Prezimovanje čebel s hojinim medom

o panjih, panjskih sistemih in ostali čebelarski opremi

ModeratorCOLON Oldy

klopotec
PrispevkovCOLON 742
PridruženCOLON Po Jul 12, 2010 5:09 pm
KrajCOLON Prlekija

OdgovorCOLON # 60700Odgovor klopotec
Sr Avg 14, 2013 10:42 am

Dobro sem prebral, ja.

A torej tudi ti misliš, da ob pravilnem skladiščenju med z leti čisto nič ne izgublja?
Ker nisem čisto dobro razumel, kaj si hotela napisati.

Saj med je čisto užiten tudi po mnogih letih. Gotovo pa ne drži, da z leti čisto nič ne izgublja. Bioaktivnost vsakega živila sčasoma pada, seveda pa bioaktivnosti analize, skozi katere gre med verjetno ne ugotavljajo.

Danes je pa že mnogo kupcev, ki jih zanima bioaktivnost. Kogar pa ne zanima pa ga pač ne zanima.
Ma bol mi gre na jetra, ko naš vrli Danilo takoj začne v stilu ja kolk ton pa si , pa kolk kilometrine pa te fore. Kot da bi moral poznat vse skrivnosti čebelarjenja in se šele takrat smet spraševat o bioaktivnosti nekega živila.

To je podobno, kot če bi eno velko firmo, ki dela industrijska živila vprašal, a je njena hrana v prahu v redu. Al pa malo podvomil. Veš da bodo takoj rekli da je super pa fajn, pa da vse dobiš v njej, kot če bi si sadež gliih zdaj utrgal z drevesa.

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 60701Odgovor Fizikalec
Sr Avg 14, 2013 11:43 am

Klopotec jaz nikjer nisem napisal, da se kdo ne sme spraševat. Pisat pa v stilu, če med pač eno sezono počaka v skladišču, da je "neuporaben" ali ničvreden ali ne vem kaj je pa čis mimo. Paradižnik na trgovski polici tud ni enak tistemu, ko ga z vrta prineseš je pa še zmer (seveda ob pravilnem pakiranju in transposrtu) dokaj užiten. Med v skladišču našega čebelarja je še zmer boljši on nekega z antibiotiki nafilanega kitajskega al še kakega o tem ni dvoma pa, če se strinjaš ali ne. Največji slovenski čebelar pokpojni g. Pislak je nekoč izjavil en moder rek "vsak čebelar mora imet za eno sezono meda pa cukra" če hoče čebelarit.
Takih, ki res kaj pridelajo v slo je za preštet na prste tako, da tisti zalagajo tudi trg in žal zdaleeeeč ne pokrivajo potreb. Jasno pa je, da pač treba zagotovit max. možne pogoje skladiščenja, gretja, polnjenja itd...Ne morem jaz 15 ton meda natočit po točenju v kozarce pa ga kr takoj prodat bi bil vesel, če bi lahko.
Kupec diktira trg kupuje tisto kr hoče in tako kot hoče, prodaja ni problem torej zdaleč ne pridelamo dovolj. Zastraševat kupce, da je med od čebelarjev z več družina in drugim sistemom neuporaben pa ni ravno dobra reklama za čebelarje vse. Kot bi jaz napisal, da xy toči v pocinkanem točilu, med shranjuje v aluminijaste kante v kozarce ga daje z šleferko itd..

Novinka
PrispevkovCOLON 250
PridruženCOLON Če Jan 13, 2011 2:01 am

OdgovorCOLON # 60702Odgovor Novinka
Sr Avg 14, 2013 11:45 am

Klopotec, vedno je tako, da vsak vidi to, kar hoče ali kar se mu zdi pomembno. Saj vse lepo in prav, če hočemo vse čim bolj naravno in to. Samo je pa vseeno včasih malo skregano s pametjo, kje vse se komplicira.

Moja babica gre proti stotki, ni za verjet. Pa ko se jaz spomnim iz kakih okrušenih piskrov se je kuhalo pa jedlo, pa kakšen je bil nivo skladiščenja živil, bi morala biti že zdavnaj pod rušo. Po drugi strani pa mi je za rakom umrla zelo dobra prijateljica, ki je zelo pazila, kaj njena družina uživa. Tako da mene nihče ne prepriča, da je pametno iti v vse skrajnosti. Je vse preveč drugih okoljskih faktorjev, ki vplivajo na naše zdravje, pa če hočemo ali ne.

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 60703Odgovor Fizikalec
Sr Avg 14, 2013 12:07 pm

Novinka napisal/-aCOLONA si ti dobro prebral, kaj je pisal? Zavajanje kupcev ahjoj, ta je pa res malo hecna. Če kdo, se mora ravno on truditi, da primerno skladišči in ne pregreva medu, ker je v SMGO in mu delajo analize in lani je imel vse OK. Torej ima dovolj izkušenj s tem, da ne flanca na pamet kot ti ali pa jaz..
Jaz nisem popoln in ravnotako delam napake trudim pa se po svoji močeh in zmožnosti zagotovit, da je med optimalno skladiščen in ves proces do kozarca in kupca pač optimalen. Jaz dam narest kdaj kake analize izven interne pa externe kontrole, da se prepričam, če mi kje leži kaka napaka. Tudi kontrole inšpektorjev na policah do sedaj so bile vse BP upam tako ostane. Tud domov pride VURS po vzorce še sedaj so zapečatine vsporedni vzorci. Moja "moč" upade za izdelek tisti moment, ko ga predam skladišču trgovca od tam naprej ni nič več v moji moči, kje, kako, zakaj, čemu pač ta med potuje se nahaja skladišči itd...
Pa vse to ne delam zaradi sebe ampak zaradi tega, da potrošnik dobi v roke pač res max. možno izdelek kot mora biti. Jaz se zdaleč ne morem kosat z čebelarjem, ki ima 30-40 panjev po kvaliteti, ker pač imam kvantiteto. Torej je moj med zmer nekje neko povprejče. 20 sodov akacije je 5 sodot top, 5 kaka sredina, 5 je mal temnejša in vedno pač vzamem zlo svetlega in pač temnejpšega in ko to prečrpam in napolnim je pač neka sredina. Ne morem 1x prodajat top barvo potem pa neko drugačno žal... marsikdo tega nikoli ne bo razumel.

klopotec
PrispevkovCOLON 742
PridruženCOLON Po Jul 12, 2010 5:09 pm
KrajCOLON Prlekija

OdgovorCOLON # 60704Odgovor klopotec
Sr Avg 14, 2013 12:28 pm

Fizikalec napisal/-aCOLONKlopotec jaz nikjer nisem napisal, da se kdo ne sme spraševat. Pisat pa v stilu, če med pač eno sezono počaka v skladišču, da je "neuporaben" ali ničvreden ali ne vem kaj je pa čis mimo. Paradižnik na trgovski polici tud ni enak tistemu, ko ga z vrta prineseš je pa še zmer (seveda ob pravilnem pakiranju in transposrtu) dokaj užiten. Med v skladišču našega čebelarja je še zmer boljši on nekega z antibiotiki nafilanega kitajskega al še kakega o tem ni dvoma pa, če se strinjaš ali ne. Največji slovenski čebelar pokpojni g. Pislak je nekoč izjavil en moder rek "vsak čebelar mora imet za eno sezono meda pa cukra" če hoče čebelarit.
Takih, ki res kaj pridelajo v slo je za preštet na prste tako, da tisti zalagajo tudi trg in žal zdaleeeeč ne pokrivajo potreb. Jasno pa je, da pač treba zagotovit max. možne pogoje skladiščenja, gretja, polnjenja itd...Ne morem jaz 15 ton meda natočit po točenju v kozarce pa ga kr takoj prodat bi bil vesel, če bi lahko.
Kupec diktira trg kupuje tisto kr hoče in tako kot hoče, prodaja ni problem torej zdaleč ne pridelamo dovolj. Zastraševat kupce, da je med od čebelarjev z več družina in drugim sistemom neuporaben pa ni ravno dobra reklama za čebelarje vse. Kot bi jaz napisal, da xy toči v pocinkanem točilu, med shranjuje v aluminijaste kante v kozarce ga daje z šleferko itd..
Res nisi napisal, da nihče ne sme spraševat, ampak če vpraša je pa takoj butec brez kilometrine, pa analiz. Za stil gre in velik čebelar mora biti tudi omikan.

Nihče pa ni napisal, da je med pozneje neuporaben. Prav nasprotno, "druga stran", he,he, je napisala, da je povsem užiten, da pa s časom izgublja.......Kot mi vsi. Zdaj, lahko da po tvojih parametrih ne izgublja, za nekoga drugega pa izgublja. In tu je ravno zadeva zanimiva.

Danilo, ne smeš pozabiti, da je v SLO več malih čebelarjev, kot pa si ti velik. In oni pridelujejo med za sebe in svoje ožje. In so zelo zelo pomembni za oskrbo Slovenije. Celo bolj kot ti. In prav oni se lahko igrajo z bioaktivnostjo, pa umetnostjo mešanja, pa ponudijo čim bolj svež med. Če mu lahko tako rečem, da se ne obesiš takoj za kakšno besedo. Ti pa moraš gledat na ekonomiko, pa na vse kar leze iz tega.

Za oboje je prostor. Tako da ni treba ta malih, brez kilometrine in ne vem čega še, takoj pobit na tla.
Novinka, ti pa si najbrž še majhna in bi po moje bilo bolje razmišljati po logiki malih čebelarjev. To, da hrano pojemo čimbolj svežo nam je zdaj po malem vsem jasno, lahko pa gremo v trgovino pa si zmešamo kak prašek in smo glih tako siti. In lahko rečemo, ma kaj komplicirate z nekimi lastnimi vrtovi. Saj imamo vse naokrog najboljše sosede.

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 60705Odgovor Fizikalec
Sr Avg 14, 2013 12:52 pm

Hja ti si napisal v takem stilu kot meni "očitaš" odvisno je katera stran bere napisano in kako bere. Mene biodinamika ne zanima torej se z njo ne ubadam. Kupac kerega zanima pa nau pr men iskal meda. Ko mene kdo pokliče pa reče, da bi mel med nekristaliziran, pa nesegrevan mu pač vljudno rečem, da mu tega ne morem zagotovit in naj išče naprej. Dejstvo pa je, da ti pa še kdo zmer pač zagovarja tvoje dejstvo in me to sploh ne moti. Vsi manjši čebelarji me še manj motijo (dokler z čebelami ne počnejo neumnosti okoli mene) saj 90% manjših kupuje med pri večjih torej glede oskrbe se ne boma strinjala. Pridelajo zdaleč premalo, da lahko pokrijejo kupno moč v svojem okolišu. Taki čebelarji so ena od tržnih verig celega sistema in zeeeeelo zanimivo bi bilo ugotavljat čigav med keri čebelar prodaja :D bi bili šokantni podatki.
Nastal je samo en majčken problem zadnja leta. Pridelava je upadla kupna moč za med drastično narasla in ratalo je s...e, ker med težko na trgu dobit. Zato se št. družin pri posameznikih veča, da uspuje držat trg. Ti pač o tem zlo malo veš, ker tebe nihče ne kliče za 300 kil akacije pa 200 pa 100 pa 80, da nujno obdrži trg. Ampak kolega to je dejstvo jaz te podatke imam samo iz mojega poslovanja, da sploh kaj več ne omenjam. Spet noš rekel, da kilometrino očitam pa ne vem kaj ampak stanje na trgu je tako samo žal ti tega stanja ne poznaš. Zanašaš se nato, da pač tisoče malih pridela nekaj in to mal doma proda kar je zeeeeeeeeelo daaaaaleč od resnice.

klopotec
PrispevkovCOLON 742
PridruženCOLON Po Jul 12, 2010 5:09 pm
KrajCOLON Prlekija

OdgovorCOLON # 60706Odgovor klopotec
Sr Avg 14, 2013 1:05 pm

Ma nisem jaz mislil tu o tržnih pa ne vem kakšnih še verigah.
S tem se ti uspešno ukvarjaš in kar naj bo tako.
Zdaj se stvar zamegljuje. Pogovarjati bi se želel o tem kako se med obnaša skozi čas. To me zanima in o tem bi rad še kaj več zvedel, ker me na splošno zanima obnašanje živil od takrat ko so utrgana pa do takrat ko jih pojemo. Stvar je bila preprosta. Pač se nekdo ni strinjal s teboj, da med s časom nič ne izgublja. To pa pač ne drži in potem nastane to kar je nastalo.

Koliko pa kdo pridela, pa kdo od koga kupuje pa se da izračunat glede na to kolko je malih čebelarjev in koliko je "hrustov" kot si ti. Ker zdaj izpade, da kar cela Slovenija kupuje od tebe, he,he.

Uživaj Danilo.

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 60707Odgovor Fizikalec
Sr Avg 14, 2013 1:21 pm

Jaz nisem napisal nikjer, da NIČ ne izgublja ampak, da ne izgublja tako, kot je bilo povdarjeno v enem od postov. To sem jaz napisal na podlagi tega kr pač sem dal testirat in kr leta spremljam ne na podlagi biodinamičnega prepričanja, ki pač pravi, da vse kr ni takoj z drevesa ali rastline že škoduje zdravju in nas dela bolne. Jesti treba svežo in presno hrano itd..itd.. za nekoga, ki je v to prepričan povsem prav zakaj pa ne? Moj mlajši sin tud ne je mesa pa kako šnito salame, da poje mora bit že praznik pa se zarad tega ne sekiram in nihče pr hiši ni vegetarijanec al krkoli.
Da pa poznam razmere na trgu je kriva moja kilometrina in pač to, da sem v poslovnih vodah. Po domače bi reko tak, da noben čebelar v slo ne prdne, da jaz nebi zavohal, če slišim ne prdeca :D :D :D torej noben skor nič ne kupi ali proda, da jaz tega nebi vedel. Poznam vsakega, ki kupuje in preprodaja CP, poznam vse, ki matičnike kupujejo nekje pa matice prodajao. Kolk mlečka od g, Pislaka se prodaja naprej itd..itd..
Torej mi BV obračaš pa nakladaš ti o tem veš tolk kot jaz o biodinamiki samo jaz to priznam ti pa nikakor, da prodaja meda bazira na kupi-prodaj in je daleč od iluzije, da se prodaja tisto kr se v nekem čebelnjaku pridela. Pa da nauš narobe razumel z tem ni nič narobe, tako trg deluje in je prav. Narobe je to, da ti misliš, da jaz nekaj flancam tu in to ruši kredibilnost tvojega pravljičnega sveta o tem kak se kje med prodaja. Pa to ni samo pri medu tudi drugi deli panoge se tega posložujejo vendar je emd specifična panoga kjer prodaj-kupi laufa non stop, ker se ga lahk skladišči :wink:

Novinka
PrispevkovCOLON 250
PridruženCOLON Če Jan 13, 2011 2:01 am

OdgovorCOLON # 60708Odgovor Novinka
Sr Avg 14, 2013 1:37 pm

klopotec napisal/-aCOLON Za oboje je prostor. Tako da ni treba ta malih, brez kilometrine in ne vem čega še, takoj pobit na tla.
Novinka, ti pa si najbrž še majhna in bi po moje bilo bolje razmišljati po logiki malih čebelarjev. To, da hrano pojemo čimbolj svežo nam je zdaj po malem vsem jasno, lahko pa gremo v trgovino pa si zmešamo kak prašek in smo glih tako siti. In lahko rečemo, ma kaj komplicirate z nekimi lastnimi vrtovi. Saj imamo vse naokrog najboljše sosede.
Klopotec, glej ne vem, s kom vse se ti družiš in koliko ti mali kaj povedo o svojem čebelarjenju, da veš vse o njih in njihovem najkvalitetnejšem medu. Jaz sem zelo dovzetna za debate in zelo rada prisluhnem drugim. Pa me je že parkrat skoraj na rit vrglo, kaj kdaj kdo izjavi, kako kaj dela, kaj daje... Celo eden, ki je ravno tako biodinamično usmerjen kot ti je nekoč meni priznal, da je moral dimit, da drugače bi čebele izgubil na kislinah. Pa čeprav nisem poimensko zapisala in mi zaradi tega ne boš verjel, je izjavil, da človeška naivnost ne pozna meja. Pa še en znan eko čebelar tudi ene par cvetk, ko ga je ravno nekdo od navadnih izzval z vprašanji... Tako da naivnost prepuščam tebi, jaz pa verjamem samo še sama sebi, ker po mojih panjih ne šari nihče drug. Pa zaradi tega ne bom rekla, da imam najboljši med pod soncem, taveliki pa zanič.

klopotec
PrispevkovCOLON 742
PridruženCOLON Po Jul 12, 2010 5:09 pm
KrajCOLON Prlekija

OdgovorCOLON # 60709Odgovor klopotec
Sr Avg 14, 2013 2:37 pm

Novinka napisal/-aCOLON
klopotec napisal/-aCOLON Za oboje je prostor. Tako da ni treba ta malih, brez kilometrine in ne vem čega še, takoj pobit na tla.
Novinka, ti pa si najbrž še majhna in bi po moje bilo bolje razmišljati po logiki malih čebelarjev. To, da hrano pojemo čimbolj svežo nam je zdaj po malem vsem jasno, lahko pa gremo v trgovino pa si zmešamo kak prašek in smo glih tako siti. In lahko rečemo, ma kaj komplicirate z nekimi lastnimi vrtovi. Saj imamo vse naokrog najboljše sosede.
Klopotec, glej ne vem, s kom vse se ti družiš in koliko ti mali kaj povedo o svojem čebelarjenju, da veš vse o njih in njihovem najkvalitetnejšem medu. Jaz sem zelo dovzetna za debate in zelo rada prisluhnem drugim. Pa me je že parkrat skoraj na rit vrglo, kaj kdaj kdo izjavi, kako kaj dela, kaj daje... Celo eden, ki je ravno tako biodinamično usmerjen kot ti je nekoč meni priznal, da je moral dimit, da drugače bi čebele izgubil na kislinah. Pa čeprav nisem poimensko zapisala in mi zaradi tega ne boš verjel, je izjavil, da človeška naivnost ne pozna meja. Pa še en znan eko čebelar tudi ene par cvetk, ko ga je ravno nekdo od navadnih izzval z vprašanji... Tako da naivnost prepuščam tebi, jaz pa verjamem samo še sama sebi, ker po mojih panjih ne šari nihče drug. Pa zaradi tega ne bom rekla, da imam najboljši med pod soncem, taveliki pa zanič.
Zdaj je to že čisto ušlo nekam, kjer se posluša samo sebe.

Draga moja Novinka. Kje je kdo rekel, da imajo mali dober med, taveliki pa zanič? Tega nihče ne trdi in to seveda tudi ni res.

En moj dobri znanec, mali čebelar, dimi z amitrazom celo leto. Njegov med je zanič. In ni edini tu okoli mene. Verjamem, da je Bedekov med čisto korektnen. In da so tudi taki veliki, ki tudi dimijo celo leto. Eto, to jaz mislim, ne pa to kar mi ti pripisuješ in ne vem od kod si vzela.

Praviš da sem jaz biodinamično usmerjen. Uh, marička, ko bi le bil, pa imam okoli tega tako malo znanja, da še ne morem biti. Bolj sem permakulturen, ker mnogo stvari prepustim naravi, potem pa če mi kaj da mi da, če ne pa pač ne da.

Še enkkrat, pogovarjamo se o tem, ali med s časom kaj zgublja ali ne.

Danilo je napisal:
"
Tebi figeca, če je med skladiščen v temnem pa hladnem prostoru ne bo čisto nič izgubljal na kvaliteti."

Nekateri pa mislimo, da izgublja na kvaliteti.
In smo tudi napisali zakaj.

Novinka
PrispevkovCOLON 250
PridruženCOLON Če Jan 13, 2011 2:01 am

OdgovorCOLON # 60713Odgovor Novinka
Sr Avg 14, 2013 4:25 pm

Ja ok, Klopotec, se strinjam, da smo zašli iz teme. Ampak ravno ti obračaš besede tako, da hitro potegneš vodo na drug mlin. Če si me že omenil med malimi čebelarji in v kakšnem duhu bi naj razmišljala, sem ti pač povedala svoje mnenje. Kvaliteta medu se ne meri samo po encimih in takojšnji konzumaciji, sem že rekla, da je to še najmanj za komplicirat.

klopotec
PrispevkovCOLON 742
PridruženCOLON Po Jul 12, 2010 5:09 pm
KrajCOLON Prlekija

OdgovorCOLON # 60714Odgovor klopotec
Sr Avg 14, 2013 4:43 pm

To kaj si ti rekla, velja za tebe. Kdo drugi pa morda ravno pri encimih "komplicira". Ne glede na to kaj si ti rekla :D :D :D

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 60715Odgovor Fizikalec
Sr Avg 14, 2013 5:07 pm

Ja to se popolnoma strinjam ampak to ni MOJA pa ne TVOJA stvar ampak tistega keri kupuje. Torej stranka kamorkoli pride se lahko prepriča in čebelarstvo vidi pa se odloči. Taka stranka pa meda ne kupuje oziroma je takih strank za prste ene roke :D :D :D ima svoj panj čebel, svoj vrt, svoj.....
Še manj take zahtevne stranke pridejo do velkih čebelarjev kjer bi morale kupit "neprebavljiv med" in jasno tudi na trgovskih policah ga ne kupujejo torej si lahko brez skrbi za take stranke, da bi bile ogrožene :wink: no to je moje mnenje. Teh stran je tolk malo, da se čist nobeden ne puli zanje oziroma prodaja medu tako že desetletje ali več sploh ni problem prav nasprotno nimamo ga dovolj. :(

zdravko160
PrispevkovCOLON 55
PridruženCOLON To Maj 14, 2013 4:34 pm
KrajCOLON V.potok

OdgovorCOLON # 60716Odgovor zdravko160
Sr Avg 14, 2013 6:54 pm

Po vsem tem pregovarjanju o izgubljanju kvalitete še zdaj ne vem zakaj hojev med
Ni za prezimovanje čebel

volk
PrispevkovCOLON 2075
PridruženCOLON Če Apr 10, 2008 2:18 pm
KrajCOLON Zemlja

OdgovorCOLON # 60717Odgovor volk
Sr Avg 14, 2013 6:56 pm

Vsaka negativna propaganda unicuje trg.

Zato je potrebno graditi na pozitivnem pristopu.

Pa tudi da se prezimit na hoji, sam je treba na primorsko peljat, pa kako kilo cukra not dat.
Narava je dekle lepotica,
Ko je voljna,
sama se preda,
ko jo posilis,
Ubiti te da!

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 60718Odgovor Fizikalec
Sr Avg 14, 2013 7:29 pm

zdravko160 napisal/-aCOLONPo vsem tem pregovarjanju o izgubljanju kvalitete še zdaj ne vem zakaj hojev med
Ni za prezimovanje čebel
To ti bo kolega Klopotec vedel odlično razložit jaz se distanciram od kakih nasvetov, da nem zavajal koga :wink:

=Robert=
PrispevkovCOLON 10
PridruženCOLON Če Jul 18, 2013 11:28 am

OdgovorCOLON # 60719Odgovor =Robert=
Sr Avg 14, 2013 7:38 pm

Zdravko, hojev med je čebelam težko prebavljiv in je zato neprimeren za prezimovanje. Neprimerna hrana je namreč poglavitni vzrok za pojav griže in hujših izbruhov nosemavosti.

zdravko160
PrispevkovCOLON 55
PridruženCOLON To Maj 14, 2013 4:34 pm
KrajCOLON V.potok

OdgovorCOLON # 60720Odgovor zdravko160
Sr Avg 14, 2013 10:13 pm

Hvala za odgovor.Drugače pa je tole branje prav zanimivo vsaj meni ki čebelarim za lastne potrebe in iz F I R B C A(pa to ni vpitje) :oops:
Naj medi Vam in nam

Acer
PrispevkovCOLON 95
PridruženCOLON Pe Jun 29, 2012 11:40 pm
KrajCOLON Maribor

OdgovorCOLON # 60721Odgovor Acer
Sr Avg 14, 2013 10:34 pm

Sam čebelarim na območju Pohorja, kjer hojev med kateremu je verjetno primešana še katera druga mana precej pogosto trdi že v satju. Drugod se to dogaja redkeje. Na takem trdem medu je prezimitev vprašljiva. V letih ko pa ne trdi pa je prezimitev na hojevem medu enako uspešna kot na sladkorju vsaj pri meni. Sam sem mnenja, da čebele nebi prinašale v panj nekaj kar bi jih ubilo oz. bi jim škodilo. Tudi ne verjamem da ga težje prebavljajo kot npr. sladkor ker med je njihova naravna hrana, sladkor pač to ni. Tudi letos bodo moje čebele prezimile na 70% hojevem medu ker imajo precej zabita plodišča že, kar bo manjkalo bom dal sladkorja če bo potrebno. Tako počnem že vsa leta zato sem mnenja da je hojev med tudi za prezimitev čisto ok če le ni kristaliziran v satju. Ampak to so le moje skromne izkušnje...
Naj medi!

boriss
Site Admin
PrispevkovCOLON 3074
PridruženCOLON So Sep 08, 2007 9:23 am

OdgovorCOLON # 60722Odgovor boriss
Če Avg 15, 2013 10:06 am

Problem pri prezimovanju na hojevem medu - in jasno na vseh temnih medovih je v količini pepela (mineralov) ki ga tak med vsebuje.

Kot orinetacijo naj povem da Akacija vsebuje blizu 0 (nič) pepela (mineralov). Pri hoji pa je to lahko tudi do 1,5 %. Kar pri dolgih zimskih mesecih (brez izleta) povzroči veliko obremenitev črevesja čebel. In to se zgodi kar vsem čebelam. Zato nekje sredi februarja tega ne morejo več zadržati v sebi in potem pač pacajo po panjih.

Dokler se dogaja samo to je še simpl. Če pri stvari pomaga še malo nosema imaš pa mrtve družine.

Zato načeloma temen med v krajih brez zimskih izletov NI PRIMEREN za prezimovanje!

In ker večina čebelarjev tega kar sem lih kar napisal itak ne verjame grem kar z veliko gotovostjo trditi da bomo letos spet imeli velike izgube čebel.

zdravko160
PrispevkovCOLON 55
PridruženCOLON To Maj 14, 2013 4:34 pm
KrajCOLON V.potok

OdgovorCOLON # 60728Odgovor zdravko160
Če Avg 15, 2013 7:10 pm

Ali je pol boljš shranit dva sata cvetličnega ali akacije na panj in potem to jeseni dati v panj poleg sladkorja ali pa je čisti sladkor boljša varianta

boriss
Site Admin
PrispevkovCOLON 3074
PridruženCOLON So Sep 08, 2007 9:23 am

OdgovorCOLON # 60729Odgovor boriss
Če Avg 15, 2013 7:18 pm

akacija je po 5 € kila - sladkor je po 0,85 € kila.

To je en del problema. Drugi del problema je dotok hrane sedaj. Če ni dotoka ni zaleganja! če ni zaleganja ni čebel. če ni čebel ni prezimovanja.... (no ja vsaj pri nas je tako) - drugje je drugače.

no in še zadnji del - težko boš dodal dva sata medu na sredo zalege - edino tam bi bilo učinkovito. ker kuj ko jih dodaš je zalega levo in desno od njih pa potem ..... no ja naslikaj si sam najbolj črno varianto kaj naredijo čebele - vedno jo izberejo.

BUTTON_POST_REPLY

Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 1 in 0 gostov