Toplotna komora za segrevanje medu

o panjih, panjskih sistemih in ostali čebelarski opremi

ModeratorCOLON Oldy

BUTTON_POST_REPLY
Uporabniški avatar
romeno
PrispevkovCOLON 102
PridruženCOLON To Maj 25, 2004 11:51 am
KrajCOLON Videm pri Ptuju

Toplotna komora za segrevanje medu

OdgovorCOLON # 46092Odgovor romeno
Če Jan 27, 2011 5:47 pm

Vem, da je tema z podobnim naslovom že bila odprta in sem jo našel v arhivu, a je zaklenjena in zato nisem mogel tam zastavit vprašanja.

Razmišljal sem, da bi si naredil komoro za segrevanje medu iz stirodurja. Kako mislite, da bi se ta material obnesel za takšno stvar? Kako debelega bi moral uporabit? Lepil bi z epoksi smolo.

Za ogrevanje bi uporabil infra žarnico. Dodal termostat in termometer, mogoče kakšen ventilatorček od računalnika :D Žarnico bi priklopil na stikalno uro in to bi bilo to :)

Kaj mislite o tej ideji

Uporabniški avatar
Kočevski med-ved
PrispevkovCOLON 3212
PridruženCOLON Pe Apr 02, 2004 9:18 pm
KrajCOLON KOCEVJE - KOSTEL
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 46093Odgovor Kočevski med-ved
Če Jan 27, 2011 6:33 pm

V redu zamisel.
Če si kje v bližini LJ se še prej oglasi v OBI-ju. Zadaj kjer izdajajo večje nakupe, skrinje in hladilnike ter podobne stvari imajo tudi odslužene industrijske zamrzovalne omare. Dobil jo boš zastonj v njej pa po svoji volji vgradiš ogrevalno telo. Jaz imam v njej kalorifer (termostatski) ki se vklaplja zelo poredko. Tako da pokuri le malo elektrike, ker je zadeva izolirana.
Lp
LP
Koèevski med-ved

davca
PrispevkovCOLON 550
PridruženCOLON To Okt 16, 2007 6:13 pm
KrajCOLON Ljubljana

OdgovorCOLON # 46096Odgovor davca
Če Jan 27, 2011 7:10 pm

Kočevski medo!
Tudi meni tvoj nasvet koristi in ga bom uporabila. Hvala! :prst
Unus pro omnibus et omnes pro uno - Eden za vse in vsi za enega

Uporabniški avatar
romeno
PrispevkovCOLON 102
PridruženCOLON To Maj 25, 2004 11:51 am
KrajCOLON Videm pri Ptuju

OdgovorCOLON # 46099Odgovor romeno
Če Jan 27, 2011 8:37 pm

Pozabil sem pripisati, da bi to komoro uporabljal tudi za dekristalizacijo velikih 300kg sodov. Tako velikih omar pa verjetno nimajo.

Uporabniški avatar
Kočevski med-ved
PrispevkovCOLON 3212
PridruženCOLON Pe Apr 02, 2004 9:18 pm
KrajCOLON KOCEVJE - KOSTEL
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 46100Odgovor Kočevski med-ved
Če Jan 27, 2011 8:54 pm

Pred pol leta sem videl tako veliko omaro, da bi šel sod veličine 150l. Mislim pa da 220 l sod nebi šel v njo.
lp
LP
Koèevski med-ved

pavel
PrispevkovCOLON 266
PridruženCOLON To Maj 31, 2005 10:35 am

OdgovorCOLON # 46761Odgovor pavel
Po Feb 28, 2011 3:10 pm

Branko, kateri pa je ta OBI. Jaz sem bil danes na Rudniku, pa so mi rekli, da pri njih tega ni bilo.A sem bil na napačni lokaciji? Za drugi Obi v Ljubljani ne vem.

lp pavel

Uporabniški avatar
Kočevski med-ved
PrispevkovCOLON 3212
PridruženCOLON Pe Apr 02, 2004 9:18 pm
KrajCOLON KOCEVJE - KOSTEL
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 46762Odgovor Kočevski med-ved
Po Feb 28, 2011 4:07 pm

Pavel, morda sem res zamešal lokacije. Sedaj pa ko si mi to napisal pa res nevem kje je to bilo. Na Rudniku sigurno.
Morda je bilo to za Merkurjem ali pa celo pri Rutarju. Res je EMŠO tu.
Lp
LP
Koèevski med-ved

pavel
PrispevkovCOLON 266
PridruženCOLON To Maj 31, 2005 10:35 am

OdgovorCOLON # 46765Odgovor pavel
Po Feb 28, 2011 6:09 pm

Branko, nič hudega.Prihodnji teden grem spet v Ljubljano. Ker bom imel več časa, bom pregledal vse možne varjante na Rudniku. Če najdem, javim kje je.

lp pavel

Uporabniški avatar
Kočevski med-ved
PrispevkovCOLON 3212
PridruženCOLON Pe Apr 02, 2004 9:18 pm
KrajCOLON KOCEVJE - KOSTEL
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 46766Odgovor Kočevski med-ved
Po Feb 28, 2011 6:19 pm

Prav.
Še sedaj jih vidim tri različne kako stojijo ob vhodu v sklasdišče.
Lp
LP
Koèevski med-ved

pavel
PrispevkovCOLON 266
PridruženCOLON To Maj 31, 2005 10:35 am

OdgovorCOLON # 47030Odgovor pavel
Če Mar 10, 2011 2:37 pm

Sem našel. Za Merkurjem so. Branko hvala :) :)

lp pavel

Uporabniški avatar
Kočevski med-ved
PrispevkovCOLON 3212
PridruženCOLON Pe Apr 02, 2004 9:18 pm
KrajCOLON KOCEVJE - KOSTEL
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 47031Odgovor Kočevski med-ved
Če Mar 10, 2011 2:50 pm

Pavel sem vedel da je na tej lokaciji. Samo EMŠO dela dalje. Nikoli nazaj, samo naprej.
Upam da ti bo koristila.
Lp
LP
Koèevski med-ved

Aleš_Z
PrispevkovCOLON 22
PridruženCOLON Sr Mar 16, 2011 4:26 pm
KrajCOLON KR- Bled

OdgovorCOLON # 47237Odgovor Aleš_Z
To Mar 22, 2011 5:29 pm

Pozdravljeni,
Mene pa zanima koliko časa se tali med. Če se postavi v komoro z 40°C 40l posoda? Ali je potrebno med kaj pomešat?
Ali ga je potrebno ko se stali poustit da pridejo vsedline na vrh in potem točit v kozarce.

Hvala in lep pozdrav Aleš

levstek008
PrispevkovCOLON 1676
PridruženCOLON Če Maj 22, 2008 1:46 pm

OdgovorCOLON # 47238Odgovor levstek008
To Mar 22, 2011 5:34 pm

Med treba po točenju posneti. Če utekočinjaš med v sodu traja neprimerno dlje časa kot v kozarcih. Medu med segrevanjem ni potreba mešati.

lp matej
SAMO MRTVA VAROJE JE DOBRA VAROJA!!

Lp Matej
___________
skyp:levstek008

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 47239Odgovor Fizikalec
To Mar 22, 2011 5:45 pm

Med se po točenje posname, ko med zagrejemo pa gre prek črpake skozi cedilo v egalizacijsko ali pač navadno posodo pretočno, če polnimo peš. Tem. komore je višja kot tem. soda oziroma medu zato mora biti "tipanje" tem. vedno NA SODU, da skrajšamo čas toplotne obdelave takorekoč. Če imamo komoro na 40 stopinj bo med predolgo noter, da se stali zato je komora lahko toplejša ampak sod ne sme presegat 40 stopinj. Čas pa je odvisen od tega kr sem napisal. Gretje dlje časa medu dviga HMF zato naj bo čas čimkrajši

Uporabniški avatar
romeno
PrispevkovCOLON 102
PridruženCOLON To Maj 25, 2004 11:51 am
KrajCOLON Videm pri Ptuju

OdgovorCOLON # 47242Odgovor romeno
To Mar 22, 2011 6:45 pm

Boriss je v eno drugo temo o grelni komori prilepil tole tabelo.
Pri temperaturi 40 stopinj C traja da stopiš 20 kg medu 24 ur, 50 kg 48 ur in 80 kg 108 ur.

Pri temperaturi 45 stopinj celzija traja da stopiš 20 kg medu 18 ur 50 kg 36 ur in 80 kg medu 72 ur 300 kg medu 108 ur

Pri temperaturi 50 stopinj C pa traja 20 kg medu 16 ur, 50 kg medu 24 ur, 80 kg medu 60 ur, 300 kg medu 72 ur.

Za višje temperature zraka so časi pač ustrezno krajši.
Če pa drži pa bodo morali povedat tisti, ki imajo izkušnje s topljenjem medu v grelni komori.

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 47244Odgovor Fizikalec
To Mar 22, 2011 7:09 pm

jasno da drži +- kaka ura odvisno od točnosti tem. in koliko je med strjen....

Aleš_Z
PrispevkovCOLON 22
PridruženCOLON Sr Mar 16, 2011 4:26 pm
KrajCOLON KR- Bled

OdgovorCOLON # 47254Odgovor Aleš_Z
Sr Mar 23, 2011 10:00 am

Fizikalec napisal/-aCOLONMed se po točenje posname
Kaj pa če ni bil posnet? oz. kako se to vidi.
V bistvu bi moral med stopit prelit v posodo za točenje in potem polnit v kozarce.
Skozi kakšno cedilo se cedi med?
A je bloša / hitrejša rešitev grelec za med?

...Še odzadje moje zgodbe: sem popolen začetnik na tem področju. Po smrti tasta je ostalo cca tona medu v mlekarskih kanglah, ki bi ga bilo potrebno spravit v kozarce ... + cca 40+ družin čebel

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 47261Odgovor Fizikalec
Sr Mar 23, 2011 1:44 pm

Pred polnjenjem mora skozi grobo-fino cedilo ne glede ali je bil posnet ali ne. Posneti ga treba iz vidika ostanka voska itd..drgač to vse absorbira vase in ni ravno kul. V pretočni posodi sicer to pride na vrg samo jaz vseeno brez cedila nebi delal...

Uporabniški avatar
Oldy
PrispevkovCOLON 331
PridruženCOLON Po Apr 18, 2005 1:02 pm
KrajCOLON Muta
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 47263Odgovor Oldy
Sr Mar 23, 2011 7:36 pm

Sam med prvo ob točenju precedim z grobim cedilom, poberem pene in vse, kar je na vrhu. Ko se ta med strdi ( skristalizira ), ga dam v komoro ( hladilnik oz. topilnik ). Pusim, da se razstopi oz. preide v tekoče stanje. Toplega (40 stopinj ) ponovno precedim skozi dvojno cedilo (grobo in fino) in posnamem pene, če nastanejo in med je "čist".
"Ne jemljite si k srcu niti zmage niti poraza. Oboje se namreè nekoè spremeni v niè."

http://www.begic.si/
info@begic.si

Uporabniški avatar
Kočevski med-ved
PrispevkovCOLON 3212
PridruženCOLON Pe Apr 02, 2004 9:18 pm
KrajCOLON KOCEVJE - KOSTEL
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 47266Odgovor Kočevski med-ved
Sr Mar 23, 2011 9:27 pm

Oldy, če boš med polnil ohlajen bo v kozarcih bister kot olje. Če ga boš polnil še toplega se ti takrat, ko se ohladi v kozarcih naberejo na vrhu majhne penice.
Lp
LP
Koèevski med-ved

Uporabniški avatar
Oldy
PrispevkovCOLON 331
PridruženCOLON Po Apr 18, 2005 1:02 pm
KrajCOLON Muta
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 47267Odgovor Oldy
Sr Mar 23, 2011 10:45 pm

Ne vse kar delam. točim v sod, ko pa je ohlajeno cca. po 24 urah pa točim v kozarce. No mogoče sem se napačno izrazil. važno, da je med bister.
:)
"Ne jemljite si k srcu niti zmage niti poraza. Oboje se namreè nekoè spremeni v niè."

http://www.begic.si/
info@begic.si

Uporabniški avatar
Kočevski med-ved
PrispevkovCOLON 3212
PridruženCOLON Pe Apr 02, 2004 9:18 pm
KrajCOLON KOCEVJE - KOSTEL
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 47273Odgovor Kočevski med-ved
Če Mar 24, 2011 9:17 am

Točno tako.
Lp
LP
Koèevski med-ved

BUTTON_POST_REPLY

Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 1 in 0 gostov