Žveplov cvet - najneškodljivejši način tretiranja ?

tehnologija čebelarjenja, prevažanje čebel

ModeratorCOLON volk

levstek008
PrispevkovCOLON 1676
PridruženCOLON Če Maj 22, 2008 1:46 pm

OdgovorCOLON # 51735Odgovor levstek008
To Dec 06, 2011 10:14 am

Ti, Jernej, kar preizkušaj....nimam nič proti. Si se zaletel že tudi v kakšno drugo, "ziher tapravo stvar", pa vemo kje se je končalo. Dobro, sej gre za tvoje čebele.

Si pa zelo prepričan da bi ta žveplo funkcioniralo. Mam občutek da glih ne poznaš princip delovanja varoje in njenega razvoja... pa pustimo to, že veš kaj delaš.
SAMO MRTVA VAROJE JE DOBRA VAROJA!!

Lp Matej
___________
skyp:levstek008

Timijan
PrispevkovCOLON 868
PridruženCOLON Po Okt 20, 2008 9:13 pm
KrajCOLON BELA KRAJINA

OdgovorCOLON # 53889Odgovor Timijan
Če Mar 22, 2012 11:03 pm

Samo eno sporočilce, morda komu pride prav: pri meni se je žveplov cvet/sladkor odlično obnesel: preživel sem 100% vse družine iz lanske pomladi, tudi kakšnega "slabiča". Tretiral sem jih kakšne šestkrat. Na podničnem vložku te dni, med drobirjem, od oktobra do sedaj, ne najdem več od 10 do 20 varoj.

Lep pozdrav vsem, T
Frank iz Kanade: Glavno je da so èebelar in njegove èebele ena enota - trdno povezani kot kakšna stara, kmeèka dvorišèna metla...

Uporabniški avatar
semperit
PrispevkovCOLON 136
PridruženCOLON Pe Apr 30, 2010 11:09 pm

OdgovorCOLON # 53896Odgovor semperit
Pe Mar 23, 2012 10:35 pm

zdravo"mene pa zanima nov princip zdravlenja "kak se ze imenuje nekaj na žveplo"se motim....

Timijan
PrispevkovCOLON 868
PridruženCOLON Po Okt 20, 2008 9:13 pm
KrajCOLON BELA KRAJINA

OdgovorCOLON # 55278Odgovor Timijan
Če Maj 31, 2012 7:34 am

Hoj! Letos bo, kot kaže, še slabše leto z medom kot lani, vemo pa, da slabe paše še povečajo težave z varojo in da je bil že lani hud masaker v Sloveniji. Slišal sem ocene, da je umrlo 50 - 70% čebeljih družin?

Ker boste nekateri mogoče poskusili z žveplovim cvetom, bi morda ponovil nekaj opornih točk. Ne bi govoril o tem, naj bodo plodiščni in mediščni sati vedno ločeni, kar je stvar higiene.

1. Tretiranje z ŽC mora biti večkrat ponovljeno. Ni dovolj le dvakrat ali trikrat (zato tudi ni pri srcu profijem). Vsaj dve rundi po petkrat, pa morda še kakšni dve ali tri tam pred koncem leta. Če je hudo, pa vsak mesec po eno serijo, seveda ne vsakodnevno. Vse to so seveda le moje ocene.

2. Tretiranje kombinirati z močno priprtim žrelom. Naj panji malo kondenzirajo. Ko je v panju takšna zaprta klima, propolisovi vodotopni delci pridejo v njo in preprečujejo kup sekundarnih okužb, ki jih povzročajo varojini ugrizi na čebeli.

3. Izkoristite poletno vročino za to - s tem ŽC in propolis delujeta močneje, varoja pa je na nekoliko povišano T zelo občutljiva.

- Bila so vprašanja, če je podnična mreža nujna. Vemo da veliko pomaga, a kot opažamo, morda niti ni nujna, če je problem imeti jo, kajti vsak najmanjši varojin kontakt z žveplovim cvetom varojo dela neplodno. Tudi če je to v mikrodelcih v čebelji celici, hrani. Sam še nisem videl žive varoje med ŽC na podnici.

- Ne jemljite ves med čebelam jeseni, kajti potem morajo predelovati po 10 ali 20 kg sladkorja v zalogo, istočasno pa morajo pridelati in oskrbovati zimske čebele, ki so ključne za preživetje in bi morale biti najvitalnejše. Le kako so lahko vitalne, če so dodatno tretirane s hudimi strupi in kislinami? Bolje je v medišču pustiti vsaj kakšne 4 sate medu in čebelam januarja ali februarja dodati pogačo, kot vzeti ves med, jim dati le sladkor, itd, kajti na tak način se res potrudimo pridobiti šibke zimske čebele.

No, to so le misli enega začetnika, ki sanjari o čebelarjenju brez kemije. Kar sem napisal o ŽC nas je naučil Rudi Pavlović, ostala so moja opazovanja. Letošnja zima zna biti še hujša kot lanska, zato bi bilo dobro biti nežen s čebelicami - celo do te mere, da se jim pusti ves med, če ga ni dovolj. Vse to se bo vrnilo naslednje leto, ko je čas, da bo spet hudo medilo.

Se gremo učit - Narava je najboljši učitelj. Pa dobro rihtajte, T
Frank iz Kanade: Glavno je da so èebelar in njegove èebele ena enota - trdno povezani kot kakšna stara, kmeèka dvorišèna metla...

mg
PrispevkovCOLON 808
PridruženCOLON Sr Feb 03, 2010 1:18 am

OdgovorCOLON # 55304Odgovor mg
Pe Jun 01, 2012 10:18 am

Timijan, a je zadosti, da se ŽC posipa na vrh satnikov, ali ga je treba napuhat po čebelah, med ulice?
lep pozdrav

Timijan
PrispevkovCOLON 868
PridruženCOLON Po Okt 20, 2008 9:13 pm
KrajCOLON BELA KRAJINA

OdgovorCOLON # 55325Odgovor Timijan
Pe Jun 01, 2012 9:40 pm

Ni OK kot smo delali s puhanjem sladkorja od spodaj ali vmes, niti ni dovolj samo na okvirje, ampak je najboljše, govorim o nakladnem panju, da zgoraj nasipaš med ulice. Seveda mešanico sladkorja in ŽC. Jaz uporabim tisti puhalnik za ročno žvepljanje trte, ki pa ga ne stiskam, ker preveč pihne, pa gredo čebele v zrak, ampak samo nalahko trkam in tresem dol med vrste skozi cevko. Potem pa (saj itak ostane gor), na vrhnje letvice še malo zalogico, da one brskajo za sladkorjem in stvar pada dol med vrste. Kar je viška pa tako pade pod podnično mrežo.

V AŽ pa kaj podobnega, ali pa celo puhanje med vrste, tudi bo OK. Pa poskrbeti - AŽ satniki so super za to - da se nasuje nekaj prahu tudi na zgornji del okvirjev, da to potem še nekaj časa trosijo navzdol.

Tako nekako, pa ne pretiravat, večkrat po manj, čisto malo pa spet ne. Občutek.

Dobro rihtaj, T
Frank iz Kanade: Glavno je da so èebelar in njegove èebele ena enota - trdno povezani kot kakšna stara, kmeèka dvorišèna metla...

BUTTON_POST_REPLY

Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 1 in 0 gostov