Kako ugotoviti, kjer je matica?

vse o vzreji čebeljih družin

ModeratorCOLON volk

BUTTON_POST_REPLY
MorfejĂ
PrispevkovCOLON 105
PridruženCOLON Sr Jan 11, 2012 9:13 am

Kako ugotoviti, kjer je matica?

OdgovorCOLON # 54825Odgovor MorfejĂ
Pe Maj 04, 2012 9:19 am

Zanima me, če obstaja kakšen način, kako ugotoviti, ali je matica v plodišču ali v medišču AŽ panja, ne da bi odpiral panj.

strickorle-Jani
PrispevkovCOLON 217
PridruženCOLON To Dec 09, 2008 10:51 pm
KrajCOLON Rute nad Vel.laąami

OdgovorCOLON # 54828Odgovor strickorle-Jani
Pe Maj 04, 2012 2:01 pm

..brez da bi odpiral pajn nikakor,razen spomladi,ko vidiš kje je gruča drugače pa vidiš ob posegu v pajn kjer je zalega je tudi matica še bolj natančno pa,da je matica res prisotna poiščeš sat kjer so jajčeca na takem satu se rado dobi tudi matico
Kar cebelica nam da,to pozivi nas in okrepca

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 54835Odgovor Fizikalec
Pe Maj 04, 2012 4:35 pm

Če je družina močna je načeloma pravilo, da dela prizidke PRVO na mrežo v delu panja kjer je "plodišče" oziroma matica in zalega, če gre za AŽ panj razen, če ni matične rešeke in se sprehaja. Drgač pa če odide gor je venomer gor in prizidki lahko povejo kje se nahaja ni pa to neko pravilo sveto sploh ne ko je medenje oziroma natančneje, ko je panj poln takrat zidajo tud medišče. Samon spodaj čebele meda ne nosijo lih, če je matica zgoraj bolj CP nabijhejo. Da to opaziš moraš met kaj kilometrine ampak je brezpredmetno, če ne veš kje je je nuja odpret in panj uredit.

alesni10
PrispevkovCOLON 29
PridruženCOLON Po Jun 20, 2011 2:13 pm
KrajCOLON Koroąka

OdgovorCOLON # 54882Odgovor alesni10
To Maj 08, 2012 1:51 pm

Pozdravljeni,
imam en problem pri enem panju...Torej stvar je taka, ko sem širil panj v medišče sem prestavil tudi 3 sate zrele zalege v medišče, vendar kljub temu da sem matico našel mi je zgleda nekako ušla v medišče, to je bilo 20.4.. Torej matico imam v medišču, ker pa je zdaj v mediščnih satih kar precej zalegla oz. je 7 satov zalege. spodaj pa je zdaj ni več, ampak so mi čebelice pričele sate polnit z CP in medom 5.5..
Pa še nekaj 29.4. sem našel 4 zaprte matičnike v plodišču. Iz teh matičnikov pa so se že razvile matice. Vendar še družina ni rojila.
Zanima me ali zaradi tega ker je matica zgoraj družina ni rojila???
Družina pa je zelo močna AŽ 10S je praktično popolnoma poln, zgoraj in spodaj.

Torej z 5.5. pa sem našel tudi zgoraj 3 lepe matičnike. spodaj pa nič saj tako ali tako ni več zalege.

Kaj naj naredim v tem primeru???

Torej Najdem matico in jo prestavim v plodišče, in samo zamenjam dva sata na katerem bo pač matica....ali moram praktično vse sate zamenjat med plodiščem in mediščem???

Saj vem da sem slabo odreagiral, saj bi moral prej opazit da je zgoraj matice in bi jo moral nemudoma prestavit dol. :(

Napaka iz katere se bom kar nekaj naučil.

Hvala za pomoč in razumevanje.

Lep pozdrav!! Anton

NAJ MEDI!!!! :))

medo4
PrispevkovCOLON 358
PridruženCOLON So Nov 20, 2010 8:28 pm
KrajCOLON ®etale (haloze)
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 54883Odgovor medo4
To Maj 08, 2012 2:45 pm

Narejence naredi, panj pa je potrebno urediti saj o tem je veliko napisanega.

Lp

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 54885Odgovor Fizikalec
To Maj 08, 2012 3:38 pm

Naredi narejence vsaj ene 3 iz te zalege, spravi matico dol sate iz plodišča v vsak narejenec po 2 in zadeva je rešena. Čebel ostane dovolj za nabiranje, matičnike imaš dobil boš vsaj 3 nove družinice predvidevam se vsaj ena neu oprašila. Konec cele štorije sam čim prej to naredi, da še kaj meda dobiš.

PA GOR se zalega nikol ne prestavlja sploh ne pokrita to je neumnost na kubik. Prvo je tam v napoto drugvo mladice, ki se povalijo grejo dol in delajo gužvo. Če hočeš se znebit čebel z plodišča potem daj sat ali dva odkrite gor, da potegneš mladice v medišče.

Marko P
PrispevkovCOLON 247
PridruženCOLON Ne Mar 07, 2010 4:25 pm

OdgovorCOLON # 54889Odgovor Marko P
To Maj 08, 2012 10:27 pm

Danilo ali vedno prestavljaš gor samo odkrito zalego,
tudi pri prevešanju, če že prestavljaš?
V literaturi v večini primerov zagovarjajo prestavljanje
pokrite zalege, sem pa kmalu opazil, da se
mladice poležejo, zgoraj nastane prostor, v plodišču
pa se vmes odkrita zalega pokrije - dodaten prostor ni
sproščen,

lp

Marko P.

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 54892Odgovor Fizikalec
Sr Maj 09, 2012 2:14 pm

Jaz delam marsikaj "narobe" od literature načeloma pa NIKOLI ne prevešam zalege, ker je to kontraproduktivno razen kak sat kerega hočem izločit. Napisal sem, ker včasih je probvlem, ko čebele čepijo v plodišču sploh če je slabo medenje. Takrat treba dat gor odkrito zalego, da povlečeš odvečne mladice gor, da jo oskrbujejo in spprostiš plodišče.

MorfejĂ
PrispevkovCOLON 105
PridruženCOLON Sr Jan 11, 2012 9:13 am

OdgovorCOLON # 54938Odgovor MorfejĂ
Po Maj 14, 2012 1:46 pm

Zdaj mi ni več čisto nič jasno. Matice ne najdem nikjer. V medišču je nekaj malega enodnevne in nekajdnevne zalege, čebele pa so po vsem plodišču potegnile matičnike. Nekaj sem jih našel tudi v medišču.

Danes sem odstranil zadnja okna na mediščih in plodiščih, pa naj se prosto sprehajajo.

BUTTON_POST_REPLY

Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 1 in 0 gostov