2668
PridruženCOLON Ne Apr 04, 2004 7:40 am

OdgovorCOLON # 14950Odgovor divji cebelar
Če Sep 08, 2005 11:18 pm

Zanimiva razmišljanja in predlogi. Prav zanimivo je koliko truda se vlaga v ukinitev AŽ panjev. Avtor ima seveda v mnogo stvareh prav. So pa stvari, ki jih zanemarja. Ne upošteva dejstva, da je v Sloveniji približno 75% malih ljubiteljskih čebelarjev, ki jim pri čebelarjenju ekonomski motiv ni primaren. Nadalje zanemarja dejstvo, da velika večina teh čebelarjev čebelari v čebelnjakih, ki so zanje neke vrste posvečen prostor. Kar je za globoko verujočega cerkev, je za čebelarja njegov čebelnjak. Ta vidik je tako močan, da ga enostavno ni mogoče spregledati. O pomenu čebelnjaka v slovenski zavesti bi znali veliko povedati sociologi in psihologi. In čas bi že bil, da bi tudi že kaj povedali.
Pa tudi na sklicevanje na Evropo in konkurenčnost ali mnenja raznih nemških, avstrijskih in še kakšnih suflerjev, postajajo že malo neukusna.

Potem ob tem vprašanju ni mogoče mimo zelo različnih pašnih razmer v Sloveniji. V nekaterih delih države se izboljšujejo, v nekaterih pa iz leta v leto poslabšujejo. Sam ugotavljam, da se v mojem pašnem okolišu razmere tako poslabšujejo, da imam sedaj le še v povprečju eno (1) primerno pašo ( in seveda točenje ) na leto, da pa sem pred leti, ko sem začel čebelariti imel tri ( 3 ) take paše in tri točenja. Že 12 S AŽ panj bi mi bil sedaj prevelik. Za omejitev rojenja je tako dovolj že 11 S AŽ panj in malo čebelarjeve skrbi ter primerne tehnologije.

FRANK IZ KANADE
PrispevkovCOLON 1484
PridruženCOLON Pe Apr 23, 2004 11:18 pm
KrajCOLON Sudbury, Ontario, Canada

OdgovorCOLON # 14954Odgovor FRANK IZ KANADE
Pe Sep 09, 2005 5:12 am

Bravo Divji! Dobro povedano!

Sedaj pa se moram prekrizat in priznat da sem se tudi sam dostikrat razjezil nad vaso slabo izbiro panjskih sistemov. Veckrat sem se naslonil nazaj na mojem stolu in strmel u ekran pred mano in moje sive celice pa niso nikakor mogle najt tapravega razloga, "zakaj se nasi ( Slovenski) cebelarji tako vztrajno drzijo svojih AZ panjev?!"
Vem da smo vsi malo trmasti (vsaj mi Gorenci) in vcasih celo neradi posegamo po novejsih, da ne recem da celo zanemarjamo najnovejso tehnologijo...
Sedaj (zadnja dva tedna,) ko se sam pripravljam na moj novi pohod u cebelarske vrste - mi je pa vse nazadnje le ustekalo!
Tudi sam imam enake primere, kot jih imate doma...
Pomankanje - premalo pase!
Spominjam se ko sem kot mulc cebelaril doma.
Kranjici so bili dostikrat polni in dosti rojev je viselo na vejah. Toda AZ panji pa so bili veckrat kar skromni...
Potem pa se moram spomniti na nase cebelarske prednike. Oni niso cebelarili za med! Bili so pa znani po celem svetu po svojih rojih - saj zato je bla nasa sivka ustvarjena!

Sele sedaj se mi je zarnica prizgala! Ce bi jaz lahko pri nas nabavil AZ -je, jaz bi jih. Ker po dalsem razmisljanju sem ugotovil da sem lahko zagotovljen - da moje cebele ne bojo imele dovolj pase - kjer jih bom postavil! Torej, kaj mi pa bodo vse te naklade? Postavi jih gor - vzemi jih dol - ko so pa vse prazne...

Zadnjih par dni sem sedel pred racunalnikom od zore do pozno preko mraka in se sedaj mi pred ocmi plesejo besede enga fanta ki jo je povedal kot je: "Srecni smo ce lahko tocimo kaksnih 10 kilogramov na panj!"

Ja fantje, ni tezko ponudit vse te panje nekomu ki je na lokaciji kjer mu cebelce brez tezav nabasejo vse te naklade.
In tukaj pa tudi cena nima nobene veze. 50 Evrov? Tud ce pridejo na prag zastonj. Kaj bo pa clovek z kistami ki niso nic drugega kot pa stiri, prazne lesene stene?
Pelji pa te kiste na Hrvasko ali pa Srbijo in postevi jih ob neskoncnem polju oljne repice... Zdaj, mozakar... Zdaj pa jim lahko nabijemo ceno - ker sedaj pa imamo nekaj ki je cene vredno!

Vsi pa ne zivimo poleg neskoncnega polja repice, ajde... In tudi ce bi? Kaj bo pa z vsem tem pocel srecnez, ki samo hoce malo sonca, miru, nekaj cvetlic in pa par cebel..????
Regards,
Frank

Uporabniški avatar
Andrej-Admin
Site Admin
PrispevkovCOLON 780
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 8:27 pm
KrajCOLON Goriška

OdgovorCOLON # 14960Odgovor Andrej-Admin
Pe Sep 09, 2005 10:35 am

Divji...

Kot avtorji lahko prispevate lastne zadeve tudi v portal, odprli vam bomo področje za avtorje...
Forum je OK, toda je nepregledno, zato je nujno pisati tudi za portal, kar pa večini ne diši, ker je potrebno malo več dela.

l.p. Andrej

imker
PrispevkovCOLON 580
PridruženCOLON Ne Dec 05, 2004 5:12 pm
KrajCOLON Ljubljana
CONTACTCOLON

Kompatibilnost panjskih sistemov

OdgovorCOLON # 15276Odgovor imker
So Sep 24, 2005 11:25 pm

Najprej vsem clanom tega foruma lep pozdrav

Danes se oglasam (prvic) in hocem pojasniti nekatere pripombe kolegov na vsebino zgoraj navedenega prispeveka.
Pisati pri nas o panjskemu sistemu, ki je drugacen od listovnega -AZ panja je zelo delikatno. Ker o kompatibilnem panjskem sistemi v SC do sedaj ni bilo mozno kaj vec napisati, vecina slovenskih cebelarjev ve o tem le malo ali nic.
S pojavom GJ kompatibilnega nakladnega panja se omogocajo slovenskemu, ( in ne samo slovenskemu) cebelastvu nove moznosti.
Napredek v tehnologiji cebelarjenja prinasa tudi univerzalna visoka podnica, ki je sestavni del tega panja in prinasa cebelarstvu veliko izvirnih novosti.
Moj namen nikakor ni, da bi se trudil nekoga pregovoriti ,da bi opustil nekaj kar ima oziroma pozna in se loti sistema , ki ga zagovarjam.
Kompatibilen GJ panj ni samo kampatibilen z LR,DB -ovimi panji, temvec celo na nek nacin tudi z listovnimi AZ panji, saj je to edini sistem, ki omogoca cebelarjenje z istini satniki v nakladnem-GJ panju in AZ-listovnem panju. Toraj GJ panj ni usmerjen proti AZ panju, ki ga imamo za slovensko kulturno dediscino, pomeni "izhod iz panjske zaprtosti" in celo resuje obstoj AZ panja.
Miselnost, da nakladni panji niso primerni za slovenske pasne razmere bi morala biti ze zdavnaj presezena. Naj omenim se Jansa ( ki velja za izumitelja -zacetnika nakladnega cebelarstva in ga posnema ves cebelarski svet razen nas Slovencev), ki je napisal: panj-prostor panja se mora prilagajat stevilu cebel v cebelji druzini (IV. poglavje/25 ).
Vsem lep pozdrav in veliko strokovnih debat v na tem forum- Ivan Jurkovic

divji cebelar
PrispevkovCOLON 2668
PridruženCOLON Ne Apr 04, 2004 7:40 am

OdgovorCOLON # 15277Odgovor divji cebelar
Ne Sep 25, 2005 8:12 am

Pozdravljeni g. Jurkovič !
Z vsem zapisanim se strinjam in le obžalujem lahko, da s svojimi korektnimi in strokovnimi prispevki večkrat ne posežete v takšne in podobne razprave na tem forumu. Glede panjskih sistemov pa zadeva ni tako enostavna kot bi se mogoče komu zdelo. Vsak čebelar ima pač svoje razloge zakaj čebelari s panji s katerimi pač čebelari. Prehod iz enega sistema na drugi je povezan z mnogimi težavami, ki se jim čebelarji na daleč izogibajo. Vse to vi zelo dobro poznate in teh težav nima smisla sedaj tukaj naštevati ter jih opisovati. Sam poznam skoraj vse prednosti nakladnega panja pred AŽ, pa se kljub temu AŽ ne bom nikoli odpovedal. Razlogov je več. Tako sem se navadil in obvladal tehnologijo čebelarjenja, z AŽ panjem čebelarim v čebelnjaku, ki mi pomeni več kot le streha za panje, na malem prostoru imam lahko veliko panjev, ker pač velikega prostora nimam na razpolago in moram "misliti" tako horizontalno kot vertikalno :D , pašne razmere v katerih čebelarim mi v zadnjih letih ne napolnijo niti AŽ panja, s prehodom na drug, tudi kompatibilen, panjski sistem bi si nakopal dodatne stroške, ki pa mi jih že sedanji isplen čebelarjenja ne pokriva v dovoljni meri in tako bi lahko naštel še kakšen razlog.
Začetniki pa bi morali vsekakor poznati prednosti in slabosti vseh sistemov in se na osnovi teh spoznanj odločiti kako bodo čebelarili. Posebej pozorni pa bi morali biti tisti, ki s čebelarjenjem na dolgi rok ne želijo zadostiti le svoji duši, temveč tudi svoji denarnici.

janez03
PrispevkovCOLON 2
PridruženCOLON Sr Jul 13, 2005 10:08 pm
KrajCOLON Tržič

Kakšen panj izbrati?

OdgovorCOLON # 15281Odgovor janez03
Ne Sep 25, 2005 10:56 pm

Lep pozdrav!
Zbiram informacije s področja čebelarstva in pred pričetkom me zanima tudi tole: Če bi zaradi nečesa morali popolnoma na novo izbrati, kateri panj bi izbrali - AŽ ali LR? Prosim malo razložite zakaj (stroški, vloženo delo, pričakovani rezultati, velikost čebelarstva...)

Hvala za Vaše odgovore!

L.p.; Janez

divji cebelar
PrispevkovCOLON 2668
PridruženCOLON Ne Apr 04, 2004 7:40 am

Re: Kakšen panj izbrati?

OdgovorCOLON # 15283Odgovor divji cebelar
Po Sep 26, 2005 7:03 am

janez03 napisal/-aCOLONLep pozdrav!
Zbiram informacije s področja čebelarstva in pred pričetkom me zanima tudi tole: Če bi zaradi nečesa morali popolnoma na novo izbrati, kateri panj bi izbrali - AŽ ali LR? Prosim malo razložite zakaj (stroški, vloženo delo, pričakovani rezultati, velikost čebelarstva...)

Hvala za Vaše odgovore!

L.p.; Janez
Pozdravljen Janez 03 !
Sam bi se ponovno odločil za AŽ. Zakaj, sem povedal že v prejšnjih svojih prispevkih. Pa vendar, da vsaj nekaj glavnih razlogov ponovim. Kot prvi je vsekakor protor, ki ga imam na voljo, potem naslednji, ker imam čebele 4 km od kraja bivanja, moram seveda v čebelnjaku imeti še določene prostore za točenje, pripravo hrane, odlaganje satja ter drugega čebelarskega orodja in opreme. Tudi zaščita panjev pred vremenskimi vplivi je v čebelnjaku večja. In še kar nekaj razlogov bi tako lahko naštel. Začetni stroški so tako seveda večji, vendar se na daljši rok izravnajo, ker odpade prevoz satja v oddaljeno točilnico, prevozi hrane za krmljenje in še mnogokateri strošek mi je potem prihranjen. Imam od 35 do 40 čebeljih družin. Spadam med ljubiteljske čebelarje in sem zadovoljen, če mi prihodek pokrije stroške na letni ravni. Zadnji dve leti sem zaradi vremenskih razmer v rdečih številkah. Čebelarim v 9 S, 10 S in 11 S panjih. In veš kateri mi dajo največ medu ??? Pravi užitek je, ko ob točenju odprem 9 S, ta je praviloma poln. Ima le eno slabost, da je težko kontrolirati rojenje.
Lepo te pozdravljam!

imker
PrispevkovCOLON 580
PridruženCOLON Ne Dec 05, 2004 5:12 pm
KrajCOLON Ljubljana
CONTACTCOLON

kakšen panj izbrati

OdgovorCOLON # 15307Odgovor imker
Po Sep 26, 2005 8:49 pm

...na vpršanje nasega kolega bi rad odgovoril indirektno, direktno ...
Pravkar sem prebral clanek zelo pznane čebelarke iz družine Singer v Avstriji, (poznana je carnica -linija Siger), ki ima 500 družin in vzreja letno matice v 700 plemenilčkih. Kaj pravi:" katero tehnologijo čebelarjenja si boste izbrali, se morate sami odločiti. Vendar neodvisno od tega, ali ste ljubiteljski ali poklicni čebelar, prednost morate dati biologiji čebele in vaš cilj mora biti, da čebelarite prvo po meri čebele in šele v drugo po vaši meri.Če boste gledali čebelo tako kot jaz- kot čudovito bitje narave, jo ljubili in se po njej ravnali, ne morete ničesar zgrešiti."
prevod: Ivan Jurkovič

divji cebelar
PrispevkovCOLON 2668
PridruženCOLON Ne Apr 04, 2004 7:40 am

OdgovorCOLON # 15311Odgovor divji cebelar
To Sep 27, 2005 7:26 am

V takšnih panjih zaenkrat še nihče ne čebelari. Na želost čebele in v škodo ljubezni človeka do čebele.

imker
PrispevkovCOLON 580
PridruženCOLON Ne Dec 05, 2004 5:12 pm
KrajCOLON Ljubljana
CONTACTCOLON

panjski sistemi

OdgovorCOLON # 15313Odgovor imker
To Sep 27, 2005 11:36 am

..Še vam-nam- je lepo....
Kupite AŽpanj...............................................plačate 100 EUR
Kupite GJ-N panj z AŽ okvirčki...iste velikosti.....plačate 50 EUR
----------------------------------------------------------------
razlika ........................100%
V gospodarstvu-proizvodnji - je že tudi v Sloveniji vsak procent za preživetje odločilen ! (ker ni panjskih listov). L.p. Ivan J.

divji cebelar
PrispevkovCOLON 2668
PridruženCOLON Ne Apr 04, 2004 7:40 am

OdgovorCOLON # 15314Odgovor divji cebelar
To Sep 27, 2005 11:46 am

Se strinjam z vami. Če bo šlo tako naprej, bodo naši zanamci ponovno čebelarili v izdolbenih drevesnih duplih. In jim bo pri čebelah še vedno lepo.
Lepo vas pozdravljam!

MM
PrispevkovCOLON 353
PridruženCOLON Po Maj 17, 2004 1:30 pm
KrajCOLON Ljubljana

OdgovorCOLON # 15321Odgovor MM
To Sep 27, 2005 12:52 pm

Zdravo!

Z veseljem spremljam tole debato in ob vsem tem bi izpostavil samo eno vprašanje: kaj pa čebelarjevo zdravje, kaj pa njegov hrbet?
Kljub - relativni - mladosti že sedaj po intenzivni aktivnosti pri čebelah - "čutim" hrbet. Pa se trudim čimmanj ali pa nič dvigovat. Pri Až to ni problem, kaj pa pri nakladah?
Vis Vitalis

dušans
PrispevkovCOLON 735
PridruženCOLON Ne Apr 04, 2004 9:30 am
KrajCOLON homec

OdgovorCOLON # 15330Odgovor dušans
To Sep 27, 2005 9:34 pm

Vsakdo dviguje po želji, tudi lr se da prekladati sat po sat. Toda boljša rešitev so manjše naklade, 3/4, 2/3, 1/2.
Primerjave med AŽ in LR, ki so bile narejene in objavljene kažejo, da je pridelek medu večji v LR, dela na enoto medu in na panj pa je manj.
Jaz osebno sem izbiral panj brez posvetovanj z lastniki AŽ panjev, ker so ti zelo čustveno navezani na svoje panje, resnici moramo priznati, da se na LR tehnologijo ne spoznajo.
Tako sem se z lahkoto odločil za LR, Žal sem prve panje nabavil z normalnimi nakladami. Kmalu sem napako popravil, zdaj čebelarim z 2/3 nakladami.
Moj znanec, ki mi je bil na začetku mentor, me je opazoval pri delu, nikoli ga nisem nagovarjal, naj zamenja sistem. Vendar je sam hotel tako, kot me je videl. Zdaj je nabavil že drugi GJ panj.
Edino to mi je žal, da ne morem imeti klasičnega čebelnjaka. Vendar se mu bom približal z malo brunarico, kjer bom imel rezervne naklade in bom točil.
O prevozništvu še ne razmišljam. trenutno imam dva stojišča, ki še nista zsedena, morda kasneje.

divji cebelar
PrispevkovCOLON 2668
PridruženCOLON Ne Apr 04, 2004 7:40 am

OdgovorCOLON # 15331Odgovor divji cebelar
To Sep 27, 2005 10:11 pm

DušanS pozdravljen! Praviš, da smo čebelarji, ki čebelarimo z Až panji nanje čustveno vezani. Mogoče je res tako, nisem pa prepričan. Zanimivo pa je nekaj drugega. Pristaši AŽ panja tega nikoli nikomur ne vsiljujejo. Ne morem se načuditi koliko skrbi si delajo čebelarji z LR panji s tem kako čebelarimo čebelarji z AŽ. Srce se jim para, ker naj bi mi točili veliko manj kot oni, skrbijo jih naši stroški kot, da nam bi jih oni plačevali, in še kar nekaj naših muk so našli. Ne morem si kaj, da vas končno le ne bi vprašal, odkod takšna huda skrb za to s kakšnim panjem čebelarim ?? Na tem forumu še nisem zasledil prispevka v katerem bi čebelar z AŽ panjem prepričeval kolege z LR, da preidejo na AŽ. In mogoče bi kazalo ta vaša spoznanja upoštevati tudi v bodočem sistemu obdavčitve čebelarjev. tisti, ki več pridela in ima manjše stroške, naj pač državi več plača. Se strinjate ???

MM
PrispevkovCOLON 353
PridruženCOLON Po Maj 17, 2004 1:30 pm
KrajCOLON Ljubljana

OdgovorCOLON # 15341Odgovor MM
Sr Sep 28, 2005 9:07 am

dušans napisal/-aCOLONVsakdo dviguje po želji, tudi lr se da prekladati sat po sat. Toda boljša rešitev so manjše naklade, 3/4, 2/3, 1/2.
Primerjave med AŽ in LR, ki so bile narejene in objavljene kažejo, da je pridelek medu večji v LR, dela na enoto medu in na panj pa je manj.
Jaz osebno sem izbiral panj brez posvetovanj z lastniki AŽ panjev, ker so ti zelo čustveno navezani na svoje panje, resnici moramo priznati, da se na LR tehnologijo ne spoznajo.
Tako sem se z lahkoto odločil za LR, Žal sem prve panje nabavil z normalnimi nakladami. Kmalu sem napako popravil, zdaj čebelarim z 2/3 nakladami.
Moj znanec, ki mi je bil na začetku mentor, me je opazoval pri delu, nikoli ga nisem nagovarjal, naj zamenja sistem. Vendar je sam hotel tako, kot me je videl. Zdaj je nabavil že drugi GJ panj.
Edino to mi je žal, da ne morem imeti klasičnega čebelnjaka. Vendar se mu bom približal z malo brunarico, kjer bom imel rezervne naklade in bom točil.
O prevozništvu še ne razmišljam. trenutno imam dva stojišča, ki še nista zsedena, morda kasneje.
Najbrž bi bilo prekladanje "sat po sat" precej zamudno?
Sam sem na AŽ panjskem sistemu, spomladi bom zaštartal 4 LR panje.
Morda me - poleg dvigovanja - skrbi le še delo zunaj, na odrtem, na soncu ... Če se spomnim lansega leta, ko sem imel - slučajno - poleg čebelnjaka, na odprtem 4 AŽ panje. Savna. Morda si pri parih panjih lahko kreiraš čas opravkov, pri večji koiličini pa moraš začeti in končati takrat, ko zahtevajo razmere v panju.
Eni pravijo - nakladni pod streho. O.K. Če jih je več (panjev), potem mora biti ta streha zelo dolga ...
Nisem proti LR, proti nakladnim panjem, nikakor, le razmišljam še preden bi se lotil dela ...
Vis Vitalis

imker
PrispevkovCOLON 580
PridruženCOLON Ne Dec 05, 2004 5:12 pm
KrajCOLON Ljubljana
CONTACTCOLON

Kompatibilnost panjskih sistwmov

OdgovorCOLON # 15343Odgovor imker
Sr Sep 28, 2005 10:46 am

....nedolgo tega sem srecal direktorja cebelarske sole v Gradcu.BIl je lepo zagorjen. Vprašal sem ga ,ce je bil na morju. Odgovoril mi je:" Čebelarja, ki čebelari z nakladnimi panji spoznate po lepi barvi obraza, medtem ko so cebelarji v cebelnjakih bledi in prepoteni," pa se res je!
Jaz sem veckrat pri cebelah kar v kopalkah, na zraku, svetlobi in soncu. Ivan J.

MM
PrispevkovCOLON 353
PridruženCOLON Po Maj 17, 2004 1:30 pm
KrajCOLON Ljubljana

Re: Kompatibilnost panjskih sistwmov

OdgovorCOLON # 15344Odgovor MM
Sr Sep 28, 2005 10:54 am

imker napisal/-aCOLON....nedolgo tega sem srecal direktorja cebelarske sole v Gradcu.BIl je lepo zagorjen. Vprašal sem ga ,ce je bil na morju. Odgovoril mi je:" Čebelarja, ki čebelari z nakladnimi panji spoznate po lepi barvi obraza, medtem ko so cebelarji v cebelnjakih bledi in prepoteni," pa se res je!
Jaz sem veckrat pri cebelah kar v kopalkah, na zraku, svetlobi in soncu. Ivan J.
Vas povabim - v času kostanja - k meni, k mojim čebelam (ali pa kam drugam, h kakšnemu drugemu čebelarju, saj je vseeno) da vidim kako je z delom v kopalkah. Sem že slišal za ene par izgubljenih stav - ko so si akterji pred obljubljenim "striptizom" potem premislili.
Morda bo še kdo povedal svojo izkušnjo z delom na soncu ... da ne bova osamljena.
Vis Vitalis

dušans
PrispevkovCOLON 735
PridruženCOLON Ne Apr 04, 2004 9:30 am
KrajCOLON homec

Re: Kakšen panj izbrati?

OdgovorCOLON # 15348Odgovor dušans
Sr Sep 28, 2005 12:04 pm

janez03 napisal/-aCOLONLep pozdrav!
Zbiram informacije s področja čebelarstva in pred pričetkom me zanima tudi tole: Če bi zaradi nečesa morali popolnoma na novo izbrati, kateri panj bi izbrali - AŽ ali LR? Prosim malo razložite zakaj (stroški, vloženo delo, pričakovani rezultati, velikost čebelarstva...)

Hvala za Vaše odgovore!

L.p.; Janez
divji čebelar napisal/-aCOLONDušanS pozdravljen! Praviš, da smo čebelarji, ki čebelarimo z Až panji nanje čustveno vezani. Mogoče je res tako, nisem pa prepričan. Zanimivo pa je nekaj drugega. Pristaši AŽ panja tega nikoli nikomur ne vsiljujejo. Ne morem se načuditi koliko skrbi si delajo čebelarji z LR panji s tem kako čebelarimo čebelarji z AŽ. Srce se jim para, ker naj bi mi točili veliko manj kot oni, skrbijo jih naši stroški kot, da nam bi jih oni plačevali, in še kar nekaj naših muk so našli. Ne morem si kaj, da vas končno le ne bi vprašal, odkod takšna huda skrb za to s kakšnim panjem čebelarim ?? Na tem forumu še nisem zasledil prispevka v katerem bi čebelar z AŽ panjem prepričeval kolege z LR, da preidejo na AŽ. In mogoče bi kazalo ta vaša spoznanja upoštevati tudi v bodočem sistemu obdavčitve čebelarjev. tisti, ki več pridela in ima manjše stroške, naj pač državi več plača. Se strinjate ???
Zgoraj je vprašanje na katerega se oglašam.
Nekajkrat sem prebral svoje pisanje, nikakor ne najdem vsiljevanja LR panja niti odsvetovanja AŽ. Naštel sem samo nekaj primerjav. Pošteno je povedati nekomu, ki sprašuje svoje mnenje, tudi vi ste ga, pa se ni nihče razburjal in vam dajal neumnih predlogov za plačevanje večjih davkov, saj tisti, ki ima večji dobiček že sedaj plača večje davke. Jaz imam na davkariji svoje urejeno, pa vi?

Reakcija na moje pisanje pa zelo lepo potrjuje mojo navedbo, da so imetniki AŽ panjev čustveno navezani na svoje panje.

divji cebelar
PrispevkovCOLON 2668
PridruženCOLON Ne Apr 04, 2004 7:40 am

OdgovorCOLON # 15350Odgovor divji cebelar
Sr Sep 28, 2005 1:26 pm

Pozdravljen DušanS !
Preveč osebno si vzel moj prispevek. Ni bil tako mišljen. Tvoja razmišljanja sem le vzel kot podlago za svoj komentar glede na že nekaj let trajajčo hajko proti AŽ panjem. Samo to in nič drugega.
In če bi tudi bili čustveno vezani na AŽ panj, kaj bi bilo v tem slabega in družbeno nesprejemljivega ??
lepo te pozdravljam v upanju, da se preveč ne jeziš !

FRANK IZ KANADE
PrispevkovCOLON 1484
PridruženCOLON Pe Apr 23, 2004 11:18 pm
KrajCOLON Sudbury, Ontario, Canada

OdgovorCOLON # 15354Odgovor FRANK IZ KANADE
Sr Sep 28, 2005 2:51 pm

Najbrž bi bilo prekladanje "sat po sat" precej zamudno?
Sam sem na AŽ panjskem sistemu, spomladi bom zaštartal 4 LR panje.
Morda me - poleg dvigovanja - skrbi le še delo zunaj, na odrtem, na soncu ... Če se spomnim lansega leta, ko sem imel - slučajno - poleg čebelnjaka, na odprtem 4 AŽ panje. Savna. Morda si pri parih panjih lahko kreiraš čas opravkov, pri večji koiličini pa moraš začeti in končati takrat, ko zahtevajo razmere v panju.
Eni pravijo - nakladni pod streho. O.K. Če jih je več (panjev), potem mora biti ta streha zelo dolga ...
Nisem proti LR, proti nakladnim panjem, nikakor, le razmišljam še preden bi se lotil dela ...[/quote]


Pozdravljen Miro!

Nic se ne sekiraj zaradi dela na soncu! Mislim pa da ni doma tako vroce?
Pri nas je poleti kar hudo, toda nikakor ne kot pa v juznih drzavah ZDA da ne govorimo o daljnem in bliznjem Vzhodu in se kje drugje...
90% sveta cebelari v LR panjih!

Samo pazi kje jih postavis! Fasada naj bi gledala proti vzhodu, da jih sonce rano dvigne na delo in pogreje u zimi.
Na bregu, da se vlazni zrak naravno iztece - toda ne na vrhu brega kjer je vetrovno. Najslabse pa je u dolinici...
Z severne in pa z zahodne strani bi blo fajn da imas drevesa, (zimzeleni, iglavci,) ali pa grmicevje, da olajsajo zimske vetrove...
In za "savno" je pa dobro ce imas okoli panjev nekaj dreves (listovci) da dajo tebi in cebelam malo sence ob poldnevu, ( od okrog 12 tih pa do 3 ali 4 rih...)
Vzemi si pa malo casa in si napravi "tapravo stojnico" za panj. Tele naprave, "tam u zraku so pa NO - No!
In nobenega niti ne briga kako cebelce pridejo u zrelo. Tam nekje, pol metra u zraku je pa majhna luknjica in uboga cebela, tezka, izmucena in dostikrat u vetru pa mora to luknjico najti!? Ce pa ne - se pa znajde u travi in Bog ji pomagaj! Naletalne dilce so bile/in so u uporabi ze zelooo dolgo, toda pri vasih Nakladnih jih pa ni za opazit ( to gre za celo bivso Jugo!)
In tale da jih das pod streho? Jaz bi pa na to kar pozabil. Je pa dosti drugih priprav kjer lahko ponucas denar - ce ga imas prevec, hee...
Skoraj sem pozabil! Postrihaj jih pa z belo ali pa kaksno "svetlo" barvo ki ti je mogoce bolj privlacna na oko...

Glede dviganja in vrocine pa ti lahko dam nekaj nasvetov preko PM. Nebi rad izzival nobenih prepirov preko foruma, ker visim da se stare navade tezko prekoracijo.

Zelim ti lep dan...
Regards,
Frank

Uporabniški avatar
carniolan
PrispevkovCOLON 561
PridruženCOLON Po Apr 05, 2004 9:21 am
KrajCOLON Trenutno - FR
CONTACTCOLON

teza naklade

OdgovorCOLON # 15356Odgovor carniolan
Sr Sep 28, 2005 6:05 pm

Polovicna naklada DB je ca 22 kg no ja, to pa se pri 70 tih dvigne vsak mozak. Ta teza pa je, ce je vseh devet okvirjev "štrapac" polnih - jaz sem tehtal - najboljsi je bil 26.5 kg Zaradi teze se bi treba tako bati - tudi proizvajalci cementa so sli zaradi EU predpisov na 30 in 25 kg vrece, da jih lahko zenske dvignejo v trgovini En novi zakelj cementa in ena naklada : eden ti prinesel solde , drugi ti pa jih vzame ko razkladas doma

Ce delas pa v panjih, kjer je medisce in plodisce enakih dimenzij potem pa je problem - zato pa povsod na zahodi uporabljamo naklado pol manjso kot plodisce in en okvir manj ( spodaj 10 ali 12 satno plodisce - nkalad pa 9 ali 11 satna)
**** Mecem kosti, psi jih glodajo....karavana pa gre dalje...****

MM
PrispevkovCOLON 353
PridruženCOLON Po Maj 17, 2004 1:30 pm
KrajCOLON Ljubljana

OdgovorCOLON # 15366Odgovor MM
Če Sep 29, 2005 9:03 am

FRANK IZ KANADE napisal/-aCOLONNajbrž bi bilo prekladanje "sat po sat" precej zamudno?
Sam sem na AŽ panjskem sistemu, spomladi bom zaštartal 4 LR panje.
Morda me - poleg dvigovanja - skrbi le še delo zunaj, na odrtem, na soncu ... Če se spomnim lansega leta, ko sem imel - slučajno - poleg čebelnjaka, na odprtem 4 AŽ panje. Savna. Morda si pri parih panjih lahko kreiraš čas opravkov, pri večji koiličini pa moraš začeti in končati takrat, ko zahtevajo razmere v panju.
Eni pravijo - nakladni pod streho. O.K. Če jih je več (panjev), potem mora biti ta streha zelo dolga ...
Nisem proti LR, proti nakladnim panjem, nikakor, le razmišljam še preden bi se lotil dela ...

Pozdravljen Miro!

Nic se ne sekiraj zaradi dela na soncu! Mislim pa da ni doma tako vroce?
Pri nas je poleti kar hudo, toda nikakor ne kot pa v juznih drzavah ZDA da ne govorimo o daljnem in bliznjem Vzhodu in se kje drugje...
90% sveta cebelari v LR panjih!

Samo pazi kje jih postavis! Fasada naj bi gledala proti vzhodu, da jih sonce rano dvigne na delo in pogreje u zimi.
Na bregu, da se vlazni zrak naravno iztece - toda ne na vrhu brega kjer je vetrovno. Najslabse pa je u dolinici...
Z severne in pa z zahodne strani bi blo fajn da imas drevesa, (zimzeleni, iglavci,) ali pa grmicevje, da olajsajo zimske vetrove...
In za "savno" je pa dobro ce imas okoli panjev nekaj dreves (listovci) da dajo tebi in cebelam malo sence ob poldnevu, ( od okrog 12 tih pa do 3 ali 4 rih...)
Vzemi si pa malo casa in si napravi "tapravo stojnico" za panj. Tele naprave, "tam u zraku so pa NO - No!
In nobenega niti ne briga kako cebelce pridejo u zrelo. Tam nekje, pol metra u zraku je pa majhna luknjica in uboga cebela, tezka, izmucena in dostikrat u vetru pa mora to luknjico najti!? Ce pa ne - se pa znajde u travi in Bog ji pomagaj! Naletalne dilce so bile/in so u uporabi ze zelooo dolgo, toda pri vasih Nakladnih jih pa ni za opazit ( to gre za celo bivso Jugo!)
In tale da jih das pod streho? Jaz bi pa na to kar pozabil. Je pa dosti drugih priprav kjer lahko ponucas denar - ce ga imas prevec, hee...
Skoraj sem pozabil! Postrihaj jih pa z belo ali pa kaksno "svetlo" barvo ki ti je mogoce bolj privlacna na oko...

Glede dviganja in vrocine pa ti lahko dam nekaj nasvetov preko PM. Nebi rad izzival nobenih prepirov preko foruma, ker visim da se stare navade tezko prekoracijo.

Zelim ti lep dan...[/quote]

Frank, zdravo!

Hvala za tvoje napotke.
Te 4 LR panje mislim zaštartat doma, na jasi ob hiši. Zadaj za bajto je škarpa in mislil sem, da bi jih postavil tja. To je edini prostor, kjer bi čebele imele mir. Je pa dejstvo, da jutranjega sonca (neposrednega) zaradi škarpe ni. Zaradi tega bom moral najti prostor na pročelju. Tukaj pa je drug problem. Takoj zraven je cesta in pa terasa, kjer se poleti naša družina (tudi majhni otroci in pes) največ zadržujemo. Ne bi rad, da bi prišli s čebelami navzkriž; da bi jih mi motili in pa obratno. Razdalja do panjev bi bila v tem primeru cca 5 do 7 m. A je od vas že kdo imel čebele doma, na "vrtu", blizu hiše.

Lep pozdrav.
Miro
Vis Vitalis

bogdan
PrispevkovCOLON 493
PridruženCOLON Pe Apr 09, 2004 10:10 am
KrajCOLON Ajdovscina

OdgovorCOLON # 15369Odgovor bogdan
Če Sep 29, 2005 9:23 am

MM - Miro napisal/-aCOLONA je od vas že kdo imel čebele doma, na "vrtu", blizu hiše.

Lep pozdrav.
Miro
Brat ima v Gorici panje 3 m od hiše, v njihovi neposredni bližini se igrajo otroci (4) in ni panike... :wink:
Naj medi, kjerkoli ze si...

MM
PrispevkovCOLON 353
PridruženCOLON Po Maj 17, 2004 1:30 pm
KrajCOLON Ljubljana

OdgovorCOLON # 15370Odgovor MM
Če Sep 29, 2005 9:26 am

Fino. Hvala. To je že dober napotek za postavitev. Jaz najbolj cvikam zaradi otrok in pa seveda sosedov. Ampak mislim da ne bo problemov.
Vis Vitalis

FRANK IZ KANADE
PrispevkovCOLON 1484
PridruženCOLON Pe Apr 23, 2004 11:18 pm
KrajCOLON Sudbury, Ontario, Canada

OdgovorCOLON # 15384Odgovor FRANK IZ KANADE
Če Sep 29, 2005 3:46 pm

Zdravo Miro!

Tudi jaz sem imel moja prva dva LR panja na domacem vrtu deset let: Komaj en meter od ograje do soseda in niti ne dva metra od nase terase. Moja hcer je bila enkrat picena (ujela je cebelo na cvetu,) drugace pa noben.
Pisal sem eno prvih storij o teh cebelah - ena je bila Afriknka - dostikrat so mi lasje stali pokonci od straha da jih bo kdo posteno fasal! Toda vse je blo OK! Jaz osebno mislim da se cebele privadijo domacih ljudi. Mogoce tudi mi imamo svoje feromone, na katere se navadijo?

Sedaj imam u zemlji (cebele rudarke/kopalke) kjer se pripravljam s zgradnjo garaze in moje stojisce je ze tud postavljeno za drugo leto. Samo se napnem bodeco zico in nastimam akumulator. Ze dva meseca tam stalno delam in nobenih pikov. Moja zena pa jo je takoj fasala u vrat ko mi je prisla pomagat z lopato. Sedaj pa seveda delam brez pomoci, heee...

Tudi moji panji ne bodo na optimalni lokaciji, (vse preje nasteto je tam, samo jutranje sonce je pa bolj svoh! (prevec dreves!) Toda delamo pa kar imamo pod roko, a ne?

Lep pozdrav in dobro se imej!
Regards,
Frank

MM
PrispevkovCOLON 353
PridruženCOLON Po Maj 17, 2004 1:30 pm
KrajCOLON Ljubljana

OdgovorCOLON # 15387Odgovor MM
Če Sep 29, 2005 4:57 pm

Frank, zdravo!

Ja, sem bral tvoje štorije s čebelami. Kot je zapisal že Janko, te je užitek brati in marsikaj od napisanega lahko človek z pridom uporabi.

Razmišljal sem o tem jutranjem soncu - če ga ni recimo do 9 ali 10 ure dopoldan, najbrž ni vse o.k.?! (pri meni, če bi postavil za škarpo je problem samo ta s soncem, svetlobe je pa dovolj).

Praviš, da nepelješ bodečo žico okoli panjev in potem še priklopiš akumulator? A zaradii "medvedov"?

Lep pozdrav!
Miro
Vis Vitalis

FRANK IZ KANADE
PrispevkovCOLON 1484
PridruženCOLON Pe Apr 23, 2004 11:18 pm
KrajCOLON Sudbury, Ontario, Canada

OdgovorCOLON # 15391Odgovor FRANK IZ KANADE
Če Sep 29, 2005 10:34 pm

Zdravo Miro!

Me veseli da najdes moje kracarije zabavne in vcasih celo pridejo u pomoc. Hvala...
Tale o cebelah za skarpo je pa tezka za odgovorit. Okoli devetih ali desetih je OK za "pisarniske cebelce" da se prebudijo na delo, hee...
Ne zares, ne vem kdaj pri vas zacnejo leteti? Jaz sem imel par takih stojisc kjer bi se nic prevec ne premaknile pred deveto uro. Pravijo tudi da Sivke letijo dosti preje kot Italijanke? So pac bolj navajene na mraz, ali pa so bolj kosmate kot nase? Heee...
Ce ni boljsega prostora, potem za skarpo morajo it. Probaj! Mogoce bojo slutile sonce v okolju in bolj zgodaj poletele? Cebele u divjini tudi niso dosti izbircne, ce jim duplo ugaja, ga zasedejo - nima veze kam je luknja obrnjena!
Cebelarjenje je dostikrat takole: "Ce ne probas - nikoli ne bos vedel..."

Ja tale ograja z bodeco zico je pa za medvede. Pojma nimam ce bom sploh uspel imet tam cebele? Kot pravim - treba je malo poprobat...
Pri nas so pred nekaj leti ljubimci zivali dobro lobirali nase "politike" in so ukinili spomladanski lov na medvede. Sedaj pa imamo ze okrog 200,000 medvedov in za njih zmankuje hrane! Letos so ze ubili nekaj ljudi ( stiri ali pet) in pa dobro potrgali se nekaj vec - da psov in zivine niti ne omenim.
Glih vceraj so se policajci zajebavali pri nasi osnovni soli. Ujeli so medvedko in dva mladica eden pa jih je cel dan zajebaval, gor in dol po drevesih, nazadnje so ga pa ustrelili. In vse to z nekaj sto otrok v opazovanju...
Poleg medvedov pa imamo dosti elkov in tejle butasti nepridipravi ti pa kar skozi ograjo grejo...
Bo pa naslednje leto kar zanimivo, jaz si mislim. In na spomlad tudi ze komaj cakam! Clovek mora imeti nekaj da mu motor pozene, ce je dosti srecen da se prebudi ziv u jutru!
Hee, jaz sem dosegel nivo mojega zivljenja kjer imam raje poleg mene dobrega psicka, kot pa zensko!
Poleg tega, kaj drugega pa ima mozakar za naredit? Je premraz za plavanje, ne plesem, ne pijem, ne upam niti malo zapeti - ko sem pod tusem, kajti tastara me lahko gole-riti cez prag vrze!
Jebi ga, pravi Mujo: " Kaj drugega je tam za pocet kot pa garat kot norec - da otroci vec poverbajo, ko me dol zagrebejo!
Hiii, jaz se bom pa otepal, te ki ima pozadaj kolena, (z koso) do zadnjega diha! Do tega dne ko me pa ujame in pozane, jaz se bom pa spet malo s cebelcami "igral" in vmes se kakega medveda za nos potegnil in pa u rit brcnil. Hee, mogoce bo pa glih obratno...
Moras pa imet le malo veselja - ker nobeden gives-a-shit!

Tebi Miro in tvojim pa lep pozdrav...
Regards,
Frank

MM
PrispevkovCOLON 353
PridruženCOLON Po Maj 17, 2004 1:30 pm
KrajCOLON Ljubljana

OdgovorCOLON # 15392Odgovor MM
Pe Sep 30, 2005 10:14 am

Pozdrvaljen, Frank!

Imaš prav. Treba je probat, saj drugače človek ne ve.

Pišeš o medvedih. Imate pa res pestro, tam pri vas. O.k., malce je že hec, kosmatinca videti, ampak to, da vam pa pohrustajo par ljudi - to pa človeka zaskrbi. Le pazi, da ne boš na menuju ... :lol:

Kaj so to elki?

Pišeš da imaš psa? Kakšne pasme. Mi ga imamo tudi, nemškega bokserja. Živo srebro, non stop v "muvingu" in nikoli nam ni dolgčas. Pri čebelah pa je bi z mano samo enkrat, pa mi je naredil pravo sranje, ko je letal pred panji in znerviral tako čebele kot mene .... :wink:

Lep pozdrav
Miro
Vis Vitalis

Boris
PrispevkovCOLON 259
PridruženCOLON So Apr 03, 2004 9:17 pm
KrajCOLON Primorje

OdgovorCOLON # 15422Odgovor Boris
Pe Sep 30, 2005 2:30 pm

Živjo Miro :)

Tudi moj pes je tekal pred čebelnjakom, dokler ga ni ena čebela dobesedno v gobec :D in sedaj se celo muh boji če mu letijo preblizu glave hee. :lol: :lol: :lol:

BUTTON_POST_REPLY

Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 1 in 0 gostov