Zaščita kranjske čebele

vse o vzreji čebeljih družin

ModeratorCOLON volk

BUTTON_POST_REPLY
volk
PrispevkovCOLON 2075
PridruženCOLON Če Apr 10, 2008 2:18 pm
KrajCOLON Zemlja

Zaščita kranjske čebele

OdgovorCOLON # 53669Odgovor volk
To Mar 06, 2012 10:19 am

Glede na zadnje polemike o krizanju kranjice z italijanko in drugimi pasmami cebel, sem po pogovarjanju z razlicnimi cebelarji z cele slovenije prisel do naslednjih sklepov:

1. odbira matic ne pripomore nic. Zakaj? Ker se tako cisto kranjico oplodi tudi kak krizan trot. Njene potomke bodo tako krizane. In ponovna vzgoja cistih kranjskih matic iz takega gradiva ni vec mogoca( vsaj za laike ne.)

Zato podajam edino mozno resitev. Da Zveza, ali pa ministrstvo postavita v mrezi na 10 km opazovalne postaje, v vsaki bi moralo biti nekaj panjev( recimo 10), vsak panj bi moral imeti noter po 2 sata z trotovsko satnico, ko bi bila trotovina pokrita bi se zaradi varoze prenesla v 2 panja, v katerih bi se izvalili troti, ki bi bili tudi zdravljeni za varozo(zaradi reinvazije v okolico). Ti troti bi bili iz znanih druzin, cistih linij. Tako bi v celi sloveniji povecali stevilo trotov, ker jih je pac iz drugih panjev neprimerno manj, bi troti iz plemenisc oplodili matice v okolici. Take postaje bi tudi koristili kot opazovalne za medenje.
Narava je dekle lepotica,
Ko je voljna,
sama se preda,
ko jo posilis,
Ubiti te da!

janezveliki
PrispevkovCOLON 114
PridruženCOLON To Okt 07, 2008 8:25 pm

Zaščita kranjske čebele.

OdgovorCOLON # 53672Odgovor janezveliki
To Mar 06, 2012 5:55 pm

Kakor razumem, je bojazen križanja z italijansko čebelo le na naši strani, na italijanski s kranjico pa ne. Sam mislim, da tega ni mogoče preprečiti z ukrepi vsaj v celoti ne, saj je v preteklosti prišlo do tega križanja kar je popolnoma naravno. Čebelam ne moremo preprečiti letenja čez mejo in zakaj bi jim, saj tako letijo že od vekomaj. V naravi se bo meja križank sama vzpostavila glede na število čebel ob naši ali italijanski strani.

Uporabniški avatar
semperit
PrispevkovCOLON 136
PridruženCOLON Pe Apr 30, 2010 11:09 pm

OdgovorCOLON # 53673Odgovor semperit
To Mar 06, 2012 6:55 pm

mogoče začne nasa vlada izdajat maloobmejne prepusnice za čebele...

bloop
PrispevkovCOLON 746
PridruženCOLON Ne Avg 06, 2006 3:40 pm

Re: Zaščita kranjske čebele.

OdgovorCOLON # 53674Odgovor bloop
To Mar 06, 2012 7:45 pm

janezveliki napisal/-aCOLONKakor razumem, je bojazen križanja z italijansko čebelo le na naši strani, na italijanski s kranjico pa ne. Sam mislim, da tega ni mogoče preprečiti z ukrepi vsaj v celoti ne, saj je v preteklosti prišlo do tega križanja kar je popolnoma naravno. Čebelam ne moremo preprečiti letenja čez mejo in zakaj bi jim, saj tako letijo že od vekomaj. V naravi se bo meja križank sama vzpostavila glede na število čebel ob naši ali italijanski strani.
To bi bilo deloma mozno, tako pa je kar nekaj stvari zaradi katerih, te meje vec ne morejo obstajati.

Deloma bi lahko tudi taksne postaje kot jih omenja volk z vec troti kvalitetnega porekla nekako lajsale pritiske krizanja, a mislim, da glede na vse bo potrebno razmisliti in umakniti zakonodajo, ker realno nima vec smisla. Resnicne podpore pa drugi ukrepi ne bodo imeli, kolikor vidim dogajanje v sirsem okolju.

Uporabniški avatar
medmax
PrispevkovCOLON 29
PridruženCOLON Če Sep 09, 2004 11:50 am
KrajCOLON Dobje pri Planini

Re: Zaščita kranjske čebele

OdgovorCOLON # 53917Odgovor medmax
Po Mar 26, 2012 6:17 pm

volk napisal/-aCOLONGlede na zadnje polemike o krizanju kranjice z italijanko in drugimi pasmami cebel, sem po pogovarjanju z razlicnimi cebelarji z cele slovenije prisel do naslednjih sklepov:

1. odbira matic ne pripomore nic. Zakaj? Ker se tako cisto kranjico oplodi tudi kak krizan trot. Njene potomke bodo tako krizane. In ponovna vzgoja cistih kranjskih matic iz takega gradiva ni vec mogoca( vsaj za laike ne.)
Ne strinjam se s to trditvijo. Zakaj? Potomec t.j. trot je genetsko identičen matici torej cisti apis m. carnica.
Res pa je, da matice ni smiselno uporabiti za nadaljno rejo. Takšno matico je smiselno izločiti iz vzreje preden zaleže matičnike. Lahko pa zaleže trote.

Odbira matic je ključnega pomena!

Zelo veliko se govori o "križancih". Ali lahko objavite fotografije križancev (čebel in trotov).

Barva obročkov:
Opažam pravo gonjo proti "obarvanim" čebelam.
Moja vprašanja:
1.Ali je vsaka obarvana čebela križanec?
2. Kakšna je ta barva? Rjava, usnjeno rjava, rdečkasto rjava, rumena?
3. Kdo in na podlagi česa je določil barvni index? itd...

.... "Prvi zadkov obroček proti oprsju je rdečerumen, drugi so sivi." (Anton Janša: Popolni nauk za vse čebelarje; l. 1771)

v pomoč (prof. Jos. Verbič: Vzrejajmo najboljše čebele; l. 1947): http://dl.dropbox.com/u/53709668/forum_ ... Zandru.jpg
http://dl.dropbox.com/u/53709668/forum_ ... Verbic.jpg

... "Naše čebele imajo v nekaterih krajih zelo temnorjav, večinoma pa temno rjav oklep. Skrajni konci hrbtnih polobročkov, ki segajo čez trebušne, so za spoznanje svetlejši kot ostali deli." (prof. Jos. Verbič: Vzrejajmo najboljše čebele; l. 1947)

O morfoloških značilnostih Apis mellifera ligustica:
... "Še eno zelo vidno barvno razliko imajo čebelne pasme na zgornjem delu oklepa. Italijanska čebela, zlasti v srednjih in južnih krajih Italije, imajo ob prednjem robu drugega in tretjega obročka in na prvem obročku bolj ali manj široko, rumeno progo. Namesto treh rumenih prog imajo nekatere čebele v gornji Italiji le po eno progo ali ob skrajnih koncih obročkov le rumene lise ali začetke prog."(prof. Jos. Verbič: Vzrejajmo najboljše čebele; l. 1947)

O morfoloških značilnostih Apis mellifera carnica:
"Tudi v naših čebelnjakih vidimo, da imajo čebele v nekaterih panjih po eno ali celo po dve rumeni progi ali njihove začetke. Število takšnih čebel je vobče majhno, vendar različno. V mnogih čebelnjakih ne najdemo nobene, v drugih le v posameznih panjih po nekoliko, v v tretjih polovico in v nekaterih celo večino rumeno progastih čebel." (prof. Jos. Verbič: Vzrejajmo najboljše čebele; l. 1947)

"Največ čistih čebeljih družin, t.j. s čebelami brez rumenih lis in prog, nahajamo pri nas po preiskavah gr. Goetzeja na Dolenjskem, z rumenimi risbami pa na ozemljih, kjer bivata naša in italijanska čebela druga poleg druge." (prof. Jos. Verbič: Vzrejajmo najboljše čebele; l. 1947)

O trotih:
"Glavna barva trotov je od zgoraj taka kakor pri čebelah. Trotje imajo pri vseh evropskih pasmah ob zgornjem robu hrbtnih obročkov bolj ali manj rumeo kovinsko se svetlečo progo. Pri naših trotih so te proge medeno rumene, pri nemških pa bolj črnkaste in včasih komaj vidljive. Te rumene proge pa nas ne smejo speljati na misel, da so italijanskega izvora. Italijanski troti imajo poleg omenjenih ozkih rumenih prog ob zadnjem robu obročkov še po sredini obročkov rumene barve." (prof. Jos. Verbič: Vzrejajmo najboljše čebele; l. 1947)

Pa še zanimivost:
"Dr. Goetze je našel , kakor je razvidno iz njegove zemljepisne karte, ki je bila objavljena v začetku druge svetovne vojne in je ponatisnjena, ker je zelo poučna, tudi v tem spisu
(http://dl.dropbox.com/u/53709668/forum_ ... _barva.jpg)
mnogo čebelnih družin z eno rumeno progo preko drugega hrbtnega obročka na Gorenjskem, in da so po severni Italiji splošno razširjene. Če si zamislimo, da je bilo takih čebel v pretekli dobi iz katerega koli vzroka na Gorenjskem še več, potem je vsaj deloma razumljivo, zakaj Janša piše, da imajo čebele prvi zadkov obroček rdečerumen. Težko pa si razložimo, zakaj pripisuje Janša rumeno barvo prvemu zadkovem obročku in ne drugemu, kjer se običajno nahaja... (prof. Jos. Verbič: Vzrejajmo najboljše čebele; l. 1947)

Naj bo to izhodišče za konstruktivno debato.

Prilagam še nekaj fotografij:
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika

No, in katera je naša kranjica?

lp, Matija
Vzrejališèe èebeljih matic
MEDOKOĹ T -Kozjansko
g: 051 325 369

malina
PrispevkovCOLON 35
PridruženCOLON Če Okt 13, 2011 4:15 pm

OdgovorCOLON # 53932Odgovor malina
Po Mar 26, 2012 11:02 pm

Pri tako lepih slikah ti kar srce zapoje

LP

Meta

BUTTON_POST_REPLY

Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 1 in 0 gostov