moč družine januarja

tehnologija čebelarjenja, prevažanje čebel

ModeratorCOLON volk

Acer
PrispevkovCOLON 95
PridruženCOLON Pe Jun 29, 2012 11:40 pm
KrajCOLON Maribor

moč družine januarja

OdgovorCOLON # 57731Odgovor Acer
Po Jan 07, 2013 8:43 pm

Lahko kdo poda mnenje? Namreč nikjer ne najdem podatka koliko ulic naj zaseda družina januarja da ji je še zagotovljena uspešna prezimitev. Vse družine zasedajo sedaj povprečno po 4 ulice, in me skrbi da so preslabe. Nekatere tudi samo 3. So pa bile očiščene varoj (preverjeno), nakrmlene so dovolj (preverjeno) in zapažene z gobo 5 cm. Namreč vsako leto prej sem imel močnejše ta čas...
Naj medi!

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 57733Odgovor Fizikalec
Po Jan 07, 2013 8:56 pm

Kr pusti to bo čist ok do časa ko bo paša z pravilno oskrbo, In to zimo so vse slabše ker so zazimljene šibkejše

bostek
Site Admin
PrispevkovCOLON 870
PridruženCOLON Sr Jul 15, 2009 7:31 am
KrajCOLON kozjansko

OdgovorCOLON # 57736Odgovor bostek
To Jan 08, 2013 6:13 am

Jaz sem imel prejšnji teden vse okoli 5 ali več ulic, ampak po mojem lahko preživijo tudi z manj (glede na lansko leto)
Učite se teorije, drugače boste ostali celo življenje v praksi pračebelarja (August b. Berlepš)

JanĹľevec
PrispevkovCOLON 688
PridruženCOLON Sr Maj 05, 2010 7:01 am

OdgovorCOLON # 57737Odgovor JanĹľevec
To Jan 08, 2013 8:12 am

Mesec februar bo odločil kaj bo preživelo in kaj ne bo. Močne družine, ki bi morebiti zaradi relativno visokih temperatur v januarju začele prehitro zalegati, bodo ob zelo nizkih temperaturah februarja, najbolj ogrožene.

Tako, da ima Danilo kar prav, ko zapiše, da se preveč ne vznemirjaj, ker imajo tvoje "slabše" mogoče celo več možnosti za preživetje kot tiste "močne".

Tako bo kot bo odločil gospod Februar!

Drejva
PrispevkovCOLON 668
PridruženCOLON To Okt 02, 2012 8:02 am

Kam so šle :D

OdgovorCOLON # 57738Odgovor Drejva
To Jan 08, 2013 9:18 am

Kaj razkaplete po panjih ali kako veste kako so močne?
Jaz imam sicer visoko podnico in odprto/mrežo od spodaj, ampk ne želim šariti po družinah...

V soboto je bilo pri nas 13°C in so bile vse družine aktivne, čebele so se "sončile" 8), pa tudi nekam malo dalje so letele ko sem jih opazoval. A mi ve kdo povedati kam in zakaj so letale :D. Trenutno so še vse družine žive :wink: upam, da tako tudi ostane kljub slabim napovedim zaradi mojih napak :roll:.

Nič ne cvete :D leska je se najblizje temu. Tudi dren sem šel pogledat in je še v popkih (Dren prvi cvete lahko že zelo zgodaj).

volk
PrispevkovCOLON 2074
PridruženCOLON Če Apr 10, 2008 2:18 pm
KrajCOLON Zemlja

OdgovorCOLON # 57741Odgovor volk
To Jan 08, 2013 7:46 pm

Kaj naj recem, ce so cebele zive in so na vsaj 2 ulicah potem bodo koristile pozne pase.

Drugace pa so pod Jancami na skoraj 700 nadmorske visine, dva dni nazaj vse letele na par zaplat rese, ki ze cveti in so nosile cvetni prah. Vse druzine so narejenci narejeni iz 1 sata zalege 10 aprila, niso bili iztoceni niti na kostanj, zasedajo tudi po 9 satov, naslabsa pa 4 sate.

Na primorskem sem bil vceraj in na vsako druzino dal 1,5 kg pogace. vse letijo na reso in regrat ki ze cveti. Nekatere imajo ze zalego, vecina jih je na 5 do 8 satih, razen dveh ki so na dveh in treh satih. Vse so narejenci narejeni po akaciji 15 maja. iz 1 sata zalege in zrelega maticniak.

V beli krajini pa so na 5 do 7 satih, vse pa nosijo cvetni prah iz ogrscice, ki cveti ze od septembra in ni bila podorana.

Izkusnje me ucijo, da je nuja puscati nekaj kostanja v druzinah za zaleganje v avgustu.

Vcasih se mi ne zdi logicno zakaj cebelarji kar pospravijo slabe druzinice, ce imajo sedaj bolj malo cebel, ces da je slaba matica, vecinoma pa je nepravilna oskrba v juliju in avgustu. Sam pomagam vsem, tudi se mi je zgodilo da takim ki so imele za pest cebel in nic hrane zaradi tihega ropa.
Narava je dekle lepotica,
Ko je voljna,
sama se preda,
ko jo posilis,
Ubiti te da!

Don Leony
PrispevkovCOLON 14
PridruženCOLON Ne Apr 15, 2012 9:08 pm
KrajCOLON Marjeta na dr. polju

OdgovorCOLON # 57884Odgovor Don Leony
Pe Jan 18, 2013 9:50 pm

Pozdravljen, vse nas skrbi kako bo s čebelicami v tem letu, tudi mene. Moje mnenje: ne glej sedaj v januarju koliko ulic zasedajo, ne odkrivaj jih. Pojaviti se mora že prva zalega ( januarja ), čebele morajo dvigniti temperaturo za nekje 10 stopinj, da se nove čebelice pričnejo razvijat. Vsako odkrivanje po moji ZKP - zdravi kmečki pameti le to temperaturo niža in kako bo potem naprej .... ne vem. Jaz jih ne bi gledal in tudi svojih ne gledam. Edino in res edino kar naredim je to , da jih poslušam. To pomeni, da vsako družino enkrat na teden poslušam z navadnim šlaufom in vidim kako šumijo v panju. V kolikor slišim šumenje v panju vem, da je vse okey, v kolikor ga ne slišim pa samo enkrat z šlaufom "potrkam" in vedno se zaslišijo čebelice. To je dober znak. To pomeni, da so OKEY in ne rabiš skrbet za drugo. V kolikor pa se ne zasliši čebelic je pa ponavadi žal..... vsi vemo kaj pomeni. Moram povedati, da tudi vse ne šumijo enako močno - glasno, kot tudi vsak dojenček ne raste enako, zato smo eni višji , drugi nižji.
Da strnem: Jaz ne bi gledal v panj, nikakor ne v JANUARJU!. Sedaj jih lahko samo poslušamo na bradi , da šumijo. To pomeni, da je z njimi vse TIPI TOP. V februarju ( odvisno od vremena ) je pa drugo, tudi februarja jih ne gledam, edino kar naredim jim dodam pogače v kolikor vreme to dopušča, v nasprotne jih pustim pri miru in ne vznemirjam. Vsak poseg v njihovo življenje pomeni vznemirjenje in tudi večjo porabo hrane. Malo drugače: če bi meni kdo odprl okno januarja v hiši mi verjetno ne bi bilo prav. Poslušaj jih in boš videl, da ti potihoma šumijo. Upam, da sem ti nekoliko pomagal . Pozdrav Leon :)

imker
PrispevkovCOLON 580
PridruženCOLON Ne Dec 05, 2004 5:12 pm
KrajCOLON Ljubljana
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 57891Odgovor imker
So Jan 19, 2013 6:50 pm

[quote="volk"]Kaj naj recem, ce so cebele zive in so na vsaj 2 ulicah potem bodo koristile pozne pase.Na primorskem sem bil vceraj in na vsako druzino dal 1,5 kg pogace.
---------------------------------------------------------------------------------------------
...dokazano je ,da pogače za razvoj čebeljim družinam nič ne pomagajo, ne v jeseni ne spomladi. Večja pa je možnost ,da dobite sladkor v med. Škoda denarja in časa.
I.J.

Uporabniški avatar
drago75
PrispevkovCOLON 118
PridruženCOLON To Jan 19, 2010 11:16 am
KrajCOLON GORI©KA BRDA

OdgovorCOLON # 57899Odgovor drago75
So Jan 19, 2013 10:24 pm

[quote="volk"]
Na primorskem sem bil vceraj in na vsako druzino dal 1,5 kg pogace. vse letijo na reso in regrat ki ze cveti. Nekatere imajo ze zalego, vecina jih je na 5 do 8 satih, razen dveh ki so na dveh in treh satih. Vse so narejenci narejeni po akaciji 15 maja. iz 1 sata zalege in zrelega maticniak.


Ne vem, če veš kje je primorska ma tukaj vsekakor, zdaj ne cveti spomladanska resa..mogoče do konca januarja....... regrat pa cveti konec marca ko so češnje v polnem cvetenju. Od konca decembra je edini vir CV navadna leska.
LP
Zadnjič spremenil 2, dne drago75, skupaj popravljeno 0 krat.

volk
PrispevkovCOLON 2074
PridruženCOLON Če Apr 10, 2008 2:18 pm
KrajCOLON Zemlja

OdgovorCOLON # 57906Odgovor volk
Ne Jan 20, 2013 1:35 pm

Ne vem kaj naj vsem recem.
Prvic, pogaca je po mokjih izkusnjah zelo pomembna, kjer daje narava spomladi malo. Res pa je da imajo clani na forumu vec izkusenj od mene, zato pac moja opazanja na 200 druzinah temeljijo na napacnih predpostavkah. In sklepih. Naj pa opozorim da uporabljam pogaco s dodatkom kobalta.

Kaj cveti kje. Vsekakor slabo vidim na eno oko, na drugega mi je pa ocitno 7 januarja letos nekaj padlo. Ce so pred 2 tedni torej pred snegom na jancah na skoraj 800 m nadmorske z juznih leg nosile cvetni prah z rese, in to ne opazovano na zrelu pac pa na resi, in 7 januarja pri izoli z rese, potem je ocitno veter zanesel cvetni prah z leske na reso. No rozmarin pa itak skoz pocvita ta cas.

Da se ne boste slepili, vceraj smo naredili nujen pregled pri cebelah pod jancami, ker so silile ven. Imajo po dva sata zalege in to ne malo zalege, pac pa po pol sata vsakega in to zaprte. Cvetni prah je naredil svoje in marsikdo bo imel stradajoce cebele ali bo pa brez.
Narava je dekle lepotica,
Ko je voljna,
sama se preda,
ko jo posilis,
Ubiti te da!

Acer
PrispevkovCOLON 95
PridruženCOLON Pe Jun 29, 2012 11:40 pm
KrajCOLON Maribor

OdgovorCOLON # 57908Odgovor Acer
Ne Jan 20, 2013 2:06 pm

Saj vseeno vsak po svoje, glavno je da čebele preživijo, da se dobro razvijajo in morda kaj tudi prinesejo. Verjamem, da se vsak čebelar samo trudi pomagat svojim čebelam koliko pač najbolje ve in zna.
Ko sam ocenjujem moč družine to naredim v 10 sekundah, potiho odprem vratca panja, samo odmaknem penasto gobo in z baterijo posvetim skozi mrežico plodiščnega okenca nato pa preštejem na koliko ulicah so. Potem potiho zaprem. To počnem vsako leto in vsak mesec ker si vse to zapisujem. Zanimivo je preko zime te podatke obdelovat, računat, primerjat itd. Morda kdaj odkrijem kaj :) Naj povem še da zaradi štetja zasedenosti ulic nisem izgubil družin. To delo opravim navadno ko je temperatura pozimi nad ničlo in ne v v hudem mrazu in vetru.
Je pa letošnje leto res zanimivo zato sem se z to temo tu tudi oglasil, namreč res vsako leto so bile močnejše kot letos preko zime in firbčen čakam kakšen bo letos razvoj. Ste me pa nekateri potolažili, upam da mi veečina ostane, (prev tako vsem vam). Sem pa ravno prišel iz stojišča ki je v snegu, danes sem jih samo poslušal skozi cevko in vse brenčijo :)
Lepo nedeljo želim vsem!
Naj medi!

Uporabniški avatar
Oldy
PrispevkovCOLON 331
PridruženCOLON Po Apr 18, 2005 1:02 pm
KrajCOLON Muta
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 57926Odgovor Oldy
Ne Jan 20, 2013 10:57 pm

Sploh mi ni jasno zakaj "šarate" PO PANJIH. Saj je vseeno na kolikih satih čebele prezimujejo. Tudi če bi na dveh satih jim ne moreš pomagati. Samo uničuješ klimo, ki so jo čebele ustvarile. Sem mnenja, da lahko samo poslušaš, kot je opisal Don Leony. Če pa jih ni slišati se pa to takoj zapre in očisti. Navadno pogledam v panj kakšno je stanje družine, ko opravljam zimsko uničevanje varoze in nato šele v februarju, ko dopušča vreme.
Pustite čebele počivati, LE TAKO bodo preživele in vam bodo v veselje in ponos.
"Ne jemljite si k srcu niti zmage niti poraza. Oboje se namreè nekoè spremeni v niè."

http://www.begic.si/
info@begic.si

Acer
PrispevkovCOLON 95
PridruženCOLON Pe Jun 29, 2012 11:40 pm
KrajCOLON Maribor

OdgovorCOLON # 61720Odgovor Acer
Pe Nov 22, 2013 4:35 pm

Pa je leta konec. Iz tistih šibkih družin ki so spomladi zasedale le nekaj ulic so se razvile močne družine prinesle so krepko preko 40 kg v povprečju in dale vsaka po eno rezervo... sedaj pa so zopet pred zimskim mirovanjem.
Opažam pa letos drugo skrajnost precej jih je zelo močnih za ta čas, zasedajo celotno plodišče in pol medišča. Bil sem kr v dilemi kaj storiti, ko sem prišel kapat z okasalno kislino, tako da jih niti nisem zdravil, bom počakal da se spravijo v gručo. Se kar malo bojim da nebo poraba hrane prevelika. Upajmo da bo zima ugodna za prezimitev.
Naj medi!

oasis
PrispevkovCOLON 364
PridruženCOLON Po Jun 10, 2013 1:42 pm

OdgovorCOLON # 62362Odgovor oasis
Sr Jan 08, 2014 9:47 am

Včeraj sem malo pogledal v panje...moram reči, da so družine precej številčne. V AŽ 10s 7ulic polno zasedenih..ostale ulice malo manj. Satov sicer nisem gledal ali matica zalega...za enkrat se držijo OK. Me je pa pičila prva čebela letos :)

Upam, da v prihodnjih mesecih ne bo kakih neljubih scenarijev...tega filma res nebi rad gledal.

medo4
PrispevkovCOLON 358
PridruženCOLON So Nov 20, 2010 8:28 pm
KrajCOLON ®etale (haloze)
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 62363Odgovor medo4
Sr Jan 08, 2014 10:28 am

Če so 6 ali 7 ulic so kar dobre, drugače pa lahko pri žrelu prisluhneš z cevko in tako brez odpiranja izveš dovolj. Če je že vreme neugodno in januarja letajo čebele in komarji jih ni potrebno vznemirjati še zaradi radovednosti, če si ga kaj kiksnil se bo pokazalo spomladi. Saj čez poletje ima lahko vsak čebele , samo čez zimo jih je težje spraviti žive. To je moje mnenje.
Lp,Medo4

oasis
PrispevkovCOLON 364
PridruženCOLON Po Jun 10, 2013 1:42 pm

OdgovorCOLON # 62364Odgovor oasis
Sr Jan 08, 2014 11:39 am

Zanimala me je zalega, ko so nekateri to tako izpostavljali...

Pa me je potem minil pregled, ker so pri večini panjev vratca tako zadela s propolisom, da jih niti odpret nisem mogel...tako, da sem potem samo zkozi mrežico analiziral s pomočjo svetilke ;)

Še za boriss-a...videl pa nič pametnega razen tega, da čebele so :)

JanĹľevec
PrispevkovCOLON 688
PridruženCOLON Sr Maj 05, 2010 7:01 am

OdgovorCOLON # 62365Odgovor JanĹľevec
Sr Jan 08, 2014 11:46 am

oasis napisal/-aCOLONVčeraj sem malo pogledal v panje...moram reči, da so družine precej številčne. V AŽ 10s 7ulic polno zasedenih..ostale ulice malo manj. Satov sicer nisem gledal ali matica zalega...za enkrat se držijo OK. Me je pa pičila prva čebela letos :)
Upam, da v prihodnjih mesecih ne bo kakih neljubih scenarijev...tega filma res nebi rad gledal.
Če se bo takšno vreme s tako visokimi temperaturami še nadaljevalo nekaj časa in bo februar pokazal zobe, potem se bodo spomladi lahko še najbolj veselili tisti, ki se še danes z zasedenostjo ulic s čebelami ne upajo pohvaliti. Močnejša je danes družina, večja nevarnost za propad bi ji v februarju lahko pretila.

oasis
PrispevkovCOLON 364
PridruženCOLON Po Jun 10, 2013 1:42 pm

OdgovorCOLON # 62366Odgovor oasis
Sr Jan 08, 2014 12:33 pm

@Janževec

Amapak kolikor je meni znano so se pri večini čebelarjev zazimile preceje močne družine...eni pravijo nadpovprečno močne glede na prejšnja leta. Zivi bili pa vidjeli ;)

bostek
Site Admin
PrispevkovCOLON 870
PridruženCOLON Sr Jul 15, 2009 7:31 am
KrajCOLON kozjansko

OdgovorCOLON # 62367Odgovor bostek
Sr Jan 08, 2014 12:41 pm

Nekateri pa že krmijo na veliko...
Učite se teorije, drugače boste ostali celo življenje v praksi pračebelarja (August b. Berlepš)

JanĹľevec
PrispevkovCOLON 688
PridruženCOLON Sr Maj 05, 2010 7:01 am

OdgovorCOLON # 62368Odgovor JanĹľevec
Sr Jan 08, 2014 12:47 pm

bostek napisal/-aCOLONNekateri pa že krmijo na veliko...
Ti pa se bodo skoraj zagotovo poslovili od večine svojih čebeljih družin.

bostek
Site Admin
PrispevkovCOLON 870
PridruženCOLON Sr Jul 15, 2009 7:31 am
KrajCOLON kozjansko

OdgovorCOLON # 62369Odgovor bostek
Sr Jan 08, 2014 1:08 pm

Po mojem niti nebi vzele, pa še dosti energije gre za predelavo. Se motim?
Učite se teorije, drugače boste ostali celo življenje v praksi pračebelarja (August b. Berlepš)

storĹľ
PrispevkovCOLON 121
PridruženCOLON To Avg 24, 2010 10:01 pm

OdgovorCOLON # 62370Odgovor storĹľ
Sr Jan 08, 2014 1:20 pm

Včeraj sem pokukal malo po čebelnjakih. Hrane zadosti(smo 2 panja sta imela malo malo). Poraba na tehtnici od 31.11 do včeraj 4,4kg. Čebele so se zazaimile napovprečno močne. Izletavajo močno iz vseh panjev. Glede na moč čebel ki sem jih videl včeraj bi sigurno jemale raztopino. Vendar kdor ni nakrmil dovolj jeseni je tole početje metanje denarja skozi okno. Najbol pomemben del zime šele pride. Če stisne mraz ter se otopli začetek marca ali kasneje je možno da bo propadlo veliko družin. Po pogovorih ima veliko čebelarjev še med mane ob gnezdih družin. Počakajmo na pomlad potem bomo pa lahko ocenjevali dokončno moč čebel, % izgub čebel.
Lp

MorfejĂ
PrispevkovCOLON 105
PridruženCOLON Sr Jan 11, 2012 9:13 am

OdgovorCOLON # 62372Odgovor MorfejĂ
Sr Jan 08, 2014 2:53 pm

Ja, tudi v mojih panjih je kar nekaj mane vmes, kar me malo skrbi. Bomo videli spomladi.

20 odstotkov družin mi je sicer že propadlo. Verjetno, ker sem ji prepozno krmil in so v zimo vstopile še z kar nekaj zalege.

medo4
PrispevkovCOLON 358
PridruženCOLON So Nov 20, 2010 8:28 pm
KrajCOLON ®etale (haloze)
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 62374Odgovor medo4
Sr Jan 08, 2014 6:56 pm

Tudi moje so šle močne v zimo in že pred dvema tednoma so iskale vodo , tak da matica sigurno zalega. Danes sem malo pogledal okrog čebelnjaka ,in opazil da nosijo rumen cvetni prah. Spet ena težavna zima, če se bo to nadaljevalo.
Lp,Medo4

boriss
Site Admin
PrispevkovCOLON 3074
PridruženCOLON So Sep 08, 2007 9:23 am

OdgovorCOLON # 62375Odgovor boriss
Sr Jan 08, 2014 7:24 pm

NA krasu zalege ni niti za vzorc.

volk
PrispevkovCOLON 2074
PridruženCOLON Če Apr 10, 2008 2:18 pm
KrajCOLON Zemlja

OdgovorCOLON # 62377Odgovor volk
Če Jan 09, 2014 1:53 am

No vsaj en pameten odgovor. Vsi ki vidite da cebele nosijo cvetni prah. Meni na primorskem so lani nosile cvetni prah celo zimo, ker sem imel njivo cvetoce repe celo zimo 1 meter za panji, pac lastnik zemljisca ni pobral repe, in je kar cvetela celo zimo. Pa se konec januarja ni bilo zalege.
Narava je dekle lepotica,
Ko je voljna,
sama se preda,
ko jo posilis,
Ubiti te da!

ana2
PrispevkovCOLON 211
PridruženCOLON So Mar 31, 2012 9:42 pm
KrajCOLON Krška vas

OdgovorCOLON # 62378Odgovor ana2
Če Jan 09, 2014 7:42 am

Volk, naj te Bog usliši.
Enkrat je potrebno zaèeti.

Goba
PrispevkovCOLON 141
PridruženCOLON Po Jun 29, 2009 2:17 pm
KrajCOLON Medvode

OdgovorCOLON # 62385Odgovor Goba
Če Jan 09, 2014 11:11 am

Včeraj (8.1.2014) sem na (zelo) hitro pregledal 5 družin na lokaciji Medvode. Vse prezimujem v dveh polnih LR nakladah. Glavni namen pregleda je bilo preverjanje hrane v panjih.

Vseh 5 družin (1 naravni roj, 2 izrojenca, 2 narejenca) ima še dovolj hrane in so lepo razvite. Čebele so bile na 5. do 8. satih, še pred pregledom pa so izletavale kot nore. Ni čudno, saj je bilo celo senci 10 stopinj.

Oba izrojenca imata gnezdo nekje na sredini naklad in nad gnezdom čez glavo dovolj hrane. Ostale tri družine pa so v glavnem v gornji nakladi. Centralni sat gnezda pa ima venec medu na najožjem delu še najmanj 5 cm širok. Zato pogače nisem nikjer dodajal.

Nisem pa opazil, da bi nosile cvetni prah. Pa vendar. Centralni sat v družini (lanski naravni roj) je imel za dlan lepe strnjene pokrite zalege.

Zalege v obeh narejencih nisem opazil kar pa sevede ne pomeni, da je ni, saj sem izvlekel le centralni sat.

Sumim pa, da ima najmanj živahnejši izrojenec zalego. Glede na položaj gnezda v obeh izrojencih, bi moral brskati po spodnji nakladi, da bi sum potrdil. Seveda sem jih raje pustil pri miru.

Kolega čebelar je pregledal družine v okolici Medvod. Vse družine v AŽ panjih (najmanj 10 družin) so imele pokrito zalego na 1 do 3 satih. V nakladah (GJ - AŽ satnik) je imela zalego le družina, ki jo prezimuje v eni nakladi. Družine ki jih prezimuje v dveh nakladah, zalege niso imele. Družine je pregledal bolj natančno kot jaz!

L.P.: Goba

JanĹľevec
PrispevkovCOLON 688
PridruženCOLON Sr Maj 05, 2010 7:01 am

OdgovorCOLON # 62386Odgovor JanĹľevec
Če Jan 09, 2014 1:58 pm

Ker o čebelarjenju v nakladnih panjih ne vem nič, pišem le o nevarnostih, ki bi lahko prežale čebelam v AŽ panjih. To, da nekateri sedaj brkljajo po panjih in gledajo koliko je hrane, ne pomeni veliko ali skoraj nič. Tudi, če imajo danes v panjih še tako veliko hrane še ne pomeni, da so čebele rešene. V SV Sloveniji je v panjih že relativno veliko zalege in če bi februar stisnil, potem se lahko dogodi, da bi čebele pomrle "ob polni mizi." Ker bodo med ob gnezdu porabile in zalege ne bodo zapustile do svojega žalostnega konca.

Vse je odvisno torej od temperatur v februarju in trajanju nizkih temperatur v tem mesecu. Tudi, če bi matice danes popolnoma končale zaleganje, bi potrebovali čas 21 dni, da bi se izlegla vsa zalega. Matice pa počasi še vedno zalegajo in tako z izleganjem že vstopajo v februar.

Uporabniški avatar
zver
PrispevkovCOLON 563
PridruženCOLON Po Nov 07, 2005 2:42 pm
KrajCOLON MS, Iľakovci 69

OdgovorCOLON # 62389Odgovor zver
Če Jan 09, 2014 9:04 pm

Zdravo,

naše čebele so prejšnjič bile vse zunaj. Celo ropati so zažele eno družino, mislim, da sem poškodoval matico, ko sem vlačil ven tiste trake od "zdravila".

Nisem pa šel gledat zalege, tako da me zanima ali je kateri čebelar v V oz SV sloveniji kaj kukal v gnezda in koliko je kaj zalege. Sedaj se nam namreč obetajo hlednejši časi in če so sedaj jajčeca, bo kriza s takimi družinami res velika.

Predpostavimo, da imamo takih polovico družin in da bo prišla sedaj huda zima vsaj za mesec dni.

Kaj lahko storimo, da preprečimo propadanje družin. Je kak smisel da bi greli take panje, recimo s kakimi mrežicami, ki ne dosežejo več kot 30 stopinj in temperaturo lahko reguliraš, ki bi jih nastavil zadaj za vratca. Torej bi le vprašal, katero temperaturo nastaviti, da bi mirovale in da ne bi preveč obmirovale na enemmestu, da bi bilo ravno prav.

tu se mi potem pojavi vprašanej, če ne bi potem silile čebele na plano? to bi lahko rešil verjetno da bi jim naredil umetno noč za cel mesec, ker če bi potme prišle ven, bi jih takoj stisnilo.
tij se samo fèi

BUTTON_POST_REPLY

Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 1 in 0 gostov