Novi časi, nove tehnologije: RV v AŽ

o panjih, panjskih sistemih in ostali čebelarski opremi

ModeratorCOLON Oldy

BUTTON_POST_REPLY
Timijan
PrispevkovCOLON 868
PridruženCOLON Po Okt 20, 2008 9:13 pm
KrajCOLON BELA KRAJINA

Novi časi, nove tehnologije: RV v AŽ

OdgovorCOLON # 31316Odgovor Timijan
Če Dec 18, 2008 9:21 am

No, da ne bo kdo zaspal preko zime, bi rad odprl temo, ki me je te dni malo »pretresla«, v dobrem smislu. Na pomoč in k sodelovanju kličem vse praktike AŽ panjev vseh oblik, Boriss-a, Kočevskega med-veda, Divjega čebelarja …, pa še vse ostale.

Namreč, Odisej mi je poslal, kot že povedano, naslov foruma: http://spos.info/forum/index.php?PHPSES ... opic=254.0 , avtorjeva stran je: http://www.beehivevoja.com/kosnica.htm ,kjer obravnavajo RV in EV panj in tehnologijo. Bral sem in bral, ter bil vse bolj presunjen, kajti stvari se v nekih aspektih obračajo na glavo. Od tistega, kar sem uspel razumeti, mi je takoj šinila ideja, kako bi del RV tehnologije lahko uporabil v svojih dveh AŽ DVOJČKIH, ki ju pripravljam za pomlad. Letos sem ugotovil, da matici paše za zaleganje skoraj 20 satov, zato bom dodal še en panj, sem si rekel; spodnji je za plodišče, zgornji pa medišče in na spletu odkril stran Marjana Debelaka in AŽ DVOJČKE (TROJČKE tudi). Razmak med povezanima panjema za močno družino ni problem, tako kot panj RV dobro deluje predvsem za družine nad 35 000 čebel. Tudi sam sem že pred tem sklenil uporabiti Belčićevo metodo 25/75%, kar pomeni, da je ena etaža za plodišče, tri pa za medišče, v času paš. Seveda pri tem pride do problema rojenja, pa sem to sklenil reševati z odvzemanjem (med pašo) pokrite in dodajanjem odkrite zalege, da se mlade čebelce pomirijo.

In sedaj je prišla bomba imenovana Rodna Voja, ki bo, izgleda, če vse stoji kot je prav, čez nekaj let izrinila vse ostale nakladne panje. Berite ta srbski forum! On trdi naslednje stvari (med drugimi):

Če plodišče cca 14 do 10 dni pred prvo pašo zmanjšaš na eno etažo zmanjšanih satov (notranje mere 344x174 mm) čebele ne morejo delati kape in tudi ne oddajati cvetnega prahu, zato kot nore nalagajo medičino v zgornja medišča (začenši z najvrhnjim, četrtim, zakaj za zdaj nimam pojma, a kakorkoli,) cvetnega prahu pa iz istega razloga ne morejo oddati na sate, niti zadaj, kajti sati so tiste mere, ki je manjša od zimske velikosti gnezda, ZATO ČEBELE CVETNI PRAH GOLTAJO, NE LE JEDO, IN POSTAJAJO ZELO MOČNE. In ker je matica omejena le na nekaj satov (5-6, levo in desno pa se lahko vstavijo slepi sati z lesonitnimi ploščami na obeh straneh,), zalega izjemno močne čebele, ki so polno hranjene, jih je pa malo, istočasno pa se tudi ne troši, zato jo pušča staro tudi 3-4 leta, potem pa jo čebele v glavnem same preležejo. Takšne super čebele ne potrebujejo dosti skrbeti za odprto zalego, ker je ni veliko, zato ohranjajo svojo moč (kot zimske) in postanejo super-nabiralke, KI LETIJO PO 8 KM V ENO SMER (preverjeno), IN KI ŽIVIJO DO 80 DNI! Dobijo torej nekaj lastnosti zimskih čebel, ker niso dojilje.
Upam da od teh trditev ni kdo padel na rit. Jaz sem zadržano očaran in verjamem tem trditvam. In tako lahko ena dobra paša da 50 in več kg medu, v primernem panju seveda.

In zdaj moje vprašanje: dobil sem idejo: da bi na spodnjih 20 satih normalno gojil zalego vse do cca dveh tednov pred prvo, akacijevo pašo, potem pa bi vstavil matično rešetko nad prvo etažo plodišča, matico preselil dol, odstranil po dva krajna sata (v pomožne družine) in ju zamenjal s 4-mi slepimi, vmes pa pustil že spomladi zmanjšane sate za zaleganje. AŽ sate bi zmanjšal na RV mero preprosto s pribitjem dveh deščic v debelini sata, iz spodnje in iz zadnje strani (5 minut dela za en sat). S tem bi matici zožali prostor za zaleganje, dobili mega nabiralke, IN PREPREČILI ROJENJE, kajti število mladih super-čebel rojenih med pašnim obdobjem na tak način NE DOSEGA KRITIČNE MASE, ki bi rojenje povzročila. (!!)

To je, kot zgleda, revolucija v čebelarstvu, tale panj RV, jaz pa mislim, da bi tudi ta dodatek dobro deloval pri AŽ panjih, DVOJČKIH, lahko pa tudi pri drugih izvedbah, pod pogojem, da bi bile zaklade ali topli sati zadaj, zakriti z matično rešetko.

Dragi čebelarji raziskovalci in praktiki, ne zaletite se prehitro; prosim, če tiste strani dobro preberete, vsaj prvih 10, pa tole mojo tudi, potem pa tole prokomentirate. RV panj zgleda da prinaša veliko večje, nekajkratne donose, ker se čebelam ne dopušča, da naredijo vence nad gnezdom. So še druge stvari, a v AŽ izpeljankah morda manj uporabne, kot je zmanjšanih 6 satov plodišča v pašnem času. Po zadnji paši, točenju, pa se matico spet spusti na vseh 20 satov. Po točenju mora v bližini gnezda ostati vsaj 8 kg meda! Tolikšno gnezdo je povsem dovolj veliko za vzdrževanje največjih družin zato, ker stare živijo 2-3x dlje iz zgoraj navedenih razlogov. Spremeni se DELOVNA STRUKTURA družine in VITALNOST NJENIH ČLANOV, zato se čebele lahko skoncentrirajo le na prinos, ki pa je spodbujan, med drugim tudi z znižanimi in skrajšanimi sati plodišča.

In sedaj, med pisanjem, sem tudi doumel, zakaj čebele, ki jim je preprečeno nalaganje medičine in CP na plodiščne sate, začnejo nalagati v četrto in tretjo etažo, in potem navzdol skozi drugo do plodišča: seveda, ker matično rešetko vstaviš 10 dni (14) pred pašo, je cca 10 dni zgornje plodišče (druga etaža, kasnejše prvo medišče) še polno zalege, paša se je že začela, zato čebele z medičino hitijo v višje etaže.

Vse, kar je storiti tistim, ki nad starimi AŽ-ji že obupavajo in jih po nasvetu sodobne stroke že pripravljajo za sežig, je torej storiti le tole: zvijačiti skupaj dva panja, ju prevrtati (jaz kar z 24 luknjami premera 25 mm), potem pa narediti (popraviti) šest pomanjšanih satov z običajnimi zunanjimi merami AŽ-ja, notranjimi pa RV-ja (po dve deščici v en običajen AŽ sat), štiri slepe sate, po dva na vsaki strani, ter morda še 2-3 zmanjšane plodiščne, za rezervo, če bi, ob slabši paši, morali malo prevešati kak sat zalege v tretjo etažo.

Lepo bi prosil bi za vaša cenjena mnenja, po tem, ko boste ta domnevni čudež dobro premislili, če ga seveda že niste, jaz pa znova odkrivam toplo vodo. Lep pozdrav vsem, t

PS: sem slišal, da so potekale panjske vojne, pa tale moj zapis nima nič s tem. Čutim le, da je lahko AŽ še kako koristna stvar, z opisano metodo morda celo eden modernejših, glede na nova spoznanja. Pravijo takole: genij je tisti, ki uporabi najmanj 75% starega, temu pa doda 10-15 % novega. Morda je teh 15% opisana RV tehnologija in spajanje panjev, 75% pa panj sam?
Frank iz Kanade: Glavno je da so èebelar in njegove èebele ena enota - trdno povezani kot kakšna stara, kmeèka dvorišèna metla...

boriss
Site Admin
PrispevkovCOLON 3074
PridruženCOLON So Sep 08, 2007 9:23 am

OdgovorCOLON # 31318Odgovor boriss
Če Dec 18, 2008 10:55 am

Lahko rečem samo joooooooooooj.

Za to ovreči (ali potrditi) pa rabim en dan tipkanja. Načeloma pa to ne zdrži resne kritike.


Na kratko pa takole.

Matica v 1 dnevu zaleže do 2500 jajc. Torej v 21 dnevih 52500 jajc. Kar ne drži ker v 21 dnevih dnevna produkcija niha in ..... pa vzemimo to številko in to prestavimo v sate. Po izračunu celic v satih to pride točno 9 satov AŽ. Glede na to da se 21 dan čebele poležejo matica lahko (in mora) zaleže te celice ponovno. Nekaj napake se pojavi zaradi trotovine - kar pa ne bomo upoštevali. Torej lahko ugotovimo da za zalego rabimo samo 9 satov AŽ in NIČ VEČ.

Trditev da rabimo dve nakladi za zalego torej ne zdrži resne kritike. Trditev da je v LR panjih več čebel kot v AŽ iz istega razloga ne zdrži kritike - saj matica (fizično) ne more znesti več jajc kot jih. Če imaš večjo površino za zalego imaš pač zalego razbito po celem panju - sam celic ni nič več ker pač matica lahko naredi samo toliko celic.

Nato pa pridemo do kompliciranja. Vse kar si opisal je delno pravilno delno sranje.

Prvo čebele v duplu (uf kako daleč nazaj je treba iti) se naselijo tako da pritrdijo prvi sat na strop. NAto v njega dajo nekaj medu in matica takoj to zaleže. s tem se sat malo bolj učvrsti in rata močnejši. Z jačanjem družine sate podaljšujejo proti tlem. Več kot je medu nižje matica zalega. manj kot ga je višje gre matica za medom. To je čebela izpopolnila do perfekcionizma v milijonih letih.

Pozimi ko se družina dvigne proti stropu pa jim spodaj propade satje (splesni ker v njem ni medu ali na njem ni čebel) ko spomladi družina prične nov razvoj prvo razstavi satje in nato naredi novega. S tem obnovi satje v panju.

Torej. Ker to čebela obvlada na tak način je skoraj nemogoče narediti kaj kar ni skladno s tem.

Pa vedeti je treba, da čebela zelooooooooo slabo prenaša posege v panj.

Ti pa si opisal nekaj kar se jaz po prvem branju nisem zapomnil. Torej je:
1. Preveč posegov da bi se jih sploh zapomnil.
2. preveč vznemirjanja čebel ravno v obdobju ko naj bi nosile
3. Preveč dela za kakšen učinek?

Pa poglejmo rezultate tega dela.

Pregledi zožanje, ošvohnitev družine.....

Vse bi lahko nakratko opisali takole.

Pred pašo omejiš matici zaleganje, da čebelam ni treba gojiti zalege med pašo. Zato imajo dovolj prostora za nošenje medu in lahko prinesejo velike količine. Glede na to da je pri akaciji (če medi dobro) lahko dnevni donos tudi 11 kg je potem čisto možno da ti prenesejo 50 kil akacije.

Toda to ti lahko tudi v kakem drugem sistemu. Tu se pojavi problem ker to velja samo za PRVO pašo po posegu. Glede na to, da vsaka paša zdesetka pašne čebele lahko trdimo, da na naslednji paši ta panj ni sposoben prinesti nič več. Lahko se samo dobro naje. In naredi ponovno zalego.

ZA naše pašne razmere ko je prva paša sadno drevje nato regrat nato akacija nato smreka nato lipa in nato kostanj pa je vprašanje ali lahko s takim delom z čebelami narediš sploh kaj ali čisto nič. Pri nas je tudi problem ker se spomladanski razvoj začne kak mesec kasneje kot v srbiji (in imamo zato toliko manj zalege v začetku paše).

Torej da ne dolgovezim:
Zožanje zaleganje - veliko dela - veliko vznemirjanja čebel - malo učinka

panji: joj kaj vse so se zmislili, da ne bi drva vrgli na ogenj.

Združevanje dveh AŽ panjev ne gre. Razmak med sati JE ZELO pomemben. Dile med sati so velika ovira.

Tiste čire čare z cvetnim prahom in močnejšim čebelami - jaz tega ne verjamem. Čebele ki jedo cvetni prah delajo matični mleček - če ni zalege da bi ga krmile ga pač jedo same zato jim nabreknejo matične cevke (pri čebelah) in zato se družina spravi rojiti. Pa pri tem sploh ni pomembno ali je v panju en sat zalege ali 25. Da bi pa zato ratale močnejše - ne verjamem. V bistvu obstaja še celo eno "priporočilo" da naj čebele ki niso zimske ne dobivajo dodatkov cvetnega prahu ker jim to bolj škodi kot koristi..

Torej smo pri preprečevanju rojenja. Z omejitvijo zaleganja v bistu družino SPRAVIŠ V ROJILNO RAZPOLOŽENJE! Odvzameš jim odkrito zalego in povečaš obremenitev dojilj - obvezni roj - ČE NI PAŠE!. Če se po tem posegu pojavi paša pa se dogodi tole. Družina gre vseeno na roj in dela matičnjjake. Toda ker je donos čez 3 kile/dan jih takoj ko so pokriti podre. In podira samo pokrite! Če je med pašo vreme bolj kilavo (donosi do 0,5 kg/dan) Recimo 4 dnevi - pa je ta ista SUPER OH in SPLOH družina kar lepo na veji.

Torej če smo imeli srečo in je družina zdržala cela do konca paše in če je potem paša takoj prenehala v donose -1 kg se taka družina dokončno premisli (posebej ker je vmes ostala še brez pašnih čebel IN Zalege). Upam da si opazil nekaj ČE vmes?

Torej to NI protirojilno čebelarjenje!

Moj sistem je pa že boljši :D.

lp

ps nisem vsega napisal samo se mi ne da več.

dobje
Site Admin
PrispevkovCOLON 948
PridruženCOLON Sr Feb 22, 2006 9:20 pm
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 31326Odgovor dobje
Če Dec 18, 2008 12:09 pm

Se večinoma strinjam z gornjim prispevkom.
Glede tega kar pa pravi Timijan o širjenju panja, pa sem imel en panj narejen menda nekje pri Vrhniki z 18 sati v plodišču in toliko v medišču, pa so bili rezultati slabi.
Mislim, da čebelam bolj odgovarja širjenje gnezda navzgor, kot pa narazen, to počnejo tudi v duplu.

divji cebelar
PrispevkovCOLON 2668
PridruženCOLON Ne Apr 04, 2004 7:40 am

OdgovorCOLON # 31328Odgovor divji cebelar
Če Dec 18, 2008 12:18 pm

Timijan pozdravljen!

Kje si to slišal, da nameravajo čebelarji, ki čebelarijo v AŽ panjih te skuriti ??? Prav nasprotno, mlajši in naprednejši AŽ čebelarji svoje klasične AŽ zamenjujejo za ( tako jih mi imenujemo, da ne bo ponovno nesporazuma ) AŽ 11+3 ( Grajšev panj ).

Skozi leta sem se skozi literaturo srečal že s toliko "velikimi inovacijami" na področju panjskih sistemov, da me sedaj res več nič posebej ne gane in ne pritegmne moje pozornosti. Od madžarskih "pralnih strojev" do velikih omar raznih izvedb in pogruntavščin.

Sam vem v kakšnem okolju čebelarim in hudičevo dobro vem kaj to okolje nudi mojim čebelam. To, da bi mogoče vsakih pet ali sedem let na akaciji z nekim drugim panjskim sistemom lahko iztočil 50% več medu ne odtehta nič, ker moram uspešno čebelariti tudi vsa ostala leta.
Ni nekaj kar je recimo dobro za Dolenjsko ali Notranjsko ali Primorsko tudi nujno dobro za vzhodno Štajersko ali Gorenjsko. In še v okviru navedenih regij samih se pogoji čebelarjenja med sabo lahko zelo razlikujejo.

Čebela ni mali strojček za prinašanje medu in ki bi se ga dalo kar tako prilagajati ali programirati človekom željam ter njegovim egoističnim potrebam. O njenih genskih pogojenostih razvitih v več tisoč letih je nekaj zapisal tudi že Mojster zgoraj.

O hipotezah, ki jih povzemaš v zgornjem prispevku ne nameravam razpravljati, ker sem trdno prepričan, da že čez tri ali štiri mesece o tem ne bo nihče več razpravljal. Nekaj dvomov v realnost teh navedb je na hitro zapisal že Mojster, ki tudi sam ugotavlja, da bi si moral vzeti več časa, če bi želel večino trditev strokovno ovreči in ob tem to še tako pojasniti, da bi velika večina bralstva tudi prav razumela.

Priznam pa, da me razne teoretične hipoteze na tem področju niti ne pritegnejo preveč, ker me bolj zanimajo praktična ter iskustvena spoznanja na področju obstoječih tehnologij in zdravstvenega varstva čebel ter ohranjanja in varovanja okolja.
Lepo te pozdravljam!

Timijan
PrispevkovCOLON 868
PridruženCOLON Po Okt 20, 2008 9:13 pm
KrajCOLON BELA KRAJINA

OdgovorCOLON # 31329Odgovor Timijan
Če Dec 18, 2008 10:38 pm

Hvala vam lepa za celovite odgovore. V glavnem se moram kar strinjati - preveč čebele "šokirati", da je večji donos, tudi sam ne zagovarjam. Bolj mi je všeč le enkratno točenje ob koncu sezone, v večjem panju, dvakratno pa le v primeru zelo dobre akacije.

Borisova dejstva bom ponovno premlel (tudi komu drugemu bodo prišla prav), tudi sam sem do sedaj razmišljal podobno, le znanja mi še manjka, moje pisanje pa sem delal na na osnovi hipotetičnega zaupanja v Vojine podatke. Res je težko razumeti, da čebele lahko živijo dlje, do 80 dni, a če bolj malo skrbijo za zalego ... No, postal bom malo bolj zadržan, pustil pa odprta vrata za tisti: Kaj pa če je vse to res?, a to naj dokaže prihodnost in RV panji.

Glede zalege v panju je to samo moje opažanje, ker sem družinice redil brez matične rešetke, je bila zalega res na 18 satih, a sedaj vem več: da je to dovolj za 9 polnih satov, hvala "Mojstru tisočih panjev".

Moj prvi panj, ki sem ga naredil iz AŽ desetsatarja je bil Kozinčevega tipa, pa sem imel same težave, ker nimam 11 satarjev - z rezanjem satov seveda, zato sem stvar opustil zaradi zakompliciranosti. Ker pa imam sedaj 10 satarje, jih bom pač uporabil, odločil sem se za AŽ DVOJČEK, ker s samim AŽ nikakor ne morem biti zadovoljen. Razmak med panji za MOČNE družine menda ni usoden, bom videl, prezimiš jih pa itak spodaj, na 20 satih, kjer lahko razmak izničiš.

Boris, verjamem da je tvoja metoda učinkovita, kakopak, a ni mi še uspelo dobiti mesečnih nasvetov, za katere sem te prosil, in vse kar vem je iz prvih dveh številk. Ali mi ne bi poslal teksta, da ga imam pri sebi in ga lahko večkrat prebiram? Lepo prosim.

Bilo pa bi zanimivo slišati nekoga, ki RV panj že ima, kako mu gre v Sloveniji. Če je kdo, naj se korajžno javi! In kot drugo, tisto o super-čebelah, ki ne dojijo, imajo pa polno mišic (kot zimske), ter živijo dlje, tisto pa ne morem kar vreči v koš. Za to bom potreboval malo dlje časa.

Hvala lepa za zdaj!
Frank iz Kanade: Glavno je da so èebelar in njegove èebele ena enota - trdno povezani kot kakšna stara, kmeèka dvorišèna metla...

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 31331Odgovor Fizikalec
Če Dec 18, 2008 10:52 pm

Timijan napisal/-aCOLONBolj mi je všeč le enkratno točenje ob koncu sezone, v večjem panju, dvakratno pa le v primeru zelo dobre akacije.

Ker pa imam sedaj 10 satarje, jih bom pač uporabil, odločil sem se za AŽ DVOJČEK, ker s samim AŽ nikakor ne morem biti zadovoljen. Hvala lepa za zdaj!
No meni osebno tako točenje sploh ni všeč in to iz dveh razlogov:

-ves med pomešan oziroma neka mešanica meda, ki ni ravno neki "prodajni hit" in še bolj me moti ko se rasloji
-dve slabši točenji data več kot eno dobro

Kr pa se 10 satarjev tiče pa bi upal stavit, da potegnem več iz enega navadnega kot boš ti iz 2 sestavljenih. Če pa bova vštela čas-delo, ki ga bo keri vložil pa bo rezultat še bistveno drugačen. Enako velja za trietažnega.

Vsekakor pa ti želim obilico veselja ob delu in raziskovanju vsega tega...

Timijan
PrispevkovCOLON 868
PridruženCOLON Po Okt 20, 2008 9:13 pm
KrajCOLON BELA KRAJINA

OdgovorCOLON # 31332Odgovor Timijan
Če Dec 18, 2008 11:11 pm

Seveda enkratno točenje ni sortno točenje, ampak za domačo uporabo, čebele pa ga imajo rajši kot dvakratnega, pa še dela je pol manj. Jaz temu medu rečem "jantarjev" med in domači ga imajo najraje, rajši kot sortne od profesionalcev, glede vsebnosti pa je najbolj bogat, a to je seveda stvar okusa. Veseli me, da ti gre tako dobro v AŽ 10 satarjih, jaz jih imam še kar nekaj, uporabil jih bom tudi za pomožne družine in družinice.
DVOJČKA bom imel pa dva, poskusna. Kako se bosta izkazala, bom javil. Že marsikdo jih uporablja, a se nočejo izpostaviti, se mi zdi. Pa bi bilo lepo. Lep pozdrav, t
Frank iz Kanade: Glavno je da so èebelar in njegove èebele ena enota - trdno povezani kot kakšna stara, kmeèka dvorišèna metla...

TomaĹľ
PrispevkovCOLON 96
PridruženCOLON Pe Okt 08, 2004 9:14 pm

OdgovorCOLON # 31333Odgovor TomaĹľ
Če Dec 18, 2008 11:11 pm

Pozdrav !

Glede RV ne bom nič ocenjeval, ker sem mnenja, da se je dobro držati standarda.Če se odločiš za nakladne panje je to LR in njegove izpeljanke.
Sam čebelarim z 2/3 LR in sem z njimi zadovoljen.Čebel ne prevažam, poznam pa čebelarje, ki prevažajo tudi nakladne panje.
Ko sem se odločal za panje je prevladalo predvsem nekaj dejavnikov.
-isti satniki za plodišče, medišče
-lahki za rokovanje
-isti panj za vzrejo matic in rezevne družine
-kakovost čebeljih pridelkov (točimo med samo z deviškega satja)

Tukaj ti bom na kratko opisal prednosti 2/3 lr pred 1/1 LR:

2/3 satnike ni potrbno žičiti (prednost pri času)
2/3 naklada je občutno lažja, ko je polna
ko imaš izdelano kolikor toliko satja lahko operiraš z celo naklado ( pri Lr je potrebno prestavljati posamezne sate)
pri spomladanskem širjenju družine je manjši stres in ohlajanje gnezda pri 2/3
mislim da po 2/3 satju matica lažje prehaja iz naklade v naklado, ker ni medene kape ker je nizek sat
opravila pri čebelah so pri 2/3 veliko hitrejša ker operiraš z nakladami in ne posameznimi satniki
v rojilnem razpoloženju lahko vstaviš medklado, ki nekoliko zmanjša rojenje, pri 1/1 Lr tega ne moreš
nižjo naklado lahko uporabiš kot prašilček, za prašenje matice
Lažja izdelava 2/3 naklade, desk ni potrebno vzdolžno prežagati, ter lepiti
imaš enotno satje ter naklade, pri 1/1 Lr imajo zaradi teže marsikateri čebelarji za medišče 2/3 ali polovične naklade
pri obeh panjih lahko uporabljaš begalnice pred točenjem, to pomeni da vstaviš begalnice ene 2 dni pred točenjem, potem prideš samo pobrat naklade dol in greš točit med (mogoče je notri samo par čebel, ki jih potem ometeš)

Mogoče še tisto, glede cvetnega prahu.Jaz med kostanjevo pašo izkoristim nabiranje cvetnega prahu za zimsko zalogo čebel.Naredim pa to tako.Za plodišče pri 2/3 panjih uporabljam 3 naklade.Te trem nakladam je potrebno v času sezone, nekje na 10-14 dni zamenjati lege
Pred kostanjevo pašo, pa te naklade pustim pri miru.Zalega je ponavadi v 2in 3 nakladi.Čebele nanosijo pod zalego v prvo naklado polno cvetnega prahu.Ko med stočimo, dam tretjo naklado na podnico, drugo nanjo, bivšo prvo pa na vrh, ter začnem z zimskim krmljenjem.Tako cvetnega prahu čebele nebi nabrale, je pa dobro izhodišče za prezimovanje čebel.

Tomaž

boriss
Site Admin
PrispevkovCOLON 3074
PridruženCOLON So Sep 08, 2007 9:23 am

OdgovorCOLON # 31334Odgovor boriss
Če Dec 18, 2008 11:24 pm

Jaz ne vem kaj bo pri tebi drugo leto bi si pa upal staviti kaj bo čez nekaj let.

Vsekakor v tvojem sistemu ne bo AŽ panjev dvojčkov.

lp

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 31335Odgovor Fizikalec
Če Dec 18, 2008 11:34 pm

Timijan napisal/-aCOLONSeveda enkratno točenje ni sortno točenje, ampak za domačo uporabo, čebele pa ga imajo rajši kot dvakratnega, pa še dela je pol manj. Jaz temu medu rečem "jantarjev" med in domači ga imajo najraje, rajši kot sortne od profesionalcev, glede vsebnosti pa je najbolj bogat, a to je seveda stvar okusa. DVOJČKA bom imel pa dva, poskusna. Kako se bosta izkazala, bom javil. Že marsikdo jih uporablja, a se nočejo izpostaviti, se mi zdi. Pa bi bilo lepo. Lep pozdrav, t
No po tem bi rekel, da izgubljaš nekaj osnove kajti čebele, zelo slabo nosijo ko čepijo na zalogi. Kod drugo večina stran-kupcev ima z takimi medovi težave, ker "žge" že po grlu in 90% stran tak med zavrača. Ko govoriš o nečem moraš raziskat široki aspekt kaj tak način pomeni na trgu.

O delu pa bi se dalo zelooo na široko debatirat in če se ne motim ti šparaš tam kjer nebi smel in delaš spet tam kjer nebi bilo treba (moja ocena) jasno če moje mnenje kaj šteje :roll:

Na koncu bom dodal še, da z 2 panjema žal ne moreš narest nobenega poiskusa. Rezultat ni čisto nič uporaben sicer pa pa kot sem prejle napisal obilico užitka...

Timijan
PrispevkovCOLON 868
PridruženCOLON Po Okt 20, 2008 9:13 pm
KrajCOLON BELA KRAJINA

OdgovorCOLON # 31336Odgovor Timijan
Pe Dec 19, 2008 9:27 am

Hvala za cenjena mnenja! Tomaž, vse, kar si napisal je res, kolikor sem uspel zaslediti do sedaj glede nakladnih panjev, imajo CELO VRSTO PREDNOSTI, pa tudi pomanjklivosti, če omenim le dve: človek, ki ima AŽ panje, in se mu ne da ali ne more premikati polnih naklad, je ljubitelj in čebelari bolj na mestu, ima čebelnjaček z divanom, pa še če je starejši, bo ostal pri AŽ, ki jih pač ima, kot jaz, ki sem jih dobil. Želel pa bi jih povečati, v skladu z Borisovo doktrino: "Bistvo čebelarjenja je v tem, da ima družina VELIKO VEČ odlagalnih površin za med(ičino)." Tu je v glavnem point mojega spraševanja glede DVOJČKA.

S tem bi malce repliciral tudi Fizikalcu: običajni AŽ 10 seveda prinese, ob dobri paši, lahko tudi 50 kg na leto, ob slabši pa je slovensko povprečje zadnjih nekaj desetletij, okoli 7-10 kg. Velikokrat pa nič. V večjih panjih (dvojček, trietažni, Grajš, Kozinc, zaklade ...) pa je družina lahko precej bolj razvita (50 in več tisoč čebel) in: prinese ob slabih pašah zmerno veliko medu, ob dobrih pa ti povrne za nekaj let slabih let nazaj. Tako o tem nekateri praktiki z vseživljenjskim stažem. Gleda tega je Mojstrova doktrina zakon: če bo izjemna paša, boš izjemno točil, če imaš dovolj velik panj, drugače pa bodo čebele po nekaj dneh odšle na počitnice. Seveda pa so ponekod paše bolj "gorenjske" in je za tisti okoliš običajni AŽ popolnoma primeren in zakon.

Fizikalec pravi:
No po tem bi rekel, da izgubljaš nekaj osnove kajti čebele, zelo slabo nosijo ko čepijo na zalogi. Kod drugo večina stran-kupcev ima z takimi medovi težave, ker "žge" že po grlu in 90% stran tak med zavrača. Ko govoriš o nečem moraš raziskat široki aspekt kaj tak način pomeni na trgu ... ... Na koncu bom dodal še, da z 2 panjema žal ne moreš narest nobenega poiskusa. Rezultat ni čisto nič uporaben sicer pa pa kot sem prejle napisal obilico užitka...
_________________

Govoril sem o domači uporabi medu in okusu, a ti govoriš o prodaji, pa gredo najina mnenja malce eno mimo drugega ... Seveda imaš glede prodaje prav, tvoje mnenje šteje. Da pa se z AŽ DVOJČKOM ne da narediti nobenega poiskusa, ta je pa malce močna. Zakaj pa ne? Ali si že kakšnega naredil, da lahko to trdiš? So ljudje, ki jih uporabljajo, pa se ne bi strinjali s teboj. Če nič drugega: ob primerni tehnologiji, ki je lahko kar se da preprosta, lahko celo izredno naravna (ne bom o tem, ker bom raje prej preiskusil sam), ob dobri paši, pridobiš s takim panjem še nekaj, kar si izgubil prejšnja leta, ob slabi paši pa zagotovo točiš vsaj za družino, medtem ko marsikdo drugi le žaluje in kupuje sladkor in med. Zelo močnim družinam v primernih panjih ne more nihče nič: ne bolezni, ne ropi - le varoza in čebelar - je nekdo napisal.

Glede RV plodišča pa sem malo razmišljal: 10 njegovih satov zalege nekako sovpada z Borisovo številko 9-h satov. Le oblika je drugačna, ta pa čebele spodbuja, da niso zadovoljne že z nekaj venci nad glavo matice. Kakorkoli, načinov je veliko, eni so boljši, eni slabši, če pa bi bil le en najboljši, bi pač vsi uporabljali le tega. In ker ni tako, sklepam, da je nek način lahko najboljši le za nekega čebelarja. Tega pa mora vsak sam odkriti, kar počenjam sedaj jaz. In na svetu zavlada ljubi mir. Lep dan vsem, življenje je kreativnost, mnenja so kažipoti, t
Frank iz Kanade: Glavno je da so èebelar in njegove èebele ena enota - trdno povezani kot kakšna stara, kmeèka dvorišèna metla...

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 31337Odgovor Fizikalec
Pe Dec 19, 2008 9:31 am

No napisal bom samo to, da sem marsikaj preizkusil pri 35o panjih in nekaj zadev lahko zagotovo ovržem.
vsak zase ve kako in kaj sano kot sem rekel preizkus vsporeden velja, če ga delaš na vsaj 60 družinah ostalo je bolj tako tako...

Timijan
PrispevkovCOLON 868
PridruženCOLON Po Okt 20, 2008 9:13 pm
KrajCOLON BELA KRAJINA

OdgovorCOLON # 31338Odgovor Timijan
Pe Dec 19, 2008 9:39 am

Saj je vse OK, seveda je tvoje mneje sprejeto, a pazljivi moramo biti pri končnem zanikanju nekih stvari. Teh 60 panjev mi daje misliti, pa jih jaz žal nikoli ne bom videl, tako da bodo tudi moji poskusi bolj tako-tako, a prav zaradi tega tukaj izražam mnenja in sprašujem, morda pa še kdo razmišlja in deluje v teh smereh, pa bomo na koncu lahko spravili skupaj tudi sto panjev. Lepo te pozdravljam, t

boriss
Site Admin
PrispevkovCOLON 3074
PridruženCOLON So Sep 08, 2007 9:23 am

OdgovorCOLON # 31339Odgovor boriss
Pe Dec 19, 2008 9:44 am

Za moje poizkuse jaz brez težav spravim skupaj 100 panjev. :D

Kako pa veš, da jaz tega že nisem naredil?

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 31340Odgovor Fizikalec
Pe Dec 19, 2008 9:52 am

Ja saj jaz tudi vsporedna primerjav med kontejnerji je kr zanimiva in je rezultat tudi sprejemljiv :D

Timijan
PrispevkovCOLON 868
PridruženCOLON Po Okt 20, 2008 9:13 pm
KrajCOLON BELA KRAJINA

OdgovorCOLON # 31341Odgovor Timijan
Pe Dec 19, 2008 9:56 am

Le kako naj pa vem, Boris? Kakšne tvoje spletne strani nisem odkril, pa bi bila zelo dobrodošla, ker cenim inovativnost in genialnost, ki jo je slutiti iz podatkov. Seveda pa me zanimajo tudi pomanklivosti takšnih velikih sistemov, predvsem glede zdravja čebel, ne toliko glede medu kot prodajnega izdelka. V Ameriki tudi veliko znajo, tehnološko, pa jim čebele odmirajo prav tako na veliko. Bilo bi lepo prebrati, kako gre tebi glede tistih težav, ki tepejo sodobno čebelarstvo. Kje, razen na forumu, še objavljaš?

In kot drugo, ali prosim poveš, kakšne so tvoje izkušnje, če sem prav razumel, z DVOJČKOM, oziroma s tvojimi panji. Vedeti pa moraš, da iz mojih 10-satarjev ne morem dobiti 11-satarjev za komot na toplo stavbo. LP

boriss
Site Admin
PrispevkovCOLON 3074
PridruženCOLON So Sep 08, 2007 9:23 am

OdgovorCOLON # 31342Odgovor boriss
Pe Dec 19, 2008 10:50 am

Objavljanje:

Da bi se "izkazoval" z mojim znanjem in vedno kaj objavljal - me ne zanima.

Moja stran obstaja - samo že doooooooooooolgo ni bila obnovljena - torej je neuporabna.

Kar se panjev tiče si se stvari lotil narobe.

Izhajaš iz tega da je panj nov pač enih 120 - 180 € in zaradi tega nenabavljiv.

Torej okoli panjev malo pobrskaj po tem forumu in najdi vse tisto kar smo pisali o mojih panjih. Morda boš ugotovil da novi panji niso tako zelo nedosegljivi.

Mesečna navodila boš enkrat dobil na moji strani - bom napisal ko bodo trenutno pa se mi to ne da urejati.

lp

TomaĹľ
PrispevkovCOLON 96
PridruženCOLON Pe Okt 08, 2004 9:14 pm

OdgovorCOLON # 31343Odgovor TomaĹľ
Pe Dec 19, 2008 3:17 pm

Pozdrav !

Timiam, Boris in Danilo ti skušata prišparati nekaj časa, ki bi ga porabil z igrajčanjem in sestavljanjem panjev.To je bila gasilska poteza g.Debeljaka za povečanje AŽ panjev.Mogoče bi bilo bolje da kupiš dva panja ala Grajš-Kozinc ali pa trietažna, odvisno za kakšno čebelarjenje se boš odločil.Seveda čas in odločitev sta samo tvoji.

Tomaž

pavel
PrispevkovCOLON 266
PridruženCOLON To Maj 31, 2005 10:35 am

OdgovorCOLON # 31345Odgovor pavel
Pe Dec 19, 2008 4:16 pm

Pozdravljeni

Pred leti, ko je Debelak pisal v čebelarju o dvojčkih in trojčkih, sem si naredil tri dvojčke. Izrezal sem luknje in vstavil distančnike po njegovih načrtih.
Prvo leto sem pustil družino v spodnjem panju brez matične rešetke in upal da bodo čebelem nosile med v medišče- to naj bi bil zgornji panj.
Očitno niso vedele kaj bi jaz rad, in so nosile v medišče spodnjega panja. Ko je bila matica blokirana je šla na roj.
V drugem panju sem prestavljal med in zalego v zgornji panj, a matica ni hotela za zalego.
Jeseni sem družine zazimil v medišču (zgornji panj). Spomladi so se lepo razvili, nikakor pa matica ni hotela skozi distančnik v spodnji panj, čeprav je bilo zgoraj vse polno medu in zalege. In to v nobenem dvojčku.Potem sem prestavil matico in zalego v spodnji in tam je tudi ostala.
Jeseni sem odstranil distančnike, panje pregradil in naseli v zgornje rezervne družine.
Mogoče je imel kdo drugi s dvojčki boljše izkušnje, a jaz se z njimi in njihovim donosom ne bi mogel ravno hvaliti.

lp pavel

Timijan
PrispevkovCOLON 868
PridruženCOLON Po Okt 20, 2008 9:13 pm
KrajCOLON BELA KRAJINA

OdgovorCOLON # 31347Odgovor Timijan
Pe Dec 19, 2008 6:14 pm

Hvala vsem za cenjena mnenja! Sem že napisal odg, pa narobe pritisnil, zato še enkrat: Boris, seveda sem odkril tvojo stran, ker pa se od nje nisem nič zapomnil, je ni, kot bi rekel ti. Hočem reči, da na njej obljubljaš marsikaj zanimivega, a se ne lotiš, čeprav si strokovnjak glede sajtov. Daj, napiši kaj. A veš kdo je pravi mojster gora? Ne tisti, ki še na zrela leta želi osvojiti ekstremne vrhove, ampak oni, ki jih je nekaj preživel, sedaj pa živi za to, da svoje izkušnje prenaša na mlajše, začetnike. Naj ti bo tole mala spodbuda. Sicer pa že sam veš, nastavljeno imaš že. Glede panjev sem razumel sporočilo, prav tako Tomaževo! Brez nič ni nič.

MatejP: Glede satov sem mislil, da je 10 RV plodiščnih satov (344x174 mm znotraj) precej blizu Borisovi informaciji o 9-tih AŽ satih max. za potrebe zaleganja. Tu se informacije poklapajo, kar ni zanemarljivo. Le da je oblika RV satov takšna, da spodbuja nabiranje, kot trdi Voja.

Eno točenje je seveda le opcija, npr. če imaš velik panj, npr. DVOJČEK, paša pa je bila slaba, polne sate zložiš v najvišje medišče in spodaj spet kaj nabereš, potem pa stočiš skupaj. Seveda pa je dvakrat bolje kot enkrat, to ve še posebno otrok, če ga vprašaš glede sladoleda. Hvala za usmeritve glede iskanja tem!

Pavel: tole pa res ni šlo srečno, z DVOJČKI, kajne. Vidim da si uporabljal obe metodi. Zanimivo sporočilo, ki se ga upošteva, ko pa takole razmišljam, bi bil vzrok lahko prešibka družina. Če pa so bile družine res močne, 40-60 tisoč čebel, pa res nekaj ne štima. No, so pa panji primerni za rezervne družine, kajne, če se pošalim. Vsaka stran ima dve plati. Lep pozdrav vsem, učenje je brezkončen proces. t
Frank iz Kanade: Glavno je da so èebelar in njegove èebele ena enota - trdno povezani kot kakšna stara, kmeèka dvorišèna metla...

boriss
Site Admin
PrispevkovCOLON 3074
PridruženCOLON So Sep 08, 2007 9:23 am

OdgovorCOLON # 31348Odgovor boriss
Pe Dec 19, 2008 6:42 pm

Tisto z enim točenjem pozabi čim prej. Bo še najbolje.

1. če imajo čebel med v panju rojijo
2. če nimajo praznih celic za odlaganje ne priensejo max
3. za odlaganje rabijo cca 4x več površin kot za zrel med.
4. panj je poln ko je v njemu še 4 satov povsem praznih
5. Ena paša pri nas ti lahko mirno da 30 in več kil medu na panj.- ni panja ki bi lahko to obdržal notri .
6. Nikoli ne veš katera paša bo 30 kilska.
7. če družina oslabi (slaba matica izrojenec brez matice ..... in še milijon razlogov) je veliko medu v panju povabilo roparicam, da spucajo,
8 pa še kaj bio se našlo ...probaj najti sam

lp

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 31352Odgovor Fizikalec
Pe Dec 19, 2008 10:06 pm

Za lažjo predstavo o kakšnih panjih govorimo:

Slika

Slika

Slika

Bistveno cenejša izvedenka AŽ 11+3 ali takozvana enačica Grajša. Povsem enostavna izdelava in kr je najpomebneje vsak to lahko naredi. Kot drugo volumen tega panja je skor enak LR 1/1 z 3 nakladami.

Uporabniški avatar
Drago1
PrispevkovCOLON 183
PridruženCOLON Pe Apr 20, 2007 7:34 am

OdgovorCOLON # 31361Odgovor Drago1
So Dec 20, 2008 1:29 am

fizikalec"neki mi povej"iz kakega lesa mas izdelane panje?nevem ,a mas to iz iverne plošče??

Uporabniški avatar
Misko
PrispevkovCOLON 469
PridruženCOLON So Jul 01, 2006 11:59 am
KrajCOLON Murska Sobota

OdgovorCOLON # 31363Odgovor Misko
So Dec 20, 2008 10:02 am

Točno tako izdelane so iz iverala.
Lep èebelarski pozdrav!

Boštjan

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 31364Odgovor Fizikalec
So Dec 20, 2008 10:58 am

Kot je omenil Miško iz Iverala komplet načrt pa je Boris že pred leti objavil na natu in je vsakemu dosegljiv.
Kaj več pa bo vedel on povedat saj je v bistvu njegova pogruntavščina :wink:

Timijan
PrispevkovCOLON 868
PridruženCOLON Po Okt 20, 2008 9:13 pm
KrajCOLON BELA KRAJINA

OdgovorCOLON # 31373Odgovor Timijan
So Dec 20, 2008 2:11 pm

To pa je nekaj, še posebno, ko se vidi (ena slika = 10.000 besed, pravijo). Boris, tvoja dejstva so jedrnata in neovrgljiva, treba si jih bo prepisati v zvezek (sedem točk mi je dovolj, ne bom raziskoval naprej), slike pa shranit. Komaj čakamo tvojo stran, z dobrimi in težavnimi stranmi čebelarstva. Hvala Fizikalec za slike, takega velikega čebelnjaka se zaenkrat še ustrašim, je pa prav gotovo najracionalnejša varianta. Tudi za ljubiteljske raziskovalce. A času je treba dati čas.

Zunaj je nekaj sonca, posamezne čebele izletavajo, pri žaganju drv pa se je odprlo duplo, v njem pa nekaj nastavkov za satje, kjer je eno-centimeterski razmak dobro viden. Lep pozdrav vsem.
Frank iz Kanade: Glavno je da so èebelar in njegove èebele ena enota - trdno povezani kot kakšna stara, kmeèka dvorišèna metla...

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 31376Odgovor Fizikalec
So Dec 20, 2008 3:32 pm

Ja slika mrbit pove največ samo na začetku je zgledalo, da si prišel na forum, da nas kaj naučit hočeš. Ob takih vpadih nimam ravno preveč veselja, da kamu kaj serviram, vsak si to mora nekako "zaslužit" kajti znanje je prekletoooo težko najti.
Drugače pa ta čebelnjak ali kakor rečemo kontejner ni nč posebnega je samo bolj slaba kopija Borisovih :wink: sem se pač max. potrudo samo žal ni tko dober kot njegovi pa 1x že bo kak drugi morebiti boljši.

Slika


Slika

Če tale link deluje potem se vse o izdelavi teh panjev pa tega najde tu: http://cid-b697b25044044143.skydrive.li ... lbums.aspx

Timijan
PrispevkovCOLON 868
PridruženCOLON Po Okt 20, 2008 9:13 pm
KrajCOLON BELA KRAJINA

OdgovorCOLON # 31379Odgovor Timijan
So Dec 20, 2008 4:41 pm

Na forum sem se javil, ker so eni začeli čudno obupavati, pa sem vprašal za par mnenj o mojih poskusih, ne da koga kaj učim. Vsi pa se moramo naučiti strpnosti. Seveda pa imam vsaj 6 mesecev več izkušenj od tistih, ki z eteričnimi olji in čaji niso nikoli delali. En dan prakse je pač en dan prakse. Kdaj drugič bom povedal tudi kaj o škodljivih sevanjih, ki čebelnjakom ne koristijo kaj dosti, seveda pa, "kdor ne verjame, naj pa sproba". Kar se pa tiče čebelarske tehnologije, šele sestavljam prve kamenčke mozaika, zato hvala za vsak prispevek! No, to mimogrede. Res je, da mora vajanec skozi vajniško dobo in si kaj tudi zaslužiti. Najlepša hvala za slike, v imenu vseh, tudi link si bom dodobra ogledal. Čebelnjak je krasen, deležen je bil velikega truda, če pa imaš v njem še posteljo, pa sploh ... Lep pozdrav, t

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 31381Odgovor Fizikalec
So Dec 20, 2008 6:31 pm

Ja rabil boš še velikooo let ne samo mesecev (pa nič slabega ne mislim), da se boš lahko uprl na določene rezultate.
Vse kar sem jaz uvedel v tehnologijo, ko sem imel 30 družin se je kasneje izkazalo za neuporabno. Če poenostavim, ko se dovolj oziroma zelooo veliko naučiš šele takrat lahko določene zadeve potrdiš ali ovržeš. Zato jaz ODSVETUJEM poskuse na par družinah, ker ti to ne da realnega rezultata in te lahko kasneje zavede.
Veliko poznam kolegov, ki so začeli na tak način kasneje pa, ko so povečali št. ČD je ratala katastrofa.

Timijan
PrispevkovCOLON 868
PridruženCOLON Po Okt 20, 2008 9:13 pm
KrajCOLON BELA KRAJINA

OdgovorCOLON # 31390Odgovor Timijan
So Dec 20, 2008 10:05 pm

Popolnoma se strinjam s teboj. Le kdo bo hotel kuhati čajčke za 500, 1000, 1500 panjev? Jaz že ne. Seveda se pri povečani količini kvaliteta manjša, kot je to pri repi: če jo gnojiš veliko, je res ogromna, a puhla, prazna in hitro gnije. Pa poglejmo z drugega zornega kota, ki je tudi pravilen, tako kot tvoj: če enemu uspe v nekaj panjih z nekim načinom zadrževati varojo na nekaj neškodljivih procentih, lahko uspe tudi drugemu s petnajstimi, pa tretjemu z 20-timi, in hitro jih je v državici nekaj tisoč, panjev seveda. Ali to pomeni, da metoda ni delotvorna? Seveda ne pomeni. Je uspešna pač za male čebelarje, ki bi lahko npr. na tak način imeli leta in leta ZDRAVE DRUŽINE. In tako lahko mali čebelar odkrije NAJIDEALNEJŠI način sodelovanja s čebelami. In če ga odkrije, ČEBELE NE BODO VEČ UMIRALE po 50 in več odstotkov družin na leto. Vsaj v njegovem čebelnjaku ne. Torej, vse je v redu.

Če pa tem nekaj panjem povečamo hitrost in damo v peto prestavo, se harmonija zruši, in pri 100 - 200 panjih postane ta metoda neuporabna. Takrat se na pomoč pokliče kemija in posiljevanje matic z železnimi aparati, menjavanje matic tudi DVAKRAT letno, izdelovanje omar iz plastike in stiroporja ... In kaj dobimo? Dosti meda in propolisa sumljive kvalitete, predvsem pa čebele, ki so podobne današnjim kravam, ki ne vidijo sonca in imajo vse življenje driske, živijo pa le desetino naravnega časa. Enako je s pujsi, pa perutnino, kjer imajo samo še mišice, srce pa mišje - če bi jih nesel ven in prestrašil, bi jih po nekaj metrih kap. To je dejstvo, ne hec. In glej, TAKŠNE čebele nastajajo v hiperprodukcijah. Potem pa to F1 čebelarstvo išče zdravila, ki bi bila uporabna pri takšni proizvodnji. NI JIH, kajti edino zdravilo je harmonija vseh elementov nekega živega bitja. Če bi izbrane možakarje uporabljali samo za vsakodnevno osemenjevanje, bi jih še prej kot po nekaj mesecih lahko likvidirali (beseda, ki se uporablja za matice). Seveda pa bi pri tem ugotavljali, kako jim povečati učinkovitost znotraj teh mesecev, npr. s kemijo, prehrano ... Kot vidimo, ni rešitve za sisteme, ki so se predaleč ločili od Narave. Nekdo je pravilno ugotovil, da je edini problem POHLEP.

Iz tvojega teksta sklepam, da si tudi ti odkril marsikaj uporabnega, potem pa tisto prehitro odvrgel, ker ni delovalo na 100 panjih. Ko bodo noge ošvohnele, ko bodo pljuča zapiskala, ko se boš vrnil na 30, pa na 15 panjev, pa na 5, se boš tistih stvari spet spomnil, in si rekel: "Prmejduš, tole pa še zmeraj deluje! Če čebelce malo pocartam, nimajo nič več problemov!" Oglasil se boš na forumu, mladi profiji pa te bodo sesuli ...

Hvala ti za zanimive slike, sem dal med Priljubljene. Vsekakor cenim tvojo sposobnost in sodelovanje, če bi kdaj postal velik čebelar, bi storil enako. Če pa se vrnem k malemu čebelarju: ima več šans, da mu uspe najti odgovore glede zdravja čebel, kot jih ima poklicni čebelar, kajti pri tem sta čas in ljubezen izjemno pomembna dejavnika. Seveda pa, če se mali ne uči nič, želi pa le točiti, od njega veliki dobro živijo, vsako pomlad, ko mu prodajajo družinice, kot si enkrat zapisal.

Problem, ki ga morajo rešiti vsi čebelarji sveta je tale, naj se ne pozabi: zakaj umira od 30 do 70% družin letno in koliko je pri tem odgovoren čebelar sam, oziroma kaj lahko naredi, da to zmanjša na minimum? Lepo te pozdravljam, t
Frank iz Kanade: Glavno je da so èebelar in njegove èebele ena enota - trdno povezani kot kakšna stara, kmeèka dvorišèna metla...

BUTTON_POST_REPLY

Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 1 in 0 gostov