Prezimovanje čebel s hojinim medom

o panjih, panjskih sistemih in ostali čebelarski opremi

ModeratorCOLON Oldy

MorfejĂ
PrispevkovCOLON 105
PridruženCOLON Sr Jan 11, 2012 9:13 am

Prezimovanje čebel s hojinim medom

OdgovorCOLON # 60593Odgovor MorfejĂ
To Avg 06, 2013 7:58 am

Danes sem točil med in opazil, da je več kot polovice hoje - med je precej strjen, kot bi že v satnicah kristaliziral, in se ga težko toči. Predvidevam, da je podobno veliko hoje v plodišču. Ker je torej hoja precej gosta, me zanima, ali je ta med primeren za to, da čebele z njim prezimijo.

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 60595Odgovor Fizikalec
To Avg 06, 2013 8:41 am

Jasno, da ni primeren...

Uporabniški avatar
Alex
PrispevkovCOLON 29
PridruženCOLON To Dec 13, 2011 7:51 pm
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 60613Odgovor Alex
To Avg 06, 2013 6:00 pm

Jaz kristaliziran med namočim v vodi in porabim za medeno žganje. Če v satih nimaš zalege pa jih lahko prihraniš za krmljenje spomladi.

olševèan
PrispevkovCOLON 202
PridruženCOLON Po Mar 02, 2009 4:10 pm
KrajCOLON oląevek

OdgovorCOLON # 60647Odgovor olševèan
Pe Avg 09, 2013 7:18 am

Jaz sem imel letos podobn pobleme. Sati so bili zabetonirani. Po točenju sem sate za en dan namočil v vodi in ponovno stočil, in kar je šlo ven sem zmešal s saldkorjem in vrnil čebelam.
To pride v poštev če je tega malo, ker raztopina zelo hito prične vreti....

oasis
PrispevkovCOLON 364
PridruženCOLON Po Jun 10, 2013 1:42 pm

OdgovorCOLON # 60653Odgovor oasis
Pe Avg 09, 2013 1:14 pm

Pri meni je letos prav tako zatrdilo...po nekod tudi po cel sat. Zadevo namočil za 2 ure in potolkel sate z rokami gor-dol in zadeva je šla ven. Nekaj te medene vode sem jim vrnil takoj ostalo pa zmrznil in jim sedaj v brez pašnem obdobju vrnil nekaj pa v poznejšem času namešal s sladkorjem in uporabil kot krmo.

MorfejĂ
PrispevkovCOLON 105
PridruženCOLON Sr Jan 11, 2012 9:13 am

OdgovorCOLON # 60669Odgovor MorfejĂ
Ne Avg 11, 2013 4:04 pm

no, jaz sem stočil, kar je šlo ven, ostalo pa jim vrnil nazaj. Moram pogledat, kaj so naredile s takšnimi sati. Upam, da so predelale in bodo imele za zimo.

davca
PrispevkovCOLON 550
PridruženCOLON To Okt 16, 2007 6:13 pm
KrajCOLON Ljubljana

OdgovorCOLON # 60670Odgovor davca
Ne Avg 11, 2013 6:26 pm

Po podatkih, ki jih je mogoče dobiti na spletu, hojev med navadno ne kristalizira hitro. No, mi smo hojo točili 2x, v naslednjem tednu jo bomo še enkrat, ker so medišča spet polna. Toliko medu, kot letos, še nismo točili. In ni kristaliziral. Res je precej gost, vendar je viskozen in kristalov ni videti. Ob prvem točenju je primešana smreka in se zelenkasta barva preliva v rdečkasto, drugo točenje je bolj rjavkasto zeleno /beri: bolj temne barve/, za tretje pa mislim, da bo skoraj čista hoja. Ponovno bomo iztočili tudi z medom zalite sate v plodiščih in naredili prostir maticam, da bodo imele kam zalegati. Poleg tega je to manin med in povsem neprimeren za prezimovanje čebel. Med je res kakovosten, imamo ga precej in bi ga prodali po primerni ceni.
Unus pro omnibus et omnes pro uno - Eden za vse in vsi za enega

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 60671Odgovor Fizikalec
Ne Avg 11, 2013 9:03 pm

davca napisal/-aCOLONMed je res kakovosten, imamo ga precej in bi ga prodali po primerni ceni.
To bo letos definitivno za skladiščit prodajat pa za 2-3 leta ko ga nau na trgu spet

davca
PrispevkovCOLON 550
PridruženCOLON To Okt 16, 2007 6:13 pm
KrajCOLON Ljubljana

OdgovorCOLON # 60672Odgovor davca
Ne Avg 11, 2013 9:19 pm

Hvala za povedano. Nasvet izkušenega čebelarja mi veliko pomeni in ga cenim.
Unus pro omnibus et omnes pro uno - Eden za vse in vsi za enega

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 60673Odgovor Fizikalec
Ne Avg 11, 2013 9:22 pm

Mah sej ni nič takega samo vedno je tako, ko so odlične letine za neko sorto je to zeeeelo pametno spravit v skladiče in lepo počakat, ko bo povpraševanje velje od ponudbe. Prodajaš pač v kozarcu normalno ostanek počaka razen seveda, če je nuja za denar in pač treba to obrnit v denar. Taka letina bo spet predvidoma čez 5-10 let tako da nau škode skladiščit :wink:

Odisej
PrispevkovCOLON 1374
PridruženCOLON Če Jun 05, 2008 2:34 pm
KrajCOLON 570mnm, Logatec, Notranjska

OdgovorCOLON # 60674Odgovor Odisej
Po Avg 12, 2013 12:32 pm

No, ja ... v nekaj letih bo (bi) kljub kozarcem, temnemu in hladnemu prostoru med precej izgubil na kvaliteti.
In cena bi morala takrat biti temu primerno nižja.

Čez svežega ga ni :) .

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 60676Odgovor Fizikalec
Po Avg 12, 2013 1:46 pm

Tebi figeca, če je med skladiščen v temnem pa hladnem prostoru ne bo čisto nič izgubljal na kvaliteti. Če ga boš bajsal nekje na vročem pa bog vedi slabo zaprt pa pa pa bo pa seveda izgubljal. V 4 letih pridobiš max. 1-2 na HMF-u (pa še to ne) glede tega mi treba razlagat, ker ga najbrž veliko več skladiščim kot si ga ti kdaj videl. Jasno pa, ko se en sod zagreje sa ta napolni in nikoli se med ne ogreva večkrat. Nisem sicer probal ampak, če daš med v primerno skladišče bo po 10 letih z HMF nemogoče ugotovit starosti seveda upoštevajoč pravilno skladiščenje. Tudi pravilno segrevanje HMF ne more spravit na več kot 2 sem jaz dal par vzorcev na test po polnjenju in nikjer nismo presegli 1,55 tako, da se pač z tvojim mnenjem ne strinjam.

davca
PrispevkovCOLON 550
PridruženCOLON To Okt 16, 2007 6:13 pm
KrajCOLON Ljubljana

OdgovorCOLON # 60677Odgovor davca
Po Avg 12, 2013 2:04 pm

Vesela sem, ker imamo primeren prostor za skladiščenje medu. Sodi za med pa so 35-litrski plastični sodi iz Aha plastik v Kanalu, kjer jih kupuje veliko čebelarjev. V našem skladišču je letos kar precej takih sodov, polnih hojevega medu. Iz izkušenj povem, da se tam HMF zagotovo ne bo veliko zvišal. Pred nekaj leti, ko smo točili smreko, smo jo skladiščili 2 leti. Med je delno kristaliziral, toda kvaliteta se ni bistveno poslabšala.
Zadnjič spremenil 1, dne davca, skupaj popravljeno 0 krat.
Unus pro omnibus et omnes pro uno - Eden za vse in vsi za enega

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 60678Odgovor Fizikalec
Po Avg 12, 2013 2:07 pm

Ja torej imaš idealen prostor drgač pa hmf v medu hudo dviga PREGREVANJE (potopni grelci) in pogače. Pogače najbolj z...o in povišajo HMF v medu vse ostalo pa se sploh ni treba sekirat ni omembe vrednega škode na medu. Jaz sem že za test, ga dal 6 dni v komoro prideš neki nad 2 za HMF pa med, ki je že 1 leto odležal v skladišču.

davca
PrispevkovCOLON 550
PridruženCOLON To Okt 16, 2007 6:13 pm
KrajCOLON Ljubljana

OdgovorCOLON # 60679Odgovor davca
Po Avg 12, 2013 2:16 pm

Odisej napisal/-aCOLONNo, ja ... v nekaj letih bo (bi) kljub kozarcem, temnemu in hladnemu prostoru med precej izgubil na kvaliteti.
In cena bi morala takrat biti temu primerno nižja.

Čez svežega ga ni :) .
Letos lahko dobiš pri meni hojev med po 8€ za 900 - 950 g. To ni drago. Poglej, koliko stane hojev med v Mercatorju. Če ga kupiš pri nas letos, boš dobil čisto svežega in pridelanega na res naravni način, brez uporabe mitaka in drugih takih (oprosti!) sranj. Čez dve leti bo pa tudi še prve kvalitete in ne manj kot po 8 €.
Unus pro omnibus et omnes pro uno - Eden za vse in vsi za enega

Odisej
PrispevkovCOLON 1374
PridruženCOLON Če Jun 05, 2008 2:34 pm
KrajCOLON 570mnm, Logatec, Notranjska

OdgovorCOLON # 60680Odgovor Odisej
Po Avg 12, 2013 3:15 pm

Ojla, Davca

Če bo zmanjkalo domačega (mešan hoja in cvetje), se pa res morda oglasim.
Se strinjam, da ni drag.
Če bi jaz domačega prodajal, ga ne bi dal pod 10€.

Le plastičnim posodam se na vsak način izogibam, ne glede na to, kje so kupljene, koliko jih drugi uporabljajo in iz kakšne plastike so narejene.
Čim prej (po nekaj dnevih) v kozarce. To je to.

Glede 'padanja kvalitete' medu z leti: Danilo, imava pač različno mnenje.
Staviti samo na HMF kot pokazatelj kvalitet je seveda eno, upoštevati vse ostalo, kar je v medu (in to seveda tisočkrat presega HMF), predvsem encime, je pa čisto druga zgodba.

Seveda - da ne bo napačno razumljeno - je po nekaj letih tak med povsem užiten, kvaliteten pa manj, ker izgublja biološko aktivne snovi, izgublja na aromatičnosti itd. .

Menda je pri vinu drugače ;) , zato je starejši dražji. A ni vsak primeren za staranje, kajne ?

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 60681Odgovor Fizikalec
Po Avg 12, 2013 5:32 pm

Kolk si ti naredil mikrobiološke analize na medu, da o tem pišeš? Mislim na tvojem medu pridelanem pred 4 leti in po 4 letih dal narest analize? Jaz sem jih dal zato vem, da ob pravilnem skladiščenju med čisto nič ne izgublja. Tole kr ti pišeš je eno prepričanje v nekaj kr nisi preiskusil. Pa sploh se mi ne da o tem s tabo debatirat, ker sma preveč na različnih bregovih. To kr ti pridelaš nimajo kupci kaj dolgo kupovat na žalost in to lahko takoj v kozarce daš in jim razlagaš kak je to oh in top....z resnim delam pa ima bolj malo.

Odisej
PrispevkovCOLON 1374
PridruženCOLON Če Jun 05, 2008 2:34 pm
KrajCOLON 570mnm, Logatec, Notranjska

OdgovorCOLON # 60683Odgovor Odisej
To Avg 13, 2013 8:20 am

Zdravo, Danilo.

Da ne zapackamo preveč teme, bom čisto na kratko napisal, da ne gre za moja prepričanja v nekaj, ampak dejstva.
Res je: nisem dal medu po štirih letih na analizo, ker:
- bi ga moral dati najprej seveda že prvo leto (da se da s čem primerjati)
- ker takih analiz nihče pri nas ne dela (če pa bi že jih, bi bile precej drage); HMF pa znajo določiti 'za vsakim vogalom'
- ker štiri leta ne zdrži doma ;)

Kupcev za med sploh nimam, tako da vrste ni.
Komu, ki je tega vreden, ki zna ceniti delo čebel, podarim kakšen kozarec. Izjemoma.

Držim se smernic ekološkega in biodinamičnega čebelarjenja; med njimi je ena bistvenih čim prej med v kozarce.
In ker kupcev nimam, jim tega tudi ne razlagam, kot si napačno napisal.

Da pa ima tovrstno početje (med v kozarce čim prej) smisel in tesno povezavo "z resnim delo", dokazujejo mnogi čebelarji v Avstriji in Nemčiji, ki tako delajo. Med njimi tudi taki, ki imajo 2x, 3x ali 4x več družin in medu. Pa ne v primerjavi z menoj.

No, morda pa tudi oni ne delajo 'resno', čeprav od čebel živijo.

Vsem želim dovolj in čim boljšega kvalitetna medu.

JanĹľevec
PrispevkovCOLON 688
PridruženCOLON Sr Maj 05, 2010 7:01 am

OdgovorCOLON # 60684Odgovor JanĹľevec
To Avg 13, 2013 9:34 am

Kolega Odisej, nekaj zelo...zelo pomembnega in bistvenega pri čebelarjih Avstrije in Nemčije na katerih prakso takojšnjega točenja medu v kozarce se sklicuješ pa si izpustil. Ali tega ne veš ali pa si namerno zamolčal?

Ne, ne zahtevaj od mene, da to zapišem, ker ne želim odpreti nove čvekalne fronte na tem forumu.

Lep pozdrav!

Odisej
PrispevkovCOLON 1374
PridruženCOLON Če Jun 05, 2008 2:34 pm
KrajCOLON 570mnm, Logatec, Notranjska

OdgovorCOLON # 60687Odgovor Odisej
To Avg 13, 2013 3:18 pm

Potem pa mi vsaj namigni v PP.
Res ne vem, kaj pomembnega imaš v mislih.

Prav nič nisem želel izpustiti ali zamolčati.
Seveda pa se nimam za vsevednega in čisto mogoče je, da veš ti nekaj, kar meni ni znano.

Se zahvaljujem za pripombo, čeprav ne vem, na kaj točno cilja.

davca
PrispevkovCOLON 550
PridruženCOLON To Okt 16, 2007 6:13 pm
KrajCOLON Ljubljana

OdgovorCOLON # 60688Odgovor davca
To Avg 13, 2013 4:21 pm

Jaz se na čebelarjenje Nemcev ne spoznam, vem pa, da zahodnjaki, posebej pa še severnjaki radi kupujejo kristaliziran med, ki je pravi, neponarejen. In razmišljam takole: če nalijemo med v kozarce in ga pustimo, da kristalizia ali celo pripomoremo k temu, da kristalizira, potem ga lahko hranimo v kozarcih tudi deset let v kakršnemkoli skladišču. Počasi - več let - ga lahko prodajamo in nihče ne bo vedel, koliko je med star, koliko encimov in drugih aktivnih snovi je izgubil. Analize? Pa saj se analizirajo samo posamezni vzorci in ne ves med. Najbrž sem ustrelila mimo, ampak na to sem pomislila, ko sem brala zgornje poste.
Unus pro omnibus et omnes pro uno - Eden za vse in vsi za enega

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 60689Odgovor Fizikalec
To Avg 13, 2013 4:27 pm

Noja si zeeeeelo blizu marsičemu samo škoda bo debatirat o tem. To je kot zelenjava iz italije prodajana na naših tržnicah. Poenostavljeno pač nategovanje kupcev. NE VSI velika večina pa jodlarje kr dobro poznam in so dost večji pacarji od SLO čebelarjev verjeli ali ne sam mal okol treba it. Jodlarji kupijo veeeeeeliko medu od nas in ga tam prodajajao kot svojega, dostavijo kozarce v katere jim treba natočit ali pa med odpeljejo takoj, ko je tekoč še, da ga sami natočijo prodaja pa laufa v veliki meri po tvojem opisu edino za kolk let starega to ne vem...
Če je kdo bil pri Ulzu, ki je naše prve mojstre "delal" bi lahko videl marsikaj je pač za moje pojma tam preveč čisto-sterilno. Ko greš okoli moraš gledat kr nekdo niti ne misli, da lahko vidiš....

Odisej
PrispevkovCOLON 1374
PridruženCOLON Če Jun 05, 2008 2:34 pm
KrajCOLON 570mnm, Logatec, Notranjska

OdgovorCOLON # 60692Odgovor Odisej
To Avg 13, 2013 10:00 pm

Zdravo, Davca
davca napisal/-aCOLONJaz se na čebelarjenje Nemcev ne spoznam, vem pa, da zahodnjaki, posebej pa še severnjaki radi kupujejo kristaliziran med, ki je pravi, neponarejen. In razmišljam takole: če nalijemo med v kozarce in ga pustimo, da kristalizia ali celo pripomoremo k temu, da kristalizira, potem ga lahko hranimo v kozarcih tudi deset let v kakršnemkoli skladišču. Počasi - več let - ga lahko prodajamo in nihče ne bo vedel, koliko je med star, koliko encimov in drugih aktivnih snovi je izgubil.
'Severnjaki' po mojem vedenju radi kupujejo med, ki je sicer kristaliziran, a se ga da še vedno lepo namazati na kruh. Trdega noče praktično nihče.
Biodinamiki to dosežejo z mešanjem medu takoj po točenju (nekaj dni po nekaj minut), da dobi 'fino kristalno strukturo', kot temu rečejo in potem se ne strdi. No, vsaj večina medov ne.
Takoj nato točijo v kozarce in ker gre za velike obrate, si seveda ne privoščijo šlamparije, da bi pustili kozarce z medom brez nalepk z letnico proizvodnje v kakšnem skladišču in potem prodajali kupcem starega nekaj let.

Verjamem pa Danilu, da so barabe in goljufi med medarji vsepovsod.
Ampak to je vse početje s kratko sapo.

Tisti, ki so vključeni v sheme kakovosti in so nosilci vrhunskih ekoloških blagovnih znamk (pri nas takih ni), so pa še bolj pod drobnogledom.

Dobro, vem da bo Danilo zdaj napisal, kako eko čebelarji kupujejo marsikaj pri njemu, ki to ni ;) ...

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 60693Odgovor Fizikalec
To Avg 13, 2013 10:11 pm

Nem jaz nič napisal, če bi vse kr sem videl pa doživel v 20 letih bi tebe kap zadela :D
Tisto tvoje mešanje je kremni med torej vanj nabiješ ful zraka, Če kaj o tem veš boš vedel da je pokvarljiv in treba ga med na hladnem (hladilnik) itd...
Saj sem ti že prej napisal, da daleč premalo kilometrine imaš za kako resno debato še huje je, ko se sklicuješ "oni pa biodinamiki, pa tisti" to je zlo majavo. Ko boš delal po takem postopku z 150 družinami pa vsaj 15 let bom z veseljem kako reko z tabo. Jaz se ne sklicujem nikoli na to kaj dela tisti pa oni ampak kr ti napišem tule je pač plod 20 letnega dela. To kr jaz kje čujem ali preberem to lahk vsak :wink:

=Robert=
PrispevkovCOLON 10
PridruženCOLON Če Jul 18, 2013 11:28 am

OdgovorCOLON # 60694Odgovor =Robert=
To Avg 13, 2013 11:01 pm

Fizikalec, Odisej ima prav, ko pravi, da bo med kljub kozarcem ter temnemu in hladnemu prostoru precej izgubil na kvaliteti, če ga bomo skladiščili dolgo časa.

Encimi so tisto, česar ti ne upoštevaš, pa vendarle so najbolj pomemben del vsega, kar živa bitja vnašamo v svoja telesa s hrano. Encimi so elementi, ki omogočajo telesu, da je prehranjeno in živo. Omogočajo, da hrano prebavimo in jo vsrkamo v kri. Skratka, ti so tisti, ki medu dajejo njegovo "živo" vrednost.

Dokazano je, da se encimu diastazi razpolovi življenjska doba že po približno 17 mesecih pri temperaturah med 23 in 28 stopinj Celzija (White et al. 1961).

Količina monosaharidov upade za okrog 9% na leto oz. se pretvorijo v oligosaharide.

Zanimivo je tudi to, da vsebnost HMF v medu narašča celo v primeru, ko med hranimo pri relativno nizkih temperaturah. Niso le visoke temperature krivec za naraščanje HMF v medu.

Skratka, na med je treba gledati celostno in ne le skozi vrednosti HMF-ja, ki v času skladiščenja morda res ne dosega mejnih vrednosti.

Encimi so pomembni in treba jih je obravnavati kot take in napak je prepričanje, da medu določa kvaliteto "število narejenih analiz", s katerimi Odiseju jemlješ kredibilnost.

Pa brez zamere ...

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 60695Odgovor Fizikalec
To Avg 13, 2013 11:20 pm

In zakaj bi med dal na tem. 23-28 stopinj? Zakaj ga nebi dal na 15 stopinj? Nič mu ne jemljem kredibilnosti ampak med nau izgubil tako hudo na kvaliteti 2 leti v skladišču pravilnem kot ga izgublja nekje v trgovini na polici. Probaj mal testirat, ko se med vrne po 1 letu nekje ko je potoval okoli kakšno je stanje?
Zastraševat nekoga, da bo med neuporaben če bo 2 leti v skladišču je neumnost za moje pojme.
Dejstvo pa je, da sploh zadnja leta malokdo ima 2 leti kaj na lagerju glede na letine in res redke so ko treba kaj skladiščit. Razen pač vsi, ki dlje čase imajo svoj trg in ga morajo zalagat ne glede na letine.

=Robert=
PrispevkovCOLON 10
PridruženCOLON Če Jul 18, 2013 11:28 am

OdgovorCOLON # 60696Odgovor =Robert=
To Avg 13, 2013 11:27 pm

Glej, saj Odisej ni trdil, da bo med po dveh letih ležanja v skladišču postal neuporaben. Samo povedal je tisto, kar poskušam s svojim pisanjem pojasniti jaz - med bo s skladiščenjem začel izgubljati na kvaliteti in s pojasnilom, kaj encimi so, poskušam razložiti, kaj je tisto, kar propada in zaradi česar med izgublja kvaliteto. To je dejstvo, temperatura pri tem niti ni bistvena. Bistven je čas.

klopotec
PrispevkovCOLON 742
PridruženCOLON Po Jul 12, 2010 5:09 pm
KrajCOLON Prlekija

OdgovorCOLON # 60697Odgovor klopotec
Sr Avg 14, 2013 5:58 am

Mene ne moti, da Fizikalece bore malo ve o spremembah prehranske vrednosti medu po preteku časa. Čeprav bi za kako resno delo moral vedeti malo več. Ker med je le prehrambeni artikel in škoda da zavaja kupce, če jim razlaga to, kar tu razlaga nam.

Malo me pa moti, da ima vse, ki o tem vedo kaj več, za bedake. To pa je neokusno.

Q
PrispevkovCOLON 372
PridruženCOLON Sr Jan 18, 2012 10:07 am

OdgovorCOLON # 60698Odgovor Q
Sr Avg 14, 2013 7:37 am

Ta debata je že zašla v neke teoretske vode. Poglejte si kolikšna je samooskrba z medom :!: :?: Pod 100, 90, pod 80 procentov... Tako, da debatirat, da če med skladiščimo nevem koliko let, da izgubi na svojih "sestavinah" je malodane... Zakaj ? Ker so skladišča napol prazna in gre med "kot za med". Redko se bo zgodilo, da bi kdo dobil star med. Prej boste naleteli na "Kitajski" med, primešan z... A ta je zdrav... Ima še več encimov, kot naš pravi, tudi sestavine matičnega mlečka bi se našle not, glede na to, da prešajo vse kar jim pride pod roke. HMF... ja, če pa trgovine zahtevajo, da je med tekoč... Baje hočejo takega kupci !? Čudno, pri nas pa je simbol kakovosti, da med že malo kristalizira in vemo, da med ponavadi začne kristalizirat po določenem času ...

LP

Novinka
PrispevkovCOLON 250
PridruženCOLON Če Jan 13, 2011 2:01 am

OdgovorCOLON # 60699Odgovor Novinka
Sr Avg 14, 2013 10:26 am

klopotec napisal/-aCOLONMene ne moti, da Fizikalece bore malo ve o spremembah prehranske vrednosti medu po preteku časa. Čeprav bi za kako resno delo moral vedeti malo več. Ker med je le prehrambeni artikel in škoda da zavaja kupce, če jim razlaga to, kar tu razlaga nam.

Malo me pa moti, da ima vse, ki o tem vedo kaj več, za bedake. To pa je neokusno.
A si ti dobro prebral, kaj je pisal? Zavajanje kupcev ahjoj, ta je pa res malo hecna. Če kdo, se mora ravno on truditi, da primerno skladišči in ne pregreva medu, ker je v SMGO in mu delajo analize in lani je imel vse OK. Torej ima dovolj izkušenj s tem, da ne flanca na pamet kot ti ali pa jaz.

Kar se pa tiče encimov in njihovih določanj. Glej kaj je recimo med drugim napisano v eni diplomski z naslovom: Encimska aktivnost v medu (lahko si celo prebereš, če te zanima, je na netu):
"Aktivnost encimov v medu predstavlja pomemben kriterij kakovosti medu, zato je White(1994) poskušal ugotoviti ali ima diastaza v medu kakšen pomen oziroma koristni vpliv tudi na zdravje ljudi. Diastazo je primerjal z amilazo, ki jo najdemo v človeški slini. Vrednosti diastazne aktivnosti, določ
ene včloveški slini in izražene v enakih enotah, ki jih uporabljamo za določanje diastazne aktivnosti v medu, se gibljejo med 3000 in 4000. Ljudje dnevno izločimo povprečno 1200-1500 ml sline, kar znese3,600.000 do 7,000.000 diastaznih enot. Če te vrednosti primerjamo z vrednostmi, ki smo jih določili v medu, vidimo, da je količina encima v medu za zdravje človeka zanemarljiva."

Jaz se na živilsko stroko ravno ne spoznam, lahko pa si preberem kak članek na to temo. Sem pa svojčas delala svojo diplomsko v enem mikrobiološkem laboratoriju in se mi malo sanja, kako tam delo poteka. Človeški faktor (nepreciznost) lahko pri kapljicah hitro spremeni kako vrednost, tako da če priznam, ne verjamem čisto v natančnost teh podatkov, če ni več ponovitev.

BUTTON_POST_REPLY

Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 1 in 0 gostov