kaj se dogaja

vse o vzreji čebeljih družin

ModeratorCOLON volk

Novinka
PrispevkovCOLON 250
PridruženCOLON Če Jan 13, 2011 2:01 am

kaj se dogaja

OdgovorCOLON # 48655Odgovor Novinka
Sr Maj 25, 2011 10:55 am

Sicer je ob takem lepem vremenu in obilici dela težko, da mi bo sploh kdo pravočasno odgovoril, upam pa vseeno lahko...

Kot novinka sem verjetno naredila neumnost. V aprilu sem dobila močno družino v 7 satarju in se je do sedaj v mojem desetsatarju lepo razvila, tudi v medišču je že kar nekaj medenih satov. Rečeno mi je bilo, da naj od te družine letos še ne pričakujem kakšnih donosov in da tudi za rojenje ne bo problem, ker imajo še dovolj prostora. Da naj kar matičnike potrgam in bo to dovolj. Ravno pred enim tednom sem jih zadnjič pregledala in res našla 5 lepih matičnikov, ki so bili že zaprti. Vse sem potrgala, vendar pa potem nisem našla stare matice. Po mladi zalegi sem sklepala, da sem jo pač spregledala. V plodišče sem dala še en prazen sat in medenega iz strani dala v medišče, porezala pa sem tudi trotovino v gradilnem satu. Tako da se je prostor spet malo spostil. 4 sati pa so bili na sredi res lepo polni zalege.
Vmes panja nisem več odpirala, že od včeraj pa se mi je zdelo zelo čudno, da čebele nič kaj dosti ne izletavajo. Bila sem skoraj sigurna, da mi je en roj pobegnil in jih je zdaj pač toliko manj. Na žalost sem imela druge opravke in sem pregled prestavila na danes. Ko sem danes panj odprla, sem opazila, da je čebel še vedno polno in bi se polovica manjkajočih drugače poznala. Čebele so lenobno lezle in zgledalo je, kot da jim je dolgčas. Potem sem zaslišala peti matico. Priznam, nisem kaj dosti brala o tem in na rojenje nisem bila pripravljena. Zato sem se kar odločila, da bom sat, na katerem poje matica kar preselila s še enim satom pokrite zalege in enim medenim v sedemsatarja. Tega sem dala v senco in zaprla izhod, pustila pa režo pri vratih, kjer zaradi mreže čebele tako ne morejo ven. V panju še vedno poje, tako da matica je notri.
Zdaj sem pa na starem panju opazila, da so začele čebele masovno rinit proti žrelu in seveda ven, tako da sedaj pašne čebele niti ne morejo v miru noter. Ne bi rada, da mi čebele uidejo, ker stoji čebelnjak blizu strmega gozda, kjer bi bilo vsakršno lovljenje roja preveč tvegano. Stare matice danes nisem videla, je pa res, da je bilo toliko čebel na dnu panja, da bi bila zlahka med njimi.

Zanima me, če je mogoče, da bo kljub sproščenemu panju in odstranjeni mladi matici stara matica odletela? Zdaj namreč matičnikov več nimajo. Poleg tega ne bi rada, da se mi zdaj pred kostanjevo pašo panj zdesetka, ker tukaj je ravno kostanj glavni vir.

Je kaj narobe, če MM pustim v 7 satarju ali naj jo raje vrnem v stari panj? Kaj pa če stare matice res več ne najdem?

Za vsak koristen odgovor bom zelo hvaležna!

cebelar_novinec
PrispevkovCOLON 1006
PridruženCOLON Če Jun 14, 2007 8:08 pm

OdgovorCOLON # 48657Odgovor cebelar_novinec
Sr Maj 25, 2011 11:22 am

"Stara" matica je verjetno že zdavnaj odletela....

Vrni nazaj tisto matico in pusti pri miru ;)

kolaricj
PrispevkovCOLON 28
PridruženCOLON To Maj 10, 2011 8:25 am
KrajCOLON ©tajerska

OdgovorCOLON # 48658Odgovor kolaricj
Sr Maj 25, 2011 11:23 am

pozdravljena,
nisem ravno izkušen čebelar, vendar če so čebele začele "rinit" oz. izletavat ven iz panja, da je onemogočen vstop drugim čebelam je to prvi znak da družina roji in bi morala biti v tem trenutku pri čebelah, da vidiš kam se bo roj vsedel.
A si prepričana da si odstranila mlado matico? Si našla kak pregrizen matičnik?

Gregor T.
PrispevkovCOLON 331
PridruženCOLON Pe Jan 26, 2007 7:50 pm
KrajCOLON Mirna

OdgovorCOLON # 48659Odgovor Gregor T.
Sr Maj 25, 2011 11:41 am

Bom poskusil ti jaz kaj napisat, ker vidim da se mudi :D
Če si imela v panju že mlado matico, pevko, to pomeni, da stare matice verjetno ni več v panju, saj roj s staro matico izleti preden se prva mlada izleže. Mogoče so ti že prej rojile. Včasih če je panj zelo poln tudi ne opaziš, da so rojile zgolj po tem, koliko čebel vidiš zadaj, ker ni nujno, da gre ven ravno polovica čebel. Lahko pa se je tudi zgodilo, da si staro matico po nesreči stisnila ali zgubila med pregledovanjem. Mislim da je možno tudi, da je bila mlada pevka še v matičnjaku, stara matica pa še v panju. V tem primeru bi morala biti v panju še tudi jajčeca, vsaj kakšno.
Čebele so se nagnetle pri vhodu, ker mislijo, da je njihova pevka odletela na praho, ker jo v panju ni več.
Svetujem ti, da daš sedemsatarja v klet ali v garažo v temo z odprtimi vrat zadaj, tako da bodo imele celo mrežo zraka. Tam jih pusti 1-2 dni in potem postavi zraven starega panja. Ali še bolje, če imaš možnost, jih odpelji vsaj 6 km stran in jih takoj odpri (ne rabiš dajat v klet). Čez en teden poglej, kaj je v starem panju. Če notri ni matice/matičnjaka, bodo potegnile zasilne matičnjake iz mlade zalege, če je notri kaj takega pa se ne bo zgodilo nič. Počakaj, da se bo mlada matica v 7-satarju sprašila, potem pa lahko imaš dva panja, ali pa jih nazaj združiš.
To je sicer bolj na pamet, kakor jaz vidim situacijo. Upam, da ti kaj pomaga :D

cebelar_novinec
PrispevkovCOLON 1006
PridruženCOLON Če Jun 14, 2007 8:08 pm

OdgovorCOLON # 48660Odgovor cebelar_novinec
Sr Maj 25, 2011 12:00 pm

Gregor, vprašanje koliko je mlade zalege(jajčec iz katerih bi lahko potegnile zasilne matičnjake) noter, če "stare" matice ni več...

Gregor T.
PrispevkovCOLON 331
PridruženCOLON Pe Jan 26, 2007 7:50 pm
KrajCOLON Mirna

OdgovorCOLON # 48661Odgovor Gregor T.
Sr Maj 25, 2011 12:22 pm

Ja to je res, pa težko je tole na tolk kilometrov kej rečt. Ja saj tudi to je ena varjanta, da daš matico nazaj in vidiš kaj rata :D

Novinka
PrispevkovCOLON 250
PridruženCOLON Če Jan 13, 2011 2:01 am

OdgovorCOLON # 48662Odgovor Novinka
Sr Maj 25, 2011 1:03 pm

Hvala za vaš trud. Ni mi dalo miru, pa sem resnično šla še enkrat pogledat situacijo. Čebele so čakale na vhodu, ampak velikosti kake kepe pa tudi ni bilo. V "narejencu" je matica še vedno pela in sem jo šla iskat. Ugotovila sem, da bega po satu, ampak skoz poje na istem mestu. Ko so se čebele malo razmaknile, sem opazila malo bolj ležeč matičnik, ki sem ga prej spregledala. Polovila sem matico in jo dala v stari panj, zalego z matičnikom pa sem kar pustila v 7s. Čebele so se v zelo kratkem času iz vhoda umaknile spet v panj.

Ja, očitno sem res izgubila prvi roj s staro matico. Drugič bom raje kar pravočasno delala narejence, ker tole čakanje pa lovljenje rojev vzame preveč časa in živcev. No, ne bi rekla, če bi bil teren bolj priročen za ta opravila.

Narejenec s pokrito zalego se tudi lahko da na hladno? Zaenkrat sem 7s pustila samo v senci in s priprtimi zamreženimi vratci. Imajo pa cel sat medu na voljo. Bi jim bilo pametno nastavit tudi vodo.

Joj, saj vem, da mogoče sprašujem že bedarije. Zdaj šele vidim, česa vse nisem predelala v knjigah. :oops:

Gregor T.
PrispevkovCOLON 331
PridruženCOLON Pe Jan 26, 2007 7:50 pm
KrajCOLON Mirna

OdgovorCOLON # 48665Odgovor Gregor T.
Sr Maj 25, 2011 3:19 pm

Lahko ga daš na hladno, če ga boš dala potem na isto stojišče. Če ga boš peljala drugam za 14 dni, kar je boljše, ga ni treba zapirati. tam ga odpreš in že letijo. To je še posebej dobro, če čebele niso v rojilnem razpoloženju, kar pa tvoje so. Če so v rojilnem razpol. ne grejo v tolikšni meri nazaj v stari panj, nekaj pa jih bo vseeno šlo in bo prašilček oslabel. Zato je dobro, da za na isto stojišče narediš malo močnejšega narejenca, kot če bi ga peljala drugam.

Novinka
PrispevkovCOLON 250
PridruženCOLON Če Jan 13, 2011 2:01 am

OdgovorCOLON # 48667Odgovor Novinka
Sr Maj 25, 2011 4:34 pm

Gregor, hvala!

Danes sem že zamudila tisti čas, ko bi lahko kam peljala. Sploh bi se pa morala prej zmenit, kam... Večina kandidatov je ali preblizu ali pa predaleč stran (da se že ne splača vozit).
Koliko pa je dovolj močan narejenec za isto stojišče? 2 sata pokrite zalege s čebelami in en sat poln meda zadostuje?

Gregor T.
PrispevkovCOLON 331
PridruženCOLON Pe Jan 26, 2007 7:50 pm
KrajCOLON Mirna

OdgovorCOLON # 48668Odgovor Gregor T.
Sr Maj 25, 2011 5:02 pm

Ja to je zadosti, da bo do jeseni 7-satar poln čebel, samo pazi da ne bo lačen :D

Novinka
PrispevkovCOLON 250
PridruženCOLON Če Jan 13, 2011 2:01 am

OdgovorCOLON # 48690Odgovor Novinka
Če Maj 26, 2011 11:09 am

Hvala še enkrat!

Bom poskrbela, da čebelice ne bodo stradale. :wink:

Novinka
PrispevkovCOLON 250
PridruženCOLON Če Jan 13, 2011 2:01 am

OdgovorCOLON # 48851Odgovor Novinka
To Jun 07, 2011 2:03 pm

Sledi nadaljevanje. Bom kar tukaj, ker sem tukaj ravno spraševala, drugače bi ta tema spadala bolj med tisto za začetnike.

Zgleda s tem panjem, ki je bil na začetku najboljši, ne bom imela sreče v času cvetenja kostanja. Kljub temu, da sem pojočo matico vrnila, je zdaj panj brezmatični (lahko da sem jo zmečkala, ali pa se ni vrnila iz prahe). Sicer nisem kaj dosti rovala po panju in sem čakala, kakšno bo stanje, je bilo kljub veliko čebelam stanje na žrelu porazno. Zelo slabo izletavanje, lenobno razpoloženje in seveda brez jajčk in mlade zalege. Zdaj so se v večini že vse čebelice iz pokrite zalege izlegle in so v panju brez dela. Ker ni jajčk, si tudi nove matice ne morejo vzredit. Zdaj sem pred dilemo, kupiti matico ali ne. Jo bodo sploh sprejele? Danes, ko sem ugotovila to stanje, sem dala en sat mlade zalege iz sosednjega panja (brez čebel). Najbolj mi je pač žal tega, da družina nima motivacije ravno v času, ko bo zacvetel kostanj in tu imamo ohoho kostanja. Pa ne bo pridelka. Imam pa samo 3 panje, od teh je v enem roj, ki se šele razvija, tako da se kaj dosti sladkali ne bomo.

Da je smola še večja, je poskrbel 7satar, kjer sta bila 2 sata zalege in zagotovo tudi zrel matičnik, ki sem ga pred dobrim tednom našla pregriženega in sem bila sigurna, da se je matica izlegla. Vendar pa matice nisem našla. Čebele so vseeno kar pridno izletavale in nanosile cvetni prah. Danes me je pred vhodom v ta panj čakal cel kaos. Cel kup nervoznih čebel na žrelu, vse preveč za tako majhnega narejenca. V panju se mi je pa potrdil sum- rop, zagotovo. Zato sem se odločila to družino kar razpustiti. Upam, da si bodo izprosile vhod k drugim družinam. Medu jim tako ali tako ni kaj dosti več ostalo, matice pa tako nimajo. Ne bi rada, da na koncu redim trotarke.

Kaj bi vi na mojem mestu v tem trenutku. Kako še pred kostanjem spraviti družino tako v red, da bodo imele motivacijo nabirat? Ker čebel je dovolj.
Sem pred odločitvijo, da kupim matico. Mislite, da jo bodo čebele iz prvega opisa sploh sprejele?

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 48852Odgovor Fizikalec
To Jun 07, 2011 2:13 pm

No jaz bi tu dal noter RD, ker je nimaš ne moreš in vse kr narediš je na majavih nogah bi reko. Če čebele matice res nimajo bi morale fuul šumeti v panju in med bojo vseeno nosile tud brez matice. ??????? pa je kaj ti smatraš, da je dovolj čebel za nosit? Kostanj zeloo slabo medi brez podpore lipe. Prvi teden takorekoč daje samo CP verjetno veš, da kostanj ne medi na moških cvetovih ampak na ženskih teh pa je bistveno manj in so mali.
BM družina zgleda "močna" v bistvu pa je slaba vidi se samo, da je oh in sploh čebel ampak iz vidika,ker čepijo na mreži ne pa zato, da so močne. V vsem tem lahko pač ddodaš eno zalego, če potegnejo matičnike jih za ene 7 dni porušiš in počakaš, da zalego pokrijejo in takrat kupiš matico in tvegaš tisti 12€ ali kolko pač stane....

Novinka
PrispevkovCOLON 250
PridruženCOLON Če Jan 13, 2011 2:01 am

OdgovorCOLON # 48853Odgovor Novinka
To Jun 07, 2011 2:48 pm

Fizikalec napisal/-aCOLONNo jaz bi tu dal noter RD, ker je nimaš ne moreš in vse kr narediš je na majavih nogah bi reko. Če čebele matice res nimajo bi morale fuul šumeti v panju in med bojo vseeno nosile tud brez matice. ??????? pa je kaj ti smatraš, da je dovolj čebel za nosit? Kostanj zeloo slabo medi brez podpore lipe. Prvi teden takorekoč daje samo CP verjetno veš, da kostanj ne medi na moških cvetovih ampak na ženskih teh pa je bistveno manj in so mali.
BM družina zgleda "močna" v bistvu pa je slaba vidi se samo, da je oh in sploh čebel ampak iz vidika,ker čepijo na mreži ne pa zato, da so močne. V vsem tem lahko pač ddodaš eno zalego, če potegnejo matičnike jih za ene 7 dni porušiš in počakaš, da zalego pokrijejo in takrat kupiš matico in tvegaš tisti 12€ ali kolko pač stane....
Najprej hvala za odgovor.
Priznam, da kaj dosti o medenju kostanja nisem vedela. Mi je pa že nekaj čebelarjev reklo, da imamo idealno mesto za čebelarjenje, ker je polno kostanja. Lipe pri tem nihče ni omenil, je pa res nimamo.

Nisem preveč dobro razumela o šumenju BM družine. Moje so namreč mirne in nič ne šumijo. Matice pa sigurno ni, zdaj bi zalega že morala biti. So pa lene in zelo malo nosijo.

Pa še vprašanje, zakaj porušiti matičnike in kupiti matico? Jaz bi morda potem raje vedela, da si kar svojo vzgojijo. Upam samo, da bodo res matičnike potegnile.

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 48856Odgovor Fizikalec
To Jun 07, 2011 6:39 pm

Če so mirne in ne šumijo potem matica je drugače frfotajo z krili-šumijo (jočejo), če so osirotele.
ZAKaj rušiti matičnike in kupiti matico? Povsem simpl razlog, ker bo trajalo vsaj 25 dni preden bo začela zalegat izvaljena ČE SE uspešno opraši torej bo že julij stare čebele bodo padle in tudi niso sposobne oskrbovat zalege, ker pač to niso mladice. Sicer bi ali bodo oskrbovale vendar slabo in družina bo šla kr slaba v zimo.
Včasih pa traja, da MM začne zalegat krepko čez 30 dni zato je rojenje problem ne iz vidika samega roja

Ax
PrispevkovCOLON 110
PridruženCOLON Ne Maj 24, 2009 11:31 am
KrajCOLON Ljubljana

OdgovorCOLON # 48858Odgovor Ax
To Jun 07, 2011 7:23 pm

Fizikalec glede na to možnost, ki si jo ti opisal kupljena matica ne bo začela zalegat veliko prej.
Praviš da naj da notri sat z mlado zalego... to pomeni da bo trajalo še 21 dni preden se bo izlegla zadnja zalega zalega, potem pa praviš da doda oprašeno matico. To pomeni bo kupljena matica začela zalegati po 22 dnevih od ukrepanja, doma vzgojena pa po cca. 25 dnevih.
To so 4je dnevi razlike. Ni tako veliko, ali pač?

Novinka, fizikalec ima veliiiiko izkušanj zato, če boš poslušala njega, ne boš storila napake. Pa vseeno ne bo škodilo če še jaz povem svoje mnenje, kajne?
Na tvojem mestu bi jaz dal čebelam mlado zalego in jim pustil da one vzgojijo matico kakor najbolje znajo. Če v panju ni matice bodo potegnile matičnjake in si vzgojile novo, če pa je potem pa ni več problem :). Je pa res da meni ni prav pomembno ali dobim 15, 10 ali pa 5 kil iz panja. ;)

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 48859Odgovor Fizikalec
To Jun 07, 2011 7:49 pm

Ax sploh nisi pebral kaj sem napisal? Po 7 dneh, ko doda zalego vidi kaj se dogaja, če so matičniki jih sesuje in gre po matico. Tista matica nebo čakala izleganje zalege kaj vam je? A res ne veste nič o čebelah ali pa delate zmedo?
Trajalo bo 3-4 dni, da jo ispustijo iz kletke torej skupaj 10-12 dni in bo koj zalegala. Če greš valit zasilno bo trajalo 14 dni, da se zvali upoštevajoči, da ne bojo vlekle iz iz idealne ličinke drgač bi 16 dni in vsaj še 14 dni, da bo začela zalegat. Ko se zvali rabi 5-7 dni preden izleti na praho, če bo slabo vreme dlje ne izleti ali bo večkrat izletela in veliko možnosti, da seizgubi. Potem ša še 5-7 dni, da začne zalegat, če je zeloooo hitra začne 4 dan po svadbenem poletu zalegat v predpogoju, da je dovolj oprašena, če ne izlet ponovi...

Ax
PrispevkovCOLON 110
PridruženCOLON Ne Maj 24, 2009 11:31 am
KrajCOLON Ljubljana

OdgovorCOLON # 48860Odgovor Ax
To Jun 07, 2011 8:23 pm

Fizikalec napisal/-aCOLON .../in počakaš, da zalego pokrijejo/...
Huh oprosti, tale del sem narobe razumel. Češ: "Počakaj da se zalega izleže".
In res o čebelah nimam toliko znanja kot ti(sploh o dodajanju kupjene matice - nisem nikoli probaval in nikoli ne bom), zato pa sem napisal, da me popraviš, če se motim. ;)

Ne glede na to pa sem jaz še zmeraj zato, da se čebelam pusti da vzgojijo svojo matico. Res pa je da ti to ne prinese toliko medu in ni za v indrustijsko čebelarstvo.

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 48861Odgovor Fizikalec
To Jun 07, 2011 8:49 pm

Saj jaz nisem PROTI, da se jo vzgoji oziroma si jo vzgojijo samo vprašanje prvo ni bilo tako formulirano in stanje družine ni ravno "romantično" za take podvige. To lahko narediš za narejenca in ga pustiš na miru 1 mesec komot za tako družino z kupom starih čebel pa ni ravno luštno zarad mene pa lahko vsak dela kr če nikomur nič ne branim :wink:

zajc
PrispevkovCOLON 71
PridruženCOLON Sr Jun 01, 2011 5:40 pm

OdgovorCOLON # 48862Odgovor zajc
To Jun 07, 2011 11:13 pm

no a lah še jas mal pripovnem napisala si da si oz boš razdrla narejenca
sate od tega narejenca daj tej družini da jo na tak način okrepiš z zalego matico je pa najbolje da kupiš in jo dodaš

MISSY
PrispevkovCOLON 69
PridruženCOLON To Maj 05, 2009 8:56 am

OdgovorCOLON # 48865Odgovor MISSY
Sr Jun 08, 2011 6:33 am

Pozdrav !

Gužva na žrelu je tudi takrat, ko se matica vrača iz prahe, ter ko se prašijo mlade čebele. Če čebele ne šumijo je možno, da je v panju matica. Kot je Danilo napisal daj v panj odkrito zalego, da preveriš ali je v panju ali je ni. Če potegnejo matičnike, jo ni v nasprotnem primeru je v panju mlada matica.Če se je polegla vsa zalega imaš možnost pokapati čebele z oksalno kislino, da skladiš dol varoe.

Tomaž

Novinka
PrispevkovCOLON 250
PridruženCOLON Če Jan 13, 2011 2:01 am

OdgovorCOLON # 48873Odgovor Novinka
Sr Jun 08, 2011 6:27 pm

Res najlepša hvala Fizikalec in tudi ostalim, saj se s tako debato še največ naučim. Pa prosim, ne še obupat nad mano, vas še potrebujem!

Sem naredila tako, da je v "BM" družini en sat z odkrito zalego in tudi ostali sati iz narejenca. V narekovajih torej zato, ker morda matica je. Bom po par dneh preverila, če delajo matičnike in če ja, res kupila matico. Tak strošek pa spet ni, če bo le lepo sprejeta. No, mogoče pa ne bo treba.

Saj vem, zdaj delam vejetno same neumnosti, ampak sem v veliki dilemi kaj s čebelami v narejencu, ki so ga izropali medu. Čebele so namreč ostale v panju. So bile pa vseljene v medišče 10s, pod njimi pa imam roj, ki se lepo razvija. Mislite, da je nesprašena matica vseeno notri, če se držijo v gruči in so začele celo graditi in nositi cvetni prah? Ali so morda feromoni spodnje matice tako močni, da jo čutijo skozi zaprto matično rešetko? Če so BM, bi jih najraje kar združila z rojem. Bi s tem naredila še več škode? Sploh ne vem, kako naj jih sploh spravim ven. Matico sem iskala ampak brezuspešno. Danes so se mi zasmilile, pa sem jim dala sat medu in sate s satnicami. Jih bom kar pustila na miru en teden, pa da vidim, kako je na stvari. Mislim, da kaj dosti več zgubit ne morem. Združevanja se pa kar nekak bojim... imam v mislih, da se bodo poklale med sabo. :oops:

Upam, da mi oprostite. Saj moje ime pove vse. Priznam, da sem bolj računala na svojega mentorja, pa je zelo zaposlen in ga sploh ne upam več klicat. :oops:

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 48874Odgovor Fizikalec
Sr Jun 08, 2011 6:59 pm

Jaz bi to združil nebi se nič poklale ti si pač naredilakot si v vsakem primeru neki rata samo je to daleeeečpremaločebel za medišče 10s....

Novinka
PrispevkovCOLON 250
PridruženCOLON Če Jan 13, 2011 2:01 am

OdgovorCOLON # 48875Odgovor Novinka
Sr Jun 08, 2011 9:33 pm

Fizikalec, kaj mi predlagaš, kako in kdaj naj združim te, ki so v istem panju ločene s pregrado na matični rešetki? Počakam morda teden dni, pogledam, če je kaj zalege ali potegnjenih matičnikov in potem združim? Se da združiti tako, da samo sprostim prehod preko MR ali je potrebno dat kaj, da se čez pregrizejo same? Res imam raje eno okrepljeno družinico kot dve šibki.

Trenutno pri svojih 3 panjih v mini čebelnjaku nisem razmišljala o kaki razširitvi v levo/desno, ker potem moram spet delat novo konstrukcijo in streho. Zaradi tega sem dala dve družini kar v en panj. Bom raje na drugem mestu postavljala nov večji čebelnjak, če se naučim čebelarit kot treba.

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 48876Odgovor Fizikalec
Sr Jun 08, 2011 9:40 pm

jaz nebi dal nič vrgo pregrado ven in čebele se združijo brez vsakega kompliciranja. Vse preveč se ubadaš z nekimi detajli kateri sploh niso potrebni kaj bi ob 400 panjih? :D Saj vem vsak začetek je težak in vsak "začetnik" je težak :wink: samo nič ne kompliciraj čebele same najbolje naredijo kr rabijo.

Za naučit čebelarit pa moraš prit kdaj k meni na prakso mrbit bo potem lažje? :wink:

Novinka
PrispevkovCOLON 250
PridruženCOLON Če Jan 13, 2011 2:01 am

OdgovorCOLON # 48877Odgovor Novinka
Sr Jun 08, 2011 10:26 pm

Prav, bom pustila kompliciranje in ob prvi priliki združim.

Za prakso bi se sicer z veseljem priporočala, smo pa le malo predaleč. Se bom verjetno kar h komu iz našega društva probala uštulit. 8)

jure.ti
PrispevkovCOLON 153
PridruženCOLON Po Maj 25, 2009 1:31 pm
KrajCOLON Crensovci

OdgovorCOLON # 48878Odgovor jure.ti
Če Jun 09, 2011 7:44 am

Obisk pri Danilu bi priporočal, pozabiš tiste kilometre. Sem ga sam večkrat obiskal in vedno odhajam bogatejši z Moščanec.
Uštuljenje pri domačih čebelarjih je lahko dvorezen meč. Nekdo te bo zelo vesel, medtem ko bo drug samo čakal da te najde na napakah in bo veselo rzlagal, da nimaš pojma o čebelarjenju. Kaj se mladi sploh odločajo za to itd...
Vse to je praksa na terenu.
lp
JurE

Novinka
PrispevkovCOLON 250
PridruženCOLON Če Jan 13, 2011 2:01 am

OdgovorCOLON # 49211Odgovor Novinka
Pe Jul 08, 2011 6:54 pm

Pa je mesec naokoli...

Včeraj sem po dolgem času brkljala po panjih. V času cvetenja kostanja sem jih namreč pustila kar na miru, ker so tako vneto nabirale.

Stanje pa je sledeče: v "BM" panju sem našla pokrito zalego in tudi matico. Tako da vsaj vem, da mi kakšna trotarka ne zalega. Seveda kaj dosti medu v panj niso prinesle, oziroma so ga verjetno kar lepo sproti porabile. Zaleženih pa je 8 satov plodišča. Je to dobro, glede na to, da to še niso zimske čebele, začelo pa se je bolj ali manj brezpašno obdobje? Kdaj začnem s krmljenjem, če jim tako ali tako nič ne odvzamem?

V narejencu stanje podobno, le da je tu zalega še odkrita.
V roju pod njim enako kot v narejencu. Letos sem torej pri teh panjih čisto izgubila pridelek. Sem vseeno malo upala, da so zgornje čebele BM in se bodo združile s spodnjimi ter medišče lepo uporabljale za nabiranje. Verjetno je zdaj smiselno, da ti dve družini vseeno fizično ločim s pregrado? Ali bi bilo bolje zmečkat eno matico in uredit plodišče z obojo zalego?

Tisti panj, ki je bil na začetku z eno bolj bogo družinico je pa presenetil v pozitivo. Panj je poln čebel in napolnile so celo medišče. :D

Fizikalec in ostali izkušeni, prosim za najboljši možen nasvet, kako in kdaj urediti družini.

Kljub vsem začetniškim tegobam, nisem izgubila veselja in ne volje. V glavi je že načrt ureditve novega stojišča za nov, večji čebelnjak, ki ga bi postopoma čez leta polnila z novimi družinami.

Fizikalec, že razmišljam, da bi si naredila en izlet do tebe, da mi pokažeš sadove svojega uspešnega dela, dokler si še pripravljen deliti znanje tudi z novinci :oops:

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 49212Odgovor Fizikalec
Pe Jul 08, 2011 7:03 pm

Po opisu sodeč si naredila čisto vse po moje :D torej lepo na miru pustila in kot sem reko se bo vse uredilo. Stalno brkljanje po družinah jim samo škodi in čisto nične koristi.
Tisti družini sedaj ČIM PREJ fizično loči poskrbi za pitalnik in glede na površino zalege začni krmit lepo vse po vrsti, če hočeš, da bojo družine napredovale. Drugače pa za obisk ni problema samo kot sem rekel treba se najavit, da se dogovoriva drugače pa ni problema.

Novinka
PrispevkovCOLON 250
PridruženCOLON Če Jan 13, 2011 2:01 am

OdgovorCOLON # 49214Odgovor Novinka
Pe Jul 08, 2011 10:32 pm

Fizikalec, najlepša hvala za spodbudne besede in nasvete!

Za obisk pa normalno prej pokličem. Moram samo še počakati, da gresta otroka na počitnice in upati, da v tem času ne pobegnete še vi na dopust. :wink:

BUTTON_POST_REPLY

Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 1 in 0 gostov