moč družine januarja

tehnologija čebelarjenja, prevažanje čebel

ModeratorCOLON volk

boriss
Site Admin
PrispevkovCOLON 3074
PridruženCOLON So Sep 08, 2007 9:23 am

OdgovorCOLON # 62390Odgovor boriss
Če Jan 09, 2014 10:07 pm

Teli kar zadanejo.

MorfejĂ
PrispevkovCOLON 105
PridruženCOLON Sr Jan 11, 2012 9:13 am

OdgovorCOLON # 62391Odgovor MorfejĂ
Če Jan 09, 2014 11:41 pm

Kmetijstvu grozi snežna plesen, zaradi moče odmiranje rastlin


Ljubljana, 9. januarja (STA) - Neobičajno visoke temperature in obilne padavine v kmetijstvu obetajo negativne posledice. Če bo ozimne posevke hitro prekril sneg, je pričakovati snežno plesen. Kjer voda zastaja več kot pet dni, so zaradi odmiranja korenin rastline že začele propadati. Posledice čutijo tudi čebelarji, medtem ko divjad lažje nabira zalogo hrane.


Ozimni posevki bi morale v tem času počivati pokrite s snegom. Zaradi toplega vremena pa posevki ozimnin še vedno počasi rastejo. Če bo te posevke na hitro prekril sneg, lahko pričakujemo pojav snežne plesni in posledično prizadetost posevkov, opozarjajo v Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije.

Če bo snežna odeja vztrajala v pomladanske mesece, se bodo zamaknila tudi pomladanska agrotehnična opravila. Na mestih, kjer voda zastaja več kot pet dni in korenine zato nimajo zraka, začnejo rastline propadati. To pa vpliva na zmanjšano količino in kakovost pridelka.

V sadjarstvu stanje za zdaj še ni problematično, je pa nevarno, če bi se obdobje visokih temperatur še nadaljevalo.

Tudi čebele januarja običajno počivajo, okrog čebelnjakov pa je mir in tišina. Pri visokih temperaturah pa čebele že letajo okoli panjev in prinašajo koške cvetnega prahu, je za STA pojasnil Vlado Auguštin s Čebelarske zveze Slovenije, sicer svetovalec specialist za tehnologijo čebelarjenja.

Zaradi neobičajno toplega vremena že cvetijo prve spomladanske cvetlice, kot so trobentice, zvončki in telohi, na jugu že cvete leska. "Zato se je popolnoma spremenil bioritem čebel. Čebelje matice so začele zalegati, kar pomeni, da je v panjih veliko več zalege, kot je običajno za januar," je poudaril Auguštin.

Če se bo toplo vreme nadaljevalo še kakšen teden in bo zima kasneje pritisnila v vsej svoji meri, čebele ne bodo mogle pokrivati nove čebelje zalege, ki so jo sedaj ustvarile. Zalega bo zato propadla, čebelje družine pa bodo oslabele, kar lahko pripelje do propada družin.

Auguštin je ob tem napovedal, da če se bo toplo vreme nadaljevalo še naslednji teden ali dva, se čebelarjem obeta katastrofa.

Predsednik strokovno-znanstvenega sveta pri Lovski zvezi Slovenije Ivan Kos pa je za STA izpostavil, da divjad pri nas večinoma spada med sesalce in je zato zanje takšna zima zelo ugodna, saj so energetske zahteve manjše. Precej vrst divjadi je rastlinojedih in razmere so tako precej bolj ugodne kot lani, saj živali lažje pridejo do hrane.

"So pa naše živali z evolucijskega vidika bolj prilagojene na normalne hladne zime. To se čuti predvsem v odnosih parazit-gostitelj, preko odnosov rabe prostora, vpliva na vegetacijo," je poudaril Kos in dodal, da je bila lani pozimi velika umrljivost divjadi, ki ji je sledila še nekoliko slabša reprodukcija. Letošnja topla zima bo tako morebiti omogočila, da se bodo populacije nekoliko obnovile.

Predvsem pri srnjadi bo zaradi zadostnih količin hrane vitalnost osebkov večja, kar lahko kasneje pomeni kasneje umrljivost, povečanje teže in večjo reproduktivnost. Kos je sicer omenil možnost, da lahko nastane težava, če se organizem začne prilagajati, kot da prihaja pomlad, potem pa pride šele zima. Če pa žival ni stradala decembra in januarja, je bolj založena z maščobnim tkivom, kar pomeni, da bo destruktiven učinek manjši.

Zaradi tople zime naj bi se več medvedov iz zimskega spanja zbudilo že na Slovaškem in Poljskem, a Kos poudarja, da glede tega ne velja dramatizirati. Medved pozimi sicer ne hibernira, temveč dremlje.

"Pomembno se je zavedati, da večina naših sesalcev izhaja iz obdobji, ko je bila zimska klima hladnejša. Problem je segrevanje ozračja, ne toliko ohlajanja. Večina avtohtonih živali je bolj prilagojena na hladne razmere v zimi. Za nevretenčarje je lahko taka topla temperatura katastrofalna," je še opozoril Kos.

Po besedah dežurnega meteorologa Andreja Pečenka pri vremenu v prihodnjih 10 do 14 dneh do večjih sprememb ne bo prišlo, zato ekstremnega mraza ne pričakujejo. Sicer bo sredi prihodnjega tedna prišlo do manjše ohladitve, vendar se bodo temperature gibale okoli pet stopinj Celzija.

Snega tako še ni na vidiku. Možne pa bodo padavine s torka na sredo oziroma konec prihodnjega tedna, je dejal.

Pečenko je ocenil, da je letošnja zima nadpovprečno topla, vendar bo treba počakati, kaj se bo zgodilo februarja in marca. Dodal je, da je bilo to zimo do sedaj tudi nekoliko manj jasnih dni.

JanĹľevec
PrispevkovCOLON 688
PridruženCOLON Sr Maj 05, 2010 7:01 am

OdgovorCOLON # 62395Odgovor JanĹľevec
Pe Jan 10, 2014 9:18 am

Za kolega Zvera:

Ne. nisem odpiral panjev, da bi meril koliko je v resnici zalege, kar tega v tem času nikoli ne počnem in tudi prav nobene potrebe po tem ni. Žrelo čebeljega panja je kot popisan list na katerem vse piše kar moram danes o dogajanju v panju vedeti.

Sem pa že pred časom tukaj zapisal, da mi dva panja zelo močno "švicata" in bi to danes skoraj zagotovo lahko zapisal za več panjev, če bi se temperature spustile pod 0 stopinj C. Tudi sam ugotavljam to o čemer piše Avguštin v gornjem prispevku. Škoda le, da ni dopisal opozorila čebelarjem, da krmljenje ali dodajanje pogač čebelam v januarju ali februarju ne rešuje čebel. Verjetno, da le še pospeši njihov žalosten konec. O tem bi kaj več in bolj strokovno lahko napisal Boris, če se mu bo dalo.

Sam sem veliko krat na teh straneh zapisal, da se novo čebelarsko leto na SV države začne okrog 1. avgusta in če takrat čebelar ne stori tega kar bi moral, potem do pomladi ne more več nič koristnega za čebele narediti. Razen zatiranja varoje seveda.

Goba
PrispevkovCOLON 141
PridruženCOLON Po Jun 29, 2009 2:17 pm
KrajCOLON Medvode

OdgovorCOLON # 62396Odgovor Goba
Pe Jan 10, 2014 10:43 am

Janževec napisal/-aCOLONKer o čebelarjenju v nakladnih panjih ne vem nič, pišem le o nevarnostih, ki bi lahko prežale čebelam v AŽ panjih. To, da nekateri sedaj brkljajo po panjih in gledajo koliko je hrane, ne pomeni veliko ali skoraj nič. Tudi, če imajo danes v panjih še tako veliko hrane še ne pomeni, da so čebele rešene. V SV Sloveniji je v panjih že relativno veliko zalege in če bi februar stisnil, potem se lahko dogodi, da bi čebele pomrle "ob polni mizi." Ker bodo med ob gnezdu porabile in zalege ne bodo zapustile do svojega žalostnega konca.

Vse je odvisno torej od temperatur v februarju in trajanju nizkih temperatur v tem mesecu. Tudi, če bi matice danes popolnoma končale zaleganje, bi potrebovali čas 21 dni, da bi se izlegla vsa zalega. Matice pa počasi še vedno zalegajo in tako z izleganjem že vstopajo v februar.
Pregled sem naredil na priporočilo "uradnega svetovalca", ki čebelari že mnogo let v nakladnih panjih. Svetoval mi je "hitri pregled" in dodajanje sladkornih pogač direktno nad gnezdo v primeru, če bi bil venec medu na sredinskem satu gnezda manjši od 4 cm. Tisto zalego sem videl mimogrede.

Večji čebelar v moji okolici prezimuje čebele nekje na primorskem. V primeru, kadar se mu zalega pojavi v januarju, jo eliminira in še enkrat tretira proti varoji.

L.P.: Goba

bogdan
PrispevkovCOLON 493
PridruženCOLON Pe Apr 09, 2004 10:10 am
KrajCOLON Ajdovscina

OdgovorCOLON # 62398Odgovor bogdan
Pe Jan 10, 2014 11:27 am

Goba napisal/-aCOLON
Večji čebelar v moji okolici prezimuje čebele nekje na primorskem. V primeru, kadar se mu zalega pojavi v januarju, jo eliminira in še enkrat tretira proti varoji.

L.P.: Goba
Se pravi, pregleduje panje sredi zime?
Naj medi, kjerkoli ze si...

oasis
PrispevkovCOLON 364
PridruženCOLON Po Jun 10, 2013 1:42 pm

OdgovorCOLON # 62399Odgovor oasis
Pe Jan 10, 2014 12:48 pm

Če smo realni itak z glavo skozi zid ne gre...eno leto je namenjeno insektom, drugo polžem, tretje ozimnemu žitu, četro čebelam...ne more biti vedno narava in vreme naklonjena samo enemu delu populacije. Žal taka je narava in pač sama selekcijonira! Zadnja tri leta je bilo pri nas recimo polno nekih rdečih polžev, ki so požrli vso zelenjavo...ali pa so jo vsaj napadali. Zadnja zima lansko leto jih je zreducirala in skozi leto niso povzročali problemo...

Mogoče bi tudi varojo zreducirali s tem ko bi narava naredila svoje...

Za taka leta in tople zime bi mogoče hladilno komoro predelali v čebelnjak in komplet hladili na primerno temperaturo ;)press

Acer
PrispevkovCOLON 95
PridruženCOLON Pe Jun 29, 2012 11:40 pm
KrajCOLON Maribor

OdgovorCOLON # 62403Odgovor Acer
Pe Jan 10, 2014 8:21 pm

Danes je na našem koncu pod Pohorjem bil lep in topel dan. Čebele so nosile cvetni prah. Pred dobrim tednom sem poškilil v en panj in zalege nisem videl dans pa me je zopet premagala radovednost in sem pogledal v dva narejenca. In res zalega je bila na 2 satih po obsegu za slabo dlan in pokrita. Hrane imajo dovolj zato se ne sekiram preveč ker itak nič nemorem naredit. Pomoje če bo stisnilo jo bodo pač izpile ali zmetale ven... Upam da bodo vseeno preživele, morda pa zima spolh nebo huda in bomo imeli probleme z rojenjem že v času cvetenja vrbe :)
Naj medi!

boriss
Site Admin
PrispevkovCOLON 3074
PridruženCOLON So Sep 08, 2007 9:23 am

OdgovorCOLON # 62404Odgovor boriss
Pe Jan 10, 2014 8:43 pm

Eni. Drugi pa lačne čebele.

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 62405Odgovor Fizikalec
Pe Jan 10, 2014 10:04 pm

Včas res bi bilo boljše da česa ne preberem na tem forumu....

davca
PrispevkovCOLON 550
PridruženCOLON To Okt 16, 2007 6:13 pm
KrajCOLON Ljubljana

OdgovorCOLON # 62406Odgovor davca
Pe Jan 10, 2014 10:17 pm

Acer napisal/-aCOLONDanes je na našem koncu pod Pohorjem bil lep in topel dan. Čebele so nosile cvetni prah. Pred dobrim tednom sem poškilil v en panj in zalege nisem videl dans pa me je zopet premagala radovednost in sem pogledal v dva narejenca. In res zalega je bila na 2 satih po obsegu za slabo dlan in pokrita. Hrane imajo dovolj zato se ne sekiram preveč ker itak nič nemorem naredit. Pomoje če bo stisnilo jo bodo pač izpile ali zmetale ven... Upam da bodo vseeno preživele, morda pa zima spolh nebo huda in bomo imeli probleme z rojenjem že v času cvetenja vrbe :)
Če bo stisnilo................... se čebele ne bodo pomaknile za hrano, ker bodo varovale zalego, pa bo potem tudi njih stisnilo. Vsaj tako je bilo videti prejšnja leta v naših panjih, kadar je bila zalega že v januarju. Pravijo, da čebele umrejo pri polni skledi.
Unus pro omnibus et omnes pro uno - Eden za vse in vsi za enega

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 62407Odgovor Fizikalec
Pe Jan 10, 2014 10:31 pm

Noja glede nato, da nimam tak malo staža pa tud malo družin ne se kaj takega eventualno med 100 družinam lahko pripeti 2-3 kr sploh ni omembe vredno. Imamo vage torej se poraba vidi na posamezno enoto in jaz poznam leta, ko sploh zalega se pr nekaterih družinah ni prekinila. Vem za leto, ko je blo februarja 14 že 3 sate zalege pa so čebele BP preživele. Vem pa za leta ko je zalega se komaj marca pojavila pa so čebele šle tak da.....

M&M
PrispevkovCOLON 112
PridruženCOLON Če Jan 20, 2011 4:15 pm

OdgovorCOLON # 62408Odgovor M&M
Pe Jan 10, 2014 10:49 pm

Zanima me če je sploh smiselno zdaj v tem času, kljub visokim temperaturam, šariti po panju? Na ČZS je bilo priporočilo g. Vlada, da se čebelam doda hrano. Kaj pa vi menite?
LP,
Matjaž

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 62409Odgovor Fizikalec
Pe Jan 10, 2014 11:15 pm

Šariš že lahko ni hudega ampak moraš vedet zakaj šariš? Če je razlog da je teža na vagi nizka in sumiš na premalo zaloge potem je smiselno pošarat. Če maš teže na vagah spodobne, dporo nakrmljene čebele je nesmisel čarat. Za pr nas je za pogačo prezgodaj, jaz je nikol ne dajem zato iz prakse povedano NIMAM POJMA o teoriji pa ne razglabjam lih rad kr nisem sprobal.

boriss
Site Admin
PrispevkovCOLON 3074
PridruženCOLON So Sep 08, 2007 9:23 am

OdgovorCOLON # 62410Odgovor boriss
Pe Jan 10, 2014 11:46 pm

Avguštinov predlog je bedast.

Povem še 10002345 tič. Pogača povzroči VEČJO porabo sladkorja v panju - in s tem posledično lakoto.

In sedaj dati pogačo notri je skoraj debilno. Nikoli ne veš kako bo vreme marca: in spodbujati čebele da gredo na azelgo je neumno - po mariskateri raziskavi zimske čebele lahko vzredijo SAMO ENO generacijo spomladanskih čebel - če jo morajo izpiti potem nimajo več doovolj moči za drugo.

levstek008
PrispevkovCOLON 1677
PridruženCOLON Če Maj 22, 2008 1:46 pm

OdgovorCOLON # 62412Odgovor levstek008
So Jan 11, 2014 1:34 am

To koliko časa, kdaj, zakaj, kje, kako.....lahko razgljablajte v nedogled....

Vse je "đabe"............. Mati Narava ve, z kakšnimi norci se ukvarja......
SAMO MRTVA VAROJE JE DOBRA VAROJA!!

Lp Matej
___________
skyp:levstek008

Goba
PrispevkovCOLON 141
PridruženCOLON Po Jun 29, 2009 2:17 pm
KrajCOLON Medvode

OdgovorCOLON # 62413Odgovor Goba
So Jan 11, 2014 9:14 am

boriss napisal/-aCOLONAvguštinov predlog je bedast.

Povem še 10002345 tič. Pogača povzroči VEČJO porabo sladkorja v panju - in s tem posledično lakoto.

In sedaj dati pogačo notri je skoraj debilno. Nikoli ne veš kako bo vreme marca: in spodbujati čebele da gredo na azelgo je neumno - po mariskateri raziskavi zimske čebele lahko vzredijo SAMO ENO generacijo spomladanskih čebel - če jo morajo izpiti potem nimajo več doovolj moči za drugo.
No Boris, pa sem (kot mlad čebelar) spet v dvomih. Pogač nisem dodajal, čebele pa sem prav na hitro pregledal. Po logiki sodeč jim nisem naredil kakšne posebne škode, saj so naravno izletavale kot sredi pomladi.

Boris gre za tole. Ti praviš, da dodajanje pogač v tem času ni pametno. Nekdo drug, pa tudi literatura (ne vsa), pa pravi drugače. Oba, tako ti, kot tisti drugi imata veliko izkušenj ... Bo že tako, da bom moral v toku naslednjih let kar sam dognati kaj je prav. Morda pa imata prav celo oba :P .

Pri zatiranju varoje, sem moral sam dognati, kaj pri meni uspešno deluje. Oksalno kislino sem uporabil na način, kjer bi po teoriji enega moral pomoriti že vse čebele. Drugi pa je trdil, da jim nič ne škodi ... (Oba sta znana slovenska strokovnjaka!)

Najmočnejša družina, ki sem jo daleč največkrat tretiral, je sedaj prav kičasto močna, in po odpadu sodeč z sprejemljivim številom varoj. Očitno je imel prav oni drugi. Po njegovih priporočilih je že lansko leto delal znanec in mu zaradi varoje ni padla nobena družina ...

Več mnenj je vedno pametno slišati! Odločiš pa sam.

Lep pozdrav: Goba

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 62414Odgovor Fizikalec
So Jan 11, 2014 10:02 am

Ja in en zeeeelo ključen podatek ne pozabi pri odločitvah, vsaj 5 let zapored isti postopek šele potem boš lahko malce bolj zagotovo rekel kaj.
Ali poenostavljeno: "ista vprašanja vedno pri čebelah odgovori pa vedno drugačni"

boriss
Site Admin
PrispevkovCOLON 3074
PridruženCOLON So Sep 08, 2007 9:23 am

OdgovorCOLON # 62415Odgovor boriss
So Jan 11, 2014 1:37 pm

Goba,

Jaz bi se samo spotaknil ob tisto "veliko izkušenj"..

JAz merim izkušnje s forumulo

izkušnje so = leta čebelarjenja x število panjev

Večja kot je številka bolje je

In po tem je poj zelo lahko ločiti "strokovnjake" od Strokovnjakov.

In če nisi opazil v tej formuli NI KNJIG (študija), ker vanjo to ne paše!

Moja številka je nekje med 14 000 in 16 000

strickorle-Jani
PrispevkovCOLON 217
PridruženCOLON To Dec 09, 2008 10:51 pm
KrajCOLON Rute nad Vel.laąami

OdgovorCOLON # 62425Odgovor strickorle-Jani
Ne Jan 12, 2014 5:14 pm

...pri meni so danes nosile cvetni prah verjetno leske,na 800 met.madm.viš. :civciv :civciv ta narava ga res malo lomi...??
Kar cebelica nam da,to pozivi nas in okrepca

medo4
PrispevkovCOLON 358
PridruženCOLON So Nov 20, 2010 8:28 pm
KrajCOLON ®etale (haloze)
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 62426Odgovor medo4
Ne Jan 12, 2014 6:15 pm

En zelo izkušen čebelar mi je včeraj rekel , da so čebele eno leto nosile CP že v decembru se pravi še bolj zgodaj. Omenil je tudi da tisti ,ki niso špekulirali pri hranjenju in so pravočasno in uspešno zatirali varojo nimajo česa bati. Čebele so preživele veliko takšnih in še slabših zim in je vsako brskanje po panjih nepotrebno.
Lp,Medo4

Goba
PrispevkovCOLON 141
PridruženCOLON Po Jun 29, 2009 2:17 pm
KrajCOLON Medvode

OdgovorCOLON # 62437Odgovor Goba
Po Jan 13, 2014 12:16 pm

boriss napisal/-aCOLONGoba,

Jaz bi se samo spotaknil ob tisto "veliko izkušenj"..

JAz merim izkušnje s forumulo

izkušnje so = leta čebelarjenja x število panjev

Večja kot je številka bolje je

In po tem je poj zelo lahko ločiti "strokovnjake" od Strokovnjakov.

In če nisi opazil v tej formuli NI KNJIG (študija), ker vanjo to ne paše!

Moja številka je nekje med 14 000 in 16 000
Boris, saj se strinjam. Posebno če gledam z očmi nekoga, ki želi od pridelave čebeljih izdelkov živeti.

Pa še o cvetnem prahu. Včeraj so ga tudi pri meni nosile vse družine kot nore. Nisem pa našel na kateri rastlini so ga nabirale. Verjetno je bila leska ali pa turška leska.

Prijatelj vrtnar je omenil, da so se mu čebele zaletavale v glavo, ko je delal v drevesnici.

L.P.: Goba

olševèan
PrispevkovCOLON 202
PridruženCOLON Po Mar 02, 2009 4:10 pm
KrajCOLON oląevek

OdgovorCOLON # 62444Odgovor olševèan
To Jan 14, 2014 12:04 pm

[quote="boriss"]Avguštinov predlog je bedast.

Povem še 10002345 tič. Pogača povzroči VEČJO porabo sladkorja v panju - in s tem posledično lakoto.

In sedaj dati pogačo notri je skoraj debilno. Nikoli ne veš kako bo vreme marca: in spodbujati čebele da gredo na azelgo je neumno - po mariskateri raziskavi zimske čebele lahko vzredijo SAMO ENO generacijo spomladanskih čebel - če jo morajo izpiti potem nimajo več doovolj moči za drugo.[/quote

Jaz sem lansko leto že konec ferburaja dodajal pogače (SZ Slovenije), ker čebele niso imele nobenih vencev, zelege pa je bilo kar nekaj. Vendar se poraba sladkorja ni nič zmanjšala in to zato ker sem nad pogačo dodal plastično vrečko kjer se je nabiral kondenz. Poraba sladkorja se poveča zaradi tega ker čebele ne morajo v naravo po vodo. Ker pa panje ponavadi zapažimo tako da se čim manj nabira kondenz, jo čebele pobirajo iz zaloge. Logično.... Meni je Prezelj rekel, da čebele največ vode rabijo v vročih poletnih dneh in ne spomladi tako kot nekateri govorijo (ker jo dobijo v shranjeni zalogi).

V primeru če bo stisnil hud mraz za kak mesec, bodo tiste družine, ki bodo imele kar velik obseg zalege in okoli zalege nobene hrane, vrjetno propadle... Jaz sem imel dve leti nazaj dva taka primera. Spomladi sem dve družini našel v gruči na 5-ih ulicah, mrtve. Zalega je bila na dveh satih. Gručo in hrano je ločila samo ena ulica oz. na eni strani je bil sat suh , brez hrane, na rugi strani je bilo polno hrane.

Mislim da se tisti čebelarji, pri kateri matice še ne zalegajo, nimajo česa bati, saj bodo šle čebele za hrano. Zna se pa naresti tudi to, da bodo letošnjo zimo bolje prezimili slabiči kot pa močne družine.

Moje mnenje.... lp

boriss
Site Admin
PrispevkovCOLON 3074
PridruženCOLON So Sep 08, 2007 9:23 am

OdgovorCOLON # 62452Odgovor boriss
To Jan 14, 2014 2:41 pm

Tole tvoje o porabi ni niti za v knjigo kaj šele za internet.

Čebele ki gojijo zalego trošijo sladkor - načeloma za en sat zalege en sat medu /sladkorja. Torej ko naredijo en sat zalege potrošijo tam med 2 in 3 kg sladkorja. Če imajo sedaj notri 2 sata zalege je to blizu tej površini in za to vzgojiti bodo rabile nekako 3 kg sladkorja - pa četudi nobena čebela vmes ne bo zletela niti mm iz panja.

Torej že itak imajo preveč zalege v panju in ko jim dodaš še pogačo (sredi januarja recimo) začno povečevati zalego ker pa je pogače samo 1 kg - naredijo pa cel sata zalege na to kilo - potrošijo še vsaj 2 kg sladkorja iz zaloge. Torej pogače ZNIŽUJE zaloge v panju!

IN poj ti nadaljuješ da si dal ŽE konec febraurja pogače not - jasno da si jih dal - ravno pravi čas da si povečal zalego za akacijo. Samo še vedno VELJA da so pogače znižalo količino sladkorja v zalogah! IN za tiste ki tega ne vedo - če zalog (medu/saldkorja) v panju ni, pogača SPLOH ČISTO NIČ NE POVEČA ZALEGO v panju. Res pa je da take družine poj v slabem vremenu odmrejo.

Pogače je treba znati uporabljati - potem so zlata vredne - če jih ne znaš delaš samo škodo.

olševèan
PrispevkovCOLON 202
PridruženCOLON Po Mar 02, 2009 4:10 pm
KrajCOLON oląevek

OdgovorCOLON # 62460Odgovor olševèan
To Jan 14, 2014 6:06 pm

Ja poglej to je bilo pri meni.... Tako da jaz opisujem svoje primere.... ni pa pri vseh čebelarjih isto.... Se strinjaš??

olševèan
PrispevkovCOLON 202
PridruženCOLON Po Mar 02, 2009 4:10 pm
KrajCOLON oląevek

OdgovorCOLON # 62461Odgovor olševèan
To Jan 14, 2014 6:08 pm

Še to em pozabil napisat. V primeru da v veš da v panju ni hrane, mislim da nimaš nič za izgubiti če daš notri pogačo.

boriss
Site Admin
PrispevkovCOLON 3074
PridruženCOLON So Sep 08, 2007 9:23 am

OdgovorCOLON # 62462Odgovor boriss
To Jan 14, 2014 6:11 pm

IMaš - čebele.

Če v panju ni hrane moraš dati TEKOČINO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

olševèan
PrispevkovCOLON 202
PridruženCOLON Po Mar 02, 2009 4:10 pm
KrajCOLON oląevek

OdgovorCOLON # 62464Odgovor olševèan
Sr Jan 15, 2014 10:34 am

Čebele pri minus deset stopinj ne bodo jemale raztopine, ker bi z odstranjevanjem vode (ventiliranjem ) preveč prezračile panj in s temu prehladile zalego...

Jaz še vedno menim, da če je v panju pomankanje hrane je bolje poizkusiti z pogačo ali medenimi sati, kot pa družino prepustiti usodi...

mg
PrispevkovCOLON 808
PridruženCOLON Sr Feb 03, 2010 1:18 am

OdgovorCOLON # 62465Odgovor mg
Sr Jan 15, 2014 10:54 am

Kje je zdaj -10!?

Med "pogačami" in "medenimi" sati je pa zeloooooooooooooooooooo.... velika razlika, kar verjetno hoče Boriss med drugim v zgornjih prispevkih tudi povedat.

Raztopina je itak poglavje zase.
lep pozdrav

olševèan
PrispevkovCOLON 202
PridruženCOLON Po Mar 02, 2009 4:10 pm
KrajCOLON oląevek

OdgovorCOLON # 62467Odgovor olševèan
Sr Jan 15, 2014 11:52 am

=D Sedaj ni nikjer minus deset. Govorim na splošno. Med medenimi sati in pogačo pa je seveda velika razlika kot noč in dan to je jasno...

boriss
Site Admin
PrispevkovCOLON 3074
PridruženCOLON So Sep 08, 2007 9:23 am

OdgovorCOLON # 62468Odgovor boriss
Sr Jan 15, 2014 12:27 pm

Olševčan,

Saj nekoč - v daljni prihodnosti boš meni pritrdil - sedaj pa si pač trd kot aksa.

Načeloma pri - 10 ne bodo jemale ne tekočine ne pogače. Samo ker pogačo jedo počasi bodo "ob polni skledi" kar umrle.
KEr tekočino jedo hitro bodo v 2 urah prinesle dovolj da bodo žive še cel mesec - do naslednje runde toplega vremena.

O kakih satih pa jaz nisem nič sanjal.

Imam občutek da pišeš samo zato da pišeš - itak nimaš pojma.

BUTTON_POST_REPLY

Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 1 in 0 gostov