Kako naredimo čisti medeni kis

Arhivirane teme 2005
BUTTON_TOPIC_LOCKED
Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

Kako naredimo čisti medeni kis

OdgovorCOLON # 577Odgovor Fizikalec
To Apr 13, 2004 6:05 pm

Za kis bi v osnovi potrebovali 15 -18 brix ( se pravi dosti manj medu na 100 l vode kot pri medici, kjer imamo osnovo z čez 30 brixov) Iz 15 - 18 brix dobite od 8 - 10 vol.% alkohola če povre ves sladkor do konca. Potem to izpostavite zraku, da ocetne bakterije ob prisotnosti zraka pričnejo s pretvorbo alkohola v ocetno kislino ( v kisu naj bi bilo na koncu 4-5 g/l hlapnih kislin).

Kar se kisa nasploh tiče, je tako - to je obratni proces kot vrenje ( potrebuje kisik, vrenje pa ga ne). Zato je pri kisu postopek takšen: po končanem vrenju določeno količino vina ( medice) pustimo na zraku, da se razvijejo ocetne bakterije - vino cikne. To je vaša štartna kultura, ki jo dodate v ostalo količino medice. Temperatura mora biti vsaj pri kisanju čim bližje 26* C in to medico oz. že kis morate čimbolj izpostavljati zraku - kroži kot vodomet, tako, da tekočina čim bolj prši in se na ta način kisa ( lahko večkrat na dan dobro zračno premešate). In to je vse, odvisno od temperature, je odvisen čas kisanja (nekaj tednov ali mesecev). Čim nižja bo temperatura ( pod 26* C, dalj časa se bo kisalo).

Boris
PrispevkovCOLON 259
PridruženCOLON So Apr 03, 2004 9:17 pm
KrajCOLON Primorje

OdgovorCOLON # 588Odgovor Boris
To Apr 13, 2004 7:57 pm

Ima ta kis dober okus, Danilo :?: :shock:
Kako je pa z njegovo zdravilnostjo, samo za jabolčni kis sem sliša, da je zelo zdrav. Drugih vrst pa še nihče ni omenjal, da bi jaz vedu. :roll:

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 589Odgovor Fizikalec
To Apr 13, 2004 8:04 pm

No jaz mislim, da ta za zadravje tudi prav pride, verjetno je m,alo pridelovalcev čistega medenega kisa. Vse kjer se med dodaja h kisu je drugo kot, če ga delaš iz medu, poskusi pa nam boš kaj več opisal. Včasih se najde kdo, ki kaj sprobava vsak vsega ne more kajti časovno se ne izide.

Boris
PrispevkovCOLON 259
PridruženCOLON So Apr 03, 2004 9:17 pm
KrajCOLON Primorje

OdgovorCOLON # 597Odgovor Boris
To Apr 13, 2004 9:25 pm

Eeeeh ga pa premalo pridelam, da bi ga v kis dajal. :mrgreen: :lol:

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 598Odgovor Fizikalec
To Apr 13, 2004 9:33 pm

Povečaj pridelavo in za kis lahko uporabiš med kateri ostane v pretočni posodi oziroma ima zelo fine voščene drobce keri uidejo precejevanju. No to je samo ideja in opis kako se kis naredi sedaj pa poskušat ali ne pa je na vsakem posamezniku.
Če bo kdo delal bi bil vesel komentarja oziroma ugotovitev.

Uporabniški avatar
Pike
PrispevkovCOLON 1479
PridruženCOLON Ne Apr 04, 2004 10:10 pm
KrajCOLON Kamnik
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 634Odgovor Pike
Sr Apr 14, 2004 3:06 pm

madonca, toliko mamljivih receptov, jaz sem pa ze ostal brez medu (in na zalost se brez vecine cebel)in zal ne morem nic probat. Komaj cakam , da moje cebele kaj prinesejo, da bom vse tole poizkusil

Boris
PrispevkovCOLON 259
PridruženCOLON So Apr 03, 2004 9:17 pm
KrajCOLON Primorje

OdgovorCOLON # 636Odgovor Boris
Sr Apr 14, 2004 3:12 pm

Na to vendar vsi komaj čakamo. :P :P :P :P
Da nam vsaj čebele kaj prinesejo če že drugi nočejo. :lol: :lol: :lol:

Uporabniški avatar
Kočevski med-ved
PrispevkovCOLON 3212
PridruženCOLON Pe Apr 02, 2004 9:18 pm
KrajCOLON KOCEVJE - KOSTEL
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 953Odgovor Kočevski med-ved
Po Apr 19, 2004 8:37 pm

Letošnjo zimo mi je prijateljica (tudi čebelarka) dala pol litra kisa narejenega iz medu in deževnice. Moram ga zelo pohvalit.
Jaz ga delam iz jabolk in nato tedaj ko stisnem napol narejen jabolčni kis dodam na 80 l kisa še 8 kg medu in vsa stvar še enkrat zavre v pravi jabolčni kis z dodatkom medu, katerega po 10 mesecih ko se usedline vsedejo napolnim v steklenice od vode (1,5 l)
LP
Koèevski med-ved

Uporabniški avatar
pokowc
PrispevkovCOLON 13
PridruženCOLON Ne Apr 04, 2004 6:44 pm
KrajCOLON slo

OdgovorCOLON # 1636Odgovor pokowc
Ne Maj 16, 2004 1:35 am

fino to slišat..kje se ga da kupiti oz. dobiti? jabolčni z medom, ...

Uporabniški avatar
JJ
PrispevkovCOLON 237
PridruženCOLON Po Apr 05, 2004 7:16 pm

OdgovorCOLON # 1660Odgovor JJ
Ne Maj 16, 2004 9:32 am

V trgovini na Lukovici je medeni kis na razpolago, tel: 01 729 61 18. Solata z olivnim oljem in medenim kisom te ponese v višave. Zelo odlična pa je tudi z dobrim bučnim oljem. :lol: :P :P :P

Uporabniški avatar
Kočevski med-ved
PrispevkovCOLON 3212
PridruženCOLON Pe Apr 02, 2004 9:18 pm
KrajCOLON KOCEVJE - KOSTEL
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 1674Odgovor Kočevski med-ved
Ne Maj 16, 2004 6:37 pm

Domači jabolčni kis z medom lahko dobiš tudi pri meni v Kočevju.
LP
Koèevski med-ved

Uporabniški avatar
JJ
PrispevkovCOLON 237
PridruženCOLON Po Apr 05, 2004 7:16 pm

OdgovorCOLON # 1683Odgovor JJ
Ne Maj 16, 2004 8:14 pm

Ce si se pa take solate najedel z eno dobro decvo, te ponese to se v sedmo nebo ali ne?[/quote]

Vsekakor je to najboljsa kombinacija, pa ce pol prides v nebesa ali ne je cisto vseeno. :P :twisted: :P

Uporabniški avatar
Kočevski med-ved
PrispevkovCOLON 3212
PridruženCOLON Pe Apr 02, 2004 9:18 pm
KrajCOLON KOCEVJE - KOSTEL
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 2095Odgovor Kočevski med-ved
Pe Maj 28, 2004 8:11 pm

Danes sem odprl sod z lanskim kisom iz jabolk in medu. Medu je 10%.
Tako je prijetnega okusa vsaj za mene kot ni bil do sedaj še noben. Narejen pa je iz divjih jabolk - lesnik .
LP
Koèevski med-ved

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 4799Odgovor Fizikalec
To Avg 24, 2004 9:16 pm

No jaz sem za pokušino pridelal kakšen liter ali dva kisa iz medu moram reči, da je okus božanski kajti na solati madonca prva liga. me kar ima, da bi probal eno večjo količino nastavit in samo akacijev med uporabit bi potem dobil zelo svetlo barva, je še kdo kaj probal na tem področju???

Uporabniški avatar
Kočevski med-ved
PrispevkovCOLON 3212
PridruženCOLON Pe Apr 02, 2004 9:18 pm
KrajCOLON KOCEVJE - KOSTEL
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 4800Odgovor Kočevski med-ved
To Avg 24, 2004 10:17 pm

Tudi jaz sem ga pred dvemi leti napravil. Dal sem liter dva litra vode in literkozarec 720 ml medu. Tudi meni se je zdel odličen. Toda jabolčni z medom mi je nekako bolj pri okusu pa tudi ostali ga imajo rajši( družinski člani)
LP
Koèevski med-ved

Uporabniški avatar
Kočevski med-ved
PrispevkovCOLON 3212
PridruženCOLON Pe Apr 02, 2004 9:18 pm
KrajCOLON KOCEVJE - KOSTEL
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 5105Odgovor Kočevski med-ved
Ne Sep 12, 2004 9:32 pm

Danes sem zmlel okoli 60 kg jabolk za kis z medom. ko bo zmes zakisala jih stisnem in dodam med, da do kraja skisa.
LP
Koèevski med-ved

Ă
PrispevkovCOLON 215
PridruženCOLON So Apr 03, 2004 8:55 pm

OdgovorCOLON # 5589Odgovor Ă
To Okt 05, 2004 9:34 pm

Kočevski medved, po kolikem času iztisnete sok iz zmeltih jabolk oz. koliko časa traja, da so zmleta jabolka dovolj zakisana, da sok zmešate z medom? Katera vrsta medu pa je najbolj primerna?

Uporabniški avatar
Kočevski med-ved
PrispevkovCOLON 3212
PridruženCOLON Pe Apr 02, 2004 9:18 pm
KrajCOLON KOCEVJE - KOSTEL
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 5594Odgovor Kočevski med-ved
To Okt 05, 2004 10:12 pm

Jabolka morajo biti namočena oziroma v posodi za kisanje vsaj tri tedne do enega meseca na temperaturi približno 22 *C. Nato jabolka stisneš v preši in temu napol izdelanemu kisu dodsaj najbolje gozdni med na 10 litrov kisa en kg medu premešaj in pusti odprto posodo še kake dva do tri mesece v toplem prostoru.
LP
Koèevski med-ved

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 5595Odgovor Fizikalec
To Okt 05, 2004 10:19 pm

Kaj pa profi kisanje, jabolčnik pustiš povreti potem pa pustiš, da cikne-razvoj ocetnokislinskih bakterij?

Logaski
PrispevkovCOLON 18
PridruženCOLON Po Avg 09, 2004 7:10 pm
KrajCOLON Logatec

Re: Kako nardimo čisti medeni kis

OdgovorCOLON # 6292Odgovor Logaski
Pe Nov 05, 2004 2:27 pm

Danilo-Admin napisal/-aCOLONZa kis bi v osnovi potrebovali 15 -18 brix
kaj je brix
DARK WEBMASTER

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 6298Odgovor Fizikalec
Pe Nov 05, 2004 2:36 pm

Merska enota po Brixu podobno kot po Klostru ali Oekslu komprende? Vse tri merske enote najseš na refraktometru vsak pošten ima vse te 3 enote gor!

Logaski
PrispevkovCOLON 18
PridruženCOLON Po Avg 09, 2004 7:10 pm
KrajCOLON Logatec

OdgovorCOLON # 6300Odgovor Logaski
Pe Nov 05, 2004 2:45 pm

hvala

Logaski
PrispevkovCOLON 18
PridruženCOLON Po Avg 09, 2004 7:10 pm
KrajCOLON Logatec

OdgovorCOLON # 6761Odgovor Logaski
Ne Nov 28, 2004 7:06 pm

s katero oznako se zapise brix ???
DARK WEBMASTER

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 6762Odgovor Fizikalec
Ne Nov 28, 2004 7:17 pm

z °Bx beri tu še kaj http://www.slovenski-cebelarji.com/foru ... =6758#6758
da ne ponavljam preveč

Trot :)
PrispevkovCOLON 5
PridruženCOLON So Mar 19, 2005 11:22 pm

OdgovorCOLON # 9069Odgovor Trot :)
So Mar 19, 2005 11:36 pm

Pravijo da je kis iz medu zdrav!
Naj Medi

Uporabniški avatar
Kočevski med-ved
PrispevkovCOLON 3212
PridruženCOLON Pe Apr 02, 2004 9:18 pm
KrajCOLON KOCEVJE - KOSTEL
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 9073Odgovor Kočevski med-ved
Ne Mar 20, 2005 9:49 am

Res to pravijo in res je zdrav posebno za uravnavanje holesterola in sladkorja v krvi. Zadnjih pet leta pri nas delamo Jabolčni kis z medom.
LP
Koèevski med-ved

Ales
PrispevkovCOLON 13
PridruženCOLON To Nov 23, 2004 1:31 am

OdgovorCOLON # 9826Odgovor Ales
Po Apr 25, 2005 4:40 pm

Na začetku tak vse lepo piše kok pa kaj, samo kaj mi to pomaga ko pa bi mi blo lažje če bi napisal kolg kilogramov medu morem dat, na 10l vode? Aja pa še nekaj, kdo kaj ve za kaj je vse dober medeni kis oz če ve kje bi to jaz lahko našel, ker zlo mal ljudje vejo o tem oz sploh nevejo da obstaja medeni kis?

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 9830Odgovor Fizikalec
Po Apr 25, 2005 5:36 pm

Sor4y na pamet je ugibanje treba merit kot sem napisal na pamet ne gre nič ker, če dobiš preveč alkohola ne bo v redu torej ali refraktometer kupit ali si sposodit.
Na pamet rečem da na skupni volumen daš recimo 1,8-2 kg medu ampak to je tak na pamet. Se pravi vzameš 6 liter vode primešaš 2 kg medu in ostanek kr manjka do 10 litrov dopolnioč z vodo. Če boš vzel 10 liter vode in 2 kili medu ne bo dobro......

BUTTON_TOPIC_LOCKED

Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 1 in 0 gostov